Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi |
2. த⁴ம்மவினயபடிச்ச²ன்னாபடிச்ச²ன்னபஞ்ஹோ
2. Dhammavinayapaṭicchannāpaṭicchannapañho
2. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, பா⁴ஸிதம்பேதங் ப⁴க³வதா ‘ததா²க³தப்பவேதி³தோ, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மவினயோ விவடோ விரோசதி நோ படிச்ச²ன்னோ’தி. புன ச பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ கேவலஞ்ச வினயபிடகங் பிஹிதங் படிச்ச²ன்னங். யதி³, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ஜினஸாஸனே யுத்தங் வா பத்தங் வா ஸமயங் லபே⁴த², வினயபண்ணத்தி விவடா ஸோபெ⁴ய்ய. கேன காரணேன? கேவலங் தத்த² ஸிக்கா² ஸங்யமோ நியமோ ஸீலகு³ணஆசாரபண்ணத்தி அத்த²ரஸோ த⁴ம்மரஸோ விமுத்திரஸோ. யதி³, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ப⁴க³வதா ப⁴ணிதங் ‘ததா²க³தப்பவேதி³தோ, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மவினயோ விவடோ விரோசதி நோ படிச்ச²ன்னோ’தி, தேன ஹி ‘பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ கேவலஞ்ச வினயபிடகங் பிஹிதங் படிச்ச²ன்ன’ந்தி யங் வசனங், தங் மிச்சா². யதி³ பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ கேவலஞ்ச வினயபிடகங் பிஹிதங் படிச்ச²ன்னங், தேன ஹி ‘ததா²க³தப்பவேதி³தோ, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மவினயோ விவடோ விரோசதி நோ படிச்ச²ன்னோ’தி தம்பி வசனங் மிச்சா². அயம்பி உப⁴தோ கோடிகோ பஞ்ஹோ தவானுப்பத்தோ, ஸோ தயா நிப்³பா³ஹிதப்³போ³’’தி.
2. ‘‘Bhante nāgasena, bhāsitampetaṃ bhagavatā ‘tathāgatappavedito, bhikkhave, dhammavinayo vivaṭo virocati no paṭicchanno’ti. Puna ca pātimokkhuddeso kevalañca vinayapiṭakaṃ pihitaṃ paṭicchannaṃ. Yadi, bhante nāgasena, jinasāsane yuttaṃ vā pattaṃ vā samayaṃ labhetha, vinayapaṇṇatti vivaṭā sobheyya. Kena kāraṇena? Kevalaṃ tattha sikkhā saṃyamo niyamo sīlaguṇaācārapaṇṇatti attharaso dhammaraso vimuttiraso. Yadi, bhante nāgasena, bhagavatā bhaṇitaṃ ‘tathāgatappavedito, bhikkhave, dhammavinayo vivaṭo virocati no paṭicchanno’ti, tena hi ‘pātimokkhuddeso kevalañca vinayapiṭakaṃ pihitaṃ paṭicchanna’nti yaṃ vacanaṃ, taṃ micchā. Yadi pātimokkhuddeso kevalañca vinayapiṭakaṃ pihitaṃ paṭicchannaṃ, tena hi ‘tathāgatappavedito, bhikkhave, dhammavinayo vivaṭo virocati no paṭicchanno’ti tampi vacanaṃ micchā. Ayampi ubhato koṭiko pañho tavānuppatto, so tayā nibbāhitabbo’’ti.
‘‘பா⁴ஸிதம்பேதங் , மஹாராஜ, ப⁴க³வதா ‘ததா²க³தப்பவேதி³தோ, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மவினயோ விவடோ விரோசதி நோ படிச்ச²ன்னோ’தி. புன ச பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ கேவலஞ்ச வினயபிடகங் பிஹிதங் படிச்ச²ன்னங், தஞ்ச பன ந ஸப்³பே³ஸங், ஸீமங் கத்வா பிஹிதங்.
‘‘Bhāsitampetaṃ , mahārāja, bhagavatā ‘tathāgatappavedito, bhikkhave, dhammavinayo vivaṭo virocati no paṭicchanno’ti. Puna ca pātimokkhuddeso kevalañca vinayapiṭakaṃ pihitaṃ paṭicchannaṃ, tañca pana na sabbesaṃ, sīmaṃ katvā pihitaṃ.
‘‘திவிதே⁴ன, மஹாராஜ, ப⁴க³வதா பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ ஸீமங் கத்வா பிஹிதோ, புப்³ப³கானங் ததா²க³தானங் வங்ஸவஸேன பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ ஸீமங் கத்வா பிஹிதோ, த⁴ம்மஸ்ஸ க³ருகத்தா பிஹிதோ, பி⁴க்கு²பூ⁴மியா க³ருகத்தா பிஹிதோ.
‘‘Tividhena, mahārāja, bhagavatā pātimokkhuddeso sīmaṃ katvā pihito, pubbakānaṃ tathāgatānaṃ vaṃsavasena pātimokkhuddeso sīmaṃ katvā pihito, dhammassa garukattā pihito, bhikkhubhūmiyā garukattā pihito.
‘‘கத²ங் புப்³ப³கானங் ததா²க³தானங் வங்ஸவஸேன பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ ஸீமங் கத்வா பிஹிதோ, ஏஸோ வங்ஸோ, மஹாராஜ, ஸப்³பே³ஸங் புப்³ப³கானங் ததா²க³தானங் யதி³த³ங் பி⁴க்கு²மஜ்ஜே² பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ அவஸேஸானங் பிஹிதோ. யதா², மஹாராஜ, க²த்தியானங் க²த்தியமாயா க²த்தியேஸு யேவ சரதி, ஏவமேதங் க²த்தியானங் லோகஸ்ஸ பவேணீ அவஸேஸானங் பிஹிதா. ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ஏஸோ வங்ஸோ ஸப்³பே³ஸங் புப்³ப³கானங் ததா²க³தானங் யதி³த³ங் பி⁴க்கு²மஜ்ஜே² பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ அவஸேஸானங் பிஹிதோ.
‘‘Kathaṃ pubbakānaṃ tathāgatānaṃ vaṃsavasena pātimokkhuddeso sīmaṃ katvā pihito, eso vaṃso, mahārāja, sabbesaṃ pubbakānaṃ tathāgatānaṃ yadidaṃ bhikkhumajjhe pātimokkhuddeso avasesānaṃ pihito. Yathā, mahārāja, khattiyānaṃ khattiyamāyā khattiyesu yeva carati, evametaṃ khattiyānaṃ lokassa paveṇī avasesānaṃ pihitā. Evameva kho, mahārāja, eso vaṃso sabbesaṃ pubbakānaṃ tathāgatānaṃ yadidaṃ bhikkhumajjhe pātimokkhuddeso avasesānaṃ pihito.
‘‘யதா² வா பன, மஹாராஜ, மஹியா க³ணா வத்தந்தி, ஸெய்யதி²த³ங், மல்லா அதோணா பப்³ப³தா த⁴ம்மகி³ரியா ப்³ரஹ்மகி³ரியா நடகா நச்சகா லங்க⁴கா பிஸாசா மணிப⁴த்³தா³ புண்ணப³த்³தா⁴ சந்தி³மஸூரியா ஸிரிதே³வதா காலிதே³வதா, ஸிவா வஸுதே³வா க⁴னிகா அஸிபாஸா ப⁴த்³தி³புத்தாதி, தேஸங் தேஸங் ரஹஸ்ஸங் தேஸு தேஸு க³ணேஸு யேவ சரதி, அவஸேஸானங் பிஹிதங். ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ஏஸோ வங்ஸோ ஸப்³பே³ஸங் புப்³ப³கானங் ததா²க³தானங் யதி³த³ங் பி⁴க்கு²மஜ்ஜே² பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ அவஸேஸானங் பிஹிதோ. ஏவங் புப்³ப³கானங் ததா²க³தானங் வங்ஸவஸேன பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ ஸீமங் கத்வா பிஹிதோ.
‘‘Yathā vā pana, mahārāja, mahiyā gaṇā vattanti, seyyathidaṃ, mallā atoṇā pabbatā dhammagiriyā brahmagiriyā naṭakā naccakā laṅghakā pisācā maṇibhaddā puṇṇabaddhā candimasūriyā siridevatā kālidevatā, sivā vasudevā ghanikā asipāsā bhaddiputtāti, tesaṃ tesaṃ rahassaṃ tesu tesu gaṇesu yeva carati, avasesānaṃ pihitaṃ. Evameva kho, mahārāja, eso vaṃso sabbesaṃ pubbakānaṃ tathāgatānaṃ yadidaṃ bhikkhumajjhe pātimokkhuddeso avasesānaṃ pihito. Evaṃ pubbakānaṃ tathāgatānaṃ vaṃsavasena pātimokkhuddeso sīmaṃ katvā pihito.
‘‘கத²ங் த⁴ம்மஸ்ஸ க³ருகத்தா பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ ஸீமங் கத்வா பிஹிதோ? த⁴ம்மோ, மஹாராஜ, க³ருகோ பா⁴ரியோ, தத்த² ஸம்மத்தகாரீ அஞ்ஞங் ஆராதே⁴தி, தங் தத்த² பரம்பராஸம்மத்தகாரிதாய பாபுணாதி, ந தங் தத்த² பரம்பராஸம்மத்தகாரிதாய பாபுணாதி, மா சாயங் ஸாரத⁴ம்மோ வரத⁴ம்மோ அஸம்மத்தகாரீனங் ஹத்த²க³தோ ஓஞ்ஞாதோ அவஞ்ஞாதோ ஹீளிதோ கீ²ளிதோ க³ரஹிதோ ப⁴வது, மா சாயங் ஸாரத⁴ம்மோ வரத⁴ம்மோ து³ஜ்ஜனக³தோ ஓஞ்ஞாதோ அவஞ்ஞாதோ ஹீளிதோ கீ²ளிதோ க³ரஹிதோ ப⁴வதூதி. ஏவங் த⁴ம்மஸ்ஸ க³ருகத்தா பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ ஸீமங் கத்வா பிஹிதோ.
‘‘Kathaṃ dhammassa garukattā pātimokkhuddeso sīmaṃ katvā pihito? Dhammo, mahārāja, garuko bhāriyo, tattha sammattakārī aññaṃ ārādheti, taṃ tattha paramparāsammattakāritāya pāpuṇāti, na taṃ tattha paramparāsammattakāritāya pāpuṇāti, mā cāyaṃ sāradhammo varadhammo asammattakārīnaṃ hatthagato oññāto avaññāto hīḷito khīḷito garahito bhavatu, mā cāyaṃ sāradhammo varadhammo dujjanagato oññāto avaññāto hīḷito khīḷito garahito bhavatūti. Evaṃ dhammassa garukattā pātimokkhuddeso sīmaṃ katvā pihito.
‘‘யதா², மஹாராஜ, ஸாரவரபவரஅபி⁴ஜாதஜாதிமந்தரத்தலோஹிதசந்த³னங் நாம ஸவரபுரமனுக³தங் ஓஞ்ஞாதங் அவஞ்ஞாதங் ஹீளிதங் கீ²ளிதங் க³ரஹிதங் ப⁴வதி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, மா சாயங் ஸாரத⁴ம்மோ வரத⁴ம்மோ பரம்பராஅஸம்மத்தகாரீனங் ஹத்த²க³தோ ஓஞ்ஞாதோ அவஞ்ஞாதோ ஹீளிதோ கீ²ளிதோ க³ரஹிதோ ப⁴வது, மா சாயங் ஸாரத⁴ம்மோ வரத⁴ம்மோ து³ஜ்ஜனக³தோ ஓஞ்ஞாதோ அவஞ்ஞாதோ ஹீளிதோ கீ²ளிதோ க³ரஹிதோ ப⁴வதூதி. ஏவங் த⁴ம்மஸ்ஸ க³ருகத்தா பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ ஸீமங் கத்வா பிஹிதோ .
‘‘Yathā, mahārāja, sāravarapavaraabhijātajātimantarattalohitacandanaṃ nāma savarapuramanugataṃ oññātaṃ avaññātaṃ hīḷitaṃ khīḷitaṃ garahitaṃ bhavati, evameva kho, mahārāja, mā cāyaṃ sāradhammo varadhammo paramparāasammattakārīnaṃ hatthagato oññāto avaññāto hīḷito khīḷito garahito bhavatu, mā cāyaṃ sāradhammo varadhammo dujjanagato oññāto avaññāto hīḷito khīḷito garahito bhavatūti. Evaṃ dhammassa garukattā pātimokkhuddeso sīmaṃ katvā pihito .
‘‘கத²ங் பி⁴க்கு²பூ⁴மியா க³ருகத்தா பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ ஸீமங் கத்வா பிஹிதோ, பி⁴க்கு²பா⁴வோ கோ², மஹாராஜ, லோகே அதுலியோ அப்பமாணோ அனக்³கி⁴யோ, ந ஸக்கா கேனசி அக்³கா⁴பேதுங் துலேதுங் பரிமேதுங், மாயங் ஏவரூபே பி⁴க்கு²பா⁴வே டி²தோ லோகேன ஸமஸமோ ப⁴வதூதி பி⁴க்கூ²னங் யேவ அந்தரே பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ சரதி. யதா², மஹாராஜ, லோகே வரபவரப⁴ண்ட³ங் வத்த²ங் வா அத்த²ரணங் வா க³ஜதுரங்க³ரத²ஸுவண்ணரஜதமணிமுத்தாஇத்தி²ரதனாதீ³னி வா விஜிதகம்மஸூரா வா 1 ஸப்³பே³ தே ராஜானமுபக³ச்ச²ந்தி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யாவதா லோகே 2 ஸுக³தாக³மபரியத்திஆசாரஸங்யமஸீலஸங்வரகு³ணா, ஸப்³பே³ தே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴முபக³தா ப⁴வந்தி. ஏவங் பி⁴க்கு²பூ⁴மியா க³ருகத்தா பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ ஸீமங் கத்வா பிஹிதோ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ஏவமேதங் ததா² ஸம்பிடிச்சா²மீ’’தி.
‘‘Kathaṃ bhikkhubhūmiyā garukattā pātimokkhuddeso sīmaṃ katvā pihito, bhikkhubhāvo kho, mahārāja, loke atuliyo appamāṇo anagghiyo, na sakkā kenaci agghāpetuṃ tuletuṃ parimetuṃ, māyaṃ evarūpe bhikkhubhāve ṭhito lokena samasamo bhavatūti bhikkhūnaṃ yeva antare pātimokkhuddeso carati. Yathā, mahārāja, loke varapavarabhaṇḍaṃ vatthaṃ vā attharaṇaṃ vā gajaturaṅgarathasuvaṇṇarajatamaṇimuttāitthiratanādīni vā vijitakammasūrā vā 3 sabbe te rājānamupagacchanti, evameva kho, mahārāja, yāvatā loke 4 sugatāgamapariyattiācārasaṃyamasīlasaṃvaraguṇā, sabbe te bhikkhusaṅghamupagatā bhavanti. Evaṃ bhikkhubhūmiyā garukattā pātimokkhuddeso sīmaṃ katvā pihito’’ti. ‘‘Sādhu, bhante nāgasena, evametaṃ tathā sampiṭicchāmī’’ti.
த⁴ம்மவினயபடிச்ச²ன்னாபடிச்ச²ன்னபஞ்ஹோ து³தியோ.
Dhammavinayapaṭicchannāpaṭicchannapañho dutiyo.
Footnotes: