Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    2. தா⁴துஸுத்தங்

    2. Dhātusuttaṃ

    51. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    51. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘திஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, தா⁴துயோ. கதமா திஸ்ஸோ? ரூபதா⁴து, அரூபதா⁴து, நிரோத⁴தா⁴து – இமா கோ², பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸோ தா⁴துயோ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Tisso imā, bhikkhave, dhātuyo. Katamā tisso? Rūpadhātu, arūpadhātu, nirodhadhātu – imā kho, bhikkhave, tisso dhātuyo’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘ரூபதா⁴துங் 1 பரிஞ்ஞாய, அரூபேஸு அஸண்டி²தா;

    ‘‘Rūpadhātuṃ 2 pariññāya, arūpesu asaṇṭhitā;

    நிரோதே⁴ யே விமுச்சந்தி, தே ஜனா மச்சுஹாயினோ.

    Nirodhe ye vimuccanti, te janā maccuhāyino.

    ‘‘காயேன அமதங் தா⁴துங், பு²ஸயித்வா 3 நிரூபதி⁴ங்;

    ‘‘Kāyena amataṃ dhātuṃ, phusayitvā 4 nirūpadhiṃ;

    உபதி⁴ப்படினிஸ்ஸக்³க³ங், ஸச்சி²கத்வா அனாஸவோ;

    Upadhippaṭinissaggaṃ, sacchikatvā anāsavo;

    தே³ஸேதி ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴, அஸோகங் விரஜங் பத³’’ந்தி.

    Deseti sammāsambuddho, asokaṃ virajaṃ pada’’nti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. து³தியங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ரூபதா⁴து (ஸப்³ப³த்த²)
    2. rūpadhātu (sabbattha)
    3. பு²ஸ்ஸயித்வா (ஸ்யா॰), ப²ஸ்ஸயித்வா (பீ॰)
    4. phussayitvā (syā.), phassayitvā (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 2. தா⁴துஸுத்தவண்ணனா • 2. Dhātusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact