Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā

    19. த⁴ம்மட்ட²வக்³கோ³

    19. Dhammaṭṭhavaggo

    1. வினிச்ச²யமஹாமத்தவத்து²

    1. Vinicchayamahāmattavatthu

    தேன ஹோதீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ வினிச்ச²யமஹாமத்தே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Natena hotīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto vinicchayamahāmatte ārabbha kathesi.

    ஏகதி³வஸஞ்ஹி பி⁴க்கூ² ஸாவத்தி²யங் உத்தரத்³வாரகா³மே பிண்டா³ய சரித்வா பிண்ட³பாதபடிக்கந்தா நக³ரமஜ்ஜே²ன விஹாரங் ஆக³ச்ச²ந்தி. தஸ்மிங் க²ணே மேகோ⁴ உட்டா²ய பாவஸ்ஸி. தே ஸம்முகா²க³தங் வினிச்ச²யஸாலங் பவிஸித்வா வினிச்ச²யமஹாமத்தே லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா ஸாமிகே அஸாமிகே கரொந்தே தி³ஸ்வா ‘‘அஹோ இமே அத⁴ம்மிகா, மயங் பன ‘இமே த⁴ம்மேன வினிச்ச²யங் கரொந்தீ’தி ஸஞ்ஞினோ அஹும்ஹா’’தி சிந்தெத்வா வஸ்ஸே விக³தே விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னா தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ச²ந்தா³தி³வஸிகா ஹுத்வா ஸாஹஸேன அத்த²ங் வினிச்சி²னந்தா த⁴ம்மட்டா² நாம ஹொந்தி, அபராத⁴ங் பன அனுவிஜ்ஜித்வா அபராதா⁴னுரூபங் அஸாஹஸேன வினிச்ச²யங் கரொந்தா ஏவ த⁴ம்மட்டா² நாம ஹொந்தீ’’தி வத்வா இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Ekadivasañhi bhikkhū sāvatthiyaṃ uttaradvāragāme piṇḍāya caritvā piṇḍapātapaṭikkantā nagaramajjhena vihāraṃ āgacchanti. Tasmiṃ khaṇe megho uṭṭhāya pāvassi. Te sammukhāgataṃ vinicchayasālaṃ pavisitvā vinicchayamahāmatte lañjaṃ gahetvā sāmike asāmike karonte disvā ‘‘aho ime adhammikā, mayaṃ pana ‘ime dhammena vinicchayaṃ karontī’ti saññino ahumhā’’ti cintetvā vasse vigate vihāraṃ gantvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisinnā tamatthaṃ ārocesuṃ. Satthā ‘‘na, bhikkhave, chandādivasikā hutvā sāhasena atthaṃ vinicchinantā dhammaṭṭhā nāma honti, aparādhaṃ pana anuvijjitvā aparādhānurūpaṃ asāhasena vinicchayaṃ karontā eva dhammaṭṭhā nāma hontī’’ti vatvā imā gāthā abhāsi –

    256.

    256.

    ‘‘ந தேன ஹோதி த⁴ம்மட்டோ², யேனத்த²ங் ஸாஹஸா நயே;

    ‘‘Na tena hoti dhammaṭṭho, yenatthaṃ sāhasā naye;

    யோ ச அத்த²ங் அனத்த²ஞ்ச, உபோ⁴ நிச்செ²ய்ய பண்டி³தோ.

    Yo ca atthaṃ anatthañca, ubho niccheyya paṇḍito.

    257.

    257.

    ‘‘அஸாஹஸேன த⁴ம்மேன, ஸமேன நயதீ பரே;

    ‘‘Asāhasena dhammena, samena nayatī pare;

    த⁴ம்மஸ்ஸ கு³த்தோ மேதா⁴வீ, த⁴ம்மட்டோ²தி பவுச்சதீ’’தி.

    Dhammassa gutto medhāvī, dhammaṭṭhoti pavuccatī’’ti.

    தத்த² தேனாதி எத்தகேனேவ காரணேன. த⁴ம்மட்டோ²தி ராஜா ஹி அத்தனோ காதப்³பே³ வினிச்ச²யத⁴ம்மே டி²தோபி த⁴ம்மட்டோ² நாம ந ஹோதி. யேனாதி யேன காரணேன. அத்த²ந்தி ஓதிண்ணங் வினிச்சி²தப்³ப³ங் அத்த²ங். ஸாஹஸா நயேதி ச²ந்தா³தீ³ஸு பதிட்டி²தோ ஸாஹஸேன முஸாவாதே³ன வினிச்செ²ய்ய. யோ ஹி ச²ந்தே³ பதிட்டா²ய ஞாதீதி வா மித்தோதி வா முஸா வத்வா அஸாமிகமேவ ஸாமிகங் கரோதி, தோ³ஸே பதிட்டா²ய அத்தனோ வேரீனங் முஸா வத்வா ஸாமிகமேவ அஸாமிகங் கரோதி, மோஹே பதிட்டா²ய லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா வினிச்ச²யகாலே அஞ்ஞவிஹிதோ விய இதோ சிதோ ச ஓலோகெந்தோ முஸா வத்வா ‘‘இமினா ஜிதங், அயங் பராஜிதோ’’தி பரங் நீஹரதி, ப⁴யே பதிட்டா²ய கஸ்ஸசிதே³வ இஸ்ஸரஜாதிகஸ்ஸ பராஜயங் பாபுணந்தஸ்ஸாபி ஜயங் ஆரோபேதி, அயங் ஸாஹஸேன அத்த²ங் நேதி நாம. ஏஸோ த⁴ம்மட்டோ² நாம ந ஹோதீதி அத்தோ². அத்த²ங் அனத்த²ஞ்சாதி பூ⁴தஞ்ச அபூ⁴தஞ்ச காரணங். உபோ⁴ நிச்செ²ய்யாதி யோ பன பண்டி³தோ உபோ⁴ அத்தா²னத்தே² வினிச்சி²னித்வா வத³தி. அஸாஹஸேனாதி அமுஸாவாதே³ன. த⁴ம்மேனாதி வினிச்ச²யத⁴ம்மேன, ந ச²ந்தா³தி³வஸேன. ஸமேனாதி அபராதா⁴னுரூபேனேவ பரே நயதி, ஜயங் வா பராஜயங் வா பாபேதி. த⁴ம்மஸ்ஸ கு³த்தோதி ஸோ த⁴ம்மகு³த்தோ த⁴ம்மரக்கி²தோ த⁴ம்மோஜபஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோ மேதா⁴வீ வினிச்ச²யத⁴ம்மே டி²தத்தா த⁴ம்மட்டோ²தி பவுச்சதீதி அத்தோ².

    Tattha tenāti ettakeneva kāraṇena. Dhammaṭṭhoti rājā hi attano kātabbe vinicchayadhamme ṭhitopi dhammaṭṭho nāma na hoti. Yenāti yena kāraṇena. Atthanti otiṇṇaṃ vinicchitabbaṃ atthaṃ. Sāhasā nayeti chandādīsu patiṭṭhito sāhasena musāvādena viniccheyya. Yo hi chande patiṭṭhāya ñātīti vā mittoti vā musā vatvā asāmikameva sāmikaṃ karoti, dose patiṭṭhāya attano verīnaṃ musā vatvā sāmikameva asāmikaṃ karoti, mohe patiṭṭhāya lañjaṃ gahetvā vinicchayakāle aññavihito viya ito cito ca olokento musā vatvā ‘‘iminā jitaṃ, ayaṃ parājito’’ti paraṃ nīharati, bhaye patiṭṭhāya kassacideva issarajātikassa parājayaṃ pāpuṇantassāpi jayaṃ āropeti, ayaṃ sāhasena atthaṃ neti nāma. Eso dhammaṭṭho nāma na hotīti attho. Atthaṃ anatthañcāti bhūtañca abhūtañca kāraṇaṃ. Ubho niccheyyāti yo pana paṇḍito ubho atthānatthe vinicchinitvā vadati. Asāhasenāti amusāvādena. Dhammenāti vinicchayadhammena, na chandādivasena. Samenāti aparādhānurūpeneva pare nayati, jayaṃ vā parājayaṃ vā pāpeti. Dhammassa guttoti so dhammagutto dhammarakkhito dhammojapaññāya samannāgato medhāvī vinicchayadhamme ṭhitattā dhammaṭṭhoti pavuccatīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    வினிச்ச²யமஹாமத்தவத்து² பட²மங்.

    Vinicchayamahāmattavatthu paṭhamaṃ.

    2. ச²ப்³ப³க்³கி³யவத்து²

    2. Chabbaggiyavatthu

    ந தேன பண்டி³தோ ஹோதீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ச²ப்³ப³க்³கி³யே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Na tena paṇḍito hotīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto chabbaggiye ārabbha kathesi.

    தே கிர விஹாரேபி கா³மேபி ப⁴த்தக்³க³ங் ஆகுலங் கரொந்தா விசரந்தி. அதே²கதி³வஸே பி⁴க்கூ² கா³மே ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா ஆக³தே த³ஹரே ஸாமணேரே ச புச்சி²ங்ஸு – ‘‘கீதி³ஸங், ஆவுஸோ, ப⁴த்தக்³க³’’ந்தி? ப⁴ந்தே, மா புச்ச²த², ச²ப்³ப³க்³கி³யா ‘‘மயமேவ வியத்தா, மயமேவ பண்டி³தா, இமே பஹரித்வா ஸீஸே கசவரங் ஆகிரித்வா நீஹரிஸ்ஸாமா’’தி வத்வா அம்ஹே பிட்டி²யங் க³ஹெத்வா கசவரங் ஓகிரந்தா ப⁴த்தக்³க³ங் ஆகுலங் அகங்ஸூதி. பி⁴க்கூ² ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘நாஹங், பி⁴க்க²வே, ப³ஹுங் பா⁴ஸித்வா பரே விஹேட²யமானங் ‘பண்டி³தோ’தி வதா³மி, கே²மினங் பன அவேரீனங் அப⁴யமேவ பண்டி³தோதி வதா³மீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Te kira vihārepi gāmepi bhattaggaṃ ākulaṃ karontā vicaranti. Athekadivase bhikkhū gāme bhattakiccaṃ katvā āgate dahare sāmaṇere ca pucchiṃsu – ‘‘kīdisaṃ, āvuso, bhattagga’’nti? Bhante, mā pucchatha, chabbaggiyā ‘‘mayameva viyattā, mayameva paṇḍitā, ime paharitvā sīse kacavaraṃ ākiritvā nīharissāmā’’ti vatvā amhe piṭṭhiyaṃ gahetvā kacavaraṃ okirantā bhattaggaṃ ākulaṃ akaṃsūti. Bhikkhū satthu santikaṃ gantvā tamatthaṃ ārocesuṃ. Satthā ‘‘nāhaṃ, bhikkhave, bahuṃ bhāsitvā pare viheṭhayamānaṃ ‘paṇḍito’ti vadāmi, kheminaṃ pana averīnaṃ abhayameva paṇḍitoti vadāmī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    258.

    258.

    ‘‘ந தேன பண்டி³தோ ஹோதி, யாவதா ப³ஹு பா⁴ஸதி;

    ‘‘Na tena paṇḍito hoti, yāvatā bahu bhāsati;

    கே²மீ அவேரீ அப⁴யோ, பண்டி³தோதி பவுச்சதீ’’தி.

    Khemī averī abhayo, paṇḍitoti pavuccatī’’ti.

    தத்த² யாவதாதி யத்தகேன காரணேன ஸங்க⁴மஜ்ஜா²தீ³ஸு ப³ஹுங் கதே²தி, தேன பண்டி³தோ நாம ந ஹோதி . யோ பன ஸயங் கே²மீ பஞ்சன்னங் வேரானங் அபா⁴வேன அவேரீ நிப்³ப⁴யோ , யங் வா ஆக³ம்ம மஹாஜனஸ்ஸ ப⁴யங் ந ஹோதி, ஸோ பண்டி³தோ நாம ஹோதீதி அத்தோ².

    Tattha yāvatāti yattakena kāraṇena saṅghamajjhādīsu bahuṃ katheti, tena paṇḍito nāma na hoti . Yo pana sayaṃ khemī pañcannaṃ verānaṃ abhāvena averī nibbhayo , yaṃ vā āgamma mahājanassa bhayaṃ na hoti, so paṇḍito nāma hotīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    ச²ப்³ப³க்³கி³யவத்து² து³தியங்.

    Chabbaggiyavatthu dutiyaṃ.

    3. ஏகுதா³னகீ²ணாஸவத்தே²ரவத்து²

    3. Ekudānakhīṇāsavattheravatthu

    ந தாவதாதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகுதா³னத்தே²ரங் நாம கீ²ணாஸவங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Na tāvatāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto ekudānattheraṃ nāma khīṇāsavaṃ ārabbha kathesi.

    ஸோ கிர ஏககோவ ஏகஸ்மிங் வனஸண்டே³ விஹரதி, ஏகமேவஸ்ஸ உதா³னங் பகு³ணங் –

    So kira ekakova ekasmiṃ vanasaṇḍe viharati, ekamevassa udānaṃ paguṇaṃ –

    ‘‘அதி⁴சேதஸோ அப்பமஜ்ஜதோ,

    ‘‘Adhicetaso appamajjato,

    முனினோ மோனபதே²ஸு ஸிக்க²தோ;

    Munino monapathesu sikkhato;

    ஸோகா ந ப⁴வந்தி தாதி³னோ,

    Sokā na bhavanti tādino,

    உபஸந்தஸ்ஸ ஸதா³ ஸதீமதோ’’தி. (பாசி॰ 153; உதா³॰ 37);

    Upasantassa sadā satīmato’’ti. (pāci. 153; udā. 37);

    ஸோ கிர உபோஸத²தி³வஸேஸு ஸயமேவ த⁴ம்மஸ்ஸவனங் கோ⁴ஸெத்வா இமங் கா³த²ங் வத³தி. பத²விஉந்த்³ரியனஸத்³தோ³ விய தே³வதானங் ஸாது⁴காரஸத்³தோ³ ஹோதி. அதே²கஸ்மிங் உபோஸத²தி³வஸே பஞ்சபஞ்சஸதபரிவாரா த்³வே திபிடகத⁴ரா பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் அக³மங்ஸு. ஸோ தே தி³ஸ்வாவ துட்ட²மானஸோ ‘‘ஸாது⁴ வோ கதங் இத⁴ ஆக³ச்ச²ந்தேஹி, அஜ்ஜ மயங் தும்ஹாகங் த⁴ம்மங் ஸுணிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. அத்தி² பன, ஆவுஸோ, இத⁴ த⁴ம்மங் ஸோதுகாமாதி. அத்தி², ப⁴ந்தே, அயங் வனஸண்டோ³ த⁴ம்மஸ்ஸவனதி³வஸே தே³வதானங் ஸாது⁴காரஸத்³தே³ன ஏகனின்னாதோ³ ஹோதீதி. தேஸு ஏகோ திபிடகத⁴ரோ த⁴ம்மங் ஓஸாரேஸி, ஏகோ கதே²ஸி. ஏகதே³வதாபி ஸாது⁴காரங் நாதா³ஸி. தே ஆஹங்ஸு – ‘‘த்வங், ஆவுஸோ, த⁴ம்மஸ்ஸவனதி³வஸே இமஸ்மிங் வனஸண்டே³ தே³வதா மஹந்தேன ஸத்³தே³ன ஸாது⁴காரங் தெ³ந்தீதி வதே³ஸி, கிங் நாமேத’’ந்தி. ப⁴ந்தே, அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு ஸாது⁴காரஸத்³தே³ன ஏகனின்னாதோ³ ஏவ ஹோதி, ந அஜ்ஜ பன ஜானாமி ‘‘கிமேத’’ந்தி. ‘‘தேன ஹி, ஆவுஸோ, த்வங் தாவ த⁴ம்மங் கதே²ஹீ’’தி. ஸோ பீ³ஜனிங் க³ஹெத்வா ஆஸனே நிஸின்னோ தமேவ கா³த²ங் வதே³ஸி. தே³வதா மஹந்தேன ஸத்³தே³ன ஸாது⁴காரமத³ங்ஸு. அத² நேஸங் பரிவாரா பி⁴க்கூ² உஜ்ஜா²யிங்ஸு ‘‘இமஸ்மிங் வனஸண்டே³ தே³வதா முகோ²லோகனேன ஸாது⁴காரங் த³த³ந்தி, திபிடகத⁴ரபி⁴க்கூ²ஸு எத்தகங் ப⁴ணந்தேஸுபி கிஞ்சி பஸங்ஸனமத்தம்பி அவத்வா ஏகேன மஹல்லகத்தே²ரேன ஏககா³தா²ய கதி²தாய மஹாஸத்³தே³ன ஸாது⁴காரங் த³த³ந்தீ’’தி. தேபி விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்து² தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங்.

    So kira uposathadivasesu sayameva dhammassavanaṃ ghosetvā imaṃ gāthaṃ vadati. Pathaviundriyanasaddo viya devatānaṃ sādhukārasaddo hoti. Athekasmiṃ uposathadivase pañcapañcasataparivārā dve tipiṭakadharā bhikkhū tassa vasanaṭṭhānaṃ agamaṃsu. So te disvāva tuṭṭhamānaso ‘‘sādhu vo kataṃ idha āgacchantehi, ajja mayaṃ tumhākaṃ dhammaṃ suṇissāmā’’ti āha. Atthi pana, āvuso, idha dhammaṃ sotukāmāti. Atthi, bhante, ayaṃ vanasaṇḍo dhammassavanadivase devatānaṃ sādhukārasaddena ekaninnādo hotīti. Tesu eko tipiṭakadharo dhammaṃ osāresi, eko kathesi. Ekadevatāpi sādhukāraṃ nādāsi. Te āhaṃsu – ‘‘tvaṃ, āvuso, dhammassavanadivase imasmiṃ vanasaṇḍe devatā mahantena saddena sādhukāraṃ dentīti vadesi, kiṃ nāmeta’’nti. Bhante, aññesu divasesu sādhukārasaddena ekaninnādo eva hoti, na ajja pana jānāmi ‘‘kimeta’’nti. ‘‘Tena hi, āvuso, tvaṃ tāva dhammaṃ kathehī’’ti. So bījaniṃ gahetvā āsane nisinno tameva gāthaṃ vadesi. Devatā mahantena saddena sādhukāramadaṃsu. Atha nesaṃ parivārā bhikkhū ujjhāyiṃsu ‘‘imasmiṃ vanasaṇḍe devatā mukholokanena sādhukāraṃ dadanti, tipiṭakadharabhikkhūsu ettakaṃ bhaṇantesupi kiñci pasaṃsanamattampi avatvā ekena mahallakattherena ekagāthāya kathitāya mahāsaddena sādhukāraṃ dadantī’’ti. Tepi vihāraṃ gantvā satthu tamatthaṃ ārocesuṃ.

    ஸத்தா² ‘‘நாஹங், பி⁴க்க²வே, யோ ப³ஹும்பி உக்³க³ண்ஹதி வா பா⁴ஸதி வா, தங் த⁴ம்மத⁴ரோதி வதா³மி. யோ பன ஏகம்பி கா³த²ங் உக்³க³ண்ஹித்வா ஸச்சானி படிவிஜ்ஜ²தி, அயங் த⁴ம்மத⁴ரோ நாமா’’தி வத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Satthā ‘‘nāhaṃ, bhikkhave, yo bahumpi uggaṇhati vā bhāsati vā, taṃ dhammadharoti vadāmi. Yo pana ekampi gāthaṃ uggaṇhitvā saccāni paṭivijjhati, ayaṃ dhammadharo nāmā’’ti vatvā dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –

    259.

    259.

    ‘‘ந தாவதா த⁴ம்மத⁴ரோ, யாவதா ப³ஹு பா⁴ஸதி;

    ‘‘Na tāvatā dhammadharo, yāvatā bahu bhāsati;

    யோ ச அப்பம்பி ஸுத்வான, த⁴ம்மங் காயேன பஸ்ஸதி;

    Yo ca appampi sutvāna, dhammaṃ kāyena passati;

    ஸ வே த⁴ம்மத⁴ரோ ஹோதி, யோ த⁴ம்மங் நப்பமஜ்ஜதீ’’தி.

    Sa ve dhammadharo hoti, yo dhammaṃ nappamajjatī’’ti.

    தத்த² யாவதாதி யத்தகேன உக்³க³ஹணதா⁴ரணவாசனாதி³னா காரணேன ப³ஹுங் பா⁴ஸதி, தாவத்தகேன த⁴ம்மத⁴ரோ ந ஹோதி, வங்ஸானுரக்க²கோ பன பவேணிபாலகோ நாம ஹோதி. யோ ச அப்பம்பீதி யோ பன அப்பமத்தகம்பி ஸுத்வா த⁴ம்மமன்வாய அத்த²மன்வாய த⁴ம்மானுத⁴ம்மப்படிபன்னோ ஹுத்வா நாமகாயேன து³க்கா²தீ³னி பரிஜானந்தோ சதுஸச்சத⁴ம்மங் பஸ்ஸதி, ஸ வே த⁴ம்மத⁴ரோ ஹோதி. யோ த⁴ம்மங் நப்பமஜ்ஜதீதி யோபி ஆரத்³த⁴வீரியோ ஹுத்வா அஜ்ஜ அஜ்ஜேவாதி படிவேத⁴ங் ஆகங்க²ந்தோ த⁴ம்மங் நப்பமஜ்ஜதி, அயம்பி த⁴ம்மத⁴ரோயேவாதி அத்தோ².

    Tattha yāvatāti yattakena uggahaṇadhāraṇavācanādinā kāraṇena bahuṃ bhāsati, tāvattakena dhammadharo na hoti, vaṃsānurakkhako pana paveṇipālako nāma hoti. Yo ca appampīti yo pana appamattakampi sutvā dhammamanvāya atthamanvāya dhammānudhammappaṭipanno hutvā nāmakāyena dukkhādīni parijānanto catusaccadhammaṃ passati, sa ve dhammadharo hoti. Yo dhammaṃ nappamajjatīti yopi āraddhavīriyo hutvā ajja ajjevāti paṭivedhaṃ ākaṅkhanto dhammaṃ nappamajjati, ayampi dhammadharoyevāti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    ஏகுதா³னகீ²ணாஸவத்தே²ரவத்து² ததியங்.

    Ekudānakhīṇāsavattheravatthu tatiyaṃ.

    4. லகுண்ட³கப⁴த்³தி³யத்தே²ரவத்து²

    4. Lakuṇḍakabhaddiyattheravatthu

    தேன தே²ரோ ஸோ ஹோதீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ லகுண்ட³கப⁴த்³தி³யத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Natena thero so hotīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto lakuṇḍakabhaddiyattheraṃ ārabbha kathesi.

    ஏகதி³வஸஞ்ஹி தஸ்மிங் தே²ரே ஸத்து² உபட்டா²னங் க³ந்த்வா பக்கந்தமத்தே திங்ஸமத்தா ஆரஞ்ஞிகா பி⁴க்கூ² தங் பஸ்ஸந்தா ஏவ ஆக³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² தேஸங் அரஹத்தூபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா இமங் பஞ்ஹங் புச்சி² – ‘‘இதோ க³தங் ஏகங் தே²ரங் பஸ்ஸதா²’’தி? ‘‘ந பஸ்ஸாம, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிங் நு தி³ட்டோ² வோ’’தி? ‘‘ஏகங், ப⁴ந்தே, ஸாமணேரங் பஸ்ஸிம்ஹா’’தி. ‘‘ந ஸோ, பி⁴க்க²வே, ஸாமணேரோ, தே²ரோ ஏவ ஸோ’’தி? ‘‘அதிவிய கு²த்³த³கோ, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘நாஹங், பி⁴க்க²வே, மஹல்லகபா⁴வேன தே²ராஸனே நிஸின்னமத்தகேன தே²ரோதி வதா³மி. யோ பன ஸச்சானி படிவிஜ்ஜி²த்வா மஹாஜனஸ்ஸ அஹிங்ஸகபா⁴வே டி²தோ, அயங் தே²ரோ நாமா’’தி வத்வா இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Ekadivasañhi tasmiṃ there satthu upaṭṭhānaṃ gantvā pakkantamatte tiṃsamattā āraññikā bhikkhū taṃ passantā eva āgantvā satthāraṃ vanditvā nisīdiṃsu. Satthā tesaṃ arahattūpanissayaṃ disvā imaṃ pañhaṃ pucchi – ‘‘ito gataṃ ekaṃ theraṃ passathā’’ti? ‘‘Na passāma, bhante’’ti. ‘‘Kiṃ nu diṭṭho vo’’ti? ‘‘Ekaṃ, bhante, sāmaṇeraṃ passimhā’’ti. ‘‘Na so, bhikkhave, sāmaṇero, thero eva so’’ti? ‘‘Ativiya khuddako, bhante’’ti. ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, mahallakabhāvena therāsane nisinnamattakena theroti vadāmi. Yo pana saccāni paṭivijjhitvā mahājanassa ahiṃsakabhāve ṭhito, ayaṃ thero nāmā’’ti vatvā imā gāthā abhāsi –

    260.

    260.

    ‘‘ந தேன தே²ரோ ஸோ ஹோதி, யேனஸ்ஸ பலிதங் ஸிரோ;

    ‘‘Na tena thero so hoti, yenassa palitaṃ siro;

    பரிபக்கோ வயோ தஸ்ஸ, மோக⁴ஜிண்ணோதி வுச்சதி.

    Paripakko vayo tassa, moghajiṇṇoti vuccati.

    261.

    261.

    ‘‘யம்ஹி ஸச்சஞ்ச த⁴ம்மோ ச, அஹிங்ஸா ஸங்யமோ த³மோ;

    ‘‘Yamhi saccañca dhammo ca, ahiṃsā saṃyamo damo;

    ஸ வே வந்தமலோ தீ⁴ரோ, தே²ரோ இதி பவுச்சதீ’’தி.

    Sa ve vantamalo dhīro, thero iti pavuccatī’’ti.

    தத்த² பரிபக்கோதி பரிணதோ, வுட்³ட⁴பா⁴வங் பத்தோதி அத்தோ². மோக⁴ஜிண்ணோதி அந்தோ தே²ரகரானங் த⁴ம்மானங் அபா⁴வேன துச்ச²ஜிண்ணோ நாம. யம்ஹி ஸச்சஞ்ச த⁴ம்மோ சாதி யம்ஹி பன புக்³க³லே ஸோளஸஹாகாரேஹி படிவித்³த⁴த்தா சதுப்³பி³த⁴ங் ஸச்சங், ஞாணேன ஸச்சி²கதத்தா நவவிதோ⁴ லோகுத்தரத⁴ம்மோ ச அத்தி². அஹிங்ஸாதி அஹிங்ஸனபா⁴வோ. தே³ஸனாமத்தமேதங், யம்ஹி பன சதுப்³பி³தா⁴பி அப்பமஞ்ஞாபா⁴வனா அத்தீ²தி அத்தோ². ஸங்யமோ த³மோதி ஸீலஞ்சேவ இந்த்³ரியஸங்வரோ ச. வந்தமலோதி மக்³க³ஞாணேன நீஹடமலோ. தீ⁴ரோதி தி⁴திஸம்பன்னோ. தே²ரோதி ஸோ இமேஹி தி²ரபா⁴வகாரகேஹி ஸமன்னாக³தத்தா தே²ரோதி வுச்சதீதி அத்தோ².

    Tattha paripakkoti pariṇato, vuḍḍhabhāvaṃ pattoti attho. Moghajiṇṇoti anto therakarānaṃ dhammānaṃ abhāvena tucchajiṇṇo nāma. Yamhi saccañca dhammo cāti yamhi pana puggale soḷasahākārehi paṭividdhattā catubbidhaṃ saccaṃ, ñāṇena sacchikatattā navavidho lokuttaradhammo ca atthi. Ahiṃsāti ahiṃsanabhāvo. Desanāmattametaṃ, yamhi pana catubbidhāpi appamaññābhāvanā atthīti attho. Saṃyamo damoti sīlañceva indriyasaṃvaro ca. Vantamaloti maggañāṇena nīhaṭamalo. Dhīroti dhitisampanno. Theroti so imehi thirabhāvakārakehi samannāgatattā theroti vuccatīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே தே பி⁴க்கூ² அரஹத்தே பதிட்ட²ஹிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne te bhikkhū arahatte patiṭṭhahiṃsūti.

    லகுண்ட³கப⁴த்³தி³யத்தே²ரவத்து² சதுத்த²ங்.

    Lakuṇḍakabhaddiyattheravatthu catutthaṃ.

    5. ஸம்ப³ஹுலபி⁴க்கு²வத்து²

    5. Sambahulabhikkhuvatthu

    வாக்கரணமத்தேனாதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Navākkaraṇamattenāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto sambahule bhikkhū ārabbha kathesi.

    ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே த³ஹரே சேவ ஸாமணேரே ச அத்தனோ த⁴ம்மாசரியானமேவ சீவரரஜனாதீ³னி வெய்யாவச்சானி கரொந்தே தி³ஸ்வா ஏகச்சே தே²ரா சிந்தயிங்ஸு – ‘‘மயம்பி ப்³யஞ்ஜனஸமயே குஸலா, அம்ஹாகமேவ கிஞ்சி நத்தி². யங்னூன மயங் ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ஏவங் வதெ³ய்யாம, ‘ப⁴ந்தே, மயங் ப்³யஞ்ஜனஸமயே குஸலா, அஞ்ஞேஸங் ஸந்திகே த⁴ம்மங் உக்³க³ண்ஹித்வாபி இமேஸங் ஸந்திகே அஸோதெ⁴த்வா மா ஸஜ்ஜா²யித்தா²தி த³ஹரஸாமணேரே ஆணாபேதா²’தி. ஏவஞ்ஹி அம்ஹாகங் லாப⁴ஸக்காரோ வட்³டி⁴ஸ்ஸதீ’’தி. தே ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ததா² வதி³ங்ஸு.

    Ekasmiñhi samaye dahare ceva sāmaṇere ca attano dhammācariyānameva cīvararajanādīni veyyāvaccāni karonte disvā ekacce therā cintayiṃsu – ‘‘mayampi byañjanasamaye kusalā, amhākameva kiñci natthi. Yaṃnūna mayaṃ satthāraṃ upasaṅkamitvā evaṃ vadeyyāma, ‘bhante, mayaṃ byañjanasamaye kusalā, aññesaṃ santike dhammaṃ uggaṇhitvāpi imesaṃ santike asodhetvā mā sajjhāyitthāti daharasāmaṇere āṇāpethā’ti. Evañhi amhākaṃ lābhasakkāro vaḍḍhissatī’’ti. Te satthāraṃ upasaṅkamitvā tathā vadiṃsu.

    ஸத்தா² தேஸங் வசனங் ஸுத்வா ‘‘இமஸ்மிங் ஸாஸனே பவேணிவஸேனேவ ஏவங் வத்துங் லப⁴தி, இமே பன லாப⁴ஸக்காரே நிஸ்ஸிதாதி ஞத்வா அஹங் தும்ஹே வாக்கரணமத்தேன ஸாது⁴ரூபாதி ந வதா³மி. யஸ்ஸ பனேதே இஸ்ஸாத³யோ த⁴ம்மா அரஹத்தமக்³கே³ன ஸமுச்சி²ன்னா, ஏஸோ ஏவ ஸாது⁴ரூபோ’’தி வத்வா இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Satthā tesaṃ vacanaṃ sutvā ‘‘imasmiṃ sāsane paveṇivaseneva evaṃ vattuṃ labhati, ime pana lābhasakkāre nissitāti ñatvā ahaṃ tumhe vākkaraṇamattena sādhurūpāti na vadāmi. Yassa panete issādayo dhammā arahattamaggena samucchinnā, eso eva sādhurūpo’’ti vatvā imā gāthā abhāsi –

    262.

    262.

    ‘‘ந வாக்கரணமத்தேன, வண்ணபொக்க²ரதாய வா;

    ‘‘Na vākkaraṇamattena, vaṇṇapokkharatāya vā;

    ஸாது⁴ரூபோ நரோ ஹோதி, இஸ்ஸுகீ மச்ச²ரீ ஸடோ².

    Sādhurūpo naro hoti, issukī maccharī saṭho.

    263.

    263.

    ‘‘யஸ்ஸ சேதங் ஸமுச்சி²ன்னங், மூலக⁴ச்சங் ஸமூஹதங்;

    ‘‘Yassa cetaṃ samucchinnaṃ, mūlaghaccaṃ samūhataṃ;

    ஸவந்ததோ³ஸோ மேதா⁴வீ, ஸாது⁴ரூபோதி வுச்சதீ’’தி.

    Savantadoso medhāvī, sādhurūpoti vuccatī’’ti.

    தத்த² ந வாக்கரணமத்தேனாதி வசீகரணமத்தேன ஸத்³த³லக்க²ணஸம்பன்னவசனமத்தேன. வண்ணபொக்க²ரதாய வாதி ஸரீரவண்ணஸ்ஸ மனாபபா⁴வேன வா. நரோதி எத்தகேனேவ காரணேன பரலாபா⁴தீ³ஸு இஸ்ஸாமனகோ பஞ்சவிதே⁴ன மச்சே²ரேன ஸமன்னாக³தோ கேராடிகபா⁴வேன ஸடோ² நரோ ஸாது⁴ரூபோ ந ஹோதி. யஸ்ஸ சேதந்தி யஸ்ஸ ச புக்³க³லஸ்ஸேதங் இஸ்ஸாதி³தோ³ஸஜாதங் அரஹத்தமக்³க³ஞாணேன ஸமூலகங் சி²ன்னங், மூலகா⁴தங் கத்வா ஸமூஹதங் , ஸோ வந்ததோ³ஸோ த⁴ம்மோஜபஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோ ஸாது⁴ரூபோதி வுச்சதீதி அத்தோ².

    Tattha na vākkaraṇamattenāti vacīkaraṇamattena saddalakkhaṇasampannavacanamattena. Vaṇṇapokkharatāya vāti sarīravaṇṇassa manāpabhāvena vā. Naroti ettakeneva kāraṇena paralābhādīsu issāmanako pañcavidhena maccherena samannāgato kerāṭikabhāvena saṭho naro sādhurūpo na hoti. Yassa cetanti yassa ca puggalassetaṃ issādidosajātaṃ arahattamaggañāṇena samūlakaṃ chinnaṃ, mūlaghātaṃ katvā samūhataṃ , so vantadoso dhammojapaññāya samannāgato sādhurūpoti vuccatīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    ஸம்ப³ஹுலபி⁴க்கு²வத்து² பஞ்சமங்.

    Sambahulabhikkhuvatthu pañcamaṃ.

    6. ஹத்த²கவத்து²

    6. Hatthakavatthu

    முண்ட³கேன ஸமணோதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தோ ஹத்த²கங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Namuṇḍakena samaṇoti imaṃ dhammadesanaṃ satthā sāvatthiyaṃ viharanto hatthakaṃ ārabbha kathesi.

    ஸோ கிர வாத³க்கி²த்தோ ‘‘தும்ஹே அஸுகவேலாய அஸுகட்டா²னங் நாம ஆக³ச்செ²ய்யாத², வாத³ங் கரிஸ்ஸாமா’’தி வத்வா புரேதரமேவ தத்த² க³ந்த்வா ‘‘பஸ்ஸத², தித்தி²யா மம ப⁴யேன நாக³தா, ஏஸோவ பன நேஸங் பராஜயோ’’திஆதீ³னி வத்வா வாத³க்கி²த்தோ அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரந்தோ விசரதி. ஸத்தா² ‘‘ஹத்த²கோ கிர ஏவங் கரோதீ’’தி ஸுத்வா தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், ஹத்த²க, ஏவங் கரோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்ச’’ந்தி வுத்தே, ‘‘கஸ்மா ஏவங் கரோஸி? ஏவரூபஞ்ஹி முஸாவாத³ங் கரொந்தோ ஸீஸமுண்ட³னாதி³மத்தேனேவ ஸமணோ நாம ந ஹோதி. யோ பன அணூனி வா தூ²லானி வா பாபானி ஸமெத்வா டி²தோ, அயமேவ ஸமணோ’’தி வத்வா இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    So kira vādakkhitto ‘‘tumhe asukavelāya asukaṭṭhānaṃ nāma āgaccheyyātha, vādaṃ karissāmā’’ti vatvā puretarameva tattha gantvā ‘‘passatha, titthiyā mama bhayena nāgatā, esova pana nesaṃ parājayo’’tiādīni vatvā vādakkhitto aññenaññaṃ paṭicaranto vicarati. Satthā ‘‘hatthako kira evaṃ karotī’’ti sutvā taṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, hatthaka, evaṃ karosī’’ti pucchitvā ‘‘sacca’’nti vutte, ‘‘kasmā evaṃ karosi? Evarūpañhi musāvādaṃ karonto sīsamuṇḍanādimatteneva samaṇo nāma na hoti. Yo pana aṇūni vā thūlāni vā pāpāni sametvā ṭhito, ayameva samaṇo’’ti vatvā imā gāthā abhāsi –

    264.

    264.

    ‘‘ந முண்ட³கேன ஸமணோ, அப்³ப³தோ அலிகங் ப⁴ணங்;

    ‘‘Na muṇḍakena samaṇo, abbato alikaṃ bhaṇaṃ;

    இச்சா²லோப⁴ஸமாபன்னோ, ஸமணோ கிங் ப⁴விஸ்ஸதி.

    Icchālobhasamāpanno, samaṇo kiṃ bhavissati.

    265.

    265.

    ‘‘யோ ச ஸமேதி பாபானி, அணுங் தூ²லானி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Yo ca sameti pāpāni, aṇuṃ thūlāni sabbaso;

    ஸமிதத்தா ஹி பாபானங், ஸமணோதி பவுச்சதீ’’தி.

    Samitattā hi pāpānaṃ, samaṇoti pavuccatī’’ti.

    தத்த² முண்ட³கேனாதி ஸீஸமுண்ட³னமத்தேன. அப்³ப³தோதி ஸீலவதேன ச து⁴தங்க³வதேன ச விரஹிதோ. அலிகங் ப⁴ணந்தி முஸாவாத³ங் ப⁴ணந்தோ அஸம்பத்தேஸு ஆரம்மணேஸு இச்சா²ய பத்தேஸு ச லோபே⁴ன ஸமன்னாக³தோ ஸமணோ நாம கிங் ப⁴விஸ்ஸதி? ஸமேதீதி யோ ச பரித்தானி வா மஹந்தானி வா பாபானி வூபஸமேதி, ஸோ தேஸங் ஸமிதத்தா ஸமணோதி பவுச்சதீதி அத்தோ².

    Tattha muṇḍakenāti sīsamuṇḍanamattena. Abbatoti sīlavatena ca dhutaṅgavatena ca virahito. Alikaṃ bhaṇanti musāvādaṃ bhaṇanto asampattesu ārammaṇesu icchāya pattesu ca lobhena samannāgato samaṇo nāma kiṃ bhavissati? Sametīti yo ca parittāni vā mahantāni vā pāpāni vūpasameti, so tesaṃ samitattā samaṇoti pavuccatīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    ஹத்த²கவத்து² ச²ட்ட²ங்.

    Hatthakavatthu chaṭṭhaṃ.

    7. அஞ்ஞதரப்³ராஹ்மணவத்து²

    7. Aññatarabrāhmaṇavatthu

    தேன பி⁴க்கு² ஸோ ஹோதீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் ப்³ராஹ்மணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Natena bhikkhu so hotīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ brāhmaṇaṃ ārabbha kathesi.

    ஸோ கிர பா³ஹிரஸமயே பப்³ப³ஜித்வா பி⁴க்க²ங் சரந்தோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ அத்தனோ ஸாவகே பி⁴க்கா²ய சரணேன ‘பி⁴க்கூ²’தி வத³தி, மம்பி ‘பி⁴க்கூ²’தி வத்துங் வட்டதீ’’தி. ஸோ ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா, ‘‘போ⁴ கோ³தம, அஹம்பி பி⁴க்க²ங் சரித்வா ஜீவாமி, மம்பி ‘பி⁴க்கூ²’தி வதே³ஹீ’’தி ஆஹ. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘நாஹங், ப்³ராஹ்மண, பி⁴க்க²னமத்தேன பி⁴க்கூ²தி வதா³மி. ந ஹி விஸ்ஸங் த⁴ம்மங் ஸமாதா³ய வத்தந்தோ பி⁴க்கு² நாம ஹோதி. யோ பன ஸப்³ப³ஸங்கா²ரேஸு ஸங்கா²ய சரதி, ஸோ பி⁴க்கு² நாமா’’தி வத்வா இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    So kira bāhirasamaye pabbajitvā bhikkhaṃ caranto cintesi – ‘‘samaṇo gotamo attano sāvake bhikkhāya caraṇena ‘bhikkhū’ti vadati, mampi ‘bhikkhū’ti vattuṃ vaṭṭatī’’ti. So satthāraṃ upasaṅkamitvā, ‘‘bho gotama, ahampi bhikkhaṃ caritvā jīvāmi, mampi ‘bhikkhū’ti vadehī’’ti āha. Atha naṃ satthā ‘‘nāhaṃ, brāhmaṇa, bhikkhanamattena bhikkhūti vadāmi. Na hi vissaṃ dhammaṃ samādāya vattanto bhikkhu nāma hoti. Yo pana sabbasaṅkhāresu saṅkhāya carati, so bhikkhu nāmā’’ti vatvā imā gāthā abhāsi –

    266.

    266.

    ‘‘ந தேன பி⁴க்கு² ஸோ ஹோதி, யாவதா பி⁴க்க²தே பரே;

    ‘‘Na tena bhikkhu so hoti, yāvatā bhikkhate pare;

    விஸ்ஸங் த⁴ம்மங் ஸமாதா³ய, பி⁴க்கு² ஹோதி ந தாவதா.

    Vissaṃ dhammaṃ samādāya, bhikkhu hoti na tāvatā.

    267.

    267.

    ‘‘யோத⁴ புஞ்ஞஞ்ச பாபஞ்ச, பா³ஹெத்வா ப்³ரஹ்மசரியவா;

    ‘‘Yodha puññañca pāpañca, bāhetvā brahmacariyavā;

    ஸங்கா²ய லோகே சரதி, ஸ வே பி⁴க்கூ²தி வுச்சதீ’’தி.

    Saṅkhāya loke carati, sa ve bhikkhūti vuccatī’’ti.

    தத்த² யாவதாதி யத்தகேன பரே பி⁴க்க²தே, தேன பி⁴க்க²னமத்தேன பி⁴க்கு² நாம ந ஹோதி. விஸ்ஸந்தி விஸமங் த⁴ம்மங், விஸ்ஸக³ந்த⁴ங் வா காயகம்மாதி³கங் த⁴ம்மங் ஸமாதா³ய சரந்தோ பி⁴க்கு² நாம ந ஹோதி. யோதா⁴தி யோ இத⁴ ஸாஸனே உப⁴யம்பேதங் புஞ்ஞஞ்ச பாபஞ்ச மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியேன பா³ஹெத்வா பனுதி³த்வா ப்³ரஹ்மசரியவா ஹோதி. ஸங்கா²யாதி ஞாணேன. லோகேதி க²ந்தா⁴தி³லோகே ‘‘இமே அஜ்ஜ²த்திகா க²ந்தா⁴, இமே பா³ஹிரா’’தி ஏவங் ஸப்³பே³பி த⁴ம்மே ஜானித்வா சரதி, ஸோ தேன ஞாணேன கிலேஸானங் பி⁴ன்னத்தா ‘‘பி⁴க்கூ²’’தி வுச்சதீதி அத்தோ².

    Tattha yāvatāti yattakena pare bhikkhate, tena bhikkhanamattena bhikkhu nāma na hoti. Vissanti visamaṃ dhammaṃ, vissagandhaṃ vā kāyakammādikaṃ dhammaṃ samādāya caranto bhikkhu nāma na hoti. Yodhāti yo idha sāsane ubhayampetaṃ puññañca pāpañca maggabrahmacariyena bāhetvā panuditvā brahmacariyavā hoti. Saṅkhāyāti ñāṇena. Loketi khandhādiloke ‘‘ime ajjhattikā khandhā, ime bāhirā’’ti evaṃ sabbepi dhamme jānitvā carati, so tena ñāṇena kilesānaṃ bhinnattā ‘‘bhikkhū’’ti vuccatīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    அஞ்ஞதரப்³ராஹ்மணவத்து² ஸத்தமங்.

    Aññatarabrāhmaṇavatthu sattamaṃ.

    8. தித்தி²யவத்து²

    8. Titthiyavatthu

    மோனேனாதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ தித்தி²யே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Namonenāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto titthiye ārabbha kathesi.

    தே கிர பு⁴த்தட்டா²னேஸு மனுஸ்ஸானங் ‘‘கே²மங் ஹோது, ஸுக²ங் ஹோது, ஆயு வட்³ட⁴து, அஸுகட்டா²னே நாம கலலங் அத்தி², அஸுகட்டா²னே நாம கண்டகோ அத்தி², ஏவரூபங் டா²னங் க³ந்துங் ந வட்டதீ’’திஆதி³னா நயேன மங்க³லங் வத்வா பக்கமந்தி. பி⁴க்கூ² பன பட²மபோ³தி⁴யங் அனுமோத³னாதீ³னங் அனநுஞ்ஞாதகாலே ப⁴த்தக்³கே³ மனுஸ்ஸானங் அனுமோத³னங் அகத்வா பக்கமந்தி. மனுஸ்ஸா ‘‘தித்தி²யானங் ஸந்திகா மங்க³லங் ஸுணாம, ப⁴த்³த³ந்தா பன துண்ஹீபூ⁴தா பக்கமந்தீ’’தி உஜ்ஜா²யிங்ஸு. பி⁴க்கூ² தமத்த²ங் ஸத்து² ஆரோசேஸுங். ஸத்தா², ‘‘பி⁴க்க²வே, இதோ பட்டா²ய ப⁴த்தக்³கா³தீ³ஸு யதா²ஸுக²ங் அனுமோத³னங் கரோத², உபனிஸின்னகத²ங் கரோத², த⁴ம்மங் கதே²தா²’’தி அனுஜானி. தே ததா² கரிங்ஸு. மனுஸ்ஸா அனுமோத³னாதீ³னி ஸுணந்தா உஸ்ஸாஹப்பத்தா பி⁴க்கூ² நிமந்தெத்வா ஸக்காரங் கரொந்தா விசரந்தி. தித்தி²யா பன ‘‘மயங் முனினோ மோனங் கரோம, ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகா ப⁴த்தக்³கா³தீ³ஸு மஹாகத²ங் கதெ²ந்தா விசரந்தீ’’தி உஜ்ஜா²யிங்ஸு.

    Te kira bhuttaṭṭhānesu manussānaṃ ‘‘khemaṃ hotu, sukhaṃ hotu, āyu vaḍḍhatu, asukaṭṭhāne nāma kalalaṃ atthi, asukaṭṭhāne nāma kaṇṭako atthi, evarūpaṃ ṭhānaṃ gantuṃ na vaṭṭatī’’tiādinā nayena maṅgalaṃ vatvā pakkamanti. Bhikkhū pana paṭhamabodhiyaṃ anumodanādīnaṃ ananuññātakāle bhattagge manussānaṃ anumodanaṃ akatvā pakkamanti. Manussā ‘‘titthiyānaṃ santikā maṅgalaṃ suṇāma, bhaddantā pana tuṇhībhūtā pakkamantī’’ti ujjhāyiṃsu. Bhikkhū tamatthaṃ satthu ārocesuṃ. Satthā, ‘‘bhikkhave, ito paṭṭhāya bhattaggādīsu yathāsukhaṃ anumodanaṃ karotha, upanisinnakathaṃ karotha, dhammaṃ kathethā’’ti anujāni. Te tathā kariṃsu. Manussā anumodanādīni suṇantā ussāhappattā bhikkhū nimantetvā sakkāraṃ karontā vicaranti. Titthiyā pana ‘‘mayaṃ munino monaṃ karoma, samaṇassa gotamassa sāvakā bhattaggādīsu mahākathaṃ kathentā vicarantī’’ti ujjhāyiṃsu.

    ஸத்தா² தமத்த²ங் ஸுத்வா ‘‘நாஹங், பி⁴க்க²வே, துண்ஹீபா⁴வமத்தேன ‘முனீ’தி வதா³மி. ஏகச்சே ஹி அஜானந்தா ந கதெ²ந்தி, ஏகச்சே அவிஸாரத³தாய, ஏகச்சே ‘மா நோ இமங் அதிஸயத்த²ங் அஞ்ஞே ஜானிங்ஸூ’தி மச்சே²ரேன. தஸ்மா மோனமத்தேன முனி ந ஹோதி, பாபவூபஸமேன பன முனி நாம ஹோதீ’’தி வத்வா இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Satthā tamatthaṃ sutvā ‘‘nāhaṃ, bhikkhave, tuṇhībhāvamattena ‘munī’ti vadāmi. Ekacce hi ajānantā na kathenti, ekacce avisāradatāya, ekacce ‘mā no imaṃ atisayatthaṃ aññe jāniṃsū’ti maccherena. Tasmā monamattena muni na hoti, pāpavūpasamena pana muni nāma hotī’’ti vatvā imā gāthā abhāsi –

    268.

    268.

    ‘‘ந மோனேன முனீ ஹோதி, மூள்ஹரூபோ அவித்³த³ஸு;

    ‘‘Na monena munī hoti, mūḷharūpo aviddasu;

    யோ ச துலங்வ பக்³க³ய்ஹ, வரமாதா³ய பண்டி³தோ.

    Yo ca tulaṃva paggayha, varamādāya paṇḍito.

    269.

    269.

    ‘‘பாபானி பரிவஜ்ஜேதி, ஸ முனீ தேன ஸோ முனி;

    ‘‘Pāpāni parivajjeti, sa munī tena so muni;

    யோ முனாதி உபோ⁴ லோகே, முனி தேன பவுச்சதீ’’தி.

    Yo munāti ubho loke, muni tena pavuccatī’’ti.

    தத்த² ந மோனேனாதி காமஞ்ஹி மோனெய்யபடிபதா³ஸங்கா²தேன மக்³க³ஞாணமோனேன முனி நாம ஹோதி, இத⁴ பன துண்ஹீபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய ‘‘மோனேனா’’தி வுத்தங். மூள்ஹரூபோதி துச்ச²ரூபோ. அவித்³த³ஸூதி அவிஞ்ஞூ. ஏவரூபோ ஹி துண்ஹீபூ⁴தோபி முனி நாம ந ஹோதி. அத² வா மோனேன முனி நாம ந ஹோதி, துச்ச²ஸபா⁴வோ பன அவிஞ்ஞூ ச ஹோதீதி அத்தோ². யோ ச துலங்வ பக³ய்ஹாதி யதா² ஹி துலங் க³ஹெத்வா டி²தோ அதிரேகங் சே ஹோதி, ஹரதி. ஊனங் சே ஹோதி , பக்கி²பதி. ஏவமேவ யோ அதிரேகங் ஹரந்தோ விய பாபங் ஹரதி பரிவஜ்ஜேதி, ஊனகே பக்கி²பந்தோ விய குஸலங் பரிபூரேதி. ஏவஞ்ச பன கரொந்தோ ஸீலஸமாதி⁴பஞ்ஞாவிமுத்திவிமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனஸங்கா²தங் வரங் உத்தமமேவ ஆதா³ய பாபானி அகுஸலகம்மானி பரிவஜ்ஜேதி. ஸ முனீதி ஸோ முனி நாமாதி அத்தோ². தேன ஸோ முனீதி கஸ்மா பன ஸோ முனீதி சே? யங் ஹெட்டா² வுத்தகாரணங், தேன ஸோ முனீதி அத்தோ². ஸோ முனாதி உபோ⁴ லோகேதி யோ புக்³க³லோ இமஸ்மிங் க²ந்தா⁴தி³லோகே துலங் ஆரோபெத்வா மினந்தோ விய ‘‘இமே அஜ்ஜ²த்திகா க²ந்தா⁴, இமே பா³ஹிரா’’திஆதி³னா நயேன இமே உபோ⁴ அத்தே² முனாதி. முனி தேன பவுச்சதீதி தேன காரணேன முனீதி வுச்சதியேவாதி அத்தோ².

    Tattha na monenāti kāmañhi moneyyapaṭipadāsaṅkhātena maggañāṇamonena muni nāma hoti, idha pana tuṇhībhāvaṃ sandhāya ‘‘monenā’’ti vuttaṃ. Mūḷharūpoti tuccharūpo. Aviddasūti aviññū. Evarūpo hi tuṇhībhūtopi muni nāma na hoti. Atha vā monena muni nāma na hoti, tucchasabhāvo pana aviññū ca hotīti attho. Yo ca tulaṃva pagayhāti yathā hi tulaṃ gahetvā ṭhito atirekaṃ ce hoti, harati. Ūnaṃ ce hoti , pakkhipati. Evameva yo atirekaṃ haranto viya pāpaṃ harati parivajjeti, ūnake pakkhipanto viya kusalaṃ paripūreti. Evañca pana karonto sīlasamādhipaññāvimuttivimuttiñāṇadassanasaṅkhātaṃ varaṃ uttamameva ādāya pāpāni akusalakammāni parivajjeti. Sa munīti so muni nāmāti attho. Tena so munīti kasmā pana so munīti ce? Yaṃ heṭṭhā vuttakāraṇaṃ, tena so munīti attho. So munāti ubho loketi yo puggalo imasmiṃ khandhādiloke tulaṃ āropetvā minanto viya ‘‘ime ajjhattikā khandhā, ime bāhirā’’tiādinā nayena ime ubho atthe munāti. Muni tena pavuccatīti tena kāraṇena munīti vuccatiyevāti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    தித்தி²யவத்து² அட்ட²மங்.

    Titthiyavatthu aṭṭhamaṃ.

    9. பா³லிஸிகவத்து²

    9. Bālisikavatthu

    ந தேன அரியோ ஹோதீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் அரியங் நாம பா³லிஸிகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Na tena ariyo hotīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ariyaṃ nāma bālisikaṃ ārabbha kathesi.
