Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi

    5. தோ⁴தகமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ

    5. Dhotakamāṇavapucchāniddeso

    30.

    30.

    புச்சா²மி தங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மேதங், [இச்சாயஸ்மா தோ⁴தகோ]

    Pucchāmitaṃ bhagavā brūhi metaṃ, [iccāyasmā dhotako]

    வாசாபி⁴கங்கா²மி மஹேஸி துய்ஹங்;

    Vācābhikaṅkhāmi mahesi tuyhaṃ;

    தவ ஸுத்வான நிக்³கோ⁴ஸங், ஸிக்கே² நிப்³பா³னமத்தனோ.

    Tava sutvāna nigghosaṃ, sikkhe nibbānamattano.

    புச்சா²மி தங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மேதந்தி. புச்சா²மீதி திஸ்ஸோ புச்சா² – அதி³ட்ட²ஜோதனா புச்சா², தி³ட்ட²ஸங்ஸந்த³னா புச்சா², விமதிச்சே²த³னா புச்சா²…பே॰… இமா திஸ்ஸோ புச்சா²…பே॰… நிப்³பா³னபுச்சா². புச்சா²மி தந்தி புச்சா²மி தங் யாசாமி தங் அஜ்ஜே²ஸாமி தங் பஸாதே³மி தங், கத²யஸ்ஸு மேதி – புச்சா²மி தங். ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனமேதங்…பே॰… ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி, யதி³த³ங் ப⁴க³வாதி. ப்³ரூஹி மேதந்தி ப்³ரூஹி ஆசிக்கா²ஹி தே³ஸேஹி பஞ்ஞபேஹி பட்ட²பேஹி விவராஹி விப⁴ஜாஹி உத்தானீகரோஹி பகாஸேஹீதி – புச்சா²மி தங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மேதங்.

    Pucchāmi taṃ bhagavā brūhi metanti. Pucchāmīti tisso pucchā – adiṭṭhajotanā pucchā, diṭṭhasaṃsandanā pucchā, vimaticchedanā pucchā…pe… imā tisso pucchā…pe… nibbānapucchā. Pucchāmi tanti pucchāmi taṃ yācāmi taṃ ajjhesāmi taṃ pasādemi taṃ, kathayassu meti – pucchāmi taṃ. Bhagavāti gāravādhivacanametaṃ…pe… sacchikā paññatti, yadidaṃ bhagavāti. Brūhi metanti brūhi ācikkhāhi desehi paññapehi paṭṭhapehi vivarāhi vibhajāhi uttānīkarohi pakāsehīti – pucchāmi taṃ bhagavā brūhi metaṃ.

    இச்சாயஸ்மா தோ⁴தகோதி. இச்சாதி பத³ஸந்தி⁴…பே॰… ஆயஸ்மாதி பியவசனங் க³ருவசனங் ஸகா³ரவஸப்பதிஸ்ஸாதி⁴வசனமேதங் ஆயஸ்மாதி. தோ⁴தகோதி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நாமங் ஸங்கா² ஸமஞ்ஞா பஞ்ஞத்தி வோஹாரோ நாமங் நாமகம்மங் நாமதெ⁴ய்யங் நிருத்தி ப்³யஞ்ஜனங் அபி⁴லாபோதி – இச்சாயஸ்மா தோ⁴தகோ.

    Iccāyasmā dhotakoti. Iccāti padasandhi…pe… āyasmāti piyavacanaṃ garuvacanaṃ sagāravasappatissādhivacanametaṃ āyasmāti. Dhotakoti tassa brāhmaṇassa nāmaṃ saṅkhā samaññā paññatti vohāro nāmaṃ nāmakammaṃ nāmadheyyaṃ nirutti byañjanaṃ abhilāpoti – iccāyasmā dhotako.

    வாசாபி⁴கங்கா²மி மஹேஸி துய்ஹந்தி துய்ஹங் வசனங் ப்³யப்பத²ங் தே³ஸனங் அனுஸாஸனங் அனுஸிட்ட²ங் கங்கா²மி அபி⁴கங்கா²மி இச்சா²மி ஸாதி³யாமி பத்த²யாமி பிஹயாமி அபி⁴ஜப்பாமி. மஹேஸீதி கிங் மஹேஸி ப⁴க³வா? மஹந்தங் ஸீலக்க²ந்த⁴ங் ஏஸீ க³வேஸீ பரியேஸீதி மஹேஸி…பே॰… கஹங் நராஸபோ⁴தி மஹேஸீதி – வாசாபி⁴கங்கா²மி மஹேஸி துய்ஹங்.

    Vācābhikaṅkhāmi mahesi tuyhanti tuyhaṃ vacanaṃ byappathaṃ desanaṃ anusāsanaṃ anusiṭṭhaṃ kaṅkhāmi abhikaṅkhāmi icchāmi sādiyāmi patthayāmi pihayāmi abhijappāmi. Mahesīti kiṃ mahesi bhagavā? Mahantaṃ sīlakkhandhaṃ esī gavesī pariyesīti mahesi…pe… kahaṃ narāsabhoti mahesīti – vācābhikaṅkhāmi mahesi tuyhaṃ.

    தவ ஸுத்வான நிக்³கோ⁴ஸந்தி துய்ஹங் வசனங் ப்³யப்பத²ங் தே³ஸனங் அனுஸாஸனங் அனுஸிட்ட²ங் ஸுத்வா ஸுணித்வா உக்³க³ஹெத்வா உபதா⁴ரயித்வா உபலக்க²யித்வாதி – தவ ஸுத்வான நிக்³கோ⁴ஸங்.

    Tava sutvāna nigghosanti tuyhaṃ vacanaṃ byappathaṃ desanaṃ anusāsanaṃ anusiṭṭhaṃ sutvā suṇitvā uggahetvā upadhārayitvā upalakkhayitvāti – tava sutvāna nigghosaṃ.

    ஸிக்கே² நிப்³பா³னமத்தனோதி. ஸிக்கா²தி திஸ்ஸோ ஸிக்கா² – அதி⁴ஸீலஸிக்கா², அதி⁴சித்தஸிக்கா², அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா²…பே॰… அயங் அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா². நிப்³பா³னமத்தனோதி அத்தனோ ராக³ஸ்ஸ நிப்³பா³பனாய, தோ³ஸஸ்ஸ நிப்³பா³பனாய, மோஹஸ்ஸ நிப்³பா³பனாய, கோத⁴ஸ்ஸ நிப்³பா³பனாய , உபனாஹஸ்ஸ நிப்³பா³பனாய…பே॰… ஸப்³பா³குஸலாபி⁴ஸங்கா²ரானங் ஸமாய உபஸமாய வூபஸமாய நிப்³பா³பனாய படினிஸ்ஸக்³கா³ய படிபஸ்ஸத்³தி⁴யா அதி⁴ஸீலம்பி ஸிக்கெ²ய்ய, அதி⁴சித்தம்பி ஸிக்கெ²ய்ய, அதி⁴பஞ்ஞம்பி ஸிக்கெ²ய்ய. இமா திஸ்ஸோ ஸிக்கா²யோ ஆவஜ்ஜந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, ஜானந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, பஸ்ஸந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, பச்சவெக்க²ந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, சித்தங் பத³ஹந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, ஸத்³தா⁴ய அதி⁴முச்சந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, வீரியங் பக்³க³ண்ஹந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, ஸதிங் உபட்ட²பெந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, சித்தங் ஸமாத³ஹந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, பஞ்ஞாய பஜானந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, அபி⁴ஞ்ஞெய்யங் அபி⁴ஜானந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, பரிஞ்ஞெய்யங் பரிஜானந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, பஹாதப்³ப³ங் பஜஹந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, பா⁴வேதப்³ப³ங் பா⁴வெந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, ஸச்சி²காதப்³ப³ங் ஸச்சி²கரொந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, ஆசரெய்ய ஸமாசரெய்ய ஸமாதா³ய வத்தெய்யாதி – ஸிக்கே² நிப்³பா³னமத்தனோ. தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Sikkhe nibbānamattanoti. Sikkhāti tisso sikkhā – adhisīlasikkhā, adhicittasikkhā, adhipaññāsikkhā…pe… ayaṃ adhipaññāsikkhā. Nibbānamattanoti attano rāgassa nibbāpanāya, dosassa nibbāpanāya, mohassa nibbāpanāya, kodhassa nibbāpanāya , upanāhassa nibbāpanāya…pe… sabbākusalābhisaṅkhārānaṃ samāya upasamāya vūpasamāya nibbāpanāya paṭinissaggāya paṭipassaddhiyā adhisīlampi sikkheyya, adhicittampi sikkheyya, adhipaññampi sikkheyya. Imā tisso sikkhāyo āvajjanto sikkheyya, jānanto sikkheyya, passanto sikkheyya, paccavekkhanto sikkheyya, cittaṃ padahanto sikkheyya, saddhāya adhimuccanto sikkheyya, vīriyaṃ paggaṇhanto sikkheyya, satiṃ upaṭṭhapento sikkheyya, cittaṃ samādahanto sikkheyya, paññāya pajānanto sikkheyya, abhiññeyyaṃ abhijānanto sikkheyya, pariññeyyaṃ parijānanto sikkheyya, pahātabbaṃ pajahanto sikkheyya, bhāvetabbaṃ bhāvento sikkheyya, sacchikātabbaṃ sacchikaronto sikkheyya, ācareyya samācareyya samādāya vatteyyāti – sikkhe nibbānamattano. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘புச்சா²மி தங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மேதங், [இச்சாயஸ்மா தோ⁴தகோ]

    ‘‘Pucchāmi taṃ bhagavā brūhi metaṃ, [iccāyasmā dhotako]

    வாசாபி⁴கங்கா²மி மஹேஸி துய்ஹங்;

    Vācābhikaṅkhāmi mahesi tuyhaṃ;

    தவ ஸுத்வான நிக்³கோ⁴ஸங், ஸிக்கே² நிப்³பா³னமத்தனோ’’தி.

    Tava sutvāna nigghosaṃ, sikkhe nibbānamattano’’ti.

    31.

    31.

    தேனஹாதப்பங் கரோஹி, [தோ⁴தகாதி ப⁴க³வா]

    Tenahātappaṃkarohi, [dhotakāti bhagavā]

    இதே⁴வ நிபகோ ஸதோ;

    Idheva nipako sato;

    இதோ ஸுத்வான நிக்³கோ⁴ஸங், ஸிக்கே² நிப்³பா³னமத்தனோ.

    Ito sutvāna nigghosaṃ, sikkhe nibbānamattano.

    தேனஹாதப்பங் கரோஹீதி ஆதப்பங் கரோஹி, உஸ்ஸாஹங் கரோஹி, உஸ்ஸொள்ஹிங் கரோஹி, தா²மங் கரோஹி, தி⁴திங் கரோஹி, வீரியங் கரோஹி, ச²ந்த³ங் ஜனேஹி ஸஞ்ஜனேஹி உபட்ட²பேஹி ஸமுட்ட²பேஹி நிப்³ப³த்தேஹி அபி⁴னிப்³ப³த்தேஹீதி – தேனஹாதப்பங் கரோஹி.

    Tenahātappaṃ karohīti ātappaṃ karohi, ussāhaṃ karohi, ussoḷhiṃ karohi, thāmaṃ karohi, dhitiṃ karohi, vīriyaṃ karohi, chandaṃ janehi sañjanehi upaṭṭhapehi samuṭṭhapehi nibbattehi abhinibbattehīti – tenahātappaṃ karohi.

    தோ⁴தகாதி ப⁴க³வா தங் ப்³ராஹ்மணங் நாமேன ஆலபதி. ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனமேதங்…பே॰… ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி, யதி³த³ங் ப⁴க³வாதி – தோ⁴தகாதி ப⁴க³வா.

    Dhotakāti bhagavā taṃ brāhmaṇaṃ nāmena ālapati. Bhagavāti gāravādhivacanametaṃ…pe… sacchikā paññatti, yadidaṃ bhagavāti – dhotakāti bhagavā.

    இதே⁴வ நிபகோ ஸதோதி. இதா⁴தி இமிஸ்ஸா தி³ட்டி²யா இமிஸ்ஸா க²ந்தியா இமிஸ்ஸா ருசியா இமஸ்மிங் ஆதா³யே இமஸ்மிங் த⁴ம்மே இமஸ்மிங் வினயே இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே இமஸ்மிங் பாவசனே இமஸ்மிங் ப்³ரஹ்மசரியே இமஸ்மிங் ஸத்து²ஸாஸனே இமஸ்மிங் அத்தபா⁴வே இமஸ்மிங் மனுஸ்ஸலோகே. நிபகோதி நிபகோ பண்டி³தோ பஞ்ஞவா பு³த்³தி⁴மா ஞாணீ விபா⁴வீ மேதா⁴வீ. ஸதோதி சதூஹி காரணேஹி ஸதோ – காயே காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னங் பா⁴வெந்தோ ஸதோ…பே॰… ஸோ வுச்சதி ஸதோதி – இதே⁴வ நிபகோ ஸதோ.

    Idheva nipako satoti. Idhāti imissā diṭṭhiyā imissā khantiyā imissā ruciyā imasmiṃ ādāye imasmiṃ dhamme imasmiṃ vinaye imasmiṃ dhammavinaye imasmiṃ pāvacane imasmiṃ brahmacariye imasmiṃ satthusāsane imasmiṃ attabhāve imasmiṃ manussaloke. Nipakoti nipako paṇḍito paññavā buddhimā ñāṇī vibhāvī medhāvī. Satoti catūhi kāraṇehi sato – kāye kāyānupassanāsatipaṭṭhānaṃ bhāvento sato…pe… so vuccati satoti – idheva nipako sato.

    இதோ ஸுத்வான நிக்³கோ⁴ஸந்தி இதோ மய்ஹங் வசனங் ப்³யப்பத²ங் தே³ஸனங் அனுஸாஸனங் அனுஸிட்ட²ங் ஸுத்வா ஸுணித்வா உக்³க³ண்ஹித்வா உபதா⁴ரயித்வா உபலக்க²யித்வாதி – இதோ ஸுத்வான நிக்³கோ⁴ஸங்.

    Itosutvāna nigghosanti ito mayhaṃ vacanaṃ byappathaṃ desanaṃ anusāsanaṃ anusiṭṭhaṃ sutvā suṇitvā uggaṇhitvā upadhārayitvā upalakkhayitvāti – ito sutvāna nigghosaṃ.

    ஸிக்கே² நிப்³பா³னமத்தனோதி. ஸிக்கா²தி திஸ்ஸோ ஸிக்கா² – அதி⁴ஸீலஸிக்கா², அதி⁴சித்தஸிக்கா², அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா²…பே॰… அயங் அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா². நிப்³பா³னமத்தனோதி அத்தனோ ராக³ஸ்ஸ நிப்³பா³பனாய, தோ³ஸஸ்ஸ நிப்³பா³பனாய, மோஹஸ்ஸ நிப்³பா³பனாய, கோத⁴ஸ்ஸ நிப்³பா³பனாய, உபனாஹஸ்ஸ நிப்³பா³பனாய…பே॰… ஸப்³பா³குஸலாபி⁴ஸங்கா²ரானங் ஸமாய உபஸமாய வூபஸமாய நிப்³பா³பனாய படினிஸ்ஸக்³கா³ய படிபஸ்ஸத்³தி⁴யா அதி⁴ஸீலம்பி ஸிக்கெ²ய்ய, அதி⁴சித்தம்பி ஸிக்கெ²ய்ய, அதி⁴பஞ்ஞம்பி ஸிக்கெ²ய்ய. இமா திஸ்ஸோ ஸிக்கா²யோ ஆவஜ்ஜந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, ஜானந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய…பே॰… ஸச்சி²காதப்³ப³ங் ஸச்சி²கரொந்தோ ஸிக்கெ²ய்ய, ஆசரெய்ய ஸமாசரெய்ய ஸமாதா³ய வத்தெய்யாதி – ஸிக்கே² நிப்³பா³னமத்தனோ. தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Sikkhe nibbānamattanoti. Sikkhāti tisso sikkhā – adhisīlasikkhā, adhicittasikkhā, adhipaññāsikkhā…pe… ayaṃ adhipaññāsikkhā. Nibbānamattanoti attano rāgassa nibbāpanāya, dosassa nibbāpanāya, mohassa nibbāpanāya, kodhassa nibbāpanāya, upanāhassa nibbāpanāya…pe… sabbākusalābhisaṅkhārānaṃ samāya upasamāya vūpasamāya nibbāpanāya paṭinissaggāya paṭipassaddhiyā adhisīlampi sikkheyya, adhicittampi sikkheyya, adhipaññampi sikkheyya. Imā tisso sikkhāyo āvajjanto sikkheyya, jānanto sikkheyya…pe… sacchikātabbaṃ sacchikaronto sikkheyya, ācareyya samācareyya samādāya vatteyyāti – sikkhe nibbānamattano. Tenāha bhagavā –

    ‘‘தேனஹாதப்பங் கரோஹி, [தோ⁴தகாதி ப⁴க³வா]

    ‘‘Tenahātappaṃ karohi, [dhotakāti bhagavā]

    இதே⁴வ நிபகோ ஸதோ;

    Idheva nipako sato;

    இதோ ஸுத்வான நிக்³கோ⁴ஸங், ஸிக்கே² நிப்³பா³னமத்தனோ’’தி.

    Ito sutvāna nigghosaṃ, sikkhe nibbānamattano’’ti.

    32.

    32.

    பஸ்ஸாமஹங் தே³வமனுஸ்ஸலோகே, அகிஞ்சனங் ப்³ராஹ்மணமிரியமானங்;

    Passāmahaṃ devamanussaloke,akiñcanaṃbrāhmaṇamiriyamānaṃ;

    தங் தங் நமஸ்ஸாமி ஸமந்தசக்கு², பமுஞ்ச மங் ஸக்க கத²ங்கதா²ஹி.

    Taṃ taṃ namassāmi samantacakkhu, pamuñca maṃ sakka kathaṃkathāhi.

    பஸ்ஸாமஹங் தே³வமனுஸ்ஸலோகேதி. தே³வாதி தயோ தே³வா – ஸம்முதிதே³வா, உபபத்திதே³வா, விஸுத்³தி⁴தே³வா. கதமே ஸம்முதிதே³வா? ஸம்முதிதே³வா வுச்சந்தி ராஜானோ ச ராஜகுமாரா ச தே³வியோ ச. இமே வுச்சந்தி ஸம்முதிதே³வா. கதமே உபபத்திதே³வா? உபபத்திதே³வா வுச்சந்தி சாதுமஹாராஜிகா தே³வா தாவதிங்ஸா தே³வா யாமா தே³வா துஸிதா தே³வா நிம்மானரதீ தே³வா பரனிம்மிதவஸவத்தீ தே³வா ப்³ரஹ்மகாயிகா தே³வா யே ச தே³வா தது³த்தரி 1. இமே வுச்சந்தி உபபத்திதே³வா. கதமே விஸுத்³தி⁴தே³வா? விஸுத்³தி⁴தே³வா வுச்சந்தி ததா²க³தஸாவகா அரஹந்தோ கீ²ணாஸவா யே ச பச்சேகபு³த்³தா⁴. இமே வுச்சந்தி விஸுத்³தி⁴தே³வா. ப⁴க³வா ஸம்முதிதே³வானஞ்ச உபபத்திதே³வானஞ்ச விஸுத்³தி⁴தே³வானஞ்ச தே³வோ ச அதிதே³வோ ச தே³வாதிதே³வோ ச ஸீஹஸீஹோ நாக³னாகோ³ க³ணிக³ணீ முனிமுனீ ராஜராஜா. பஸ்ஸாமஹங் தே³வமனுஸ்ஸலோகேதி மனுஸ்ஸலோகே தே³வங் பஸ்ஸாமி அதிதே³வங் பஸ்ஸாமி தே³வாதிதே³வங் பஸ்ஸாமி த³க்கா²மி ஓலோகேமி நிஜ்ஜா²யாமி உபபரிக்கா²மீதி – பஸ்ஸாமஹங் தே³வமனுஸ்ஸலோகே.

    Passāmahaṃ devamanussaloketi. Devāti tayo devā – sammutidevā, upapattidevā, visuddhidevā. Katame sammutidevā? Sammutidevā vuccanti rājāno ca rājakumārā ca deviyo ca. Ime vuccanti sammutidevā. Katame upapattidevā? Upapattidevā vuccanti cātumahārājikā devā tāvatiṃsā devā yāmā devā tusitā devā nimmānaratī devā paranimmitavasavattī devā brahmakāyikā devā ye ca devā taduttari 2. Ime vuccanti upapattidevā. Katame visuddhidevā? Visuddhidevā vuccanti tathāgatasāvakā arahanto khīṇāsavā ye ca paccekabuddhā. Ime vuccanti visuddhidevā. Bhagavā sammutidevānañca upapattidevānañca visuddhidevānañca devo ca atidevo ca devātidevo ca sīhasīho nāganāgo gaṇigaṇī munimunī rājarājā. Passāmahaṃ devamanussaloketi manussaloke devaṃ passāmi atidevaṃ passāmi devātidevaṃ passāmi dakkhāmi olokemi nijjhāyāmi upaparikkhāmīti – passāmahaṃ devamanussaloke.

    ஆகிஞ்சனங் ப்³ராஹ்மணமிரியமானந்தி. அகிஞ்சனந்தி ராக³கிஞ்சனங் தோ³ஸகிஞ்சனங் மோஹகிஞ்சனங் மானகிஞ்சனங் தி³ட்டி²கிஞ்சனங் கிலேஸகிஞ்சனங் து³ச்சரிதகிஞ்சனங், தே கிஞ்சனா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா, தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ அகிஞ்சனோ. ப்³ராஹ்மணோதி ப⁴க³வா ஸத்தன்னங் த⁴ம்மானங் பா³ஹிதத்தா ப்³ராஹ்மணோ – ஸக்காயதி³ட்டி² பா³ஹிதா ஹோதி, விசிகிச்சா² பா³ஹிதா ஹோதி, ஸீலப்³ப³தபராமாஸோ பா³ஹிதோ ஹோதி, ராகோ³ பா³ஹிதோ ஹோதி, தோ³ஸோ பா³ஹிதோ ஹோதி, மோஹோ பா³ஹிதோ ஹோதி, மானோ பா³ஹிதோ ஹோதி, பா³ஹிதாஸ்ஸ ஹொந்தி பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா ஸங்கிலேஸிகா போனோப⁴விகா ஸத³ரா து³க்க²விபாகா ஆயதிங் ஜாதிஜராமரணியா.

    Ākiñcanaṃbrāhmaṇamiriyamānanti. Akiñcananti rāgakiñcanaṃ dosakiñcanaṃ mohakiñcanaṃ mānakiñcanaṃ diṭṭhikiñcanaṃ kilesakiñcanaṃ duccaritakiñcanaṃ, te kiñcanā buddhassa bhagavato pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā, tasmā buddho akiñcano. Brāhmaṇoti bhagavā sattannaṃ dhammānaṃ bāhitattā brāhmaṇo – sakkāyadiṭṭhi bāhitā hoti, vicikicchā bāhitā hoti, sīlabbataparāmāso bāhito hoti, rāgo bāhito hoti, doso bāhito hoti, moho bāhito hoti, māno bāhito hoti, bāhitāssa honti pāpakā akusalā dhammā saṃkilesikā ponobhavikā sadarā dukkhavipākā āyatiṃ jātijarāmaraṇiyā.

    பா³ஹித்வா ஸப்³ப³பாபகானி, [ஸபி⁴யாதி ப⁴க³வா]

    Bāhitvā sabbapāpakāni, [sabhiyāti bhagavā]

    விமலோ ஸாது⁴ஸமாஹிதோ டி²தத்தோ;

    Vimalo sādhusamāhito ṭhitatto;

    ஸங்ஸாரமதிச்ச கேவலீ ஸோ, அஸிதோ தாதி³ பவுச்சதே ஸ ப்³ரஹ்மாதி.

    Saṃsāramaticca kevalī so, asito tādi pavuccate sa brahmāti.

    இரியமானந்தி சரந்தங் விஹரந்தங் இரியந்தங் வத்தெந்தங் பாலெந்தங் யபெந்தங் யாபெந்தந்தி – அகிஞ்சனங் ப்³ராஹ்மணமிரியமானங்.

    Iriyamānanti carantaṃ viharantaṃ iriyantaṃ vattentaṃ pālentaṃ yapentaṃ yāpentanti – akiñcanaṃ brāhmaṇamiriyamānaṃ.

    தங் தங் நமஸ்ஸாமி ஸமந்தசக்கூ²தி. ந்தி ப⁴க³வந்தங் ப⁴ணதி. நமஸ்ஸாமீதி காயேன வா நமஸ்ஸாமி, வாசாய வா நமஸ்ஸாமி, சித்தேன வா நமஸ்ஸாமி, அன்வத்த²படிபத்தியா வா நமஸ்ஸாமி, த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபத்தியா வா நமஸ்ஸாமி ஸக்கரோமி க³ருங் கரோமி மானேமி பூஜேமி. ஸமந்தசக்கூ²தி ஸமந்தசக்கு² வுச்சதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணங். ப⁴க³வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணேன உபேதோ ஸமுபேதோ உபாக³தோ ஸமுபாக³தோ உபபன்னோ ஸமுபபன்னோ ஸமன்னாக³தோ.

    Taṃ taṃ namassāmi samantacakkhūti. Tanti bhagavantaṃ bhaṇati. Namassāmīti kāyena vā namassāmi, vācāya vā namassāmi, cittena vā namassāmi, anvatthapaṭipattiyā vā namassāmi, dhammānudhammapaṭipattiyā vā namassāmi sakkaromi garuṃ karomi mānemi pūjemi. Samantacakkhūti samantacakkhu vuccati sabbaññutañāṇaṃ. Bhagavā sabbaññutañāṇena upeto samupeto upāgato samupāgato upapanno samupapanno samannāgato.

    ‘‘ந தஸ்ஸ அத்³தி³ட்ட²மித⁴த்தி² 3 கிஞ்சி, அதோ² அவிஞ்ஞாதமஜானிதப்³ப³ங்;

    ‘‘Na tassa addiṭṭhamidhatthi 4 kiñci, atho aviññātamajānitabbaṃ;

    ஸப்³ப³ங் அபி⁴ஞ்ஞாஸி யத³த்தி² நெய்யங், ததா²க³தோ தேன ஸமந்தசக்கூ²’’தி.

    Sabbaṃ abhiññāsi yadatthi neyyaṃ, tathāgato tena samantacakkhū’’ti.

    தங் தங் நமஸ்ஸாமி ஸமந்தசக்கு².

    Taṃ taṃ namassāmi samantacakkhu.

    பமுஞ்ச மங் ஸக்க கத²ங்கதா²ஹீதி. ஸக்காதி ஸக்கோ ப⁴க³வா ஸக்யகுலா பப்³ப³ஜிதோதிபி ஸக்கோ. அத² வா, அட்³டோ⁴ 5 மஹத்³த⁴னோ த⁴னவாதிபி ஸக்கோ. தஸ்ஸிமானி த⁴னானி, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸத்³தா⁴த⁴னங் ஸீலத⁴னங் ஹிரித⁴னங் ஒத்தப்பத⁴னங் ஸுதத⁴னங் சாக³த⁴னங் பஞ்ஞாத⁴னங் ஸதிபட்டா²னத⁴னங் ஸம்மப்பதா⁴னத⁴னங் இத்³தி⁴பாத³த⁴னங் இந்த்³ரியத⁴னங் ப³லத⁴னங் பொ³ஜ்ஜ²ங்க³த⁴னங் மக்³க³த⁴னங் ப²லத⁴னங் நிப்³பா³னத⁴னங். இமேஹி அனேகவிதே⁴ஹி த⁴னரதனேஹி அட்³டோ⁴ மஹத்³த⁴னோ த⁴னவாதிபி ஸக்கோ. அத² வா, ஸக்கோ பஹு விஸவீ அலமத்தோ ஸூரோ வீரோ விக்கந்தோ அபீ⁴ரூ அச்ச²ம்பீ⁴ அனுத்ராஸீ அபலாயீ பஹீனப⁴யபே⁴ரவோ விக³தலோமஹங்ஸோதிபி ஸக்கோ . கத²ங்கதா² வுச்சதி விசிகிச்சா². து³க்கே² கங்கா², து³க்க²ஸமுத³யே கங்கா², து³க்க²னிரோதே⁴ கங்கா², து³க்க²னிரோத⁴கா³மினியா படிபதா³ய கங்கா², புப்³ப³ந்தே கங்கா², அபரந்தே கங்கா², புப்³ப³ந்தாபரந்தே கங்கா², இத³ப்பச்சயதாபடிச்சஸமுப்பன்னேஸு த⁴ம்மேஸு கங்கா². யா ஏவரூபா கங்கா² கங்கா²யனா கங்கா²யிதத்தங் விமதி விசிகிச்சா² த்³வெள்ஹகங் த்³வேதா⁴பதோ² ஸங்ஸயோ அனேகங்ஸக்³கா³ஹோ ஆஸப்பனா பரிஸப்பனா அபரியோகா³ஹனா ச²ம்பி⁴தத்தங் சித்தஸ்ஸ மனோவிலேகோ². பமுஞ்ச மங் ஸக்க கத²ங்கதா²ஹீதி முஞ்ச மங் பமுஞ்ச மங் மோசேஹி மங் பமோசேஹி மங் உத்³த⁴ர மங் ஸமுத்³த⁴ர மங் வுட்டா²பேஹி மங் கத²ங்கதா²ஸல்லதோதி – பமுஞ்ச மங் ஸக்க கத²ங்கதா²ஹி. தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Pamuñca maṃ sakka kathaṃkathāhīti. Sakkāti sakko bhagavā sakyakulā pabbajitotipi sakko. Atha vā, aḍḍho 6 mahaddhano dhanavātipi sakko. Tassimāni dhanāni, seyyathidaṃ – saddhādhanaṃ sīladhanaṃ hiridhanaṃ ottappadhanaṃ sutadhanaṃ cāgadhanaṃ paññādhanaṃ satipaṭṭhānadhanaṃ sammappadhānadhanaṃ iddhipādadhanaṃ indriyadhanaṃ baladhanaṃ bojjhaṅgadhanaṃ maggadhanaṃ phaladhanaṃ nibbānadhanaṃ. Imehi anekavidhehi dhanaratanehi aḍḍho mahaddhano dhanavātipi sakko. Atha vā, sakko pahu visavī alamatto sūro vīro vikkanto abhīrū acchambhī anutrāsī apalāyī pahīnabhayabheravo vigatalomahaṃsotipi sakko . Kathaṃkathā vuccati vicikicchā. Dukkhe kaṅkhā, dukkhasamudaye kaṅkhā, dukkhanirodhe kaṅkhā, dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya kaṅkhā, pubbante kaṅkhā, aparante kaṅkhā, pubbantāparante kaṅkhā, idappaccayatāpaṭiccasamuppannesu dhammesu kaṅkhā. Yā evarūpā kaṅkhā kaṅkhāyanā kaṅkhāyitattaṃ vimati vicikicchā dveḷhakaṃ dvedhāpatho saṃsayo anekaṃsaggāho āsappanā parisappanā apariyogāhanā chambhitattaṃ cittassa manovilekho. Pamuñca maṃ sakka kathaṃkathāhīti muñca maṃ pamuñca maṃ mocehi maṃ pamocehi maṃ uddhara maṃ samuddhara maṃ vuṭṭhāpehi maṃ kathaṃkathāsallatoti – pamuñca maṃ sakka kathaṃkathāhi. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘பஸ்ஸாமஹங் தே³வமனுஸ்ஸலோகே, அகிஞ்சனங் ப்³ராஹ்மணமிரியமானங்;

    ‘‘Passāmahaṃ devamanussaloke, akiñcanaṃ brāhmaṇamiriyamānaṃ;

    தங் தங் நமஸ்ஸாமி ஸமந்தசக்கு², பமுஞ்ச மங் ஸக்க கத²ங்கதா²ஹீ’’தி.

    Taṃ taṃ namassāmi samantacakkhu, pamuñca maṃ sakka kathaṃkathāhī’’ti.

    33.

    33.

    நாஹங் ஸஹிஸ்ஸாமி பமோசனாய, கத²ங்கதி²ங் தோ⁴தக கஞ்சி லோகே;

    Nāhaṃ sahissāmi pamocanāya, kathaṃkathiṃ dhotaka kañci loke;

    த⁴ம்மஞ்ச ஸெட்ட²ங் ஆஜானமானோ, ஏவங் துவங் ஓக⁴மிமங் தரேஸி.

    Dhammañca seṭṭhaṃ ājānamāno, evaṃ tuvaṃ oghamimaṃ taresi.

    நாஹங் ஸஹிஸ்ஸாமி 7 பமோசனாயாதி நாஹங் தங் ஸக்கோமி முஞ்சிதுங் பமுஞ்சிதுங் மோசேதுங் பமோசேதுங் உத்³த⁴ரிதுங் ஸமுத்³த⁴ரிதுங் உட்டா²பேதுங் ஸமுட்டா²பேதுங் கத²ங்கதா²ஸல்லதோதி. ஏவம்பி நாஹங் ஸஹிஸ்ஸாமி பமோசனாய. அத² வா, ந ஈஹாமி ந ஸமீஹாமி ந உஸ்ஸஹாமி ந வாயமாமி ந உஸ்ஸாஹங் கரோமி ந உஸ்ஸொள்ஹிங் கரோமி ந தா²மங் கரோமி ந தி⁴திங் கரோமி ந வீரியங் கரோமி ந ச²ந்த³ங் ஜனேமி ந ஸஞ்ஜனேமி ந நிப்³ப³த்தேமி ந அபி⁴னிப்³ப³த்தேமி அஸ்ஸத்³தே⁴ புக்³க³லே அச்ச²ந்தி³கே குஸீதே ஹீனவீரியே அப்படிபஜ்ஜமானே த⁴ம்மதே³ஸனாயாதி. ஏவம்பி நாஹங் ஸஹிஸ்ஸாமி பமோசனாய. அத² வா, நத்த²ஞ்ஞோ கோசி மோசேதா. தே யதி³ மோசெய்யுங் ஸகேன தா²மேன ஸகேன ப³லேன ஸகேன வீரியேன ஸகேன பரக்கமேன ஸகேன புரிஸதா²மேன ஸகேன புரிஸப³லேன ஸகேன புரிஸவீரியேன ஸகேன புரிஸபரக்கமேன அத்தனா ஸம்மாபடிபத³ங் அனுலோமபடிபத³ங் அபச்சனீகபடிபத³ங் அன்வத்த²படிபத³ங் த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபத³ங் படிபஜ்ஜமானா மோசெய்யுந்தி. ஏவம்பி நாஹங் ஸஹிஸ்ஸாமி பமோசனாய.

    Nāhaṃ sahissāmi8pamocanāyāti nāhaṃ taṃ sakkomi muñcituṃ pamuñcituṃ mocetuṃ pamocetuṃ uddharituṃ samuddharituṃ uṭṭhāpetuṃ samuṭṭhāpetuṃ kathaṃkathāsallatoti. Evampi nāhaṃ sahissāmi pamocanāya. Atha vā, na īhāmi na samīhāmi na ussahāmi na vāyamāmi na ussāhaṃ karomi na ussoḷhiṃ karomi na thāmaṃ karomi na dhitiṃ karomi na vīriyaṃ karomi na chandaṃ janemi na sañjanemi na nibbattemi na abhinibbattemi assaddhe puggale acchandike kusīte hīnavīriye appaṭipajjamāne dhammadesanāyāti. Evampi nāhaṃ sahissāmi pamocanāya. Atha vā, natthañño koci mocetā. Te yadi moceyyuṃ sakena thāmena sakena balena sakena vīriyena sakena parakkamena sakena purisathāmena sakena purisabalena sakena purisavīriyena sakena purisaparakkamena attanā sammāpaṭipadaṃ anulomapaṭipadaṃ apaccanīkapaṭipadaṃ anvatthapaṭipadaṃ dhammānudhammapaṭipadaṃ paṭipajjamānā moceyyunti. Evampi nāhaṃ sahissāmi pamocanāya.

    வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘ஸோ வத, சுந்த³, அத்தனா பலிபபலிபன்னோ பரங் பலிபபலிபன்னங் உத்³த⁴ரிஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. ஸோ வத, சுந்த³, அத்தனா அத³ந்தோ அவினீதோ அபரினிப்³பு³தோ பரங் த³மெஸ்ஸதி வினெஸ்ஸதி பரினிப்³பா³பெஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதீதி. ஏவம்பி நாஹங் ஸஹிஸ்ஸாமி பமோசனாய.

    Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘so vata, cunda, attanā palipapalipanno paraṃ palipapalipannaṃ uddharissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. So vata, cunda, attanā adanto avinīto aparinibbuto paraṃ damessati vinessati parinibbāpessatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjatīti. Evampi nāhaṃ sahissāmi pamocanāya.

    வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா –

    Vuttañhetaṃ bhagavatā –

    ‘‘அத்தனா ஹி 9 கதங் பாபங், அத்தனா ஸங்கிலிஸ்ஸதி;

    ‘‘Attanā hi 10 kataṃ pāpaṃ, attanā saṃkilissati;

    அத்தனா அகதங் பாபங், அத்தனாவ விஸுஜ்ஜ²தி;

    Attanā akataṃ pāpaṃ, attanāva visujjhati;

    ஸுத்³தி⁴ அஸுத்³தி⁴ பச்சத்தங், நாஞ்ஞோ அஞ்ஞங் விஸோத⁴யே’’தி.

    Suddhi asuddhi paccattaṃ, nāñño aññaṃ visodhaye’’ti.

    ஏவம்பி நாஹங் ஸஹிஸ்ஸாமி பமோசனாய.

    Evampi nāhaṃ sahissāmi pamocanāya.

    வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘ஏவமேவ கோ², ப்³ராஹ்மண, திட்ட²தேவ நிப்³பா³னங் திட்ட²தி நிப்³பா³னகா³மிமக்³கோ³ திட்டா²மஹங் ஸமாத³பேதா, அத² ச பன மம ஸாவகா மயா ஏவங் ஓவதி³யமானா ஏவங் அனுஸாஸியமானா அப்பேகச்சே அச்சந்தனிட்ட²ங் நிப்³பா³னங் ஆராதெ⁴ந்தி ஏகச்சே நாராதெ⁴ந்தீதி. எத்த² க்யாஹங், ப்³ராஹ்மண கரோமி? மக்³க³க்கா²யீ, ப்³ராஹ்மண, ததா²க³தோ. மக்³க³ங் பு³த்³தோ⁴ ஆசிக்க²தி. அத்தனா படிபஜ்ஜமானா முச்செய்யுந்தி 11. ஏவம்பி நாஹங் ஸஹிஸ்ஸாமி பமோசனாய’’.

    Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘evameva kho, brāhmaṇa, tiṭṭhateva nibbānaṃ tiṭṭhati nibbānagāmimaggo tiṭṭhāmahaṃ samādapetā, atha ca pana mama sāvakā mayā evaṃ ovadiyamānā evaṃ anusāsiyamānā appekacce accantaniṭṭhaṃ nibbānaṃ ārādhenti ekacce nārādhentīti. Ettha kyāhaṃ, brāhmaṇa karomi? Maggakkhāyī, brāhmaṇa, tathāgato. Maggaṃ buddho ācikkhati. Attanā paṭipajjamānā mucceyyunti 12. Evampi nāhaṃ sahissāmi pamocanāya’’.

    கத²ங்கதி²ங் தோ⁴தக கஞ்சி லோகேதி கத²ங்கதி²ங் புக்³க³லங் ஸகங்க²ங் ஸகி²லங் ஸத்³வெள்ஹகங் ஸவிசிகிச்ச²ங். கஞ்சீதி கஞ்சி க²த்தியங் வா ப்³ராஹ்மணங் வா வெஸ்ஸங் வா ஸுத்³த³ங் வா க³ஹட்ட²ங் வா பப்³ப³ஜிதங் வா தே³வங் வா மனுஸ்ஸங் வா. லோகேதி அபாயலோகே…பே॰… ஆயதனலோகேதி – கத²ங்கதி²ங் தோ⁴தக கஞ்சி லோகே.

    Kathaṃkathiṃdhotaka kañci loketi kathaṃkathiṃ puggalaṃ sakaṅkhaṃ sakhilaṃ sadveḷhakaṃ savicikicchaṃ. Kañcīti kañci khattiyaṃ vā brāhmaṇaṃ vā vessaṃ vā suddaṃ vā gahaṭṭhaṃ vā pabbajitaṃ vā devaṃ vā manussaṃ vā. Loketi apāyaloke…pe… āyatanaloketi – kathaṃkathiṃ dhotaka kañci loke.

    த⁴ம்மஞ்ச ஸெட்ட²ங் ஆஜானமானோதி த⁴ம்மங் ஸெட்ட²ங் வுச்சதி அமதங் நிப்³பா³னங். யோ ஸோ ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ² ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³கோ³ தண்ஹக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங். ஸெட்ட²ந்தி அக்³க³ங் ஸெட்ட²ங் விஸெட்ட²ங் பாமொக்க²ங் உத்தமங் பவரங் த⁴ம்மங் ஆஜானமானோ விஜானமானோ படிவிஜானமானோ படிவிஜ்ஜ²மானோதி – த⁴ம்மஞ்ச ஸெட்ட²ங் ஆஜானமானோ.

    Dhammañca seṭṭhaṃ ājānamānoti dhammaṃ seṭṭhaṃ vuccati amataṃ nibbānaṃ. Yo so sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhakkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ. Seṭṭhanti aggaṃ seṭṭhaṃ viseṭṭhaṃ pāmokkhaṃ uttamaṃ pavaraṃ dhammaṃ ājānamāno vijānamāno paṭivijānamāno paṭivijjhamānoti – dhammañca seṭṭhaṃ ājānamāno.

    ஏவங் துவங் ஓக⁴மிமங் தரேஸீதி ஏவங் காமோக⁴ங் ப⁴வோக⁴ங் தி³ட்டோ²க⁴ங் அவிஜ்ஜோக⁴ங் தரெய்யாஸி உத்தரெய்யாஸி பதரெய்யாஸி ஸமதிக்கமெய்யாஸி வீதிவத்தெய்யாஸீதி – ஏவங் துவங் ஓக⁴மிமங் தரேஸி. தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Evaṃtuvaṃ oghamimaṃ taresīti evaṃ kāmoghaṃ bhavoghaṃ diṭṭhoghaṃ avijjoghaṃ tareyyāsi uttareyyāsi patareyyāsi samatikkameyyāsi vītivatteyyāsīti – evaṃ tuvaṃ oghamimaṃ taresi. Tenāha bhagavā –

    ‘‘நாஹங் ஸஹிஸ்ஸாமி பமோசனாய, கத²ங்கதி²ங் தோ⁴தக கஞ்சி லோகே;

    ‘‘Nāhaṃ sahissāmi pamocanāya, kathaṃkathiṃ dhotaka kañci loke;

    த⁴ம்மஞ்ச ஸெட்ட²ங் ஆஜானமானோ, ஏவங் துவங் ஓக⁴மிமங் தரேஸீ’’தி.

    Dhammañca seṭṭhaṃ ājānamāno, evaṃ tuvaṃ oghamimaṃ taresī’’ti.

    34.

    34.

    அனுஸாஸ ப்³ரஹ்மே கருணாயமானோ, விவேகத⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங்;

    Anusāsa brahme karuṇāyamāno, vivekadhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ;

    யதா²ஹங் ஆகாஸோவ 13 அப்³யாபஜ்ஜமானோ 14, இதே⁴வ ஸந்தோ அஸிதோ சரெய்யங்.

    Yathāhaṃākāsova15abyāpajjamāno16, idheva santo asito careyyaṃ.

    அனுஸாஸ ப்³ரஹ்மே கருணாயமானோதி அனுஸாஸ ப்³ரஹ்மே அனுக்³க³ண்ஹ ப்³ரஹ்மே அனுகம்ப ப்³ரஹ்மேதி – அனுஸாஸ ப்³ரஹ்மே. கருணாயமானோதி கருணாயமானோ அனுத³யமானோ 17 அனுரக்க²மானோ அனுக்³க³ண்ஹமானோ அனுகம்பமானோதி – அனுஸாஸ ப்³ரஹ்மே கருணாயமானோ.

    Anusāsa brahme karuṇāyamānoti anusāsa brahme anuggaṇha brahme anukampa brahmeti – anusāsa brahme. Karuṇāyamānoti karuṇāyamāno anudayamāno 18 anurakkhamāno anuggaṇhamāno anukampamānoti – anusāsa brahme karuṇāyamāno.

    விவேகத⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞந்தி விவேகத⁴ம்மங் வுச்சதி அமதங் நிப்³பா³னங். யோ ஸோ ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ² ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³கோ³ தண்ஹக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங். யமஹங் விஜஞ்ஞந்தி யமஹங் ஜானெய்யங் ஆஜானெய்யங் விஜானெய்யங் படிவிஜானெய்யங் படிவிஜ்ஜெ²ய்யங் அதி⁴க³ச்செ²ய்யங் ப²ஸ்ஸெய்யங் ஸச்சி²கரெய்யந்தி – விவேகத⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங்.

    Vivekadhammaṃ yamahaṃ vijaññanti vivekadhammaṃ vuccati amataṃ nibbānaṃ. Yo so sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhakkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ. Yamahaṃ vijaññanti yamahaṃ jāneyyaṃ ājāneyyaṃ vijāneyyaṃ paṭivijāneyyaṃ paṭivijjheyyaṃ adhigaccheyyaṃ phasseyyaṃ sacchikareyyanti – vivekadhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ.

    யதா²ஹங் ஆகாஸோவ அப்³யாபஜ்ஜமானோதி யதா² ஆகாஸோ ந பஜ்ஜதி ந க³ண்ஹதி 19 ந ப³ஜ்ஜ²தி ந பலிப³ஜ்ஜ²தி, ஏவங் அபஜ்ஜமானோ அக³ண்ஹமானோ அப³ஜ்ஜ²மானோ அபலிப³ஜ்ஜ²மானோதி – ஏவம்பி ஆகாஸோவ அப்³யாபஜ்ஜமானோ. யதா² ஆகாஸோ ந ரஜ்ஜதி லாகா²ய வா ஹலித்³தி³யா 20 வா நீலியா 21 வா மஞ்ஜெட்டா²ய வா ஏவங் அரஜ்ஜமானோ அது³ஸ்ஸமானோ அமுய்ஹமானோ அகிலிஸ்ஸமானோதி 22 – ஏவம்பி ஆகாஸோவ அப்³யாபஜ்ஜமானோ. யதா² ஆகாஸோ ந குப்பதி ந ப்³யாபஜ்ஜதி ந பதிலீயதி 23 ந படிஹஞ்ஞதி, ஏவங் அகுப்பமானோ அப்³யாபஜ்ஜமானோ அப்பதிலீயமானோ அப்படிஹஞ்ஞமானோ அப்படிஹதமானோதி – ஏவம்பி ஆகாஸோவ அப்³யாபஜ்ஜமானோ.

    Yathāhaṃ ākāsova abyāpajjamānoti yathā ākāso na pajjati na gaṇhati 24 na bajjhati na palibajjhati, evaṃ apajjamāno agaṇhamāno abajjhamāno apalibajjhamānoti – evampi ākāsova abyāpajjamāno. Yathā ākāso na rajjati lākhāya vā haliddiyā 25 vā nīliyā 26 vā mañjeṭṭhāya vā evaṃ arajjamāno adussamāno amuyhamāno akilissamānoti 27 – evampi ākāsova abyāpajjamāno. Yathā ākāso na kuppati na byāpajjati na patilīyati 28 na paṭihaññati, evaṃ akuppamāno abyāpajjamāno appatilīyamāno appaṭihaññamāno appaṭihatamānoti – evampi ākāsova abyāpajjamāno.

    இதே⁴வ ஸந்தோ அஸிதோ சரெய்யந்தி. இதே⁴வ ஸந்தோதி இதே⁴வ ஸந்தோ இதே⁴வ ஸமானோ இதே⁴வ நிஸின்னோ ஸமானோ இமஸ்மிங்யேவ ஆஸனே நிஸின்னோ ஸமானோ இமிஸ்ஸாயேவ பரிஸாய நிஸின்னோ ஸமானோதி, ஏவம்பி – இதே⁴வ ஸந்தோ. அத² வா, இதே⁴வ ஸந்தோ உபஸந்தோ வூபஸந்தோ நிப்³பு³தோ படிப்பஸ்ஸத்³தோ⁴தி, ஏவம்பி – இதே⁴வ ஸந்தோ. அஸிதோதி த்³வே நிஸ்ஸயா – தண்ஹானிஸ்ஸயோ ச தி³ட்டி²னிஸ்ஸயோ ச…பே॰… அயங் தண்ஹானிஸ்ஸயோ…பே॰… அயங் தி³ட்டி²னிஸ்ஸயோ… தண்ஹானிஸ்ஸயங் பஹாய தி³ட்டி²னிஸ்ஸயங் படினிஸ்ஸஜ்ஜித்வா சக்கு²ங் அனிஸ்ஸிதோ, ஸோதங் அனிஸ்ஸிதோ, கா⁴னங் அனிஸ்ஸிதோ, ஜிவ்ஹங் அனிஸ்ஸிதோ, காயங் அனிஸ்ஸிதோ, மனங் அனிஸ்ஸிதோ, ரூபே… ஸத்³தே³… க³ந்தே⁴ … ரஸே… பொ²ட்ட²ப்³பே³… த⁴ம்மே… குலங்… க³ணங்… ஆவாஸங்… லாப⁴ங்… யஸங்… பஸங்ஸங்… ஸுக²ங்… சீவரங்… பிண்ட³பாதங்… ஸேனாஸனங்… கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங்… காமதா⁴துங்… ரூபதா⁴துங்… அரூபதா⁴துங்… காமப⁴வங்… ரூபப⁴வங்… அரூபப⁴வங்… ஸஞ்ஞாப⁴வங்… அஸஞ்ஞாப⁴வங்… நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாப⁴வங்… ஏகவோகாரப⁴வங்… சதுவோகாரப⁴வங்… பஞ்சவோகாரப⁴வங்… அதீதங்… அனாக³தங்… பச்சுப்பன்னங்… தி³ட்ட²ஸுதமுதவிஞ்ஞாதப்³பே³ 29 த⁴ம்மே அஸிதோ அனிஸ்ஸிதோ அனல்லீனோ அனுபக³தோ அனஜ்ஜோ²ஸிதோ அனதி⁴முத்தோ நிக்க²ந்தோ நிஸ்ஸடோ 30 விப்பமுத்தோ விஸங்யுத்தோ விமரியாதி³கதேன சேதஸா. சரெய்யந்தி சரெய்யங் விஹரெய்யங் இரியெய்யங் வத்தெய்யங் யபெய்யங் யாபெய்யந்தி – இதே⁴வ ஸந்தோ அஸிதோ சரெய்யங். தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Idheva santo asito careyyanti. Idheva santoti idheva santo idheva samāno idheva nisinno samāno imasmiṃyeva āsane nisinno samāno imissāyeva parisāya nisinno samānoti, evampi – idheva santo. Atha vā, idheva santo upasanto vūpasanto nibbuto paṭippassaddhoti, evampi – idheva santo. Asitoti dve nissayā – taṇhānissayo ca diṭṭhinissayo ca…pe… ayaṃ taṇhānissayo…pe… ayaṃ diṭṭhinissayo… taṇhānissayaṃ pahāya diṭṭhinissayaṃ paṭinissajjitvā cakkhuṃ anissito, sotaṃ anissito, ghānaṃ anissito, jivhaṃ anissito, kāyaṃ anissito, manaṃ anissito, rūpe… sadde… gandhe … rase… phoṭṭhabbe… dhamme… kulaṃ… gaṇaṃ… āvāsaṃ… lābhaṃ… yasaṃ… pasaṃsaṃ… sukhaṃ… cīvaraṃ… piṇḍapātaṃ… senāsanaṃ… gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ… kāmadhātuṃ… rūpadhātuṃ… arūpadhātuṃ… kāmabhavaṃ… rūpabhavaṃ… arūpabhavaṃ… saññābhavaṃ… asaññābhavaṃ… nevasaññānāsaññābhavaṃ… ekavokārabhavaṃ… catuvokārabhavaṃ… pañcavokārabhavaṃ… atītaṃ… anāgataṃ… paccuppannaṃ… diṭṭhasutamutaviññātabbe 31 dhamme asito anissito anallīno anupagato anajjhosito anadhimutto nikkhanto nissaṭo 32 vippamutto visaṃyutto vimariyādikatena cetasā. Careyyanti careyyaṃ vihareyyaṃ iriyeyyaṃ vatteyyaṃ yapeyyaṃ yāpeyyanti – idheva santo asito careyyaṃ. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘அனுஸாஸ ப்³ரஹ்மே கருணாயமானோ, விவேகத⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங்;

    ‘‘Anusāsa brahme karuṇāyamāno, vivekadhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ;

    யதா²ஹங் ஆகாஸோவ அப்³யாபஜ்ஜமானோ, இதே⁴வ ஸந்தோ அஸிதோ சரெய்ய’’ந்தி.

    Yathāhaṃ ākāsova abyāpajjamāno, idheva santo asito careyya’’nti.

    35.

    35.

    கித்தயிஸ்ஸாமி தே ஸந்திங், [தோ⁴தகாதி ப⁴க³வா]

    Kittayissāmi te santiṃ, [dhotakāti bhagavā]

    தி³ட்டே² த⁴ம்மே அனீதிஹங்;

    Diṭṭhe dhamme anītihaṃ;

    யங் விதி³த்வா ஸதோ சரங், தரே லோகே விஸத்திகங்.

    Yaṃ viditvā sato caraṃ, tare loke visattikaṃ.

    கித்தயிஸ்ஸாமி தே ஸந்திந்தி ராக³ஸ்ஸ ஸந்திங், தோ³ஸஸ்ஸ ஸந்திங், மோஹஸ்ஸ ஸந்திங், கோத⁴ஸ்ஸ ஸந்திங், உபனாஹஸ்ஸ…பே॰… மக்க²ஸ்ஸ… பளாஸஸ்ஸ… இஸ்ஸாய… மச்ச²ரியஸ்ஸ… மாயாய… ஸாடெ²ய்யஸ்ஸ… த²ம்ப⁴ஸ்ஸ… ஸாரம்ப⁴ஸ்ஸ… மானஸ்ஸ… அதிமானஸ்ஸ… மத³ஸ்ஸ… பமாத³ஸ்ஸ… ஸப்³ப³கிலேஸானங்… ஸப்³ப³து³ச்சரிதானங்… ஸப்³ப³த³ரதா²னங்… ஸப்³ப³பரிளாஹானங்… ஸப்³ப³ஸந்தாபானங்… ஸப்³பா³குஸலாபி⁴ஸங்கா²ரானங் ஸந்திங் உபஸந்திங் வூபஸந்திங் நிப்³பு³திங் படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் கித்தயிஸ்ஸாமி பகித்தயிஸ்ஸாமி ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமி தே³ஸெஸ்ஸாமி பஞ்ஞபெஸ்ஸாமி பட்ட²பெஸ்ஸாமி விவரிஸ்ஸாமி விப⁴ஜிஸ்ஸாமி உத்தானீகரிஸ்ஸாமி பகாஸிஸ்ஸாமீதி – கித்தயிஸ்ஸாமி தே ஸந்திங்.

    Kittayissāmite santinti rāgassa santiṃ, dosassa santiṃ, mohassa santiṃ, kodhassa santiṃ, upanāhassa…pe… makkhassa… paḷāsassa… issāya… macchariyassa… māyāya… sāṭheyyassa… thambhassa… sārambhassa… mānassa… atimānassa… madassa… pamādassa… sabbakilesānaṃ… sabbaduccaritānaṃ… sabbadarathānaṃ… sabbapariḷāhānaṃ… sabbasantāpānaṃ… sabbākusalābhisaṅkhārānaṃ santiṃ upasantiṃ vūpasantiṃ nibbutiṃ paṭippassaddhiṃ kittayissāmi pakittayissāmi ācikkhissāmi desessāmi paññapessāmi paṭṭhapessāmi vivarissāmi vibhajissāmi uttānīkarissāmi pakāsissāmīti – kittayissāmi te santiṃ.

    தோ⁴தகாதி ப⁴க³வாதி. தோ⁴தகாதி ப⁴க³வா தங் ப்³ராஹ்மணங் நாமேன ஆலபதி. ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனமேதங்…பே॰… ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி, யதி³த³ங் ப⁴க³வாதி – தோ⁴தகாதி ப⁴க³வா.

    Dhotakāti bhagavāti. Dhotakāti bhagavā taṃ brāhmaṇaṃ nāmena ālapati. Bhagavāti gāravādhivacanametaṃ…pe… sacchikā paññatti, yadidaṃ bhagavāti – dhotakāti bhagavā.

    தி³ட்டே² த⁴ம்மே அனீதிஹந்தி. தி³ட்டே² த⁴ம்மேதி தி³ட்டே² த⁴ம்மே ஞாதே த⁴ம்மே துலிதே த⁴ம்மே தீரிதே த⁴ம்மே விபூ⁴தே த⁴ம்மே விபா⁴விதே த⁴ம்மே ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சாதி…பே॰… யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங் ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்மந்தி தி³ட்டே² த⁴ம்மே ஞாதே த⁴ம்மே துலிதே த⁴ம்மே தீரிதே த⁴ம்மே விபா⁴விதே த⁴ம்மே விபூ⁴தே த⁴ம்மேதி, ஏவம்பி – தி³ட்டே² த⁴ம்மே…பே॰…. அத² வா, து³க்கே² தி³ட்டே² து³க்க²ங் கத²யிஸ்ஸாமி, ஸமுத³யே தி³ட்டே² ஸமுத³யங் கத²யிஸ்ஸாமி, மக்³கே³ தி³ட்டே² மக்³க³ங் கத²யிஸ்ஸாமி, நிரோதே⁴ தி³ட்டே² நிரோத⁴ங் கத²யிஸ்ஸாமீதி, ஏவம்பி – தி³ட்டே² த⁴ம்மே…பே॰…. அத² வா, ஸந்தி³ட்டி²கங் அகாலிகங் ஏஹிபஸ்ஸிகங் ஓபனெய்யிகங் 33 பச்சத்தங் வேதி³தப்³ப³ங் விஞ்ஞூஹீதி, ஏவம்பி – தி³ட்டே² த⁴ம்மே. அனீதிஹந்தி ந இதிஹீதிஹங் ந இதிகிராய ந பரம்பராய ந பிடகஸம்பதா³ய ந தக்கஹேது ந நயஹேது ந ஆகாரபரிவிதக்கேன ந தி³ட்டி²னிஜ்ஜா²னக்க²ந்தியா ஸாமங் ஸயமபி⁴ஞ்ஞாதங் அத்தபச்சக்க²த⁴ம்மங், தங் கத²யிஸ்ஸாமீதி – தி³ட்டே² த⁴ம்மே அனீதிஹங்.
