Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணகதா²

    Dibbacakkhuñāṇakathā

    13. சுதியாதி சவனே. உபபாதேதி உபபஜ்ஜனே. ஸமீபத்தே² சேதங் பு⁴ம்மவசனங், சுதிக்க²ணஸாமந்தா உபபத்திக்க²ணஸாமந்தா சாதி வுத்தங் ஹோதி. ததா² ஹி வக்க²தி ‘‘யே பன ஆஸன்னசுதிகா’’திஆதி³. யேன ஞாணேனாதி யேன தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணேன. தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணேனேவ ஹி ஸத்தானங் சுதி ச உபபத்தி ச ஞாயதி. பரிகம்மங் வத்தப்³ப³ங் ஸியாதி ‘‘தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணங் உப்பாதே³துகாமேன ஆதி³கம்மிகேன குலபுத்தேன கஸிணாரம்மணங் அபி⁴ஞ்ஞாபாத³கஜ்ஜா²னங் ஸப்³பா³காரேன அபி⁴னீஹாரக்க²மங் கத்வா தேஜோகஸிணங் ஓதா³தகஸிணங் ஆலோககஸிணந்தி இமேஸு தீஸு கஸிணேஸு அஞ்ஞதரங் ஆஸன்னங் காதப்³ப³ங், உபசாரஜ்ஜா²னகோ³சரங் கத்வா வட்³டெ⁴த்வா ட²பேதப்³ப³’’ந்திஆதி³னா தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணஸ்ஸ பரிகம்மங் வத்தப்³ப³ங் ப⁴வெய்ய.

    13.Cutiyāti cavane. Upapāteti upapajjane. Samīpatthe cetaṃ bhummavacanaṃ, cutikkhaṇasāmantā upapattikkhaṇasāmantā cāti vuttaṃ hoti. Tathā hi vakkhati ‘‘ye pana āsannacutikā’’tiādi. Yena ñāṇenāti yena dibbacakkhuñāṇena. Dibbacakkhuñāṇeneva hi sattānaṃ cuti ca upapatti ca ñāyati. Parikammaṃ vattabbaṃ siyāti ‘‘dibbacakkhuñāṇaṃ uppādetukāmena ādikammikena kulaputtena kasiṇārammaṇaṃ abhiññāpādakajjhānaṃ sabbākārena abhinīhārakkhamaṃ katvā tejokasiṇaṃ odātakasiṇaṃ ālokakasiṇanti imesu tīsu kasiṇesu aññataraṃ āsannaṃ kātabbaṃ, upacārajjhānagocaraṃ katvā vaḍḍhetvā ṭhapetabba’’ntiādinā dibbacakkhuñāṇassa parikammaṃ vattabbaṃ bhaveyya.

    ஸோ அஹந்தி ஸோ கதசித்தாபி⁴னீஹாரோ அஹங். தி³ப்³ப³ஸதி³ஸத்தாதி தி³வி ப⁴வந்தி தி³ப்³ப³ங், தே³வானங் பஸாத³சக்கு², தேன தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா ஸதி³ஸத்தாதி அத்தோ². தி³ப்³ப³ஸதி³ஸத்தாதி ச ஹீனூபமாத³ஸ்ஸனங் தே³வதானங் தி³ப்³ப³சக்கு²தோபி இமஸ்ஸ மஹானுபா⁴வத்தா. இதா³னி தங் தி³ப்³ப³ஸதி³ஸத்தங் விபா⁴வேதுங் ‘‘தே³வதானஞ்ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஸுசரிதகம்மனிப்³ப³த்தந்தி ஸத்³தா⁴ப³ஹுலதாவிஸுத்³த⁴தி³ட்டி²தாஆனிஸங்ஸத³ஸ்ஸாவிதாதி³ஸம்பத்தியா ஸுட்டு² சரிதத்தா ஸுசரிதேன தே³வூபபத்திஜனகேன புஞ்ஞகம்மேன நிப்³ப³த்தங். பித்தஸெம்ஹருஹிராதீ³ஹீதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன வாதரோகா³தீ³னங் ஸங்க³ஹோ. அபலிபு³த்³த⁴ந்தி அனுபத்³து³தங். பித்தாதீ³ஹி அனுபத்³து³தத்தா கம்மஸ்ஸ ச உளாரதாய உபக்கிலேஸவிமுத்தி வேதி³தப்³பா³. உபக்கிலேஸதோ³ஸரஹிதஞ்ஹி கம்மங் திணாதி³தோ³ஸரஹிதங் விய ஸஸ்ஸங் உளாரப²லங் அனுபக்கிலிட்ட²ங் ஹோதி. காரணூபசாரேன சஸ்ஸ ப²லங் ததா² வோஹரீயதி யதா² ‘‘ஸுக்கங் ஸுக்கவிபாக’’ந்தி. தூ³ரேபீதி பி-ஸத்³தே³ன ஸுகு²மஸ்ஸபி ஆரம்மணஸ்ஸ ஸம்படிச்ச²னஸமத்த²தங் ஸங்க³ண்ஹாதி. பஸாத³சக்கூ²தி சதுன்னங் மஹாபூ⁴தானங் பஸாத³லக்க²ணங் சக்கு². வீரியபா⁴வனாப³லனிப்³ப³த்தந்தி வீரியாரம்ப⁴வஸேனேவ இஜ்ஜ²னதோ ஸப்³பா³பி குஸலபா⁴வனா வீரியபா⁴வனா, பதா⁴னஸங்கா²ரஸமன்னாக³தா வா இத்³தி⁴பாத³பா⁴வனா விஸேஸதோ வீரியபா⁴வனா, தஸ்ஸா ஆனுபா⁴வேன நிப்³ப³த்தங் வீரியபா⁴வனாப³லனிப்³ப³த்தங். ஞாணமயங் சக்கு² ஞாணசக்கு². தாதி³ஸமேவாதி உபக்கிலேஸவிமுத்ததாய தூ³ரேபி ஸுகு²மஸ்ஸபி ஆரம்மணஸ்ஸ ஸம்படிச்ச²னஸமத்த²தாய ச தங்ஸதி³ஸமேவ.

    So ahanti so katacittābhinīhāro ahaṃ. Dibbasadisattāti divi bhavanti dibbaṃ, devānaṃ pasādacakkhu, tena dibbena cakkhunā sadisattāti attho. Dibbasadisattāti ca hīnūpamādassanaṃ devatānaṃ dibbacakkhutopi imassa mahānubhāvattā. Idāni taṃ dibbasadisattaṃ vibhāvetuṃ ‘‘devatānañhī’’tiādi vuttaṃ. Tattha sucaritakammanibbattanti saddhābahulatāvisuddhadiṭṭhitāānisaṃsadassāvitādisampattiyā suṭṭhu caritattā sucaritena devūpapattijanakena puññakammena nibbattaṃ. Pittasemharuhirādīhīti ādi-saddena vātarogādīnaṃ saṅgaho. Apalibuddhanti anupaddutaṃ. Pittādīhi anupaddutattā kammassa ca uḷāratāya upakkilesavimutti veditabbā. Upakkilesadosarahitañhi kammaṃ tiṇādidosarahitaṃ viya sassaṃ uḷāraphalaṃ anupakkiliṭṭhaṃ hoti. Kāraṇūpacārena cassa phalaṃ tathā voharīyati yathā ‘‘sukkaṃ sukkavipāka’’nti. Dūrepīti pi-saddena sukhumassapi ārammaṇassa sampaṭicchanasamatthataṃ saṅgaṇhāti. Pasādacakkhūti catunnaṃ mahābhūtānaṃ pasādalakkhaṇaṃ cakkhu. Vīriyabhāvanābalanibbattanti vīriyārambhavaseneva ijjhanato sabbāpi kusalabhāvanā vīriyabhāvanā, padhānasaṅkhārasamannāgatā vā iddhipādabhāvanā visesato vīriyabhāvanā, tassā ānubhāvena nibbattaṃ vīriyabhāvanābalanibbattaṃ. Ñāṇamayaṃ cakkhu ñāṇacakkhu. Tādisamevāti upakkilesavimuttatāya dūrepi sukhumassapi ārammaṇassa sampaṭicchanasamatthatāya ca taṃsadisameva.

    தி³ப்³ப³விஹாரவஸேன படிலத்³த⁴த்தாதி தி³ப்³ப³விஹாரஸங்கா²தானங் சதுன்னங் ஜா²னானங் வஸேன படிலத்³த⁴த்தா. இமினா காரணவஸேனஸ்ஸ தி³ப்³ப³பா⁴வமாஹ. தி³ப்³ப³விஹாரஸன்னிஸ்ஸிதத்தாதி அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³மேன உக்கங்ஸக³தங் பாத³கஜ்ஜா²னஸங்கா²தங் தி³ப்³ப³விஹாரங் ஸன்னிஸ்ஸாய பவத்தத்தா, தி³ப்³ப³விஹாரபரியாபன்னங் வா அத்தனா ஸம்பயுத்தங் ரூபாவசரசதுத்த²ஜ்ஜா²னங் நிஸ்ஸாய பச்சயபூ⁴தங் ஸன்னிஸ்ஸிதத்தாதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஆலோகபரிக்³க³ஹேன மஹாஜுதிகத்தாபி தி³ப்³ப³ந்தி கஸிணாலோகானுக்³க³ஹேன பத்தப்³ப³த்தா ஸயங் ஞாணாலோகப²ரணபா⁴வேன ச மஹாஜுதிகபா⁴வதோபி தி³ப்³ப³ந்தி அத்தோ². மஹாஜுதிகம்பி ஹி தி³ப்³ப³ந்தி வுச்சதி ‘‘தி³ப்³ப³மித³ங் ப்³யம்ஹ’’ந்திஆதீ³ஸு. மஹாக³திகத்தாதி மஹனீயக³மனத்தா, விம்ஹயனீயப்பவத்திகத்தாதி அத்தோ². விம்ஹயனீயா ஹிஸ்ஸ பவத்தி திரோகுட்டாதி³க³தரூபத³ஸ்ஸனதோ. தங் ஸப்³ப³ந்தி ‘‘ஹெட்டா² வுத்தங் அத்த²பஞ்சகமபெக்கி²த்வா வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி. கேசி பன ‘‘ஜுதிக³திஅத்தே²ஸுபி ஸத்³த³விதூ³ தி³வுஸத்³த³ங் இச்ச²ந்தீதி மஹாஜுதிகத்தா மஹாக³திகத்தாதி இத³மேவ த்³வயங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், தஸ்மா ‘ஸத்³த³ஸத்தா²னுஸாரேன வேதி³தப்³ப³’ந்தி இத³ங் தி³ப்³ப³தி ஜோதயதீதி தி³ப்³ப³ங், தி³ப்³ப³தி க³ச்ச²தி அஸஜ்ஜமானங் பவத்ததீதி தி³ப்³ப³ந்தி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி. ஆசரியத⁴ம்மபாலத்தே²ரோ பன –

    Dibbavihāravasena paṭiladdhattāti dibbavihārasaṅkhātānaṃ catunnaṃ jhānānaṃ vasena paṭiladdhattā. Iminā kāraṇavasenassa dibbabhāvamāha. Dibbavihārasannissitattāti aṭṭhaṅgasamannāgamena ukkaṃsagataṃ pādakajjhānasaṅkhātaṃ dibbavihāraṃ sannissāya pavattattā, dibbavihārapariyāpannaṃ vā attanā sampayuttaṃ rūpāvacaracatutthajjhānaṃ nissāya paccayabhūtaṃ sannissitattāti evamettha attho daṭṭhabbo. Ālokapariggahena mahājutikattāpi dibbanti kasiṇālokānuggahena pattabbattā sayaṃ ñāṇālokapharaṇabhāvena ca mahājutikabhāvatopi dibbanti attho. Mahājutikampi hi dibbanti vuccati ‘‘dibbamidaṃ byamha’’ntiādīsu. Mahāgatikattāti mahanīyagamanattā, vimhayanīyappavattikattāti attho. Vimhayanīyā hissa pavatti tirokuṭṭādigatarūpadassanato. Taṃ sabbanti ‘‘heṭṭhā vuttaṃ atthapañcakamapekkhitvā vutta’’nti vadanti. Keci pana ‘‘jutigatiatthesupi saddavidū divusaddaṃ icchantīti mahājutikattā mahāgatikattāti idameva dvayaṃ sandhāya vuttaṃ, tasmā ‘saddasatthānusārena veditabba’nti idaṃ dibbati jotayatīti dibbaṃ, dibbati gacchati asajjamānaṃ pavattatīti dibbanti imamatthaṃ dassetuṃ vutta’’nti vadanti. Ācariyadhammapālatthero pana –

    ‘‘தி³ப்³ப³சக்கு²லாபா⁴ய யோகி³னோ பரிகம்மகரணங் தப்படிபக்கா²பி⁴ப⁴வஸ்ஸ அத்த²தோ தஸ்ஸ விஜயிச்சா² நாம ஹோதி, தி³ப்³ப³சக்கு²லாபீ⁴ ச இத்³தி⁴மா தே³வதானங் வசனக³ஹணக்க²மனத⁴ம்மதா³னவஸேன மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ராத³யோ விய தா³னக்³க³ஹணலக்க²ணே வோஹாரே ச பவத்தெய்யாதி ஏவங் விஹாரவிஜயிச்சா²வோஹாரஜுதிக³திஸங்கா²தானங் அத்தா²னங் வஸேன இமஸ்ஸ அபி⁴ஞ்ஞாஞாணஸ்ஸ தி³ப்³ப³சக்கு²பா⁴வஸித்³தி⁴தோ ஸத்³த³விதூ³ ச தேஸு ஏவ அத்தே²ஸு தி³வுஸத்³த³ங் இச்ச²ந்தீதி ‘தங் ஸப்³ப³ங் ஸத்³த³ஸத்தா²னுஸாரேன வேதி³தப்³ப³’ந்தி வுத்த’’ந்தி –

    ‘‘Dibbacakkhulābhāya yogino parikammakaraṇaṃ tappaṭipakkhābhibhavassa atthato tassa vijayicchā nāma hoti, dibbacakkhulābhī ca iddhimā devatānaṃ vacanagahaṇakkhamanadhammadānavasena mahāmoggallānattherādayo viya dānaggahaṇalakkhaṇe vohāre ca pavatteyyāti evaṃ vihāravijayicchāvohārajutigatisaṅkhātānaṃ atthānaṃ vasena imassa abhiññāñāṇassa dibbacakkhubhāvasiddhito saddavidū ca tesu eva atthesu divusaddaṃ icchantīti ‘taṃ sabbaṃ saddasatthānusārena veditabba’nti vutta’’nti –

    ஆஹ.

    Āha.

    த³ஸ்ஸனட்டே²னாதி ரூபத³ஸ்ஸனபா⁴வேன. சக்கு²னா ஹி ஸத்தா ரூபங் பஸ்ஸந்தி. யதா² மங்ஸசக்கு² விஞ்ஞாணாதி⁴ட்டி²தங் ஸமவிஸமங் ஆசிக்க²ந்தங் விய பவத்ததி, ந ததா² இத³ங். இத³ங் பன ஸயமேவ ததோ ஸாதிஸயங் சக்கு²கிச்சகாரீதி ஆஹ ‘‘சக்கு²கிச்சகரணேன சக்கு²மிவாதிபி சக்கூ²’’தி. தி³ட்டி²விஸுத்³தி⁴ஹேதுத்தாதி ஸங்கே²பதோ வுத்தமத்த²ங் விவரிதுங் ‘‘யோ ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். உச்சே²த³தி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதீதி பரதோ உப்பத்தியா அத³ஸ்ஸனதோ ‘‘எத்தே² வாயங் ஸத்தோ உச்சி²ன்னோ, ஏவமிதரேபீ’’தி உச்சே²த³தி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி. நவஸத்தபாதுபா⁴வதி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதீதி ஜா²னலாபீ⁴ அதி⁴ச்சஸமுப்பன்னிகோ விய க³ண்ஹாதி. யதா² ஹி ஸோ அஸஞ்ஞஸத்தா சவித்வா இதூ⁴பபன்னோ பப்³ப³ஜிதோ ஸமானோ அபி⁴ஞ்ஞாலாபீ⁴ ஹுத்வா புப்³பே³னிவாஸங் அனுஸ்ஸரந்தோ இதூ⁴பபத்திமேவ தி³ஸ்வா ததோ பரங் அஸஞ்ஞப⁴வே உப்பத்திங் அனுஸ்ஸரிதுமஸக்கொந்தோ ‘‘அஹங் அதி⁴ச்சஸமுப்பன்னோ புப்³பே³ நாஹோஸிங், ஸொம்ஹி ஏதரஹி அஹுத்வா ஸத்ததாய பரிணதோ, ஸேஸாபி ஸத்தா தாதி³ஸாயேவா’’தி அபி⁴னவஸத்தபாதுபா⁴வதி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி, ஏவமயம்பி உபபாதமத்தமேவ தி³ஸ்வா சுதிங் அபஸ்ஸந்தோ நவஸத்தபாதுபா⁴வதி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி.

    Dassanaṭṭhenāti rūpadassanabhāvena. Cakkhunā hi sattā rūpaṃ passanti. Yathā maṃsacakkhu viññāṇādhiṭṭhitaṃ samavisamaṃ ācikkhantaṃ viya pavattati, na tathā idaṃ. Idaṃ pana sayameva tato sātisayaṃ cakkhukiccakārīti āha ‘‘cakkhukiccakaraṇena cakkhumivātipi cakkhū’’ti. Diṭṭhivisuddhihetuttāti saṅkhepato vuttamatthaṃ vivarituṃ ‘‘yo hī’’tiādi vuttaṃ. Ucchedadiṭṭhiṃ gaṇhātīti parato uppattiyā adassanato ‘‘etthe vāyaṃ satto ucchinno, evamitarepī’’ti ucchedadiṭṭhiṃ gaṇhāti. Navasattapātubhāvadiṭṭhiṃ gaṇhātīti jhānalābhī adhiccasamuppanniko viya gaṇhāti. Yathā hi so asaññasattā cavitvā idhūpapanno pabbajito samāno abhiññālābhī hutvā pubbenivāsaṃ anussaranto idhūpapattimeva disvā tato paraṃ asaññabhave uppattiṃ anussaritumasakkonto ‘‘ahaṃ adhiccasamuppanno pubbe nāhosiṃ, somhi etarahi ahutvā sattatāya pariṇato, sesāpi sattā tādisāyevā’’ti abhinavasattapātubhāvadiṭṭhiṃ gaṇhāti, evamayampi upapātamattameva disvā cutiṃ apassanto navasattapātubhāvadiṭṭhiṃ gaṇhāti.

    இதா³னி அஞ்ஞதா²பி விஸுத்³தி⁴காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஏகாத³ஸஉபக்கிலேஸவிரஹதோ வா’’திஆதி³. யதா²ஹாதி உபக்கிலேஸஸுத்தே ஆக³தபாளிங் நித³ஸ்ஸேதி. தத்த² ஹி அனுருத்³தோ⁴ நந்தி³யோ கிமிலோதி இமே தயோ குலபுத்தே ஆமந்தெத்வா த⁴ம்மங் த³ஸ்ஸெந்தேன ‘‘அனுருத்³தா⁴ தும்ஹே கிங் இமேஹி ந ஆலுளிஸ்ஸந்தி, அஹம்பி இமேஹி உபாதா³ய ஏகாத³ஸஹி உபக்கிலேஸேஹி ஆலுளிதபுப்³போ³’’தி த³ஸ்ஸேதுங் –

    Idāni aññathāpi visuddhikāraṇaṃ dassento āha ‘‘ekādasaupakkilesavirahato vā’’tiādi. Yathāhāti upakkilesasutte āgatapāḷiṃ nidasseti. Tattha hi anuruddho nandiyo kimiloti ime tayo kulaputte āmantetvā dhammaṃ dassentena ‘‘anuruddhā tumhe kiṃ imehi na āluḷissanti, ahampi imehi upādāya ekādasahi upakkilesehi āluḷitapubbo’’ti dassetuṃ –

    ‘‘அஹம்பி ஸுத³ங் அனுருத்³தா⁴ புப்³பே³வ ஸம்போ³தா⁴ அனபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ போ³தி⁴ஸத்தோவ ஸமானோ ஓபா⁴ஸஞ்சேவ ஸஞ்ஜானாமி த³ஸ்ஸனஞ்ச ரூபானங், ஸோ கோ² பன மே ஓபா⁴ஸோ ந சிரஸ்ஸேவ அந்தரதா⁴யதி த³ஸ்ஸனஞ்ச ரூபானங். தஸ்ஸ மய்ஹங் அனுருத்³தா⁴ ஏதத³ஹோஸி ‘கோ நு கோ² ஹேது, கோ பச்சயோ, யேன மே ஓபா⁴ஸோ அந்தரதா⁴யதி த³ஸ்ஸனஞ்ச ரூபான’ந்தி. தஸ்ஸ மய்ஹங் அனுருத்³தா⁴ ஏதத³ஹோஸி ‘விசிகிச்சா² கோ² மே உத³பாதி³, விசிகிச்சா²தி⁴கரணஞ்ச மே ஸமாதி⁴ சவி, ஸமாதி⁴ம்ஹி சுதே ஓபா⁴ஸோ அந்தரதா⁴யதி த³ஸ்ஸனஞ்ச ரூபானங், ஸோஹங் ததா² கரிஸ்ஸாமி, யதா² மே புன ந விசிகிச்சா² உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’தி.

    ‘‘Ahampi sudaṃ anuruddhā pubbeva sambodhā anabhisambuddho bodhisattova samāno obhāsañceva sañjānāmi dassanañca rūpānaṃ, so kho pana me obhāso na cirasseva antaradhāyati dassanañca rūpānaṃ. Tassa mayhaṃ anuruddhā etadahosi ‘ko nu kho hetu, ko paccayo, yena me obhāso antaradhāyati dassanañca rūpāna’nti. Tassa mayhaṃ anuruddhā etadahosi ‘vicikicchā kho me udapādi, vicikicchādhikaraṇañca me samādhi cavi, samādhimhi cute obhāso antaradhāyati dassanañca rūpānaṃ, sohaṃ tathā karissāmi, yathā me puna na vicikicchā uppajjissatī’ti.

    ‘‘ஸோ கோ² அஹங் அனுருத்³தா⁴ அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ ஓபா⁴ஸஞ்சேவ ஸஞ்ஜானாமி த³ஸ்ஸனஞ்ச ரூபானங், ஸோ கோ² பன மே ஓபா⁴ஸோ ந சிரஸ்ஸேவ அந்தரதா⁴யதி த³ஸ்ஸனஞ்ச ரூபானங். தஸ்ஸ மய்ஹங் அனுருத்³தா⁴ ஏதத³ஹோஸி ‘கோ நு கோ² ஹேது, கோ பச்சயோ, யேன மே ஓபா⁴ஸோ அந்தரதா⁴யதி த³ஸ்ஸனஞ்ச ரூபான’ந்தி. தஸ்ஸ மய்ஹங் அனுருத்³தா⁴ ஏதத³ஹோஸி ‘அமனஸிகாரோ கோ² மே உத³பாதி³, அமனஸிகாராதி⁴கரணஞ்ச பன மே ஸமாதி⁴ சவி, ஸமாதி⁴ம்ஹி சுதே ஓபா⁴ஸோ அந்தரதா⁴யதி த³ஸ்ஸனஞ்ச ரூபானங், ஸோஹங் ததா² கரிஸ்ஸாமி, யதா² மே புன ந விசிகிச்சா² உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி ந அமனஸிகாரோ’’’தி –

    ‘‘So kho ahaṃ anuruddhā appamatto ātāpī pahitatto viharanto obhāsañceva sañjānāmi dassanañca rūpānaṃ, so kho pana me obhāso na cirasseva antaradhāyati dassanañca rūpānaṃ. Tassa mayhaṃ anuruddhā etadahosi ‘ko nu kho hetu, ko paccayo, yena me obhāso antaradhāyati dassanañca rūpāna’nti. Tassa mayhaṃ anuruddhā etadahosi ‘amanasikāro kho me udapādi, amanasikārādhikaraṇañca pana me samādhi cavi, samādhimhi cute obhāso antaradhāyati dassanañca rūpānaṃ, sohaṃ tathā karissāmi, yathā me puna na vicikicchā uppajjissati na amanasikāro’’’ti –

    ஆதி³னா (ம॰ நி॰ 3.241) தே³ஸனங் ஆரபி⁴த்வா இத³ங் வுத்தங் ‘‘ஸோ கோ² அஹங் அனுருத்³தா⁴ விசிகிச்சா² சித்தஸ்ஸ உபக்கிலேஸோதி இதி விதி³த்வா’’திஆதி³.

    Ādinā (ma. ni. 3.241) desanaṃ ārabhitvā idaṃ vuttaṃ ‘‘so kho ahaṃ anuruddhā vicikicchā cittassa upakkilesoti iti viditvā’’tiādi.

    தத்த² (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.241) விசிகிச்சா²தி மஹாஸத்தஸ்ஸ ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா தி³ப்³ப³சக்கு²னா நானாவிதா⁴னி ரூபானி பஸ்ஸந்தஸ்ஸ ‘‘இத³ங் நு கோ² கி’’ந்தி உப்பன்னா விசிகிச்சா². மனஸிகாரவஸேன பன மே ரூபானி உபட்ட²ஹிங்ஸு, ரூபானி பஸ்ஸதோ விசிகிச்சா² உப்பஜ்ஜதி, தஸ்மா இதா³னி கிஞ்சி ந மனஸி கரிஸ்ஸாமீதி துண்ஹீ ப⁴வதி, தங் துண்ஹீபா⁴வப்பத்திங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘அமனஸிகாரோ’’தி. தி²னமித்³த⁴ந்தி கிஞ்சி அமனஸிகரொந்தஸ்ஸ உப்பன்னங் தி²னமித்³த⁴ங். ததா²பூ⁴தஸ்ஸ ஹி ஸவிப்பா²ரிகமனஸிகாரஸ்ஸ அபா⁴வதோ தி²னமித்³த⁴ங் உப்பஜ்ஜதி. ச²ம்பி⁴தத்தந்தி தி²னமித்³த⁴ங் வினோதெ³த்வா யதா²ரத்³த⁴மனஸிகாரவஸேன ஹிமவந்தாபி⁴முக²ங் ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா தா³னவரக்க²ஸஅஜக³ராத³யோ பஸ்ஸந்தஸ்ஸ உப்பன்னங் ச²ம்பி⁴தத்தங். உப்பிலந்தி ‘‘மயா தி³ட்ட²ப⁴யங் பகதியா சக்கு²விஞ்ஞாணேன ஓலோகியமானங் ந பஸ்ஸதி, அதி³ட்டே² பரிகப்பிதஸதி³ஸே கிங்னாம ப⁴ய’’ந்தி ப⁴யஸ்ஸ வினோத³னவஸேன சிந்தெந்தஸ்ஸ அத்தனோ பச்சவெக்க²ணாகோஸல்லங் நிஸ்ஸாய உப்பன்னங் உப்பிலாவிதத்தங். து³ட்டு²ல்லந்தி காயாலஸியங். ‘‘மயா தி²னமித்³த⁴ங் ச²ம்பி⁴தத்தானங் வூபஸமனத்த²ங் கா³ள்ஹங் வீரியங் பக்³க³ஹிதங், தேன மே உப்பிலஸங்கா²தா சித்தஸமாதி⁴தூ³ஸிதா கே³ஹஸ்ஸிதா ப³லவபீதி உப்பன்னா’’தி வீரியங் ஸிதி²லங் கரொந்தஸ்ஸ ஹி காயது³ட்டு²ல்லங் காயத³ரதோ² காயாலஸியங் உத³பாதி³.

    Tattha (ma. ni. aṭṭha. 3.241) vicikicchāti mahāsattassa ālokaṃ vaḍḍhetvā dibbacakkhunā nānāvidhāni rūpāni passantassa ‘‘idaṃ nu kho ki’’nti uppannā vicikicchā. Manasikāravasena pana me rūpāni upaṭṭhahiṃsu, rūpāni passato vicikicchā uppajjati, tasmā idāni kiñci na manasi karissāmīti tuṇhī bhavati, taṃ tuṇhībhāvappattiṃ sandhāyāha ‘‘amanasikāro’’ti. Thinamiddhanti kiñci amanasikarontassa uppannaṃ thinamiddhaṃ. Tathābhūtassa hi savipphārikamanasikārassa abhāvato thinamiddhaṃ uppajjati. Chambhitattanti thinamiddhaṃ vinodetvā yathāraddhamanasikāravasena himavantābhimukhaṃ ālokaṃ vaḍḍhetvā dānavarakkhasaajagarādayo passantassa uppannaṃ chambhitattaṃ. Uppilanti ‘‘mayā diṭṭhabhayaṃ pakatiyā cakkhuviññāṇena olokiyamānaṃ na passati, adiṭṭhe parikappitasadise kiṃnāma bhaya’’nti bhayassa vinodanavasena cintentassa attano paccavekkhaṇākosallaṃ nissāya uppannaṃ uppilāvitattaṃ. Duṭṭhullanti kāyālasiyaṃ. ‘‘Mayā thinamiddhaṃ chambhitattānaṃ vūpasamanatthaṃ gāḷhaṃ vīriyaṃ paggahitaṃ, tena me uppilasaṅkhātā cittasamādhidūsitā gehassitā balavapīti uppannā’’ti vīriyaṃ sithilaṃ karontassa hi kāyaduṭṭhullaṃ kāyadaratho kāyālasiyaṃ udapādi.

    அச்சாரத்³த⁴வீரியந்தி ‘‘மம வீரியங் ஸிதி²லங் கரோதோ து³ட்டு²ல்லங் உப்பன்ன’’ந்தி புன வீரியங் பக்³க³ண்ஹதோ உப்பன்னங் அச்சாரத்³த⁴வீரியங். அதிலீனவீரியந்தி ‘‘மம வீரியங் பக்³க³ண்ஹதோ ஏவங் ஜாத’’ந்தி புன வீரியங் ஸிதி²லயதோ உப்பன்னங் அதிலீனவீரியங். அபி⁴ஜப்பாதி தே³வலோகாபி⁴முக²ங் ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா தே³வஸங்க⁴ங் பஸ்ஸதோ உப்பன்னா தண்ஹா. ‘‘ஏவங் மே ஹோதூ’’தி ஹி அபி⁴னிவிஸனவஸேன ஜப்பதீதி அபி⁴ஜப்பா, தண்ஹா. நானத்தஸஞ்ஞாதி ‘‘மய்ஹங் ஏகஜாதிகங் ரூபங் மனஸிகரொந்தஸ்ஸ அபி⁴ஜப்பா உப்பன்னா, நானாவித⁴ங் ரூபங் மனஸிகாரங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி காலேன தே³வலோகாபி⁴முக²ங் காலேன மனுஸ்ஸலோகாபி⁴முக²ங் வட்³டெ⁴த்வா நானாவிதா⁴னி ரூபானி மனஸிகரோதோ உப்பன்னா நானத்தஸஞ்ஞா, நானத்தே நானாஸபா⁴வே ஸஞ்ஞாதி நானத்தஸஞ்ஞா. அதினிஜ்ஜா²யிதத்தந்தி ‘‘மய்ஹங் நானாவிதா⁴னி ரூபானி மனஸிகரொந்தஸ்ஸ நானத்தஸஞ்ஞா உத³பாதி³, இட்ட²ங் வா அனிட்ட²ங் வா ஏகஜாதிகமேவ ரூபங் மனஸி கரிஸ்ஸாமீ’’தி ததா² மனஸிகரோதோ உப்பன்னங் ரூபானங் அதினிஜ்ஜா²யிதத்தங், அதிவிய உத்தரி கத்வா நிஜ்ஜா²னங் பெக்க²னங் அதினிஜ்ஜா²யிதத்தங். ஓபா⁴ஸந்தி பரிகம்மஸமுட்டி²தங் ஓபா⁴ஸங். ந ச ரூபானி பஸ்ஸாமீதி பரிகம்மோபா⁴ஸமனஸிகாரப்பஸுததாய தி³ப்³ப³சக்கு²னா ரூபானி ந பஸ்ஸாமி. ரூபானி ஹி கோ² பஸ்ஸாமீதி தேன பரிகம்மோபா⁴ஸேன ப²ரித்வா டி²தட்டா²னே தி³ப்³ப³சக்கு²னோ விஸயபூ⁴தானி ரூபக³தானி பஸ்ஸாமி.

    Accāraddhavīriyanti ‘‘mama vīriyaṃ sithilaṃ karoto duṭṭhullaṃ uppanna’’nti puna vīriyaṃ paggaṇhato uppannaṃ accāraddhavīriyaṃ. Atilīnavīriyanti ‘‘mama vīriyaṃ paggaṇhato evaṃ jāta’’nti puna vīriyaṃ sithilayato uppannaṃ atilīnavīriyaṃ. Abhijappāti devalokābhimukhaṃ ālokaṃ vaḍḍhetvā devasaṅghaṃ passato uppannā taṇhā. ‘‘Evaṃ me hotū’’ti hi abhinivisanavasena jappatīti abhijappā, taṇhā. Nānattasaññāti ‘‘mayhaṃ ekajātikaṃ rūpaṃ manasikarontassa abhijappā uppannā, nānāvidhaṃ rūpaṃ manasikāraṃ karissāmī’’ti kālena devalokābhimukhaṃ kālena manussalokābhimukhaṃ vaḍḍhetvā nānāvidhāni rūpāni manasikaroto uppannā nānattasaññā, nānatte nānāsabhāve saññāti nānattasaññā. Atinijjhāyitattanti ‘‘mayhaṃ nānāvidhāni rūpāni manasikarontassa nānattasaññā udapādi, iṭṭhaṃ vā aniṭṭhaṃ vā ekajātikameva rūpaṃ manasi karissāmī’’ti tathā manasikaroto uppannaṃ rūpānaṃ atinijjhāyitattaṃ, ativiya uttari katvā nijjhānaṃ pekkhanaṃ atinijjhāyitattaṃ. Obhāsanti parikammasamuṭṭhitaṃ obhāsaṃ. Na ca rūpāni passāmīti parikammobhāsamanasikārappasutatāya dibbacakkhunā rūpāni na passāmi. Rūpāni hi kho passāmīti tena parikammobhāsena pharitvā ṭhitaṭṭhāne dibbacakkhuno visayabhūtāni rūpagatāni passāmi.

    ஏவமாதீ³தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன –

    Evamādīti ādi-saddena –

    ‘‘கேவலம்பி ரத்திங் கேவலம்பி தி³வங் கேவலம்பி ரத்திந்தி³வங் தஸ்ஸ மய்ஹங் அனுருத்³தா⁴ ஏதத³ஹோஸி ‘கோ நு கோ² ஹேது, கோ பச்சயோ, ய்வாஹங் ஓபா⁴ஸஞ்ஹி கோ² ஸஞ்ஜானாமி, ந ச ரூபானி பஸ்ஸாமி, ரூபானி கோ² பஸ்ஸாமி, ந ச ஓபா⁴ஸங் ஸஞ்ஜானாமி கேவலம்பி ரத்திங் கேவலம்பி தி³வங் கேவலம்பி ரத்திந்தி³வ’ந்தி. தஸ்ஸ மய்ஹங் அனுருத்³தா⁴ ஏதத³ஹோஸி ‘யஸ்மிஞ்ஹி கோ² அஹங் ஸமயே ரூபனிமித்தங் அமனஸிகரித்வா ஓபா⁴ஸனிமித்தங் மனஸி கரோமி. ஓபா⁴ஸஞ்ஹி கோ² தஸ்மிங் ஸமயே ஸஞ்ஜானாமி, ந ச ரூபானி பஸ்ஸாமி. யஸ்மிங் பனாஹங் ஸமயே ஓபா⁴ஸனிமித்தங் அமனஸிகரித்வா ரூபனிமித்தங் மனஸி கரோமி. ரூபானி ஹி கோ² தஸ்மிங் ஸமயே பஸ்ஸாமி, ந ச ஓபா⁴ஸங் ஸஞ்ஜானாமி கேவலம்பி ரத்திங் கேவலம்பி தி³வங் கேவலம்பி ரத்திந்தி³வ’’ந்தி (ம॰ நி॰ 3.243) –

    ‘‘Kevalampi rattiṃ kevalampi divaṃ kevalampi rattindivaṃ tassa mayhaṃ anuruddhā etadahosi ‘ko nu kho hetu, ko paccayo, yvāhaṃ obhāsañhi kho sañjānāmi, na ca rūpāni passāmi, rūpāni kho passāmi, na ca obhāsaṃ sañjānāmi kevalampi rattiṃ kevalampi divaṃ kevalampi rattindiva’nti. Tassa mayhaṃ anuruddhā etadahosi ‘yasmiñhi kho ahaṃ samaye rūpanimittaṃ amanasikaritvā obhāsanimittaṃ manasi karomi. Obhāsañhi kho tasmiṃ samaye sañjānāmi, na ca rūpāni passāmi. Yasmiṃ panāhaṃ samaye obhāsanimittaṃ amanasikaritvā rūpanimittaṃ manasi karomi. Rūpāni hi kho tasmiṃ samaye passāmi, na ca obhāsaṃ sañjānāmi kevalampi rattiṃ kevalampi divaṃ kevalampi rattindiva’’nti (ma. ni. 3.243) –

    ஏவமாதி³பாளிங் ஸங்க³ண்ஹாதி.

    Evamādipāḷiṃ saṅgaṇhāti.

    மனுஸ்ஸானங் இத³ந்தி மானுஸகங், மனுஸ்ஸானங் கோ³சரபூ⁴தங் ரூபாரம்மணங். தத³ஞ்ஞஸ்ஸ பன தி³ப்³ப³திரோகுட்டஸுகு²மாதி³பே⁴த³ஸ்ஸ ரூபஸ்ஸ த³ஸ்ஸனதோ அதிக்கந்தமானுஸகங். ஏவரூபங் தஞ்ச மனுஸ்ஸூபசாரங் அதிக்கந்தங் நாம ஹோதீதி ஆஹ ‘‘மனுஸ்ஸூபசாரங் அதிக்கமித்வா ரூபத³ஸ்ஸனேனா’’தி. தத்த² மனுஸ்ஸூபசாரந்தி மனுஸ்ஸேஹி உபசரிதப்³ப³ட்டா²னங், பகதியா சக்கு²த்³வாரேன க³ஹேதப்³ப³ங் விஸயந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ஏவங் விஸயமுகே²ன த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி விஸயிமுகே²ன த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மானுஸகங் வா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²பி மங்ஸசக்கா²திக்கமோ தஸ்ஸ கிச்சாதிக்கமேனேவ த³ட்ட²ப்³போ³. தி³ப்³பே³ன சக்கு²னாதி தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணேனபி த³ட்டு²ங் ந ஸக்கா க²ணஸ்ஸ அதிஇத்தரதாய அதிஸுகு²மதாய கேஸஞ்சி ரூபஸ்ஸ, அபிச தி³ப்³ப³சக்கு²ஸ்ஸ பச்சுப்பன்னங் ரூபாரம்மணங், தஞ்ச புரேஜாதபச்சயபூ⁴தங், ந ச ஆவஜ்ஜனபரிகம்மேஹி வினா மஹக்³க³தஸ்ஸ பவத்தி அத்தி², நாபி உப்பஜ்ஜமானமேவ ரூபங் ஆரம்மணபச்சயோ ப⁴விதுங் ஸக்கோதி, பி⁴ஜ்ஜமானங் வா, தஸ்மா சுதூபபாதக்க²ணே ரூபங் தி³ப்³ப³சக்கு²னா த³ட்டு²ங் ந ஸக்காதி ஸுவுத்தமேதங்.

    Manussānaṃ idanti mānusakaṃ, manussānaṃ gocarabhūtaṃ rūpārammaṇaṃ. Tadaññassa pana dibbatirokuṭṭasukhumādibhedassa rūpassa dassanato atikkantamānusakaṃ. Evarūpaṃ tañca manussūpacāraṃ atikkantaṃ nāma hotīti āha ‘‘manussūpacāraṃ atikkamitvā rūpadassanenā’’ti. Tattha manussūpacāranti manussehi upacaritabbaṭṭhānaṃ, pakatiyā cakkhudvārena gahetabbaṃ visayanti adhippāyo. Evaṃ visayamukhena dassetvā idāni visayimukhena dassetuṃ ‘‘mānusakaṃ vā’’tiādi vuttaṃ. Tatthāpi maṃsacakkhātikkamo tassa kiccātikkameneva daṭṭhabbo. Dibbena cakkhunāti dibbacakkhuñāṇenapi daṭṭhuṃ na sakkā khaṇassa atiittaratāya atisukhumatāya kesañci rūpassa, apica dibbacakkhussa paccuppannaṃ rūpārammaṇaṃ, tañca purejātapaccayabhūtaṃ, na ca āvajjanaparikammehi vinā mahaggatassa pavatti atthi, nāpi uppajjamānameva rūpaṃ ārammaṇapaccayo bhavituṃ sakkoti, bhijjamānaṃ vā, tasmā cutūpapātakkhaṇe rūpaṃ dibbacakkhunā daṭṭhuṃ na sakkāti suvuttametaṃ.

    யதி³ தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணங் ரூபாரம்மணமேவ, அத² கஸ்மா ‘‘ஸத்தே பஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தந்தி? யேபு⁴ய்யேன ஸத்தஸந்தானக³தரூபத³ஸ்ஸனதோ ஏவங் வுத்தங். ஸத்தக³ஹணஸ்ஸ வா காரணபா⁴வதோ வோஹாரவஸேன வுத்தந்திபி வத³ந்தி. தே சவமானாதி அதி⁴ப்பேதாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஏவரூபேதி ந சுதூபபாதக்க²ணஸமங்கி³னோதி அதி⁴ப்பாயோ. மோஹூபனிஸ்ஸயங் நாம கம்மங் நிஹீனங் நிஹீனப²லங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘மோஹனிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா’’தி. மோஹூபனிஸ்ஸயதா ச குஸலகம்மஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴கே³ மோஹப்பவத்திப³ஹுலதாய வேதி³தப்³பா³. தாய பன மோஹப்பவத்தியா ஸங்கிலிட்ட²ங் குஸலகம்மங் நிஹீனமேவ ஜாதிஆதி³ங் நிப்பா²தே³தீதி நிஹீனஜாதிஆத³யோ மோஹஸ்ஸ நிஸ்ஸந்த³ப²லானீதி ஆஹ ‘‘ஹீனானங் ஜாதிகுலபோ⁴கா³தீ³ன’’ந்திஆதி³. ஹீளிதேதி க³ரஹிதே. ஓஹீளிதேதி விஸேஸதோ க³ரஹிதே. உஞ்ஞாதேதி லாமகபா⁴வேன ஞாதே. அவஞ்ஞாதேதி விஸேஸதோ லாமகபா⁴வேன விதி³தே. அமோஹனிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தாதி எத்த² அமோஹோ ஸம்பயுத்தவஸேன புப்³ப³பா⁴க³வஸேன ச பவத்தோ கதி²தோ, தேன ச திஹேதுகபடிஸந்தி⁴கே த³ஸ்ஸேதி. தப்³பி³பரீதேதி தஸ்ஸ ஹீளிதாதி³பா⁴வஸ்ஸ விபரீதே, அஹீளிதே அனோஹீளிதே அனுஞ்ஞாதே அனவஞ்ஞாதே சித்தீகதேதி அத்தோ².

    Yadi dibbacakkhuñāṇaṃ rūpārammaṇameva, atha kasmā ‘‘satte passāmī’’ti vuttanti? Yebhuyyena sattasantānagatarūpadassanato evaṃ vuttaṃ. Sattagahaṇassa vā kāraṇabhāvato vohāravasena vuttantipi vadanti. Te cavamānāti adhippetāti sambandho. Evarūpeti na cutūpapātakkhaṇasamaṅginoti adhippāyo. Mohūpanissayaṃ nāma kammaṃ nihīnaṃ nihīnaphalaṃ hotīti āha ‘‘mohanissandayuttattā’’ti. Mohūpanissayatā ca kusalakammassa pubbabhāge mohappavattibahulatāya veditabbā. Tāya pana mohappavattiyā saṃkiliṭṭhaṃ kusalakammaṃ nihīnameva jātiādiṃ nipphādetīti nihīnajātiādayo mohassa nissandaphalānīti āha ‘‘hīnānaṃ jātikulabhogādīna’’ntiādi. Hīḷiteti garahite. Ohīḷiteti visesato garahite. Uññāteti lāmakabhāvena ñāte. Avaññāteti visesato lāmakabhāvena vidite. Amohanissandayuttattāti ettha amoho sampayuttavasena pubbabhāgavasena ca pavatto kathito, tena ca tihetukapaṭisandhike dasseti. Tabbiparīteti tassa hīḷitādibhāvassa viparīte, ahīḷite anohīḷite anuññāte anavaññāte cittīkateti attho.

    ஸுவண்ணேதி ஸுந்த³ரவண்ணே. து³ப்³ப³ண்ணேதி அஸுந்த³ரவண்ணே. ஸா பனாயங் ஸுவண்ணது³ப்³ப³ண்ணதா யதா²க்கமங் கம்மஸ்ஸ அதோ³ஸதோ³ஸூபனிஸ்ஸயதாய ஹோதீதி ஆஹ ‘‘அதோ³ஸனிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா’’திஆதி³. அதோ³ஸூபனிஸ்ஸயதா ச கம்மஸ்ஸ மெத்தாதீ³ஹி பரிபா⁴விதஸந்தானப்பவத்தியா வேதி³தப்³பா³. அபி⁴ரூபே விரூபேதி இத³ங் ஸண்டா²னவஸேன வுத்தங். ஸண்டா²னவசனோபி ஹி வண்ணஸத்³தோ³ ஹோதி ‘‘மஹந்தங் ஹத்தி²வண்ணங் அபி⁴னிம்மினித்வா’’திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 1.138) விய. பட²மங் வுத்தோ பன அத்தோ² வண்ணவஸேனேவ வுத்தோ. ஸுந்த³ரங் க³திங் க³தா ஸுக³தாதி ஆஹ ‘‘ஸுக³திக³தே’’தி, ஸுக³திங் உபபன்னேதி அத்தோ². அலோப⁴ஜ்ஜா²ஸயா ஸத்தா வத³ஞ்ஞூ விக³தமச்சே²ரா அலோபூ⁴பனிஸ்ஸயேன கம்முனா ஸுக³தா ஸமித்³தா⁴ ஹொந்தீதி ஆஹ ‘‘அலோப⁴னிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா வா அட்³டே⁴ மஹத்³த⁴னே’’தி. து³க்க²ங் க³திங் க³தா து³க்³க³தாதி ஆஹ ‘‘து³க்³க³திக³தே’’தி. லோப⁴ஜ்ஜா²ஸயா ஸத்தா லுத்³தா⁴ மச்ச²ரினோ லோபூ⁴பனிஸ்ஸயேன கம்முனா து³க்³க³தா து³ரூபா ஹொந்தீதி ஆஹ ‘‘லோப⁴னிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா வா த³லித்³தே³ அப்பன்னபானே’’தி. உபசிதந்தி ப²லாவஹபா⁴வேன கதங். யதா² கதஞ்ஹி கம்மங் ப²லதா³னஸமத்த²ங் ஹோதி, ததா² கதங் உபசிதங். சவமானேதிஆதீ³ஹி தி³ப்³ப³சக்கு²கிச்சங் வுத்தந்தி விஸயமுகே²ன விஸயிப்³யாபாரமாஹ. புரிமேஹீதி ‘‘தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா’’திஆதீ³னி பதா³னி ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஆதீ³ஹீதி எத்த² -ஸத்³தோ³ லுத்தனித்³தி³ட்டோ², தஸ்மா ‘‘தி³ப்³பே³ன…பே॰… பஸ்ஸாமீ’’தி இமேஹி ‘‘சவமானே’’திஆதீ³ஹி ச தி³ப்³ப³சக்கு²கிச்சங் வுத்தந்தி அத்தோ². இமினா பன பதே³னாதி ‘‘யதா²கம்மூபகே³ ஸத்தே பஜானாமீ’’தி இமினா வாக்யேன. பஜ்ஜதி ஞாயதி அத்தோ² இமினாதி ஹி பத³ங் வாக்யங்.

    Suvaṇṇeti sundaravaṇṇe. Dubbaṇṇeti asundaravaṇṇe. Sā panāyaṃ suvaṇṇadubbaṇṇatā yathākkamaṃ kammassa adosadosūpanissayatāya hotīti āha ‘‘adosanissandayuttattā’’tiādi. Adosūpanissayatā ca kammassa mettādīhi paribhāvitasantānappavattiyā veditabbā. Abhirūpe virūpeti idaṃ saṇṭhānavasena vuttaṃ. Saṇṭhānavacanopi hi vaṇṇasaddo hoti ‘‘mahantaṃ hatthivaṇṇaṃ abhinimminitvā’’tiādīsu (saṃ. ni. 1.138) viya. Paṭhamaṃ vutto pana attho vaṇṇavaseneva vutto. Sundaraṃ gatiṃ gatā sugatāti āha ‘‘sugatigate’’ti, sugatiṃ upapanneti attho. Alobhajjhāsayā sattā vadaññū vigatamaccherā alobhūpanissayena kammunā sugatā samiddhā hontīti āha ‘‘alobhanissandayuttattā vā aḍḍhe mahaddhane’’ti. Dukkhaṃ gatiṃ gatā duggatāti āha ‘‘duggatigate’’ti. Lobhajjhāsayā sattā luddhā maccharino lobhūpanissayena kammunā duggatā durūpā hontīti āha ‘‘lobhanissandayuttattā vā dalidde appannapāne’’ti. Upacitanti phalāvahabhāvena kataṃ. Yathā katañhi kammaṃ phaladānasamatthaṃ hoti, tathā kataṃ upacitaṃ. Cavamānetiādīhi dibbacakkhukiccaṃ vuttanti visayamukhena visayibyāpāramāha. Purimehīti ‘‘dibbena cakkhunā’’tiādīni padāni sandhāya vuttaṃ. Ādīhīti ettha ca-saddo luttaniddiṭṭho, tasmā ‘‘dibbena…pe… passāmī’’ti imehi ‘‘cavamāne’’tiādīhi ca dibbacakkhukiccaṃ vuttanti attho. Imināpana padenāti ‘‘yathākammūpage satte pajānāmī’’ti iminā vākyena. Pajjati ñāyati attho imināti hi padaṃ vākyaṃ.

    மஹந்தங் து³க்க²மனுப⁴வமானேதி எத்த² தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணேன ரூபங் தி³ஸ்வா தேஸங் து³க்கா²னுப⁴வனங் காமாவசரசித்தேனேவ ஜானாதீதி வேதி³தப்³ப³ங். ஸோதி நேரயிகஸத்தே பச்சக்க²தோ தி³ஸ்வா டி²தோ தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணலாபீ⁴. ஏவங் மனஸி கரோதீதி தேஸங் நேரயிகானங் நிரயஸங்வத்தனிகஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ஞாதுகாமதாவஸேன பாத³கஜ்ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா வுட்டா²ய பரிகம்மவஸேன மனஸி கரோதி. கிங் நு கோ²திஆதி³ மனஸிகாரவிதி⁴த³ஸ்ஸனங். ஏவங் பன பரிகம்மங் கத்வா பாத³கஜ்ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா வுட்டி²தஸ்ஸ தங் கம்மங் ஆரம்மணங் கத்வா ஆவஜ்ஜனங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்மிங் நிருத்³தே⁴ சத்தாரி பஞ்ச வா ஜவனானி ஜவந்தி. யேஸங் புரிமானி தீணி சத்தாரி வா பரிகம்மஉபசாரானுலோமகொ³த்ரபு⁴னாமகானி காமாவசரானி, சதுத்த²ங் பஞ்சமங் வா அப்பனாசித்தங் ரூபாவசரங் சதுத்த²ஜ்ஜா²னிகங், தத்த² யங் தேன அப்பனாசித்தேன ஸத்³தி⁴ங் உப்பன்னங் ஞாணங், தங் யதா²கம்மூபக³ஞாணந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘விஸுங் பரிகம்மங் நத்தீ²’’தி இத³ங் பன தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணேன வினா யதா²கம்மூபக³ஞாணஸ்ஸ விஸுங் பரிகம்மங் நத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயேன வுத்தங். ஏவஞ்சேதங் இச்சி²தப்³ப³ங், அஞ்ஞதா² யதா²கம்மூபக³ஞாணஸ்ஸ மஹக்³க³தபா⁴வோ ஏவ ந ஸியா. தே³வானங் த³ஸ்ஸனேபி ஏஸேவ நயோ. நேரயிகதே³வக்³க³ஹணஞ்செத்த² நித³ஸ்ஸனமத்தங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஆகங்க²மானோ ஹி தி³ப்³ப³சக்கு²லாபீ⁴ அஞ்ஞக³திகேஸுபி ஏவங் படிபஜ்ஜதியேவ. ததா² ஹி வக்க²தி ‘‘அபாயக்³க³ஹணேன திரச்சா²னயோனிங் தீ³பேதீ’’திஆதி³, ‘‘ஸுக³திக்³க³ஹணேன மனுஸ்ஸக³திபி ஸங்க³ய்ஹதீ’’தி ச. தங் நிரயஸங்வத்தனியகம்மங் ஆரம்மணமேதஸ்ஸாதி தங்கம்மாரம்மணங். பா²ருஸகவனாதீ³ஸூதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன சித்தலதாவனாதீ³னங் ஸங்க³ஹோ.

    Mahantaṃ dukkhamanubhavamāneti ettha dibbacakkhuñāṇena rūpaṃ disvā tesaṃ dukkhānubhavanaṃ kāmāvacaracitteneva jānātīti veditabbaṃ. Soti nerayikasatte paccakkhato disvā ṭhito dibbacakkhuñāṇalābhī. Evaṃ manasi karotīti tesaṃ nerayikānaṃ nirayasaṃvattanikassa kammassa ñātukāmatāvasena pādakajjhānaṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya parikammavasena manasi karoti. Kiṃ nu khotiādi manasikāravidhidassanaṃ. Evaṃ pana parikammaṃ katvā pādakajjhānaṃ samāpajjitvā vuṭṭhitassa taṃ kammaṃ ārammaṇaṃ katvā āvajjanaṃ uppajjati, tasmiṃ niruddhe cattāri pañca vā javanāni javanti. Yesaṃ purimāni tīṇi cattāri vā parikammaupacārānulomagotrabhunāmakāni kāmāvacarāni, catutthaṃ pañcamaṃ vā appanācittaṃ rūpāvacaraṃ catutthajjhānikaṃ, tattha yaṃ tena appanācittena saddhiṃ uppannaṃ ñāṇaṃ, taṃ yathākammūpagañāṇanti veditabbaṃ. ‘‘Visuṃ parikammaṃ natthī’’ti idaṃ pana dibbacakkhuñāṇena vinā yathākammūpagañāṇassa visuṃ parikammaṃ natthīti adhippāyena vuttaṃ. Evañcetaṃ icchitabbaṃ, aññathā yathākammūpagañāṇassa mahaggatabhāvo eva na siyā. Devānaṃ dassanepi eseva nayo. Nerayikadevaggahaṇañcettha nidassanamattaṃ daṭṭhabbaṃ. Ākaṅkhamāno hi dibbacakkhulābhī aññagatikesupi evaṃ paṭipajjatiyeva. Tathā hi vakkhati ‘‘apāyaggahaṇena tiracchānayoniṃ dīpetī’’tiādi, ‘‘sugatiggahaṇena manussagatipi saṅgayhatī’’ti ca. Taṃ nirayasaṃvattaniyakammaṃ ārammaṇametassāti taṃkammārammaṇaṃ. Phārusakavanādīsūti ādi-saddena cittalatāvanādīnaṃ saṅgaho.

    யதா² சிமஸ்ஸாதி யதா² ச இமஸ்ஸ யதா²கம்மூபக³ஞாணஸ்ஸ விஸுங் பரிகம்மங் நத்தி², ஏவங் அனாக³தங்ஸஞாணஸ்ஸபீதி விஸுங் பரிகம்மாபா⁴வஞ்ச நித³ஸ்ஸேதி. தத்த² காரணமாஹ ‘‘தி³ப்³ப³சக்கு²பாத³கானேவ ஹி இமானீ’’தி. தத்ராயமதி⁴ப்பாயோ – யதா² தி³ப்³ப³சக்கு²லாபீ⁴ நிரயாதி³அபி⁴முக²ங் ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா நேரயிகாதி³கே ஸத்தே தி³ஸ்வா தேஹி புப்³பே³ ஆயூஹிதங் நிரயஸங்வத்தனியாதி³கங் கம்மங் தாதி³ஸேன ஸமாதா³னேன தஜ்ஜேன ச மனஸிகாரேன பரிக்க²தே சித்தே யாதா²வதோ ஜானாதி, ஏவங் யஸ்ஸ யஸ்ஸ ஸத்தஸ்ஸ ஸமனந்தரங் அனாக³தங் அத்தபா⁴வங் ஞாதுகாமோ, தங் தங் ஓதி³ஸ்ஸ ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா தேன தேன அதீதே ஏதரஹி வா ஆயூஹிதங் தஸ்ஸ நிப்³ப³த்தகங் கம்மங் யதா²கம்மூபக³ஞாணேன தி³ஸ்வா தேன தேன நிப்³ப³த்தேதப்³ப³ங் அனாக³தங் அத்தபா⁴வங் ஞாதுகாமோ தாதி³ஸேன ஸமாதா³னேன தஜ்ஜேன ச மனஸிகாரேன பரிக்க²தே சித்தே யாதா²வதோ ஜானாதி. ஏஸ நயோ ததோ பரேஸுபி அத்தபா⁴வேஸு. ஏதங் அனாக³தங்ஸஞாணங் நாம. யஸ்மா ஏதங் த்³வயங் தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணே ஸதி ஏவ ஸிஜ்ஜ²தி, நாஸதி. தேன வுத்தங் ‘‘இமானி தி³ப்³ப³சக்கு²னா ஸஹேவ இஜ்ஜ²ந்தீ’’தி.

    Yathācimassāti yathā ca imassa yathākammūpagañāṇassa visuṃ parikammaṃ natthi, evaṃ anāgataṃsañāṇassapīti visuṃ parikammābhāvañca nidasseti. Tattha kāraṇamāha ‘‘dibbacakkhupādakāneva hi imānī’’ti. Tatrāyamadhippāyo – yathā dibbacakkhulābhī nirayādiabhimukhaṃ ālokaṃ vaḍḍhetvā nerayikādike satte disvā tehi pubbe āyūhitaṃ nirayasaṃvattaniyādikaṃ kammaṃ tādisena samādānena tajjena ca manasikārena parikkhate citte yāthāvato jānāti, evaṃ yassa yassa sattassa samanantaraṃ anāgataṃ attabhāvaṃ ñātukāmo, taṃ taṃ odissa ālokaṃ vaḍḍhetvā tena tena atīte etarahi vā āyūhitaṃ tassa nibbattakaṃ kammaṃ yathākammūpagañāṇena disvā tena tena nibbattetabbaṃ anāgataṃ attabhāvaṃ ñātukāmo tādisena samādānena tajjena ca manasikārena parikkhate citte yāthāvato jānāti. Esa nayo tato paresupi attabhāvesu. Etaṃ anāgataṃsañāṇaṃ nāma. Yasmā etaṃ dvayaṃ dibbacakkhuñāṇe sati eva sijjhati, nāsati. Tena vuttaṃ ‘‘imāni dibbacakkhunā saheva ijjhantī’’ti.
