O lume a cunoașterii
    Sănătate

    Diagnosticarea precoce a cancerului de piele folosind biopsie lichidă

    O echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada, Spania, și de la Unitatea de excelență MNat-„Modelarea naturii de la nano la macro”, în colaborare cu Fundația Medina, a dezvoltat o metodă care ar putea îmbunătăți detectarea timpurie a melanomului, cel mai agresiv tip de cancer de piele.



    Structura tridimensională a unei celule de melanom. Foto: Sriram Subramaniam/NCI


    La această lucrare multidisciplinară au participat și cercetători de la spitalele universitare Virgen de las Nieves și de la Spitalul Clinic San Cecilio din Granada.

    Melanomul malign (MM) este un tip de cancer care afectează melanocitele pielii și a cărui incidență a crescut semnificativ în ultimele decenii.

    Deși în general este tratabil atunci când este diagnosticat precoce, rata mortalității crește dramatic atunci când boala este într-un stadiu avansat.

    Detectarea precoce a MM rămâne o provocare, din cauza lipsei de reproductibilitate și obiectivitate, ceea ce poate agrava prognosticul.

    În acest sens, studiul și-a propus analizarea serului sanguin al pacienților cu melanom, cu intenția de a găsi metaboliți care ar putea fi utilizați pentru a diagnostica precoce această boală.

    Pentru a face acest lucru, a fost folosită o tehnică prin care au fost comparați pacienții în diferite stadii de melanom și indivizi sănătoși. Această metodă a permis identificarea a zece metaboliți a căror prezență a fost diferită între ambele grupuri.

    Trei dintre acești metaboliți au arătat o acuratețe remarcabilă în prezicerea melanomului malign în stadiul I atunci când au fost încorporați ca predictori într-un model de clasificare bazat pe rețea neuronală monostrat, sugerând că ar putea fi utilizați ca biomarkeri pentru detectarea precoce a bolii.

    Modelul a fost validat pe un eșantion independent de 12 pacienți, dintre care 100% au fost identificați corect.

    Mai mult, modelul de diagnostic precoce ar putea fi aplicat și altor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, de sân sau pancreatic, unde relația dintre modificările nivelurilor lipidelor (în special fosfolipidele) și metastaze a fost demonstrată anterior.

    15 APRILIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Persoanele care au suferit maltratări în copilărie – cum ar fi abuzul emoțional, fizic și sexual sau neglijarea emoțională și fizică – sunt predispuse să dezvolte boli mintale pe parcursul întregii vieți, risc ce persistă decenii după maltratare.
    Somnul neregulat și orele târzii de culcare duc la note mai slabe și mai multe probleme de comportament legate de școală în rândul adolescenților, sugerează un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Stony Brook din Statele Unite.
    Otrăvurile și veninurile pot părea înfricoșătoare la prima vedere. În natură, animalele veninoase injectează toxine capabile să modifice metabolismul altui animal și chiar să-l omoare, dar sunt considerate și instrumente valoroase pentru știință.
    Propolisul, folosit multă vreme în medicina populară, a atras atenția comunității științifice după ce a demonstrat diverse beneficii pentru sănătate, printre care acțiuni antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, imunomodulatoare și antitumorale.
    S-a demonstrat că o nanoemulsie care conține particule de curcumină – o substanță cunoscută pentru acțiunea sa antioxidantă și antiinflamatoare – este capabilă să moduleze microbiota intestinală la animalele de laborator care sufereau de inflamație în acest organ.
    Oamenii de știință de la Serviciul de Cercetare Agricolă al USDA, Centrul de Cercetare pentru Nutriție Umană Grand Forks și Universitatea din Massachusetts, din Statele Unite, au examinat modul în care butiratul, unul dintre acizii grași cu lanț scurt găsiți în intestin, suprimă creșterea celulelor canceroase de colon.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact