Nutriție |
O dietă mediteraneană completă ar putea proteja împotriva cancerului de prostată
Cercetătorii de la Instituto de Salud Carlos III, Madrid, au constatat că bărbaţii care au urmat o dietă mediteraneană, bogată în peşte, cartofi fierţi, fructe întregi, legume şi ulei de măsline, cu un consum redus de sucuri, au avut un risc mai scăzut de cancer de prostată agresiv decât cei care au urmat alte diete.
Rezultatele studiului arată că o dietă orientată spre prevenirea tumorilor agresive în prostată ar trebui să includă elementele importante ale dietei mediteraneene, cum ar fi peştele, leguminoasele şi uleiul de măsline, şi sugerează că un aport ridicat de fructe, legume şi cereale integrale ar putea să nu fie de ajuns.
Au fost evaluate trei diete: occidentală, prudentă şi mediteraneană.
Dieta occidentală include cantităţi mari de produse lactate grase, cereale rafinate, carne prelucrată, băuturi calorice, dulciuri, fast-food-uri şi sosuri. Dieta prudentă presupune consumul de produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, cereale integrale, fructe, legume şi sucuri. În sfârşit, dieta mediteraneană constă în consumul ridicat de peşte, cartofi fierţi, fructe, legume şi ulei de măsline şi un consum redus de sucuri.
Doar modelul dietetic mediteranean pare să fie asociat cu un risc mai scăzut de comportament agresiv al cancerului de prostată.
Rezultatele au arătat că, pentru tumorile agresive şi extinse numai dieta mediteraneană a arătat un efect statistic semnificativ de protecţie. Toate celelalte modele alimentare şi caracteristicile tumorale au arătat o corelaţie redusă.
Promovarea dietei mediteraneene ar putea fi o modalitate eficientă de reducere a riscului de dezvoltare a cancerelor de prostată avansate, pe lângă reducerea riscului altor probleme de sănătate predominante la bărbaţi, cum ar fi bolile cardiovasculare.