Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
12. த⁴ம்மதி³ன்னாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா
12. Dhammadinnātherīgāthāvaṇṇanā
ச²ந்த³ஜாதா அவஸாயீதி த⁴ம்மதி³ன்னாதே²ரியா கா³தா². ஸா கிர பது³முத்தரபு³த்³த⁴காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே பராதீ⁴னவுத்திகா ஹுத்வா ஜீவந்தீ நிரோத⁴தோ வுட்டி²தஸ்ஸ அக்³க³ஸாவகஸ்ஸ பூஜாஸக்காரபுப்³ப³கங் தா³னங் த³த்வா தே³வலோகே நிப்³ப³த்தா. ததோ சவித்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தீ பு²ஸ்ஸஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஸத்து² வேமாதிகபா⁴திகானங் கம்மிகஸ்ஸ கே³ஹே வஸமானா தா³னங் படிச்ச ‘‘ஏகங் தே³ஹீ’’தி ஸாமிகேன வுத்தே த்³வே தெ³ந்தீ, ப³ஹுங் புஞ்ஞங் கத்வா கஸ்ஸபபு³த்³த⁴காலே கிகிஸ்ஸ காஸிகரஞ்ஞோ கே³ஹே படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா ஸத்தன்னங் ப⁴கி³னீனங் அப்³ப⁴ந்தரா ஹுத்வா வீஸதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ப்³ரஹ்மசரியங் சரித்வா ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ராஜக³ஹே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தா விஸாக²ஸ்ஸ ஸெட்டி²னோ கே³ஹங் க³தா.
Chandajātā avasāyīti dhammadinnātheriyā gāthā. Sā kira padumuttarabuddhakāle haṃsavatīnagare parādhīnavuttikā hutvā jīvantī nirodhato vuṭṭhitassa aggasāvakassa pūjāsakkārapubbakaṃ dānaṃ datvā devaloke nibbattā. Tato cavitvā devamanussesu saṃsarantī phussassa bhagavato kāle satthu vemātikabhātikānaṃ kammikassa gehe vasamānā dānaṃ paṭicca ‘‘ekaṃ dehī’’ti sāmikena vutte dve dentī, bahuṃ puññaṃ katvā kassapabuddhakāle kikissa kāsikarañño gehe paṭisandhiṃ gahetvā sattannaṃ bhaginīnaṃ abbhantarā hutvā vīsativassasahassāni brahmacariyaṃ caritvā ekaṃ buddhantaraṃ devamanussesu saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde rājagahe kulagehe nibbattitvā vayappattā visākhassa seṭṭhino gehaṃ gatā.
அதே²கதி³வஸங் விஸாகோ² ஸெட்டி² ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா அனாகா³மீ ஹுத்வா க⁴ரங் க³ந்த்வா பாஸாத³ங் அபி⁴ருஹந்தோ ஸோபானமத்த²கே டி²தாய த⁴ம்மதி³ன்னாய பஸாரிதஹத்த²ங் அனாலம்பி³த்வாவ பாஸாத³ங் அபி⁴ருஹித்வா பு⁴ஞ்ஜமானோபி துண்ஹீபூ⁴தோவ பு⁴ஞ்ஜி. த⁴ம்மதி³ன்னா தங் உபதா⁴ரெத்வா, ‘‘அய்யபுத்த, கஸ்மா த்வங் அஜ்ஜ மம ஹத்த²ங் நாலம்பி³, பு⁴ஞ்ஜமானோபி ந கிஞ்சி கதே²ஸி, அத்தி² நு கோ² கோசி மய்ஹங் தோ³ஸோ’’தி ஆஹ. விஸாகோ² ‘‘த⁴ம்மதி³ன்னே, ந தே தோ³ஸோ அத்தி², அஹங் பன அஜ்ஜ பட்டா²ய இத்தி²ஸரீரங் பு²ஸிதுங் ஆஹாரே ச லோலபா⁴வங் காதுங் அனரஹோ, தாதி³ஸோ மயா த⁴ம்மோ படிவித்³தோ⁴. த்வங் பன ஸசே இச்ச²ஸி, இமஸ்மிங்யேவ கே³ஹே வஸ. நோ சே இச்ச²ஸி, யத்தகேன த⁴னேன தே அத்தோ², தத்தகங் க³ஹெத்வா குலக⁴ரங் க³ச்சா²ஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘நாஹங், அய்யபுத்த, தயா வந்தவமனங் ஆசமிஸ்ஸாமி, பப்³ப³ஜ்ஜங் மே அனுஜானாஹீ’’தி. விஸாகோ² ‘‘ஸாது⁴, த⁴ம்மதி³ன்னே’’தி தங் ஸுவண்ணஸிவிகாய பி⁴க்கு²னிஉபஸ்ஸயங் பேஸேஸி. ஸா பப்³ப³ஜித்வா கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா கதிபாஹங் தத்த² வஸித்வா விவேகவாஸங் வஸிதுகாமா ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா, ‘‘அய்யா, ஆகிண்ணட்டா²னே மய்ஹங் சித்தங் ந ரமதி, கா³மகாவாஸங் க³ச்சா²மீ’’தி ஆஹ. பி⁴க்கு²னியோ தங் கா³மகாவாஸங் நயிங்ஸு. ஸா தத்த² வஸந்தீ அதீதே மத்³தி³தஸங்கா²ரதாய ந சிரஸ்ஸேவ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ரீ 2.3.95-130) –
Athekadivasaṃ visākho seṭṭhi satthu santike dhammaṃ sutvā anāgāmī hutvā gharaṃ gantvā pāsādaṃ abhiruhanto sopānamatthake ṭhitāya dhammadinnāya pasāritahatthaṃ anālambitvāva pāsādaṃ abhiruhitvā bhuñjamānopi tuṇhībhūtova bhuñji. Dhammadinnā taṃ upadhāretvā, ‘‘ayyaputta, kasmā tvaṃ ajja mama hatthaṃ nālambi, bhuñjamānopi na kiñci kathesi, atthi nu kho koci mayhaṃ doso’’ti āha. Visākho ‘‘dhammadinne, na te doso atthi, ahaṃ pana ajja paṭṭhāya itthisarīraṃ phusituṃ āhāre ca lolabhāvaṃ kātuṃ anaraho, tādiso mayā dhammo paṭividdho. Tvaṃ pana sace icchasi, imasmiṃyeva gehe vasa. No ce icchasi, yattakena dhanena te attho, tattakaṃ gahetvā kulagharaṃ gacchāhī’’ti āha. ‘‘Nāhaṃ, ayyaputta, tayā vantavamanaṃ ācamissāmi, pabbajjaṃ me anujānāhī’’ti. Visākho ‘‘sādhu, dhammadinne’’ti taṃ suvaṇṇasivikāya bhikkhuniupassayaṃ pesesi. Sā pabbajitvā kammaṭṭhānaṃ gahetvā katipāhaṃ tattha vasitvā vivekavāsaṃ vasitukāmā ācariyupajjhāyānaṃ santikaṃ gantvā, ‘‘ayyā, ākiṇṇaṭṭhāne mayhaṃ cittaṃ na ramati, gāmakāvāsaṃ gacchāmī’’ti āha. Bhikkhuniyo taṃ gāmakāvāsaṃ nayiṃsu. Sā tattha vasantī atīte madditasaṅkhāratāya na cirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.3.95-130) –
‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;
‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;
இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.
Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.
‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், குலே அஞ்ஞதரே அஹுங்;
‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, kule aññatare ahuṃ;
பரகம்மகாரீ ஆஸிங், நிபகா ஸீலஸங்வுதா.
Parakammakārī āsiṃ, nipakā sīlasaṃvutā.
‘‘பது³முத்தரபு³த்³த⁴ஸ்ஸ, ஸுஜாதோ அக்³க³ஸாவகோ;
‘‘Padumuttarabuddhassa, sujāto aggasāvako;
விஹாரா அபி⁴னிக்க²ம்ம, பிண்ட³பாதாய க³ச்ச²தி.
Vihārā abhinikkhamma, piṇḍapātāya gacchati.
‘‘க⁴டங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தீ, ததா³ உத³கஹாரிகா;
‘‘Ghaṭaṃ gahetvā gacchantī, tadā udakahārikā;
தங் தி³ஸ்வா அத³த³ங் பூபங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.
Taṃ disvā adadaṃ pūpaṃ, pasannā sehi pāṇibhi.
‘‘படிக்³க³ஹெத்வா தத்தே²வ, நிஸின்னோ பரிபு⁴ஞ்ஜி ஸோ;
‘‘Paṭiggahetvā tattheva, nisinno paribhuñji so;
ததோ நெத்வான தங் கே³ஹங், அதா³ஸிங் தஸ்ஸ போ⁴ஜனங்.
Tato netvāna taṃ gehaṃ, adāsiṃ tassa bhojanaṃ.
‘‘ததோ மே அய்யகோ துட்டோ², அகரீ ஸுணிஸங் ஸகங்;
‘‘Tato me ayyako tuṭṭho, akarī suṇisaṃ sakaṃ;
ஸஸ்ஸுயா ஸஹ க³ந்த்வான, ஸம்பு³த்³த⁴ங் அபி⁴வாத³யிங்.
Sassuyā saha gantvāna, sambuddhaṃ abhivādayiṃ.
‘‘ததா³ ஸோ த⁴ம்மகதி²கங், பி⁴க்கு²னிங் பரிகித்தயங்;
‘‘Tadā so dhammakathikaṃ, bhikkhuniṃ parikittayaṃ;
ட²பேஸி ஏதத³க்³க³ம்ஹி, தங் ஸுத்வா முதி³தா அஹங்.
Ṭhapesi etadaggamhi, taṃ sutvā muditā ahaṃ.
‘‘நிமந்தயித்வா ஸுக³தங், ஸஸங்க⁴ங் லோகனாயகங்;
‘‘Nimantayitvā sugataṃ, sasaṅghaṃ lokanāyakaṃ;
மஹாதா³னங் த³தி³த்வான, தங் டா²னமபி⁴பத்த²யிங்.
Mahādānaṃ daditvāna, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ.
‘‘ததோ மங் ஸுக³தோ ஆஹ, க⁴னநின்னாத³ஸுஸ்ஸரோ;
‘‘Tato maṃ sugato āha, ghananinnādasussaro;
மமுபட்டா²னநிரதே, ஸஸங்க⁴பரிவேஸிகே.
Mamupaṭṭhānanirate, sasaṅghaparivesike.
‘‘ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனே யுத்தே, கு³ணவத்³தி⁴தமானஸே;
‘‘Saddhammassavane yutte, guṇavaddhitamānase;
ப⁴த்³தே³ ப⁴வஸ்ஸு முதி³தா, லச்ச²ஸே பணிதீ⁴ப²லங்.
Bhadde bhavassu muditā, lacchase paṇidhīphalaṃ.
‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;
‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;
கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.
Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.
‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, ஓரஸா த⁴ம்மனிம்மிதா;
‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;
த⁴ம்மதி³ன்னாதி நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவிகா.
Dhammadinnāti nāmena, hessati satthu sāvikā.
‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தா ஹுத்வா, யாவஜீவங் மஹாமுனிங்;
‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, yāvajīvaṃ mahāmuniṃ;
மெத்தசித்தா பரிசரிங், பச்சயேஹி வினாயகங்.
Mettacittā paricariṃ, paccayehi vināyakaṃ.
‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;
‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;
கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.
Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.
‘‘உபட்டா²கோ மஹேஸிஸ்ஸ, ததா³ ஆஸி நரிஸ்ஸரோ;
‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;
காஸிராஜா கிகீ நாம, பா³ராணஸிபுருத்தமே.
Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.
‘‘ச²ட்டா² தஸ்ஸாஸஹங் தீ⁴தா, ஸுத⁴ம்மா இதி விஸ்ஸுதா;
‘‘Chaṭṭhā tassāsahaṃ dhītā, sudhammā iti vissutā;
த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஜினக்³க³ஸ்ஸ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயிங்.
Dhammaṃ sutvā jinaggassa, pabbajjaṃ samarocayiṃ.
‘‘அனுஜானி ந நோ தாதோ, அகா³ரேவ ததா³ மயங்;
‘‘Anujāni na no tāto, agāreva tadā mayaṃ;
வீஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , விசரிம்ஹ அதந்தி³தா.
Vīsavassasahassāni , vicarimha atanditā.
‘‘கோமாரிப்³ரஹ்மசரியங் , ராஜகஞ்ஞா ஸுகே²தி⁴தா;
‘‘Komāribrahmacariyaṃ , rājakaññā sukhedhitā;
பு³த்³தோ⁴பட்டா²னநிரதா, முதி³தா ஸத்த தீ⁴தரோ.
Buddhopaṭṭhānaniratā, muditā satta dhītaro.
‘‘ஸமணீ ஸமணகு³த்தா ச, பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²தா³யிகா;
‘‘Samaṇī samaṇaguttā ca, bhikkhunī bhikkhudāyikā;
த⁴ம்மா சேவ ஸுத⁴ம்மா ச, ஸத்தமீ ஸங்க⁴தா³யிகா.
Dhammā ceva sudhammā ca, sattamī saṅghadāyikā.
‘‘கே²மா உப்பலவண்ணா ச, படாசாரா ச குண்ட³லா;
‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, paṭācārā ca kuṇḍalā;
கோ³தமீ ச அஹஞ்சேவ, விஸாகா² ஹோதி ஸத்தமீ.
Gotamī ca ahañceva, visākhā hoti sattamī.
‘‘தேஹி கம்மேஹி ஸுகதேஹி, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;
‘‘Tehi kammehi sukatehi, cetanāpaṇidhīhi ca;
ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, கி³ரிப்³ப³ஜபுருத்தமே;
‘‘Pacchime ca bhave dāni, giribbajapuruttame;
ஜாதா ஸெட்டி²குலே பீ²தே, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னே.
Jātā seṭṭhikule phīte, sabbakāmasamiddhine.
‘‘யதா³ ரூபகு³ணூபேதா, பட²மே யொப்³ப³னே டி²தா;
‘‘Yadā rūpaguṇūpetā, paṭhame yobbane ṭhitā;
ததா³ பரகுலங் க³ந்த்வா, வஸிங் ஸுக²ஸமப்பிதா.
Tadā parakulaṃ gantvā, vasiṃ sukhasamappitā.
‘‘உபெத்வா லோகஸரணங், ஸுணித்வா த⁴ம்மதே³ஸனங்;
‘‘Upetvā lokasaraṇaṃ, suṇitvā dhammadesanaṃ;
அனாகா³மிப²லங் பத்தோ, ஸாமிகோ மே ஸுபு³த்³தி⁴மா.
Anāgāmiphalaṃ patto, sāmiko me subuddhimā.
‘‘ததா³ஹங் அனுஜானெத்வா, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;
‘‘Tadāhaṃ anujānetvā, pabbajiṃ anagāriyaṃ;
நசிரேனேவ காலேன, அரஹத்தமபாபுணிங்.
Nacireneva kālena, arahattamapāpuṇiṃ.
‘‘ததா³ உபாஸகோ ஸோ மங், உபக³ந்த்வா அபுச்ச²த²;
‘‘Tadā upāsako so maṃ, upagantvā apucchatha;
க³ம்பீ⁴ரே நிபுணே பஞ்ஹே, தே ஸப்³பே³ ப்³யாகரிங் அஹங்.
Gambhīre nipuṇe pañhe, te sabbe byākariṃ ahaṃ.
‘‘ஜினோ தஸ்மிங் கு³ணே துட்டோ², ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்;
‘‘Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, etadagge ṭhapesi maṃ;
பி⁴க்கு²னிங் த⁴ம்மகதி²கங், நாஞ்ஞங் பஸ்ஸாமி ஏதி³ஸிங்.
Bhikkhuniṃ dhammakathikaṃ, nāññaṃ passāmi edisiṃ.
‘‘த⁴ம்மதி³ன்னா யதா² தீ⁴ரா, ஏவங் தா⁴ரேத² பி⁴க்க²வோ;
‘‘Dhammadinnā yathā dhīrā, evaṃ dhāretha bhikkhavo;
ஏவாஹங் பண்டி³தா ஹோமி, நாயகேனானுகம்பிதா.
Evāhaṃ paṇḍitā homi, nāyakenānukampitā.
‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;
‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;
ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.
Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.
‘‘யஸ்ஸத்தா²ய பப்³ப³ஜிதா, அகா³ரஸ்மானகா³ரியங்;
‘‘Yassatthāya pabbajitā, agārasmānagāriyaṃ;
ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யோ.
So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.
‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;
‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;
பரசித்தானி ஜானாமி, ஸத்து²ஸாஸனகாரிகா.
Paracittāni jānāmi, satthusāsanakārikā.
‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;
‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;
கே²பெத்வா ஆஸவே ஸப்³பே³, விஸுத்³தா⁴ஸிங் ஸுனிம்மலா.
Khepetvā āsave sabbe, visuddhāsiṃ sunimmalā.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி. (அப॰ தே²ரீ 2.3.95-130);
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti. (apa. therī 2.3.95-130);
அரஹத்தங் பன பத்வா ‘‘மய்ஹங் மனங் மத்த²கங் பத்தங், இதா³னி இத⁴ வஸித்வா கிங் கரிஸ்ஸாமி, ராஜக³ஹமேவ க³ந்த்வா ஸத்தா²ரஞ்ச வந்தி³ஸ்ஸாமி, ப³ஹூ ச மே ஞாதகா புஞ்ஞானி கரிஸ்ஸந்தீ’’தி பி⁴க்கு²னீஹி ஸத்³தி⁴ங் ராஜக³ஹமேவ பச்சாக³தா. விஸாகோ² தஸ்ஸா ஆக³தபா⁴வங் ஸுத்வா தஸ்ஸா அதி⁴க³மங் வீமங்ஸந்தோ பஞ்சக்க²ந்தா⁴தி³வஸேன பஞ்ஹங் புச்சி². த⁴ம்மதி³ன்னா ஸுனிஸிதேன ஸத்தே²ன குமுத³னாளே சி²ந்த³ந்தீ விய புச்சி²தங் புச்சி²தங் பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. விஸாகோ² ஸப்³ப³ங் புச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனநயங் ஸத்து² ஆரோசேஸி. ஸத்தா² ‘‘பண்டி³தா, விஸாக², த⁴ம்மதி³ன்னா பி⁴க்கு²னீ’’திஆதி³னா தங் பஸங்ஸந்தோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணேன ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்தெ³த்வா ப்³யாகதபா⁴வங் பவேதெ³த்வா தமேவ சூளவேத³ல்லஸுத்தங் (ம॰ நி॰ 1.460) அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா தங் த⁴ம்மகதி²கானங் பி⁴க்கு²னீனங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பேஸி. யதா³ பன ஸா தஸ்மிங் கா³மகாவாஸே வஸந்தீ ஹெட்டி²மமக்³கே³ அதி⁴க³ந்த்வா அக்³க³மக்³க³த்தா²ய விபஸ்ஸனங் பட்ட²பேஸி, ததா³ –
Arahattaṃ pana patvā ‘‘mayhaṃ manaṃ matthakaṃ pattaṃ, idāni idha vasitvā kiṃ karissāmi, rājagahameva gantvā satthārañca vandissāmi, bahū ca me ñātakā puññāni karissantī’’ti bhikkhunīhi saddhiṃ rājagahameva paccāgatā. Visākho tassā āgatabhāvaṃ sutvā tassā adhigamaṃ vīmaṃsanto pañcakkhandhādivasena pañhaṃ pucchi. Dhammadinnā sunisitena satthena kumudanāḷe chindantī viya pucchitaṃ pucchitaṃ pañhaṃ vissajjesi. Visākho sabbaṃ pucchāvissajjananayaṃ satthu ārocesi. Satthā ‘‘paṇḍitā, visākha, dhammadinnā bhikkhunī’’tiādinā taṃ pasaṃsanto sabbaññutaññāṇena saddhiṃ saṃsandetvā byākatabhāvaṃ pavedetvā tameva cūḷavedallasuttaṃ (ma. ni. 1.460) aṭṭhuppattiṃ katvā taṃ dhammakathikānaṃ bhikkhunīnaṃ aggaṭṭhāne ṭhapesi. Yadā pana sā tasmiṃ gāmakāvāse vasantī heṭṭhimamagge adhigantvā aggamaggatthāya vipassanaṃ paṭṭhapesi, tadā –
12.
12.
‘‘ச²ந்த³ஜாதா அவஸாயீ, மனஸா ச பு²டா ஸியா;
‘‘Chandajātā avasāyī, manasā ca phuṭā siyā;
காமேஸு அப்படிப³த்³த⁴சித்தா, உத்³த⁴ங்ஸோதாதி வுச்சதீ’’தி. –
Kāmesu appaṭibaddhacittā, uddhaṃsotāti vuccatī’’ti. –
இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி.
Imaṃ gāthaṃ abhāsi.
தத்த² ச²ந்த³ஜாதாதி அக்³க³ப²லத்த²ங் ஜாதச்ச²ந்தா³. அவஸாயீதி அவஸாயோ வுச்சதி அவஸானங் நிட்டா²னங், தம்பி காமேஸு அப்படிப³த்³த⁴சித்ததாய ‘‘உத்³த⁴ங்ஸோதா’’தி வக்க²மானத்தா ஸமணகிச்சஸ்ஸ நிட்டா²னங் வேதி³தப்³ப³ங், ந யஸ்ஸ கஸ்ஸசி, தஸ்மா பத³த்³வயேனாபி அப்பத்தமானஸா அனுத்தரங் யோக³க்கே²மங் பத்த²யமானாதி அயமத்தோ² வுத்தோ ஹோதி. மனஸா ச பு²டா ஸியாதி ஹெட்டி²மேஹி தீஹி மக்³க³சித்தேஹி நிப்³பா³னங் பு²டா பு²ஸிதா ப⁴வெய்ய. காமேஸு அப்படிப³த்³த⁴சித்தாதி அனாகா³மிமக்³க³வஸேன காமேஸு ந படிப³த்³த⁴சித்தா. உத்³த⁴ங்ஸோதாதி உத்³த⁴மேவ மக்³க³ஸோதோ ஸங்ஸாரஸோதோ ச ஏதிஸ்ஸாதி உத்³த⁴ங்ஸோதா. அனாகா³மினோ ஹி யதா² அக்³க³மக்³கோ³ உப்பஜ்ஜதி, ந அஞ்ஞோ, ஏவங் அவிஹாதீ³ஸு உப்பன்னஸ்ஸ யாவ அகனிட்டா² உத்³த⁴மேவ உப்பத்தி ஹோதீதி.
Tattha chandajātāti aggaphalatthaṃ jātacchandā. Avasāyīti avasāyo vuccati avasānaṃ niṭṭhānaṃ, tampi kāmesu appaṭibaddhacittatāya ‘‘uddhaṃsotā’’ti vakkhamānattā samaṇakiccassa niṭṭhānaṃ veditabbaṃ, na yassa kassaci, tasmā padadvayenāpi appattamānasā anuttaraṃ yogakkhemaṃ patthayamānāti ayamattho vutto hoti. Manasā ca phuṭā siyāti heṭṭhimehi tīhi maggacittehi nibbānaṃ phuṭā phusitā bhaveyya. Kāmesu appaṭibaddhacittāti anāgāmimaggavasena kāmesu na paṭibaddhacittā. Uddhaṃsotāti uddhameva maggasoto saṃsārasoto ca etissāti uddhaṃsotā. Anāgāmino hi yathā aggamaggo uppajjati, na añño, evaṃ avihādīsu uppannassa yāva akaniṭṭhā uddhameva uppatti hotīti.
த⁴ம்மதி³ன்னாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dhammadinnātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 12. த⁴ம்மதி³ன்னாதே²ரீகா³தா² • 12. Dhammadinnātherīgāthā