Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    3. த⁴ம்மதி³ன்னாதே²ரீஅபதா³னங்

    3. Dhammadinnātherīapadānaṃ

    95.

    95.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    96.

    96.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், குலே அஞ்ஞதரே அஹுங்;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, kule aññatare ahuṃ;

    பரகம்மகாரீ ஆஸிங், நிபகா ஸீலஸங்வுதா.

    Parakammakārī āsiṃ, nipakā sīlasaṃvutā.

    97.

    97.

    ‘‘பது³முத்தரபு³த்³த⁴ஸ்ஸ, ஸுஜாதோ அக்³க³ஸாவகோ;

    ‘‘Padumuttarabuddhassa, sujāto aggasāvako;

    விஹாரா அபி⁴னிக்க²ம்ம, பிண்ட³பாதாய 1 க³ச்ச²தி.

    Vihārā abhinikkhamma, piṇḍapātāya 2 gacchati.

    98.

    98.

    ‘‘க⁴டங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தீ, ததா³ உத³கஹாரிகா;

    ‘‘Ghaṭaṃ gahetvā gacchantī, tadā udakahārikā;

    தங் தி³ஸ்வா அத³த³ங் பூபங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Taṃ disvā adadaṃ pūpaṃ, pasannā sehi pāṇibhi.

    99.

    99.

    ‘‘படிக்³க³ஹெத்வா தத்தே²வ, நிஸின்னோ பரிபு⁴ஞ்ஜி ஸோ;

    ‘‘Paṭiggahetvā tattheva, nisinno paribhuñji so;

    ததோ நெத்வான தங் கே³ஹங், அதா³ஸிங் தஸ்ஸ போ⁴ஜனங்.

    Tato netvāna taṃ gehaṃ, adāsiṃ tassa bhojanaṃ.

    100.

    100.

    ‘‘ததோ மே அய்யகோ துட்டோ², அகரீ ஸுணிஸங் ஸகங்;

    ‘‘Tato me ayyako tuṭṭho, akarī suṇisaṃ sakaṃ;

    ஸஸ்ஸுயா ஸஹ க³ந்த்வான, ஸம்பு³த்³த⁴ங் அபி⁴வாத³யிங்.

    Sassuyā saha gantvāna, sambuddhaṃ abhivādayiṃ.

    101.

    101.

    ‘‘ததா³ ஸோ த⁴ம்மகதி²கங், பி⁴க்கு²னிங் பரிகித்தயங்;

    ‘‘Tadā so dhammakathikaṃ, bhikkhuniṃ parikittayaṃ;

    ட²பேஸி ஏதத³க்³க³ம்ஹி, தங் ஸுத்வா முதி³தா அஹங்.

    Ṭhapesi etadaggamhi, taṃ sutvā muditā ahaṃ.

    102.

    102.

    ‘‘நிமந்தயித்வா ஸுக³தங், ஸஸங்க⁴ங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Nimantayitvā sugataṃ, sasaṅghaṃ lokanāyakaṃ;

    மஹாதா³னங் த³தி³த்வான, தங் டா²னமபி⁴பத்த²யிங்.

    Mahādānaṃ daditvāna, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ.

    103.

    103.

    ‘‘ததோ மங் ஸுக³தோ ஆஹ, க⁴னநின்னாத³ஸுஸ்ஸரோ 3;

    ‘‘Tato maṃ sugato āha, ghananinnādasussaro 4;

    ‘மமுபட்டா²னநிரதே, ஸஸங்க⁴பரிவேஸிகே.

    ‘Mamupaṭṭhānanirate, sasaṅghaparivesike.

    104.

    104.

    ‘‘‘ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனே யுத்தே, கு³ணவத்³தி⁴தமானஸே;

    ‘‘‘Saddhammassavane yutte, guṇavaddhitamānase;

    ப⁴த்³தே³ ப⁴வஸ்ஸு முதி³தா, லச்ச²ஸே பணிதீ⁴ப²லங்.

    Bhadde bhavassu muditā, lacchase paṇidhīphalaṃ.

    105.

    105.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    106.

    106.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, ஓரஸா த⁴ம்மனிம்மிதா;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    த⁴ம்மதி³ன்னாதி நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவிகா’.

    Dhammadinnāti nāmena, hessati satthu sāvikā’.

    107.

    107.

    ‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தா ஹுத்வா, யாவஜீவங் மஹாமுனிங்;

    ‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, yāvajīvaṃ mahāmuniṃ;

    மெத்தசித்தா பரிசரிங், பச்சயேஹி வினாயகங்.

    Mettacittā paricariṃ, paccayehi vināyakaṃ.

    108.

    108.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    109.

    109.

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    110.

    110.

    ‘‘உபட்டா²கோ மஹேஸிஸ்ஸ, ததா³ ஆஸி நரிஸ்ஸரோ;

    ‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;

    காஸிராஜா கிகீ நாம, பா³ராணஸிபுருத்தமே.

    Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.

    111.

    111.

    ‘‘ச²ட்டா² தஸ்ஸாஸஹங் தீ⁴தா, ஸுத⁴ம்மா இதி விஸ்ஸுதா;

    ‘‘Chaṭṭhā tassāsahaṃ dhītā, sudhammā iti vissutā;

    த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஜினக்³க³ஸ்ஸ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயிங்.

    Dhammaṃ sutvā jinaggassa, pabbajjaṃ samarocayiṃ.

    112.

    112.

    ‘‘அனுஜானி ந நோ தாதோ, அகா³ரேவ ததா³ மயங்;

    ‘‘Anujāni na no tāto, agāreva tadā mayaṃ;

    வீஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, விசரிம்ஹ அதந்தி³தா.

    Vīsavassasahassāni, vicarimha atanditā.

    ததியங் பா⁴ணவாரங்.

    Tatiyaṃ bhāṇavāraṃ.

    113.

    113.

    ‘‘கோமாரிப்³ரஹ்மசரியங் , ராஜகஞ்ஞா ஸுகே²தி⁴தா;

    ‘‘Komāribrahmacariyaṃ , rājakaññā sukhedhitā;

    பு³த்³தோ⁴பட்டா²னநிரதா, முதி³தா ஸத்த தீ⁴தரோ.

    Buddhopaṭṭhānaniratā, muditā satta dhītaro.

    114.

    114.

    ‘‘ஸமணீ ஸமணகு³த்தா ச, பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²தா³யிகா;

    ‘‘Samaṇī samaṇaguttā ca, bhikkhunī bhikkhudāyikā;

    த⁴ம்மா சேவ ஸுத⁴ம்மா ச, ஸத்தமீ ஸங்க⁴தா³யிகா.

    Dhammā ceva sudhammā ca, sattamī saṅghadāyikā.

    115.

    115.

    ‘‘கே²மா உப்பலவண்ணா ச, படாசாரா ச குண்ட³லா;

    ‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, paṭācārā ca kuṇḍalā;

    கோ³தமீ ச அஹஞ்சேவ, விஸாகா² ஹோதி ஸத்தமீ.

    Gotamī ca ahañceva, visākhā hoti sattamī.

    116.

    116.

    ‘‘தேஹி கம்மேஹி ஸுகதேஹி, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tehi kammehi sukatehi, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    117.

    117.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, கி³ரிப்³ப³ஜபுருத்தமே;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, giribbajapuruttame;

    ஜாதா ஸெட்டி²குலே பீ²தே, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னே.

    Jātā seṭṭhikule phīte, sabbakāmasamiddhine.

    118.

    118.

    ‘‘யதா³ ரூபகு³ணூபேதா, பட²மே யொப்³ப³னே டி²தா;

    ‘‘Yadā rūpaguṇūpetā, paṭhame yobbane ṭhitā;

    ததா³ பரகுலங் க³ந்த்வா, வஸிங் ஸுக²ஸமப்பிதா.

    Tadā parakulaṃ gantvā, vasiṃ sukhasamappitā.

    119.

    119.

    ‘‘உபெத்வா லோகஸரணங், ஸுணித்வா த⁴ம்மதே³ஸனங்;

    ‘‘Upetvā lokasaraṇaṃ, suṇitvā dhammadesanaṃ;

    அனாகா³மிப²லங் பத்தோ, ஸாமிகோ மே ஸுபு³த்³தி⁴மா.

    Anāgāmiphalaṃ patto, sāmiko me subuddhimā.

    120.

    120.

    ‘‘ததா³ஹங் அனுஜானெத்வா, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Tadāhaṃ anujānetvā, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    ந சிரேனேவ காலேன, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Na cireneva kālena, arahattamapāpuṇiṃ.

    121.

    121.

    ‘‘ததா³ உபாஸகோ ஸோ மங், உபக³ந்த்வா அபுச்ச²த²;

    ‘‘Tadā upāsako so maṃ, upagantvā apucchatha;

    க³ம்பீ⁴ரே நிபுணே பஞ்ஹே, தே ஸப்³பே³ ப்³யாகரிங் அஹங்.

    Gambhīre nipuṇe pañhe, te sabbe byākariṃ ahaṃ.

    122.

    122.

    ‘‘ஜினோ தஸ்மிங் கு³ணே துட்டோ², ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்;

    ‘‘Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, etadagge ṭhapesi maṃ;

    ‘பி⁴க்கு²னிங் த⁴ம்மகதி²கங், நாஞ்ஞங் பஸ்ஸாமி ஏதி³ஸிங்.

    ‘Bhikkhuniṃ dhammakathikaṃ, nāññaṃ passāmi edisiṃ.

    123.

    123.

    ‘த⁴ம்மதி³ன்னா யதா² தீ⁴ரா, ஏவங் தா⁴ரேத² பி⁴க்க²வோ’;

    ‘Dhammadinnā yathā dhīrā, evaṃ dhāretha bhikkhavo’;

    ‘‘ஏவாஹங் பண்டி³தா ஹோமி 5, நாயகேனானுகம்பிதா.

    ‘‘Evāhaṃ paṇḍitā homi 6, nāyakenānukampitā.

    124.

    124.

    ‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.

    Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.

    125.

    125.

    ‘‘யஸ்ஸத்தா²ய பப்³ப³ஜிதா, அகா³ரஸ்மானகா³ரியங்;

    ‘‘Yassatthāya pabbajitā, agārasmānagāriyaṃ;

    ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யோ.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.

    126.

    126.

    ‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    பரசித்தானி ஜானாமி, ஸத்து²ஸாஸனகாரிகா.

    Paracittāni jānāmi, satthusāsanakārikā.

    127.

    127.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    கே²பெத்வா ஆஸவே ஸப்³பே³, விஸுத்³தா⁴ஸிங் ஸுனிம்மலா.

    Khepetvā āsave sabbe, visuddhāsiṃ sunimmalā.

    128.

    128.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவா.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    129.

    129.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    130.

    130.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் த⁴ம்மதி³ன்னா பி⁴க்கு²னீ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ dhammadinnā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    த⁴ம்மதி³ன்னாதே²ரியாபதா³னங் ததியங்.

    Dhammadinnātheriyāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. பத்தமாதா³ய (க॰)
    2. pattamādāya (ka.)
    3. க⁴னநின்னாத³ஸுஸ்ஸரே (க॰)
    4. ghananinnādasussare (ka.)
    5. ஜாதா (ஸீ॰), நாம (ஸ்யா॰)
    6. jātā (sī.), nāma (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact