Nutriție |
O substanta din dieta mediteraneeana face celulele canceroase sa moara programat
Cercetari de ultima ora facute de specialisti de la Ohio State University au aratat ca o substanta ce se gaseste in unele alimente din dieta mediteraneana, prin modificarea pe care o face asupra unei secvente specifice din reglarea genetica, re-educa celulele canceroase sa se comporte ca niste celule normale, care mor programat.
Modalitatea de multiplicare rapida a celulelor canceroase se bazeaza pe inhibarea procesului care face ca orice celula sa moara dupa un ciclu regulat, strict programat. In studiul facut s-a observat ca substanta numita apigenina ar putea opri aceasta inhibare a procesului de moarte celulara la celulele de cancer mamar.
Apigenina se leaga cu aproape 160 de proteine din corpul uman. In relatia cu un set specific de proteine, ea restabileste profilul normal in celulele canceroase.
Aceasta substanta, o flavonoida, se gaseste in multe fructe si legume, dar mai ales in patrunjel, telina si musetel.
Oamenii de stiinta au cautat sa descopere ce proteine umane din celule interactioneaza cu moleculele mici din dieta, si ce anume influenteaza activitatea mesagerului ARN care contine instructiunile necesare pentru a produce o anumita proteina. Acest mesager ARN se formeaza prin divizarea sau modificarea ARN-ului. Modul de divizare influenteaza in ultima instanta, instructiunile continute.
Divizarea anormala sta la baza a 80% dintre cancere. In celulele canceroase au loc doua divizari, fata de celulele normale in care are loc una singura, un truc al celulei canceroase ce ii permite sa se mentina in viata si sa se reproduca.
Ei au observat cum conexiunea dintre apigenina si proteina specifica restaureaza in celulele canceroase mamare tocmai aceasta caracteristica de a avea o singura divizare, sugerand ca atunci cand divizarea este normala, celulele mor in mod programat, sau devin mai sensibile la medicamente.
Aceasta sugereaza ca, atunci cand mancam sanatos promovam divizarea normala din celulele noastre.
Cercetatorii isi continua studiile cu alimente modificate care sa contina doza necesara din acest nutrient, pentru a vedea daca ele pot avea un efect anti-cancer.
GH. MANOIU | 21 MAI 2013