Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    4. தோ⁴தகத்தே²ரஅபதா³னங்

    4. Dhotakattheraapadānaṃ

    72.

    72.

    ‘‘க³ங்கா³ பா⁴கீ³ரதீ² நாம, ஹிமவந்தா பபா⁴விதா 1;

    ‘‘Gaṅgā bhāgīrathī nāma, himavantā pabhāvitā 2;

    ஹங்ஸவதியா த்³வாரேன, அனுஸந்த³தி தாவதே³.

    Haṃsavatiyā dvārena, anusandati tāvade.

    73.

    73.

    ‘‘ஸோபி⁴தோ நாம ஆராமோ, க³ங்கா³கூலே ஸுமாபிதோ;

    ‘‘Sobhito nāma ārāmo, gaṅgākūle sumāpito;

    தத்த² பது³முத்தரோ பு³த்³தோ⁴, வஸதே லோகனாயகோ.

    Tattha padumuttaro buddho, vasate lokanāyako.

    74.

    74.

    ‘‘தித³ஸேஹி யதா² இந்தோ³, மனுஜேஹி புரக்க²தோ;

    ‘‘Tidasehi yathā indo, manujehi purakkhato;

    நிஸீதி³ தத்த² ப⁴க³வா, அஸம்பீ⁴தோவ கேஸரீ.

    Nisīdi tattha bhagavā, asambhītova kesarī.

    75.

    75.

    ‘‘நக³ரே ஹங்ஸவதியா, வஸாமி 3 ப்³ராஹ்மணோ அஹங்;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyā, vasāmi 4 brāhmaṇo ahaṃ;

    ச²ளங்கோ³ நாம நாமேன, ஏவங்னாமோ மஹாமுனி.

    Chaḷaṅgo nāma nāmena, evaṃnāmo mahāmuni.

    76.

    76.

    ‘‘அட்டா²ரஸ ஸிஸ்ஸஸதா, பரிவாரெந்தி மங் ததா³;

    ‘‘Aṭṭhārasa sissasatā, parivārenti maṃ tadā;

    தேஹி ஸிஸ்ஸேஹி ஸமிதோ, க³ங்கா³தீரங் உபாக³மிங்.

    Tehi sissehi samito, gaṅgātīraṃ upāgamiṃ.

    77.

    77.

    ‘‘தத்த²த்³த³ஸாஸிங் ஸமணே, நிக்குஹே தோ⁴தபாபகே;

    ‘‘Tatthaddasāsiṃ samaṇe, nikkuhe dhotapāpake;

    பா⁴கீ³ரதி²ங் தரந்தேஹங் 5, ஏவங் சிந்தேஸி தாவதே³.

    Bhāgīrathiṃ tarantehaṃ 6, evaṃ cintesi tāvade.

    78.

    78.

    ‘‘ஸாயங் பாதங் 7 தரந்தாமே, பு³த்³த⁴புத்தா மஹாயஸா;

    ‘‘Sāyaṃ pātaṃ 8 tarantāme, buddhaputtā mahāyasā;

    விஹேஸயந்தி அத்தானங், தேஸங் அத்தா விஹஞ்ஞதி.

    Vihesayanti attānaṃ, tesaṃ attā vihaññati.

    79.

    79.

    ‘‘ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, பு³த்³தோ⁴ அக்³கோ³ பவுச்சதி;

    ‘‘Sadevakassa lokassa, buddho aggo pavuccati;

    நத்தி² மே த³க்கி²ணே காரங், க³திமக்³க³விஸோத⁴னங்.

    Natthi me dakkhiṇe kāraṃ, gatimaggavisodhanaṃ.

    80.

    80.

    ‘‘யங்னூன பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ, ஸேதுங் க³ங்கா³ய காரயே;

    ‘‘Yaṃnūna buddhaseṭṭhassa, setuṃ gaṅgāya kāraye;

    காராபெத்வா இமங் கம்மங் 9, ஸந்தராமி இமங் ப⁴வங்.

    Kārāpetvā imaṃ kammaṃ 10, santarāmi imaṃ bhavaṃ.

    81.

    81.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸங் த³த்வான, ஸேதுங் காராபயிங் அஹங்;

    ‘‘Satasahassaṃ datvāna, setuṃ kārāpayiṃ ahaṃ;

    ஸத்³த³ஹந்தோ கதங் காரங், விபுலங் மே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Saddahanto kataṃ kāraṃ, vipulaṃ me bhavissati.

    82.

    82.

    ‘‘காராபெத்வான தங் ஸேதுங், உபேஸிங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Kārāpetvāna taṃ setuṃ, upesiṃ lokanāyakaṃ;

    ஸிரஸி அஞ்ஜலிங் கத்வா, இமங் வசனமப்³ரவிங்.

    Sirasi añjaliṃ katvā, imaṃ vacanamabraviṃ.

    83.

    83.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸஸ்ஸ வயங் 11, த³த்வா 12 காராபிதோ மயா;

    ‘‘‘Satasahassassa vayaṃ 13, datvā 14 kārāpito mayā;

    தவத்தா²ய மஹாஸேது, படிக்³க³ண்ஹ மஹாமுனே.

    Tavatthāya mahāsetu, paṭiggaṇha mahāmune.

    84.

    84.

    ‘‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    85.

    85.

    ‘‘‘யோ மே ஸேதுங் அகாரேஸி, பஸன்னோ ஸேஹி பாணிபி⁴;

    ‘‘‘Yo me setuṃ akāresi, pasanno sehi pāṇibhi;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    (ஸேதுதா³னஆனிஸங்ஸோ)

    (Setudānaānisaṃso)

    86.

    86.

    ‘‘‘த³ரிதோ பப்³ப³ததோ வா, ருக்க²தோ பதிதோபியங்;

    ‘‘‘Darito pabbatato vā, rukkhato patitopiyaṃ;

    சுதோபி லச்ச²தீ டா²னங், ஸேதுதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Cutopi lacchatī ṭhānaṃ, setudānassidaṃ phalaṃ.

    87.

    87.

    ‘‘‘விரூள்ஹமூலஸந்தானங், நிக்³ரோத⁴மிவ மாலுதோ;

    ‘‘‘Virūḷhamūlasantānaṃ, nigrodhamiva māluto;

    அமித்தா நப்பஸஹந்தி, ஸேதுதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Amittā nappasahanti, setudānassidaṃ phalaṃ.

    88.

    88.

    ‘‘‘நாஸ்ஸ சோரா பஸஹந்தி, நாதிமஞ்ஞந்தி க²த்தியா;

    ‘‘‘Nāssa corā pasahanti, nātimaññanti khattiyā;

    ஸப்³பே³ தரிஸ்ஸதாமித்தே, ஸேதுதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Sabbe tarissatāmitte, setudānassidaṃ phalaṃ.

    89.

    89.

    ‘‘‘அப்³போ⁴காஸக³தங் ஸந்தங், கடி²னாதபதாபிதங்;

    ‘‘‘Abbhokāsagataṃ santaṃ, kaṭhinātapatāpitaṃ;

    புஞ்ஞகம்மேன ஸங்யுத்தங், ந ப⁴விஸ்ஸதி வேத³னா 15.

    Puññakammena saṃyuttaṃ, na bhavissati vedanā 16.

    90.

    90.

    ‘‘‘தே³வலோகே மனுஸ்ஸே வா, ஹத்தி²யானங் ஸுனிம்மிதங்;

    ‘‘‘Devaloke manusse vā, hatthiyānaṃ sunimmitaṃ;

    தஸ்ஸ ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, நிப்³ப³த்திஸ்ஸதி தாவதே³.

    Tassa saṅkappamaññāya, nibbattissati tāvade.

    91.

    91.

    ‘‘‘ஸஹஸ்ஸஸ்ஸா வாதஜவா, ஸிந்த⁴வா ஸீக⁴வாஹனா;

    ‘‘‘Sahassassā vātajavā, sindhavā sīghavāhanā;

    ஸாயங் பாதங் உபெஸ்ஸந்தி, ஸேதுதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Sāyaṃ pātaṃ upessanti, setudānassidaṃ phalaṃ.

    92.

    92.

    ‘‘‘ஆக³ந்த்வான மனுஸ்ஸத்தங், ஸுகி²தோயங் ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Āgantvāna manussattaṃ, sukhitoyaṃ bhavissati;

    வேஹாஸங் 17 மனுஜஸ்ஸேவ, ஹத்தி²யானங் ப⁴விஸ்ஸதி.

    Vehāsaṃ 18 manujasseva, hatthiyānaṃ bhavissati.

    93.

    93.

    ‘‘‘கப்பஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    94.

    94.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, நிப்³பா³யிஸ்ஸதினாஸவோ’.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo’.

    95.

    95.

    ‘‘அஹோ மே ஸுகதங் கம்மங், ஜலஜுத்தமனாமகே;

    ‘‘Aho me sukataṃ kammaṃ, jalajuttamanāmake;

    தத்த² காரங் கரித்வான, பத்தோஹங் ஆஸவக்க²யங்.

    Tattha kāraṃ karitvāna, pattohaṃ āsavakkhayaṃ.

    96.

    96.

    ‘‘பதா⁴னங் பஹிதத்தொம்ஹி, உபஸந்தோ நிரூபதி⁴;

    ‘‘Padhānaṃ pahitattomhi, upasanto nirūpadhi;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவோ.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    97.

    97.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    98.

    98.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    99.

    99.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா தோ⁴தகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā dhotako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    தோ⁴தகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் சதுத்த²ங்.

    Dhotakattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. ஹிமவந்தப்பபா⁴விதா (ஸீ॰)
    2. himavantappabhāvitā (sī.)
    3. அஹோஸிங் (ஸ்யா॰)
    4. ahosiṃ (syā.)
    5. தரந்தோஹங் (ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. tarantohaṃ (syā. pī.)
    7. ஸாயபாதங் (பீ॰)
    8. sāyapātaṃ (pī.)
    9. ஸேதுங் (ஸ்யா॰)
    10. setuṃ (syā.)
    11. வயங் ஸதஸஹஸ்ஸங்வ (க॰)
    12. கத்வா (ஸீ॰ பீ॰)
    13. vayaṃ satasahassaṃva (ka.)
    14. katvā (sī. pī.)
    15. தாவதே³ (க॰)
    16. tāvade (ka.)
    17. இஹாபி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    18. ihāpi (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 2. புண்ணகத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 2. Puṇṇakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact