Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    17. த⁴ம்மத³ஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸோ

    17. Dhammadassībuddhavaṃso

    1.

    1.

    தத்தே²வ மண்ட³கப்பம்ஹி, த⁴ம்மத³ஸ்ஸீ மஹாயஸோ;

    Tattheva maṇḍakappamhi, dhammadassī mahāyaso;

    தமந்த⁴காரங் வித⁴மித்வா, அதிரோசதி ஸதே³வகே.

    Tamandhakāraṃ vidhamitvā, atirocati sadevake.

    2.

    2.

    தஸ்ஸாபி அதுலதேஜஸ்ஸ, த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனே;

    Tassāpi atulatejassa, dhammacakkappavattane;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahu.

    3.

    3.

    யதா³ பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மத³ஸ்ஸீ, வினேஸி ஸஞ்ஜயங் இஸிங்;

    Yadā buddho dhammadassī, vinesi sañjayaṃ isiṃ;

    ததா³ நவுதிகோடீனங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Tadā navutikoṭīnaṃ, dutiyābhisamayo ahu.

    4.

    4.

    யதா³ ஸக்கோ உபாக³ஞ்சி², ஸபரிஸோ வினாயகங்;

    Yadā sakko upāgañchi, sapariso vināyakaṃ;

    ததா³ அஸீதிகோடீனங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Tadā asītikoṭīnaṃ, tatiyābhisamayo ahu.

    5.

    5.

    தஸ்ஸாபி தே³வதே³வஸ்ஸ, ஸன்னிபாதா தயோ அஹுங் 1;

    Tassāpi devadevassa, sannipātā tayo ahuṃ 2;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    6.

    6.

    யதா³ பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மத³ஸ்ஸீ, ஸரணே வஸ்ஸங் உபாக³மி;

    Yadā buddho dhammadassī, saraṇe vassaṃ upāgami;

    ததா³ கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங் 3, பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Tadā koṭisatasahassānaṃ 4, paṭhamo āsi samāgamo.

    7.

    7.

    புனாபரங் யதா³ பு³த்³தோ⁴, தே³வதோ ஏதி மானுஸங்;

    Punāparaṃ yadā buddho, devato eti mānusaṃ;

    ததா³பி ஸதகோடீனங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Tadāpi satakoṭīnaṃ, dutiyo āsi samāgamo.

    8.

    8.

    புனாபரங் யதா³ பு³த்³தோ⁴, பகாஸேஸி து⁴தே கு³ணே;

    Punāparaṃ yadā buddho, pakāsesi dhute guṇe;

    ததா³ அஸீதிகோடீனங், ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Tadā asītikoṭīnaṃ, tatiyo āsi samāgamo.

    9.

    9.

    அஹங் தேன ஸமயேன, ஸக்கோ ஆஸிங் புரிந்த³தோ³;

    Ahaṃ tena samayena, sakko āsiṃ purindado;

    தி³ப்³பே³ன க³ந்த⁴மாலேன, துரியேனாபி⁴பூஜயிங்.

    Dibbena gandhamālena, turiyenābhipūjayiṃ.

    10.

    10.

    ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, தே³வமஜ்ஜே² நிஸீதி³ய;

    Sopi maṃ buddho byākāsi, devamajjhe nisīdiya;

    ‘‘அட்டா²ரஸே கப்பஸதே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, ayaṃ buddho bhavissati.

    11.

    11.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    12.

    12.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.

    13.

    13.

    ஸரணங் நாம நக³ரங், ஸரணோ நாம க²த்தியோ;

    Saraṇaṃ nāma nagaraṃ, saraṇo nāma khattiyo;

    ஸுனந்தா³ நாம ஜனிகா, த⁴ம்மத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Sunandā nāma janikā, dhammadassissa satthuno.

    14.

    14.

    அட்ட²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Aṭṭhavassasahassāni , agāraṃ ajjha so vasi;

    அரஜோ விரஜோ ஸுத³ஸ்ஸனோ, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Arajo virajo sudassano, tayo pāsādamuttamā.

    15.

    15.

    திசத்தாரீஸஸஹஸ்ஸானி 5, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Ticattārīsasahassāni 6, nāriyo samalaṅkatā;

    விசிகோளி நாம நாரீ, அத்ரஜோ புஞ்ஞவட்³ட⁴னோ.

    Vicikoḷi nāma nārī, atrajo puññavaḍḍhano.

    16.

    16.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, பாஸாதே³னாபி⁴னிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, pāsādenābhinikkhami;

    ஸத்தாஹங் பதா⁴னசாரங், அசரீ புரிஸுத்தமோ.

    Sattāhaṃ padhānacāraṃ, acarī purisuttamo.

    17.

    17.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, த⁴ம்மத³ஸ்ஸீ நராஸபோ⁴;

    Brahmunā yācito santo, dhammadassī narāsabho;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, மிக³தா³யே நருத்தமோ.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, migadāye naruttamo.

    18.

    18.

    பது³மோ பு²ஸ்ஸதே³வோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Padumo phussadevo ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    ஸுனெத்தோ 7 நாமுபட்டா²கோ, த⁴ம்மத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Sunetto 8 nāmupaṭṭhāko, dhammadassissa satthuno.

    19.

    19.

    கே²மா ச ஸச்சனாமா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Khemā ca saccanāmā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, பி³ம்பி³ஜாலோதி வுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, bimbijāloti vuccati.

    20.

    20.

    ஸுப⁴த்³தோ³ கடிஸ்ஸஹோ சேவ, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Subhaddo kaṭissaho ceva, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    ஸாளியா 9 ச களியா ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Sāḷiyā 10 ca kaḷiyā ca, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    21.

    21.

    ஸோபி பு³த்³தோ⁴ அஸமஸமோ, அஸீதிஹத்த²முக்³க³தோ;

    Sopi buddho asamasamo, asītihatthamuggato;

    அதிரோசதி தேஜேன, த³ஸஸஹஸ்ஸிம்ஹி தா⁴துயா.

    Atirocati tejena, dasasahassimhi dhātuyā.

    22.

    22.

    ஸுபு²ல்லோ ஸாலராஜாவ, விஜ்ஜூவ க³க³னே யதா²;

    Suphullo sālarājāva, vijjūva gagane yathā;

    மஜ்ஜ²ன்ஹிகேவ ஸூரியோ, ஏவங் ஸோ உபஸோப⁴த².

    Majjhanhikeva sūriyo, evaṃ so upasobhatha.

    23.

    23.

    தஸ்ஸாபி அதுலதேஜஸ்ஸ, ஸமகங் ஆஸி ஜீவிதங்;

    Tassāpi atulatejassa, samakaṃ āsi jīvitaṃ;

    வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி, லோகே அட்டா²ஸி சக்கு²மா.

    Vassasatasahassāni, loke aṭṭhāsi cakkhumā.

    24.

    24.

    ஓபா⁴ஸங் த³ஸ்ஸயித்வான, விமலங் கத்வான ஸாஸனங்;

    Obhāsaṃ dassayitvāna, vimalaṃ katvāna sāsanaṃ;

    சவி சந்தோ³வ க³க³னே, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Cavi candova gagane, nibbuto so sasāvako.

    25.

    25.

    த⁴ம்மத³ஸ்ஸீ மஹாவீரோ, ஸாலாராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Dhammadassī mahāvīro, sālārāmamhi nibbuto;

    தத்தே²வஸ்ஸ தூ²பவரோ, தீணியோஜனமுக்³க³தோதி.

    Tatthevassa thūpavaro, tīṇiyojanamuggatoti.

    த⁴ம்மத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ பன்னரஸமோ.

    Dhammadassissa bhagavato vaṃso pannarasamo.







    Footnotes:
    1. ஆஸுங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. āsuṃ (sī. syā.)
    3. கோடிஸஹஸ்ஸானங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰)
    4. koṭisahassānaṃ (sī. syā. kaṃ.)
    5. சத்தாலீஸஸஹஸ்ஸானி (ஸ்யா॰ கங்॰)
    6. cattālīsasahassāni (syā. kaṃ.)
    7. ஸுத³த்தோ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    8. sudatto (syā. kaṃ.)
    9. ஸாலிஸா (ஸ்யா॰ கங்॰)
    10. sālisā (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 17. த⁴ம்மத³ஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 17. Dhammadassībuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact