Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    10. தா⁴துவிவண்ணபேதவத்து²

    10. Dhātuvivaṇṇapetavatthu

    507.

    507.

    ‘‘அந்தலிக்க²ஸ்மிங் திட்ட²ந்தோ, து³க்³க³ந்தோ⁴ பூதி வாயஸி;

    ‘‘Antalikkhasmiṃ tiṭṭhanto, duggandho pūti vāyasi;

    முக²ஞ்ச தே கிமயோ பூதிக³ந்த⁴ங், கா²த³ந்தி கிங் கம்மமகாஸி புப்³பே³.

    Mukhañca te kimayo pūtigandhaṃ, khādanti kiṃ kammamakāsi pubbe.

    508.

    508.

    ‘‘ததோ ஸத்த²ங் க³ஹெத்வான, ஓக்கந்தந்தி புனப்புனங்;

    ‘‘Tato satthaṃ gahetvāna, okkantanti punappunaṃ;

    கா²ரேன பரிப்போ²ஸித்வா, ஓக்கந்தந்தி புனப்புனங்.

    Khārena paripphositvā, okkantanti punappunaṃ.

    509.

    509.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸ கம்மவிபாகேன, இத³ங் து³க்க²ங் நிக³ச்ச²ஸீ’’தி.

    Kissa kammavipākena, idaṃ dukkhaṃ nigacchasī’’ti.

    510.

    510.

    ‘‘அஹங் ராஜக³ஹே ரம்மே, ரமணீயே கி³ரிப்³ப³ஜே;

    ‘‘Ahaṃ rājagahe ramme, ramaṇīye giribbaje;

    இஸ்ஸரோ த⁴னத⁴ஞ்ஞஸ்ஸ, ஸுபஹூதஸ்ஸ மாரிஸ.

    Issaro dhanadhaññassa, supahūtassa mārisa.

    511.

    511.

    ‘‘தஸ்ஸாயங் மே ப⁴ரியா ச, தீ⁴தா ச ஸுணிஸா ச மே;

    ‘‘Tassāyaṃ me bhariyā ca, dhītā ca suṇisā ca me;

    தா மாலங் உப்பலஞ்சாபி, பச்சக்³க⁴ஞ்ச விலேபனங்;

    Tā mālaṃ uppalañcāpi, paccagghañca vilepanaṃ;

    தூ²பங் ஹரந்தியோ வாரேஸிங், தங் பாபங் பகதங் மயா.

    Thūpaṃ harantiyo vāresiṃ, taṃ pāpaṃ pakataṃ mayā.

    512.

    512.

    ‘‘ச²ளாஸீதிஸஹஸ்ஸானி , மயங் பச்சத்தவேத³னா;

    ‘‘Chaḷāsītisahassāni , mayaṃ paccattavedanā;

    தூ²பபூஜங் விவண்ணெத்வா, பச்சாம நிரயே பு⁴ஸங்.

    Thūpapūjaṃ vivaṇṇetvā, paccāma niraye bhusaṃ.

    513.

    513.

    ‘‘யே ச கோ² தூ²பபூஜாய, வத்தந்தே அரஹதோ மஹே;

    ‘‘Ye ca kho thūpapūjāya, vattante arahato mahe;

    ஆதீ³னவங் பகாஸெந்தி, விவேசயேத² 1 நே ததோ.

    Ādīnavaṃ pakāsenti, vivecayetha 2 ne tato.

    514.

    514.

    ‘‘இமா ச பஸ்ஸ ஆயந்தியோ, மாலதா⁴ரீ அலங்கதா;

    ‘‘Imā ca passa āyantiyo, māladhārī alaṅkatā;

    மாலாவிபாகங்னுபொ⁴ந்தியோ 3, ஸமித்³தா⁴ ச தா 4 யஸஸ்ஸினியோ.

    Mālāvipākaṃnubhontiyo 5, samiddhā ca tā 6 yasassiniyo.

    515.

    515.

    ‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வான அச்சே²ரங், அப்³பு⁴தங் லோமஹங்ஸனங்;

    ‘‘Tañca disvāna accheraṃ, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;

    நமோ கரொந்தி ஸப்பஞ்ஞா, வந்த³ந்தி தங் மஹாமுனிங்.

    Namo karonti sappaññā, vandanti taṃ mahāmuniṃ.

    516.

    516.

    ‘‘ஸோஹங் நூன இதோ க³ந்த்வா, யோனிங் லத்³தா⁴ன மானுஸிங்;

    ‘‘Sohaṃ nūna ito gantvā, yoniṃ laddhāna mānusiṃ;

    தூ²பபூஜங் கரிஸ்ஸாமி, அப்பமத்தோ புனப்புன’’ந்தி.

    Thūpapūjaṃ karissāmi, appamatto punappuna’’nti.

    தா⁴துவிவண்ணபேதவத்து² த³ஸமங். சூளவக்³கோ³ ததியோ நிட்டி²தோ.

    Dhātuvivaṇṇapetavatthu dasamaṃ. Cūḷavaggo tatiyo niṭṭhito.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    அபி⁴ஜ்ஜமானோ குண்டி³யோ 7, ரத²காரீ பு⁴ஸேன ச;

    Abhijjamāno kuṇḍiyo 8, rathakārī bhusena ca;

    குமாரோ க³ணிகா சேவ, த்³வே லுத்³தா³ பிட்டி²பூஜனா;

    Kumāro gaṇikā ceva, dve luddā piṭṭhipūjanā;

    வக்³கோ³ தேன பவுச்சதீதி.

    Vaggo tena pavuccatīti.







    Footnotes:
    1. விவேசயத² (ஸீ॰)
    2. vivecayatha (sī.)
    3. அனுப⁴வந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    4. ஸமித்³தா⁴ தா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    5. anubhavanti (sī. pī.)
    6. samiddhā tā (sī. syā.)
    7. கொண்ட³ஞ்ஞோ (ஸப்³ப³த்த²)
    8. koṇḍañño (sabbattha)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 10. தா⁴துவிவண்ணபேதவத்து²வண்ணனா • 10. Dhātuvivaṇṇapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact