Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā |
8. த⁴ம்மதே³வபுத்தசரியாவண்ணனா
8. Dhammadevaputtacariyāvaṇṇanā
66. அட்ட²மே மஹாபக்கோ²தி மஹாபரிவாரோ. மஹித்³தி⁴கோதி மஹதியா தே³வித்³தி⁴யா ஸமன்னாக³தோ. த⁴ம்மோ நாம மஹாயக்கோ²தி நாமேன த⁴ம்மோ நாம மஹானுபா⁴வோ தே³வபுத்தோ. ஸப்³ப³லோகானுகம்பகோதி விபா⁴க³ங் அகத்வா மஹாகருணாய ஸப்³ப³லோகங் அனுக்³க³ண்ஹனகோ.
66. Aṭṭhame mahāpakkhoti mahāparivāro. Mahiddhikoti mahatiyā deviddhiyā samannāgato. Dhammo nāma mahāyakkhoti nāmena dhammo nāma mahānubhāvo devaputto. Sabbalokānukampakoti vibhāgaṃ akatvā mahākaruṇāya sabbalokaṃ anuggaṇhanako.
மஹாஸத்தோ ஹி ததா³ காமாவசரதே³வலோகே த⁴ம்மோ நாம தே³வபுத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஸோ தி³ப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தோ தி³ப்³ப³ரத²மபி⁴ருய்ஹ அச்ச²ராக³ணபரிவுதோ மனுஸ்ஸேஸு ஸாயமாஸங் பு⁴ஞ்ஜித்வா அத்தனோ அத்தனோ க⁴ரத்³வாரேஸு ஸுக²கதா²ய நிஸின்னேஸு புண்ணமுபோஸத²தி³வஸே கா³மனிக³மராஜதா⁴னீஸு ஆகாஸே ட²த்வா ‘‘பாணாதிபாதாதீ³ஹி த³ஸஹி அகுஸலகம்மபதே²ஹி விரமித்வா திவித⁴ஸுசரிதத⁴ம்மங் பூரேத², மத்தெய்யா பெத்தெய்யா ஸாமஞ்ஞா ப்³ரஹ்மஞ்ஞா குலே ஜெட்டா²பசாயினோ ப⁴வத², ஸக்³க³பராயனா ஹுத்வா மஹந்தங் யஸங் அனுப⁴விஸ்ஸதா²’’தி மனுஸ்ஸே த³ஸகுஸலகம்மபதே² ஸமாத³பெந்தோ ஜம்பு³தீ³பங் பத³க்கி²ணங் கரோதி. தேன வுத்தங் –
Mahāsatto hi tadā kāmāvacaradevaloke dhammo nāma devaputto hutvā nibbatti. So dibbālaṅkārapaṭimaṇḍito dibbarathamabhiruyha accharāgaṇaparivuto manussesu sāyamāsaṃ bhuñjitvā attano attano gharadvāresu sukhakathāya nisinnesu puṇṇamuposathadivase gāmanigamarājadhānīsu ākāse ṭhatvā ‘‘pāṇātipātādīhi dasahi akusalakammapathehi viramitvā tividhasucaritadhammaṃ pūretha, matteyyā petteyyā sāmaññā brahmaññā kule jeṭṭhāpacāyino bhavatha, saggaparāyanā hutvā mahantaṃ yasaṃ anubhavissathā’’ti manusse dasakusalakammapathe samādapento jambudīpaṃ padakkhiṇaṃ karoti. Tena vuttaṃ –
67.
67.
‘‘த³ஸகுஸலகம்மபதே², ஸமாத³பெந்தோ மஹாஜனங்;
‘‘Dasakusalakammapathe, samādapento mahājanaṃ;
சராமி கா³மனிக³மங், ஸமித்தோ ஸபரிஜ்ஜனோ’’தி.
Carāmi gāmanigamaṃ, samitto saparijjano’’ti.
தத்த² ஸமித்தோதி த⁴ம்மிகேஹி த⁴ம்மவாதீ³ஹி ஸஹாயேஹி ஸஸஹாயோ.
Tattha samittoti dhammikehi dhammavādīhi sahāyehi sasahāyo.
தேன ச ஸமயேன அத⁴ம்மோ நாமேகோ தே³வபுத்தோ காமாவசரதே³வலோகே நிப்³ப³த்தி. ‘‘ஸோ பாணங் ஹனத², அதி³ன்னங் ஆதி³யதா²’’திஆதி³னா நயேன ஸத்தே அகுஸலகம்மபதே² ஸமாத³பெந்தோ மஹதியா பரிஸாய பரிவுதோ ஜம்பு³தீ³பங் வாமங் கரோதி. தேன வுத்தங் –
Tena ca samayena adhammo nāmeko devaputto kāmāvacaradevaloke nibbatti. ‘‘So pāṇaṃ hanatha, adinnaṃ ādiyathā’’tiādinā nayena satte akusalakammapathe samādapento mahatiyā parisāya parivuto jambudīpaṃ vāmaṃ karoti. Tena vuttaṃ –
68.
68.
‘‘பாபோ கத³ரியோ யக்கோ², தீ³பெந்தோ த³ஸ பாபகே;
‘‘Pāpo kadariyo yakkho, dīpento dasa pāpake;
ஸோபெத்த² மஹியா சரதி, ஸமித்தோ ஸபரிஜ்ஜனோ’’தி.
Sopettha mahiyā carati, samitto saparijjano’’ti.
தத்த² பாபோதி பாபத⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ. கத³ரியோதி த²த்³த⁴மச்ச²ரீ. யக்கோ²தி தே³வபுத்தோ. தீ³பெந்தோ த³ஸ பாபகேதி ஸப்³ப³லோகே கோ³சரங் நாம ஸத்தானங் உபபோ⁴க³பரிபோ⁴கா³ய ஜாதங். தஸ்மா ஸத்தே வதி⁴த்வா யங்கிஞ்சி கத்வா ச அத்தா பீணேதப்³போ³, இந்த்³ரியானி ஸந்தப்பேதப்³பா³னீதிஆதி³னா நயேன பாணாதிபாதாதி³கே த³ஸ லாமகத⁴ம்மே கத்தப்³பே³ கத்வா பகாஸெந்தோ. ஸோபெத்தா²தி ஸோபி அத⁴ம்மோ தே³வபுத்தோ இமஸ்மிங் ஜம்பு³தீ³பே. மஹியாதி பூ⁴மியா ஆஸன்னே, மனுஸ்ஸானங் த³ஸ்ஸனஸவனூபசாரேதி அத்தோ².
Tattha pāpoti pāpadhammehi samannāgato. Kadariyoti thaddhamaccharī. Yakkhoti devaputto. Dīpento dasa pāpaketi sabbaloke gocaraṃ nāma sattānaṃ upabhogaparibhogāya jātaṃ. Tasmā satte vadhitvā yaṃkiñci katvā ca attā pīṇetabbo, indriyāni santappetabbānītiādinā nayena pāṇātipātādike dasa lāmakadhamme kattabbe katvā pakāsento. Sopetthāti sopi adhammo devaputto imasmiṃ jambudīpe. Mahiyāti bhūmiyā āsanne, manussānaṃ dassanasavanūpacāreti attho.
69. தத்த² யே ஸத்தா ஸாது⁴கம்மிகா த⁴ம்மக³ருனோ, தே த⁴ம்மங் தே³வபுத்தங் ததா² ஆக³ச்ச²ந்தமேவ தி³ஸ்வா ஆஸனா வுட்டா²ய க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜெந்தா யாவ சக்கு²பத²ஸமதிக்கமனா தாவ அபி⁴த்த²வந்தி , பஞ்ஜலிகா நமஸ்ஸமானா திட்ட²ந்தி, தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா அப்பமத்தா ஸக்கச்சங் புஞ்ஞானி கரொந்தி. யே பன ஸத்தா பாபஸமாசாரா குரூரகம்மந்தா, தே அத⁴ம்மஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா அப்³ப⁴னுமோத³ந்தி , பி⁴ய்யோஸோமத்தாய பாபானி ஸமாசரந்தி. ஏவங் தே ததா³ அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ உஜுவிபச்சனீகவாதா³ சேவ உஜுவிபச்சனீககிரியா ச ஹுத்வா லோகே விசரந்தி. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘த⁴ம்மவாதீ³ அத⁴ம்மோ ச, உபோ⁴ பச்சனிகா மய’’ந்தி.
69. Tattha ye sattā sādhukammikā dhammagaruno, te dhammaṃ devaputtaṃ tathā āgacchantameva disvā āsanā vuṭṭhāya gandhamālādīhi pūjentā yāva cakkhupathasamatikkamanā tāva abhitthavanti , pañjalikā namassamānā tiṭṭhanti, tassa vacanaṃ sutvā appamattā sakkaccaṃ puññāni karonti. Ye pana sattā pāpasamācārā kurūrakammantā, te adhammassa vacanaṃ sutvā abbhanumodanti , bhiyyosomattāya pāpāni samācaranti. Evaṃ te tadā aññamaññassa ujuvipaccanīkavādā ceva ujuvipaccanīkakiriyā ca hutvā loke vicaranti. Tenāha bhagavā ‘‘dhammavādī adhammo ca, ubho paccanikā maya’’nti.
ஏவங் பன க³ச்ச²ந்தே காலே அதே²கதி³வஸங் தேஸங் ரதா² ஆகாஸே ஸம்முகா² அஹேஸுங். அத² நேஸங் பரிஸா ‘‘தும்ஹே கஸ்ஸ, தும்ஹே கஸ்ஸா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘மயங் த⁴ம்மஸ்ஸ, மயங் அத⁴ம்மஸ்ஸா’’தி வத்வா மக்³கா³ ஓக்கமித்வா த்³விதா⁴ ஜாதா. த⁴ம்மஸ்ஸ பன அத⁴ம்மஸ்ஸ ச ரதா² அபி⁴முகா² ஹுத்வா ஈஸாய ஈஸங் ஆஹச்ச அட்ட²ங்ஸு. ‘‘தவ ரத²ங் ஓக்கமாபெத்வா மய்ஹங் மக்³க³ங் தே³ஹி, தவ ரத²ங் ஓக்கமாபெத்வா மய்ஹங் மக்³க³ங் தே³ஹீ’’தி அஞ்ஞமஞ்ஞங் மக்³க³தா³பனத்த²ங் விவாத³ங் அகங்ஸு. பரிஸா ச நேஸங் ஆவுதா⁴னி அபி⁴ஹரித்வா யுத்³த⁴ஸஜ்ஜா அஹேஸுங். யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் –
Evaṃ pana gacchante kāle athekadivasaṃ tesaṃ rathā ākāse sammukhā ahesuṃ. Atha nesaṃ parisā ‘‘tumhe kassa, tumhe kassā’’ti pucchitvā ‘‘mayaṃ dhammassa, mayaṃ adhammassā’’ti vatvā maggā okkamitvā dvidhā jātā. Dhammassa pana adhammassa ca rathā abhimukhā hutvā īsāya īsaṃ āhacca aṭṭhaṃsu. ‘‘Tava rathaṃ okkamāpetvā mayhaṃ maggaṃ dehi, tava rathaṃ okkamāpetvā mayhaṃ maggaṃ dehī’’ti aññamaññaṃ maggadāpanatthaṃ vivādaṃ akaṃsu. Parisā ca nesaṃ āvudhāni abhiharitvā yuddhasajjā ahesuṃ. Yaṃ sandhāya vuttaṃ –
‘‘து⁴ரே து⁴ரங் க⁴ட்டயந்தா, ஸமிம்ஹா படிபதே² உபோ⁴’’.
‘‘Dhure dhuraṃ ghaṭṭayantā, samimhā paṭipathe ubho’’.
70.
70.
‘‘கலஹோ வத்ததீ பெ⁴ஸ்மா, கல்யாணபாபகஸ்ஸ ச;
‘‘Kalaho vattatī bhesmā, kalyāṇapāpakassa ca;
மக்³கா³ ஓக்கமனத்தா²ய, மஹாயுத்³தோ⁴ உபட்டி²தோ’’தி.
Maggā okkamanatthāya, mahāyuddho upaṭṭhito’’ti.
தத்த² து⁴ரே து⁴ரந்தி ஏகஸ்ஸ ரதீ²ஸாய இதரஸ்ஸ ரதீ²ஸங் க⁴ட்டயந்தா. ஸமிம்ஹாதி ஸமாக³தா ஸம்முகீ²பூ⁴தா. புன உபோ⁴தி வசனங் உபோ⁴பி மயங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ பச்சனீகா ஹுத்வா லோகே விசரந்தா ஏகதி³வஸங் படிமுக²ங் ஆக³ச்ச²ந்தா த்³வீஸு பரிஸாஸு உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு மக்³க³தோ ஓக்கந்தாஸு ஸஹ ரதே²ன மயங் உபோ⁴ ஏவ ஸமாக³தாதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். பெ⁴ஸ்மாதி ப⁴யஜனகோ. கல்யாணபாபகஸ்ஸ சாதி கல்யாணஸ்ஸ ச பாபகஸ்ஸ ச. மஹாயுத்³தோ⁴ உபட்டி²தோதி மஹாஸங்கா³மோ பச்சுபட்டி²தோ ஆஸி.
Tattha dhure dhuranti ekassa rathīsāya itarassa rathīsaṃ ghaṭṭayantā. Samimhāti samāgatā sammukhībhūtā. Puna ubhoti vacanaṃ ubhopi mayaṃ aññamaññassa paccanīkā hutvā loke vicarantā ekadivasaṃ paṭimukhaṃ āgacchantā dvīsu parisāsu ubhosu passesu maggato okkantāsu saha rathena mayaṃ ubho eva samāgatāti dassanatthaṃ vuttaṃ. Bhesmāti bhayajanako. Kalyāṇapāpakassa cāti kalyāṇassa ca pāpakassa ca. Mahāyuddho upaṭṭhitoti mahāsaṅgāmo paccupaṭṭhito āsi.
அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஹி பரிஸாய ச யுஜ்ஜி²துகாமதா ஜாதா. தத்த² ஹி த⁴ம்மோ அத⁴ம்மங் ஆஹ – ‘‘ஸம்ம, த்வங் அத⁴ம்மோ, அஹங் த⁴ம்மோ, மக்³கோ³ மய்ஹங் அனுச்ச²விகோ, தவ ரத²ங் ஓக்கமாபெத்வா மய்ஹங் மக்³க³ங் தே³ஹீ’’தி. இதரோ ‘‘அஹங் த³ள்ஹயானோ ப³லவா அஸந்தாஸீ, தஸ்மா மக்³க³ங் ந தே³மி, யுத்³த⁴ங் பன கரிஸ்ஸாமி, யோ யுத்³தே⁴ ஜினிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ மக்³கோ³ ஹோதூ’’தி ஆஹ. தேனேவாஹ –
Aññamaññassa hi parisāya ca yujjhitukāmatā jātā. Tattha hi dhammo adhammaṃ āha – ‘‘samma, tvaṃ adhammo, ahaṃ dhammo, maggo mayhaṃ anucchaviko, tava rathaṃ okkamāpetvā mayhaṃ maggaṃ dehī’’ti. Itaro ‘‘ahaṃ daḷhayāno balavā asantāsī, tasmā maggaṃ na demi, yuddhaṃ pana karissāmi, yo yuddhe jinissati, tassa maggo hotū’’ti āha. Tenevāha –
‘‘யஸோகரோ புஞ்ஞகரோஹமஸ்மி, ஸதா³த்து²தோ ஸமணப்³ராஹ்மணானங்;
‘‘Yasokaro puññakarohamasmi, sadātthuto samaṇabrāhmaṇānaṃ;
மக்³கா³ரஹோ தே³வமனுஸ்ஸபூஜிதோ, த⁴ம்மோ அஹங் தே³ஹி அத⁴ம்ம மக்³க³ங்.
Maggāraho devamanussapūjito, dhammo ahaṃ dehi adhamma maggaṃ.
‘‘அத⁴ம்மயானங் த³ள்ஹமாருஹித்வா, அஸந்தஸந்தோ ப³லவாஹமஸ்மி;
‘‘Adhammayānaṃ daḷhamāruhitvā, asantasanto balavāhamasmi;
ஸ கிஸ்ஸ ஹேதும்ஹி தவஜ்ஜ த³ஜ்ஜங், மக்³க³ங் அஹங் த⁴ம்ம அதி³ன்னபுப்³ப³ங்.
Sa kissa hetumhi tavajja dajjaṃ, maggaṃ ahaṃ dhamma adinnapubbaṃ.
‘‘த⁴ம்மோ ஹவே பாதுரஹோஸி புப்³பே³, பச்சா² அத⁴ம்மோ உத³பாதி³ லோகே;
‘‘Dhammo have pāturahosi pubbe, pacchā adhammo udapādi loke;
ஜெட்டோ² ச ஸெட்டோ² ச ஸனந்தனோ ச, உய்யாஹி ஜெட்ட²ஸ்ஸ கனிட்ட² மக்³கா³.
Jeṭṭho ca seṭṭho ca sanantano ca, uyyāhi jeṭṭhassa kaniṭṭha maggā.
‘‘ந யாசனாய நபி பாதிரூபா, ந அரஹதா தேஹங் த³தெ³ய்ய மக்³க³ங்;
‘‘Na yācanāya napi pātirūpā, na arahatā tehaṃ dadeyya maggaṃ;
யுத்³த⁴ஞ்ச நோ ஹோது உபி⁴ன்னமஜ்ஜ, யுத்³த⁴ம்ஹி யோ ஜெஸ்ஸதி தஸ்ஸ மக்³கோ³.
Yuddhañca no hotu ubhinnamajja, yuddhamhi yo jessati tassa maggo.
‘‘ஸப்³பா³ தி³ஸா அனுவிஸடோஹமஸ்மி, மஹப்³ப³லோ அமிதயஸோ அதுல்யோ;
‘‘Sabbā disā anuvisaṭohamasmi, mahabbalo amitayaso atulyo;
கு³ணேஹி ஸப்³பே³ஹி உபேதரூபோ, த⁴ம்மோ அத⁴ம்ம த்வங் கத²ங் விஜெஸ்ஸஸி.
Guṇehi sabbehi upetarūpo, dhammo adhamma tvaṃ kathaṃ vijessasi.
‘‘லோஹேன வே ஹஞ்ஞதி ஜாதரூபங், ந ஜாதரூபேன ஹனந்தி லோஹங்;
‘‘Lohena ve haññati jātarūpaṃ, na jātarūpena hananti lohaṃ;
ஸசே அத⁴ம்மோ ஹஞ்ச²தி த⁴ம்மமஜ்ஜ, அயோ ஸுவண்ணங் விய த³ஸ்ஸனெய்யங்.
Sace adhammo hañchati dhammamajja, ayo suvaṇṇaṃ viya dassaneyyaṃ.
‘‘ஸசே துவங் யுத்³த⁴ப³லோ அத⁴ம்ம, ந துய்ஹங் வுட்³டா⁴ ச க³ரூ ச அத்தி²;
‘‘Sace tuvaṃ yuddhabalo adhamma, na tuyhaṃ vuḍḍhā ca garū ca atthi;
மக்³க³ஞ்ச தே த³ம்மி பியாப்பியேன, வாசா து³ருத்தானிபி தே க²மாமீ’’தி. (ஜா॰ 1.11.26-32);
Maggañca te dammi piyāppiyena, vācā duruttānipi te khamāmī’’ti. (jā. 1.11.26-32);
இமா ஹி தேஸங் வசனபடிவசனகதா².
Imā hi tesaṃ vacanapaṭivacanakathā.
தத்த² யஸோகரோதி த⁴ம்மே நியோஜனவஸேன தே³வமனுஸ்ஸானங் யஸதா³யகோ. து³தியபதே³பி ஏஸேவ நயோ. ஸதா³த்து²தோதி ஸதா³ து²தோ நிச்சப்பஸத்தோ². ஸ கிஸ்ஸ ஹேதும்ஹி தவஜ்ஜ த³ஜ்ஜந்தி ஸொம்ஹி அஹங் அத⁴ம்மோ அத⁴ம்மயானரத²ங் அபி⁴ருள்ஹோ அபீ⁴தோ ப³லவா, கிங்காரணா அஜ்ஜ, போ⁴ த⁴ம்ம, கஸ்ஸசி அதி³ன்னபுப்³ப³ங் மக்³க³ங் துய்ஹங் த³ம்மி. பாதுரஹோஸீதி பட²மகப்பிககாலே இமஸ்மிங் லோகே த³ஸகுஸலகம்மபத²த⁴ம்மோ புப்³பே³ பாதுரஹோஸி, பச்சா² அத⁴ம்மோ. ஜெட்டோ² சாதி புரே நிப்³ப³த்தபா⁴வேன அஹங் ஜெட்டோ² ச ஸெட்டோ² ச போராணகோ ச, த்வங் பன கனிட்டோ², தஸ்மா ‘‘மக்³கா³ உய்யாஹீ’’தி வத³தி.
Tattha yasokaroti dhamme niyojanavasena devamanussānaṃ yasadāyako. Dutiyapadepi eseva nayo. Sadātthutoti sadā thuto niccappasattho. Sa kissa hetumhi tavajja dajjanti somhi ahaṃ adhammo adhammayānarathaṃ abhiruḷho abhīto balavā, kiṃkāraṇā ajja, bho dhamma, kassaci adinnapubbaṃ maggaṃ tuyhaṃ dammi. Pāturahosīti paṭhamakappikakāle imasmiṃ loke dasakusalakammapathadhammo pubbe pāturahosi, pacchā adhammo. Jeṭṭho cāti pure nibbattabhāvena ahaṃ jeṭṭho ca seṭṭho ca porāṇako ca, tvaṃ pana kaniṭṭho, tasmā ‘‘maggā uyyāhī’’ti vadati.
நபி பாதிரூபாதி அஹஞ்ஹி போ⁴தோ நேவ யாசனாய ந படிரூபவசனேன ந மக்³கா³ரஹதாய மக்³க³ங் த³தெ³ய்யங். அனுவிஸடோதி அஹங் சதஸ்ஸோ தி³ஸா சதஸ்ஸோ அனுதி³ஸாதி ஸப்³பா³ தி³ஸா அத்தனோ கு³ணேன பத்த²டோ பஞ்ஞாதோ. லோஹேனாதி அயோமுட்டி²கேன. ஹஞ்ச²தீதி ஹனிஸ்ஸதி. யுத்³த⁴ப³லோ அத⁴ம்மாதி ஸசே துவங் யுத்³த⁴ப³லோ அஸி அத⁴ம்ம. வுட்³டா⁴ ச க³ரூ சாதி யதி³ துய்ஹங் இமே வுட்³டா⁴ இமே க³ரூ பண்டி³தாதி ஏதங் நத்தி². பியாப்பியேனாதி பியேன விய அப்பியேன, அப்பியேனபி த³த³ந்தோ (ஜா॰ அட்ட²॰ 4.11.32) பியேன விய தே மக்³க³ங் த³தா³மீதி அத்தோ².
Napipātirūpāti ahañhi bhoto neva yācanāya na paṭirūpavacanena na maggārahatāya maggaṃ dadeyyaṃ. Anuvisaṭoti ahaṃ catasso disā catasso anudisāti sabbā disā attano guṇena patthaṭo paññāto. Lohenāti ayomuṭṭhikena. Hañchatīti hanissati. Yuddhabalo adhammāti sace tuvaṃ yuddhabalo asi adhamma. Vuḍḍhā ca garū cāti yadi tuyhaṃ ime vuḍḍhā ime garū paṇḍitāti etaṃ natthi. Piyāppiyenāti piyena viya appiyena, appiyenapi dadanto (jā. aṭṭha. 4.11.32) piyena viya te maggaṃ dadāmīti attho.
71. மஹாஸத்தோ ஹி ததா³ சிந்தேஸி – ‘‘ஸசாஹங் இமங் பாபபுக்³க³லங் ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ அஹிதாய படிபன்னங் ஏவங் மயா விலோமக்³கா³ஹங் க³ஹெத்வா டி²தங் அச்ச²ரங் பஹரித்வா ‘அனாசார மா இத⁴ திட்ட², ஸீக⁴ங் படிக்கம வினஸ்ஸா’தி வதெ³ய்யங், ஸோ தங்க²ணஞ்ஞேவ மம த⁴ம்மதேஜேன பு⁴ஸமுட்டி² விய விகிரெய்ய, ந கோ² பன மேதங் பதிரூபங், ஸ்வாஹங் ஸப்³ப³லோகங் அனுகம்பந்தோ ‘லோகத்த²சரியங் மத்த²கங் பாபெஸ்ஸாமீ’தி படிபஜ்ஜாமி, அயங் கோ² பன பாபோ ஆயதிங் மஹாது³க்க²பா⁴கீ³, ஸ்வாயங் மயா விஸேஸதோ அனுகம்பிதப்³போ³, தஸ்மாஸ்ஸ மக்³க³ங் த³ஸ்ஸாமி, ஏவங் மே ஸீலங் ஸுவிஸுத்³த⁴ங் அக²ண்டி³தங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஏவங் பன சிந்தெத்வா போ³தி⁴ஸத்தே ‘‘ஸசே துவங் யுத்³த⁴ப³லோ’’தி கா³த²ங் வத்வா தோ²கங் மக்³க³தோ ஓக்கந்தமத்தே ஏவ அத⁴ம்மோ ரதே² டா²துங் அஸக்கொந்தோ அவங்ஸிரோ பத²வியங் பதித்வா பத²வியா விவரே தி³ன்னே க³ந்த்வா அவீசிம்ஹி ஏவ நிப்³ப³த்தி. தேன வுத்தங் ‘‘யதி³ஹங் தஸ்ஸ குப்பெய்ய’’ந்திஆதி³.
71. Mahāsatto hi tadā cintesi – ‘‘sacāhaṃ imaṃ pāpapuggalaṃ sabbalokassa ahitāya paṭipannaṃ evaṃ mayā vilomaggāhaṃ gahetvā ṭhitaṃ accharaṃ paharitvā ‘anācāra mā idha tiṭṭha, sīghaṃ paṭikkama vinassā’ti vadeyyaṃ, so taṅkhaṇaññeva mama dhammatejena bhusamuṭṭhi viya vikireyya, na kho pana metaṃ patirūpaṃ, svāhaṃ sabbalokaṃ anukampanto ‘lokatthacariyaṃ matthakaṃ pāpessāmī’ti paṭipajjāmi, ayaṃ kho pana pāpo āyatiṃ mahādukkhabhāgī, svāyaṃ mayā visesato anukampitabbo, tasmāssa maggaṃ dassāmi, evaṃ me sīlaṃ suvisuddhaṃ akhaṇḍitaṃ bhavissatī’’ti. Evaṃ pana cintetvā bodhisatte ‘‘sace tuvaṃ yuddhabalo’’ti gāthaṃ vatvā thokaṃ maggato okkantamatte eva adhammo rathe ṭhātuṃ asakkonto avaṃsiro pathaviyaṃ patitvā pathaviyā vivare dinne gantvā avīcimhi eva nibbatti. Tena vuttaṃ ‘‘yadihaṃ tassa kuppeyya’’ntiādi.
தத்த² யதி³ஹங் தஸ்ஸ குப்பெய்யந்தி தஸ்ஸ அத⁴ம்மஸ்ஸ யதி³ அஹங் குஜ்ஜெ²ய்யங். யதி³ பி⁴ந்தே³ தபோகு³ணந்தி தேனேவஸ்ஸ குஜ்ஜ²னேன மய்ஹங் தபோகு³ணங் ஸீலஸங்வரங் யதி³ வினாஸெய்யங். ஸஹபரிஜனங் தஸ்ஸாதி ஸபரிஜனங் தங் அத⁴ம்மங். ரஜபூ⁴தந்தி ரஜமிவ பூ⁴தங், ரஜபா⁴வங் பத்தங் அஹங் கரெய்யங்.
Tattha yadihaṃ tassa kuppeyyanti tassa adhammassa yadi ahaṃ kujjheyyaṃ. Yadi bhinde tapoguṇanti tenevassa kujjhanena mayhaṃ tapoguṇaṃ sīlasaṃvaraṃ yadi vināseyyaṃ. Sahaparijanaṃ tassāti saparijanaṃ taṃ adhammaṃ. Rajabhūtanti rajamiva bhūtaṃ, rajabhāvaṃ pattaṃ ahaṃ kareyyaṃ.
72. அபிசாஹந்தி எத்த² அஹந்தி நிபாதமத்தங். ஸீலரக்கா²யாதி ஸீலரக்க²ணத்த²ங். நிப்³பா³பெத்வானாதி படிகச்சேவ க²ந்திமெத்தானுத்³த³யஸ்ஸ உபட்டா²பிதத்தா தஸ்மிங் அத⁴ம்மே உப்பஜ்ஜனககோத⁴ஸ்ஸ அனுப்பாத³னேனேவ தோ³ஸபரிளாஹவூபஸமனேன மானஸங் வூபஸமெத்வா. ஸஹ ஜனேனோக்கமித்வாதி மய்ஹங் பரிஜனேன ஸத்³தி⁴ங் மக்³கா³ ஓக்கமித்வா தஸ்ஸ பாபஸ்ஸ அத⁴ம்மஸ்ஸ அஹங் மக்³க³ங் அதா³ஸிங்.
72.Apicāhanti ettha ahanti nipātamattaṃ. Sīlarakkhāyāti sīlarakkhaṇatthaṃ. Nibbāpetvānāti paṭikacceva khantimettānuddayassa upaṭṭhāpitattā tasmiṃ adhamme uppajjanakakodhassa anuppādaneneva dosapariḷāhavūpasamanena mānasaṃ vūpasametvā. Saha janenokkamitvāti mayhaṃ parijanena saddhiṃ maggā okkamitvā tassa pāpassa adhammassa ahaṃ maggaṃ adāsiṃ.
73. ஸஹ பத²தோ ஓக்கந்தேதி வுத்தனயேன சித்தஸ்ஸ வூபஸமங் கத்வா ‘‘மக்³க³ங் தே த³ம்மீ’’தி ச வத்வா தோ²கங் மக்³க³தோ ஸஹ ஓக்கமனேன. பாபயக்க²ஸ்ஸாதி அத⁴ம்மதே³வபுத்தஸ்ஸ. தாவதே³தி தங்க²ணங் ஏவ மஹாபத²வீ விவரமதா³ஸி. ஜாதகட்ட²கதா²யங் பன ‘‘மக்³க³ஞ்ச தே த³ம்மீ’’தி கா³தா²ய கதி²தக்க²ணேயேவாதி வுத்தங்.
73.Sahapathato okkanteti vuttanayena cittassa vūpasamaṃ katvā ‘‘maggaṃ te dammī’’ti ca vatvā thokaṃ maggato saha okkamanena. Pāpayakkhassāti adhammadevaputtassa. Tāvadeti taṅkhaṇaṃ eva mahāpathavī vivaramadāsi. Jātakaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘maggañca te dammī’’ti gāthāya kathitakkhaṇeyevāti vuttaṃ.
ஏவங் தஸ்மிங் பூ⁴மியங் பதிதே சதுனஹுதாதி⁴கத்³வியோஜனஸதஸஹஸ்ஸப³ஹலா ஸகலங் வராவரங் தா⁴ரெந்தீபி மஹாபத²வீ ‘‘நாஹமிமங் பாபபுரிஸங் தா⁴ரேமீ’’தி கதெ²ந்தீ விய தேன டி²தட்டா²னே த்³விதா⁴ பி⁴ஜ்ஜி. மஹாஸத்தோ பன தஸ்மிங் நிபதித்வா அவீசிம்ஹி நிப்³ப³த்தே ரத²து⁴ரே யதா²டி²தோவ ஸபரிஜனோ மஹதா தே³வானுபா⁴வேன க³மனமக்³கே³னேவ க³ந்த்வா அத்தனோ ப⁴வனங் பாவிஸி. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Evaṃ tasmiṃ bhūmiyaṃ patite catunahutādhikadviyojanasatasahassabahalā sakalaṃ varāvaraṃ dhārentīpi mahāpathavī ‘‘nāhamimaṃ pāpapurisaṃ dhāremī’’ti kathentī viya tena ṭhitaṭṭhāne dvidhā bhijji. Mahāsatto pana tasmiṃ nipatitvā avīcimhi nibbatte rathadhure yathāṭhitova saparijano mahatā devānubhāvena gamanamaggeneva gantvā attano bhavanaṃ pāvisi. Tenāha bhagavā –
‘‘க²ந்தீப³லோ யுத்³த⁴ப³லங் விஜெத்வா, ஹந்த்வா அத⁴ம்மங் நிஹனித்வ பூ⁴ம்யா;
‘‘Khantībalo yuddhabalaṃ vijetvā, hantvā adhammaṃ nihanitva bhūmyā;
பாயாஸி வித்தோ அபி⁴ருய்ஹ ஸந்த³னங், மக்³கே³னேவ அதிப³லோ ஸச்சனிக்கமோ’’தி. (ஜா॰ 1.11.34);
Pāyāsi vitto abhiruyha sandanaṃ, maggeneva atibalo saccanikkamo’’ti. (jā. 1.11.34);
ததா³ அத⁴ம்மோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, தஸ்ஸ பரிஸா தே³வத³த்தபரிஸா, த⁴ம்மோ லோகனாதோ², தஸ்ஸ பரிஸா பு³த்³த⁴பரிஸா.
Tadā adhammo devadatto ahosi, tassa parisā devadattaparisā, dhammo lokanātho, tassa parisā buddhaparisā.
இதா⁴பி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ ஸேஸபாரமியோ யதா²ரஹங் நித்³தா⁴ரேதப்³பா³. ததா² இதா⁴பி தி³ப்³பே³ஹி ஆயுவண்ணயஸஸுக²ஆதி⁴பதெய்யேஹி தி³ப்³பே³ஹேவ உளாரேஹி காமகு³ணேஹி ஸமப்பிதஸ்ஸ ஸமங்கீ³பூ⁴தஸ்ஸ அனேகஸஹஸ்ஸஸங்கா²ஹி அச்ச²ராஹி ஸப்³ப³காலங் பரிசாரியமானஸ்ஸ மஹதி பமாத³ட்டா²னே டி²தஸ்ஸ ஸதோ ஈஸகம்பி பமாத³ங் அனாபஜ்ஜித்வா ‘‘லோகத்த²சரியங் மத்த²கங் பாபெஸ்ஸாமீ’’தி மாஸே மாஸே புண்ணமியங் த⁴ம்மங் தீ³பெந்தோ ஸபரிஜனோ மனுஸ்ஸபதே² விசரித்வா மஹாகருணாய ஸப்³ப³ஸத்தே அத⁴ம்மதோ விவேசெத்வா த⁴ம்மே நியோஜனங், அத⁴ம்மேன ஸமாக³தோபி தேன கதங் அனாசாரங் அக³ணெத்வா தத்த² சித்தங் அகோபெத்வா க²ந்திமெத்தானுத்³த³யமேவ பச்சுபட்ட²பெத்வா அக²ண்ட³ங் ஸுவிஸுத்³த⁴ஞ்ச கத்வா அத்தனோ ஸீலஸ்ஸ ரக்க²ணந்தி ஏவமாத³யோ மஹாஸத்தஸ்ஸ கு³ணானுபா⁴வா விபா⁴வேதப்³பா³தி.
Idhāpi heṭṭhā vuttanayeneva sesapāramiyo yathārahaṃ niddhāretabbā. Tathā idhāpi dibbehi āyuvaṇṇayasasukhaādhipateyyehi dibbeheva uḷārehi kāmaguṇehi samappitassa samaṅgībhūtassa anekasahassasaṅkhāhi accharāhi sabbakālaṃ paricāriyamānassa mahati pamādaṭṭhāne ṭhitassa sato īsakampi pamādaṃ anāpajjitvā ‘‘lokatthacariyaṃ matthakaṃ pāpessāmī’’ti māse māse puṇṇamiyaṃ dhammaṃ dīpento saparijano manussapathe vicaritvā mahākaruṇāya sabbasatte adhammato vivecetvā dhamme niyojanaṃ, adhammena samāgatopi tena kataṃ anācāraṃ agaṇetvā tattha cittaṃ akopetvā khantimettānuddayameva paccupaṭṭhapetvā akhaṇḍaṃ suvisuddhañca katvā attano sīlassa rakkhaṇanti evamādayo mahāsattassa guṇānubhāvā vibhāvetabbāti.
த⁴ம்மதே³வபுத்தசரியாவண்ணனா நிட்டி²தா.
Dhammadevaputtacariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi / 8. த⁴ம்மதே³வபுத்தசரியா • 8. Dhammadevaputtacariyā