Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    (28) 8. தி³ப்³ப³ஸோதகதா²

    (28) 8. Dibbasotakathā

    375. மங்ஸஸோதங் த⁴ம்முபத்த²த்³த⁴ங் தி³ப்³ப³ஸோதங் ஹோதீதி? ஆமந்தா. மங்ஸஸோதங் தி³ப்³ப³ஸோதங், தி³ப்³ப³ஸோதங் மங்ஸஸோதந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    375. Maṃsasotaṃ dhammupatthaddhaṃ dibbasotaṃ hotīti? Āmantā. Maṃsasotaṃ dibbasotaṃ, dibbasotaṃ maṃsasotanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    மங்ஸஸோதங் த⁴ம்முபத்த²த்³த⁴ங் தி³ப்³ப³ஸோதங் ஹோதீதி? ஆமந்தா. யாதி³ஸங் மங்ஸஸோதங் தாதி³ஸங் தி³ப்³ப³ஸோதங், யாதி³ஸங் தி³ப்³ப³ஸோதங் தாதி³ஸங் மங்ஸஸோதந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Maṃsasotaṃ dhammupatthaddhaṃ dibbasotaṃ hotīti? Āmantā. Yādisaṃ maṃsasotaṃ tādisaṃ dibbasotaṃ, yādisaṃ dibbasotaṃ tādisaṃ maṃsasotanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    மங்ஸஸோதங் த⁴ம்முபத்த²த்³த⁴ங் தி³ப்³ப³ஸோதங் ஹோதீதி? ஆமந்தா. தஞ்ஞேவ மங்ஸஸோதங் தங் தி³ப்³ப³ஸோதங், தங் தி³ப்³ப³ஸோதங் தங் மங்ஸஸோதந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Maṃsasotaṃ dhammupatthaddhaṃ dibbasotaṃ hotīti? Āmantā. Taññeva maṃsasotaṃ taṃ dibbasotaṃ, taṃ dibbasotaṃ taṃ maṃsasotanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    மங்ஸஸோதங் த⁴ம்முபத்த²த்³த⁴ங் தி³ப்³ப³ஸோதங் ஹோதீதி? ஆமந்தா. யாதி³ஸோ மங்ஸஸோதஸ்ஸ விஸயோ ஆனுபா⁴வோ கோ³சரோ தாதி³ஸோ தி³ப்³ப³ஸ்ஸ ஸோதஸ்ஸ விஸயோ ஆனுபா⁴வோ கோ³சரோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Maṃsasotaṃ dhammupatthaddhaṃ dibbasotaṃ hotīti? Āmantā. Yādiso maṃsasotassa visayo ānubhāvo gocaro tādiso dibbassa sotassa visayo ānubhāvo gocaroti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    மங்ஸஸோதங் த⁴ம்முபத்த²த்³த⁴ங் தி³ப்³ப³ஸோதங் ஹோதீதி? ஆமந்தா. உபாதி³ண்ணங் ஹுத்வா அனுபாதி³ண்ணங் ஹோதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Maṃsasotaṃ dhammupatthaddhaṃ dibbasotaṃ hotīti? Āmantā. Upādiṇṇaṃ hutvā anupādiṇṇaṃ hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    உபாதி³ண்ணங் ஹுத்வா அனுபாதி³ண்ணங் ஹோதீதி? ஆமந்தா. காமாவசரங் ஹுத்வா ரூபாவசரங் ஹோதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Upādiṇṇaṃ hutvā anupādiṇṇaṃ hotīti? Āmantā. Kāmāvacaraṃ hutvā rūpāvacaraṃ hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    காமாவசரங் ஹுத்வா ரூபாவசரங் ஹோதீதி? ஆமந்தா. ரூபாவசரங் ஹுத்வா அரூபாவசரங் ஹோதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Kāmāvacaraṃ hutvā rūpāvacaraṃ hotīti? Āmantā. Rūpāvacaraṃ hutvā arūpāvacaraṃ hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ரூபாவசரங் ஹுத்வா அரூபாவசரங் ஹோதீதி? ஆமந்தா. பரியாபன்னங் ஹுத்வா அபரியாபன்னங் ஹோதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Rūpāvacaraṃ hutvā arūpāvacaraṃ hotīti? Āmantā. Pariyāpannaṃ hutvā apariyāpannaṃ hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    376. மங்ஸஸோதங் த⁴ம்முபத்த²த்³த⁴ங் தி³ப்³ப³ஸோதங் ஹோதீதி? ஆமந்தா. தி³ப்³ப³ஸோதங் த⁴ம்முபத்த²த்³த⁴ங் மங்ஸஸோதங் ஹோதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    376. Maṃsasotaṃ dhammupatthaddhaṃ dibbasotaṃ hotīti? Āmantā. Dibbasotaṃ dhammupatthaddhaṃ maṃsasotaṃ hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    மங்ஸஸோதங் த⁴ம்முபத்த²த்³த⁴ங் தி³ப்³ப³ஸோதங் ஹோதீதி? ஆமந்தா. ஏகங்யேவ ஸோதந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Maṃsasotaṃ dhammupatthaddhaṃ dibbasotaṃ hotīti? Āmantā. Ekaṃyeva sotanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ஏகங்யேவ ஸோதந்தி? ஆமந்தா. நனு த்³வே ஸோதானி வுத்தானி ப⁴க³வதா – ‘‘மங்ஸஸோதங், தி³ப்³ப³ஸோத’’ந்தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி த்³வே ஸோதானி வுத்தானி ப⁴க³வதா – மங்ஸஸோதங், தி³ப்³ப³ஸோதங், நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஏகஞ்ஞேவ ஸோத’’ந்தி.

    Ekaṃyeva sotanti? Āmantā. Nanu dve sotāni vuttāni bhagavatā – ‘‘maṃsasotaṃ, dibbasota’’nti? Āmantā. Hañci dve sotāni vuttāni bhagavatā – maṃsasotaṃ, dibbasotaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘ekaññeva sota’’nti.

    தி³ப்³ப³ஸோதகதா² நிட்டி²தா.

    Dibbasotakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 8. தி³ப்³ப³ஸோதகதா²வண்ணனா • 8. Dibbasotakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact