Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
2. து³தியபாராஜிகங்
2. Dutiyapārājikaṃ
அது³தியேன ஜினேன யங் து³தியங் பாராஜிகங் பகாஸிதங், தஸ்ஸ இதா³னி யஸ்மா ஸங்வண்ணனாக்கமோ பத்தோ, தஸ்மா யங் ஸுவிஞ்ஞெய்யங், யஞ்ச புப்³பே³ பகாஸிதங், தங் ஸப்³ப³ங் வஜ்ஜயித்வா அஸ்ஸ து³தியஸ்ஸ அயங் ஸங்வண்ணனா ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Adutiyena jinena yaṃ dutiyaṃ pārājikaṃ pakāsitaṃ, tassa idāni yasmā saṃvaṇṇanākkamo patto, tasmā yaṃ suviññeyyaṃ, yañca pubbe pakāsitaṃ, taṃ sabbaṃ vajjayitvā assa dutiyassa ayaṃ saṃvaṇṇanā hotīti sambandho.
த⁴னியவத்து²வண்ணனா
Dhaniyavatthuvaṇṇanā
84. ராஜக³ஹேதி எத்த² து³க்³க³ஜனபத³ட்டா²னவிஸேஸஸம்பதா³தி³யோக³தோ பதா⁴னபா⁴வேன ராஜூஹி க³ஹிதங் பரிக்³க³ஹிதந்தி ராஜக³ஹந்தி ஆஹ ‘‘மந்தா⁴து…பே॰… வுச்சதீ’’தி. தத்த² மஹாகோ³விந்தே³ன மஹாஸத்தேன பரிக்³க³ஹிதங் ரேணுனா பரிக்³க³ஹிதமேவ ஹோதீதி மஹாகோ³விந்த³க்³க³ஹணங். மஹாகோ³விந்த³பஅக்³க³ஹிததாகித்தனஞ்ஹி ததா³ ரேணுனா மக³த⁴ராஜேன பரிக்³க³ஹிதபா⁴வூபலக்க²ணங். தஸ்ஸ ஹி ஸோ புரோஹிதோ. ‘‘மஹாகோ³விந்தோ³தி மஹானுபா⁴வோ புராதனோ ஏகோ மக³த⁴ராஜா’’தி கேசி. பரிக்³க³ஹிதத்தாதி ராஜதா⁴னீபா⁴வேன பரிக்³க³ஹிதத்தா. க³ய்ஹதீதி க³ஹோ, ராஜூனங் க³ஹோதி ராஜக³ஹங், நக³ரஸத்³தா³பெக்கா²ய நபுங்ஸகனித்³தே³ஸோ. அஞ்ஞேபெத்த² பகாரேதி ‘‘நக³ரமாபனேன ரஞ்ஞா காரிதஸப்³ப³க³ஹத்தா ராஜக³ஹங், கி³ஜ்ஜ²கூடாதீ³ஹி பரிக்கி²த்தத்தா பப்³ப³தராஜேஹி பரிக்கி²த்தகே³ஹஸதி³ஸந்திபி ராஜக³ஹங், ஸம்பன்னப⁴வனதாய ராஜமானங் கே³ஹந்திபி ராஜக³ஹங், ஸுவிஹிதாரக்க²தாய அனத்தா²வஹபா⁴வேன உபக³தானங் படிராஜூனங் க³ஹங் கே³ஹபூ⁴தந்திபி ராஜக³ஹங், ராஜூஹி தி³ஸ்வா ஸம்மா பதிட்டா²பிதத்தா தேஸங் க³ஹங் கே³ஹபூ⁴தந்திபி ராஜக³ஹங். ஆராமராமணெய்யகாதீ³ஹி ராஜதே, நிவாஸஸுக²தாதி³னா ஸத்தேஹி மமத்தவஸேன க³ய்ஹதி பரிக்³க³ய்ஹதீதி வா ராஜக³ஹ’’ந்தி ஏதி³ஸே பகாரே. ஸோ பதே³ஸோ டா²னவிஸேஸபா⁴வேன உளாரஸத்தபரிபோ⁴கோ³தி ஆஹ ‘‘தங் பனேத’’ந்திஆதி³. தத்த² பு³த்³த⁴காலே சக்கவத்திகாலே சாதி இத³ங் யேபு⁴ய்யவஸேன வுத்தங். தேஸந்தி யக்கா²னங். வஸனவனந்தி ஆபானபூ⁴மிபூ⁴தங் உபவனங். கி³ஜ்ஜா² எத்த² ஸந்தீதி கி³ஜ்ஜ²ங், கூடங். தங் ஏதஸ்ஸாதி கி³ஜ்ஜ²கூடோ. கி³ஜ்ஜோ² வியாதி வா கி³ஜ்ஜ²ங், கூடங். தங் ஏதஸ்ஸாதி கி³ஜ்ஜ²கூடோ, பப்³ப³தோ. கி³ஜ்ஜ²ஸதி³ஸகூடோதி கி³ஜ்ஜ²கூடோதி வா மஜ்ஜே²பத³லோபீஸமாஸோ யதா² ‘‘ஸாகபத்த²வோ’’தி, தஸ்மிங் கி³ஜ்ஜ²கூடே. தேனாஹ ‘‘கி³ஜ்ஜா²’’திஆதி³.
84.Rājagaheti ettha duggajanapadaṭṭhānavisesasampadādiyogato padhānabhāvena rājūhi gahitaṃ pariggahitanti rājagahanti āha ‘‘mandhātu…pe… vuccatī’’ti. Tattha mahāgovindena mahāsattena pariggahitaṃ reṇunā pariggahitameva hotīti mahāgovindaggahaṇaṃ. Mahāgovindapaaggahitatākittanañhi tadā reṇunā magadharājena pariggahitabhāvūpalakkhaṇaṃ. Tassa hi so purohito. ‘‘Mahāgovindoti mahānubhāvo purātano eko magadharājā’’ti keci. Pariggahitattāti rājadhānībhāvena pariggahitattā. Gayhatīti gaho, rājūnaṃ gahoti rājagahaṃ, nagarasaddāpekkhāya napuṃsakaniddeso. Aññepettha pakāreti ‘‘nagaramāpanena raññā kāritasabbagahattā rājagahaṃ, gijjhakūṭādīhi parikkhittattā pabbatarājehi parikkhittagehasadisantipi rājagahaṃ, sampannabhavanatāya rājamānaṃ gehantipi rājagahaṃ, suvihitārakkhatāya anatthāvahabhāvena upagatānaṃ paṭirājūnaṃ gahaṃ gehabhūtantipi rājagahaṃ, rājūhi disvā sammā patiṭṭhāpitattā tesaṃ gahaṃ gehabhūtantipi rājagahaṃ. Ārāmarāmaṇeyyakādīhi rājate, nivāsasukhatādinā sattehi mamattavasena gayhati pariggayhatīti vā rājagaha’’nti edise pakāre. So padeso ṭhānavisesabhāvena uḷārasattaparibhogoti āha ‘‘taṃ paneta’’ntiādi. Tattha buddhakāle cakkavattikāle cāti idaṃ yebhuyyavasena vuttaṃ. Tesanti yakkhānaṃ. Vasanavananti āpānabhūmibhūtaṃ upavanaṃ. Gijjhā ettha santīti gijjhaṃ, kūṭaṃ. Taṃ etassāti gijjhakūṭo. Gijjho viyāti vā gijjhaṃ, kūṭaṃ. Taṃ etassāti gijjhakūṭo, pabbato. Gijjhasadisakūṭoti gijjhakūṭoti vā majjhepadalopīsamāso yathā ‘‘sākapatthavo’’ti, tasmiṃ gijjhakūṭe. Tenāha ‘‘gijjhā’’tiādi.
ததோ பரங் ஸங்கோ⁴தி திண்ணங் ஜனானங் உபரி ஸங்கோ⁴ சதுவக்³க³கரணீயாதி³கம்மப்பத்தத்தா. தஸ்மிங் பப்³ப³தே ஸன்னிபதித்வா ஸமாபத்தியா வீதினாமெந்தீதி யதா²பா²ஸுகட்டா²னே பிண்டா³ய சரித்வா கதப⁴த்தகிச்சா ஆக³ந்த்வா சேதியக³ப்³பே⁴ யமகமஹாத்³வாரங் விவரந்தா விய தங் பப்³ப³தங் த்³விதா⁴ கத்வா அந்தோ பவிஸித்வா ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னானி மாபெத்வா தத்த² ஸமாபத்தியா வீதினாமெந்தி.
Tatoparaṃ saṅghoti tiṇṇaṃ janānaṃ upari saṅgho catuvaggakaraṇīyādikammappattattā. Tasmiṃ pabbate sannipatitvā samāpattiyā vītināmentīti yathāphāsukaṭṭhāne piṇḍāya caritvā katabhattakiccā āgantvā cetiyagabbhe yamakamahādvāraṃ vivarantā viya taṃ pabbataṃ dvidhā katvā anto pavisitvā rattiṭṭhānadivāṭṭhānāni māpetvā tattha samāpattiyā vītināmenti.
கதா³ பனேதே தத்த² வஸிங்ஸு? அதீதே கிர அனுப்பன்னே ததா²க³தே பா³ராணஸிங் உபனிஸ்ஸாய ஏகஸ்மிங் கா³மகே ஏகா குலதீ⁴தா கெ²த்தங் ரக்க²தி, தஸ்ஸா கெ²த்தகுடியா வீஹயோ ப⁴ஜ்ஜந்தியா தத்த² மஹாகரஞ்ஜபுப்ப²ப்பமாணா மஹந்தமஹந்தா மனோஹரா பஞ்சஸதமத்தா லாஜா ஜாயிங்ஸு. ஸா தே க³ஹெத்வா மஹதி பது³மினிபத்தே ட²பேஸி. தஸ்மிஞ்ச ஸமயே ஏகோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ தஸ்ஸா அனுக்³க³ஹத்த²ங் அவிதூ³ரே கெ²த்தபாளியா க³ச்ச²தி. ஸா தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸா ஸுபுப்பி²தங் மஹந்தங் ஏகங் பது³மங் க³ஹெத்வா தத்த² லாஜே பக்கி²பித்வா பச்சேகபு³த்³த⁴ங் உபஸங்கமித்வா பஞ்சஹி லாஜஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் தங் பது³மபுப்ப²ங் த³த்வா பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³த்வா ‘‘இமஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, புஞ்ஞஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன ஆனுபா⁴வஸம்பன்னே பஞ்சஸதபுத்தே லபெ⁴ய்ய’’ந்தி பஞ்ச புத்தஸதானி பத்தே²ஸி. தஸ்மிங்யேவ க²ணே பஞ்சஸதா மிக³லுத்³த³கா ஸம்ப⁴தஸம்பா⁴ரா பரிபக்கபச்சேகபோ³தி⁴ஞாணா தஸ்ஸேவ பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ மது⁴ரமங்ஸங் த³த்வா ‘‘ஏதிஸ்ஸா புத்தா ப⁴வெய்யாமா’’தி பத்த²யிங்ஸு. அதீதாஸு அனேகாஸு ஜாதீஸு தஸ்ஸா புத்தபா⁴வேன ஆக³தத்தா ததா² தேஸங் அஹோஸி. ஸா யாவதாயுகங் ட²த்வா தே³வலோகே நிப்³ப³த்தி, ததோ சுதா ஜாதஸ்ஸரே பது³மக³ப்³பே⁴ நிப்³ப³த்தி. தமேகோ தாபஸோ தி³ஸ்வா படிஜக்³கி³. தஸ்ஸா பத³ஸா விசரந்தியா பது³த்³தா⁴ரே பது³த்³தா⁴ரே பூ⁴மிதோ பது³மானி உட்ட²ஹந்தி. ஏகோ வனசரகோ தி³ஸ்வா பா³ராணஸிரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா தங் ஆனெத்வா அக்³க³மஹேஸிங் அகாஸி, தஸ்ஸா க³ப்³போ⁴ ஸண்டா²தி. மஹாபது³மகுமாரோ மாதுகுச்சி²யங் வஸி, ஸேஸா ப³ஹி நிக்க²ந்தங் க³ப்³ப⁴மலங் நிஸ்ஸாய ஸங்ஸேத³ஜபா⁴வேன நிப்³ப³த்தா. ‘‘ஓபபாதிகபா⁴வேனா’’தி கேசி. தே வயப்பத்தா உய்யானே பது³மஸ்ஸரே கீளந்தா ஏகேகஸ்மிங் பது³மே நிஸீதி³த்வா க²யவயங் பட்ட²பெத்வா பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் நிப்³ப³த்தயிங்ஸு. அயங் தேஸங் ப்³யாகரணகா³தா² அஹோஸி –
Kadā panete tattha vasiṃsu? Atīte kira anuppanne tathāgate bārāṇasiṃ upanissāya ekasmiṃ gāmake ekā kuladhītā khettaṃ rakkhati, tassā khettakuṭiyā vīhayo bhajjantiyā tattha mahākarañjapupphappamāṇā mahantamahantā manoharā pañcasatamattā lājā jāyiṃsu. Sā te gahetvā mahati paduminipatte ṭhapesi. Tasmiñca samaye eko paccekasambuddho tassā anuggahatthaṃ avidūre khettapāḷiyā gacchati. Sā taṃ disvā pasannamānasā supupphitaṃ mahantaṃ ekaṃ padumaṃ gahetvā tattha lāje pakkhipitvā paccekabuddhaṃ upasaṅkamitvā pañcahi lājasatehi saddhiṃ taṃ padumapupphaṃ datvā pañcapatiṭṭhitena vanditvā ‘‘imassa, bhante, puññassa ānubhāvena ānubhāvasampanne pañcasataputte labheyya’’nti pañca puttasatāni patthesi. Tasmiṃyeva khaṇe pañcasatā migaluddakā sambhatasambhārā paripakkapaccekabodhiñāṇā tasseva paccekabuddhassa madhuramaṃsaṃ datvā ‘‘etissā puttā bhaveyyāmā’’ti patthayiṃsu. Atītāsu anekāsu jātīsu tassā puttabhāvena āgatattā tathā tesaṃ ahosi. Sā yāvatāyukaṃ ṭhatvā devaloke nibbatti, tato cutā jātassare padumagabbhe nibbatti. Tameko tāpaso disvā paṭijaggi. Tassā padasā vicarantiyā paduddhāre paduddhāre bhūmito padumāni uṭṭhahanti. Eko vanacarako disvā bārāṇasirañño ārocesi. Rājā taṃ ānetvā aggamahesiṃ akāsi, tassā gabbho saṇṭhāti. Mahāpadumakumāro mātukucchiyaṃ vasi, sesā bahi nikkhantaṃ gabbhamalaṃ nissāya saṃsedajabhāvena nibbattā. ‘‘Opapātikabhāvenā’’ti keci. Te vayappattā uyyāne padumassare kīḷantā ekekasmiṃ padume nisīditvā khayavayaṃ paṭṭhapetvā paccekabodhiñāṇaṃ nibbattayiṃsu. Ayaṃ tesaṃ byākaraṇagāthā ahosi –
‘‘ஸரோருஹங் பது³மபலாஸமத்ரஜங், ஸுபுப்பி²தங் ப⁴மரக³ணானுசிண்ணங்;
‘‘Saroruhaṃ padumapalāsamatrajaṃ, supupphitaṃ bhamaragaṇānuciṇṇaṃ;
அனிச்சதாயங் வயதங் விதி³த்வா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ’’தி. –
Aniccatāyaṃ vayataṃ viditvā, eko care khaggavisāṇakappo’’ti. –
தஸ்மிங் காலே தே தத்த² வஸிங்ஸு. ததா³ சஸ்ஸ பப்³ப³தஸ்ஸ ‘‘இஸிகி³லீ’’தி ஸமஞ்ஞா உத³பாதி³. இமே இஸயோதி இமே பச்சேகபு³த்³த⁴இஸீ. ஸமா ஞாயதி ஏதாயாதி ஸமஞ்ஞா, நாமந்தி அத்தோ².
Tasmiṃ kāle te tattha vasiṃsu. Tadā cassa pabbatassa ‘‘isigilī’’ti samaññā udapādi. Ime isayoti ime paccekabuddhaisī. Samā ñāyati etāyāti samaññā, nāmanti attho.
திணச்ச²த³னா குடியோ மஜ்ஜே²பத³லோபீஸமாஸங் கத்வா, ஏகதே³ஸே வா ஸமுதா³யவோஹாரவஸேன ‘‘திணகுடியோ’’தி வுத்தா. ‘‘வஸ்ஸங் உபக³ச்சி²ங்ஸூ’’தி வசனதோ வஸ்ஸூபக³மனாரஹா ஸத்³வாரப³ந்தா⁴ ஏவ வேதி³தப்³பா³தி ஆஹ ‘‘திணச்ச²த³னா ஸத்³வாரப³ந்தா⁴ குடியோ’’தி. வஸ்ஸங் உபக³ச்ச²ந்தேனாதி வஸ்ஸாவாஸங் உபக³ச்ச²ந்தேன. நாலகபடிபத³ந்தி ‘‘மோனெய்யங் தே உபஞ்ஞிஸ்ஸ’’ந்திஆதி³னா (ஸு॰ நி॰ 721) ஸத்தா²ரா நாலகத்தே²ரஸ்ஸ தே³ஸிதங் புது²ஜ்ஜனகாலதோ பபு⁴தி கிலேஸசித்தங் அனுப்பாதெ³த்வா படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங் மோனெய்யபடிபத³ங். தங் பன படிபத³ங் ஸுத்வா நாலகத்தே²ரோ தீஸு டா²னேஸு அப்பிச்சோ² அஹோஸி த³ஸ்ஸனே ஸவனே புச்சா²யாதி. ஸோ ஹி தே³ஸனாபரியோஸானே பஸன்னசித்தோ ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா வனங் பவிட்டோ². புன ‘‘அஹோ வதாஹங் ப⁴க³வந்தங் பஸ்ஸெய்ய’’ந்தி லோலபா⁴வங் ந ஜனேஸி, அயமஸ்ஸ த³ஸ்ஸனே அப்பிச்ச²தா. ததா² ‘‘அஹோ வதாஹங் புன த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுணெய்ய’’ந்தி லோலபா⁴வங் ந ஜனேஸி, அயமஸ்ஸ ஸவனே அப்பிச்ச²தா. ததா² ‘‘அஹோ வதாஹங் புன மோனெய்யபடிபத³ங் புச்செ²ய்ய’’ந்தி லோலபா⁴வங் ந ஜனேஸி, அயமஸ்ஸ புச்சா²ய அப்பிச்ச²தா.
Tiṇacchadanā kuṭiyo majjhepadalopīsamāsaṃ katvā, ekadese vā samudāyavohāravasena ‘‘tiṇakuṭiyo’’ti vuttā. ‘‘Vassaṃ upagacchiṃsū’’ti vacanato vassūpagamanārahā sadvārabandhā eva veditabbāti āha ‘‘tiṇacchadanā sadvārabandhā kuṭiyo’’ti. Vassaṃ upagacchantenāti vassāvāsaṃ upagacchantena. Nālakapaṭipadanti ‘‘moneyyaṃ te upaññissa’’ntiādinā (su. ni. 721) satthārā nālakattherassa desitaṃ puthujjanakālato pabhuti kilesacittaṃ anuppādetvā paṭipajjitabbaṃ moneyyapaṭipadaṃ. Taṃ pana paṭipadaṃ sutvā nālakatthero tīsu ṭhānesu appiccho ahosi dassane savane pucchāyāti. So hi desanāpariyosāne pasannacitto bhagavantaṃ vanditvā vanaṃ paviṭṭho. Puna ‘‘aho vatāhaṃ bhagavantaṃ passeyya’’nti lolabhāvaṃ na janesi, ayamassa dassane appicchatā. Tathā ‘‘aho vatāhaṃ puna dhammadesanaṃ suṇeyya’’nti lolabhāvaṃ na janesi, ayamassa savane appicchatā. Tathā ‘‘aho vatāhaṃ puna moneyyapaṭipadaṃ puccheyya’’nti lolabhāvaṃ na janesi, ayamassa pucchāya appicchatā.
ஸோ ஏவங் அப்பிச்சோ² ஸமானோ பப்³ப³தபாத³ங் பவிஸித்வா ஏகவனஸண்டே³ த்³வே தி³வஸானி ந வஸி, ஏகருக்க²மூலே த்³வே தி³வஸானி ந நிஸீதி³, ஏகஸ்மிங் கா³மே த்³வே தி³வஸானி பிண்டா³ய ந பாவிஸி. இதி வனதோ வனங், ருக்க²தோ ருக்க²ங், கா³மதோ கா³மங் ஆஹிண்ட³ந்தோ அனுரூபபடிபத³ங் படிபஜ்ஜித்வா அக்³க³ப²லே பதிட்டா²ஸி. ஏகஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஏகோயேவ நங் பூரேதி. இமஞ்ஹி மோனெய்யபடிபத³ங் உக்கட்ட²ங் கத்வா பூரெந்தோ பி⁴க்கு² ஸத்தேவ மாஸானி ஜீவதி, மஜ்ஜி²மங் கத்வா பூரெந்தோ ஸத்த வஸ்ஸானி, முது³கங் கத்வா பூரெந்தோ ஸோளஸ வஸ்ஸானி. அயங் பன தே²ரோ உக்கட்ட²ங் கத்வா பூரேஸி, தஸ்மா ஸத்த மாஸே ட²த்வா அத்தனோ ஆயுஸங்கா²ரஸ்ஸ பரிக்க²யங் ஞத்வா நஹாயித்வா நிவாஸெத்வா காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்தி⁴த்வா தி³கு³ணங் ஸங்கா⁴டிங் பாருபித்வா த³ஸப³லாபி⁴முகோ² பஞ்சபதிட்டி²தேன தங் வந்தி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ஹிங்கு³லகபப்³ப³தங் நிஸ்ஸாய டி²தகோவ அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³யி. தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தபா⁴வங் ஞத்வா ப⁴க³வா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் தத்த² க³ந்த்வா ஸரீரகிச்சங் கத்வா தா⁴துயோ கா³ஹாபெத்வா சேதியங் பதிட்டா²பெத்வா அக³மாஸி. ஏவரூபங் படிபத³ங் படிபன்னேனபி வஸ்ஸங் உபக³ச்ச²ந்தேன ச²ன்னே ஸத்³வாரப³ந்தே⁴யேவ டா²னே உபக³ந்தப்³ப³ங். அப்பிச்ச²தங் நிஸ்ஸாயபி ஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ அனதிக்கமனீயத்தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘நாலகபடிபத³ங் படிபன்னேனபீ’’தி வுத்தங்.
So evaṃ appiccho samāno pabbatapādaṃ pavisitvā ekavanasaṇḍe dve divasāni na vasi, ekarukkhamūle dve divasāni na nisīdi, ekasmiṃ gāme dve divasāni piṇḍāya na pāvisi. Iti vanato vanaṃ, rukkhato rukkhaṃ, gāmato gāmaṃ āhiṇḍanto anurūpapaṭipadaṃ paṭipajjitvā aggaphale patiṭṭhāsi. Ekassa bhagavato kāle ekoyeva naṃ pūreti. Imañhi moneyyapaṭipadaṃ ukkaṭṭhaṃ katvā pūrento bhikkhu satteva māsāni jīvati, majjhimaṃ katvā pūrento satta vassāni, mudukaṃ katvā pūrento soḷasa vassāni. Ayaṃ pana thero ukkaṭṭhaṃ katvā pūresi, tasmā satta māse ṭhatvā attano āyusaṅkhārassa parikkhayaṃ ñatvā nahāyitvā nivāsetvā kāyabandhanaṃ bandhitvā diguṇaṃ saṅghāṭiṃ pārupitvā dasabalābhimukho pañcapatiṭṭhitena taṃ vanditvā añjaliṃ paggahetvā hiṅgulakapabbataṃ nissāya ṭhitakova anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbāyi. Tassa parinibbutabhāvaṃ ñatvā bhagavā bhikkhusaṅghena saddhiṃ tattha gantvā sarīrakiccaṃ katvā dhātuyo gāhāpetvā cetiyaṃ patiṭṭhāpetvā agamāsi. Evarūpaṃ paṭipadaṃ paṭipannenapi vassaṃ upagacchantena channe sadvārabandheyeva ṭhāne upagantabbaṃ. Appicchataṃ nissāyapi sikkhāpadassa anatikkamanīyattaṃ dassetuṃ ‘‘nālakapaṭipadaṃ paṭipannenapī’’ti vuttaṃ.
பஞ்சன்னங் ச²த³னானந்தி திணபண்ணஇட்ட²கஸிலாஸுதா⁴ஸங்கா²தானங் பஞ்சன்னங் ச²த³னானங். ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அஸேனாஸனிகேன வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³ந்தி (மஹாவ॰ 204) வசீபே⁴த³ங் கத்வா வஸ்ஸூபக³மனங் ஸந்தா⁴யேவ படிக்கே²போ, ந ஆலயகரணவஸேன உபக³மனங் ஸந்தா⁴யா’’தி வத³ந்தி. பாளியங் பன அவிஸேஸத்தா அட்ட²கதா²யஞ்ச ‘‘நாலகபடிபத³ங் படிபன்னேனபீ’’திஆதி³னா அவிஸேஸேனேவ த³ள்ஹங் கத்வா வுத்தத்தா அஸேனாஸனிகஸ்ஸ நாவாதி³ங் வினா அஞ்ஞத்த² ஆலயோ ந வட்டதீதி அம்ஹாகங் க²ந்தி. நாவாஸத்த²வஜேஸுயேவ ஹி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, நாவாயங் வஸ்ஸங் உபக³ந்து’’ந்திஆதி³னா (மஹாவ॰ 203) ஸதி அஸதி வா ஸேனாஸனே வஸ்ஸூபக³மனஸ்ஸ விஸுங் அனுஞ்ஞாதத்தா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அஸேனாஸனிகேன வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³’’ந்தி அயங் படிக்கே²போ தத்த² ந லப்³ப⁴தீதி அஸதி ஸேனாஸனே ஆலயவஸேனபி நாவாதீ³ஸு உபக³மனங் வுத்தங். அனுத⁴ம்மதாதி வத்தங். ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னாதீ³னீதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன வச்சகுடிபஸ்ஸாவட்டா²னாதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி.
Pañcannaṃ chadanānanti tiṇapaṇṇaiṭṭhakasilāsudhāsaṅkhātānaṃ pañcannaṃ chadanānaṃ. ‘‘Na, bhikkhave, asenāsanikena vassaṃ upagantabbanti (mahāva. 204) vacībhedaṃ katvā vassūpagamanaṃ sandhāyeva paṭikkhepo, na ālayakaraṇavasena upagamanaṃ sandhāyā’’ti vadanti. Pāḷiyaṃ pana avisesattā aṭṭhakathāyañca ‘‘nālakapaṭipadaṃ paṭipannenapī’’tiādinā aviseseneva daḷhaṃ katvā vuttattā asenāsanikassa nāvādiṃ vinā aññattha ālayo na vaṭṭatīti amhākaṃ khanti. Nāvāsatthavajesuyeva hi ‘‘anujānāmi, bhikkhave, nāvāyaṃ vassaṃ upagantu’’ntiādinā (mahāva. 203) sati asati vā senāsane vassūpagamanassa visuṃ anuññātattā ‘‘na, bhikkhave, asenāsanikena vassaṃ upagantabba’’nti ayaṃ paṭikkhepo tattha na labbhatīti asati senāsane ālayavasenapi nāvādīsu upagamanaṃ vuttaṃ. Anudhammatāti vattaṃ. Rattiṭṭhānadivāṭṭhānādīnīti ādi-saddena vaccakuṭipassāvaṭṭhānādiṃ saṅgaṇhāti.
கதிகவத்தானி ச க²ந்த⁴கவத்தானி ச அதி⁴ட்டா²யாதி பரியத்தித⁴ம்மோ நாம திவித⁴ம்பி ஸத்³த⁴ம்மங் பதிட்டா²பேதி, தஸ்மா ஸக்கச்சங் உத்³தி³ஸத² உத்³தி³ஸாபேத², ஸஜ்ஜா²யங் கரோத², பதா⁴னக⁴ரே வஸந்தானங் ஸங்க⁴ட்டனங் அகத்வா அந்தோவிஹாரே நிஸீதி³த்வா உத்³தி³ஸத² உத்³தி³ஸாபேத², ஸஜ்ஜா²யங் கரோத², த⁴ம்மஸ்ஸவனங் ஸமித்³த⁴ங் கரோத², பப்³பா³ஜெந்தா ஸோதெ⁴த்வா பப்³பா³ஜேத², ஸோதெ⁴த்வா உபஸம்பாதே³த², ஸோதெ⁴த்வா நிஸ்ஸயங் தே³த². ஏகோபி ஹி குலபுத்தோ பப்³ப³ஜ்ஜஞ்ச உபஸம்பத³ஞ்ச லபி⁴த்வா ஸகலங் ஸாஸனங் பதிட்டா²பேதி. அத்தனோ தா²மேன யத்தகானி ஸக்கோத², தத்தகானி து⁴தங்கா³னி ஸமாதி³யத², அந்தோவஸ்ஸங் நாமேதங் ஸகலதி³வஸங் ரத்தியா ச பட²மபச்சி²மயாமேஸு அப்பமத்தேஹி ப⁴விதப்³ப³ங், வீரியங் ஆரபி⁴தப்³ப³ங் . போராணகமஹஆதே²ராபி ஸப்³ப³பலிபோ³தே⁴ சி²ந்தி³த்வா அந்தோவஸ்ஸே ஏகசரியவத்தங் பூரயிங்ஸு. ப⁴ஸ்ஸே மத்தங் ஜானித்வா த³ஸவத்து²ககத²ங் த³ஸஅஸுப⁴த³ஸானுஸ்ஸதிஅட்ட²திங்ஸாரம்மணகத²ங் காதுங் வட்டதி. ஆக³ந்துகானங் வத்தங் காதுங், ஸத்தாஹகரணீயேன க³தானங் அபலோகெத்வா தா³துங் வட்டதி. விக்³கா³ஹிகபிஸுணப²ருஸவசனானி மா வத³த², தி³வஸே தி³வஸே ஸீலானி ஆவஜ்ஜெந்தா சதுராரக்க²ங் அஹாபெந்தா மனஸிகாரப³ஹுலா விஹரத², சேதியங் வா போ³தி⁴ங் வா வந்த³ந்தேன க³ந்த⁴மாலங் வா பூஜெந்தேன பத்தங் வா த²விகாய பக்கி²பந்தேன ந கதே²தப்³ப³ங், அந்தோகா³மே மனுஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் பச்சயஸங்யுத்தகதா² வா விஸபா⁴க³கதா² வா ந கதே²தப்³பா³, ரக்கி²திந்த்³ரியேஹி ப⁴விதப்³ப³ங், க²ந்த⁴கவத்தஞ்ச ஸேகி²யவத்தஞ்ச பூரேதப்³ப³ந்தி ஏவமாதி³னா கதிகவத்தானி க²ந்த⁴கவத்தானி ச அதி⁴ட்ட²ஹித்வா.
Katikavattāni ca khandhakavattāni ca adhiṭṭhāyāti pariyattidhammo nāma tividhampi saddhammaṃ patiṭṭhāpeti, tasmā sakkaccaṃ uddisatha uddisāpetha, sajjhāyaṃ karotha, padhānaghare vasantānaṃ saṅghaṭṭanaṃ akatvā antovihāre nisīditvā uddisatha uddisāpetha, sajjhāyaṃ karotha, dhammassavanaṃ samiddhaṃ karotha, pabbājentā sodhetvā pabbājetha, sodhetvā upasampādetha, sodhetvā nissayaṃ detha. Ekopi hi kulaputto pabbajjañca upasampadañca labhitvā sakalaṃ sāsanaṃ patiṭṭhāpeti. Attano thāmena yattakāni sakkotha, tattakāni dhutaṅgāni samādiyatha, antovassaṃ nāmetaṃ sakaladivasaṃ rattiyā ca paṭhamapacchimayāmesu appamattehi bhavitabbaṃ, vīriyaṃ ārabhitabbaṃ . Porāṇakamahaātherāpi sabbapalibodhe chinditvā antovasse ekacariyavattaṃ pūrayiṃsu. Bhasse mattaṃ jānitvā dasavatthukakathaṃ dasaasubhadasānussatiaṭṭhatiṃsārammaṇakathaṃ kātuṃ vaṭṭati. Āgantukānaṃ vattaṃ kātuṃ, sattāhakaraṇīyena gatānaṃ apaloketvā dātuṃ vaṭṭati. Viggāhikapisuṇapharusavacanāni mā vadatha, divase divase sīlāni āvajjentā caturārakkhaṃ ahāpentā manasikārabahulā viharatha, cetiyaṃ vā bodhiṃ vā vandantena gandhamālaṃ vā pūjentena pattaṃ vā thavikāya pakkhipantena na kathetabbaṃ, antogāme manussehi saddhiṃ paccayasaṃyuttakathā vā visabhāgakathā vā na kathetabbā, rakkhitindriyehi bhavitabbaṃ, khandhakavattañca sekhiyavattañca pūretabbanti evamādinā katikavattāni khandhakavattāni ca adhiṭṭhahitvā.
‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, வஸ்ஸங்வுட்டா²னங் தீஹி டா²னேஹி பவாரேது’’ந்தி (மஹாவ॰ 209) வுட்ட²வஸ்ஸானங் பவாரணாய அனுஞ்ஞாதத்தா இமஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ வஸேன பவாரணாதி³வஸஸ்ஸ அருணுக்³க³மனதோ பட்டா²ய அப்பவாரிதாபி ‘‘வுட்ட²வஸ்ஸா’’தி வுச்சந்தி. கிஞ்சாபி ‘‘இமங் தேமாஸங் வஸ்ஸங் உபேமீ’’தி (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 184) வசனதோ பவாரணாதி³வஸஸ்ஸ தேமாஸந்தோக³த⁴த்தா தங் தி³வஸங் யாவ ந பவாரெந்தி , தாவ வஸ்ஸங் வஸந்தா நாம ஹொந்தி, ததா²பி ஏகதே³ஸேன அவுட்ட²ம்பி தங் தி³வஸங் வுட்ட²பா⁴கா³பெக்கா²ய வுட்ட²மேவ ஹோதீதி கத்வா ஏவங் வுத்தங் கதாகதபா⁴கா³பெக்கா²ய ஸமுதா³யே பவத்தகதாகதவோஹாரோ விய. விப்பகதஞ்ஹி யங் கிஞ்சி ‘‘கதாகத’’ந்தி வுச்சதி. ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, வஸ்ஸங்வுட்டா²னங் கதி²னங் அத்த²ரிது’’ந்தி (மஹாவ॰ 306) இமஸ்ஸ பன ஸுத்தஸ்ஸ வஸேன நிப்பரியாயதோ மஹாபவாரணாய பவாரிதா பாடிபத³தி³வஸதோ பட்டா²ய ‘‘வுட்ட²வஸ்ஸா’’தி வுச்சந்தீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மஹாபவாரணாய பவாரிதா’’திஆதி³ வுத்தங். பாடிபத³தி³வஸதோ பட்டா²ய ஹி வஸ்ஸானஸ்ஸ பச்சி²மே மாஸே கதி²னத்தா²ரோ அனுஞ்ஞாதோ பரிவாரே ‘‘கதி²னஸ்ஸ அத்தா²ரமாஸோ ஜானிதப்³போ³தி வஸ்ஸானஸ்ஸ பச்சி²மோ மாஸோ ஜானிதப்³போ³’’தி (பரி॰ 412) வுத்தத்தா. ‘‘மஹாபவாரணாய பவாரிதா’’தி இத³ஞ்ச புரிமிகாய வஸ்ஸூபக³தானங் ஸபா⁴வத³ஸ்ஸனமத்தங், கேனசி அந்தராயேன அப்பவாரிதாபி ‘‘வுட்ட²வஸ்ஸா’’இச்சேவ வுச்சந்தி.
‘‘Anujānāmi, bhikkhave, vassaṃvuṭṭhānaṃ tīhi ṭhānehi pavāretu’’nti (mahāva. 209) vuṭṭhavassānaṃ pavāraṇāya anuññātattā imassa suttassa vasena pavāraṇādivasassa aruṇuggamanato paṭṭhāya appavāritāpi ‘‘vuṭṭhavassā’’ti vuccanti. Kiñcāpi ‘‘imaṃ temāsaṃ vassaṃ upemī’’ti (mahāva. aṭṭha. 184) vacanato pavāraṇādivasassa temāsantogadhattā taṃ divasaṃ yāva na pavārenti , tāva vassaṃ vasantā nāma honti, tathāpi ekadesena avuṭṭhampi taṃ divasaṃ vuṭṭhabhāgāpekkhāya vuṭṭhameva hotīti katvā evaṃ vuttaṃ katākatabhāgāpekkhāya samudāye pavattakatākatavohāro viya. Vippakatañhi yaṃ kiñci ‘‘katākata’’nti vuccati. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, vassaṃvuṭṭhānaṃ kathinaṃ attharitu’’nti (mahāva. 306) imassa pana suttassa vasena nippariyāyato mahāpavāraṇāya pavāritā pāṭipadadivasato paṭṭhāya ‘‘vuṭṭhavassā’’ti vuccantīti dassetuṃ ‘‘mahāpavāraṇāya pavāritā’’tiādi vuttaṃ. Pāṭipadadivasato paṭṭhāya hi vassānassa pacchime māse kathinatthāro anuññāto parivāre ‘‘kathinassa atthāramāso jānitabboti vassānassa pacchimo māso jānitabbo’’ti (pari. 412) vuttattā. ‘‘Mahāpavāraṇāya pavāritā’’ti idañca purimikāya vassūpagatānaṃ sabhāvadassanamattaṃ, kenaci antarāyena appavāritāpi ‘‘vuṭṭhavassā’’icceva vuccanti.
‘‘ஆபுச்சி²தப்³பா³’’தி வத்வா இதா³னி ஆபுச்ச²னவிதி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸசே இமங் குடி’’ந்திஆதி³மாஹ. படிஜக்³க³னகங் வா ந லப⁴தீதி விஹாரபச்சந்தே கதே படிஜக்³க³னகங் ந லப⁴தி. தே பன பி⁴க்கூ² ஜனபத³சாரிகங் பக்கமிங்ஸூதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அத்³தா⁴னக³மனே சாரிகாவோஹாரோ ஸாஸனே நிருள்ஹோ. கிஞ்சாபி அயங் சாரிகா நாம மஹாஜனஸங்க³ஹத்த²ங் பு³த்³தா⁴னங்யேவ லப்³ப⁴தி, பு³த்³தே⁴ உபாதா³ய பன ருள்ஹீஸத்³த³வஸேன ஸாவகானம்பி வுச்சதி கிலஞ்ஜாதீ³ஹி கதபீ³ஜனீனம்பி தாலவண்டவோஹாரோ விய. ஸங்கோ³பெத்வாதி ஏகஸ்மிங் பதே³ஸே ராஸிங் கத்வா. இதா³னி தமேவ ஸங்கோ³பனவிதி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யதா² ச ட²பித’’ந்திஆதி³மாஹ. ந ஓவஸ்ஸீயதீதி அனோவஸ்ஸகங், கம்மனி அக-ஸத்³தோ³ த³ட்ட²ப்³போ³. யதா² ச ட²பிதங் ந ஓவஸ்ஸீயதி ந தேமீயதீதி அத்தோ².
‘‘Āpucchitabbā’’ti vatvā idāni āpucchanavidhiṃ dassento ‘‘sace imaṃ kuṭi’’ntiādimāha. Paṭijagganakaṃ vā na labhatīti vihārapaccante kate paṭijagganakaṃ na labhati. Te pana bhikkhū janapadacārikaṃ pakkamiṃsūti sambandho. Addhānagamane cārikāvohāro sāsane niruḷho. Kiñcāpi ayaṃ cārikā nāma mahājanasaṅgahatthaṃ buddhānaṃyeva labbhati, buddhe upādāya pana ruḷhīsaddavasena sāvakānampi vuccati kilañjādīhi katabījanīnampi tālavaṇṭavohāro viya. Saṅgopetvāti ekasmiṃ padese rāsiṃ katvā. Idāni tameva saṅgopanavidhiṃ dassento ‘‘yathā ca ṭhapita’’ntiādimāha. Na ovassīyatīti anovassakaṃ, kammani aka-saddo daṭṭhabbo. Yathā ca ṭhapitaṃ na ovassīyati na temīyatīti attho.
அனவயோதி எத்த² வயோதி ஹானி ‘‘ஆயவயோ’’திஆதீ³ஸு விய. நத்தி² ஏதஸ்ஸ அத்தனோ ஸிப்பே வயோ ஊனதாதி அவயோதி ஆஹ ‘‘அனூனோ பரிபுண்ணஸிப்போ’’தி. ஆசரியஸ்ஸ கம்மங் ஆசரியகந்தி ஆஹ ‘‘ஆசரியகம்மே’’தி. பிட்ட²ஸங்கா⁴டோ த்³வாரபா³ஹா, கட்ட²கம்மங் த²ம்பா⁴தி³. தேலதம்ப³மத்திகாயாதி தேலமிஸ்ஸதம்ப³மத்திகாய.
Anavayoti ettha vayoti hāni ‘‘āyavayo’’tiādīsu viya. Natthi etassa attano sippe vayo ūnatāti avayoti āha ‘‘anūno paripuṇṇasippo’’ti. Ācariyassa kammaṃ ācariyakanti āha ‘‘ācariyakamme’’ti. Piṭṭhasaṅghāṭo dvārabāhā, kaṭṭhakammaṃ thambhādi. Telatambamattikāyāti telamissatambamattikāya.
85. குடிகாய கரணபா⁴வந்தி குடியா கதபா⁴வங். ஸத்³த³ஸத்த²விதூ³ஹி கிங்-ஸத்³த³யோகே³ அனாக³தவசனஸ்ஸ இச்சி²தத்தா வுத்தங் ‘‘தஸ்ஸ லக்க²ணங் ஸத்³த³ஸத்த²தோ பரியேஸிதப்³ப³’’ந்தி. மெத்தாபுப்³ப³பா⁴க³ந்தி மெத்தாஜா²னஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴க³பூ⁴தங் ஸப்³ப³ஸத்தேஸு ஹிதப²ரணமத்தங். கஸ்மா பனேதங் வுத்தங், நனு அனுத்³த³யா-ஸத்³தோ³ கருணாய பவத்ததீதி? ஸச்சமேதங், அயங் பன அனுத்³த³யாஸத்³தோ³ அனுரக்க²ணமத்த²ங் அந்தோனீதங் கத்வா பவத்தமானோ மெத்தாய கருணாய ச பவத்ததீதி இத⁴ மெத்தாய பவத்தமானோ வுத்தோ, தஸ்மா ஸுவுத்தமேதங் ‘‘ஏதேன மெத்தாபுப்³ப³பா⁴க³ங் த³ஸ்ஸேதீ’’தி. கருணாபுப்³ப³பா⁴க³ந்தி கருணாஜா²னஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴க³பூ⁴தங் ஸத்தேஸு அனுகம்பமத்தங். சிக்க²ல்லங் மத்திகா, தஸ்ஸ மத்³த³னங் உத³கங் ஆஸிஞ்சித்வா ஹத்தா²தீ³ஹி பரிமத்³த³னங். மெத்தாகருணானந்தி அப்பனாப்பத்தமெத்தாகருணானங். கிஞ்சாபி தே²ரேன ஸஞ்சிச்ச கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கா பாணா மரணாதி⁴ப்பாயேன ந ப்³யாபா³தி⁴தா, ததா²பி கருணாய அபா⁴வேன ‘‘ஏவங் கதே இமே பாணா வினஸ்ஸிஸ்ஸந்தீ’’தி அனுபபரிக்கி²த்வா கதத்தா தே²ரங் விக³ரஹி. ஜனானங் ஸமூஹோ ஜனதாதி ஆஹ ‘‘பச்சி²மோ ஜனஸமூஹோ’’தி. பாதப்³யபா⁴வந்தி வினாஸேதப்³ப³தங். பாணாதிபாதங் கரொந்தானந்தி தே²ரேன அகதேபி பாணாதிபாதே பரேஹி ஸல்லக்க²ணாகாரங் த³ஸ்ஸேதி. இமஸ்ஸ தி³ட்டா²னுக³திந்தி இமஸ்ஸ தி³ட்டி²யா அனுக³மனங். க⁴ங்ஸிதப்³பே³தி க⁴ட்டயிதப்³பே³, வினாஸிதப்³பே³தி அத்தோ². ஏவங் மஞ்ஞீதி யதா² தே²ரேன கதங், ஏவங் மா மஞ்ஞி. ‘‘மா பச்சி²மா ஜனதா பாணேஸு பாதப்³யதங் ஆபஜ்ஜீ’’தி வசனதோ யோ பி⁴க்கு² இட்ட²கபசனபத்தபசனகுடிகரணவிஹாரகாராபனவிஹாரஸம்மஜ்ஜனபடக்³கி³தா³னகூபபொக்க²ரணீக²ணாபனாதீ³ஸு யத்த² ‘‘கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கானங் பாணானங் விஹிங்ஸா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஜானாதி, தேன தாதி³ஸே பதே³ஸே கப்பியவசனங் வத்வாபி ந தங் கம்மங் காரேதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி.
85.Kuṭikāya karaṇabhāvanti kuṭiyā katabhāvaṃ. Saddasatthavidūhi kiṃ-saddayoge anāgatavacanassa icchitattā vuttaṃ ‘‘tassa lakkhaṇaṃ saddasatthato pariyesitabba’’nti. Mettāpubbabhāganti mettājhānassa pubbabhāgabhūtaṃ sabbasattesu hitapharaṇamattaṃ. Kasmā panetaṃ vuttaṃ, nanu anuddayā-saddo karuṇāya pavattatīti? Saccametaṃ, ayaṃ pana anuddayāsaddo anurakkhaṇamatthaṃ antonītaṃ katvā pavattamāno mettāya karuṇāya ca pavattatīti idha mettāya pavattamāno vutto, tasmā suvuttametaṃ ‘‘etena mettāpubbabhāgaṃ dassetī’’ti. Karuṇāpubbabhāganti karuṇājhānassa pubbabhāgabhūtaṃ sattesu anukampamattaṃ. Cikkhallaṃ mattikā, tassa maddanaṃ udakaṃ āsiñcitvā hatthādīhi parimaddanaṃ. Mettākaruṇānanti appanāppattamettākaruṇānaṃ. Kiñcāpi therena sañcicca khuddānukhuddakā pāṇā maraṇādhippāyena na byābādhitā, tathāpi karuṇāya abhāvena ‘‘evaṃ kate ime pāṇā vinassissantī’’ti anupaparikkhitvā katattā theraṃ vigarahi. Janānaṃ samūho janatāti āha ‘‘pacchimo janasamūho’’ti. Pātabyabhāvanti vināsetabbataṃ. Pāṇātipātaṃ karontānanti therena akatepi pāṇātipāte parehi sallakkhaṇākāraṃ dasseti. Imassa diṭṭhānugatinti imassa diṭṭhiyā anugamanaṃ. Ghaṃsitabbeti ghaṭṭayitabbe, vināsitabbeti attho. Evaṃ maññīti yathā therena kataṃ, evaṃ mā maññi. ‘‘Mā pacchimā janatā pāṇesu pātabyataṃ āpajjī’’ti vacanato yo bhikkhu iṭṭhakapacanapattapacanakuṭikaraṇavihārakārāpanavihārasammajjanapaṭaggidānakūpapokkharaṇīkhaṇāpanādīsu yattha ‘‘khuddānukhuddakānaṃ pāṇānaṃ vihiṃsā bhavissatī’’ti jānāti, tena tādise padese kappiyavacanaṃ vatvāpi na taṃ kammaṃ kāretabbanti dasseti.
தத்த² தத்த² வுத்தமேவ ஆபத்திந்தி பத²வீக²ணனபூ⁴தகா³மபாதப்³யதாதீ³ஸு வுத்தபாசித்தியாதி³ஆபத்திங். ஆதி³கம்மிகத்தா அனாபத்தீதி குடிகரணபச்சயா அனாபத்தி. ஸிக்கா²பத³ங் அதிக்கமித்வாதி ‘‘ந ச, பி⁴க்க²வே, ஸப்³ப³மத்திகாமயா குடிகா காதப்³பா³, யோ கரெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி வுத்தஸிக்கா²பத³ங் அதிக்கமித்வா. யதி³ அஞ்ஞேன கதங் லபி⁴த்வா வஸந்தஸ்ஸ அனாபத்தி ஸியா, ந ப⁴க³வா தங் குடிகங் பி⁴ந்தா³பெய்யாதி ஆஹ – ‘‘கதங் லபி⁴த்வா தத்த² வஸந்தானம்பி து³க்கடமேவா’’தி. யதா² வா ததா² வா மிஸ்ஸா ஹோதூதி ஹெட்டா² மத்திகா உபரி த³ப்³ப³ஸம்பா⁴ராதிஆதி³னா யேன கேனசி ஆகாரேன மிஸ்ஸா ஹோது. கி³ஞ்ஜகாவஸத²ஸங்கே²பேனாதி எத்த² கி³ஞ்ஜகா வுச்சந்தி இட்ட²கா, கி³ஞ்ஜகாஹி ஏவ கதோ ஆவஸதோ² கி³ஞ்ஜகாவஸதோ². இட்ட²காமயஸ்ஸ ஆவஸத²ஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். தங் கிர ஆவஸத²ங் யதா² ஸுதா⁴பரிகம்மேன பயோஜனங் நத்தி², ஏவங் இட்ட²காஹி ஏவ சினித்வா சா²தெ³த்வா கரொந்தி, துலாத³ண்ட³கவாடப²லகானி பன தா³ருமயானேவ. விகிரந்தாதி சுண்ணவிசுண்ணங் கரொந்தா.
Tattha tattha vuttameva āpattinti pathavīkhaṇanabhūtagāmapātabyatādīsu vuttapācittiyādiāpattiṃ. Ādikammikattā anāpattīti kuṭikaraṇapaccayā anāpatti. Sikkhāpadaṃ atikkamitvāti ‘‘na ca, bhikkhave, sabbamattikāmayā kuṭikā kātabbā, yo kareyya, āpatti dukkaṭassā’’ti vuttasikkhāpadaṃ atikkamitvā. Yadi aññena kataṃ labhitvā vasantassa anāpatti siyā, na bhagavā taṃ kuṭikaṃ bhindāpeyyāti āha – ‘‘kataṃ labhitvā tattha vasantānampi dukkaṭamevā’’ti. Yathā vā tathā vā missā hotūti heṭṭhā mattikā upari dabbasambhārātiādinā yena kenaci ākārena missā hotu. Giñjakāvasathasaṅkhepenāti ettha giñjakā vuccanti iṭṭhakā, giñjakāhi eva kato āvasatho giñjakāvasatho. Iṭṭhakāmayassa āvasathassetaṃ adhivacanaṃ. Taṃ kira āvasathaṃ yathā sudhāparikammena payojanaṃ natthi, evaṃ iṭṭhakāhi eva cinitvā chādetvā karonti, tulādaṇḍakavāṭaphalakāni pana dārumayāneva. Vikirantāti cuṇṇavicuṇṇaṃ karontā.
கிஸ்ஸாதி கேன காரணேன. வயகம்மம்பி அத்தீ²தி த்³வாரகவாடாதி³அபி⁴ஸங்க²ரணாதீ³ஸு கதவயகம்மம்பி அத்தி². பி⁴க்கூ²னங் அகப்பியத்தா ஏவ தித்தி²யவதானுரூபத்தா தித்தி²யத⁴ஜோ. மஹாஅட்ட²கதா²யங் வுத்தகாரணேஸு அத்தனோ அதி⁴ப்பேதகாரணத்³வயங் பதிட்டா²பெத்வா அபரானிபி தத்த² வுத்தகாரணானி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘அட்ட²கதா²யங் பன அஞ்ஞானிபி காரணானி வுத்தானீ’’திஆதி³. தத்த² ஸத்தானுத்³த³யாயாதி தாதி³ஸாய குடிகாய கரணபச்சயா வினஸ்ஸமானஸத்தேஸு அனுத்³த³யாய. யஸ்மா ஸப்³ப³மத்திகாமயா குடி ஸுகரா பி⁴ந்தி³துங், தஸ்மா தத்த² ட²பிதங் பத்தசீவராதி³ அகு³த்தங் ஹோதி, சோராதீ³ஹி அவஹரிதுங் ஸக்கா. தேன வுத்தங் ‘‘பத்தசீவரகு³த்தத்தா²யா’’தி. ஸேனாஸனபா³ஹுல்லபடிஸேத⁴னத்தா²யாதி ஸேனாஸனானங் ப³ஹுபா⁴வனிஸேத⁴னத்தா²ய, தாதி³ஸஸ்ஸ வா ஸேனாஸனஸ்ஸ அபி⁴ஸங்க²ரணே பி⁴க்கூ²னங் உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தீ³னி ஸேஸகம்மானி பரிச்சஜித்வா நிச்சப்³யாவடதானிஸேத⁴னத்த²ங். அனுபவஜ்ஜோதி தோ³ஸங் ஆரோபெத்வா ந வத்தப்³போ³.
Kissāti kena kāraṇena. Vayakammampi atthīti dvārakavāṭādiabhisaṅkharaṇādīsu katavayakammampi atthi. Bhikkhūnaṃ akappiyattā eva titthiyavatānurūpattā titthiyadhajo. Mahāaṭṭhakathāyaṃ vuttakāraṇesu attano adhippetakāraṇadvayaṃ patiṭṭhāpetvā aparānipi tattha vuttakāraṇāni dassento āha – ‘‘aṭṭhakathāyaṃ pana aññānipi kāraṇāni vuttānī’’tiādi. Tattha sattānuddayāyāti tādisāya kuṭikāya karaṇapaccayā vinassamānasattesu anuddayāya. Yasmā sabbamattikāmayā kuṭi sukarā bhindituṃ, tasmā tattha ṭhapitaṃ pattacīvarādi aguttaṃ hoti, corādīhi avaharituṃ sakkā. Tena vuttaṃ ‘‘pattacīvaraguttatthāyā’’ti. Senāsanabāhullapaṭisedhanatthāyāti senāsanānaṃ bahubhāvanisedhanatthāya, tādisassa vā senāsanassa abhisaṅkharaṇe bhikkhūnaṃ uddesaparipucchādīni sesakammāni pariccajitvā niccabyāvaṭatānisedhanatthaṃ. Anupavajjoti dosaṃ āropetvā na vattabbo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / த⁴னியவத்து²வண்ணனா • Dhaniyavatthuvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / த⁴னியவத்து²வண்ணனா • Dhaniyavatthuvaṇṇanā