O lume a cunoașterii
    Nutriție

    O dietă mediteraneană completă ar putea proteja împotriva cancerului de prostată

    Cercetătorii de la Instituto de Salud Carlos III, Madrid, au constatat că bărbaţii care au urmat o dietă mediteraneană, bogată în peşte, cartofi fierţi, fructe întregi, legume şi ulei de măsline, cu un consum redus de sucuri, au avut un risc mai scăzut de cancer de prostată agresiv decât cei care au urmat alte diete.



    Dieta mediteraneană poate proteja împotriva cancerului de prostată.


    Rezultatele studiului arată că o dietă orientată spre prevenirea tumorilor agresive în prostată ar trebui să includă elementele importante ale dietei mediteraneene, cum ar fi peştele, leguminoasele şi uleiul de măsline, şi sugerează că un aport ridicat de fructe, legume şi cereale integrale ar putea să nu fie de ajuns.

    Au fost evaluate trei diete: occidentală, prudentă şi mediteraneană.

    Dieta occidentală include cantităţi mari de produse lactate grase, cereale rafinate, carne prelucrată, băuturi calorice, dulciuri, fast-food-uri şi sosuri. Dieta prudentă presupune consumul de produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, cereale integrale, fructe, legume şi sucuri. În sfârşit, dieta mediteraneană constă în consumul ridicat de peşte, cartofi fierţi, fructe, legume şi ulei de măsline şi un consum redus de sucuri.

    Doar modelul dietetic mediteranean pare să fie asociat cu un risc mai scăzut de comportament agresiv al cancerului de prostată.

    Rezultatele au arătat că, pentru tumorile agresive şi extinse numai dieta mediteraneană a arătat un efect statistic semnificativ de protecţie. Toate celelalte modele alimentare şi caracteristicile tumorale au arătat o corelaţie redusă.

    Promovarea dietei mediteraneene ar putea fi o modalitate eficientă de reducere a riscului de dezvoltare a cancerelor de prostată avansate, pe lângă reducerea riscului altor probleme de sănătate predominante la bărbaţi, cum ar fi bolile cardiovasculare.

    20 IANUARIE 2018



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O dietă cu un conţinut foarte scăzut de calorii poate inversa rapid diabetul de tip 2, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Yale, din Statele Unite.
    Specialiştii de la Royal Society for Public Health din Marea Britanie consideră că sfaturile de a mânca mai multe grăsimi sunt iresponsabile şi potenţial mortale.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, arată cum dieta mediteraneană şi consumul de ceai verde sunt de ajutor pentru persoanele care suferă de cancer de prostată.
    Cercetari de ultima ora facute de specialisti de la Ohio State University au aratat ca o substanta ce se gaseste in unele alimente din dieta mediteraneana, prin modificarea pe care o face asupra unei secvente specifice din reglarea genetica, re-educa celulele canceroase sa isi piarda superputerea de a scapa de moarte si sa se comporte ca niste celule normale, care mor programat.
    Studii facute de cercetatori de la Universitatea din Illinois au dus la concluzia ca ar putea exista o legatura intre dieta bogata in grasimi si problemele copiilor privind atentia, hiperactivitatea sau dizabilitatile de memorie si invatare.
    Un proces de regenerare a pancreasului ar putea fi declanşat printr-o dietă de post, afirmă un studiu efectuat la University of Southern California.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact