Ediţia în limba română
    Biblioteca / Dhammapada

    Dhammapada

    Traducere: BOGDAN FLORIN PAUL, dupa "The Dhammapada and Sutta Nipata", Sacred Books of the East, vol. 10, ed. F. Max Müller

    VI. Înțeleptul (Panditavagga)

    76. Dacă vezi un om inteligent, care, ca unul care are puterea de a-ți arăta unde sunt adevăratele comori, îți arată ce trebuie evitat și te dojenește, ascultă-l pe acel om înțelept; va fi mai bine, nu mai rău, de cei ce ascultă de el.

    77. El să dea povețe, el să-i învețe [pe ceilalți], el să spună ce nu trebuie făptuit! De cei buni va fi iubit, de cei răi va fi urât.

    78. Să nu ai drept prieteni pe cei care fac rău, să nu ai drept prieteni oameni inferiori; drept prieteni să-i ai pe cei buni, drept prieteni să-i ai pe cei mai nobili dintre oameni.

    79. Cel ce absoarbe învățătura cu nesaț trăiește fericit, cu mintea împăcată; în învățătura [...] își găsește înțeleptul bucuria.

    80. Cei ce construiesc irigații conduc apa; făuritorii de săgeți îndreaptă nuiele; tâmplarii dau formă unei bucăți de lemn; oamenii de calitate se prelucrează pe ei înșiși.

    81. Așa cum stâncile nu sunt zguduite de vânt, oamenii înțelepți nu tremură nici la ocară nici la laudă.

    82. Oamenii înțelepți, după ce au auzit învățătura, devin liniștiți ca un lac adânc, limpede și fără valuri.

    83. Cei buni merg mai departe, orice le-ar scoate viața în cale; cei buni nu trăncănesc [fără rost] și nu tânjesc după plăceri; fie că întâlnesc bucuria sau suferința, oamenii înțelepți nu par nici exaltați nici deprimați.

    84. Dacă un om nu dorește nici fii, nici bogăție, nici stăpânire, nici reușită prin mijloace nedrepte, ori că ar fi pentru el însuși sau pentru binele altora, atunci el este bun, înțelept și virtuos.

    85. Puțini dintre oameni ajung pe malul celălalt; ceilalți fug în sus și-n jos pe malul acesta.

    86. Dar cei cărora le-a fost spusă Dharma așa cum este, și care o urmează, vor ieși din regatul morții, cel din care este dificil de ieșit.

    87, 88. Omul înțelept să le lase pe cele ale întunericului și să le urmeze pe cele ale luminii. După ce devine yoghin călător, să-și caute bucuria în retragere, acolo unde nu pare [a fi] nici o bucurie. Lăsând toate plăcerile în urmă, fără să numească nimic ca fiind al lui, înțeleptul să se elibereze de impuritățile minții.

    89. Cei a căror minte este stabilită ferm în mijloacele Iluminării, și care, fără a se atașa de nimic, își au bucuria în renunțare, cei care și-au învins dorințele și care sunt plini de lumină – aceștia sunt liberi [chiar] în această lume.


    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact