Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    7. த⁴னபாலஸெட்டி²பேதவத்து²வண்ணனா

    7. Dhanapālaseṭṭhipetavatthuvaṇṇanā

    நக்³கோ³ து³ப்³ப³ண்ணரூபோஸீதி இத³ங் ஸத்த²ரி ஜேதவனே விஹரந்தே த⁴னபாலபேதங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். அனுப்பன்னே கிர பு³த்³தே⁴ பண்ணரட்டே² ஏரகச்ச²னக³ரே த⁴னபாலகோ நாம ஸெட்டி² அஹோஸி அஸ்ஸத்³தோ⁴ அப்பஸன்னோ கத³ரியோ நத்தி²கதி³ட்டி²கோ. தஸ்ஸ கிரியா பாளிதோ ஏவ விஞ்ஞாயதி. ஸோ காலங் கத்வா மருகந்தாரே பேதோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ தாலக்க²ந்த⁴ப்பமாணோ காயோ அஹோஸி, ஸமுட்டி²தச்ச²வி ப²ருஸோ, விரூபகேஸோ, ப⁴யானகோ, து³ப்³ப³ண்ணோ அதிவிய விரூபோ பீ³ப⁴ச்ச²த³ஸ்ஸனோ. ஸோ பஞ்சபண்ணாஸ வஸ்ஸானி ப⁴த்தஸித்த²ங் வா உத³கபி³ந்து³ங் வா அலப⁴ந்தோ விஸுக்க²கண்டொ²ட்ட²ஜிவ்ஹோ ஜிக⁴ச்சா²பிபாஸாபி⁴பூ⁴தோ இதோ சிதோ ச பரிப்³ப⁴மதி.

    Naggo dubbaṇṇarūposīti idaṃ satthari jetavane viharante dhanapālapetaṃ ārabbha vuttaṃ. Anuppanne kira buddhe paṇṇaraṭṭhe erakacchanagare dhanapālako nāma seṭṭhi ahosi assaddho appasanno kadariyo natthikadiṭṭhiko. Tassa kiriyā pāḷito eva viññāyati. So kālaṃ katvā marukantāre peto hutvā nibbatti. Tassa tālakkhandhappamāṇo kāyo ahosi, samuṭṭhitacchavi pharuso, virūpakeso, bhayānako, dubbaṇṇo ativiya virūpo bībhacchadassano. So pañcapaṇṇāsa vassāni bhattasitthaṃ vā udakabinduṃ vā alabhanto visukkhakaṇṭhoṭṭhajivho jighacchāpipāsābhibhūto ito cito ca paribbhamati.

    அத² அம்ஹாகங் ப⁴க³வதி லோகே உப்பஜ்ஜித்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கே அனுக்கமேன ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே ஸாவத்தி²வாஸினோ வாணிஜா பஞ்சமத்தானி ஸகடஸதானி ப⁴ண்ட³ஸ்ஸ பூரெத்வா உத்தராபத²ங் க³ந்த்வா ப⁴ண்ட³ங் விக்கிணித்வா படிலத்³த⁴ப⁴ண்ட³ங் ஸகடேஸு ஆரோபெத்வா படினிவத்தமானா ஸாயன்ஹஸமயே அஞ்ஞதரங் ஸுக்க²னதி³ங் பாபுணித்வா தத்த² யானங் முஞ்சித்வா ரத்தியங் வாஸங் கப்பேஸுங். அத² ஸோ பேதோ பிபாஸாபி⁴பூ⁴தோ பானீயஸ்ஸத்தா²ய ஆக³ந்த்வா தத்த² பி³ந்து³மத்தம்பி பானீயங் அலபி⁴த்வா விக³தாஸோ சி²ன்னமூலோ விய தாலோ சி²ன்னபாதோ³ பதி. தங் தி³ஸ்வா வாணிஜா –

    Atha amhākaṃ bhagavati loke uppajjitvā pavattitavaradhammacakke anukkamena sāvatthiyaṃ viharante sāvatthivāsino vāṇijā pañcamattāni sakaṭasatāni bhaṇḍassa pūretvā uttarāpathaṃ gantvā bhaṇḍaṃ vikkiṇitvā paṭiladdhabhaṇḍaṃ sakaṭesu āropetvā paṭinivattamānā sāyanhasamaye aññataraṃ sukkhanadiṃ pāpuṇitvā tattha yānaṃ muñcitvā rattiyaṃ vāsaṃ kappesuṃ. Atha so peto pipāsābhibhūto pānīyassatthāya āgantvā tattha bindumattampi pānīyaṃ alabhitvā vigatāso chinnamūlo viya tālo chinnapādo pati. Taṃ disvā vāṇijā –

    227.

    227.

    ‘‘நக்³கோ³ து³ப்³ப³ண்ணரூபோஸி, கிஸோ த⁴மனிஸந்த²தோ;

    ‘‘Naggo dubbaṇṇarūposi, kiso dhamanisanthato;

    உப்பா²ஸுலிகோ கிஸிகோ, கோ நு த்வமஸி மாரிஸா’’தி. –

    Upphāsuliko kisiko, ko nu tvamasi mārisā’’ti. –

    இமாய கா³தா²ய புச்சி²ங்ஸு. ததோ பேதோ –

    Imāya gāthāya pucchiṃsu. Tato peto –

    228.

    228.

    ‘‘அஹங் ப⁴த³ந்தே பேதொம்ஹி, து³க்³க³தோ யமலோகிகோ;

    ‘‘Ahaṃ bhadante petomhi, duggato yamalokiko;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தோ’’தி. –

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gato’’ti. –

    அத்தானங் ஆவிகத்வா புன தேஹி –

    Attānaṃ āvikatvā puna tehi –

    229.

    229.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸகம்மவிபாகேன, பேதலோகங் இதோ க³தோ’’தி. –

    Kissakammavipākena, petalokaṃ ito gato’’ti. –

    கதகம்மங் புச்சி²தோ புப்³பே³ நிப்³ப³த்தட்டா²னதோ பட்டா²ய அதீதங் பச்சுப்பன்னங் அனாக³தஞ்ச அத்தனோ பவத்திங் த³ஸ்ஸெந்தோ தேஸஞ்ச ஓவாத³ங் தெ³ந்தோ –

    Katakammaṃ pucchito pubbe nibbattaṭṭhānato paṭṭhāya atītaṃ paccuppannaṃ anāgatañca attano pavattiṃ dassento tesañca ovādaṃ dento –

    230.

    230.

    ‘‘நக³ரங் அத்தி² பண்ணானங், ஏரகச்ச²ந்தி விஸ்ஸுதங்;

    ‘‘Nagaraṃ atthi paṇṇānaṃ, erakacchanti vissutaṃ;

    தத்த² ஸெட்டி² புரே ஆஸிங், த⁴னபாலோதி மங் விதூ³.

    Tattha seṭṭhi pure āsiṃ, dhanapāloti maṃ vidū.

    231.

    231.

    ‘‘அஸீதி ஸகடவாஹானங், ஹிரஞ்ஞஸ்ஸ அஹோஸி மே;

    ‘‘Asīti sakaṭavāhānaṃ, hiraññassa ahosi me;

    பஹூதங் மே ஜாதரூபங், முத்தா வேளுரியா ப³ஹூ.

    Pahūtaṃ me jātarūpaṃ, muttā veḷuriyā bahū.

    232.

    232.

    ‘‘தாவ மஹத்³த⁴னஸ்ஸாபி, ந மே தா³துங் பியங் அஹு;

    ‘‘Tāva mahaddhanassāpi, na me dātuṃ piyaṃ ahu;

    பித³ஹித்வா த்³வாரங் பு⁴ஞ்ஜிங், மா மங் யாசனகாத்³த³ஸுங்.

    Pidahitvā dvāraṃ bhuñjiṃ, mā maṃ yācanakāddasuṃ.

    233.

    233.

    ‘‘அஸ்ஸத்³தோ⁴ மச்ச²ரீ சாஸிங், கத³ரியோ பரிபா⁴ஸகோ;

    ‘‘Assaddho maccharī cāsiṃ, kadariyo paribhāsako;

    த³த³ந்தானங் கரொந்தானங், வாரயிஸ்ஸங் ப³ஹூ ஜனே.

    Dadantānaṃ karontānaṃ, vārayissaṃ bahū jane.

    234.

    234.

    ‘‘விபாகோ நத்தி² தா³னஸ்ஸ, ஸங்யமஸ்ஸ குதோ ப²லங்;

    ‘‘Vipāko natthi dānassa, saṃyamassa kuto phalaṃ;

    பொக்க²ரஞ்ஞோத³பானானி, ஆராமானி ச ரோபிதே;

    Pokkharaññodapānāni, ārāmāni ca ropite;

    பபாயோ ச வினாஸேஸிங், து³க்³கே³ ஸங்கமனானி ச.

    Papāyo ca vināsesiṃ, dugge saṅkamanāni ca.

    235.

    235.

    ‘‘ஸ்வாஹங் அகதகல்யாணோ, கதபாபோ ததோ சுதோ;

    ‘‘Svāhaṃ akatakalyāṇo, katapāpo tato cuto;

    உபபன்னோ பெத்திவிஸயங், கு²ப்பிபாஸஸமப்பிதோ.

    Upapanno pettivisayaṃ, khuppipāsasamappito.

    236.

    236.

    ‘‘பஞ்சபண்ணாஸ வஸ்ஸானி, யதோ காலங்கதோ அஹங்;

    ‘‘Pañcapaṇṇāsa vassāni, yato kālaṅkato ahaṃ;

    நாபி⁴ஜானாமி பு⁴த்தங் வா, பீதங் வா பன பானியங்.

    Nābhijānāmi bhuttaṃ vā, pītaṃ vā pana pāniyaṃ.

    237.

    237.

    ‘‘யோ ஸங்யமோ ஸோ வினாஸோ, யோ வினாஸோ ஸோ ஸங்யமோ;

    ‘‘Yo saṃyamo so vināso, yo vināso so saṃyamo;

    பேதா ஹி கிர ஜானந்தி, யோ ஸங்யமோ ஸோ வினாஸோ.

    Petā hi kira jānanti, yo saṃyamo so vināso.

    238.

    238.

    ‘‘அஹங் புரே ஸங்யமிஸ்ஸங், நாதா³ஸிங் ப³ஹுகே த⁴னே;

    ‘‘Ahaṃ pure saṃyamissaṃ, nādāsiṃ bahuke dhane;

    ஸந்தேஸு தெ³ய்யத⁴ம்மேஸு, தீ³பங் நாகாஸிமத்தனோ;

    Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākāsimattano;

    ஸ்வாஹங் பச்சா²னுதப்பாமி, அத்தகம்மப²லூபகோ³.

    Svāhaṃ pacchānutappāmi, attakammaphalūpago.

    239.

    239.

    ‘‘உத்³த⁴ங் சதூஹி மாஸேஹி, காலகிரியா ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Uddhaṃ catūhi māsehi, kālakiriyā bhavissati;

    ஏகந்தகடுகங் கோ⁴ரங், நிரயங் பபதிஸ்ஸஹங்.

    Ekantakaṭukaṃ ghoraṃ, nirayaṃ papatissahaṃ.

    240.

    240.

    ‘‘சதுக்கண்ணங் சதுத்³வாரங், விப⁴த்தங் பா⁴க³ஸோ மிதங்;

    ‘‘Catukkaṇṇaṃ catudvāraṃ, vibhattaṃ bhāgaso mitaṃ;

    அயோபாகாரபரியந்தங், அயஸா படிகுஜ்ஜிதங்.

    Ayopākārapariyantaṃ, ayasā paṭikujjitaṃ.

    241.

    241.

    ‘‘தஸ்ஸ அயோமயா பூ⁴மி, ஜலிதா தேஜஸா யுதா;

    ‘‘Tassa ayomayā bhūmi, jalitā tejasā yutā;

    ஸமந்தா யோஜனஸதங், ப²ரித்வா திட்ட²தி ஸப்³ப³தா³.

    Samantā yojanasataṃ, pharitvā tiṭṭhati sabbadā.

    242.

    242.

    ‘‘தத்தா²ஹங் தீ³க⁴மத்³தா⁴னங், து³க்க²ங் வேதி³ஸ்ஸ வேத³னங்;

    ‘‘Tatthāhaṃ dīghamaddhānaṃ, dukkhaṃ vedissa vedanaṃ;

    ப²லங் பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ, தஸ்மா ஸோசாமஹங் பு⁴ஸங்.

    Phalaṃ pāpassa kammassa, tasmā socāmahaṃ bhusaṃ.

    243.

    243.

    ‘‘தங் வா வதா³மி ப⁴த்³த³ங் வோ, யாவந்தெத்த² ஸமாக³தா;

    ‘‘Taṃ vā vadāmi bhaddaṃ vo, yāvantettha samāgatā;

    மாகத்த² பாபகங் கம்மங், ஆவி வா யதி³ வா ரஹோ.

    Mākattha pāpakaṃ kammaṃ, āvi vā yadi vā raho.

    244.

    244.

    ‘‘ஸசே தங் பாபகங் கம்மங், கரிஸ்ஸத² கரோத² வா;

    ‘‘Sace taṃ pāpakaṃ kammaṃ, karissatha karotha vā;

    ந வோ து³க்கா² பமுத்யத்தி², உப்பச்சாபி பலாயதங்.

    Na vo dukkhā pamutyatthi, uppaccāpi palāyataṃ.

    245.

    245.

    ‘‘மத்தெய்யா ஹோத² பெத்தெய்யா, குலே ஜெட்டா²பசாயிகா;

    ‘‘Matteyyā hotha petteyyā, kule jeṭṭhāpacāyikā;

    ஸாமஞ்ஞா ஹோத² ப்³ரஹ்மஞ்ஞா, ஏவங் ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸதா²’’தி. –

    Sāmaññā hotha brahmaññā, evaṃ saggaṃ gamissathā’’ti. –

    இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā gāthā abhāsi.

    230-231. தத்த² பண்ணானந்தி பண்ணானாமரட்ட²ஸ்ஸ ஏவங்னாமகானங் ராஜூனங். ஏரகச்ச²ந்தி தஸ்ஸ நக³ரஸ்ஸ நாமங். தத்தா²தி தஸ்மிங் நக³ரே. புரேதி புப்³பே³ அதீதத்தபா⁴வே . த⁴னபாலோதி மங் விதூ³தி ‘‘த⁴னபாலஸெட்டீ²’’தி மங் ஜானந்தி. தயித³ங் நாமங் ததா³ மய்ஹங் அத்தா²னுக³தமேவாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அஸீதீ’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² அஸீதி ஸகடவாஹானந்தி வீஸதிகா²ரிகோ வாஹோ, யோ ஸகடந்தி வுச்சதி. தேஸங் ஸகடவாஹானங் அஸீதி ஹிரஞ்ஞஸ்ஸ ததா² கஹாபணஸ்ஸ ச மே அஹோஸீதி யோஜனா. பஹூதங் மே ஜாதரூபந்தி ஸுவண்ணம்பி பஹூதங் அனேகபா⁴ரபரிமாணங் அஹோஸீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    230-231. Tattha paṇṇānanti paṇṇānāmaraṭṭhassa evaṃnāmakānaṃ rājūnaṃ. Erakacchanti tassa nagarassa nāmaṃ. Tatthāti tasmiṃ nagare. Pureti pubbe atītattabhāve . Dhanapāloti maṃ vidūti ‘‘dhanapālaseṭṭhī’’ti maṃ jānanti. Tayidaṃ nāmaṃ tadā mayhaṃ atthānugatamevāti dassento ‘‘asītī’’ti gāthamāha. Tattha asīti sakaṭavāhānanti vīsatikhāriko vāho, yo sakaṭanti vuccati. Tesaṃ sakaṭavāhānaṃ asīti hiraññassa tathā kahāpaṇassa ca me ahosīti yojanā. Pahūtaṃ me jātarūpanti suvaṇṇampi pahūtaṃ anekabhāraparimāṇaṃ ahosīti sambandho.

    232-233. மே தா³துங் பியங் அஹூதி தா³னங் தா³துங் மய்ஹங் பியங் நாஹோஸி. மா மங் யாசனகாத்³த³ஸுந்தி ‘‘யாசகா மா மங் பஸ்ஸிங்ஸூ’’தி பித³ஹித்வா கே³ஹத்³வாரங் பு⁴ஞ்ஜாமி. கத³ரியோதி த²த்³த⁴மச்ச²ரீ. பரிபா⁴ஸகோதி தா³னங் தெ³ந்தே தி³ஸ்வா ப⁴யேன ஸந்தஜ்ஜகோ. த³த³ந்தானங் கரொந்தானந்தி உபயோக³த்தே² ஸாமிவசனங், தா³னானி த³த³ந்தே புஞ்ஞானி கரொந்தே. ப³ஹூ ஜனேதி ப³ஹூ ஸத்தே. த³த³ந்தானங் வா கரொந்தானங் வா ஸமுதா³யபூ⁴தங் ப³ஹுங் ஜனங் புஞ்ஞகம்மதோ வாரயிஸ்ஸங் நிவாரேஸிங்.

    232-233.Name dātuṃ piyaṃ ahūti dānaṃ dātuṃ mayhaṃ piyaṃ nāhosi. Mā maṃ yācanakāddasunti ‘‘yācakā mā maṃ passiṃsū’’ti pidahitvā gehadvāraṃ bhuñjāmi. Kadariyoti thaddhamaccharī. Paribhāsakoti dānaṃ dente disvā bhayena santajjako. Dadantānaṃ karontānanti upayogatthe sāmivacanaṃ, dānāni dadante puññāni karonte. Bahū janeti bahū satte. Dadantānaṃ vā karontānaṃ vā samudāyabhūtaṃ bahuṃ janaṃ puññakammato vārayissaṃ nivāresiṃ.

    234-236. விபாகோ நத்தி² தா³னஸ்ஸாதிஆதி³ தா³னாதீ³னங் நிவாரணே காரணத³ஸ்ஸனங். தத்த² விபாகோ நத்தி² தா³னஸ்ஸாதி தா³னகம்மஸ்ஸ ப²லங் நாம நத்தி², கேவலங் புஞ்ஞங் புஞ்ஞந்தி த⁴னவினாஸோ ஏவாதி தீ³பேதி. ஸங்யமஸ்ஸாதி ஸீலஸங்யமஸ்ஸ. குதோ ப²லந்தி குதோ நாம ப²லங் லப்³ப⁴தி, நிரத்த²கமேவ ஸீலரக்க²ணந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ஆராமானீதி ஆராமூபவனானீதி அத்தோ². பபாயோதி பானீயஸாலா. து³க்³கே³தி உத³கசிக்க²ல்லானங் வஸேன து³க்³க³மட்டா²னானி. ஸங்கமனானீதி ஸேதுயோ. ததோ சுதோதி ததோ மனுஸ்ஸலோகதோ சுதோ. பஞ்சபண்ணாஸாதி பஞ்சபஞ்ஞாஸ. யதோ காலங்கதோ அஹந்தி யதா³ காலகதா அஹங், ததோ பட்டா²ய. நாபி⁴ஜானாமீதி எத்தகங் காலங் பு⁴த்தங் வா பீதங் வா கிஞ்சி ந ஜானாமி.

    234-236.Vipāko natthi dānassātiādi dānādīnaṃ nivāraṇe kāraṇadassanaṃ. Tattha vipāko natthi dānassāti dānakammassa phalaṃ nāma natthi, kevalaṃ puññaṃ puññanti dhanavināso evāti dīpeti. Saṃyamassāti sīlasaṃyamassa. Kuto phalanti kuto nāma phalaṃ labbhati, niratthakameva sīlarakkhaṇanti adhippāyo. Ārāmānīti ārāmūpavanānīti attho. Papāyoti pānīyasālā. Duggeti udakacikkhallānaṃ vasena duggamaṭṭhānāni. Saṅkamanānīti setuyo. Tato cutoti tato manussalokato cuto. Pañcapaṇṇāsāti pañcapaññāsa. Yato kālaṅkato ahanti yadā kālakatā ahaṃ, tato paṭṭhāya. Nābhijānāmīti ettakaṃ kālaṃ bhuttaṃ vā pītaṃ vā kiñci na jānāmi.

    237-38. யோ ஸங்யமோ ஸோ வினாஸோதி லோபா⁴தி³வஸேன யங் ஸங்யமனங் கஸ்ஸசி அதா³னங், ஸோ இமேஸங் ஸத்தானங் வினாஸோ நாம பேதயோனியங் நிப்³ப³த்தபேதானங் மஹாப்³யஸனஸ்ஸ ஹேதுபா⁴வதோ. ‘‘யோ வினாஸோ ஸோ ஸங்யமோ’’தி இமினா யதா²வுத்தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ ஏகந்திகபா⁴வங் வத³தி. பேதா ஹி கிர ஜானந்தீதி எத்த² ஹி-ஸத்³தோ³ அவதா⁴ரணே, கிர-ஸத்³தோ³ அருசிஸூசனே. ‘‘ஸங்யமோ தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்ஸ அபரிச்சாகோ³ வினாஸஹேதூ’’தி இமமத்த²ங் பேதா ஏவ கிர ஜானந்தி பச்சக்க²தோ அனுபு⁴ய்யமானத்தா, ந மனுஸ்ஸாதி. நயித³ங் யுத்தங் மனுஸ்ஸானம்பி பேதானங் விய கு²ப்பிபாஸாதீ³ஹி அபி⁴பு⁴ய்யமானானங் தி³ஸ்ஸமானத்தா. பேதா பன புரிமத்தபா⁴வே கதகம்மஸ்ஸ பாகடபா⁴வதோ தமத்த²ங் ஸுட்டு²தரங் ஜானந்தி. தேனாஹ – ‘‘அஹங் புரே ஸங்யமிஸ்ஸ’’ந்திஆதி³. தத்த² ஸங்யமிஸ்ஸந்தி ஸயம்பி தா³னாதி³புஞ்ஞகிரியதோ ஸங்யமனங் ஸங்கோசங் அகாஸிங். ப³ஹுகே த⁴னேதி மஹந்தே த⁴னே விஜ்ஜமானே.

    237-38.Yo saṃyamo so vināsoti lobhādivasena yaṃ saṃyamanaṃ kassaci adānaṃ, so imesaṃ sattānaṃ vināso nāma petayoniyaṃ nibbattapetānaṃ mahābyasanassa hetubhāvato. ‘‘Yo vināso so saṃyamo’’ti iminā yathāvuttassa atthassa ekantikabhāvaṃ vadati. Petā hi kira jānantīti ettha hi-saddo avadhāraṇe, kira-saddo arucisūcane. ‘‘Saṃyamo deyyadhammassa apariccāgo vināsahetū’’ti imamatthaṃ petā eva kira jānanti paccakkhato anubhuyyamānattā, na manussāti. Nayidaṃ yuttaṃ manussānampi petānaṃ viya khuppipāsādīhi abhibhuyyamānānaṃ dissamānattā. Petā pana purimattabhāve katakammassa pākaṭabhāvato tamatthaṃ suṭṭhutaraṃ jānanti. Tenāha – ‘‘ahaṃ pure saṃyamissa’’ntiādi. Tattha saṃyamissanti sayampi dānādipuññakiriyato saṃyamanaṃ saṅkocaṃ akāsiṃ. Bahuke dhaneti mahante dhane vijjamāne.

    243. ந்தி தஸ்மா. வோதி தும்ஹே. ப⁴த்³த³ங் வோதி ப⁴த்³த³ங் கல்யாணங் ஸுந்த³ரங் தும்ஹாகங் ஹோதூதி வசனஸேஸோ. யாவந்தெத்த² ஸமாக³தாதி யாவந்தோ யாவதகா எத்த² ஸமாக³தா, தே ஸப்³பே³ மம வசனங் ஸுணாதா²தி அதி⁴ப்பாயோ. ஆவீதி பகாஸனங் பரேஸங் பாகடவஸேன. ரஹோதி படிச்ச²ன்னங் அபாகடவஸேன. ஆவி வா பாணாதிபாதாதி³முஸாவாதா³தி³காயவசீபயோக³வஸேன, யதி³ வா ரஹோ அபி⁴ஜ்ஜா²தி³வஸேன பாபகங் லாமகங் அகுஸலகம்மங் மாகத்த² மா கரித்த².

    243.Tanti tasmā. Voti tumhe. Bhaddaṃ voti bhaddaṃ kalyāṇaṃ sundaraṃ tumhākaṃ hotūti vacanaseso. Yāvantettha samāgatāti yāvanto yāvatakā ettha samāgatā, te sabbe mama vacanaṃ suṇāthāti adhippāyo. Āvīti pakāsanaṃ paresaṃ pākaṭavasena. Rahoti paṭicchannaṃ apākaṭavasena. Āvi vā pāṇātipātādimusāvādādikāyavacīpayogavasena, yadi vā raho abhijjhādivasena pāpakaṃ lāmakaṃ akusalakammaṃ mākattha mā karittha.

    244. ஸசே தங் பாபகங் கம்மந்தி அத² பன தங் பாபகம்மங் ஆயதிங் கரிஸ்ஸத², ஏதரஹி வா கரோத², நிரயாதீ³ஸு சதூஸு அபாயேஸு மனுஸ்ஸேஸு ச அப்பாயுகதாதி³வஸேன தஸ்ஸ ப²லபூ⁴தா து³க்க²தோ பமுத்தி பமொக்கோ² நாம நத்தி². உப்பச்சாபி பலாயதந்தி உப்பதித்வா ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தானம்பி மொக்கோ² நத்தி²யேவாதி அத்தோ². ‘‘உபேச்சா’’திபி பாளி, இதோ வா எத்தோ வா பலாயந்தே தும்ஹே அனுப³ந்தி⁴ஸ்ஸதீதி அதி⁴ப்பாயேன உபேச்ச ஸஞ்சிச்ச பலாயந்தானம்பி தும்ஹாகங் ததோ மொக்கோ² நத்தி², க³திகாலாதி³பச்சயந்தரஸமவாயே பன ஸதி விபச்சதியேவாதி அத்தோ². அயஞ்ச அத்தோ² –

    244.Sace taṃ pāpakaṃ kammanti atha pana taṃ pāpakammaṃ āyatiṃ karissatha, etarahi vā karotha, nirayādīsu catūsu apāyesu manussesu ca appāyukatādivasena tassa phalabhūtā dukkhato pamutti pamokkho nāma natthi. Uppaccāpi palāyatanti uppatitvā ākāsena gacchantānampi mokkho natthiyevāti attho. ‘‘Upeccā’’tipi pāḷi, ito vā etto vā palāyante tumhe anubandhissatīti adhippāyena upecca sañcicca palāyantānampi tumhākaṃ tato mokkho natthi, gatikālādipaccayantarasamavāye pana sati vipaccatiyevāti attho. Ayañca attho –

    ‘‘ந அந்தலிக்கே² ந ஸமுத்³த³மஜ்ஜே², ந பப்³ப³தானங் விவரங் பவிஸ்ஸ;

    ‘‘Na antalikkhe na samuddamajjhe, na pabbatānaṃ vivaraṃ pavissa;

    ந விஜ்ஜதீ ஸோ ஜக³திப்பதே³ஸோ, யத்த²ட்டி²தோ முச்செய்ய பாபகம்மா’’தி. (த⁴॰ ப॰ 127; மி॰ ப॰ 4.2.4) –

    Na vijjatī so jagatippadeso, yatthaṭṭhito mucceyya pāpakammā’’ti. (dha. pa. 127; mi. pa. 4.2.4) –

    இமாய கா³தா²ய தீ³பேதப்³போ³.

    Imāya gāthāya dīpetabbo.

    245. மத்தெய்யாதி மாதுஹிதா. ஹோதா²தி தேஸங் உபட்டா²னாதீ³னி கரோத². ததா² பெத்தெய்யாதி வேதி³தப்³பா³. குலே ஜெட்டா²பசாயிகாதி குலே ஜெட்ட²கானங் அபசாயனகரா. ஸாமஞ்ஞாதி ஸமணபூஜகா. ததா² ப்³ரஹ்மஞ்ஞாதி பா³ஹிதபாபபூஜகாதி அத்தோ². ஏவங் ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸதா²தி இமினா மயா வுத்தனயேன புஞ்ஞானி கத்வா தே³வலோகங் உபபஜ்ஜிஸ்ஸதா²தி அத்தோ². யங் பனெத்த² அத்த²தோ ந விப⁴த்தங், தங் ஹெட்டா² க²ல்லாடியபேதவத்து²ஆதீ³ஸு வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.

    245.Matteyyāti mātuhitā. Hothāti tesaṃ upaṭṭhānādīni karotha. Tathā petteyyāti veditabbā. Kule jeṭṭhāpacāyikāti kule jeṭṭhakānaṃ apacāyanakarā. Sāmaññāti samaṇapūjakā. Tathā brahmaññāti bāhitapāpapūjakāti attho. Evaṃ saggaṃ gamissathāti iminā mayā vuttanayena puññāni katvā devalokaṃ upapajjissathāti attho. Yaṃ panettha atthato na vibhattaṃ, taṃ heṭṭhā khallāṭiyapetavatthuādīsu vuttanayeneva veditabbaṃ.

    தே வாணிஜா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸங்வேக³ஜாதா தங் அனுகம்பமானா பா⁴ஜனேஹி பானீயங் க³ஹெத்வா தங் ஸயாபெத்வா முகே² ஆஸிஞ்சிங்ஸு. ததோ மஹாஜனேன ப³ஹுவேலங் ஆஸித்தங் உத³கங் தஸ்ஸ பேதஸ்ஸ பாபப³லேன அதோ⁴க³ளங் ந ஓதிண்ணங், குதோ பிபாஸங் படிவினெஸ்ஸதி. தே தங் புச்சி²ங்ஸு – ‘‘அபி தே காசி அஸ்ஸாஸமத்தா லத்³தா⁴’’தி. ஸோ ஆஹ – ‘‘யதி³ மே எத்தகேஹி ஜனேஹி எத்தகங் வேலங் ஆஸிஞ்சமானங் உத³கங் ஏகபி³ந்து³மத்தம்பி பரக³ளங் பவிட்ட²ங், இதோ பேதயோனிதோ மொக்கோ² மா ஹோதூ’’தி. அத² தே வாணிஜா தங் ஸுத்வா அதிவிய ஸங்வேக³ஜாதா ‘‘அத்தி² பன கோசி உபாயோ பிபாஸாவூபஸமாயா’’தி ஆஹங்ஸு. ஸோ ஆஹ – ‘‘இமஸ்மிங் பாபகம்மே கீ²ணே ததா²க³தஸ்ஸ வா ததா²க³தஸாவகானங் வா தா³னே தி³ன்னே மம தா³னமுத்³தி³ஸிஸ்ஸதி, அஹங் இதோ பேதத்ததோ முச்சிஸ்ஸாமீ’’தி. தங் ஸுத்வா வாணிஜா ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா தங் பவத்திங் ஆரோசெத்வா ஸரணானி ஸீலானி ச க³ஹெத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸத்தாஹங் தா³னங் த³த்வா தஸ்ஸ பேதஸ்ஸ த³க்கி²ணங் ஆதி³ஸிங்ஸு. ப⁴க³வா தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா சதுன்னங் பரிஸானங் த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. மஹாஜனோ ச லோபா⁴தி³மச்சே²ரமலங் பஹாய தா³னாதி³புஞ்ஞாபி⁴ரதோ அஹோஸீதி.

    Te vāṇijā tassa vacanaṃ sutvā saṃvegajātā taṃ anukampamānā bhājanehi pānīyaṃ gahetvā taṃ sayāpetvā mukhe āsiñciṃsu. Tato mahājanena bahuvelaṃ āsittaṃ udakaṃ tassa petassa pāpabalena adhogaḷaṃ na otiṇṇaṃ, kuto pipāsaṃ paṭivinessati. Te taṃ pucchiṃsu – ‘‘api te kāci assāsamattā laddhā’’ti. So āha – ‘‘yadi me ettakehi janehi ettakaṃ velaṃ āsiñcamānaṃ udakaṃ ekabindumattampi paragaḷaṃ paviṭṭhaṃ, ito petayonito mokkho mā hotū’’ti. Atha te vāṇijā taṃ sutvā ativiya saṃvegajātā ‘‘atthi pana koci upāyo pipāsāvūpasamāyā’’ti āhaṃsu. So āha – ‘‘imasmiṃ pāpakamme khīṇe tathāgatassa vā tathāgatasāvakānaṃ vā dāne dinne mama dānamuddisissati, ahaṃ ito petattato muccissāmī’’ti. Taṃ sutvā vāṇijā sāvatthiṃ gantvā bhagavantaṃ upasaṅkamitvā taṃ pavattiṃ ārocetvā saraṇāni sīlāni ca gahetvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa sattāhaṃ dānaṃ datvā tassa petassa dakkhiṇaṃ ādisiṃsu. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā catunnaṃ parisānaṃ dhammaṃ desesi. Mahājano ca lobhādimaccheramalaṃ pahāya dānādipuññābhirato ahosīti.

    த⁴னபாலஸெட்டி²பேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dhanapālaseṭṭhipetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 7. த⁴னபாலஸெட்டி²பேதவத்து² • 7. Dhanapālaseṭṭhipetavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact