Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    8. த⁴ம்மஸவபிதுத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    8. Dhammasavapituttheragāthāvaṇṇanā

    ஸ வீஸவஸ்ஸஸதிகோதி ஆயஸ்மதோ த⁴ம்மஸவபிதுத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ பு³த்³த⁴ஸுஞ்ஞே லோகே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ பூ⁴தக³ணே நாம பப்³ப³தே விஹரந்தங் பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ திணஸூலபுப்பே²ஹி பூஜங் அகாஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா அபராபரங் ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ மக³த⁴ரட்டே² ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ தா³ரபரிக்³க³ஹங் கத்வா த⁴ம்மஸவங் நாம புத்தங் லபி⁴த்வா தஸ்மிங் பப்³ப³ஜிதே ஸயம்பி வீஸவஸ்ஸஸதிகோ ஹுத்வா, ‘‘மம புத்தோ தாவ தருணோ பப்³ப³ஜி , அத² கஸ்மா நாஹங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி ஸஞ்ஜாதஸங்வேகோ³ ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா த⁴ம்மங் ஸுத்வா பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் ஸச்சா²காஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.16.35-38) –

    Sa vīsavassasatikoti āyasmato dhammasavapituttherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro buddhasuññe loke kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto bhūtagaṇe nāma pabbate viharantaṃ paccekasambuddhaṃ disvā pasannamānaso tiṇasūlapupphehi pūjaṃ akāsi. So tena puññakammena devaloke nibbattitvā aparāparaṃ sugatīsuyeva saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde magadharaṭṭhe brāhmaṇakule nibbattitvā viññutaṃ patto dārapariggahaṃ katvā dhammasavaṃ nāma puttaṃ labhitvā tasmiṃ pabbajite sayampi vīsavassasatiko hutvā, ‘‘mama putto tāva taruṇo pabbaji , atha kasmā nāhaṃ pabbajissāmī’’ti sañjātasaṃvego satthu santikaṃ gantvā dhammaṃ sutvā pabbajitvā vipassanaṃ paṭṭhapetvā nacirasseva arahattaṃ sacchākāsi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.16.35-38) –

    ‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே, பூ⁴தக³ணோ நாம பப்³ப³தோ;

    ‘‘Himavantassāvidūre, bhūtagaṇo nāma pabbato;

    வஸதேகோ ஜினோ தத்த², ஸயம்பூ⁴ லோகனிஸ்ஸடோ.

    Vasateko jino tattha, sayambhū lokanissaṭo.

    ‘‘திணஸூலங் க³ஹெத்வான, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அபி⁴ரோபயிங்;

    ‘‘Tiṇasūlaṃ gahetvāna, buddhassa abhiropayiṃ;

    ஏகூனஸதஸஹஸ்ஸங், கப்பங் ந வினிபாதிகோ.

    Ekūnasatasahassaṃ, kappaṃ na vinipātiko.

    ‘‘இதோ ஏகாத³ஸே கப்பே, ஏகோஸிங் த⁴ரணீருஹோ;

    ‘‘Ito ekādase kappe, ekosiṃ dharaṇīruho;

    ஸத்தரதனஸம்பன்னோ, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லோ.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா ஸஞ்ஜாதஸோமனஸ்ஸோ உதா³னெந்தோ –

    Arahattaṃ pana patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā sañjātasomanasso udānento –

    108.

    108.

    ‘‘ஸ வீஸவஸ்ஸஸதிகோ, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Sa vīsavassasatiko, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி. – கா³த²ங் அபா⁴ஸி;

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti. – gāthaṃ abhāsi;

    தத்த² ஸ வீஸவஸ்ஸஸதிகோதி ஸோ வீஸங்வஸ்ஸஸதிகோ, ஸோ அஹங் ஜாதியா வீஸாதி⁴கவஸ்ஸஸதிகோ ஸமானோ. பப்³ப³ஜிந்தி பப்³ப³ஜ்ஜங் உபக³ச்சி²ங். ஸேஸங் வுத்தனயமேவ. இத³மேவ ச இமஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ அஞ்ஞாப்³யாகரணங் அஹோஸி.

    Tattha sa vīsavassasatikoti so vīsaṃvassasatiko, so ahaṃ jātiyā vīsādhikavassasatiko samāno. Pabbajinti pabbajjaṃ upagacchiṃ. Sesaṃ vuttanayameva. Idameva ca imassa therassa aññābyākaraṇaṃ ahosi.

    த⁴ம்மஸவபிதுத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dhammasavapituttheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 8. த⁴ம்மஸவபிதுத்தே²ரகா³தா² • 8. Dhammasavapituttheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact