Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    7. த⁴னபாலஸெட்டி²பேதவத்து²

    7. Dhanapālaseṭṭhipetavatthu

    227.

    227.

    ‘‘நக்³கோ³ து³ப்³ப³ண்ணரூபோஸி, கிஸோ த⁴மனிஸந்த²தோ;

    ‘‘Naggo dubbaṇṇarūposi, kiso dhamanisanthato;

    உப்பா²ஸுலிகோ கிஸிகோ, கோ நு த்வமஸி மாரிஸ’’.

    Upphāsuliko kisiko, ko nu tvamasi mārisa’’.

    228.

    228.

    ‘‘அஹங் ப⁴த³ந்தே பேதொம்ஹி, து³க்³க³தோ யமலோகிகோ;

    ‘‘Ahaṃ bhadante petomhi, duggato yamalokiko;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தோ’’.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gato’’.

    229.

    229.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸ கம்மவிபாகேன, பேதலோகங் இதோ க³தோ’’.

    Kissa kammavipākena, petalokaṃ ito gato’’.

    230.

    230.

    ‘‘நக³ரங் அத்தி² பண்ணானங் 1, ஏரகச்ச²ந்தி விஸ்ஸுதங்;

    ‘‘Nagaraṃ atthi paṇṇānaṃ 2, erakacchanti vissutaṃ;

    தத்த² ஸெட்டி² புரே ஆஸிங், த⁴னபாலோதி மங் விதூ³.

    Tattha seṭṭhi pure āsiṃ, dhanapāloti maṃ vidū.

    231.

    231.

    ‘‘அஸீதி ஸகடவாஹானங், ஹிரஞ்ஞஸ்ஸ அஹோஸி மே;

    ‘‘Asīti sakaṭavāhānaṃ, hiraññassa ahosi me;

    பஹூதங் மே ஜாதரூபங், முத்தா வேளுரியா ப³ஹூ.

    Pahūtaṃ me jātarūpaṃ, muttā veḷuriyā bahū.

    232.

    232.

    ‘‘தாவ மஹத்³த⁴னஸ்ஸாபி, ந மே தா³துங் பியங் அஹு;

    ‘‘Tāva mahaddhanassāpi, na me dātuṃ piyaṃ ahu;

    பித³ஹித்வா த்³வாரங் பு⁴ஞ்ஜிங் 3, மா மங் யாசனகாத்³த³ஸுங்.

    Pidahitvā dvāraṃ bhuñjiṃ 4, mā maṃ yācanakāddasuṃ.

    233.

    233.

    ‘‘அஸ்ஸத்³தோ⁴ மச்ச²ரீ சாஸிங், கத³ரியோ பரிபா⁴ஸகோ;

    ‘‘Assaddho maccharī cāsiṃ, kadariyo paribhāsako;

    த³த³ந்தானங் கரொந்தானங், வாரயிஸ்ஸங் ப³ஹு ஜனே 5.

    Dadantānaṃ karontānaṃ, vārayissaṃ bahu jane 6.

    234.

    234.

    ‘‘விபாகோ நத்தி² தா³னஸ்ஸ, ஸங்யமஸ்ஸ குதோ ப²லங்;

    ‘‘Vipāko natthi dānassa, saṃyamassa kuto phalaṃ;

    பொக்க²ரஞ்ஞோத³பானானி, ஆராமானி ச ரோபிதே;

    Pokkharaññodapānāni, ārāmāni ca ropite;

    பபாயோ ச வினாஸேஸிங், து³க்³கே³ ஸங்கமனானி ச.

    Papāyo ca vināsesiṃ, dugge saṅkamanāni ca.

    235.

    235.

    ‘‘ஸ்வாஹங் அகதகல்யாணோ, கதபாபோ ததோ சுதோ;

    ‘‘Svāhaṃ akatakalyāṇo, katapāpo tato cuto;

    உபபன்னோ பெத்திவிஸயங், கு²ப்பிபாஸஸமப்பிதோ.

    Upapanno pettivisayaṃ, khuppipāsasamappito.

    236.

    236.

    ‘‘பஞ்சபண்ணாஸவஸ்ஸானி, யதோ காலங்கதோ அஹங்;

    ‘‘Pañcapaṇṇāsavassāni, yato kālaṅkato ahaṃ;

    நாபி⁴ஜானாமி பு⁴த்தங் வா, பீதங் வா பன பானியங்.

    Nābhijānāmi bhuttaṃ vā, pītaṃ vā pana pāniyaṃ.

    237.

    237.

    ‘‘யோ ஸங்யமோ ஸோ வினாஸோ,யோ வினாஸோ ஸோ ஸங்யமோ;

    ‘‘Yo saṃyamo so vināso,yo vināso so saṃyamo;

    பேதா ஹி கிர ஜானந்தி, யோ ஸங்யமோ ஸோ வினாஸோ.

    Petā hi kira jānanti, yo saṃyamo so vināso.

    238.

    238.

    ‘‘அஹங் புரே ஸங்யமிஸ்ஸங், நாதா³ஸிங் ப³ஹுகே த⁴னே;

    ‘‘Ahaṃ pure saṃyamissaṃ, nādāsiṃ bahuke dhane;

    ஸந்தேஸு தெ³ய்யத⁴ம்மேஸு, தீ³பங் நாகாஸிமத்தனோ;

    Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākāsimattano;

    ஸ்வாஹங் பச்சா²னுதப்பாமி, அத்தகம்மப²லூபகோ³.

    Svāhaṃ pacchānutappāmi, attakammaphalūpago.

    239.

    239.

    7 ‘‘உத்³த⁴ங் சதூஹி மாஸேஹி, காலங்கிரியா ப⁴விஸ்ஸதி;

    8 ‘‘Uddhaṃ catūhi māsehi, kālaṃkiriyā bhavissati;

    ஏகந்தகடுகங் கோ⁴ரங், நிரயங் பபதிஸ்ஸஹங்.

    Ekantakaṭukaṃ ghoraṃ, nirayaṃ papatissahaṃ.

    240.

    240.

    9 ‘‘சதுக்கண்ணங் சதுத்³வாரங், விப⁴த்தங் பா⁴க³ஸோ மிதங்;

    10 ‘‘Catukkaṇṇaṃ catudvāraṃ, vibhattaṃ bhāgaso mitaṃ;

    அயோபாகாரபரியந்தங், அயஸா படிகுஜ்ஜிதங்.

    Ayopākārapariyantaṃ, ayasā paṭikujjitaṃ.

    241.

    241.

    11 ‘‘தஸ்ஸ அயோமயா பூ⁴மி, ஜலிதா தேஜஸா யுதா;

    12 ‘‘Tassa ayomayā bhūmi, jalitā tejasā yutā;

    ஸமந்தா யோஜனஸதங், ப²ரித்வா திட்ட²தி ஸப்³ப³தா³.

    Samantā yojanasataṃ, pharitvā tiṭṭhati sabbadā.

    242.

    242.

    13 ‘‘தத்தா²ஹங் தீ³க⁴மத்³தா⁴னங், து³க்க²ங் வேதி³ஸ்ஸ வேத³னங்;

    14 ‘‘Tatthāhaṃ dīghamaddhānaṃ, dukkhaṃ vedissa vedanaṃ;

    ப²லங் பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ, தஸ்மா ஸோசாமஹங் பு⁴ஸங்.

    Phalaṃ pāpassa kammassa, tasmā socāmahaṃ bhusaṃ.

    243.

    243.

    ‘‘தங் வோ வதா³மி ப⁴த்³த³ங் வோ, யாவந்தெத்த² ஸமாக³தா;

    ‘‘Taṃ vo vadāmi bhaddaṃ vo, yāvantettha samāgatā;

    மாகத்த² பாபகங் கம்மங், ஆவி வா யதி³ வா ரஹோ.

    Mākattha pāpakaṃ kammaṃ, āvi vā yadi vā raho.

    244.

    244.

    ‘‘ஸசே தங் பாபகங் கம்மங், கரிஸ்ஸத² கரோத² வா;

    ‘‘Sace taṃ pāpakaṃ kammaṃ, karissatha karotha vā;

    ந வோ து³க்கா² பமுத்யத்தி² 15, உப்பச்சாபி 16 பலாயதங்.

    Na vo dukkhā pamutyatthi 17, uppaccāpi 18 palāyataṃ.

    245.

    245.

    ‘‘மத்தெய்யா ஹோத² பெத்தெய்யா, குலே ஜெட்டா²பசாயிகா;

    ‘‘Matteyyā hotha petteyyā, kule jeṭṭhāpacāyikā;

    ஸாமஞ்ஞா ஹோத² ப்³ரஹ்மஞ்ஞா, ஏவங் ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸதா²’’தி.

    Sāmaññā hotha brahmaññā, evaṃ saggaṃ gamissathā’’ti.

    த⁴னபாலஸெட்டி²பேதவத்து² ஸத்தமங்.

    Dhanapālaseṭṭhipetavatthu sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. த³ஸன்னானங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. dasannānaṃ (sī. syā. pī.)
    3. பு⁴ஞ்ஜாமி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. bhuñjāmi (sī. syā.)
    5. ப³ஹுஜ்ஜனங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. bahujjanaṃ (sī. syā.)
    7. பே॰ வ॰ 69
    8. pe. va. 69
    9. பே॰ வ॰ 70
    10. pe. va. 70
    11. பே॰ வ॰ 71
    12. pe. va. 71
    13. பே॰ வ॰ 72
    14. pe. va. 72
    15. பமுத்தத்தி² (ஸப்³ப³த்த²) உதா³॰ 44 பஸ்ஸிதப்³ப³ங்
    16. உபேச்சாபி (ஸ்யா॰ க॰)
    17. pamuttatthi (sabbattha) udā. 44 passitabbaṃ
    18. upeccāpi (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 7. த⁴னபாலஸெட்டி²பேதவத்து²வண்ணனா • 7. Dhanapālaseṭṭhipetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact