Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    4. தீ³க⁴லோமிகஸுத்தங்

    4. Dīghalomikasuttaṃ

    160. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி…பே॰… ‘‘தா³ருணோ, பி⁴க்க²வே, லாப⁴ஸக்காரஸிலோகோ…பே॰… அதி⁴க³மாய. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, தீ³க⁴லோமிகா ஏளகா கண்டகக³ஹனங் பவிஸெய்ய. ஸா தத்ர தத்ர ஸஜ்ஜெய்ய, தத்ர தத்ர க³ய்ஹெய்ய 1, தத்ர தத்ர ப³ஜ்ஜெ²ய்ய, தத்ர தத்ர அனயப்³யஸனங் ஆபஜ்ஜெய்ய. ‘ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, இதே⁴கச்சோ பி⁴க்கு² லாப⁴ஸக்காரஸிலோகேன அபி⁴பூ⁴தோ பரியாதி³ண்ணசித்தோ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய கா³மங் வா நிக³மங் வா பிண்டா³ய பவிஸதி. ஸோ தத்ர தத்ர ஸஜ்ஜதி, தத்ர தத்ர க³ய்ஹதி, தத்ர தத்ர ப³ஜ்ஜ²தி, தத்ர தத்ர அனயப்³யஸனங் ஆபஜ்ஜதி. ஏவங் தா³ருணோ கோ², பி⁴க்க²வே, லாப⁴ஸக்காரஸிலோகோ…பே॰… ஏவஞ்ஹி வோ, பி⁴க்க²வே, ஸிக்கி²தப்³ப³’’’ந்தி. சதுத்த²ங்.

    160. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘dāruṇo, bhikkhave, lābhasakkārasiloko…pe… adhigamāya. Seyyathāpi, bhikkhave, dīghalomikā eḷakā kaṇṭakagahanaṃ paviseyya. Sā tatra tatra sajjeyya, tatra tatra gayheyya 2, tatra tatra bajjheyya, tatra tatra anayabyasanaṃ āpajjeyya. ‘Evameva kho, bhikkhave, idhekacco bhikkhu lābhasakkārasilokena abhibhūto pariyādiṇṇacitto pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya gāmaṃ vā nigamaṃ vā piṇḍāya pavisati. So tatra tatra sajjati, tatra tatra gayhati, tatra tatra bajjhati, tatra tatra anayabyasanaṃ āpajjati. Evaṃ dāruṇo kho, bhikkhave, lābhasakkārasiloko…pe… evañhi vo, bhikkhave, sikkhitabba’’’nti. Catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. க³ச்செ²ய்ய (ஸீ॰), க³ண்ஹெய்ய (ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰ க॰)
    2. gaccheyya (sī.), gaṇheyya (syā. kaṃ. pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 3-4. கும்மஸுத்தாதி³வண்ணனா • 3-4. Kummasuttādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3-4. கும்மஸுத்தாதி³வண்ணனா • 3-4. Kummasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact