Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
2. த⁴னியஸுத்தவண்ணனா
2. Dhaniyasuttavaṇṇanā
18. பக்கோத³னோதி த⁴னியஸுத்தங். கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி. தேன ஸமயேன த⁴னியோ கோ³போ மஹீதீரே படிவஸதி. தஸ்ஸாயங் புப்³ப³யோகோ³ – கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பாவசனே தி³ப்³ப³மானே வீஸதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி தி³வஸே தி³வஸே ஸங்க⁴ஸ்ஸ வீஸதி ஸலாகப⁴த்தானி அதா³ஸி. ஸோ ததோ சுதோ தே³வேஸு உப்பன்னோ. ஏவங் தே³வலோகே ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் கே²பெத்வா அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ காலே விதே³ஹரட்ட²மஜ்ஜே² பப்³ப³தரட்ட²ங் நாம அத்தி² தத்த² த⁴ம்மகோரண்ட³ங் நாம நக³ரங், தஸ்மிங் நக³ரே ஸெட்டி²புத்தோ ஹுத்வா அபி⁴னிப்³ப³த்தோ, கோ³யூத²ங் நிஸ்ஸாய ஜீவதி. தஸ்ஸ ஹி திங்ஸமத்தானி கோ³ஸஹஸ்ஸானி ஹொந்தி, ஸத்தவீஸஸஹஸ்ஸா கா³வோ கீ²ரங் து³ய்ஹந்தி. கோ³பா நாம நிப³த்³த⁴வாஸினோ ந ஹொந்தி. வஸ்ஸிகே சத்தாரோமாஸே த²லே வஸந்தி, அவஸேஸே அட்ட²மாஸே யத்த² திணோத³கங் ஸுக²ங் லப்³ப⁴தி, தத்த² வஸந்தி. தஞ்ச நதீ³தீரங் வா ஜாதஸ்ஸரதீரங் வா ஹோதி. அதா²யம்பி வஸ்ஸகாலே அத்தனோ வஸிதகா³மதோ நிக்க²மித்வா கு³ன்னங் பா²ஸுவிஹாரத்தா²ய ஓகாஸங் க³வேஸந்தோ மஹாமஹீ பி⁴ஜ்ஜித்வா ஏகதோ காலமஹீ ஏகதோ மஹாமஹிச்சேவ ஸங்க²ங் க³ந்த்வா ஸந்த³மானா புன ஸமுத்³த³ஸமீபே ஸமாக³ந்த்வா பவத்தா. யங் ஓகாஸங் அந்தரதீ³பங் அகாஸி, தங் பவிஸித்வா வச்சா²னங் ஸாலங் அத்தனோ ச நிவேஸனங் மாபெத்வா வாஸங் கப்பேஸி. தஸ்ஸ ஸத்த புத்தா, ஸத்த தீ⁴தரோ, ஸத்த ஸுணிஸா, அனேகே ச கம்மகாரா ஹொந்தி. கோ³பா நாம வஸ்ஸனிமித்தங் ஜானந்தி. யதா³ ஸகுணிகா குலாவகானி ருக்க²க்³கே³ கரொந்தி, கக்கடகா உத³கஸமீபே த்³வாரங் பித³ஹித்வா த²லஸமீபத்³வாரேன வளஞ்ஜெந்தி, ததா³ ஸுவுட்டி²கா ப⁴விஸ்ஸதீதி க³ண்ஹந்தி. யதா³ பன ஸகுணிகா குலாவகானி நீசட்டா²னே உத³கபிட்டே² கரொந்தி, கக்கடகா த²லஸமீபே த்³வாரங் பித³ஹித்வா உத³கஸமீபத்³வாரேன வளஞ்ஜெந்தி, ததா³ து³ப்³பு³ட்டி²கா ப⁴விஸ்ஸதீதி க³ண்ஹந்தி.
18.Pakkodanoti dhaniyasuttaṃ. Kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati. Tena samayena dhaniyo gopo mahītīre paṭivasati. Tassāyaṃ pubbayogo – kassapassa bhagavato pāvacane dibbamāne vīsati vassasahassāni divase divase saṅghassa vīsati salākabhattāni adāsi. So tato cuto devesu uppanno. Evaṃ devaloke ekaṃ buddhantaraṃ khepetvā amhākaṃ bhagavato kāle videharaṭṭhamajjhe pabbataraṭṭhaṃ nāma atthi tattha dhammakoraṇḍaṃ nāma nagaraṃ, tasmiṃ nagare seṭṭhiputto hutvā abhinibbatto, goyūthaṃ nissāya jīvati. Tassa hi tiṃsamattāni gosahassāni honti, sattavīsasahassā gāvo khīraṃ duyhanti. Gopā nāma nibaddhavāsino na honti. Vassike cattāromāse thale vasanti, avasese aṭṭhamāse yattha tiṇodakaṃ sukhaṃ labbhati, tattha vasanti. Tañca nadītīraṃ vā jātassaratīraṃ vā hoti. Athāyampi vassakāle attano vasitagāmato nikkhamitvā gunnaṃ phāsuvihāratthāya okāsaṃ gavesanto mahāmahī bhijjitvā ekato kālamahī ekato mahāmahicceva saṅkhaṃ gantvā sandamānā puna samuddasamīpe samāgantvā pavattā. Yaṃ okāsaṃ antaradīpaṃ akāsi, taṃ pavisitvā vacchānaṃ sālaṃ attano ca nivesanaṃ māpetvā vāsaṃ kappesi. Tassa satta puttā, satta dhītaro, satta suṇisā, aneke ca kammakārā honti. Gopā nāma vassanimittaṃ jānanti. Yadā sakuṇikā kulāvakāni rukkhagge karonti, kakkaṭakā udakasamīpe dvāraṃ pidahitvā thalasamīpadvārena vaḷañjenti, tadā suvuṭṭhikā bhavissatīti gaṇhanti. Yadā pana sakuṇikā kulāvakāni nīcaṭṭhāne udakapiṭṭhe karonti, kakkaṭakā thalasamīpe dvāraṃ pidahitvā udakasamīpadvārena vaḷañjenti, tadā dubbuṭṭhikā bhavissatīti gaṇhanti.
அத² ஸோ த⁴னியோ ஸுவுட்டி²கனிமித்தானி உபஸல்லக்கெ²த்வா உபகட்டே² வஸ்ஸகாலே அந்தரதீ³பா நிக்க²மித்வா மஹாமஹியா பரதீரே ஸத்தஸத்தாஹம்பி தே³வே வஸ்ஸந்தே உத³கேன அனஜ்ஜொ²த்த²ரணோகாஸே அத்தனோ வஸனோகாஸங் கத்வா ஸமந்தா பரிக்கி²பித்வா, வச்ச²ஸாலாயோ மாபெத்வா, தத்த² நிவாஸங் கப்பேஸி. அத²ஸ்ஸ தா³ருதிணாதி³ஸங்க³ஹே கதே ஸப்³பே³ஸு புத்ததா³ரகம்மகரபோரிஸேஸு ஸமானியேஸு ஜாதேஸு நானப்பகாரே க²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜே படியத்தே ஸமந்தா சதுத்³தி³ஸா மேக⁴மண்ட³லானி உட்ட²ஹிங்ஸு. ஸோ தே⁴னுயோ து³ஹாபெத்வா , வச்ச²ஸாலாஸு வச்சே² ஸண்டா²பெத்வா, கு³ன்னங் சதுத்³தி³ஸா தூ⁴மங் காராபெத்வா, ஸப்³ப³பரிஜனங் போ⁴ஜாபெத்வா, ஸப்³ப³கிச்சானி காராபெத்வா தத்த² தத்த² தீ³பே உஜ்ஜாலாபெத்வா, ஸயங் கீ²ரேன ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா, மஹாஸயனே ஸயந்தோ அத்தனோ ஸிரிஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா, துட்ட²சித்தோ ஹுத்வா, அபரதி³ஸாய மேக⁴த்த²னிதஸத்³த³ங் ஸுத்வா நிபன்னோ இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி ‘‘பக்கோத³னோ து³த்³த⁴கீ²ரோஹமஸ்மீ’’தி.
Atha so dhaniyo suvuṭṭhikanimittāni upasallakkhetvā upakaṭṭhe vassakāle antaradīpā nikkhamitvā mahāmahiyā paratīre sattasattāhampi deve vassante udakena anajjhottharaṇokāse attano vasanokāsaṃ katvā samantā parikkhipitvā, vacchasālāyo māpetvā, tattha nivāsaṃ kappesi. Athassa dārutiṇādisaṅgahe kate sabbesu puttadārakammakaraporisesu samāniyesu jātesu nānappakāre khajjabhojje paṭiyatte samantā catuddisā meghamaṇḍalāni uṭṭhahiṃsu. So dhenuyo duhāpetvā , vacchasālāsu vacche saṇṭhāpetvā, gunnaṃ catuddisā dhūmaṃ kārāpetvā, sabbaparijanaṃ bhojāpetvā, sabbakiccāni kārāpetvā tattha tattha dīpe ujjālāpetvā, sayaṃ khīrena bhattaṃ bhuñjitvā, mahāsayane sayanto attano sirisampattiṃ disvā, tuṭṭhacitto hutvā, aparadisāya meghatthanitasaddaṃ sutvā nipanno imaṃ udānaṃ udānesi ‘‘pakkodano duddhakhīrohamasmī’’ti.
தத்ராயங் அத்த²வண்ணனா – பக்கோத³னோதி ஸித்³த⁴ப⁴த்தோ. து³த்³த⁴கீ²ரோதி கா³வோ து³ஹித்வா க³ஹிதகீ²ரோ. அஹந்தி அத்தானங் நித³ஸ்ஸேதி , அஸ்மீதி அத்தனோ ததா²பா⁴வங். பக்கோத³னோ து³த்³த⁴கீ²ரோ ச அஹமஸ்மி ப⁴வாமீதி அத்தோ². இதீதி ஏவமாஹாதி அத்தோ². நித்³தே³ஸே பன ‘‘இதீதி பத³ஸந்தி⁴, பத³ஸங்ஸக்³கோ³, பத³பாரிபூரி, அக்க²ரஸமவாயோ ப்³யஞ்ஜனஸிலிட்ட²தா பதா³னுபுப்³ப³தாமேத’’ந்தி (சூளனி॰ அஜிதமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 1) ஏவமஸ்ஸ அத்தோ² வண்ணிதோ. ஸோபி இத³மேவ ஸந்தா⁴யாதி வேதி³தப்³போ³. யங் யங் ஹி பத³ங் புப்³ப³பதே³ன வுத்தங், தஸ்ஸ தஸ்ஸ ஏவமாஹாதி ஏதமத்த²ங் பகாஸெந்தோயேவ இதிஸத்³தோ³ பச்சி²மேன பதே³ன மெத்தெய்யோ இதி வா ப⁴க³வா இதி வா ஏவமாதி³னா பத³ஸந்தி⁴ ஹோதி, நாஞ்ஞதா².
Tatrāyaṃ atthavaṇṇanā – pakkodanoti siddhabhatto. Duddhakhīroti gāvo duhitvā gahitakhīro. Ahanti attānaṃ nidasseti , asmīti attano tathābhāvaṃ. Pakkodano duddhakhīro ca ahamasmi bhavāmīti attho. Itīti evamāhāti attho. Niddese pana ‘‘itīti padasandhi, padasaṃsaggo, padapāripūri, akkharasamavāyo byañjanasiliṭṭhatā padānupubbatāmeta’’nti (cūḷani. ajitamāṇavapucchāniddesa 1) evamassa attho vaṇṇito. Sopi idameva sandhāyāti veditabbo. Yaṃ yaṃ hi padaṃ pubbapadena vuttaṃ, tassa tassa evamāhāti etamatthaṃ pakāsentoyeva itisaddo pacchimena padena metteyyo iti vā bhagavā iti vā evamādinā padasandhi hoti, nāññathā.
த⁴னியோ கோ³போதி தஸ்ஸ ஸெட்டி²புத்தஸ்ஸ நாமஸமோதா⁴னங். ஸோ ஹி யானிமானி தா²வராதீ³னி பஞ்ச த⁴னானி, தேஸு ட²பெத்வா தா³னஸீலாதி³அனுகா³மிகத⁴னங், கெ²த்தவத்து²-ஆராமாதி³தோ தா²வரத⁴னதோபி, க³வஸ்ஸாதி³தோ ஜங்க³மத⁴னதோபி ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³தோ ஸங்ஹாரிமத⁴னதோபி, ஸிப்பாயதனாதி³தோ அங்க³ஸமத⁴னதோபி யங் தங் லோகஸ்ஸ பஞ்சகோ³ரஸானுப்பதா³னேன ப³ஹூபகாரங் தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘நத்தி² கோ³ஸமிதங் த⁴ன’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 1.13; நெத்தி॰ 123) ஏவங் விஸேஸிதங் கோ³த⁴னங், தேன ஸமன்னாக³தத்தா த⁴னியோ, கு³ன்னங் பாலனதோ கோ³போ. யோ ஹி அத்தனோ கா³வோ பாலேதி, ஸோ ‘‘கோ³போ’’தி வுச்சதி. யோ பரேஸங் வேதனேன ப⁴டோ ஹுத்வா, ஸோ கோ³பாலகோ. அயங் பன அத்தனோயேவ, தேன கோ³போதி வுத்தோ.
Dhaniyo gopoti tassa seṭṭhiputtassa nāmasamodhānaṃ. So hi yānimāni thāvarādīni pañca dhanāni, tesu ṭhapetvā dānasīlādianugāmikadhanaṃ, khettavatthu-ārāmādito thāvaradhanatopi, gavassādito jaṅgamadhanatopi hiraññasuvaṇṇādito saṃhārimadhanatopi, sippāyatanādito aṅgasamadhanatopi yaṃ taṃ lokassa pañcagorasānuppadānena bahūpakāraṃ taṃ sandhāya ‘‘natthi gosamitaṃ dhana’’nti (saṃ. ni. 1.13; netti. 123) evaṃ visesitaṃ godhanaṃ, tena samannāgatattā dhaniyo, gunnaṃ pālanato gopo. Yo hi attano gāvo pāleti, so ‘‘gopo’’ti vuccati. Yo paresaṃ vetanena bhaṭo hutvā, so gopālako. Ayaṃ pana attanoyeva, tena gopoti vutto.
அனுதீரேதி தீரஸ்ஸ ஸமீபே. மஹியாதி மஹாமஹீனாமிகாய நதி³யா. ஸமானேன அனுகூலவத்தினா பரிஜனேன ஸத்³தி⁴ங் வாஸோ யஸ்ஸ ஸோ ஸமானவாஸோ, அயஞ்ச ததா²விதோ⁴. தேனாஹ ‘‘ஸமானவாஸோ’’தி. ச²ன்னாதி திணபண்ணச்ச²த³னேஹி அனோவஸ்ஸகா கதா. குடீதி வஸனக⁴ரஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ஆஹிதோதி ஆப⁴தோ, ஜாலிதோ வா. கி³னீதி அக்³கி³. தேஸு தேஸு டா²னேஸு அக்³கி³ ‘‘கி³னீ’’தி வோஹரீயதி. அத² சே பத்த²யஸீதி இதா³னி யதி³ இச்ச²ஸீதி வுத்தங் ஹோதி. பவஸ்ஸாதி ஸிஞ்ச, பக்³க⁴ர, உத³கங் முஞ்சாதி அத்தோ². தே³வாதி மேக⁴ங் ஆலபதி. அயங் தாவெத்த² பத³வண்ணனா.
Anutīreti tīrassa samīpe. Mahiyāti mahāmahīnāmikāya nadiyā. Samānena anukūlavattinā parijanena saddhiṃ vāso yassa so samānavāso, ayañca tathāvidho. Tenāha ‘‘samānavāso’’ti. Channāti tiṇapaṇṇacchadanehi anovassakā katā. Kuṭīti vasanagharassetaṃ adhivacanaṃ. Āhitoti ābhato, jālito vā. Ginīti aggi. Tesu tesu ṭhānesu aggi ‘‘ginī’’ti voharīyati. Atha ce patthayasīti idāni yadi icchasīti vuttaṃ hoti. Pavassāti siñca, pagghara, udakaṃ muñcāti attho. Devāti meghaṃ ālapati. Ayaṃ tāvettha padavaṇṇanā.
அயங் பன அத்த²வண்ணனா – ஏவமயங் த⁴னியோ கோ³போ அத்தனோ ஸயனக⁴ரே மஹாஸயனே நிபன்னோ மேக⁴த்த²னிதங் ஸுத்வா ‘‘பக்கோத³னோஹமஸ்மீ’’தி ப⁴ணந்தோ காயது³க்க²வூபஸமூபாயங் காயஸுக²ஹேதுஞ்ச அத்தனோ ஸன்னிஹிதங் தீ³பேதி. ‘‘து³த்³த⁴கீ²ரோஹமஸ்மீ’’தி ப⁴ணந்தோ சித்தது³க்க²வூபஸமூபாயங் சித்தஸுக²ஹேதுஞ்ச. ‘‘அனுதீரே மஹியா’’தி நிவாஸட்டா²னஸம்பத்திங், ‘‘ஸமானவாஸோ’’தி தாதி³ஸே காலே பியவிப்பயோக³பத³ட்டா²னஸ்ஸ ஸோகஸ்ஸாபா⁴வங். ‘‘ச²ன்னா குடீ’’தி காயது³க்கா²பக³மபடிகா⁴தங். ‘‘ஆஹிதோ கி³னீ’’தி யஸ்மா கோ³பாலகா பரிக்கே²பதூ⁴மதா³ருஅக்³கி³வஸேன தயோ அக்³கீ³ கரொந்தி. தே ச தஸ்ஸ கே³ஹே ஸப்³பே³ கதா, தஸ்மா ஸப்³ப³தி³ஸாஸு பரிக்கே²பக்³கி³ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஆஹிதோ கி³னீ’’தி ப⁴ணந்தோ வாளமிகா³க³மனநிவாரணங் தீ³பேதி, கு³ன்னங் மஜ்ஜே² கோ³மயாதீ³ஹி தூ⁴மக்³கி³ங் ஸந்தா⁴ய ட³ங்ஸமகஸாதீ³ஹி கு³ன்னங் அனாபா³த⁴ங், கோ³பாலகானங் ஸயனட்டா²னே தா³ருஅக்³கி³ங் ஸந்தா⁴ய கோ³பாலகானங் ஸீதாபா³த⁴படிகா⁴தங். ஸோ ஏவங் தீ³பெந்தோ அத்தனோ வா கு³ன்னங் வா பரிஜனஸ்ஸ வா வுட்டி²பச்சயஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஆபா³த⁴ஸ்ஸ அபா⁴வதோ பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதோ ஆஹ – ‘‘அத² சே பத்த²யஸீ பவஸ்ஸ தே³வா’’தி.
Ayaṃ pana atthavaṇṇanā – evamayaṃ dhaniyo gopo attano sayanaghare mahāsayane nipanno meghatthanitaṃ sutvā ‘‘pakkodanohamasmī’’ti bhaṇanto kāyadukkhavūpasamūpāyaṃ kāyasukhahetuñca attano sannihitaṃ dīpeti. ‘‘Duddhakhīrohamasmī’’ti bhaṇanto cittadukkhavūpasamūpāyaṃ cittasukhahetuñca. ‘‘Anutīre mahiyā’’ti nivāsaṭṭhānasampattiṃ, ‘‘samānavāso’’ti tādise kāle piyavippayogapadaṭṭhānassa sokassābhāvaṃ. ‘‘Channā kuṭī’’ti kāyadukkhāpagamapaṭighātaṃ. ‘‘Āhito ginī’’ti yasmā gopālakā parikkhepadhūmadāruaggivasena tayo aggī karonti. Te ca tassa gehe sabbe katā, tasmā sabbadisāsu parikkhepaggiṃ sandhāya ‘‘āhito ginī’’ti bhaṇanto vāḷamigāgamananivāraṇaṃ dīpeti, gunnaṃ majjhe gomayādīhi dhūmaggiṃ sandhāya ḍaṃsamakasādīhi gunnaṃ anābādhaṃ, gopālakānaṃ sayanaṭṭhāne dāruaggiṃ sandhāya gopālakānaṃ sītābādhapaṭighātaṃ. So evaṃ dīpento attano vā gunnaṃ vā parijanassa vā vuṭṭhipaccayassa kassaci ābādhassa abhāvato pītisomanassajāto āha – ‘‘atha ce patthayasī pavassa devā’’ti.
19. ஏவங் த⁴னியஸ்ஸ இமங் கா³த²ங் பா⁴ஸமானஸ்ஸ அஸ்ஸோஸி ப⁴க³வா தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா விஸுத்³தா⁴ய அதிக்கந்தமானுஸிகாய ஜேதவனமஹாவிஹாரே க³ந்த⁴குடியங் விஹரந்தோ. ஸுத்வா ச பன பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகெந்தோ அத்³த³ஸ த⁴னியஞ்ச பஜாபதிஞ்சஸ்ஸ ‘‘இமே உபோ⁴பி ஹேதுஸம்பன்னா. ஸசே அஹங் க³ந்த்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸாமி, உபோ⁴பி பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணிஸ்ஸந்தி. நோ சே க³மிஸ்ஸாமி, ஸ்வே உத³கோகே⁴ன வினஸ்ஸிஸ்ஸந்தீ’’தி தங் க²ணேயேவ ஸாவத்தி²தோ ஸத்த யோஜனஸதானி த⁴னியஸ்ஸ நிவாஸட்டா²னங் ஆகாஸேன க³ந்த்வா தஸ்ஸ குடியா உபரி அட்டா²ஸி. த⁴னியோ தங் கா³த²ங் புனப்புனங் பா⁴ஸதியேவ , ந நிட்டா²பேதி, ப⁴க³வதி க³தேபி பா⁴ஸதி. ப⁴க³வா ச தங் ஸுத்வா ‘‘ந எத்தகேன ஸந்துட்டா² வா விஸ்ஸத்தா² வா ஹொந்தி, ஏவங் பன ஹொந்தீ’’தி த³ஸ்ஸேதுங் –
19. Evaṃ dhaniyassa imaṃ gāthaṃ bhāsamānassa assosi bhagavā dibbāya sotadhātuyā visuddhāya atikkantamānusikāya jetavanamahāvihāre gandhakuṭiyaṃ viharanto. Sutvā ca pana buddhacakkhunā lokaṃ volokento addasa dhaniyañca pajāpatiñcassa ‘‘ime ubhopi hetusampannā. Sace ahaṃ gantvā dhammaṃ desessāmi, ubhopi pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇissanti. No ce gamissāmi, sve udakoghena vinassissantī’’ti taṃ khaṇeyeva sāvatthito satta yojanasatāni dhaniyassa nivāsaṭṭhānaṃ ākāsena gantvā tassa kuṭiyā upari aṭṭhāsi. Dhaniyo taṃ gāthaṃ punappunaṃ bhāsatiyeva , na niṭṭhāpeti, bhagavati gatepi bhāsati. Bhagavā ca taṃ sutvā ‘‘na ettakena santuṭṭhā vā vissatthā vā honti, evaṃ pana hontī’’ti dassetuṃ –
‘‘அக்கோத⁴னோ விக³தகி²லோஹமஸ்மி, அனுதீரே மஹியேகரத்திவாஸோ;
‘‘Akkodhano vigatakhilohamasmi,anutīre mahiyekarattivāso;
விவடா குடி நிப்³பு³தோ கி³னி, அத² சே பத்த²யஸீ பவஸ்ஸ தே³வா’’தி. –
Vivaṭā kuṭi nibbuto gini,atha ce patthayasī pavassa devā’’ti. –
இமங் படிகா³த²ங் அபா⁴ஸி ப்³யஞ்ஜனஸபா⁴க³ங் நோ அத்த²ஸபா⁴க³ங். ந ஹி ‘‘பக்கோத³னோ’’தி, ‘‘அக்கோத⁴னோ’’தி ச ஆதீ³னி பதா³னி அத்த²தோ ஸமெந்தி மஹாஸமுத்³த³ஸ்ஸ ஓரிமபாரிமதீரானி விய, ப்³யஞ்ஜனங் பனெத்த² கிஞ்சி கிஞ்சி ஸமேதீதி ப்³யஞ்ஜனஸபா⁴கா³னி ஹொந்தி. தத்த² புரிமகா³தா²ய ஸதி³ஸபதா³னங் வுத்தனயேனேவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Imaṃ paṭigāthaṃ abhāsi byañjanasabhāgaṃ no atthasabhāgaṃ. Na hi ‘‘pakkodano’’ti, ‘‘akkodhano’’ti ca ādīni padāni atthato samenti mahāsamuddassa orimapārimatīrāni viya, byañjanaṃ panettha kiñci kiñci sametīti byañjanasabhāgāni honti. Tattha purimagāthāya sadisapadānaṃ vuttanayeneva attho veditabbo.
விஸேஸபதா³னங் பனாயங் பத³தோ அத்த²தோ ச வண்ணனா – அக்கோத⁴னோதி அகுஜ்ஜ²னஸபா⁴வோ. யோ ஹி ஸோ புப்³பே³ வுத்தப்பகாரஆகா⁴தவத்து²ஸம்ப⁴வோ கோதோ⁴ ஏகச்சஸ்ஸ ஸுபரித்தோபி உப்பஜ்ஜமானோ ஹத³யங் ஸந்தாபெத்வா வூபஸம்மதி, யேன ச ததோ ப³லவதருப்பன்னேன ஏகச்சோ முக²விகுணனமத்தங் கரோதி, ததோ ப³லவதரேன ஏகச்சோ ப²ருஸங் வத்துகாமோ ஹனுஸஞ்சலனமத்தங் கரோதி, அபரோ ததோ ப³லவதரேன ப²ருஸங் ப⁴ணதி, அபரோ ததோ ப³லவதரேன த³ண்ட³ங் வா ஸத்த²ங் வா க³வேஸந்தோ தி³ஸா விலோகேதி, அபரோ ததோ ப³லவதரேன த³ண்ட³ங் வா ஸத்த²ங் வா ஆமஸதி, அபரோ ததோ ப³லவதரேன த³ண்டா³தீ³னி க³ஹெத்வா உபதா⁴வதி, அபரோ ததோ ப³லவதரேன ஏகங் வா த்³வே வா பஹாரே தே³தி, அபரோ ததோ ப³லவதரேன அபி ஞாதிஸாலோஹிதங் ஜீவிதா வோரோபேதி, ஏகச்சோ ததோ ப³லவதரேன பச்சா² விப்படிஸாரீ அத்தானம்பி ஜீவிதா வோரோபேதி ஸீஹளதீ³பே காலகா³மவாஸீ அமச்சோ விய. எத்தாவதா ச கோதோ⁴ பரமவேபுல்லப்பத்தோ ஹோதி. ஸோ ப⁴க³வதா போ³தி⁴மண்டே³யேவ ஸப்³ப³ஸோ பஹீனோ உச்சி²ன்னமூலோ தாலாவத்து²கதோ, தஸ்மா ப⁴க³வா ‘‘அக்கோத⁴னோஹமஸ்மீ’’தி ஆஹ.
Visesapadānaṃ panāyaṃ padato atthato ca vaṇṇanā – akkodhanoti akujjhanasabhāvo. Yo hi so pubbe vuttappakāraāghātavatthusambhavo kodho ekaccassa suparittopi uppajjamāno hadayaṃ santāpetvā vūpasammati, yena ca tato balavataruppannena ekacco mukhavikuṇanamattaṃ karoti, tato balavatarena ekacco pharusaṃ vattukāmo hanusañcalanamattaṃ karoti, aparo tato balavatarena pharusaṃ bhaṇati, aparo tato balavatarena daṇḍaṃ vā satthaṃ vā gavesanto disā viloketi, aparo tato balavatarena daṇḍaṃ vā satthaṃ vā āmasati, aparo tato balavatarena daṇḍādīni gahetvā upadhāvati, aparo tato balavatarena ekaṃ vā dve vā pahāre deti, aparo tato balavatarena api ñātisālohitaṃ jīvitā voropeti, ekacco tato balavatarena pacchā vippaṭisārī attānampi jīvitā voropeti sīhaḷadīpe kālagāmavāsī amacco viya. Ettāvatā ca kodho paramavepullappatto hoti. So bhagavatā bodhimaṇḍeyeva sabbaso pahīno ucchinnamūlo tālāvatthukato, tasmā bhagavā ‘‘akkodhanohamasmī’’ti āha.
விக³தகி²லோதி அபக³தகி²லோ. யே ஹி தே சித்தப³ந்த⁴பா⁴வேன பஞ்ச சேதோகி²லா வுத்தா, யே ஹி ச கி²லபூ⁴தே சித்தே ஸெய்யதா²பி நாம கி²லே பூ⁴மிபா⁴கே³ சத்தாரோ மாஸே வஸ்ஸந்தேபி தே³வே ஸஸ்ஸானி ந ருஹந்தி, ஏவமேவங் ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனாதி³குஸலஹேதுவஸ்ஸே வஸ்ஸந்தேபி குஸலங் ந ருஹதி தே ச ப⁴க³வதா போ³தி⁴மண்டே³யேவ ஸப்³ப³ஸோ பஹீனா, தஸ்மா ப⁴க³வா ‘‘விக³தகி²லோஹமஸ்மீ’’தி ஆஹ.
Vigatakhiloti apagatakhilo. Ye hi te cittabandhabhāvena pañca cetokhilā vuttā, ye hi ca khilabhūte citte seyyathāpi nāma khile bhūmibhāge cattāro māse vassantepi deve sassāni na ruhanti, evamevaṃ saddhammassavanādikusalahetuvasse vassantepi kusalaṃ na ruhati te ca bhagavatā bodhimaṇḍeyeva sabbaso pahīnā, tasmā bhagavā ‘‘vigatakhilohamasmī’’ti āha.
ஏகரத்திங் வாஸோ அஸ்ஸாதி ஏகரத்திவாஸோ . யதா² ஹி த⁴னியோ தத்த² சத்தாரோ வஸ்ஸிகே மாஸே நிப³த்³த⁴வாஸங் உபக³தோ, ந ததா² ப⁴க³வா. ப⁴க³வா ஹி தங்யேவ ரத்திங் தஸ்ஸ அத்த²காமதாய தத்த² வாஸங் உபக³தோ. தஸ்மா ‘‘ஏகரத்திவாஸோ’’தி ஆஹ. விவடாதி அபனீதச்ச²த³னா. குடீதி அத்தபா⁴வோ. அத்தபா⁴வோ ஹி தங் தங் அத்த²வஸங் படிச்ச காயோதிபி கு³ஹாதிபி தே³ஹோதிபி ஸந்தே³ஹோதிபி நாவாதிபி ரதோ²திபி வணோதிபி த⁴ஜோதிபி வம்மிகோதிபி குடீதிபி குடிகாதிபி வுச்சதி. இத⁴ பன கட்டா²தீ³னி படிச்ச கே³ஹனாமிகா குடி விய அட்டி²ஆதீ³னி படிச்ச ஸங்க்²யங் க³தத்தா ‘‘குடீ’’தி வுத்தோ. யதா²ஹ –
Ekarattiṃ vāso assāti ekarattivāso . Yathā hi dhaniyo tattha cattāro vassike māse nibaddhavāsaṃ upagato, na tathā bhagavā. Bhagavā hi taṃyeva rattiṃ tassa atthakāmatāya tattha vāsaṃ upagato. Tasmā ‘‘ekarattivāso’’ti āha. Vivaṭāti apanītacchadanā. Kuṭīti attabhāvo. Attabhāvo hi taṃ taṃ atthavasaṃ paṭicca kāyotipi guhātipi dehotipi sandehotipi nāvātipi rathotipi vaṇotipi dhajotipi vammikotipi kuṭītipi kuṭikātipi vuccati. Idha pana kaṭṭhādīni paṭicca gehanāmikā kuṭi viya aṭṭhiādīni paṭicca saṅkhyaṃ gatattā ‘‘kuṭī’’ti vutto. Yathāha –
‘‘ஸெய்யதா²பி, ஆவுஸோ, கட்ட²ஞ்ச படிச்ச, வல்லிஞ்ச படிச்ச, மத்திகஞ்ச படிச்ச, திணஞ்ச படிச்ச, ஆகாஸோ பரிவாரிதோ அகா³ரங்த்வேவ ஸங்க²ங் க³ச்ச²தி; ஏவமேவ கோ², ஆவுஸோ, அட்டி²ஞ்ச படிச்ச, ந்ஹாருஞ்ச படிச்ச, மங்ஸஞ்ச படிச்ச, சம்மஞ்ச படிச்ச, ஆகாஸோ பரிவாரிதோ ரூபந்த்வேவ ஸங்க²ங் க³ச்ச²தீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.306).
‘‘Seyyathāpi, āvuso, kaṭṭhañca paṭicca, valliñca paṭicca, mattikañca paṭicca, tiṇañca paṭicca, ākāso parivārito agāraṃtveva saṅkhaṃ gacchati; evameva kho, āvuso, aṭṭhiñca paṭicca, nhāruñca paṭicca, maṃsañca paṭicca, cammañca paṭicca, ākāso parivārito rūpantveva saṅkhaṃ gacchatī’’ti (ma. ni. 1.306).
சித்தமக்கடஸ்ஸ நிவாஸதோ வா குடி. யதா²ஹ –
Cittamakkaṭassa nivāsato vā kuṭi. Yathāha –
‘‘அட்டி²கங்கலகுடி சே ஸா, மக்கடாவஸதோ² இதி;
‘‘Aṭṭhikaṅkalakuṭi ce sā, makkaṭāvasatho iti;
மக்கடோ பஞ்சத்³வாராய, குடிகாய பஸக்கிய;
Makkaṭo pañcadvārāya, kuṭikāya pasakkiya;
த்³வாரேன அனுபரியாதி, க⁴ட்டயந்தோ புனப்புன’’ந்தி. (தே²ரகா³॰ 125);
Dvārena anupariyāti, ghaṭṭayanto punappuna’’nti. (theragā. 125);
ஸா குடி யேன தண்ஹாமானதி³ட்டி²ச²த³னேன ஸத்தானங் ச²ன்னத்தா புனப்புனங் ராகா³தி³கிலேஸவஸ்ஸங் அதிவஸ்ஸதி. யதா²ஹ –
Sā kuṭi yena taṇhāmānadiṭṭhichadanena sattānaṃ channattā punappunaṃ rāgādikilesavassaṃ ativassati. Yathāha –
‘‘ச²ன்னமதிவஸ்ஸதி, விவடங் நாதிவஸ்ஸதி;
‘‘Channamativassati, vivaṭaṃ nātivassati;
தஸ்மா ச²ன்னங் விவரேத², ஏவங் தங் நாதிவஸ்ஸதீ’’தி. (உதா³॰ 45; தே²ரகா³॰ 447; பரி॰ 339);
Tasmā channaṃ vivaretha, evaṃ taṃ nātivassatī’’ti. (udā. 45; theragā. 447; pari. 339);
அயங் கா³தா² த்³வீஸு டா²னேஸு வுத்தா க²ந்த⁴கே தே²ரகா³தா²யஞ்ச. க²ந்த⁴கே ஹி ‘‘யோ ஆபத்திங் படிச்சா²தே³தி, தஸ்ஸ கிலேஸா ச புனப்புனங் ஆபத்தியோ ச அதிவஸ்ஸந்தி, யோ பன ந படிச்சா²தே³தி, தஸ்ஸ நாதிவஸ்ஸந்தீ’’தி இமங் அத்த²ங் படிச்ச வுத்தா. தே²ரகா³தா²யங் ‘‘யஸ்ஸ ராகா³தி³ச்ச²த³னங் அத்தி², தஸ்ஸ புன இட்டா²ரம்மணாதீ³ஸு ராகா³தி³ஸம்ப⁴வதோ ச²ன்னமதிவஸ்ஸதி . யோ வா உப்பன்னே கிலேஸே அதி⁴வாஸேதி, தஸ்ஸேவ அதி⁴வாஸிதகிலேஸச்ச²த³னச்ச²ன்னா அத்தபா⁴வகுடி புனப்புனங் கிலேஸவஸ்ஸங் அதிவஸ்ஸதி. யஸ்ஸ பன அரஹத்தமக்³க³ஞாணவாதேன கிலேஸச்ச²த³னஸ்ஸ வித்³த⁴ங்ஸிதத்தா விவடா, தஸ்ஸ நாதிவஸ்ஸதீ’’தி. அயமத்தோ² இத⁴ அதி⁴ப்பேதோ. ப⁴க³வதா ஹி யதா²வுத்தங் ச²த³னங் யதா²வுத்தேனேவ நயேன வித்³த⁴ங்ஸிதங், தஸ்மா ‘‘விவடா குடீ’’தி ஆஹ. நிப்³பு³தோதி உபஸந்தோ. கி³னீதி அக்³கி³. யேன ஹி ஏகாத³ஸவிதே⁴ன அக்³கி³னா ஸப்³ப³மித³ங் ஆதி³த்தங். யதா²ஹ – ‘‘ஆதி³த்தங் ராக³க்³கி³னா’’தி வித்தா²ரோ. ஸோ அக்³கி³ ப⁴க³வதோ போ³தி⁴மூலேயேவ அரியமக்³க³ஸலிலஸேகேன நிப்³பு³தோ, தஸ்மா ‘‘நிப்³பு³தோ கி³னீ’’தி ஆஹ.
Ayaṃ gāthā dvīsu ṭhānesu vuttā khandhake theragāthāyañca. Khandhake hi ‘‘yo āpattiṃ paṭicchādeti, tassa kilesā ca punappunaṃ āpattiyo ca ativassanti, yo pana na paṭicchādeti, tassa nātivassantī’’ti imaṃ atthaṃ paṭicca vuttā. Theragāthāyaṃ ‘‘yassa rāgādicchadanaṃ atthi, tassa puna iṭṭhārammaṇādīsu rāgādisambhavato channamativassati . Yo vā uppanne kilese adhivāseti, tasseva adhivāsitakilesacchadanacchannā attabhāvakuṭi punappunaṃ kilesavassaṃ ativassati. Yassa pana arahattamaggañāṇavātena kilesacchadanassa viddhaṃsitattā vivaṭā, tassa nātivassatī’’ti. Ayamattho idha adhippeto. Bhagavatā hi yathāvuttaṃ chadanaṃ yathāvutteneva nayena viddhaṃsitaṃ, tasmā ‘‘vivaṭā kuṭī’’ti āha. Nibbutoti upasanto. Ginīti aggi. Yena hi ekādasavidhena agginā sabbamidaṃ ādittaṃ. Yathāha – ‘‘ādittaṃ rāgagginā’’ti vitthāro. So aggi bhagavato bodhimūleyeva ariyamaggasalilasekena nibbuto, tasmā ‘‘nibbuto ginī’’ti āha.
ஏவங் வத³ந்தோ ச த⁴னியங் அதுட்ட²ப்³பே³ன துஸ்ஸமானங் அஞ்ஞாபதே³ஸேனேவ பரிபா⁴ஸதி, ஓவத³தி, அனுஸாஸதி. கத²ங்? ‘‘அக்கோத⁴னோ’’தி ஹி வத³மானோ, த⁴னிய, த்வங் ‘‘பக்கோத³னோஹமஸ்மீ’’தி துட்டோ², ஓத³னபாகோ ச யாவஜீவங் த⁴னபரிக்க²யேன கத்தப்³போ³, த⁴னபரிக்க²யோ ச ஆரக்கா²தி³து³க்க²பத³ட்டா²னோ, ஏவங் ஸந்தே து³க்கே²னேவ துட்டோ² ஹோஸி. அஹங் பன ‘‘அக்கோத⁴னோஹமஸ்மீ’’தி துஸ்ஸந்தோ ஸந்தி³ட்டி²கஸம்பராயிகது³க்கா²பா⁴வேன துட்டோ² ஹோமீதி தீ³பேதி. ‘‘விக³தகி²லோ’’தி வத³மானோ த்வங் ‘‘து³த்³த⁴கீ²ரோஹமஸ்மீ’’தி துஸ்ஸந்தோ அகதகிச்சோவ ‘‘கதகிச்சோஹமஸ்மீ’’தி மந்த்வா துட்டோ², அஹங் பன ‘‘விக³தகி²லோஹமஸ்மீ’’தி துஸ்ஸந்தோ கதகிச்சோவ துட்டோ² ஹோமீதி தீ³பேதி. ‘‘அனுதீரே மஹியேகரத்திவாஸோ’’தி வத³மானோ த்வங் அனுதீரே மஹியா ஸமானவாஸோதி துஸ்ஸந்தோ சதுமாஸனிப³த்³த⁴வாஸேன துட்டோ². நிப³த்³த⁴வாஸோ ச ஆவாஸஸங்கே³ன ஹோதி, ஸோ ச து³க்கோ², ஏவங் ஸந்தே து³க்கே²னேவ துட்டோ² ஹோஸி. அஹங் பன ஏகரத்திவாஸோதி துஸ்ஸந்தோ அனிப³த்³த⁴வாஸேன துட்டோ², அனிப³த்³த⁴வாஸோ ச ஆவாஸஸங்கா³பா⁴வேன ஹோதி, ஆவாஸஸங்கா³பா⁴வோ ச ஸுகோ²தி ஸுகே²னேவ துட்டோ² ஹோமீதி தீ³பேதி.
Evaṃ vadanto ca dhaniyaṃ atuṭṭhabbena tussamānaṃ aññāpadeseneva paribhāsati, ovadati, anusāsati. Kathaṃ? ‘‘Akkodhano’’ti hi vadamāno, dhaniya, tvaṃ ‘‘pakkodanohamasmī’’ti tuṭṭho, odanapāko ca yāvajīvaṃ dhanaparikkhayena kattabbo, dhanaparikkhayo ca ārakkhādidukkhapadaṭṭhāno, evaṃ sante dukkheneva tuṭṭho hosi. Ahaṃ pana ‘‘akkodhanohamasmī’’ti tussanto sandiṭṭhikasamparāyikadukkhābhāvena tuṭṭho homīti dīpeti. ‘‘Vigatakhilo’’ti vadamāno tvaṃ ‘‘duddhakhīrohamasmī’’ti tussanto akatakiccova ‘‘katakiccohamasmī’’ti mantvā tuṭṭho, ahaṃ pana ‘‘vigatakhilohamasmī’’ti tussanto katakiccova tuṭṭho homīti dīpeti. ‘‘Anutīre mahiyekarattivāso’’ti vadamāno tvaṃ anutīre mahiyā samānavāsoti tussanto catumāsanibaddhavāsena tuṭṭho. Nibaddhavāso ca āvāsasaṅgena hoti, so ca dukkho, evaṃ sante dukkheneva tuṭṭho hosi. Ahaṃ pana ekarattivāsoti tussanto anibaddhavāsena tuṭṭho, anibaddhavāso ca āvāsasaṅgābhāvena hoti, āvāsasaṅgābhāvo ca sukhoti sukheneva tuṭṭho homīti dīpeti.
‘‘விவடா குடீ’’தி வத³மானோ த்வங் ச²ன்னா குடீதி துஸ்ஸந்தோ ச²ன்னகே³ஹதாய துட்டோ², கே³ஹே ச தே ச²ன்னேபி அத்தபா⁴வகுடிகங் கிலேஸவஸ்ஸங் அதிவஸ்ஸதி, யேன ஸஞ்ஜனிதேஹி சதூஹி மஹோகே⁴ஹி வுய்ஹமானோ அனயப்³யஸனங் பாபுணெய்யாஸி, ஏவங் ஸந்தே அதுட்ட²ப்³பே³னேவ துட்டோ² ஹோஸி. அஹங் பன ‘‘விவடா குடீ’’தி துஸ்ஸந்தோ அத்தபா⁴வகுடியா கிலேஸச்ச²த³னாபா⁴வேன துட்டோ². ஏவஞ்ச மே விவடாய குடியா ந தங் கிலேஸவஸ்ஸங் அதிவஸ்ஸதி, யேன ஸஞ்ஜனிதேஹி சதூஹி மஹோகே⁴ஹி வுய்ஹமானோ அனயப்³யஸனங் பாபுணெய்யங், ஏவங் ஸந்தே துட்ட²ப்³பே³னேவ துட்டோ² ஹோமீதி தீ³பேதி. ‘‘நிப்³பு³தோ கி³னீ’’தி வத³மானோ த்வங் ஆஹிதோ கி³னீதி துஸ்ஸந்தோ அகதூபத்³த³வனிவாரணோவ கதூபத்³த³வனிவாரணொஸ்மீதி மந்த்வா துட்டோ². அஹங் பன நிப்³பு³தோ கி³னீதி துஸ்ஸந்தோ ஏகாத³ஸக்³கி³பரிளாஹாபா⁴வதோ கதூபத்³த³வனிவாரணதாயேவ துட்டோ²தி தீ³பேதி. ‘‘அத² சே பத்த²யஸீ பவஸ்ஸ தே³வா’’தி வத³மானோ ஏவங் விக³தது³க்கா²னங் அனுப்பத்தஸுகா²னங் கதஸப்³ப³கிச்சானங் அம்ஹாதி³ஸானங் ஏதங் வசனங் ஸோப⁴தி, அத² சே பத்த²யஸி, பவஸ்ஸ தே³வ, ந நோ தயி வஸ்ஸந்தே வா அவஸ்ஸந்தே வா வுட்³டி⁴ வா ஹானி வா அத்தி², த்வங் பன கஸ்மா ஏவங் வத³ஸீதி தீ³பேதி. தஸ்மா யங் வுத்தங் ‘‘ஏவங் வத³ந்தோ ச த⁴னிய அதுட்ட²ப்³பே³னேவ துஸ்ஸமானங் அஞ்ஞாபதே³ஸேனேவ பரிபா⁴ஸதி ஓவத³தி, அனுஸாஸதீ’’தி, தங் ஸம்மதே³வ வுத்தந்தி.
‘‘Vivaṭā kuṭī’’ti vadamāno tvaṃ channā kuṭīti tussanto channagehatāya tuṭṭho, gehe ca te channepi attabhāvakuṭikaṃ kilesavassaṃ ativassati, yena sañjanitehi catūhi mahoghehi vuyhamāno anayabyasanaṃ pāpuṇeyyāsi, evaṃ sante atuṭṭhabbeneva tuṭṭho hosi. Ahaṃ pana ‘‘vivaṭā kuṭī’’ti tussanto attabhāvakuṭiyā kilesacchadanābhāvena tuṭṭho. Evañca me vivaṭāya kuṭiyā na taṃ kilesavassaṃ ativassati, yena sañjanitehi catūhi mahoghehi vuyhamāno anayabyasanaṃ pāpuṇeyyaṃ, evaṃ sante tuṭṭhabbeneva tuṭṭho homīti dīpeti. ‘‘Nibbuto ginī’’ti vadamāno tvaṃ āhito ginīti tussanto akatūpaddavanivāraṇova katūpaddavanivāraṇosmīti mantvā tuṭṭho. Ahaṃ pana nibbuto ginīti tussanto ekādasaggipariḷāhābhāvato katūpaddavanivāraṇatāyeva tuṭṭhoti dīpeti. ‘‘Atha ce patthayasī pavassa devā’’ti vadamāno evaṃ vigatadukkhānaṃ anuppattasukhānaṃ katasabbakiccānaṃ amhādisānaṃ etaṃ vacanaṃ sobhati, atha ce patthayasi, pavassa deva, na no tayi vassante vā avassante vā vuḍḍhi vā hāni vā atthi, tvaṃ pana kasmā evaṃ vadasīti dīpeti. Tasmā yaṃ vuttaṃ ‘‘evaṃ vadanto ca dhaniya atuṭṭhabbeneva tussamānaṃ aññāpadeseneva paribhāsati ovadati, anusāsatī’’ti, taṃ sammadeva vuttanti.
20. ஏவமிமங் ப⁴க³வதா வுத்தங் கா³த²ங் ஸுத்வாபி த⁴னியோ கோ³போ ‘‘கோ அயங் கா³த²ங் பா⁴ஸதீ’’தி அவத்வா தேன ஸுபா⁴ஸிதேன பரிதுட்டோ² புனபி ததா²ரூபங் ஸோதுகாமோ அபரம்பி கா³த²மாஹ ‘‘அந்த⁴கமகஸா’’தி. தத்த² அந்த⁴காதி காளமக்கி²கானங் அதி⁴வசனங், பிங்க³லமக்கி²கானந்திபி ஏகே. மகஸாதி மகஸாயேவ. ந விஜ்ஜரேதி நத்தி². கச்சே²தி த்³வே கச்சா² – நதீ³கச்சோ² ச பப்³ப³தகச்சோ² ச. இத⁴ நதீ³கச்சோ². ருள்ஹதிணேதி ஸஞ்ஜாததிணே. சரந்தீதி ப⁴த்தகிச்சங் கரொந்தி. வுட்டி²ம்பீதி வாதவுட்டி²ஆதி³கா அனேகா வுட்டி²யோ, தா ஆளவகஸுத்தே பகாஸயிஸ்ஸாம. இத⁴ பன வஸ்ஸவுட்டி²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸஹெய்யுந்தி க²மெய்யுங். ஸேஸங் பாகடமேவ. எத்த² த⁴னியோ யே அந்த⁴கமகஸா ஸன்னிபதித்வா ருதி⁴ரே பிவந்தா முஹுத்தேனேவ கா³வோ அனயப்³யஸனங் பாபெந்தி, தஸ்மா வுட்டி²தமத்தேயேவ தே கோ³பாலகா பங்ஸுனா ச ஸாகா²ஹி ச மாரெந்தி, தேஸங் அபா⁴வேன கு³ன்னங் கே²மதங், கச்சே² ருள்ஹதிணசரணேன அத்³தா⁴னக³மனபரிஸ்ஸமாபா⁴வங் வத்வா கு²தா³கிலமதா²பா⁴வஞ்ச தீ³பெந்தோ ‘‘யதா² அஞ்ஞேஸங் கா³வோ அந்த⁴கமகஸஸம்ப²ஸ்ஸேஹி தி³ஸ்ஸமானா அத்³தா⁴னக³மனேன கிலந்தா கு²தா³ய மிலாயமானா ஏகவுட்டி²னிபாதம்பி ந ஸஹெய்யுங், ந மே ததா² கா³வோ, மய்ஹங் பன கா³வோ வுத்தப்பகாராபா⁴வா த்³விக்க²த்துங் வா திக்க²துங் வா வுட்டி²ம்பி ஸஹெய்யு’’ந்தி தீ³பேதி.
20. Evamimaṃ bhagavatā vuttaṃ gāthaṃ sutvāpi dhaniyo gopo ‘‘ko ayaṃ gāthaṃ bhāsatī’’ti avatvā tena subhāsitena parituṭṭho punapi tathārūpaṃ sotukāmo aparampi gāthamāha ‘‘andhakamakasā’’ti. Tattha andhakāti kāḷamakkhikānaṃ adhivacanaṃ, piṅgalamakkhikānantipi eke. Makasāti makasāyeva. Na vijjareti natthi. Kaccheti dve kacchā – nadīkaccho ca pabbatakaccho ca. Idha nadīkaccho. Ruḷhatiṇeti sañjātatiṇe. Carantīti bhattakiccaṃ karonti. Vuṭṭhimpīti vātavuṭṭhiādikā anekā vuṭṭhiyo, tā āḷavakasutte pakāsayissāma. Idha pana vassavuṭṭhiṃ sandhāya vuttaṃ. Saheyyunti khameyyuṃ. Sesaṃ pākaṭameva. Ettha dhaniyo ye andhakamakasā sannipatitvā rudhire pivantā muhutteneva gāvo anayabyasanaṃ pāpenti, tasmā vuṭṭhitamatteyeva te gopālakā paṃsunā ca sākhāhi ca mārenti, tesaṃ abhāvena gunnaṃ khemataṃ, kacche ruḷhatiṇacaraṇena addhānagamanaparissamābhāvaṃ vatvā khudākilamathābhāvañca dīpento ‘‘yathā aññesaṃ gāvo andhakamakasasamphassehi dissamānā addhānagamanena kilantā khudāya milāyamānā ekavuṭṭhinipātampi na saheyyuṃ, na me tathā gāvo, mayhaṃ pana gāvo vuttappakārābhāvā dvikkhattuṃ vā tikkhatuṃ vā vuṭṭhimpi saheyyu’’nti dīpeti.
21. ததோ ப⁴க³வா யஸ்மா த⁴னியோ அந்தரதீ³பே வஸந்தோ ப⁴யங் தி³ஸ்வா, குல்லங் ப³ந்தி⁴த்வா, மஹாமஹிங் தரித்வா, தங் கச்ச²ங் ஆக³ம்ம ‘‘அஹங் ஸுட்டு² ஆக³தோ, நிப்³ப⁴யேவ டா²னே டி²தோ’’தி மஞ்ஞமானோ ஏவமாஹ, ஸப⁴யே ஏவ ச ஸோ டா²னே டி²தோ, தஸ்மா தஸ்ஸ ஆக³மனட்டா²னா அத்தனோ ஆக³மனட்டா²னங் உத்தரிதரஞ்ச பணீததரஞ்ச வண்ணெந்தோ ‘‘ப³த்³தா⁴ஸி பி⁴ஸீ’’தி இமங் கா³த²மபா⁴ஸி, அத்த²ஸபா⁴க³ங் நோ ப்³யஞ்ஜனஸபா⁴க³ங்.
21. Tato bhagavā yasmā dhaniyo antaradīpe vasanto bhayaṃ disvā, kullaṃ bandhitvā, mahāmahiṃ taritvā, taṃ kacchaṃ āgamma ‘‘ahaṃ suṭṭhu āgato, nibbhayeva ṭhāne ṭhito’’ti maññamāno evamāha, sabhaye eva ca so ṭhāne ṭhito, tasmā tassa āgamanaṭṭhānā attano āgamanaṭṭhānaṃ uttaritarañca paṇītatarañca vaṇṇento ‘‘baddhāsi bhisī’’ti imaṃ gāthamabhāsi, atthasabhāgaṃ no byañjanasabhāgaṃ.
தத்த² பி⁴ஸீதி பத்த²ரித்வா புது²லங் கத்வா ப³த்³த⁴குல்லோ வுச்சதி லோகே. அரியஸ்ஸ பன த⁴ம்மவினயே அரியமக்³க³ஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். அரியமக்³கோ³ ஹி –
Tattha bhisīti pattharitvā puthulaṃ katvā baddhakullo vuccati loke. Ariyassa pana dhammavinaye ariyamaggassetaṃ adhivacanaṃ. Ariyamaggo hi –
‘‘மக்³கோ³ பஜ்ஜோ பதோ² பந்தோ², அஞ்ஜஸங் வடுமாயனங்;
‘‘Maggo pajjo patho pantho, añjasaṃ vaṭumāyanaṃ;
நாவா உத்தரஸேது ச, குல்லோ ச பி⁴ஸி ஸங்கமோ’’. (சூளனி॰ பாராயனத்து²திகா³தா²னித்³தே³ஸ 101);
Nāvā uttarasetu ca, kullo ca bhisi saṅkamo’’. (cūḷani. pārāyanatthutigāthāniddesa 101);
‘‘அத்³தா⁴னங் பப⁴வோ சேவ, தத்த² தத்த² பகாஸிதோ’’.
‘‘Addhānaṃ pabhavo ceva, tattha tattha pakāsito’’.
இமாயபி கா³தா²ய ப⁴க³வா புரிமனயேனேவ தங் ஓவத³ந்தோ இமங் அத்த²ங் ஆஹாதி வேதி³தப்³போ³ – த⁴னிய, த்வங் குல்லங் ப³ந்தி⁴த்வா, மஹிங் தரித்வா, இமங் டா²னமாக³தோ, புனபி ச தே குல்லோ ப³ந்தி⁴தப்³போ³ ஏவ ப⁴விஸ்ஸதி, நதீ³ ச தரிதப்³பா³, ந சேதங் டா²னங் கே²மங். மயா பன ஏகசித்தே மக்³க³ங்கா³னி ஸமோதா⁴னெத்வா ஞாணப³ந்த⁴னேன ப³த்³தா⁴ அஹோஸி பி⁴ஸி. ஸா ச ஸத்ததிங்ஸபோ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மபரிபுண்ணதாய ஏகரஸபா⁴வூபக³தத்தா அஞ்ஞமஞ்ஞங் அனதிவத்தனேன புன ப³ந்தி⁴தப்³ப³ப்பயோஜனாபா⁴வேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு கேனசி மோசேதுங் அஸக்குணெய்யதாய ச ஸுஸங்க²தா. தாய சம்ஹி திண்ணோ, புப்³பே³ பத்தி²தங் தீரப்பதே³ஸங் க³தோ. க³ச்ச²ந்தோபி ச ந ஸோதாபன்னாத³யோ விய கஞ்சிதே³வ பதே³ஸங் க³தோ. அத² கோ² பாரக³தோ ஸப்³பா³ஸவக்க²யங் ஸப்³ப³த⁴ம்மபாரங் பரமங் கே²மங் நிப்³பா³னங் க³தோ, திண்ணோதி வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தோ, பாரக³தோதி அரஹத்தங் பத்தோ . கிங் வினெய்ய பாரக³தோதி சே? வினெய்ய ஓக⁴ங், காமோகா⁴தி³சதுப்³பி³த⁴ங் ஓக⁴ங் தரித்வா அதிக்கம்ம தங் பாரங் க³தோதி. இதா³னி ச பன மே புன தரிதப்³பா³பா⁴வதோ அத்தோ² பி⁴ஸியா ந விஜ்ஜதி, தஸ்மா மமேவ யுத்தங் வத்துங் ‘‘அத² சே பத்த²யஸீ பவஸ்ஸ தே³வா’’தி.
Imāyapi gāthāya bhagavā purimanayeneva taṃ ovadanto imaṃ atthaṃ āhāti veditabbo – dhaniya, tvaṃ kullaṃ bandhitvā, mahiṃ taritvā, imaṃ ṭhānamāgato, punapi ca te kullo bandhitabbo eva bhavissati, nadī ca taritabbā, na cetaṃ ṭhānaṃ khemaṃ. Mayā pana ekacitte maggaṅgāni samodhānetvā ñāṇabandhanena baddhā ahosi bhisi. Sā ca sattatiṃsabodhipakkhiyadhammaparipuṇṇatāya ekarasabhāvūpagatattā aññamaññaṃ anativattanena puna bandhitabbappayojanābhāvena devamanussesu kenaci mocetuṃ asakkuṇeyyatāya ca susaṅkhatā. Tāya camhi tiṇṇo, pubbe patthitaṃ tīrappadesaṃ gato. Gacchantopi ca na sotāpannādayo viya kañcideva padesaṃ gato. Atha kho pāragato sabbāsavakkhayaṃ sabbadhammapāraṃ paramaṃ khemaṃ nibbānaṃ gato, tiṇṇoti vā sabbaññutaṃ patto, pāragatoti arahattaṃ patto . Kiṃ vineyya pāragatoti ce? Vineyya oghaṃ, kāmoghādicatubbidhaṃ oghaṃ taritvā atikkamma taṃ pāraṃ gatoti. Idāni ca pana me puna taritabbābhāvato attho bhisiyā na vijjati, tasmā mameva yuttaṃ vattuṃ ‘‘atha ce patthayasī pavassa devā’’ti.
22. தம்பி ஸுத்வா த⁴னியோ புரிமனயேனேவ ‘‘கோ³பீ மம அஸ்ஸவா’’தி இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி. தத்த² கோ³பீதி ப⁴ரியங் நித்³தி³ஸதி. அஸ்ஸவாதி வசனகரா கிங்காரபடிஸாவினீ. அலோலாதி மாதுகா³மோ ஹி பஞ்சஹி லோலதாஹி லோலோ ஹோதி – ஆஹாரலோலதாய, அலங்காரலோலதாய, பரபுரிஸலோலதாய, த⁴னலோலதாய, பாத³லோலதாய. ததா² ஹி மாதுகா³மோ ப⁴த்தபூவஸுராதி³பே⁴தே³ ஆஹாரே லோலதாய அந்தமஸோ பாரிவாஸிகப⁴த்தம்பி பு⁴ஞ்ஜதி, ஹத்தோ²தாபகம்பி கா²த³தி, தி³கு³ணங் த⁴னமனுப்பத³த்வாபி ஸுரங் பிவதி. அலங்காரலோலதாய அஞ்ஞங் அலங்காரங் அலப⁴மானோ அந்தமஸோ உத³கதேலகேனபி கேஸே ஓஸண்டெ³த்வா முக²ங் பரிமஜ்ஜதி. பரபுரிஸலோலதாய அந்தமஸோ புத்தேனபி தாதி³ஸே பதே³ஸே பக்கோஸியமானோ பட²மங் அஸத்³த⁴ம்மவஸேன சிந்தேதி. த⁴னலோலதாய ‘‘ஹங்ஸராஜங் க³ஹெத்வான ஸுவண்ணா பரிஹாயத²’’. பாத³லோலதாய ஆராமாதி³க³மனஸீலோ ஹுத்வா ஸப்³ப³ங் த⁴னங் வினாஸேதி. தத்த² த⁴னியோ ‘‘ஏகாபி லோலதா மய்ஹங் கோ³பியா நத்தீ²’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ அலோலாதி ஆஹ.