Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணகதா²வண்ணனா
Dibbacakkhuñāṇakathāvaṇṇanā
13. ‘‘சுதூபபாதஞாணாயா’’தி ப²லூபசாரேன வுத்தங். இத³ஞ்ஹி தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணங் ரூபாரம்மணத்தா பரித்தபச்சுப்பன்னஅஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ரம்மணங் ஹோதி. ந சுதிங் வா படிஸந்தி⁴ங் வா ஆரம்மணங் கரோதி. தஸ்மா ‘‘யதா²கம்மூபகே³ ஸத்தே பஜானாமீ’’தி (பாரா॰ 13) வசனங் விய ப²லூபசாரேனேவ வுத்தமித³ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தி³ப்³ப³விஹாரஸன்னிஸ்ஸிதத்தா காரணோபசாரேன தி³ப்³ப³ங். இமினா பன கேசி ஆசரியா ‘‘குஸலாகுஸலா சக்கூ² தி³ப்³ப³சக்கு² காமாவசர’’ந்தி வத³ந்தி, தே படிஸேதி⁴தா ஹொந்தி. சதுத்த²ஜ்ஜா²னபஞ்ஞா ஹி எத்த² அதி⁴ப்பேதா. மஹாஜுதிகத்தா மஹாக³திகத்தாதி ஏதேஸு ‘‘ஸத்³த³ஸத்தா²னுஸாரேனா’’தி வுத்தங். ஏகாத³ஸன்னங் உபக்கிலேஸானங் ஏவங் உப்பத்திக்கமோ உபக்கிலேஸபா⁴வோ ச வேதி³தப்³போ³, மஹாஸத்தஸ்ஸ ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா தி³ப்³ப³சக்கு²னா நானாவிதா⁴னி ரூபானி தி³ஸ்வா ‘‘இத³ங் நு கோ² கி’’ந்தி விசிகிச்சா² உத³பாதி³, ஸோ உபக்கிலேஸோ உபக்கிலேஸஸுத்தே (ம॰ நி॰ 3.236 ஆத³யோ) ‘‘விசிகிச்சா²தி⁴கரணஞ்ச பன மே ஸமாதி⁴ம்ஹி சவி, ஸமாதி⁴ம்ஹி சுதே ஓபா⁴ஸோ அந்தரதா⁴யதி த³ஸ்ஸனஞ்ச ரூபான’’ந்தி வசனதோ. ததோ ‘‘ரூபானி மே பஸ்ஸதோ விசிகிச்சா² உப்பஜ்ஜதி, இதா³னி ந கிஞ்சி மனஸி கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தயதோ அமனஸிகாரோ, ததோ கிஞ்சி அமனஸிகரொந்தஸ்ஸ தி²னமித்³த⁴ங் உத³பாதி³, ததோ தஸ்ஸ பஹானத்த²ங் ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா ரூபானி பஸ்ஸதோ ஹிமவந்தாதீ³ஸு தா³னவரக்க²ஸாத³யோ பஸ்ஸந்தஸ்ஸ ச²ம்பி⁴தத்தங் உத³பாதி³, ததோ தஸ்ஸ பஹானத்த²ங் ‘‘மயா தி³ட்ட²ப⁴யங் பகதியா ஓலோகியமானங் நத்தி², அதி³ட்டே² கிங் நாம ப⁴ய’’ந்தி சிந்தயதோ உப்பிலாவிதத்தங் உத³பாதி³. க³ண்டி²பதே³ பன ‘‘உப்பிலங் தி³ப்³ப³ரூபத³ஸ்ஸேனேனா’’தி வுத்தங், ‘‘தங் து³வுத்தங் பரதோ அபி⁴ஜப்பாவசனேன தத³த்த²ஸித்³தி⁴தோ’’தி ஆசரியோ வத³தி. ததோ ச²ம்பி⁴தத்தப்பஹானத்த²ங் ‘‘மயா வீரியங் த³ள்ஹங் பக்³க³ஹிதங், தேன மே இத³ங் உப்பிலங் உப்பன்ன’’ந்தி வீரியங் ஸிதி²லங் கரொந்தஸ்ஸ காயது³ட்டு²ல்லங் காயத³ரதோ² காயாலஸியங் உத³பாதி³, ததோ தங் சஜந்தஸ்ஸ அச்சாரத்³த⁴வீரியங் உத³பாதி³, தத்த² தோ³ஸங் பஸ்ஸதோ அதிலீனவீரியங் உபதா³தி³, ததோ தங் பஹாய ஸமப்பவத்தேன வீரியேன ச²ம்பி⁴தத்தப⁴யா ஹிமவந்தாதி³ட்டா²னங் பஹாய தே³வலோகாபி⁴முக²ங் ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா தே³வஸங்க⁴ங் பஸ்ஸதோ தண்ஹாஸங்கா²தா அபி⁴ஜப்பா உத³பாதி³, ததோ ‘‘மய்ஹங் ஏகஜாதிகரூபங் மனஸி கரொந்தஸ்ஸ அபி⁴ஜப்பா உப்பன்னா, தஸ்மா தா³னி நானாவித⁴ங் ரூபங் மனஸி கரிஸ்ஸாமீ’’தி காலேன தே³வலோகாபி⁴முக²ங், காலேன மனுஸ்ஸலோகாபி⁴முக²ங் ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா நானாவிதா⁴னி ரூபானி மனஸி கரோதோ நானத்தஸஞ்ஞா உத³பாதி³, ததோ ‘‘நானாவித⁴ரூபானி மே மனஸி கரொந்தஸ்ஸ நானத்தஸஞ்ஞா உத³பாதி³, தஸ்மா தா³னி அபி⁴ஜப்பாதி³ப⁴யா இட்டா²தி³னிமித்தக்³கா³ஹங் பஹாய ஏகஜாதிகமேவ ரூபங் மனஸி கரிஸ்ஸாமீ’’தி ததா² கரோதோ அபி⁴னிஜ்ஜா²யிதத்தங் ரூபானங் உத³பாதி³ ஏவங் பஹீனஉபக்கிலேஸஸ்ஸாபி அனதி⁴ட்டி²தத்தா. ஓபா⁴ஸஞ்ஹி கோ² ஜானாமி, ந ச ரூபானி பஸ்ஸாமீதிஆதி³ ஜாதங்.
13.‘‘Cutūpapātañāṇāyā’’ti phalūpacārena vuttaṃ. Idañhi dibbacakkhuñāṇaṃ rūpārammaṇattā parittapaccuppannaajjhattabahiddhārammaṇaṃ hoti. Na cutiṃ vā paṭisandhiṃ vā ārammaṇaṃ karoti. Tasmā ‘‘yathākammūpage satte pajānāmī’’ti (pārā. 13) vacanaṃ viya phalūpacāreneva vuttamidanti veditabbaṃ. Dibbavihārasannissitattā kāraṇopacārena dibbaṃ. Iminā pana keci ācariyā ‘‘kusalākusalā cakkhū dibbacakkhu kāmāvacara’’nti vadanti, te paṭisedhitā honti. Catutthajjhānapaññā hi ettha adhippetā. Mahājutikattā mahāgatikattāti etesu ‘‘saddasatthānusārenā’’ti vuttaṃ. Ekādasannaṃ upakkilesānaṃ evaṃ uppattikkamo upakkilesabhāvo ca veditabbo, mahāsattassa ālokaṃ vaḍḍhetvā dibbacakkhunā nānāvidhāni rūpāni disvā ‘‘idaṃ nu kho ki’’nti vicikicchā udapādi, so upakkileso upakkilesasutte (ma. ni. 3.236 ādayo) ‘‘vicikicchādhikaraṇañca pana me samādhimhi cavi, samādhimhi cute obhāso antaradhāyati dassanañca rūpāna’’nti vacanato. Tato ‘‘rūpāni me passato vicikicchā uppajjati, idāni na kiñci manasi karissāmī’’ti cintayato amanasikāro, tato kiñci amanasikarontassa thinamiddhaṃ udapādi, tato tassa pahānatthaṃ ālokaṃ vaḍḍhetvā rūpāni passato himavantādīsu dānavarakkhasādayo passantassa chambhitattaṃ udapādi, tato tassa pahānatthaṃ ‘‘mayā diṭṭhabhayaṃ pakatiyā olokiyamānaṃ natthi, adiṭṭhe kiṃ nāma bhaya’’nti cintayato uppilāvitattaṃ udapādi. Gaṇṭhipade pana ‘‘uppilaṃ dibbarūpadassenenā’’ti vuttaṃ, ‘‘taṃ duvuttaṃ parato abhijappāvacanena tadatthasiddhito’’ti ācariyo vadati. Tato chambhitattappahānatthaṃ ‘‘mayā vīriyaṃ daḷhaṃ paggahitaṃ, tena me idaṃ uppilaṃ uppanna’’nti vīriyaṃ sithilaṃ karontassa kāyaduṭṭhullaṃ kāyadaratho kāyālasiyaṃ udapādi, tato taṃ cajantassa accāraddhavīriyaṃ udapādi, tattha dosaṃ passato atilīnavīriyaṃ upadādi, tato taṃ pahāya samappavattena vīriyena chambhitattabhayā himavantādiṭṭhānaṃ pahāya devalokābhimukhaṃ ālokaṃ vaḍḍhetvā devasaṅghaṃ passato taṇhāsaṅkhātā abhijappā udapādi, tato ‘‘mayhaṃ ekajātikarūpaṃ manasi karontassa abhijappā uppannā, tasmā dāni nānāvidhaṃ rūpaṃ manasi karissāmī’’ti kālena devalokābhimukhaṃ, kālena manussalokābhimukhaṃ ālokaṃ vaḍḍhetvā nānāvidhāni rūpāni manasi karoto nānattasaññā udapādi, tato ‘‘nānāvidharūpāni me manasi karontassa nānattasaññā udapādi, tasmā dāni abhijappādibhayā iṭṭhādinimittaggāhaṃ pahāya ekajātikameva rūpaṃ manasi karissāmī’’ti tathā karoto abhinijjhāyitattaṃ rūpānaṃ udapādi evaṃ pahīnaupakkilesassāpi anadhiṭṭhitattā. Obhāsañhi kho jānāmi, na ca rūpāni passāmītiādi jātaṃ.
தஸ்ஸத்தோ² – யதா³ பரிகம்மோபா⁴ஸமேவ மனஸி கரோமி, ததா³ ஓபா⁴ஸங் ஸஞ்ஜானாமி, தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா ரூபானி ந ச பஸ்ஸாமி, ரூபத³ஸ்ஸனகாலே ச ஓபா⁴ஸங் ந ஜானாமீதி. கிமத்த²மித³ங் வுத்தங், ந ஹி ஏதங் உபக்கிஸேஸக³தந்தி? ந கேவலங் உபக்கிலேஸப்பஜஹனமேவெத்த² கத்தப்³ப³ங், யேன இத³ங் விஸுத்³த⁴ங் ஹோதி, அஞ்ஞம்பி தது³த்தரி கத்தப்³ப³ங் அத்தீ²தி த³ஸ்ஸனத்த²ங். விசிகிச்சா² சித்தஸ்ஸ உபக்கிலேஸோதிஆதீ³ஸு ‘‘இமே த⁴ம்மா உபக்கிலேஸாதி ஆதீ³னவத³ஸ்ஸனேன பஜஹிங், ந மய்ஹங் ததா³ உப்பன்னத்தா’’தி கேசி வத³ந்தி. மானுஸகங் வாதி இமினா ஸபா⁴வாதிக்கமங் த³ஸ்ஸேதி. மங்ஸசக்கு²னா வியாதி இமினா பரியத்திக்³க³ஹணங், வண்ணமத்தாரம்மணதஞ்ச உபமேதி. வண்ணமத்தே ஹெத்த² ஸத்த-ஸத்³தோ³, ந ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா ஆஹாரட்டி²திகா’’தி (அ॰ நி॰ 10.27) எத்த² விய ஸப்³ப³ஸங்க²தேஸு, ஹீனஜாதிஆத³யோ மோஹஸ்ஸ நிஸ்ஸந்தோ³ விபாகோ. காயது³ச்சரிதேன ஸமன்னாக³தா புப்³பே³ அதீதப⁴வே அஹேஸுங், ஸம்பதி நிரயங் உபபன்னாதி ஏவங் பாட²ஸேஸேன ஸம்ப³ந்தோ⁴ வேதி³தப்³போ³. ‘‘யதா²கம்மூபக³ஞாணஞ்ஹி ஏகந்தமதீதாரம்மணங், தி³ப்³ப³சக்கு² பச்சுப்பன்னாரம்மண’’ந்தி உபி⁴ன்னங் கிச்சவஸேன வுத்தங். மஹல்லகோதி ஸமணானங் ஸாருப்பமஸாருப்பங், லோகாசாரங் வா ந ஜானாதீதி அதி⁴ப்பாயேன வுத்தத்தா கு³ணபரித⁴ங்ஸனேன க³ரஹதீதி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘நியதோ ஸம்போ³தி⁴பராயனோ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 2.41; 5.998, 1004) வுத்தோ அரியபுக்³க³லோ மக்³கா³வரணங் காதுங் ஸமத்த²ங் ப²ருஸவசனங் யதி³ கதெ²ய்ய, அபாயக³மனீயம்பி கரெய்ய, தேன ஸோ அபாயுபகோ³பி ப⁴வெய்ய, தஸ்மா உபபரிக்கி²தப்³ப³ந்தி ஏகே. ‘‘வாயாமங் மா அகாஸீதி தே²ரேன வுத்தத்தா மக்³கா³வரணங் கரோதீ’’தி வத³ந்தி. புப்³பே³வ ஸோதாபன்னேன அபாயத்³வாரோ பிஹிதோ, தஸ்மாஸ்ஸ ஸக்³கா³வரணங் நத்தி². ‘‘பாகதிகந்தி பவத்திவிபாகங் அஹோஸீ’’தி வத³ந்தி. ‘‘வுத்³தி⁴ ஹேஸா, பி⁴க்க²வே, அரியஸ்ஸ வினயே, யோ அச்சயங் அச்சயதோ தி³ஸ்வா யதா²த⁴ம்மங் படிகரோதீ’’தி (ம॰ நி॰ 3.370; தீ³॰ நி॰ 1.251) வசனதோ பாகதிகங் அஹோஸீதி ஏகே. ஸசே ஸோ ந க²மதீதி ஸோதாபன்னாதீ³னங் க²ந்திகு³ணஸ்ஸ மந்த³தாய வா ஆயதிங் தஸ்ஸ ஸுட்டு² ஸங்வரத்தா²ய வா அக்க²மனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸுகா²னங் வா ஆயஸ்ஸ ஆரம்மணாதி³னோ அபா⁴வா காலகஞ்சிகா அஸுரா ஹொந்தி. ‘‘இதோ போ⁴ ஸுக³திங் க³ச்சா²’’தி (இதிவு॰ 83) வசனதோ மனுஸ்ஸக³திபி. தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணவிஜ்ஜாதி தி³ப்³ப³சக்கு²மேவ த³ஸ்ஸனட்டே²ன ஞாணங், தஸ்ஸ தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ விந்த³னட்டே²ன விஜ்ஜாதி அத்தோ².
Tassattho – yadā parikammobhāsameva manasi karomi, tadā obhāsaṃ sañjānāmi, dibbena cakkhunā rūpāni na ca passāmi, rūpadassanakāle ca obhāsaṃ na jānāmīti. Kimatthamidaṃ vuttaṃ, na hi etaṃ upakkisesagatanti? Na kevalaṃ upakkilesappajahanamevettha kattabbaṃ, yena idaṃ visuddhaṃ hoti, aññampi taduttari kattabbaṃ atthīti dassanatthaṃ. Vicikicchā cittassa upakkilesotiādīsu ‘‘ime dhammā upakkilesāti ādīnavadassanena pajahiṃ, na mayhaṃ tadā uppannattā’’ti keci vadanti. Mānusakaṃ vāti iminā sabhāvātikkamaṃ dasseti. Maṃsacakkhunāviyāti iminā pariyattiggahaṇaṃ, vaṇṇamattārammaṇatañca upameti. Vaṇṇamatte hettha satta-saddo, na ‘‘sabbe sattā āhāraṭṭhitikā’’ti (a. ni. 10.27) ettha viya sabbasaṅkhatesu, hīnajātiādayo mohassa nissando vipāko. Kāyaduccaritena samannāgatā pubbe atītabhave ahesuṃ, sampati nirayaṃ upapannāti evaṃ pāṭhasesena sambandho veditabbo. ‘‘Yathākammūpagañāṇañhi ekantamatītārammaṇaṃ, dibbacakkhu paccuppannārammaṇa’’nti ubhinnaṃ kiccavasena vuttaṃ. Mahallakoti samaṇānaṃ sāruppamasāruppaṃ, lokācāraṃ vā na jānātīti adhippāyena vuttattā guṇaparidhaṃsanena garahatīti veditabbaṃ. ‘‘Niyato sambodhiparāyano’’ti (saṃ. ni. 2.41; 5.998, 1004) vutto ariyapuggalo maggāvaraṇaṃ kātuṃ samatthaṃ pharusavacanaṃ yadi katheyya, apāyagamanīyampi kareyya, tena so apāyupagopi bhaveyya, tasmā upaparikkhitabbanti eke. ‘‘Vāyāmaṃ mā akāsīti therena vuttattā maggāvaraṇaṃ karotī’’ti vadanti. Pubbeva sotāpannena apāyadvāro pihito, tasmāssa saggāvaraṇaṃ natthi. ‘‘Pākatikanti pavattivipākaṃ ahosī’’ti vadanti. ‘‘Vuddhi hesā, bhikkhave, ariyassa vinaye, yo accayaṃ accayato disvā yathādhammaṃ paṭikarotī’’ti (ma. ni. 3.370; dī. ni. 1.251) vacanato pākatikaṃ ahosīti eke. Sace so na khamatīti sotāpannādīnaṃ khantiguṇassa mandatāya vā āyatiṃ tassa suṭṭhu saṃvaratthāya vā akkhamanaṃ sandhāya vuttaṃ. Sukhānaṃ vā āyassa ārammaṇādino abhāvā kālakañcikā asurā honti. ‘‘Ito bho sugatiṃ gacchā’’ti (itivu. 83) vacanato manussagatipi. Dibbacakkhuñāṇavijjāti dibbacakkhumeva dassanaṭṭhena ñāṇaṃ, tassa tassa atthassa vindanaṭṭhena vijjāti attho.
தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dibbacakkhuñāṇakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / வேரஞ்ஜகண்ட³ங் • Verañjakaṇḍaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணகதா² • Dibbacakkhuñāṇakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணகதா² • Dibbacakkhuñāṇakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணகதா²வண்ணனா • Dibbacakkhuñāṇakathāvaṇṇanā