Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [220] 10. த⁴ம்மத⁴ஜஜாதகவண்ணனா

    [220] 10. Dhammadhajajātakavaṇṇanā

    ஸுக²ங் ஜீவிதரூபோஸீதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ வதா⁴ய பரிஸக்கனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ ஹி ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி தே³வத³த்தோ மய்ஹங் வதா⁴ய பரிஸக்கியேவ, ஸந்தாஸமத்தம்பி பன காதுங் நாஸக்கீ²’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Sukhaṃ jīvitarūposīti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattassa vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto mayhaṃ vadhāya parisakkiyeva, santāsamattampi pana kātuṃ nāsakkhī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் யஸபாணி நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி, காளகோ நாமஸ்ஸ ஸேனாபதி அஹோஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸேவ புரோஹிதோ அஹோஸி நாமேன த⁴ம்மத⁴ஜோ நாம, ரஞ்ஞோ பன ஸீஸப்பஸாத⁴னகப்பகோ ச²த்தபாணி நாம. ராஜா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேதி, ஸேனாபதி பனஸ்ஸ வினிச்ச²யங் கரொந்தோ லஞ்ஜங் கா²த³தி பரபிட்டி²மங்ஸிகோ, லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா அஸ்ஸாமிகே ஸாமிகே கரோதி. அதே²கதி³வஸங் வினிச்ச²யே பராஜிதோ மனுஸ்ஸோ பா³ஹா பக்³க³ய்ஹ கந்த³ந்தோ வினிச்ச²யா நிக்க²ந்தோ ராஜுபட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தங் போ³தி⁴ஸத்தங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ பாதே³ஸு பதித்வா ‘‘தும்ஹாதி³ஸேஸு நாம, ஸாமி, ரஞ்ஞோ அத்த²ஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச அனுஸாஸந்தேஸு காளகஸேனாபதி லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா அஸ்ஸாமிகே ஸாமிகே கரோதீ’’தி அத்தனோ பராஜிதபா⁴வங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கதே²ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ காருஞ்ஞங் உப்பாதெ³த்வா ‘‘ஏஹி ப⁴ணே, அட்³ட³ங் தே வினிச்சி²னிஸ்ஸாமீ’’தி தங் க³ஹெத்வா வினிச்ச²யட்டா²னங் அக³மாஸி. மஹாஜனோ ஸன்னிபதி, போ³தி⁴ஸத்தோ தங் அட்³ட³ங் படிவினிச்சி²னித்வா ஸாமிகஞ்ஞேவ ஸாமிகங் அகாஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ yasapāṇi nāma rājā rajjaṃ kāresi, kāḷako nāmassa senāpati ahosi. Tadā bodhisatto tasseva purohito ahosi nāmena dhammadhajo nāma, rañño pana sīsappasādhanakappako chattapāṇi nāma. Rājā dhammena rajjaṃ kāreti, senāpati panassa vinicchayaṃ karonto lañjaṃ khādati parapiṭṭhimaṃsiko, lañjaṃ gahetvā assāmike sāmike karoti. Athekadivasaṃ vinicchaye parājito manusso bāhā paggayha kandanto vinicchayā nikkhanto rājupaṭṭhānaṃ gacchantaṃ bodhisattaṃ disvā tassa pādesu patitvā ‘‘tumhādisesu nāma, sāmi, rañño atthañca dhammañca anusāsantesu kāḷakasenāpati lañjaṃ gahetvā assāmike sāmike karotī’’ti attano parājitabhāvaṃ bodhisattassa kathesi. Bodhisatto kāruññaṃ uppādetvā ‘‘ehi bhaṇe, aḍḍaṃ te vinicchinissāmī’’ti taṃ gahetvā vinicchayaṭṭhānaṃ agamāsi. Mahājano sannipati, bodhisatto taṃ aḍḍaṃ paṭivinicchinitvā sāmikaññeva sāmikaṃ akāsi.

    மஹாஜனோ ஸாது⁴காரங் அதா³ஸி, ஸோ ஸத்³தோ³ மஹா அஹோஸி. ராஜா தங் ஸுத்வா ‘‘கிங் ஸத்³தோ³ நாமேஸோ’’தி புச்சி². ‘‘தே³வ, த⁴ம்மத⁴ஜபண்டி³தேன து³ப்³பி³னிச்சி²தோ அட்³டோ³ ஸுவினிச்சி²தோ, தத்ரேஸ ஸாது⁴காரஸத்³தோ³’’தி. ராஜா துட்டோ² போ³தி⁴ஸத்தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘அட்³டோ³ கிர தே ஆசரிய வினிச்சி²தோ’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, மஹாராஜ, காளகேன து³ப்³பி³னிச்சி²தங் அட்³ட³ங் வினிச்சி²னி’’ந்தி வுத்தே ‘‘இதோ தா³னி பட்டா²ய தும்ஹேவ அட்³ட³ங் வினிச்சி²னத², மய்ஹஞ்ச கண்ணஸுக²ங் ப⁴விஸ்ஸதி லோகஸ்ஸ ச வுட்³டீ⁴’’தி வத்வா அனிச்ச²ந்தம்பி தங் ‘‘ஸத்தானுத்³த³யாய வினிச்ச²யே நிஸீத³தா²’’தி யாசித்வா ஸம்படிச்சா²பேஸி. ததோ பட்டா²ய போ³தி⁴ஸத்தோ வினிச்ச²யே நிஸீத³தி, ஸாமிகேயேவ ஸாமிகே கரோதி.

    Mahājano sādhukāraṃ adāsi, so saddo mahā ahosi. Rājā taṃ sutvā ‘‘kiṃ saddo nāmeso’’ti pucchi. ‘‘Deva, dhammadhajapaṇḍitena dubbinicchito aḍḍo suvinicchito, tatresa sādhukārasaddo’’ti. Rājā tuṭṭho bodhisattaṃ pakkosāpetvā ‘‘aḍḍo kira te ācariya vinicchito’’ti pucchi. ‘‘Āma, mahārāja, kāḷakena dubbinicchitaṃ aḍḍaṃ vinicchini’’nti vutte ‘‘ito dāni paṭṭhāya tumheva aḍḍaṃ vinicchinatha, mayhañca kaṇṇasukhaṃ bhavissati lokassa ca vuḍḍhī’’ti vatvā anicchantampi taṃ ‘‘sattānuddayāya vinicchaye nisīdathā’’ti yācitvā sampaṭicchāpesi. Tato paṭṭhāya bodhisatto vinicchaye nisīdati, sāmikeyeva sāmike karoti.

    காளகோ ததோ பட்டா²ய லஞ்ஜங் அலப⁴ந்தோ லாப⁴தோ பரிஹாயித்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴த்வா ‘‘மஹாராஜ, த⁴ம்மத⁴ஜபண்டி³தோ தவ ரஜ்ஜங் பத்தே²தீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் ரஞ்ஞோ அந்தரே பரிபி⁴ந்தி³. ராஜா அஸத்³த³ஹந்தோ ‘‘மா ஏவங் அவசா’’தி படிக்கி²பித்வா புன தேன ‘‘ஸசே மே ந ஸத்³த³ஹத², தஸ்ஸாக³மனகாலே வாதபானேன ஓலோகேத². அதா²னேன ஸகலனக³ரஸ்ஸ அத்தனோ ஹத்தே² கதபா⁴வங் பஸ்ஸிஸ்ஸதா²’’தி வுத்தே ராஜா தஸ்ஸ அட்³ட³காரகபரிஸங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏதஸ்ஸேவ பரிஸா’’தி ஸஞ்ஞாய பி⁴ஜ்ஜித்வா ‘‘கிங் கரோம ஸேனாபதீ’’தி புச்சி². ‘‘தே³வ, ஏதங் மாரேதுங் வட்டதீ’’தி . ‘‘ஓளாரிகதோ³ஸங் அபஸ்ஸந்தா கத²ங் மாரெஸ்ஸாமா’’தி? ‘‘அத்தே²கோ உபாயோ’’தி. ‘‘கதரூபாயோ’’தி. ‘‘அஸய்ஹமஸ்ஸ கம்மங் ஆரோபெத்வா தங் காதுங் அஸக்கொந்தங் தங் தேன தோ³ஸேன மாரெஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘கிங் பன அஸய்ஹகம்ம’’ந்தி? ‘‘மஹாராஜ, உய்யானங் நாம ஸாரபூ⁴மியங் ரோபிதங் படிஜக்³கி³யமானங் தீஹி சதூஹி ஸங்வச்ச²ரேஹி ப²லங் தே³தி. தும்ஹே தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘ஸ்வே உய்யானங் கீளிஸ்ஸாம, உய்யானங் மே மாபேஹீ’தி வத³த², ஸோ மாபேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதி. அத² நங் தஸ்மிங் தோ³ஸே மாரெஸ்ஸாமா’’தி.

    Kāḷako tato paṭṭhāya lañjaṃ alabhanto lābhato parihāyitvā bodhisattassa āghātaṃ bandhitvā ‘‘mahārāja, dhammadhajapaṇḍito tava rajjaṃ patthetī’’ti bodhisattaṃ rañño antare paribhindi. Rājā asaddahanto ‘‘mā evaṃ avacā’’ti paṭikkhipitvā puna tena ‘‘sace me na saddahatha, tassāgamanakāle vātapānena oloketha. Athānena sakalanagarassa attano hatthe katabhāvaṃ passissathā’’ti vutte rājā tassa aḍḍakārakaparisaṃ disvā ‘‘etasseva parisā’’ti saññāya bhijjitvā ‘‘kiṃ karoma senāpatī’’ti pucchi. ‘‘Deva, etaṃ māretuṃ vaṭṭatī’’ti . ‘‘Oḷārikadosaṃ apassantā kathaṃ māressāmā’’ti? ‘‘Attheko upāyo’’ti. ‘‘Katarūpāyo’’ti. ‘‘Asayhamassa kammaṃ āropetvā taṃ kātuṃ asakkontaṃ taṃ tena dosena māressāmā’’ti. ‘‘Kiṃ pana asayhakamma’’nti? ‘‘Mahārāja, uyyānaṃ nāma sārabhūmiyaṃ ropitaṃ paṭijaggiyamānaṃ tīhi catūhi saṃvaccharehi phalaṃ deti. Tumhe taṃ pakkosāpetvā ‘sve uyyānaṃ kīḷissāma, uyyānaṃ me māpehī’ti vadatha, so māpetuṃ na sakkhissati. Atha naṃ tasmiṃ dose māressāmā’’ti.

    ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘பண்டி³த, மய்ஹங் புராணஉய்யானே சிரங் கீளிம்ஹ, இதா³னி நவஉய்யானே கீளிதுகாமம்ஹ, ஸ்வே கீளிஸ்ஸாம, உய்யானங் நோ மாபேஹி, ஸசே மாபேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸி, ஜீவிதங் தே நத்தீ²’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘காளகேன லஞ்ஜங் அலப⁴மானேன ராஜா அந்தரே பரிபி⁴ன்னோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா ‘‘ஸக்கொந்தோ ஜானிஸ்ஸாமி, மஹாராஜா’’தி வத்வா கே³ஹங் க³ந்த்வா ஸுபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா சிந்தயமானோ ஸயனே நிபஜ்ஜி, ஸக்கஸ்ஸ ப⁴வனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸக்கோ ஆவஜ்ஜெந்தோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ சித்தங் ஞத்வா வேகே³னாக³ந்த்வா ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா ஆகாஸே ட²த்வா ‘‘கிங் சிந்தேஸி பண்டி³தா’’தி புச்சி². ‘‘கோஸி த்வ’’ந்தி? ‘‘ஸக்கோஹமஸ்மீ’’தி. ‘‘ராஜா மங் ‘உய்யானங் மாபேஹீ’தி ஆஹ, தங் சிந்தேமீ’’தி. ‘‘பண்டி³த, மா சிந்தயி, அஹங் தே நந்த³னவனசித்தலதாவனஸதி³ஸங் உய்யானங் மாபெஸ்ஸாமி, கதரஸ்மிங் டா²னே மாபேமீ’’தி? ‘‘அஸுகட்டா²னே மாபேஹீ’’தி. ஸக்கோ மாபெத்வா தே³வபுரமேவ க³தோ.

    Rājā bodhisattaṃ āmantetvā ‘‘paṇḍita, mayhaṃ purāṇauyyāne ciraṃ kīḷimha, idāni navauyyāne kīḷitukāmamha, sve kīḷissāma, uyyānaṃ no māpehi, sace māpetuṃ na sakkhissasi, jīvitaṃ te natthī’’ti. Bodhisatto ‘‘kāḷakena lañjaṃ alabhamānena rājā antare paribhinno bhavissatī’’ti ñatvā ‘‘sakkonto jānissāmi, mahārājā’’ti vatvā gehaṃ gantvā subhojanaṃ bhuñjitvā cintayamāno sayane nipajji, sakkassa bhavanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko āvajjento bodhisattassa cittaṃ ñatvā vegenāgantvā sirigabbhaṃ pavisitvā ākāse ṭhatvā ‘‘kiṃ cintesi paṇḍitā’’ti pucchi. ‘‘Kosi tva’’nti? ‘‘Sakkohamasmī’’ti. ‘‘Rājā maṃ ‘uyyānaṃ māpehī’ti āha, taṃ cintemī’’ti. ‘‘Paṇḍita, mā cintayi, ahaṃ te nandanavanacittalatāvanasadisaṃ uyyānaṃ māpessāmi, katarasmiṃ ṭhāne māpemī’’ti? ‘‘Asukaṭṭhāne māpehī’’ti. Sakko māpetvā devapurameva gato.

    புனதி³வஸே போ³தி⁴ஸத்தோ உய்யானங் பச்சக்க²தோ தி³ஸ்வா க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி – ‘‘நிட்டி²தங் தே, மஹாராஜ, உய்யானங், கீளஸ்ஸூ’’தி. ராஜா க³ந்த்வா அட்டா²ரஸஹத்தே²ன மனோஸிலாவண்ணேன பாகாரேன பரிக்கி²த்தங் த்³வாரட்டாலகஸம்பன்னங் புப்ப²ப²லபா⁴ரப⁴ரிதனானாருக்க²படிமண்டி³தங் உய்யானங் தி³ஸ்வா காளகங் புச்சி² – ‘‘பண்டி³தேன அம்ஹாகங் வசனங் கதங், இதா³னி கிங் கரோமா’’தி. ‘‘மஹாராஜ, ஏகரத்தேன உய்யானங் மாபேதுங் ஸக்கொந்தோ ரஜ்ஜங் க³ஹேதுங் கிங் ந ஸக்கோதீ’’தி? ‘‘இதா³னி கிங் கரோமா’’தி? ‘‘அபரம்பி நங் அஸய்ஹகம்மங் காரேமா’’தி. ‘‘கிங் கம்மங் நாமா’’தி? ‘‘ஸத்தரதனமயங் பொக்க²ரணிங் மாபேமா’’தி. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ஆசரிய, உய்யானங் தாவ தே மாபிதங் , ஏதஸ்ஸ பன அனுச்ச²விகங் ஸத்தரதனமயங் பொக்க²ரணிங் மாபேஹி. ஸசே மாபேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸி, ஜீவிதங் தே நத்தீ²’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஸாது⁴, மஹாராஜ, ஸக்கொந்தோ மாபெஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ ஸக்கோ பொக்க²ரணிங் மாபேஸி ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தங் ஸததித்த²ங் ஸஹஸ்ஸவங்கங் பஞ்சவண்ணபது³மஸஞ்ச²ன்னங் நந்த³னபொக்க²ரணிஸதி³ஸங்.

    Punadivase bodhisatto uyyānaṃ paccakkhato disvā gantvā rañño ārocesi – ‘‘niṭṭhitaṃ te, mahārāja, uyyānaṃ, kīḷassū’’ti. Rājā gantvā aṭṭhārasahatthena manosilāvaṇṇena pākārena parikkhittaṃ dvāraṭṭālakasampannaṃ pupphaphalabhārabharitanānārukkhapaṭimaṇḍitaṃ uyyānaṃ disvā kāḷakaṃ pucchi – ‘‘paṇḍitena amhākaṃ vacanaṃ kataṃ, idāni kiṃ karomā’’ti. ‘‘Mahārāja, ekarattena uyyānaṃ māpetuṃ sakkonto rajjaṃ gahetuṃ kiṃ na sakkotī’’ti? ‘‘Idāni kiṃ karomā’’ti? ‘‘Aparampi naṃ asayhakammaṃ kāremā’’ti. ‘‘Kiṃ kammaṃ nāmā’’ti? ‘‘Sattaratanamayaṃ pokkharaṇiṃ māpemā’’ti. Rājā ‘‘sādhū’’ti bodhisattaṃ āmantetvā ‘‘ācariya, uyyānaṃ tāva te māpitaṃ , etassa pana anucchavikaṃ sattaratanamayaṃ pokkharaṇiṃ māpehi. Sace māpetuṃ na sakkhissasi, jīvitaṃ te natthī’’ti āha. Bodhisatto ‘‘sādhu, mahārāja, sakkonto māpessāmī’’ti āha. Athassa sakko pokkharaṇiṃ māpesi sobhaggappattaṃ satatitthaṃ sahassavaṅkaṃ pañcavaṇṇapadumasañchannaṃ nandanapokkharaṇisadisaṃ.

    புனதி³வஸே போ³தி⁴ஸத்தோ தம்பி பச்சக்க²ங் கத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி – ‘‘மாபிதா, தே³வ, பொக்க²ரணீ’’தி. ராஜா தம்பி தி³ஸ்வா ‘‘இதா³னி கிங் கரோமா’’தி காளகங் புச்சி². ‘‘உய்யானஸ்ஸ அனுச்ச²விகங் கே³ஹங் மாபேதுங் ஆணாபேஹி, தே³வா’’தி. ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘இதா³னி, ஆசரிய, இமஸ்ஸ உய்யானஸ்ஸ சேவ பொக்க²ரணியா ச அனுச்ச²விகங் ஸப்³ப³த³ந்தமயங் கே³ஹங் மாபேஹி, நோ சே மாபெஸ்ஸஸி, ஜீவிதங் தே நத்தீ²’’தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ ஸக்கோ கே³ஹம்பி மாபேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ புனதி³வஸே தம்பி பச்சக்க²ங் கத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா தம்பி தி³ஸ்வா ‘‘இதா³னி கிங் கரோமா’’தி காளகங் புச்சி². ‘‘கே³ஹஸ்ஸ அனுச்ச²விகங் மணிங் மாபேதுங் ஆணாபேஹி, மஹாராஜா’’தி ஆஹ. ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘பண்டி³த, இமஸ்ஸ த³ந்தமயகே³ஹஸ்ஸ அனுச்ச²விகங் மணிங் மாபேஹி, மணிஆலோகேன விசரிஸ்ஸாம. ஸசே மாபேதுங் ந ஸக்கோஸி, ஜீவிதங் தே நத்தீ²’’தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ ஸக்கோ மணிம்பி மாபேஸி.

    Punadivase bodhisatto tampi paccakkhaṃ katvā rañño ārocesi – ‘‘māpitā, deva, pokkharaṇī’’ti. Rājā tampi disvā ‘‘idāni kiṃ karomā’’ti kāḷakaṃ pucchi. ‘‘Uyyānassa anucchavikaṃ gehaṃ māpetuṃ āṇāpehi, devā’’ti. Rājā bodhisattaṃ āmantetvā ‘‘idāni, ācariya, imassa uyyānassa ceva pokkharaṇiyā ca anucchavikaṃ sabbadantamayaṃ gehaṃ māpehi, no ce māpessasi, jīvitaṃ te natthī’’ti āha. Athassa sakko gehampi māpesi. Bodhisatto punadivase tampi paccakkhaṃ katvā rañño ārocesi. Rājā tampi disvā ‘‘idāni kiṃ karomā’’ti kāḷakaṃ pucchi. ‘‘Gehassa anucchavikaṃ maṇiṃ māpetuṃ āṇāpehi, mahārājā’’ti āha. Rājā bodhisattaṃ āmantetvā ‘‘paṇḍita, imassa dantamayagehassa anucchavikaṃ maṇiṃ māpehi, maṇiālokena vicarissāma. Sace māpetuṃ na sakkosi, jīvitaṃ te natthī’’ti āha. Athassa sakko maṇimpi māpesi.

    போ³தி⁴ஸத்தோ புனதி³வஸே தங் பச்சக்க²ங் கத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி . ராஜா தம்பி தி³ஸ்வா ‘‘இதா³னி கிங் கரிஸ்ஸாமா’’தி காளகங் புச்சி². ‘‘மஹாராஜ, த⁴ம்மத⁴ஜப்³ராஹ்மணஸ்ஸ இச்சி²திச்சி²ததா³யிகா தே³வதா அத்தி² மஞ்ஞே, இதா³னி யங் தே³வதாபி மாபேதுங் ந ஸக்கோதி, தங் ஆணாபேஹி. சதுரங்க³ஸமன்னாக³தங் நாம மனுஸ்ஸங் தே³வதாபி மாபேதுங் ந ஸக்கோதி, தஸ்மா ‘சதுரங்க³ஸமன்னாக³தங் மே உய்யானபாலங் மாபேஹீ’தி தங் வதா³ஹீ’’தி. ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ஆசரிய, தயா அம்ஹாகங் உய்யானங், பொக்க²ரணீ, த³ந்தமயபாஸாதோ³, தஸ்ஸ ஆலோககரணத்தா²ய மணிரதனஞ்ச மாபிதங், இதா³னி மே உய்யானரக்க²கங் சதுரங்க³ஸமன்னாக³தங் உய்யானபாலங் மாபேஹி, நோ சே மாபெஸ்ஸஸி, ஜீவிதங் தே நத்தீ²’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஹோது, லப⁴மானோ ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி கே³ஹங் க³ந்த்வா ஸுபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா நிபன்னோ பச்சூஸகாலே பபு³ஜ்ஜி²த்வா ஸயனபீடே² நிஸின்னோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸக்கோ தே³வராஜா யங் அத்தனா ஸக்கா மாபேதுங், தங் மாபேஸி, சதுரங்க³ஸமன்னாக³தங் பன உய்யானபாலங் ந ஸக்கா மாபேதுங், ஏவங் ஸந்தே பரேஸங் ஹத்தே² மரணதோ அரஞ்ஞே அனாத²மரணமேவ வரதர’’ந்தி. ஸோ கஸ்ஸசி அனாரோசெத்வா பாஸாதா³ ஓதரித்வா அக்³க³த்³வாரேனேவ நக³ரா நிக்க²மித்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே ஸதங் த⁴ம்மங் ஆவஜ்ஜமானோ நிஸீதி³.

    Bodhisatto punadivase taṃ paccakkhaṃ katvā rañño ārocesi . Rājā tampi disvā ‘‘idāni kiṃ karissāmā’’ti kāḷakaṃ pucchi. ‘‘Mahārāja, dhammadhajabrāhmaṇassa icchiticchitadāyikā devatā atthi maññe, idāni yaṃ devatāpi māpetuṃ na sakkoti, taṃ āṇāpehi. Caturaṅgasamannāgataṃ nāma manussaṃ devatāpi māpetuṃ na sakkoti, tasmā ‘caturaṅgasamannāgataṃ me uyyānapālaṃ māpehī’ti taṃ vadāhī’’ti. Rājā bodhisattaṃ āmantetvā ‘‘ācariya, tayā amhākaṃ uyyānaṃ, pokkharaṇī, dantamayapāsādo, tassa ālokakaraṇatthāya maṇiratanañca māpitaṃ, idāni me uyyānarakkhakaṃ caturaṅgasamannāgataṃ uyyānapālaṃ māpehi, no ce māpessasi, jīvitaṃ te natthī’’ti āha. Bodhisatto ‘‘hotu, labhamāno jānissāmī’’ti gehaṃ gantvā subhojanaṃ bhuñjitvā nipanno paccūsakāle pabujjhitvā sayanapīṭhe nisinno cintesi – ‘‘sakko devarājā yaṃ attanā sakkā māpetuṃ, taṃ māpesi, caturaṅgasamannāgataṃ pana uyyānapālaṃ na sakkā māpetuṃ, evaṃ sante paresaṃ hatthe maraṇato araññe anāthamaraṇameva varatara’’nti. So kassaci anārocetvā pāsādā otaritvā aggadvāreneva nagarā nikkhamitvā araññaṃ pavisitvā aññatarasmiṃ rukkhamūle sataṃ dhammaṃ āvajjamāno nisīdi.

    ஸக்கோ தங் காரணங் ஞத்வா வனசரகோ விய ஹுத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ப்³ராஹ்மண, த்வங் ஸுகு²மாலோ, அதி³ட்ட²புப்³ப³து³க்க²ரூபோ விய இமங் அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா கிங் கரொந்தோ நிஸின்னோஸீ’’தி இமமத்த²ங் புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Sakko taṃ kāraṇaṃ ñatvā vanacarako viya hutvā bodhisattaṃ upasaṅkamitvā ‘‘brāhmaṇa, tvaṃ sukhumālo, adiṭṭhapubbadukkharūpo viya imaṃ araññaṃ pavisitvā kiṃ karonto nisinnosī’’ti imamatthaṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    136.

    136.

    ‘‘ஸுக²ங் ஜீவிதரூபோஸி, ரட்டா² விவனமாக³தோ;

    ‘‘Sukhaṃ jīvitarūposi, raṭṭhā vivanamāgato;

    ஸோ ஏககோ ருக்க²மூலே, கபணோ விய ஜா²யஸீ’’தி.

    So ekako rukkhamūle, kapaṇo viya jhāyasī’’ti.

    தத்த² ஸுக²ங் ஜீவிதரூபோஸீதி த்வங் ஸுகே²ன ஜீவிதஸதி³ஸோ ஸுகே²தி⁴தோ ஸுக²பரிஹதோ விய. ரட்டா²தி ஆகிண்ணமனுஸ்ஸட்டா²னா. விவனமாக³தோதி நிருத³கட்டா²னங் அரஞ்ஞங் பவிட்டோ². ருக்க²மூலேதி ருக்க²ஸமீபே. கபணோ விய ஜா²யஸீதி கபணோ விய ஏககோ நிஸின்னோ ஜா²யஸி பஜ்ஜா²யஸி, கிங் நாமேதங் சிந்தேஸீதி புச்சி².

    Tattha sukhaṃ jīvitarūposīti tvaṃ sukhena jīvitasadiso sukhedhito sukhaparihato viya. Raṭṭhāti ākiṇṇamanussaṭṭhānā. Vivanamāgatoti nirudakaṭṭhānaṃ araññaṃ paviṭṭho. Rukkhamūleti rukkhasamīpe. Kapaṇo viyajhāyasīti kapaṇo viya ekako nisinno jhāyasi pajjhāyasi, kiṃ nāmetaṃ cintesīti pucchi.

    தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā bodhisatto dutiyaṃ gāthamāha –

    140.

    140.

    ‘‘ஸுக²ங் ஜீவிதரூபொஸ்மி, ரட்டா² விவனமாக³தோ;

    ‘‘Sukhaṃ jīvitarūposmi, raṭṭhā vivanamāgato;

    ஸோ ஏககோ ருக்க²மூலே, கபணோ விய ஜா²யாமி;

    So ekako rukkhamūle, kapaṇo viya jhāyāmi;

    ஸதங் த⁴ம்மங் அனுஸ்ஸர’’ந்தி.

    Sataṃ dhammaṃ anussara’’nti.

    தத்த² ஸதங் த⁴ம்மங் அனுஸ்ஸரந்தி, ஸம்ம, ஸச்சமேதங், அஹங் ஸுக²ங் ஜீவிதரூபோ ரட்டா² ச விவனமாக³தோ, ஸோஹங் ஏககோவ இமஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிஸீதி³த்வா கபணோ விய ஜா²யாமி. யங் பன வதே³ஸி ‘‘கிங் நாமேதங் சிந்தேஸீ’’தி, தங் தே பவேதே³மி ‘‘ஸதங் த⁴ம்ம’’ந்தி. அஹஞ்ஹி ஸதங் த⁴ம்மங் அனுஸ்ஸரந்தோ இத⁴ நிஸின்னோ. ஸதங் த⁴ம்மந்தி பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴பு³த்³த⁴ஸாவகானங் ஸதங் ஸப்புரிஸானங் பண்டி³தானங் த⁴ம்மங். லாபோ⁴ அலாபோ⁴ யஸோ அயஸோ நிந்தா³ பஸங்ஸா ஸுக²ங் து³க்க²ந்தி அயஞ்ஹி அட்ட²விதோ⁴ லோகத⁴ம்மோ. இமினா பன அப்³பா⁴ஹதா ஸந்தோ ந கம்பந்தி ந பவேதெ⁴ந்தி, அயமெத்த² அகம்பனஸங்கா²தோ ஸதங் த⁴ம்மோ இமங் அனுஸ்ஸரந்தோ நிஸின்னொம்ஹீதி தீ³பேதி.

    Tattha sataṃ dhammaṃ anussaranti, samma, saccametaṃ, ahaṃ sukhaṃ jīvitarūpo raṭṭhā ca vivanamāgato, sohaṃ ekakova imasmiṃ rukkhamūle nisīditvā kapaṇo viya jhāyāmi. Yaṃ pana vadesi ‘‘kiṃ nāmetaṃ cintesī’’ti, taṃ te pavedemi ‘‘sataṃ dhamma’’nti. Ahañhi sataṃ dhammaṃ anussaranto idha nisinno. Sataṃ dhammanti buddhapaccekabuddhabuddhasāvakānaṃ sataṃ sappurisānaṃ paṇḍitānaṃ dhammaṃ. Lābho alābho yaso ayaso nindā pasaṃsā sukhaṃ dukkhanti ayañhi aṭṭhavidho lokadhammo. Iminā pana abbhāhatā santo na kampanti na pavedhenti, ayamettha akampanasaṅkhāto sataṃ dhammo imaṃ anussaranto nisinnomhīti dīpeti.

    அத² நங் ஸக்கோ ‘‘ஏவங் ஸந்தே, ப்³ராஹ்மண, இமஸ்மிங் டா²னே கஸ்மா நிஸின்னோஸீ’’தி. ‘‘ராஜா சதுரங்க³ஸமன்னாக³தங் உய்யானபாலங் ஆஹராபேதி, தாதி³ஸங் ந ஸக்கோமி லத்³து⁴ங், ஸோஹங் ‘கிங் மே பரஸ்ஸ ஹத்தே² மரணேன, அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா அனாத²மரணங் மரிஸ்ஸாமீ’தி சிந்தெத்வா இதா⁴க³ந்த்வா நிஸின்னோ’’தி. ‘‘ப்³ராஹ்மண, அஹங் ஸக்கோ தே³வராஜா, மயா தே உய்யானாதீ³னி மாபிதானி, சதுரங்க³ஸமன்னாக³தங் உய்யானபாலங் மாபேதுங் ந ஸக்கா, தும்ஹாகங் ரஞ்ஞோ ஸீஸப்பஸாத⁴னகப்பகோ ச²த்தபாணி நாம, ஸோ சதுரங்க³ஸமன்னாக³தோ, சதுரங்க³ஸமன்னாக³தேன உய்யானபாலேன அத்தே² ஸதி ஏதங் கப்பகங் உய்யானபாலங் காதுங் வதே³ஹீ’’தி. இதி ஸக்கோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஓவாத³ங் த³த்வா ‘‘மா பா⁴யீ’’தி ஸமஸ்ஸாஸெத்வா அத்தனோ தே³வபுரமேவ க³தோ.

    Atha naṃ sakko ‘‘evaṃ sante, brāhmaṇa, imasmiṃ ṭhāne kasmā nisinnosī’’ti. ‘‘Rājā caturaṅgasamannāgataṃ uyyānapālaṃ āharāpeti, tādisaṃ na sakkomi laddhuṃ, sohaṃ ‘kiṃ me parassa hatthe maraṇena, araññaṃ pavisitvā anāthamaraṇaṃ marissāmī’ti cintetvā idhāgantvā nisinno’’ti. ‘‘Brāhmaṇa, ahaṃ sakko devarājā, mayā te uyyānādīni māpitāni, caturaṅgasamannāgataṃ uyyānapālaṃ māpetuṃ na sakkā, tumhākaṃ rañño sīsappasādhanakappako chattapāṇi nāma, so caturaṅgasamannāgato, caturaṅgasamannāgatena uyyānapālena atthe sati etaṃ kappakaṃ uyyānapālaṃ kātuṃ vadehī’’ti. Iti sakko bodhisattassa ovādaṃ datvā ‘‘mā bhāyī’’ti samassāsetvā attano devapurameva gato.

    போ³தி⁴ஸத்தோ கே³ஹங் க³ந்த்வா பு⁴த்தபாதராஸோ ராஜத்³வாரங் க³ந்த்வா ச²த்தபாணிம்பி தத்தே²வ தி³ஸ்வா ஹத்தே² க³ஹெத்வா ‘‘த்வங் கிர, ஸம்ம ச²த்தபாணி, சதுரங்க³ஸமன்னாக³தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘கோ தே மய்ஹங் சதுரங்க³ஸமன்னாக³தபா⁴வங் ஆசிக்கீ²’’தி வுத்தே ‘‘ஸக்கோ, தே³வராஜா’’தி வத்வா ‘‘கிங்காரணா ஆசிக்கீ²’’தி புட்டோ² ‘‘இமினா நாம காரணேனா’’தி ஸப்³ப³ங் ஆசிக்கி². ஸோ ‘‘ஆம, அஹங் சதுரங்க³ஸமன்னாக³தோ’’தி ஆஹ. அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஹத்தே² க³ஹெத்வாவ ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘அயங், மஹாராஜ, ச²த்தபாணி, சதுரங்க³ஸமன்னாக³தோ, சதுரங்க³ஸமன்னாக³தேன உய்யானபாலேன அத்தே² ஸதி இமங் உய்யானபாலங் கரோதா²’’தி ஆஹ. அத² நங் ராஜா ‘‘த்வங் கிர சதுரங்க³ஸமன்னாக³தோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, மஹாராஜா’’தி. ‘‘கதமேஹி சதுரங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோஸீ’’தி?

    Bodhisatto gehaṃ gantvā bhuttapātarāso rājadvāraṃ gantvā chattapāṇimpi tattheva disvā hatthe gahetvā ‘‘tvaṃ kira, samma chattapāṇi, caturaṅgasamannāgatosī’’ti pucchitvā ‘‘ko te mayhaṃ caturaṅgasamannāgatabhāvaṃ ācikkhī’’ti vutte ‘‘sakko, devarājā’’ti vatvā ‘‘kiṃkāraṇā ācikkhī’’ti puṭṭho ‘‘iminā nāma kāraṇenā’’ti sabbaṃ ācikkhi. So ‘‘āma, ahaṃ caturaṅgasamannāgato’’ti āha. Atha naṃ bodhisatto hatthe gahetvāva rañño santikaṃ gantvā ‘‘ayaṃ, mahārāja, chattapāṇi, caturaṅgasamannāgato, caturaṅgasamannāgatena uyyānapālena atthe sati imaṃ uyyānapālaṃ karothā’’ti āha. Atha naṃ rājā ‘‘tvaṃ kira caturaṅgasamannāgatosī’’ti pucchi. ‘‘Āma, mahārājā’’ti. ‘‘Katamehi caturaṅgehi samannāgatosī’’ti?

    ‘‘அனுஸூயகோ அஹங் தே³வ, அமஜ்ஜபாயகோ அஹங்;

    ‘‘Anusūyako ahaṃ deva, amajjapāyako ahaṃ;

    நிஸ்னேஹகோ அஹங் தே³வ, அக்கோத⁴னங் அதி⁴ட்டி²தோ’’தி.

    Nisnehako ahaṃ deva, akkodhanaṃ adhiṭṭhito’’ti.

    ‘‘மய்ஹஞ்ஹி, மஹாராஜ, உஸூயா நாம நத்தி², மஜ்ஜங் மே ந பிவிதபுப்³ப³ங், பரேஸு மே ஸ்னேஹோ வா கோதோ⁴ வா ந பூ⁴தபூப்³போ³. இமேஹி சதூஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தொம்ஹீ’’தி.

    ‘‘Mayhañhi, mahārāja, usūyā nāma natthi, majjaṃ me na pivitapubbaṃ, paresu me sneho vā kodho vā na bhūtapūbbo. Imehi catūhi aṅgehi samannāgatomhī’’ti.

    அத² நங் ராஜா, போ⁴ ச²த்தபாணி, ‘‘அனுஸூயகொஸ்மீ’’தி வத³ஸீதி. ‘‘ஆம, தே³வ, அனுஸூயகொம்ஹீ’’தி. ‘‘கிங் ஆரம்மணங் தி³ஸ்வா அனுஸூயகோ ஜாதோஸீ’’தி? ‘‘ஸுணாஹி தே³வா’’தி அத்தனோ அனுஸூயககாரணங் கதெ²ந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ rājā, bho chattapāṇi, ‘‘anusūyakosmī’’ti vadasīti. ‘‘Āma, deva, anusūyakomhī’’ti. ‘‘Kiṃ ārammaṇaṃ disvā anusūyako jātosī’’ti? ‘‘Suṇāhi devā’’ti attano anusūyakakāraṇaṃ kathento imaṃ gāthamāha –

    ‘‘இத்தி²யா காரணா ராஜ, ப³ந்தா⁴பேஸிங் புரோஹிதங்;

    ‘‘Itthiyā kāraṇā rāja, bandhāpesiṃ purohitaṃ;

    ஸோ மங் அத்தே² நிவேதே³ஸி, தஸ்மாஹங் அனுஸூயகோ’’தி.

    So maṃ atthe nivedesi, tasmāhaṃ anusūyako’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – அஹங், தே³வ, புப்³பே³ இமஸ்மிங்யேவ பா³ராணஸினக³ரே தாதி³ஸோவ ராஜா ஹுத்வா இத்தி²யா காரணா புரோஹிதங் ப³ந்தா⁴பேஸிங்.

    Tassattho – ahaṃ, deva, pubbe imasmiṃyeva bārāṇasinagare tādisova rājā hutvā itthiyā kāraṇā purohitaṃ bandhāpesiṃ.

    ‘‘அப³த்³தா⁴ தத்த² ப³ஜ்ஜ²ந்தி, யத்த² பா³லா பபா⁴ஸரே;

    ‘‘Abaddhā tattha bajjhanti, yattha bālā pabhāsare;

    ப³த்³தா⁴பி தத்த² முச்சந்தி, யத்த² தீ⁴ரா பபா⁴ஸரே’’தி. (ஜா॰ 1.1.120) –

    Baddhāpi tattha muccanti, yattha dhīrā pabhāsare’’ti. (jā. 1.1.120) –

    இமஸ்மிஞ்ஹி ஜாதகே ஆக³தனயேனேவ ஏகஸ்மிங் காலே அயங் ச²த்தபாணி ராஜா ஹுத்வா சதுஸட்டி²யா பாத³மூலிகேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸம்பது³ஸ்ஸித்வா போ³தி⁴ஸத்தங் அத்தனோ மனோரத²ங் அபூரெந்தங் நாஸேதுகாமாய தே³வியா பரிபி⁴ன்னோ ப³ந்தா⁴பேஸி. ததா³ நங் ப³ந்தி⁴த்வா ஆனீதோ போ³தி⁴ஸத்தோ யதா²பூ⁴தங் தே³வியா தோ³ஸங் ஆரோபெத்வா ஸயங் முத்தோ ரஞ்ஞா ப³ந்தா⁴பிதே ஸப்³பே³பி தே பாத³மூலிகே மோசெத்வா ‘‘ஏதேஸஞ்ச தே³வியா ச அபராத⁴ங் க²மத², மஹாராஜா’’தி ஓவதி³. ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ வித்தா²ரதோ வேதி³தப்³ப³ங். தங் ஸந்தா⁴யாஹ –

    Imasmiñhi jātake āgatanayeneva ekasmiṃ kāle ayaṃ chattapāṇi rājā hutvā catusaṭṭhiyā pādamūlikehi saddhiṃ sampadussitvā bodhisattaṃ attano manorathaṃ apūrentaṃ nāsetukāmāya deviyā paribhinno bandhāpesi. Tadā naṃ bandhitvā ānīto bodhisatto yathābhūtaṃ deviyā dosaṃ āropetvā sayaṃ mutto raññā bandhāpite sabbepi te pādamūlike mocetvā ‘‘etesañca deviyā ca aparādhaṃ khamatha, mahārājā’’ti ovadi. Sabbaṃ heṭṭhā vuttanayeneva vitthārato veditabbaṃ. Taṃ sandhāyāha –

    ‘‘இத்தி²யா காரணா ராஜ, ப³ந்தா⁴பேஸிங் புரோஹிதங்;

    ‘‘Itthiyā kāraṇā rāja, bandhāpesiṃ purohitaṃ;

    ஸோ மங் அத்தே² நிவேதே³ஸி, தஸ்மாஹங் அனுஸூயகோ’’தி.

    So maṃ atthe nivedesi, tasmāhaṃ anusūyako’’ti.

    ததா³ பன ஸோஹங் சிந்தேஸிங் – ‘‘அஹங் ஸோளஸ ஸஹஸ்ஸஇத்தி²யோ பஹாய ஏதங் ஏகமேவ கிலேஸவஸேன ஸங்க³ண்ஹந்தோபி ஸந்தப்பேதுங் நாஸக்கி²ங், ஏவங் து³ப்பூரணீயானங் இத்தீ²னங் குஜ்ஜ²னங் நாம நிவத்த²வத்தே² கிலிஸ்ஸந்தே ‘கஸ்மா கிலிஸ்ஸஸீ’தி குஜ்ஜ²னஸதி³ஸங் ஹோதி, பு⁴த்தப⁴த்தே கூ³த²பா⁴வங் ஆபஜ்ஜந்தே ‘கஸ்மா ஏதங் ஸபா⁴வங் ஆபஜ்ஜஸீ’தி குஜ்ஜ²னஸதி³ஸங் ஹோதி. ‘இதோ தா³னி பட்டா²ய யாவ அரஹத்தங் ந பாபுணாமி, தாவ கிலேஸங் நிஸ்ஸாய மயி உஸூயா மா உப்பஜ்ஜதூ’’’தி அதி⁴ட்ட²ஹிங். ததோ பட்டா²ய அனுஸூயகோ ஜாதோ. இத³ங் ஸந்தா⁴ய – ‘‘தஸ்மாஹங் அனுஸூயகோ’’தி ஆஹ.

    Tadā pana sohaṃ cintesiṃ – ‘‘ahaṃ soḷasa sahassaitthiyo pahāya etaṃ ekameva kilesavasena saṅgaṇhantopi santappetuṃ nāsakkhiṃ, evaṃ duppūraṇīyānaṃ itthīnaṃ kujjhanaṃ nāma nivatthavatthe kilissante ‘kasmā kilissasī’ti kujjhanasadisaṃ hoti, bhuttabhatte gūthabhāvaṃ āpajjante ‘kasmā etaṃ sabhāvaṃ āpajjasī’ti kujjhanasadisaṃ hoti. ‘Ito dāni paṭṭhāya yāva arahattaṃ na pāpuṇāmi, tāva kilesaṃ nissāya mayi usūyā mā uppajjatū’’’ti adhiṭṭhahiṃ. Tato paṭṭhāya anusūyako jāto. Idaṃ sandhāya – ‘‘tasmāhaṃ anusūyako’’ti āha.

    அத² நங் ராஜா ‘‘ஸம்ம ச²த்தபாணி, கிங் ஆரம்மணங் தி³ஸ்வா அமஜ்ஜபோ ஜாதோஸீ’’தி புச்சி². ஸோ தங் காரணங் ஆசிக்க²ந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ rājā ‘‘samma chattapāṇi, kiṃ ārammaṇaṃ disvā amajjapo jātosī’’ti pucchi. So taṃ kāraṇaṃ ācikkhanto imaṃ gāthamāha –

    ‘‘மத்தோ அஹங் மஹாராஜ, புத்தமங்ஸானி கா²த³யிங்;

    ‘‘Matto ahaṃ mahārāja, puttamaṃsāni khādayiṃ;

    தஸ்ஸ ஸோகேனஹங் பு²ட்டோ², மஜ்ஜபானங் விவஜ்ஜயி’’ந்தி.

    Tassa sokenahaṃ phuṭṭho, majjapānaṃ vivajjayi’’nti.

    அஹங், மஹாராஜ, புப்³பே³ தாதி³ஸோ பா³ராணஸிராஜா ஹுத்வா மஜ்ஜேன வினா வத்திதுங் நாஸக்கி²ங், அமங்ஸகப⁴த்தம்பி பு⁴ஞ்ஜிதுங் நாஸக்கி²ங். நக³ரே உபோஸத²தி³வஸேஸு மாகா⁴தோ ஹோதி, ப⁴த்தகாரகோ பக்க²ஸ்ஸ தேரஸியஞ்ஞேவ மங்ஸங் க³ஹெத்வா ட²பேஸி, தங் து³ன்னிக்கி²த்தங் ஸுனகா² கா²தி³ங்ஸு. ப⁴த்தகாரகோ உபோஸத²தி³வஸே மங்ஸங் அலபி⁴த்வா ரஞ்ஞோ நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங் பசித்வா பாஸாத³ங் ஆரோபெத்வா உபனாமேதுங் அஸக்கொந்தோ தே³விங் உபஸங்கமித்வா ‘‘தே³வி, அஜ்ஜ மே மங்ஸங் ந லத்³த⁴ங், அமங்ஸகபோ⁴ஜனங் நாம உபனாமேதுங் ந ஸக்கோமி, கிந்தி கரோமீ’’தி ஆஹ. ‘‘தாத, மய்ஹங் புத்தோ ரஞ்ஞா பியோ மனாபோ, புத்தங் மே தி³ஸ்வா ராஜா தமேவ சும்ப³ந்தோ பரிஸ்ஸஜந்தோ அத்தனோ அத்தி²பா⁴வம்பி ந ஜானாதி, அஹங் புத்தங் மண்டெ³த்வா ரஞ்ஞோ ஊரும்ஹி நிஸீதா³பெய்யங், ரஞ்ஞோ புத்தேன ஸத்³தி⁴ங் கீளனகாலே த்வங் ப⁴த்தங் உபனெய்யாஸீ’’தி. ஸா ஏவங் வத்வா அத்தனோ புத்தங் அலங்கதாப⁴ரணங் மண்டெ³த்வா ரஞ்ஞோ ஊரும்ஹி நிஸீதா³பேஸி. ரஞ்ஞோ புத்தேன ஸத்³தி⁴ங் கீளனகாலே ப⁴த்தகாரகோ ப⁴த்தங் உபனாமேஸி. ராஜா ஸுராமத³மத்தோ பாதியங் மங்ஸங் அதி³ஸ்வா ‘‘மங்ஸங் கஹ’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘அஜ்ஜ, தே³வ, உபோஸத²தி³வஸங் மாகா⁴ததாய மங்ஸங் ந லத்³த⁴’’ந்தி வுத்தே ‘‘மய்ஹங் மங்ஸங் நாம து³ல்லப⁴’’ந்தி வத்வா ஊரும்ஹி நிஸின்னஸ்ஸ பியபுத்தஸ்ஸ கீ³வங் வட்டெத்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா ப⁴த்தகாரகஸ்ஸ புரதோ கி²பித்வா ‘‘வேகே³ன ஸம்பாதெ³த்வா ஆஹரா’’தி ஆஹ. ப⁴த்தகாரகோ ததா² அகாஸி, ராஜா புத்தமங்ஸேன ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜி. ரஞ்ஞோ ப⁴யேன ஏகோபி கந்தி³துங் வா ரோதி³துங் வா கதே²துங் வா ஸமத்தோ² நாம நாஹோஸி.

    Ahaṃ, mahārāja, pubbe tādiso bārāṇasirājā hutvā majjena vinā vattituṃ nāsakkhiṃ, amaṃsakabhattampi bhuñjituṃ nāsakkhiṃ. Nagare uposathadivasesu māghāto hoti, bhattakārako pakkhassa terasiyaññeva maṃsaṃ gahetvā ṭhapesi, taṃ dunnikkhittaṃ sunakhā khādiṃsu. Bhattakārako uposathadivase maṃsaṃ alabhitvā rañño nānaggarasabhojanaṃ pacitvā pāsādaṃ āropetvā upanāmetuṃ asakkonto deviṃ upasaṅkamitvā ‘‘devi, ajja me maṃsaṃ na laddhaṃ, amaṃsakabhojanaṃ nāma upanāmetuṃ na sakkomi, kinti karomī’’ti āha. ‘‘Tāta, mayhaṃ putto raññā piyo manāpo, puttaṃ me disvā rājā tameva cumbanto parissajanto attano atthibhāvampi na jānāti, ahaṃ puttaṃ maṇḍetvā rañño ūrumhi nisīdāpeyyaṃ, rañño puttena saddhiṃ kīḷanakāle tvaṃ bhattaṃ upaneyyāsī’’ti. Sā evaṃ vatvā attano puttaṃ alaṅkatābharaṇaṃ maṇḍetvā rañño ūrumhi nisīdāpesi. Rañño puttena saddhiṃ kīḷanakāle bhattakārako bhattaṃ upanāmesi. Rājā surāmadamatto pātiyaṃ maṃsaṃ adisvā ‘‘maṃsaṃ kaha’’nti pucchitvā ‘‘ajja, deva, uposathadivasaṃ māghātatāya maṃsaṃ na laddha’’nti vutte ‘‘mayhaṃ maṃsaṃ nāma dullabha’’nti vatvā ūrumhi nisinnassa piyaputtassa gīvaṃ vaṭṭetvā jīvitakkhayaṃ pāpetvā bhattakārakassa purato khipitvā ‘‘vegena sampādetvā āharā’’ti āha. Bhattakārako tathā akāsi, rājā puttamaṃsena bhattaṃ bhuñji. Rañño bhayena ekopi kandituṃ vā rodituṃ vā kathetuṃ vā samattho nāma nāhosi.

    ராஜா பு⁴ஞ்ஜித்வா ஸயனபிட்டே² நித்³த³ங் உபக³ந்த்வா பச்சூஸகாலே பபு³ஜ்ஜி²த்வா விக³தமதோ³ ‘‘புத்தங் மே ஆனேதா²’’தி ஆஹ. தஸ்மிங் காலே தே³வீ கந்த³மானா பாத³மூலே பதி. ‘‘கிங், ப⁴த்³தே³’’தி ச வுத்தே , ‘‘தே³வ, ஹிய்யோ தே புத்தங் மாரெத்வா புத்தமங்ஸேன ப⁴த்தங் பு⁴த்த’’ந்தி ஆஹ. ராஜா புத்தஸோகேன ரோதி³த்வா கந்தி³த்வா ‘‘இத³ங் மே து³க்க²ங் ஸுராபானங் நிஸ்ஸாய உப்பன்ன’’ந்தி ஸுராபானே தோ³ஸங் தி³ஸ்வா ‘‘இதோ பட்டா²ய யாவ அரஹத்தங் ந பாபுணாமி, தாவ ஏவரூபங் வினாஸகாரகங் ஸுரங் நாம ந பிவிஸ்ஸாமீ’’தி பங்ஸுங் க³ஹெத்வா முக²ங் புஞ்சி²த்வா அதி⁴ட்டா²ஸி. ததோ பட்டா²ய மஜ்ஜங் நாம ந பிவிங். இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய – ‘‘மத்தோ அஹங், மஹாராஜா’’தி இமங் கா³த²மாஹ.

    Rājā bhuñjitvā sayanapiṭṭhe niddaṃ upagantvā paccūsakāle pabujjhitvā vigatamado ‘‘puttaṃ me ānethā’’ti āha. Tasmiṃ kāle devī kandamānā pādamūle pati. ‘‘Kiṃ, bhadde’’ti ca vutte , ‘‘deva, hiyyo te puttaṃ māretvā puttamaṃsena bhattaṃ bhutta’’nti āha. Rājā puttasokena roditvā kanditvā ‘‘idaṃ me dukkhaṃ surāpānaṃ nissāya uppanna’’nti surāpāne dosaṃ disvā ‘‘ito paṭṭhāya yāva arahattaṃ na pāpuṇāmi, tāva evarūpaṃ vināsakārakaṃ suraṃ nāma na pivissāmī’’ti paṃsuṃ gahetvā mukhaṃ puñchitvā adhiṭṭhāsi. Tato paṭṭhāya majjaṃ nāma na piviṃ. Imamatthaṃ sandhāya – ‘‘matto ahaṃ, mahārājā’’ti imaṃ gāthamāha.

    அத² நங் ராஜா ‘‘கிங் பன, ஸம்ம ச²த்தபாணி, ஆரம்மணங் தி³ஸ்வா நிஸ்னேஹோ ஜாதோஸீ’’தி புச்சி². ஸோ தங் காரணங் ஆசிக்க²ந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ rājā ‘‘kiṃ pana, samma chattapāṇi, ārammaṇaṃ disvā nisneho jātosī’’ti pucchi. So taṃ kāraṇaṃ ācikkhanto imaṃ gāthamāha –

    ‘‘கிதவாஸோ நாமஹங் ராஜ, புத்தோ பச்சேகபோ³தி⁴ மே;

    ‘‘Kitavāso nāmahaṃ rāja, putto paccekabodhi me;

    பத்தங் பி⁴ந்தி³த்வா சவிதோ, நிஸ்னேஹோ தஸ்ஸ காரணா’’தி.

    Pattaṃ bhinditvā cavito, nisneho tassa kāraṇā’’ti.

    மஹாராஜ, புப்³பே³ அஹங் பா³ராணஸியங்யேவ கிதவாஸோ நாம ராஜா. தஸ்ஸ மே புத்தோ விஜாயி. லக்க²ணபாட²கா தங் தி³ஸ்வா ‘‘மஹாராஜ, அயங் குமாரோ பானீயங் அலபி⁴த்வா மரிஸ்ஸதீ’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘து³ட்ட²குமாரோ’’திஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ஸோ விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஓபரஜ்ஜங் காரேஸி, ராஜா குமாரங் புரதோ வா பச்ச²தோ வா கத்வா விசரி, பானீயங் அலபி⁴த்வா மரணப⁴யேன சஸ்ஸ சதூஸு த்³வாரேஸு அந்தோனக³ரேஸு ச தத்த² தத்த² பொக்க²ரணியோ காரேஸி, சதுக்காதீ³ஸு மண்ட³பே காரெத்வா பானீயசாடியோ ட²பாபேஸி. ஸோ ஏகதி³வஸே அலங்கதபடியத்தோ பாதோவ உய்யானங் க³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ பச்சேகபு³த்³த⁴ங் பஸ்ஸி. மஹாஜனோபி பச்சேகபு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வா தமேவ வந்த³தி பஸங்ஸதி, அஞ்ஜலிஞ்சஸ்ஸ பக்³க³ண்ஹாதி.

    Mahārāja, pubbe ahaṃ bārāṇasiyaṃyeva kitavāso nāma rājā. Tassa me putto vijāyi. Lakkhaṇapāṭhakā taṃ disvā ‘‘mahārāja, ayaṃ kumāro pānīyaṃ alabhitvā marissatī’’ti āhaṃsu. ‘‘Duṭṭhakumāro’’tissa nāmaṃ ahosi. So viññutaṃ patto oparajjaṃ kāresi, rājā kumāraṃ purato vā pacchato vā katvā vicari, pānīyaṃ alabhitvā maraṇabhayena cassa catūsu dvāresu antonagaresu ca tattha tattha pokkharaṇiyo kāresi, catukkādīsu maṇḍape kāretvā pānīyacāṭiyo ṭhapāpesi. So ekadivase alaṅkatapaṭiyatto pātova uyyānaṃ gacchanto antarāmagge paccekabuddhaṃ passi. Mahājanopi paccekabuddhaṃ disvā tameva vandati pasaṃsati, añjaliñcassa paggaṇhāti.

    குமாரோ சிந்தேஸி – ‘‘மாதி³ஸேன ஸத்³தி⁴ங் க³ச்ச²ந்தா இமங் முண்ட³கங் வந்த³ந்தி பஸங்ஸந்தி, அஞ்ஜலிஞ்சஸ்ஸ பக்³க³ண்ஹந்தீ’’தி. ஸோ குபிதோ ஹத்தி²க்க²ந்த⁴தோ ஓருய்ஹ பச்சேகபு³த்³த⁴ங் உபஸங்கமித்வா ‘‘லத்³த⁴ங் தே, ஸமண, ப⁴த்த’’ந்தி வத்வா ‘‘ஆம, குமாரா’’தி வுத்தே தஸ்ஸ ஹத்த²தோ பத்தங் க³ஹெத்வா பூ⁴மியங் பாதெத்வா ஸத்³தி⁴ங் ப⁴த்தேன மத்³தி³த்வா பாத³ப்பஹாரேன சுண்ணவிசுண்ணங் அகாஸி. பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ‘‘நட்டோ² வதாயங் ஸத்தோ’’தி தஸ்ஸ முக²ங் ஓலோகேஸி. குமாரோ ‘‘அஹங், ஸமண, கிதவாஸரஞ்ஞோ புத்தோ, நாமேன து³ட்ட²குமாரோ நாம, த்வங் மே குத்³தோ⁴ அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா ஓலோகெந்தோ கிங் கரிஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ.

    Kumāro cintesi – ‘‘mādisena saddhiṃ gacchantā imaṃ muṇḍakaṃ vandanti pasaṃsanti, añjaliñcassa paggaṇhantī’’ti. So kupito hatthikkhandhato oruyha paccekabuddhaṃ upasaṅkamitvā ‘‘laddhaṃ te, samaṇa, bhatta’’nti vatvā ‘‘āma, kumārā’’ti vutte tassa hatthato pattaṃ gahetvā bhūmiyaṃ pātetvā saddhiṃ bhattena madditvā pādappahārena cuṇṇavicuṇṇaṃ akāsi. Paccekabuddho ‘‘naṭṭho vatāyaṃ satto’’ti tassa mukhaṃ olokesi. Kumāro ‘‘ahaṃ, samaṇa, kitavāsarañño putto, nāmena duṭṭhakumāro nāma, tvaṃ me kuddho akkhīni ummīletvā olokento kiṃ karissasī’’ti āha.

    பச்சேகபு³த்³தோ⁴ சி²ன்னப⁴த்தோ ஹுத்வா வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா உத்தரஹிமவந்தே நந்த³னமூலபப்³பா⁴ரமேவ க³தோ. குமாரஸ்ஸாபி தங்க²ணஞ்ஞேவ பாபகம்மங் பரிபச்சி. ஸோ ‘‘ட³ய்ஹாமி ட³ய்ஹாமீ’’தி ஸமுக்³க³தஸரீரடா³ஹோ தத்தே²வ பதி. தத்த² தத்தே²வ யத்தகங் பானீயங், தத்தகங் பானீயங் ஸப்³ப³ங் சி²ஜ்ஜி, மாதிகா ஸுஸ்ஸிங்ஸு, தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பத்வா அவீசிம்ஹி நிப்³ப³த்தி. ராஜா தங் பவத்திங் ஸுத்வா புத்தஸோகேன அபி⁴பூ⁴தோ சிந்தேஸி – ‘‘அயங் மே ஸோகோ பியவத்து²தோ உப்பஜ்ஜி, ஸசே மே ஸ்னேஹோ நாப⁴விஸ்ஸ, ஸோகோ ந உப்பஜ்ஜிஸ்ஸ, இதோ தா³னி மே பட்டா²ய ஸவிஞ்ஞாணகே வா அவிஞ்ஞாணகே வா கிஸ்மிஞ்சி வத்து²ஸ்மிங் ஸ்னேஹோ நாம மா உப்பஜ்ஜதூ’’தி அதி⁴ட்டா²ஸி, ததோ பட்டா²ய ஸ்னேஹோ நாம நத்தி². தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘கிதவாஸோ நாமாஹ’’ந்தி கா³த²மாஹ.
