Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³-அட்ட²கதா² • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā

    2. த⁴ம்முத்³த⁴ச்சவாரனித்³தே³ஸவண்ணனா

    2. Dhammuddhaccavāraniddesavaṇṇanā

    6. த⁴ம்முத்³த⁴ச்சவாரே அனிச்சதோ மனஸிகரோதோ ஓபா⁴ஸோ உப்பஜ்ஜதீதி உத³யப்³ப³யானுபஸ்ஸனாய டி²தஸ்ஸ தீஹி அனுபஸ்ஸனாஹி புனப்புனங் ஸங்கா²ரே விபஸ்ஸந்தஸ்ஸ விபஸ்ஸந்தஸ்ஸ விபஸ்ஸனாஞாணேஸு பரிபாகக³தேஸு தத³ங்க³வஸேன கிலேஸப்பஹானேன பரிஸுத்³த⁴சித்தஸ்ஸ அனிச்சதோ வா து³க்க²தோ வா அனத்ததோ வா மனஸிகாரக்க²ணே விபஸ்ஸனாஞாணானுபா⁴வேன பகதியாவ ஓபா⁴ஸோ உப்பஜ்ஜதீதி பட²மங் தாவ அனிச்சதோ மனஸிகரோதோ ஓபா⁴ஸோ கதி²தோ. அகுஸலோ விபஸ்ஸகோ தஸ்மிங் ஓபா⁴ஸே உப்பன்னே ‘‘ந ச வத மே இதோ புப்³பே³ ஏவரூபோ ஓபா⁴ஸோ உப்பன்னபுப்³போ³, அத்³தா⁴ மக்³க³ங் பத்தொம்ஹி, ப²லங் பத்தொம்ஹீ’’தி அமக்³க³ங்யேவ ‘‘மக்³கோ³’’தி, அப²லமேவ ‘‘ப²ல’’ந்தி க³ண்ஹாதி. தஸ்ஸ அமக்³க³ங் ‘‘மக்³கோ³’’தி, அப²லங் ‘‘ப²ல’’ந்தி க³ண்ஹதோ விபஸ்ஸனாவீதி² உக்கந்தா ஹோதி. ஸோ அத்தனோ விபஸ்ஸனாவீதி²ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா விக்கே²பமாபன்னோ வா ஓபா⁴ஸமேவ தண்ஹாதி³ட்டி²மஞ்ஞனாஹி மஞ்ஞமானோ வா நிஸீத³தி. ஸோ கோ² பனாயங் ஓபா⁴ஸோ கஸ்ஸசி பி⁴க்கு²னோ பல்லங்கட்டா²னமத்தமேவ ஓபா⁴ஸெந்தோ உப்பஜ்ஜதி, கஸ்ஸசி அந்தோக³ப்³ப⁴ங், கஸ்ஸசி ப³ஹிக³ப்³ப⁴ம்பி, கஸ்ஸசி ஸகலவிஹாரங், கா³வுதங் அட்³ட⁴யோஜனங் யோஜனங் த்³வியோஜனங்…பே॰… கஸ்ஸசி பத²விதலதோ யாவ அகனிட்ட²ப்³ரஹ்மலோகா ஏகாலோகங் குருமானோ. ப⁴க³வதோ பன த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் ஓபா⁴ஸெந்தோ உத³பாதி³. அயஞ்ஹி ஓபா⁴ஸோ சதுரங்க³ஸமன்னாக³தேபி அந்த⁴காரே தங் தங் டா²னங் ஓபா⁴ஸெந்தோ உப்பஜ்ஜதி.

    6. Dhammuddhaccavāre aniccato manasikaroto obhāso uppajjatīti udayabbayānupassanāya ṭhitassa tīhi anupassanāhi punappunaṃ saṅkhāre vipassantassa vipassantassa vipassanāñāṇesu paripākagatesu tadaṅgavasena kilesappahānena parisuddhacittassa aniccato vā dukkhato vā anattato vā manasikārakkhaṇe vipassanāñāṇānubhāvena pakatiyāva obhāso uppajjatīti paṭhamaṃ tāva aniccato manasikaroto obhāso kathito. Akusalo vipassako tasmiṃ obhāse uppanne ‘‘na ca vata me ito pubbe evarūpo obhāso uppannapubbo, addhā maggaṃ pattomhi, phalaṃ pattomhī’’ti amaggaṃyeva ‘‘maggo’’ti, aphalameva ‘‘phala’’nti gaṇhāti. Tassa amaggaṃ ‘‘maggo’’ti, aphalaṃ ‘‘phala’’nti gaṇhato vipassanāvīthi ukkantā hoti. So attano vipassanāvīthiṃ vissajjetvā vikkhepamāpanno vā obhāsameva taṇhādiṭṭhimaññanāhi maññamāno vā nisīdati. So kho panāyaṃ obhāso kassaci bhikkhuno pallaṅkaṭṭhānamattameva obhāsento uppajjati, kassaci antogabbhaṃ, kassaci bahigabbhampi, kassaci sakalavihāraṃ, gāvutaṃ aḍḍhayojanaṃ yojanaṃ dviyojanaṃ…pe… kassaci pathavitalato yāva akaniṭṭhabrahmalokā ekālokaṃ kurumāno. Bhagavato pana dasasahassilokadhātuṃ obhāsento udapādi. Ayañhi obhāso caturaṅgasamannāgatepi andhakāre taṃ taṃ ṭhānaṃ obhāsento uppajjati.

    ஓபா⁴ஸோ த⁴ம்மோதி ஓபா⁴ஸங் ஆவஜ்ஜதீதி அயங் ஓபா⁴ஸோ மக்³க³த⁴ம்மோ ப²லத⁴ம்மோதி வா தங் தங் ஓபா⁴ஸங் மனஸி கரோதி. ததோ விக்கே²போ உத்³த⁴ச்சந்தி ததோ ஓபா⁴ஸதோ த⁴ம்மோதி ஆவஜ்ஜனகரணதோ வா யோ உப்பஜ்ஜதி விக்கே²போ, ஸோ உத்³த⁴ச்சங் நாமாதி அத்தோ². தேன உத்³த⁴ச்சேன விக்³க³ஹிதமானஸோதி தேன ஏவங் உப்பஜ்ஜமானேன உத்³த⁴ச்சேன விரோதி⁴தசித்தோ, தேன வா உத்³த⁴ச்சேன காரணபூ⁴தேன தம்மூலககிலேஸுப்பத்தியா விரோதி⁴தசித்தோ விபஸ்ஸகோ விபஸ்ஸனாவீதி²ங் ஓக்கமித்வா விக்கே²பங் வா தம்மூலககிலேஸேஸு வா டி²தத்தா அனிச்சதோ து³க்க²தோ அனத்ததோ உபட்டா²னானி யதா²பூ⁴தங் நப்பஜானாதி. ‘‘தேன வுச்சதி த⁴ம்முத்³த⁴ச்சவிக்³க³ஹிதமானஸோ’’தி ஏவங் இதி-ஸத்³தோ³ யோஜேதப்³போ³. ஹோதி ஸோ ஸமயோதி ஏவங் அஸ்ஸாத³வஸேன உபக்கிலிட்ட²சித்தஸ்ஸாபி யோகி³னோ ஸசே உபபரிக்கா² உப்பஜ்ஜதி, ஸோ ஏவங் பஜானாதி – ‘‘விபஸ்ஸனா நாம ஸங்கா²ராரம்மணா, மக்³க³ப²லானி நிப்³பா³னாரம்மணானி, இமானி ச சித்தானி ஸங்கா²ராரம்மணானி, தஸ்மா நாயமோபா⁴ஸோ மக்³கோ³, உத³யப்³ப³யானுபஸ்ஸனாயேவ நிப்³பா³னஸ்ஸ லோகிகோ மக்³கோ³’’தி மக்³கா³மக்³க³ங் வவத்த²பெத்வா தங் விக்கே²பங் பரிவஜ்ஜயித்வா உத³யப்³ப³யானுபஸ்ஸனாய ட²த்வா ஸாது⁴கங் ஸங்கா²ரே அனிச்சதோ து³க்க²தோ அனத்ததோ விபஸ்ஸதி. ஏவங் உபபரிக்க²ந்தஸ்ஸ ஸோ ஸமயோ ஹோதி. ஏவங் அபஸ்ஸந்தோ பன ‘‘மக்³க³ப²லப்பத்தொம்ஹீ’’தி அதி⁴மானிகோ ஹோதி.

    Obhāso dhammoti obhāsaṃ āvajjatīti ayaṃ obhāso maggadhammo phaladhammoti vā taṃ taṃ obhāsaṃ manasi karoti. Tato vikkhepo uddhaccanti tato obhāsato dhammoti āvajjanakaraṇato vā yo uppajjati vikkhepo, so uddhaccaṃ nāmāti attho. Tena uddhaccena viggahitamānasoti tena evaṃ uppajjamānena uddhaccena virodhitacitto, tena vā uddhaccena kāraṇabhūtena tammūlakakilesuppattiyā virodhitacitto vipassako vipassanāvīthiṃ okkamitvā vikkhepaṃ vā tammūlakakilesesu vā ṭhitattā aniccato dukkhato anattato upaṭṭhānāni yathābhūtaṃ nappajānāti. ‘‘Tena vuccati dhammuddhaccaviggahitamānaso’’ti evaṃ iti-saddo yojetabbo. Hoti so samayoti evaṃ assādavasena upakkiliṭṭhacittassāpi yogino sace upaparikkhā uppajjati, so evaṃ pajānāti – ‘‘vipassanā nāma saṅkhārārammaṇā, maggaphalāni nibbānārammaṇāni, imāni ca cittāni saṅkhārārammaṇāni, tasmā nāyamobhāso maggo, udayabbayānupassanāyeva nibbānassa lokiko maggo’’ti maggāmaggaṃ vavatthapetvā taṃ vikkhepaṃ parivajjayitvā udayabbayānupassanāya ṭhatvā sādhukaṃ saṅkhāre aniccato dukkhato anattato vipassati. Evaṃ upaparikkhantassa so samayo hoti. Evaṃ apassanto pana ‘‘maggaphalappattomhī’’ti adhimāniko hoti.

    யங் தங் சித்தந்தி யங் தங் விபஸ்ஸனாசித்தங். அஜ்ஜ²த்தமேவாதி அனிச்சானுபஸ்ஸனாய ஆரம்மணே கோ³சரஜ்ஜ²த்தேயேவ. ஞாணங் உப்பஜ்ஜதீதி தஸ்ஸேவ யோகா³வசரஸ்ஸ ரூபாரூபத⁴ம்மே துலயந்தஸ்ஸ தீரயந்தஸ்ஸ விஸ்ஸட்ட²இந்த³வஜிரமிவ அவிஹதவேக³ங் திகி²ணங் ஸூரமதிவிஸத³ங் விபஸ்ஸனாஞாணங் உப்பஜ்ஜதி. பீதி உப்பஜ்ஜதீதி தஸ்ஸேவ தஸ்மிங் ஸமயே கு²த்³தி³கா பீதி, க²ணிகா பீதி, ஓக்கந்திகா பீதி, உப்³பே³கா³ பீதி, ப²ரணா பீதீதி அயங் பஞ்சவிதா⁴ விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தா பீதி ஸகலஸரீரங் பூரயமானா உப்பஜ்ஜதி. பஸ்ஸத்³தி⁴ உப்பஜ்ஜதீதி தஸ்ஸேவ தஸ்மிங் ஸமயே காயசித்தானங் நேவ த³ரதோ², ந கா³ரவதா, ந கக்க²ளதா , ந அகம்மஞ்ஞதா, ந கே³லஞ்ஞதா, ந வங்கதா ஹோதி. அத² கோ² பனஸ்ஸ காயசித்தானி பஸ்ஸத்³தா⁴னி லஹூனி முதூ³னி கம்மஞ்ஞானி பகு³ணானி ஸுவிஸதா³னி உஜுகானியேவ ஹொந்தி. ஸோ இமேஹி பஸ்ஸத்³தா⁴தீ³ஹி அனுக்³க³ஹிதகாயசித்தோ தஸ்மிங் ஸமயே அமானுஸிங் நாம ரதிங் அனுப⁴வதி. யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் –

    Yaṃ taṃ cittanti yaṃ taṃ vipassanācittaṃ. Ajjhattamevāti aniccānupassanāya ārammaṇe gocarajjhatteyeva. Ñāṇaṃ uppajjatīti tasseva yogāvacarassa rūpārūpadhamme tulayantassa tīrayantassa vissaṭṭhaindavajiramiva avihatavegaṃ tikhiṇaṃ sūramativisadaṃ vipassanāñāṇaṃ uppajjati. Pīti uppajjatīti tasseva tasmiṃ samaye khuddikā pīti, khaṇikā pīti, okkantikā pīti, ubbegā pīti, pharaṇā pītīti ayaṃ pañcavidhā vipassanāsampayuttā pīti sakalasarīraṃ pūrayamānā uppajjati. Passaddhi uppajjatīti tasseva tasmiṃ samaye kāyacittānaṃ neva daratho, na gāravatā, na kakkhaḷatā , na akammaññatā, na gelaññatā, na vaṅkatā hoti. Atha kho panassa kāyacittāni passaddhāni lahūni mudūni kammaññāni paguṇāni suvisadāni ujukāniyeva honti. So imehi passaddhādīhi anuggahitakāyacitto tasmiṃ samaye amānusiṃ nāma ratiṃ anubhavati. Yaṃ sandhāya vuttaṃ –

    ‘‘ஸுஞ்ஞாகா³ரங் பவிட்ட²ஸ்ஸ, ஸந்தசித்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘Suññāgāraṃ paviṭṭhassa, santacittassa bhikkhuno;

    அமானுஸீ ரதீ ஹோதி, ஸம்மா த⁴ம்மங் விபஸ்ஸதோ.

    Amānusī ratī hoti, sammā dhammaṃ vipassato.

    ‘‘யதோ யதோ ஸம்மஸதி, க²ந்தா⁴னங் உத³யப்³ப³யங்;

    ‘‘Yato yato sammasati, khandhānaṃ udayabbayaṃ;

    லப⁴தீ பீதிபாமோஜ்ஜங், அமதங் தங் விஜானத’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 373-4) –

    Labhatī pītipāmojjaṃ, amataṃ taṃ vijānata’’nti. (dha. pa. 373-4) –

    ஏவமஸ்ஸ இமங் அமானுஸிங் ரதிங் ஸாத⁴யமானா லஹுதாதீ³ஹி ஸஹிதா விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தா காயசித்தபஸ்ஸத்³தி⁴ உப்பஜ்ஜதி. ஸுக²ங் உப்பஜ்ஜதீதி தஸ்ஸேவ தஸ்மிங் ஸமயே ஸகலஸரீரங் அபி⁴ஸந்த³யமானங் விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தங் ஸுக²ங் உப்பஜ்ஜதி. அதி⁴மொக்கோ² உப்பஜ்ஜதீதி தஸ்ஸேவ தஸ்மிங் ஸமயே சித்தசேதஸிகானங் அதிஸயபஸாத³பூ⁴தா விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தா ஸத்³தா⁴ உப்பஜ்ஜதி. பக்³க³ஹோ உப்பஜ்ஜதீதி தஸ்ஸேவ தஸ்மிங் ஸமயே அஸிதி²லமனச்சாரத்³த⁴ங் ஸுபக்³க³ஹிதங் விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தங் வீரியங் உப்பஜ்ஜதி. உபட்டா²னங் உப்பஜ்ஜதீதி தஸ்ஸேவ தஸ்மிங் ஸமயே ஸூபட்டி²தா ஸுப்பதிட்டி²தா நிகா²தா அசலா பப்³ப³தராஜஸதி³ஸா விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தா ஸதி உப்பஜ்ஜதி. ஸோ யங் யங் டா²னங் ஆவஜ்ஜதி ஸமன்னாஹரதி மனஸி கரோதி பச்சவெக்க²தி, தங் தங் டா²னமஸ்ஸ ஓக்கந்தித்வா பக்க²ந்தி³த்வா தி³ப்³ப³சக்கு²னோ பரலோகோ விய ஸதியா உபட்டா²தி (விஸுத்³தி⁴॰ 2.734).

    Evamassa imaṃ amānusiṃ ratiṃ sādhayamānā lahutādīhi sahitā vipassanāsampayuttā kāyacittapassaddhi uppajjati. Sukhaṃ uppajjatīti tasseva tasmiṃ samaye sakalasarīraṃ abhisandayamānaṃ vipassanāsampayuttaṃ sukhaṃ uppajjati. Adhimokkho uppajjatīti tasseva tasmiṃ samaye cittacetasikānaṃ atisayapasādabhūtā vipassanāsampayuttā saddhā uppajjati. Paggaho uppajjatīti tasseva tasmiṃ samaye asithilamanaccāraddhaṃ supaggahitaṃ vipassanāsampayuttaṃ vīriyaṃ uppajjati. Upaṭṭhānaṃ uppajjatīti tasseva tasmiṃ samaye sūpaṭṭhitā suppatiṭṭhitā nikhātā acalā pabbatarājasadisā vipassanāsampayuttā sati uppajjati. So yaṃ yaṃ ṭhānaṃ āvajjati samannāharati manasi karoti paccavekkhati, taṃ taṃ ṭhānamassa okkantitvā pakkhanditvā dibbacakkhuno paraloko viya satiyā upaṭṭhāti (visuddhi. 2.734).

    உபெக்கா²தி விபஸ்ஸனுபெக்கா² சேவ ஆவஜ்ஜனுபெக்கா² ச. தஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே ஸப்³ப³ஸங்கா²ரேஸு மஜ்ஜ²த்தபூ⁴தா விபஸ்ஸனுபெக்கா²பி ப³லவதீ உப்பஜ்ஜதி, மனொத்³வாரே ஆவஜ்ஜனுபெக்கா²பி. ஸா ஹிஸ்ஸ தங் தங் டா²னங் ஆவஜ்ஜந்தஸ்ஸ விஸ்ஸட்ட²இந்த³வஜிரமிவ பத்தபுடே பக்க²ந்த³தத்தனாராசோ விய ச ஸூரா திகி²ணா ஹுத்வா வஹதி . ஏவஞ்ஹி விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 2.734) வுத்தங். விபஸ்ஸனுபெக்கா²தி செத்த² ‘‘விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தா தத்ரமஜ்ஜ²த்துபெக்கா²’’தி ஆசரியா வத³ந்தி. விபஸ்ஸனாஞாணே ஹி க³ய்ஹமானே ‘‘ஞாணங் உப்பஜ்ஜதீ’’தி விபஸ்ஸனாஞாணஸ்ஸ ஆக³தத்தா புனருத்திதோ³ஸோ ஹோதி. ததியஜ்ஜா²னவண்ணனாயஞ்ச ‘‘ஸங்கா²ருபெக்கா²விபஸ்ஸனுபெக்கா²னம்பி அத்த²தோ ஏகீபா⁴வோ. பஞ்ஞா ஏவ ஹி ஸா, கிச்சவஸேன த்³விதா⁴ பி⁴ன்னா’’தி வுத்தங். தஸ்மா விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தாய தத்ரமஜ்ஜ²த்துபெக்கா²ய வுச்சமானாய புனருத்திதோ³ஸோ ச ந ஹோதி, ததியஜ்ஜா²னவண்ணனாய ச ஸமேதி. யஸ்மா ச பஞ்சஸு இந்த்³ரியேஸு ‘‘ஞாணங் அதி⁴மொக்கோ² பக்³க³ஹோ உபட்டா²ன’’ந்தி பஞ்ஞிந்த்³ரியஸத்³தி⁴ந்த்³ரியவீரியிந்த்³ரியஸதிந்த்³ரியானி நித்³தி³ட்டா²னி, ஸமாதி⁴ந்த்³ரியங் பன அனித்³தி³ட்ட²ங் ஹோதி, யுக³னத்³த⁴வஸேனாபி ச ஸமாதி⁴ந்த்³ரியங் நித்³தி³ஸிதப்³ப³மேவ ஹோதி, தஸ்மா ஸமப்பவத்தோ ஸமாதி⁴ புன ஸமாதா⁴னே ப்³யாபாரப்பஹானகரணேன ‘‘உபெக்கா²’’தி வுத்தோதி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Upekkhāti vipassanupekkhā ceva āvajjanupekkhā ca. Tasmiñhi samaye sabbasaṅkhāresu majjhattabhūtā vipassanupekkhāpi balavatī uppajjati, manodvāre āvajjanupekkhāpi. Sā hissa taṃ taṃ ṭhānaṃ āvajjantassa vissaṭṭhaindavajiramiva pattapuṭe pakkhandatattanārāco viya ca sūrā tikhiṇā hutvā vahati . Evañhi visuddhimagge (visuddhi. 2.734) vuttaṃ. Vipassanupekkhāti cettha ‘‘vipassanāsampayuttā tatramajjhattupekkhā’’ti ācariyā vadanti. Vipassanāñāṇe hi gayhamāne ‘‘ñāṇaṃ uppajjatī’’ti vipassanāñāṇassa āgatattā punaruttidoso hoti. Tatiyajjhānavaṇṇanāyañca ‘‘saṅkhārupekkhāvipassanupekkhānampi atthato ekībhāvo. Paññā eva hi sā, kiccavasena dvidhā bhinnā’’ti vuttaṃ. Tasmā vipassanāsampayuttāya tatramajjhattupekkhāya vuccamānāya punaruttidoso ca na hoti, tatiyajjhānavaṇṇanāya ca sameti. Yasmā ca pañcasu indriyesu ‘‘ñāṇaṃ adhimokkho paggaho upaṭṭhāna’’nti paññindriyasaddhindriyavīriyindriyasatindriyāni niddiṭṭhāni, samādhindriyaṃ pana aniddiṭṭhaṃ hoti, yuganaddhavasenāpi ca samādhindriyaṃ niddisitabbameva hoti, tasmā samappavatto samādhi puna samādhāne byāpārappahānakaraṇena ‘‘upekkhā’’ti vuttoti veditabbaṃ.

    நிகந்தி உப்பஜ்ஜதீதி ஏவங் ஓபா⁴ஸாதி³படிமண்டி³தாய விபஸ்ஸனாய ஆலயங் குருமானா ஸுகு²மா ஸந்தாகாரா நிகந்தி உப்பஜ்ஜதி, யா கிலேஸோதி பரிக்³க³ஹேதும்பி ந ஸக்கா ஹோதி. யதா² ச ஓபா⁴ஸே, ஏவங் ஏதேஸுபி அஞ்ஞதரஸ்மிங் உப்பன்னே யோகா³வசரோ ‘‘ந ச வத மே இதோ புப்³பே³ ஏவரூபங் ஞாணங் உப்பன்னபுப்³ப³ங், ஏவரூபா பீதி பஸ்ஸத்³தி⁴ ஸுக²ங் அதி⁴மொக்கோ² பக்³க³ஹோ உபட்டா²னங் உபெக்கா² நிகந்தி உப்பன்னபுப்³பா³, அத்³தா⁴ மக்³க³ங் பத்தொம்ஹி, ப²லங் பத்தொம்ஹீ’’தி அமக்³க³மேவ ‘‘மக்³கோ³’’தி, அப²லமேவ ‘‘ப²ல’’ந்தி க³ண்ஹாதி. தஸ்ஸ அமக்³க³ங் ‘‘மக்³கோ³’’தி, அப²லஞ்ச ‘‘ப²ல’’ந்தி க³ண்ஹதோ விபஸ்ஸனாவீதி² உக்கந்தா ஹோதி. ஸோ அத்தனோ மூலகம்மட்டா²னங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா நிகந்திமேவ அஸ்ஸாதெ³ந்தோ நிஸீத³தி. எத்த² ச ஓபா⁴ஸாத³யோ உபக்கிலேஸவத்து²தாய உபக்கிலேஸாதி வுத்தா, ந அகுஸலத்தா. நிகந்தி பன உபக்கிலேஸோ சேவ உபக்கிலேஸவத்து² ச. வத்து²வஸேனேவ சேதே த³ஸ, கா³ஹவஸேன பன ஸமதிங்ஸ ஹொந்தி. கத²ங்? ‘‘மம ஓபா⁴ஸோ உப்பன்னோ’’தி க³ண்ஹதோ ஹி தி³ட்டி²க்³கா³ஹோ ஹோதி, ‘‘மனாபோ வத ஓபா⁴ஸோ உப்பன்னோ’’தி க³ண்ஹதோ மானக்³கா³ஹோ, ஓபா⁴ஸங் அஸ்ஸாத³யதோ தண்ஹாக்³கா³ஹோ. இதி ஓபா⁴ஸே தி³ட்டி²மானதண்ஹாவஸேன தயோ கா³ஹா. ததா² ஸேஸேஸுபீதி ஏவங் கா³ஹவஸேன ஸமதிங்ஸ உபக்கிலேஸா ஹொந்தி. து³க்க²தோ மனஸிகரோதோ, அனத்ததோ மனஸிகரோதோதி வாரேஸுபி இமினாவ நயேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஏகேகஅனுபஸ்ஸனாவஸேன ஹெத்த² ஏகேகஸ்ஸ விபஸ்ஸனுபக்கிலேஸுப்பத்தி வேதி³தப்³பா³, ந ஏகஸ்ஸேவ.

    Nikantiuppajjatīti evaṃ obhāsādipaṭimaṇḍitāya vipassanāya ālayaṃ kurumānā sukhumā santākārā nikanti uppajjati, yā kilesoti pariggahetumpi na sakkā hoti. Yathā ca obhāse, evaṃ etesupi aññatarasmiṃ uppanne yogāvacaro ‘‘na ca vata me ito pubbe evarūpaṃ ñāṇaṃ uppannapubbaṃ, evarūpā pīti passaddhi sukhaṃ adhimokkho paggaho upaṭṭhānaṃ upekkhā nikanti uppannapubbā, addhā maggaṃ pattomhi, phalaṃ pattomhī’’ti amaggameva ‘‘maggo’’ti, aphalameva ‘‘phala’’nti gaṇhāti. Tassa amaggaṃ ‘‘maggo’’ti, aphalañca ‘‘phala’’nti gaṇhato vipassanāvīthi ukkantā hoti. So attano mūlakammaṭṭhānaṃ vissajjetvā nikantimeva assādento nisīdati. Ettha ca obhāsādayo upakkilesavatthutāya upakkilesāti vuttā, na akusalattā. Nikanti pana upakkileso ceva upakkilesavatthu ca. Vatthuvaseneva cete dasa, gāhavasena pana samatiṃsa honti. Kathaṃ? ‘‘Mama obhāso uppanno’’ti gaṇhato hi diṭṭhiggāho hoti, ‘‘manāpo vata obhāso uppanno’’ti gaṇhato mānaggāho, obhāsaṃ assādayato taṇhāggāho. Iti obhāse diṭṭhimānataṇhāvasena tayo gāhā. Tathā sesesupīti evaṃ gāhavasena samatiṃsa upakkilesā honti. Dukkhato manasikaroto, anattato manasikarototi vāresupi imināva nayena attho veditabbo. Ekekaanupassanāvasena hettha ekekassa vipassanupakkilesuppatti veditabbā, na ekasseva.

    தீஸு அனுபஸ்ஸனாஸு. ஏவங் அபே⁴த³தோ விபஸ்ஸனாவஸேன உபக்கிலேஸே த³ஸ்ஸெத்வா புன பே⁴த³வஸேன த³ஸ்ஸெந்தோ ரூபங் அனிச்சதோ மனஸிகரோதோதிஆதி³மாஹ. தத்த² ஜராமரணங் அனிச்சதோ உபட்டா²னந்தி ஜராமரணஸ்ஸ அனிச்சதோ உபட்டா²னங்.

    Tīsu anupassanāsu. Evaṃ abhedato vipassanāvasena upakkilese dassetvā puna bhedavasena dassento rūpaṃ aniccato manasikarototiādimāha. Tattha jarāmaraṇaṃ aniccato upaṭṭhānanti jarāmaraṇassa aniccato upaṭṭhānaṃ.

    7. யஸ்மா புப்³பே³ வுத்தானங் ஸமதிங்ஸாய உபக்கிலேஸானங் வஸேன அகுஸலோ அப்³யத்தோ யோகா³வசரோ ஓபா⁴ஸாதீ³ஸு விகம்பதி, ஓபா⁴ஸாதீ³ஸு ஏகேகங் ‘‘ஏதங் மம, ஏஸோஹமஸ்மி, ஏஸோ மே அத்தா’’தி ஸமனுபஸ்ஸதி, தஸ்மா தமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஓபா⁴ஸே சேவ ஞாணே சாதிஆதி³கா³தா²த்³வயமாஹ. தத்த² விகம்பதீதி ஓபா⁴ஸாதி³கே ஆரம்மணே நானாகிலேஸவஸேன விவிதா⁴ கம்பதி வேத⁴தி. யேஹி சித்தங் பவேத⁴தீதி யேஹி பஸ்ஸத்³தி⁴ஸுகே²ஹி சித்தங் நானாகிலேஸவஸேன நானப்பகாரேன வேத⁴தி கம்பதி. தஸ்மா பஸ்ஸத்³தி⁴யா ஸுகே² சேவ யோகா³வசரோ விகம்பதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴ வேதி³தப்³போ³. உபெக்கா²வஜ்ஜனாய சேவாதி உபெக்கா²ஸங்கா²தாய ஆவஜ்ஜனாய சேவ விகம்பதி, ஆவஜ்ஜனுபெக்கா²ய சேவ விகம்பதீதி அத்தோ². விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 2.736) பன ‘‘உபெக்கா²வஜ்ஜனாயஞ்சா’’தி வுத்தங். உபெக்கா²ய சாதி ஹெட்டா² வுத்தப்பகாராய உபெக்கா²ய ச விகம்பதி, நிகந்தியா ச விகம்பதீதி அத்தோ². எத்த² ச த்³வின்னங் உபெக்கா²னங் நித்³தி³ட்ட²த்தா ஹெட்டா² ‘‘உபெக்கா² உப்பஜ்ஜதீ’’தி வுத்தட்டா²னே ச உப⁴யதா² அத்தோ² வுத்தோ. அனிச்சானுபஸ்ஸனாதீ³ஸு ச ஏகேகிஸ்ஸாயேவ ஆவஜ்ஜனுபெக்கா²ய ஸப்³பா⁴வதோ ஏகேகாயேவ அனுபஸ்ஸனா அனிச்சங் அனிச்சங், து³க்க²ங் து³க்க²ங், அனத்தா அனத்தாதி புனப்புனங் பா⁴வீயதீதி வுத்தங் ஹோதி. யஸ்மா பன குஸலோ பண்டி³தோ ப்³யத்தோ பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னோ யோகா³வசரோ ஓபா⁴ஸாதீ³ஸு உப்பன்னேஸு ‘‘அயங் கோ² மே ஓபா⁴ஸோ உப்பன்னோ, ஸோ கோ² பனாயங் அனிச்சோ ஸங்க²தோ படிச்சஸமுப்பன்னோ க²யத⁴ம்மோ வயத⁴ம்மோ விராக³த⁴ம்மோ நிரோத⁴த⁴ம்மோ’’தி இதி வா நங் பஞ்ஞாய பரிச்சி²ந்த³தி உபபரிக்க²தி. அத² வா பனஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி – ஸசே ஓபா⁴ஸோ அத்தா ப⁴வெய்ய, ‘‘அத்தா’’தி க³ஹேதுங் வட்டெய்ய. அனத்தாவ பனாயங் ‘‘அத்தா’’தி க³ஹிதோ. தஸ்மாயங் அவஸவத்தனட்டே²ன அனத்தாதி பஸ்ஸந்தோ தி³ட்டி²ங் உக்³கா⁴டேதி. ஸசே ஓபா⁴ஸோ நிச்சோ ப⁴வெய்ய, ‘‘நிச்சோ’’தி க³ஹேதுங் வட்டெய்ய. அனிச்சோவ பனாயங் ‘‘நிச்சோ’’தி க³ஹிதோ. தஸ்மாயங் ஹுத்வா அபா⁴வட்டே²ன அனிச்சோதி பஸ்ஸந்தோ மானங் ஸமுக்³கா⁴டேதி. ஸசே ஓபா⁴ஸோ ஸுகோ² ப⁴வெய்ய, ‘‘ஸுகோ²’’தி க³ஹேதுங் வட்டெய்ய. து³க்கோ²வ பனாயங் ‘‘ஸுகோ²’’தி க³ஹிதோ. தஸ்மாயங் உப்பாத³வயபடிபீளனட்டே²ன து³க்கோ²தி பஸ்ஸந்தோ நிகந்திங் பரியாதி³யதி. யதா² ச ஓபா⁴ஸே, ஏவங் ஸேஸேஸுபி.

    7. Yasmā pubbe vuttānaṃ samatiṃsāya upakkilesānaṃ vasena akusalo abyatto yogāvacaro obhāsādīsu vikampati, obhāsādīsu ekekaṃ ‘‘etaṃ mama, esohamasmi, eso me attā’’ti samanupassati, tasmā tamatthaṃ dassento obhāse ceva ñāṇe cātiādigāthādvayamāha. Tattha vikampatīti obhāsādike ārammaṇe nānākilesavasena vividhā kampati vedhati. Yehi cittaṃ pavedhatīti yehi passaddhisukhehi cittaṃ nānākilesavasena nānappakārena vedhati kampati. Tasmā passaddhiyā sukhe ceva yogāvacaro vikampatīti sambandho veditabbo. Upekkhāvajjanāya cevāti upekkhāsaṅkhātāya āvajjanāya ceva vikampati, āvajjanupekkhāya ceva vikampatīti attho. Visuddhimagge (visuddhi. 2.736) pana ‘‘upekkhāvajjanāyañcā’’ti vuttaṃ. Upekkhāya cāti heṭṭhā vuttappakārāya upekkhāya ca vikampati, nikantiyā ca vikampatīti attho. Ettha ca dvinnaṃ upekkhānaṃ niddiṭṭhattā heṭṭhā ‘‘upekkhā uppajjatī’’ti vuttaṭṭhāne ca ubhayathā attho vutto. Aniccānupassanādīsu ca ekekissāyeva āvajjanupekkhāya sabbhāvato ekekāyeva anupassanā aniccaṃ aniccaṃ, dukkhaṃ dukkhaṃ, anattā anattāti punappunaṃ bhāvīyatīti vuttaṃ hoti. Yasmā pana kusalo paṇḍito byatto buddhisampanno yogāvacaro obhāsādīsu uppannesu ‘‘ayaṃ kho me obhāso uppanno, so kho panāyaṃ anicco saṅkhato paṭiccasamuppanno khayadhammo vayadhammo virāgadhammo nirodhadhammo’’ti iti vā naṃ paññāya paricchindati upaparikkhati. Atha vā panassa evaṃ hoti – sace obhāso attā bhaveyya, ‘‘attā’’ti gahetuṃ vaṭṭeyya. Anattāva panāyaṃ ‘‘attā’’ti gahito. Tasmāyaṃ avasavattanaṭṭhena anattāti passanto diṭṭhiṃ ugghāṭeti. Sace obhāso nicco bhaveyya, ‘‘nicco’’ti gahetuṃ vaṭṭeyya. Aniccova panāyaṃ ‘‘nicco’’ti gahito. Tasmāyaṃ hutvā abhāvaṭṭhena aniccoti passanto mānaṃ samugghāṭeti. Sace obhāso sukho bhaveyya, ‘‘sukho’’ti gahetuṃ vaṭṭeyya. Dukkhova panāyaṃ ‘‘sukho’’ti gahito. Tasmāyaṃ uppādavayapaṭipīḷanaṭṭhena dukkhoti passanto nikantiṃ pariyādiyati. Yathā ca obhāse, evaṃ sesesupi.

    ஏவங் உபபரிக்கி²த்வா ஓபா⁴ஸங் ‘‘நேதங் மம, நேஸோஹமஸ்மி, ந மேஸோ அத்தா’’தி ஸமனுபஸ்ஸதி. ஞாணங்…பே॰… நிகந்திங் ‘‘நேதங் மம, நேஸோஹமஸ்மி, ந மேஸோ அத்தா’’தி ஸமனுபஸ்ஸதி. ஏவங் ஸமனுபஸ்ஸந்தோ ஓபா⁴ஸாதீ³ஸு ந கம்பதி ந வேத⁴தி. தஸ்மா தமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ இமானி த³ஸ டா²னானீதி கா³த²மாஹ. தத்த² த³ஸ டா²னானீதி ஓபா⁴ஸாதீ³னி. பஞ்ஞா யஸ்ஸ பரிச்சிதாதி யஸ்ஸ உபக்கிலேஸவிமுத்தாய பஞ்ஞாய பரிசிதானி புனப்புனங் பு²ட்டா²னி பரிபா⁴விதானி. த⁴ம்முத்³த⁴ச்சகுஸலோ ஹோதீதி ஸோ பஞ்ஞாய பரிசிதத³ஸட்டா²னோ யோகா³வசரோ புப்³பே³ வுத்தப்பகாரஸ்ஸ த⁴ம்முத்³த⁴ச்சஸ்ஸ யதா²ஸபா⁴வபடிவேதே⁴ன சே²கோ ஹோதி. ந ச ஸம்மோஹ க³ச்ச²தீதி த⁴ம்முத்³த⁴ச்சகுஸலத்தாயேவ தண்ஹாமானதி³ட்டு²க்³கா⁴டவஸேன ஸம்மோஹஞ்ச ந க³ச்ச²தி.

    Evaṃ upaparikkhitvā obhāsaṃ ‘‘netaṃ mama, nesohamasmi, na meso attā’’ti samanupassati. Ñāṇaṃ…pe… nikantiṃ ‘‘netaṃ mama, nesohamasmi, na meso attā’’ti samanupassati. Evaṃ samanupassanto obhāsādīsu na kampati na vedhati. Tasmā tamatthaṃ dassento imāni dasa ṭhānānīti gāthamāha. Tattha dasa ṭhānānīti obhāsādīni. Paññā yassa pariccitāti yassa upakkilesavimuttāya paññāya paricitāni punappunaṃ phuṭṭhāni paribhāvitāni. Dhammuddhaccakusalo hotīti so paññāya paricitadasaṭṭhāno yogāvacaro pubbe vuttappakārassa dhammuddhaccassa yathāsabhāvapaṭivedhena cheko hoti. Na ca sammoha gacchatīti dhammuddhaccakusalattāyeva taṇhāmānadiṭṭhugghāṭavasena sammohañca na gacchati.

    இதா³னி புப்³பே³ வுத்தமேவ விதி⁴ங் அபரேன பரியாயேன விபா⁴வெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ விக்கி²பதி சேவ கிலிஸ்ஸதி சாதிஆதி³கா³த²மாஹ. தத்த² மந்த³பஞ்ஞோ யோகா³வசரோ ஓபா⁴ஸாதீ³ஸு விக்கே²பஞ்ச அவஸேஸகிலேஸுப்பத்திஞ்ச பாபுணாதி. மஜ்ஜி²மபஞ்ஞோ விக்கே²பமேவ பாபுணாதி, நாவஸேஸகிலேஸுப்பத்திங், ஸோ அதி⁴மானிகோ ஹோதி. திக்க²பஞ்ஞோ விக்கே²பங் பாபுணித்வாபி தங் அதி⁴மானங் பஹாய விபஸ்ஸனங் ஆரப⁴தி. அதிதிக்க²பஞ்ஞோ ந விக்கே²பங் பாபுணாதி, ந சாவஸேஸகிலேஸுப்பத்திங். விக்கி²ப்பதி சேவாதி தேஸு மந்த³பஞ்ஞோ த⁴ம்முத்³த⁴ச்சஸங்கா²தங் விக்கே²பஞ்சேவ பாபுணீயதி. கிலிஸ்ஸதி சாதி தண்ஹாமானதி³ட்டி²கிலேஸேஹி கிலேஸீயதி ச, உபதாபீயதி விபா³தீ⁴யதீதி அத்தோ². சவதி சித்தபா⁴வனாதி தஸ்ஸ மந்த³பஞ்ஞஸ்ஸ விபஸ்ஸனாசித்தபா⁴வனா கிலேஸேஸுயேவ டா²னதோ படிபக்கா²விஹதத்தா சவதி, பரிபததீதி அத்தோ². விக்கி²பதி ந கிலிஸ்ஸதீதி மஜ்ஜி²மபஞ்ஞோ விக்கே²பேன விக்கி²பதி, கிலேஸேஹி ந கிலிஸ்ஸதி. பா⁴வனா பரிஹாயதீதி தஸ்ஸ மஜ்ஜி²மபஞ்ஞஸ்ஸ அதி⁴மானிகத்தா விபஸ்ஸனாரம்பா⁴பா⁴வேன விபஸ்ஸனா பரிஹாயதி, நப்பவத்ததீதி அத்தோ². விக்கி²பதி ந கிலிஸ்ஸதீதி திக்க²பஞ்ஞோபி விக்கே²பேன விக்கி²பதி, கிலேஸேஹி ந கிலிஸ்ஸதி. பா⁴வனா ந பரிஹாயதீதி தஸ்ஸ திக்க²பஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்தேபி விக்கே²பே தங் அதி⁴மானவிக்கே²பங் பஹாய விபஸ்ஸனாரம்ப⁴ஸப்³பா⁴வேன விபஸ்ஸனாபா⁴வனா ந பரிஹாயதி, பவத்ததீதி அத்தோ². ந ச விக்கி²பதே சித்தங் ந கிலிஸ்ஸதீதி அதிதிக்க²பஞ்ஞஸ்ஸ சித்தங் ந விக்கே²பேன விக்கி²பதி, ந ச கிலேஸேஹி கிலிஸ்ஸதி. ந சவதி சித்தபா⁴வனாதி தஸ்ஸ விபஸ்ஸனாசித்தபா⁴வனா ந சவதி, விக்கே²பகிலேஸாபா⁴வேன யதா²டா²னே திட்ட²தீதி அத்தோ².

    Idāni pubbe vuttameva vidhiṃ aparena pariyāyena vibhāvetvā dassento vikkhipati ceva kilissati cātiādigāthamāha. Tattha mandapañño yogāvacaro obhāsādīsu vikkhepañca avasesakilesuppattiñca pāpuṇāti. Majjhimapañño vikkhepameva pāpuṇāti, nāvasesakilesuppattiṃ, so adhimāniko hoti. Tikkhapañño vikkhepaṃ pāpuṇitvāpi taṃ adhimānaṃ pahāya vipassanaṃ ārabhati. Atitikkhapañño na vikkhepaṃ pāpuṇāti, na cāvasesakilesuppattiṃ. Vikkhippati cevāti tesu mandapañño dhammuddhaccasaṅkhātaṃ vikkhepañceva pāpuṇīyati. Kilissati cāti taṇhāmānadiṭṭhikilesehi kilesīyati ca, upatāpīyati vibādhīyatīti attho. Cavati cittabhāvanāti tassa mandapaññassa vipassanācittabhāvanā kilesesuyeva ṭhānato paṭipakkhāvihatattā cavati, paripatatīti attho. Vikkhipati na kilissatīti majjhimapañño vikkhepena vikkhipati, kilesehi na kilissati. Bhāvanā parihāyatīti tassa majjhimapaññassa adhimānikattā vipassanārambhābhāvena vipassanā parihāyati, nappavattatīti attho. Vikkhipati na kilissatīti tikkhapaññopi vikkhepena vikkhipati, kilesehi na kilissati. Bhāvanā na parihāyatīti tassa tikkhapaññassa santepi vikkhepe taṃ adhimānavikkhepaṃ pahāya vipassanārambhasabbhāvena vipassanābhāvanā na parihāyati, pavattatīti attho. Na ca vikkhipate cittaṃ na kilissatīti atitikkhapaññassa cittaṃ na vikkhepena vikkhipati, na ca kilesehi kilissati. Na cavati cittabhāvanāti tassa vipassanācittabhāvanā na cavati, vikkhepakilesābhāvena yathāṭhāne tiṭṭhatīti attho.

    இமேஹி சதூஹி டா²னேஹீதிஆதீ³ஸு இதா³னி வுத்தேஹி இமேஹி சதூஹி டா²னேஹி ஹேதுபூ⁴தேஹி, கரணபூ⁴தேஹி வா ஓபா⁴ஸாதி³கே த³ஸ டா²னே சித்தஸ்ஸ ஸங்கே²பேன ச விக்கே²பேன ச விக்³க³ஹிதங் மானஸங் விக்கே²பகிலேஸுப்பத்திவிரஹிதோ சதுத்தோ² குஸலோ மஹாபஞ்ஞோ யோகா³வசரோ மந்த³பஞ்ஞாதீ³னங் திண்ணங் யோகா³வசரானங் மானஸங் ஏவஞ்ச ஏவஞ்ச ஹோதீதி நானப்பகாரதோ ஜானாதீதி ஸம்ப³ந்த⁴தோ அத்த²வண்ணனா வேதி³தப்³பா³. ஸங்கே²போதி செத்த² விக்கே²பஸ்ஸ சேவ கிலேஸானஞ்ச உப்பத்திவஸேன சித்தஸ்ஸ லீனபா⁴வோ வேதி³தப்³போ³. விக்கே²போதி ‘‘விக்கி²பதி ந கிலிஸ்ஸதீ’’தி த்³வீஸு டா²னேஸு வுத்தவிக்கே²பவஸேன சித்தஸ்ஸ உத்³த⁴தபா⁴வோ வேதி³தப்³போ³தி.

    Imehi catūhi ṭhānehītiādīsu idāni vuttehi imehi catūhi ṭhānehi hetubhūtehi, karaṇabhūtehi vā obhāsādike dasa ṭhāne cittassa saṅkhepena ca vikkhepena ca viggahitaṃ mānasaṃ vikkhepakilesuppattivirahito catuttho kusalo mahāpañño yogāvacaro mandapaññādīnaṃ tiṇṇaṃ yogāvacarānaṃ mānasaṃ evañca evañca hotīti nānappakārato jānātīti sambandhato atthavaṇṇanā veditabbā. Saṅkhepoti cettha vikkhepassa ceva kilesānañca uppattivasena cittassa līnabhāvo veditabbo. Vikkhepoti ‘‘vikkhipati na kilissatī’’ti dvīsu ṭhānesu vuttavikkhepavasena cittassa uddhatabhāvo veditabboti.

    யுக³னத்³த⁴கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Yuganaddhakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³பாளி • Paṭisambhidāmaggapāḷi / 2. த⁴ம்முத்³த⁴ச்சவாரனித்³தே³ஸோ • 2. Dhammuddhaccavāraniddeso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact