Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    9. த⁴ம்மஸவனியத்தே²ரஅபதா³னங்

    9. Dhammasavaniyattheraapadānaṃ

    111.

    111.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    சதுஸச்சங் பகாஸெந்தோ, ஸந்தாரேஸி ப³ஹுங் ஜனங்.

    Catusaccaṃ pakāsento, santāresi bahuṃ janaṃ.

    112.

    112.

    ‘‘அஹங் தேன ஸமயேன, ஜடிலோ உக்³க³தாபனோ;

    ‘‘Ahaṃ tena samayena, jaṭilo uggatāpano;

    து⁴னந்தோ வாகசீரானி, க³ச்சா²மி அம்ப³ரே ததா³.

    Dhunanto vākacīrāni, gacchāmi ambare tadā.

    113.

    113.

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ உபரி, க³ந்துங் ந விஸஹாமஹங்;

    ‘‘Buddhaseṭṭhassa upari, gantuṃ na visahāmahaṃ;

    பக்கீ²வ ஸேலமாஸஜ்ஜ 1, க³மனங் ந லபா⁴மஹங்.

    Pakkhīva selamāsajja 2, gamanaṃ na labhāmahaṃ.

    114.

    114.

    ‘‘ந மே இத³ங் பூ⁴தபுப்³ப³ங், இரியஸ்ஸ விகோபனங்;

    ‘‘Na me idaṃ bhūtapubbaṃ, iriyassa vikopanaṃ;

    த³கே யதா² உம்முஜ்ஜித்வா, ஏவங் க³ச்சா²மி அம்ப³ரே.

    Dake yathā ummujjitvā, evaṃ gacchāmi ambare.

    115.

    115.

    ‘‘உளாரபூ⁴தோ மனுஜோ, ஹெட்டா²ஸீனோ 3 ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Uḷārabhūto manujo, heṭṭhāsīno 4 bhavissati;

    ஹந்த³ மேனங் க³வேஸிஸ்ஸங், அபி அத்த²ங் லபெ⁴ய்யஹங்.

    Handa menaṃ gavesissaṃ, api atthaṃ labheyyahaṃ.

    116.

    116.

    ‘‘ஓரோஹந்தோ அந்தலிக்கா², ஸத்³த³மஸ்ஸோஸி ஸத்து²னோ;

    ‘‘Orohanto antalikkhā, saddamassosi satthuno;

    அனிச்சதங் கதெ²ந்தஸ்ஸ, தமஹங் உக்³க³ஹிங் ததா³.

    Aniccataṃ kathentassa, tamahaṃ uggahiṃ tadā.

    117.

    117.

    ‘‘அனிச்சஸஞ்ஞமுக்³க³ய்ஹ, அக³மாஸிங் மமஸ்ஸமங்;

    ‘‘Aniccasaññamuggayha, agamāsiṃ mamassamaṃ;

    யாவதாயுங் வஸித்வான, தத்த² காலங்கதோ அஹங்.

    Yāvatāyuṃ vasitvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    118.

    118.

    ‘‘சரிமே வத்தமானம்ஹி, தங் த⁴ம்மஸவனங் 5 ஸரிங்;

    ‘‘Carime vattamānamhi, taṃ dhammasavanaṃ 6 sariṃ;

    தேன கம்மேன ஸுகதேன, தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Tena kammena sukatena, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    119.

    119.

    ‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸானி, தே³வலோகே ரமிங் அஹங்;

    ‘‘Tiṃsakappasahassāni, devaloke ramiṃ ahaṃ;

    ஏகபஞ்ஞாஸக்க²த்துஞ்ச, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்.

    Ekapaññāsakkhattuñca, devarajjamakārayiṃ.

    120.

    120.

    ‘‘ஏகஸத்ததிக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Ekasattatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    121.

    121.

    ‘‘பிதுகே³ஹே நிஸீதி³த்வா, ஸமணோ பா⁴விதிந்த்³ரியோ;

    ‘‘Pitugehe nisīditvā, samaṇo bhāvitindriyo;

    கா³தா²ய பரிதீ³பெந்தோ, அனிச்சதமுதா³ஹரி 7.

    Gāthāya paridīpento, aniccatamudāhari 8.

    122.

    122.

    ‘‘அனுஸ்ஸராமி தங் ஸஞ்ஞங், ஸங்ஸரந்தோ ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Anussarāmi taṃ saññaṃ, saṃsaranto bhavābhave;

    ந கோடிங் படிவிஜ்ஜா²மி 9, நிப்³பா³னங் அச்சுதங் பத³ங் 10.

    Na koṭiṃ paṭivijjhāmi 11, nibbānaṃ accutaṃ padaṃ 12.

    123.

    123.

    ‘‘அனிச்சா வத ஸங்கா²ரா, உப்பாத³வயத⁴ம்மினோ;

    ‘‘Aniccā vata saṅkhārā, uppādavayadhammino;

    உப்பஜ்ஜித்வா நிருஜ்ஜ²ந்தி, தேஸங் வூபஸமோ ஸுகோ².

    Uppajjitvā nirujjhanti, tesaṃ vūpasamo sukho.

    124.

    124.

    ‘‘ஸஹ கா³த²ங் ஸுணித்வான, புப்³ப³கம்மங் அனுஸ்ஸரிங்;

    ‘‘Saha gāthaṃ suṇitvāna, pubbakammaṃ anussariṃ;

    ஏகாஸனே நிஸீதி³த்வா, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Ekāsane nisīditvā, arahattamapāpuṇiṃ.

    125.

    125.

    ‘‘ஜாதியா ஸத்தவஸ்ஸோஹங், அரஹத்தமபாபுணிங்;

    ‘‘Jātiyā sattavassohaṃ, arahattamapāpuṇiṃ;

    உபஸம்பாத³யி பு³த்³தோ⁴, கு³ணமஞ்ஞாய சக்கு²மா.

    Upasampādayi buddho, guṇamaññāya cakkhumā.

    126.

    126.

    ‘‘தா³ரகோவ அஹங் ஸந்தோ, கரணீயங் ஸமாபயிங்;

    ‘‘Dārakova ahaṃ santo, karaṇīyaṃ samāpayiṃ;

    கிங் மே கரணீயங் அஜ்ஜ, ஸக்யபுத்தஸ்ஸ ஸாஸனே.

    Kiṃ me karaṇīyaṃ ajja, sakyaputtassa sāsane.

    127.

    127.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் கம்மமகரிங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஸத்³த⁴ம்மஸவனே ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, saddhammasavane phalaṃ.

    128.

    128.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா த⁴ம்மஸவனியோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā dhammasavaniyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    த⁴ம்மஸவனியத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் நவமங்.

    Dhammasavaniyattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸேலமாபஜ்ஜ (ஸ்யா॰)
    2. selamāpajja (syā.)
    3. ஹெட்டா²பி நோ (க॰)
    4. heṭṭhāpi no (ka.)
    5. த⁴ம்மஸவணங் (ஸீ॰)
    6. dhammasavaṇaṃ (sī.)
    7. அனிச்சவத்து²தா³ஹரி (ஸ்யா॰ க॰)
    8. aniccavatthudāhari (syā. ka.)
    9. ந கோசி படிவஜ்ஜாமி (க॰)
    10. அயங் கா³தா² உபரி 43 வக்³கே³ ஸத்தமாபதா³னே புரிமகா³தா²ய புரேதரங் தி³ஸ்ஸதி
    11. na koci paṭivajjāmi (ka.)
    12. ayaṃ gāthā upari 43 vagge sattamāpadāne purimagāthāya puretaraṃ dissati

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact