Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
3. அட்³ட⁴வக்³கோ³
3. Aḍḍhavaggo
[371] 1. தீ³கீ⁴திகோஸலஜாதகவண்ணனா
[371] 1. Dīghītikosalajātakavaṇṇanā
ஏவங்பூ⁴தஸ்ஸ தே ராஜாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோஸம்ப³கே ப⁴ண்ட³னகாரகே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தேஸஞ்ஹி ஜேதவனங் ஆக³ந்த்வா க²மாபனகாலே ஸத்தா² தே ஆமந்தெத்வா ‘‘பி⁴க்க²வே, தும்ஹே மய்ஹங் ஓரஸா முக²தோ ஜாதா புத்தா நாம, புத்தேஹி ச பிதரா தி³ன்னங் ஓவாத³ங் பி⁴ந்தி³துங் ந வட்டதி, தும்ஹே பன மம ஓவாத³ங் ந கரித்த², போராணகபண்டி³தா அத்தனோ மாதாபிதரோ கா⁴தெத்வா ரஜ்ஜங் க³ஹெத்வா டி²தசோரேபி அரஞ்ஞே ஹத்த²பத²ங் ஆக³தே மாதாபிதூஹி தி³ன்னங் ஓவாத³ங் ந பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமாதி ந மாரயிங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Evaṃbhūtassate rājāti idaṃ satthā jetavane viharanto kosambake bhaṇḍanakārake ārabbha kathesi. Tesañhi jetavanaṃ āgantvā khamāpanakāle satthā te āmantetvā ‘‘bhikkhave, tumhe mayhaṃ orasā mukhato jātā puttā nāma, puttehi ca pitarā dinnaṃ ovādaṃ bhindituṃ na vaṭṭati, tumhe pana mama ovādaṃ na karittha, porāṇakapaṇḍitā attano mātāpitaro ghātetvā rajjaṃ gahetvā ṭhitacorepi araññe hatthapathaṃ āgate mātāpitūhi dinnaṃ ovādaṃ na bhindissāmāti na mārayiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
இமஸ்மிங் பன ஜாதகே த்³வேபி வத்தூ²னி. ஸங்க⁴பே⁴த³கக்க²ந்த⁴கே வித்தா²ரதோ ஆவி ப⁴விஸ்ஸந்தி. ஸோ பன தீ³கா⁴வுகுமாரோ அரஞ்ஞே அத்தனோ அங்கே நிபன்னங் பா³ராணஸிராஜானங் சூளாய க³ஹெத்வா ‘‘இதா³னி மய்ஹங் மாதாபிதுகா⁴தகங் சோரங் க²ண்டா³க²ண்ட³ங் கத்வா சி²ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி அஸிங் உக்கி²பந்தோ தஸ்மிங் க²ணே மாதாபிதூஹி தி³ன்னங் ஓவாத³ங் ஸரித்வா ‘‘ஜீவிதங் சஜந்தோபி தேஸங் ஓவாத³ங் ந பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமி, கேவலங் இமங் தஜ்ஜெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Imasmiṃ pana jātake dvepi vatthūni. Saṅghabhedakakkhandhake vitthārato āvi bhavissanti. So pana dīghāvukumāro araññe attano aṅke nipannaṃ bārāṇasirājānaṃ cūḷāya gahetvā ‘‘idāni mayhaṃ mātāpitughātakaṃ coraṃ khaṇḍākhaṇḍaṃ katvā chindissāmī’’ti asiṃ ukkhipanto tasmiṃ khaṇe mātāpitūhi dinnaṃ ovādaṃ saritvā ‘‘jīvitaṃ cajantopi tesaṃ ovādaṃ na bhindissāmi, kevalaṃ imaṃ tajjessāmī’’ti cintetvā paṭhamaṃ gāthamāha –
110.
110.
‘‘ஏவங்பூ⁴தஸ்ஸ தே ராஜ, ஆக³தஸ்ஸ வஸே மம;
‘‘Evaṃbhūtassa te rāja, āgatassa vase mama;
அத்தி² நு கோசி பரியாயோ, யோ தங் து³க்கா² பமோசயே’’தி.
Atthi nu koci pariyāyo, yo taṃ dukkhā pamocaye’’ti.
தத்த² வஸே மமாதி மம வஸங் ஆக³தஸ்ஸ. பரியாயோதி காரணங்.
Tattha vase mamāti mama vasaṃ āgatassa. Pariyāyoti kāraṇaṃ.
ததோ ராஜா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Tato rājā dutiyaṃ gāthamāha –
111.
111.
‘‘ஏவங்பூ⁴தஸ்ஸ மே தாத, ஆக³தஸ்ஸ வஸே தவ;
‘‘Evaṃbhūtassa me tāta, āgatassa vase tava;
நத்தி² நோ கோசி பரியாயோ, யோ மங் து³க்கா² பமோசயே’’தி.
Natthi no koci pariyāyo, yo maṃ dukkhā pamocaye’’ti.
தத்த² நோதி நிபாதமத்த²ங், நத்தி² கோசி பரியாயோ, யோ மங் ஏதஸ்மா து³க்கா² பமோசயேதி அத்தோ².
Tattha noti nipātamatthaṃ, natthi koci pariyāyo, yo maṃ etasmā dukkhā pamocayeti attho.
ததோ போ³தி⁴ஸத்தோ அவஸேஸகா³தா² அபா⁴ஸி –
Tato bodhisatto avasesagāthā abhāsi –
112.
112.
‘‘நாஞ்ஞங் ஸுசரிதங் ராஜ, நாஞ்ஞங் ராஜ ஸுபா⁴ஸிதங்;
‘‘Nāññaṃ sucaritaṃ rāja, nāññaṃ rāja subhāsitaṃ;
தாயதே மரணகாலே, ஏவமேவிதரங் த⁴னங்.
Tāyate maraṇakāle, evamevitaraṃ dhanaṃ.
113.
113.
‘‘அக்கொச்சி² மங் அவதி⁴ மங், அஜினி மங் அஹாஸி மே;
‘‘Akkocchi maṃ avadhi maṃ, ajini maṃ ahāsi me;
யே ச தங் உபனய்ஹந்தி, வேரங் தேஸங் ந ஸம்மதி.
Ye ca taṃ upanayhanti, veraṃ tesaṃ na sammati.
114.
114.
‘‘அக்கொச்சி² மங் அவதி⁴ மங், அஜினி மங் அஹாஸி மே;
‘‘Akkocchi maṃ avadhi maṃ, ajini maṃ ahāsi me;
யே ச தங் நுபனய்ஹந்தி, வேரங் தேஸூபஸம்மதி.
Ye ca taṃ nupanayhanti, veraṃ tesūpasammati.
115.
115.
‘‘ந ஹி வேரேன வேரானி, ஸம்மந்தீத⁴ குதா³சனங்;
‘‘Na hi verena verāni, sammantīdha kudācanaṃ;
அவேரேன ச ஸம்மந்தி, ஏஸ த⁴ம்மோ ஸனந்தனோ’’ந்தி.
Averena ca sammanti, esa dhammo sanantano’’nti.
தத்த² நாஞ்ஞங் ஸுசரிதந்தி நாஞ்ஞங் ஸுசரிதா, அயமேவ வா பாடோ², ட²பெத்வா ஸுசரிதங் அஞ்ஞங் ந பஸ்ஸாமீதி அத்தோ². இத⁴ ‘‘ஸுசரித’’ந்திபி ‘‘ஸுபா⁴ஸித’’ந்திபி மாதாபிதூஹி தி³ன்னங் ஓவாத³ங்யேவ ஸந்தா⁴யாஹ. ஏவமேவாதி நிரத்த²கமேவ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – மஹாராஜ, அஞ்ஞத்ர ஓவாதா³னுஸிட்டி²ஸங்கா²தா ஸுசரிதஸுபா⁴ஸிதா மரணகாலே தாயிதுங் ரக்கி²துங் ஸமத்தோ² நாம அஞ்ஞோ நத்தி², யங் ஏதங் இதரங் த⁴னங், தங் ஏவமேவ நிரத்த²கமேவ ஹோதி, த்வஞ்ஹி இதா³னி மய்ஹங் கோடிஸதஸஹஸ்ஸமத்தம்பி த⁴னங் த³த³ந்தோ ஜீவிதங் ந லபெ⁴ய்யாஸி, தஸ்மா வேதி³தப்³ப³மேதங் ‘‘த⁴னதோ ஸுசரிதஸுபா⁴ஸிதமேவ உத்தரிதர’’ந்தி.
Tattha nāññaṃ sucaritanti nāññaṃ sucaritā, ayameva vā pāṭho, ṭhapetvā sucaritaṃ aññaṃ na passāmīti attho. Idha ‘‘sucarita’’ntipi ‘‘subhāsita’’ntipi mātāpitūhi dinnaṃ ovādaṃyeva sandhāyāha. Evamevāti niratthakameva. Idaṃ vuttaṃ hoti – mahārāja, aññatra ovādānusiṭṭhisaṅkhātā sucaritasubhāsitā maraṇakāle tāyituṃ rakkhituṃ samattho nāma añño natthi, yaṃ etaṃ itaraṃ dhanaṃ, taṃ evameva niratthakameva hoti, tvañhi idāni mayhaṃ koṭisatasahassamattampi dhanaṃ dadanto jīvitaṃ na labheyyāsi, tasmā veditabbametaṃ ‘‘dhanato sucaritasubhāsitameva uttaritara’’nti.
ஸேஸகா³தா²ஸுபி அயங் ஸங்கே²பத்தோ² – மஹாராஜ, யே புரிஸா ‘‘அயங் மங் அக்கோஸி, அயங் மங் பஹரி, அயங் மங் அஜினி, அயங் மம ஸந்தகங் அஹாஸீ’’தி ஏவங் வேரங் உபனய்ஹந்தி ப³ந்தி⁴த்வா விய ஹத³யே ட²பெந்தி, தேஸங் வேரங் ந உபஸம்மதி. யே ச பனேதங் ந உபனய்ஹந்தி ஹத³யே ந ட²பெந்தி, தேஸங் வூபஸம்மதி. வேரானி ஹி ந கதா³சி வேரேன ஸம்மந்தி, அவேரேனேவ பன ஸம்மந்தி. ஏஸ த⁴ம்மோ ஸனந்தனோதி ஏஸோ போராணகோ த⁴ம்மோ சிரகாலப்பவத்தோ ஸபா⁴வோதி.
Sesagāthāsupi ayaṃ saṅkhepattho – mahārāja, ye purisā ‘‘ayaṃ maṃ akkosi, ayaṃ maṃ pahari, ayaṃ maṃ ajini, ayaṃ mama santakaṃ ahāsī’’ti evaṃ veraṃ upanayhanti bandhitvā viya hadaye ṭhapenti, tesaṃ veraṃ na upasammati. Ye ca panetaṃ na upanayhanti hadaye na ṭhapenti, tesaṃ vūpasammati. Verāni hi na kadāci verena sammanti, avereneva pana sammanti. Esa dhammo sanantanoti eso porāṇako dhammo cirakālappavatto sabhāvoti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘அஹங், மஹாராஜ, தயி ந து³ப்³பா⁴மி, த்வங் பன மங் மாரேஹீ’’தி தஸ்ஸ ஹத்தே² அஸிங் ட²பேஸி. ராஜாபி ‘‘நாஹங் தயி து³ப்³பா⁴மீ’’தி ஸபத²ங் கத்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் நக³ரங் க³ந்த்வா தங் அமச்சானங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘அயங், ப⁴ணே, கோஸலரஞ்ஞோ புத்தோ தீ³கா⁴வுகுமாரோ நாம, இமினா மய்ஹங் ஜீவிதங் தி³ன்னங், ந லப்³பா⁴ இமங் கிஞ்சி காது’’ந்தி வத்வா அத்தனோ தீ⁴தரங் த³த்வா பிது ஸந்தகே ரஜ்ஜே பதிட்டா²பேஸி. ததோ பட்டா²ய உபோ⁴பி ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா ரஜ்ஜங் காரேஸுங்.
Evañca pana vatvā bodhisatto ‘‘ahaṃ, mahārāja, tayi na dubbhāmi, tvaṃ pana maṃ mārehī’’ti tassa hatthe asiṃ ṭhapesi. Rājāpi ‘‘nāhaṃ tayi dubbhāmī’’ti sapathaṃ katvā tena saddhiṃ nagaraṃ gantvā taṃ amaccānaṃ dassetvā ‘‘ayaṃ, bhaṇe, kosalarañño putto dīghāvukumāro nāma, iminā mayhaṃ jīvitaṃ dinnaṃ, na labbhā imaṃ kiñci kātu’’nti vatvā attano dhītaraṃ datvā pitu santake rajje patiṭṭhāpesi. Tato paṭṭhāya ubhopi samaggā sammodamānā rajjaṃ kāresuṃ.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மாதாபிதரோ மஹாராஜகுலானி அஹேஸுங், தீ³கா⁴வுகுமாரோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā mātāpitaro mahārājakulāni ahesuṃ, dīghāvukumāro pana ahameva ahosi’’nti.
தீ³கீ⁴திகோஸலஜாதகவண்ணனா பட²மா.
Dīghītikosalajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 371. தீ³கீ⁴திகோஸலஜாதகங் • 371. Dīghītikosalajātakaṃ