O lume a cunoașterii
    Nutriție

    Dieta ajută la păstrarea funcţiei cognitive

    Conform cu două studii majore ale bolilor oculare, o dietă mediteraneană - bogată în legume, cereale integrale, peşte şi ulei de măsline - duce la o funcţie cognitivă mai bună.



    Dieta poate ajuta la păstrarea funcţiei cognitive. Foto: Louis Hansel @shotsoflouis/Unsplash


    Factorii alimentari par să joace un rol în încetinirea declinului cognitiv.

    Cercetătorii au examinat efectele a nouă componente ale dietei mediteraneene asupra cogniţiei. Dieta pune accentul pe consumul de fructe, legume, cereale integrale, nuci, leguminoase, peşte şi ulei de măsline şi pe un consum redus de carne roşie şi alcool.

    Aceste studii au evaluat de-a lungul anilor efectul vitaminelor asupra degenerescenţei maculare legate de vârstă (AMD), care dăunează sensibilăţii retinei la lumină.

    Cercetătorii au evaluat participanţii pentru dietă la începutul studiilor. Primul studiu a testat funcţia cognitivă a participanţilor la cinci ani, în timp ce al doilea a testat funcţia cognitivă a participanţilor la început şi din nou, la doi, patru şi 10 ani mai târziu.

    Cercetătorii au folosit teste standardizate bazate pe examenul modificat de mini-mental pentru a evalua funcţia cognitivă, precum şi alte teste. Aceştia au evaluat dieta cu un chestionar prin care le-a solicitat participanţilor consumul mediu al fiecărei componente din dieta mediteraneană în anul precedent.

    Participanţii care au urmat cel mai mult dieta mediteraneană au avut cel mai mic risc de afectare cognitivă.

    Consumul mare de peşte şi legume a avut cel mai mare efect protector. La 10 ani, participanţii cu cel mai mare consum de peşte au avut cea mai lentă rată de declin cognitiv.

    La nivel de populaţie, efectele arată clar că cogniţia şi sănătatea neuronală depind de dietă.

    Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că participanţii cu gena ApoE, care dă un risc ridicat pentru boala Alzheimer, au avut, in medie, scoruri ale funcţiei cognitive mai mici şi un declin mai mare decât cei fară genă.

    Beneficiile aderării strânse la o dietă mediteraneană au fost similare pentru persoanele cu şi fără gena ApoE, ceea ce înseamnă că efectele dietei asupra cogniţiei sunt independente de riscul genetic al bolii Alzheimer.

    20 APRILIE 2020

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact