Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    148. தி³கு³ணாதி³உபாஹனபடிக்கே²போ

    148. Diguṇādiupāhanapaṭikkhepo

    245. அத² கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, குலபுத்தா அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தி, அத்தோ² ச வுத்தோ, அத்தா ச அனுபனீதோ. அத² ச, பனிதே⁴கச்சே மோக⁴புரிஸா ஹஸமானகங், மஞ்ஞே, அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தி, தே பச்சா² விகா⁴தங் ஆபஜ்ஜந்தீ’’தி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் ஸோணங் ஆமந்தேஸி – ‘‘த்வங் கோ²ஸி, ஸோண, ஸுகு²மாலோ. அனுஜானாமி தே, ஸோண, ஏகபலாஸிகங் உபாஹன’’ந்தி. ‘‘அஹங் கோ², ப⁴ந்தே, அஸீதிஸகடவாஹே ஹிரஞ்ஞங் ஓஹாய அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதோ, ஸத்தஹத்தி²கஞ்ச அனீகங். அதா²ஹங் ப⁴ந்தே ஏகபலாஸிகங் சே உபாஹனங் பரிஹரிஸ்ஸாமி, தஸ்ஸ மே ப⁴விஸ்ஸந்தி வத்தாரோ ‘ஸோணோ கோளிவிஸோ அஸீதிஸகடவாஹே ஹிரஞ்ஞங் ஓஹாய அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதோ, ஸத்தஹத்தி²கஞ்ச அனீகங். ஸோ தா³னாயங் ஏகபலாஸிகாஸு உபாஹனாஸு ஸத்தோ’தி. ஸசே ப⁴க³வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுஜானிஸ்ஸதி அஹம்பி பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமி; நோ சே ப⁴க³வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுஜானிஸ்ஸதி, அஹம்பி ந பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதஸ்மிங் நிதா³னே ஏதஸ்மிங் பகரணே த⁴ம்மிங் கத²ங் கத்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஏகபலாஸிகங் உபாஹனங். ந, பி⁴க்க²வே, தி³கு³ணா உபாஹனா தா⁴ரேதப்³பா³. ந திகு³ணா உபாஹனா தா⁴ரேதப்³பா³. ந கு³ணங்கு³ணூபாஹனா 1 தா⁴ரேதப்³பா³. யோ தா⁴ரெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி.

    245. Atha kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘evaṃ kho, bhikkhave, kulaputtā aññaṃ byākaronti, attho ca vutto, attā ca anupanīto. Atha ca, panidhekacce moghapurisā hasamānakaṃ, maññe, aññaṃ byākaronti, te pacchā vighātaṃ āpajjantī’’ti. Atha kho bhagavā āyasmantaṃ soṇaṃ āmantesi – ‘‘tvaṃ khosi, soṇa, sukhumālo. Anujānāmi te, soṇa, ekapalāsikaṃ upāhana’’nti. ‘‘Ahaṃ kho, bhante, asītisakaṭavāhe hiraññaṃ ohāya agārasmā anagāriyaṃ pabbajito, sattahatthikañca anīkaṃ. Athāhaṃ bhante ekapalāsikaṃ ce upāhanaṃ pariharissāmi, tassa me bhavissanti vattāro ‘soṇo koḷiviso asītisakaṭavāhe hiraññaṃ ohāya agārasmā anagāriyaṃ pabbajito, sattahatthikañca anīkaṃ. So dānāyaṃ ekapalāsikāsu upāhanāsu satto’ti. Sace bhagavā bhikkhusaṅghassa anujānissati ahampi paribhuñjissāmi; no ce bhagavā bhikkhusaṅghassa anujānissati, ahampi na paribhuñjissāmī’’ti. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, ekapalāsikaṃ upāhanaṃ. Na, bhikkhave, diguṇā upāhanā dhāretabbā. Na tiguṇā upāhanā dhāretabbā. Na guṇaṅguṇūpāhanā 2 dhāretabbā. Yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.

    தி³கு³ணாதி³உபாஹனபடிக்கே²போ நிட்டி²தோ.

    Diguṇādiupāhanapaṭikkhepo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. க³ணங்க³ணூபாஹனா (ப³ஹூஸு)
    2. gaṇaṅgaṇūpāhanā (bahūsu)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / தி³கு³ணாதி³உபாஹனபடிக்கே²பகதா² • Diguṇādiupāhanapaṭikkhepakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / தி³கு³ணாதி³உபாஹனபடிக்கே²பகதா²வண்ணனா • Diguṇādiupāhanapaṭikkhepakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 148. தி³கு³ணாதி³உபாஹனபடிக்கே²பகதா² • 148. Diguṇādiupāhanapaṭikkhepakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact