Știință |
Dinozaurii au dispărut după ce un asteroid a lovit un câmp cu petrol
Un nou studiu susţine că asteroidul care a lovit Pământul în urmă cu 66 milioane ani, cunoscut pentru faptul că ar fi dus la extincţia dinozaurilor, a lovit un întins câmp de petrol, care s-a aprins şi a umplut atmosfera planetei cu funingine.
Cercetările ştiinţifice au fost efectuate de o echipă de la Universitatea Tohoku din Japonia. Concluzia se întemeiază pe probele de funingine găsite în întreaga lume, despre care cercetătorii spun că ar proveni din arderea petrolului brut, aprins atunci când asteroidul a lovit planeta.
Noua teorie pune la îndoială teoria de până acum care susţine că impactul asteroidului ar fi singurul responsabil pentru extincţia în masă care a urmat.
Teoriile anterioare privind dispariţia dinozaurilor spun că Pământul a fost aruncat într-o perioadă de întuneric total ca urmare a impactului extrem de puternic. Cu toate acestea, ele nu reuşesc să explice de ce unele animale, cum sunt crocodilii, au putut să supravieţuiască.
În conformitate cu noua ipoteză, funinginea generată de câmpurile de petrol aprinse de asteroid a determinat o reducere semnificativă a luminii solare, între 50 până la 90 la sută, dar a permis încă fotosinteza limitată.
Temperaturile au scăzut şi zonele mai îndepărtate de Ecuator au fost cel mai grav afectate, cu scăderi ale temperaturii de până la 18 grade Celsius, în timp ce nivelurile de precipitaţii se crede că au scăzut cu până la 80 la sută.
Scăderea bruscă a temperaturii a provocat dispariţia atât a dinozaurilor cât şi a crocodililor în regiunile mai reci.
Mai aproape de Ecuator, răcirea ar fi fost mai puţin dramatică. Dinozaurii au murit din cauza secetei, dar crocodili au supravieţuit pe o dietă de animale acvatice, care au trăit în ciuda schimbărilor bruşte de mediu.
Craterul Chicxulub din Mexic, al treilea crater de impact ca mărime, cunoscut pe Pământ, se crede că ar fi locul unde asteroidul a lovit cu forţa a un miliard de bombe nucleare, provocând un crater cu o lăţime mai mare de 180 km.
Lumina a reveni la normal după aproape un deceniu şi au fost necesari ani ca temperaturile să înceapă să urce, timp în care cei mai mulţi dintre dinozauri ar fi murit.