Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    3. தீ³பங்கரபு³த்³த⁴வங்ஸோ

    3. Dīpaṅkarabuddhavaṃso

    1.

    1.

    ததா³ தே போ⁴ஜயித்வான, ஸஸங்க⁴ங் லோகனாயகங்;

    Tadā te bhojayitvāna, sasaṅghaṃ lokanāyakaṃ;

    உபக³ச்சு²ங் ஸரணங் தஸ்ஸ, தீ³பங்கரஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Upagacchuṃ saraṇaṃ tassa, dīpaṅkarassa satthuno.

    2.

    2.

    ஸரணாக³மனே கஞ்சி, நிவேஸேஸி ததா²க³தோ;

    Saraṇāgamane kañci, nivesesi tathāgato;

    கஞ்சி பஞ்சஸு ஸீலேஸு, ஸீலே த³ஸவிதே⁴ பரங்.

    Kañci pañcasu sīlesu, sīle dasavidhe paraṃ.

    3.

    3.

    கஸ்ஸசி தே³தி ஸாமஞ்ஞங், சதுரோ ப²லமுத்தமே;

    Kassaci deti sāmaññaṃ, caturo phalamuttame;

    கஸ்ஸசி அஸமே த⁴ம்மே, தே³தி ஸோ படிஸம்பி⁴தா³.

    Kassaci asame dhamme, deti so paṭisambhidā.

    4.

    4.

    கஸ்ஸசி வரஸமாபத்தியோ, அட்ட² தே³தி நராஸபோ⁴;

    Kassaci varasamāpattiyo, aṭṭha deti narāsabho;

    திஸ்ஸோ கஸ்ஸசி விஜ்ஜாயோ, ச²ளபி⁴ஞ்ஞா பவெச்ச²தி.

    Tisso kassaci vijjāyo, chaḷabhiññā pavecchati.

    5.

    5.

    தேன யோகே³ன ஜனகாயங், ஓவத³தி மஹாமுனி;

    Tena yogena janakāyaṃ, ovadati mahāmuni;

    தேன வித்தா²ரிகங் ஆஸி, லோகனாத²ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tena vitthārikaṃ āsi, lokanāthassa sāsanaṃ.

    6.

    6.

    மஹாஹனுஸப⁴க்க²ந்தோ⁴ , தீ³பங்கரஸ்ஸ நாமகோ;

    Mahāhanusabhakkhandho , dīpaṅkarassa nāmako;

    ப³ஹூ ஜனே தாரயதி, பரிமோசேதி து³க்³க³திங்.

    Bahū jane tārayati, parimoceti duggatiṃ.

    7.

    7.

    போ³த⁴னெய்யங் ஜனங் தி³ஸ்வா, ஸதஸஹஸ்ஸேபி யோஜனே;

    Bodhaneyyaṃ janaṃ disvā, satasahassepi yojane;

    க²ணேன உபக³ந்த்வான, போ³தே⁴தி தங் மஹாமுனி.

    Khaṇena upagantvāna, bodheti taṃ mahāmuni.

    8.

    8.

    பட²மாபி⁴ஸமயே பு³த்³தோ⁴, கோடிஸதமபோ³த⁴யி;

    Paṭhamābhisamaye buddho, koṭisatamabodhayi;

    து³தியாபி⁴ஸமயே நாதோ², நவுதிகோடிமபோ³த⁴யி.

    Dutiyābhisamaye nātho, navutikoṭimabodhayi.

    9.

    9.

    யதா³ ச தே³வப⁴வனம்ஹி, பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மமதே³ஸயி;

    Yadā ca devabhavanamhi, buddho dhammamadesayi;

    நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Navutikoṭisahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahu.

    10.

    10.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், தீ³பங்கரஸ்ஸ ஸத்து²னோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, dīpaṅkarassa satthuno;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamo āsi samāgamo.

    11.

    11.

    புன நாரத³கூடம்ஹி, பவிவேகக³தே ஜினே;

    Puna nāradakūṭamhi, pavivekagate jine;

    கீ²ணாஸவா வீதமலா, ஸமிங்ஸு ஸதகோடியோ.

    Khīṇāsavā vītamalā, samiṃsu satakoṭiyo.

    12.

    12.

    யம்ஹி காலே மஹாவீரோ, ஸுத³ஸ்ஸனஸிலுச்சயே;

    Yamhi kāle mahāvīro, sudassanasiluccaye;

    நவகோடிஸஹஸ்ஸேஹி, பவாரேஸி மஹாமுனி.

    Navakoṭisahassehi, pavāresi mahāmuni.

    13.

    13.

    த³ஸவீஸஸஹஸ்ஸானங், த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹு;

    Dasavīsasahassānaṃ, dhammābhisamayo ahu;

    ஏகத்³வின்னங் அபி⁴ஸமயா, க³ணனாதோ அஸங்கி²யா.

    Ekadvinnaṃ abhisamayā, gaṇanāto asaṅkhiyā.

    14.

    14.

    வித்தா²ரிகங் பா³ஹுஜஞ்ஞங், இத்³த⁴ங் பீ²தங் அஹூ ததா³;

    Vitthārikaṃ bāhujaññaṃ, iddhaṃ phītaṃ ahū tadā;

    தீ³பங்கரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, ஸாஸனங் ஸுவிஸோதி⁴தங்.

    Dīpaṅkarassa bhagavato, sāsanaṃ suvisodhitaṃ.

    15.

    15.

    சத்தாரி ஸதஸஹஸ்ஸானி, ச²ளபி⁴ஞ்ஞா மஹித்³தி⁴கா;

    Cattāri satasahassāni, chaḷabhiññā mahiddhikā;

    தீ³பங்கரங் லோகவிது³ங், பரிவாரெந்தி ஸப்³ப³தா³.

    Dīpaṅkaraṃ lokaviduṃ, parivārenti sabbadā.

    16.

    16.

    யே கேசி தேன ஸமயேன, ஜஹந்தி மானுஸங் ப⁴வங்;

    Ye keci tena samayena, jahanti mānusaṃ bhavaṃ;

    அபத்தமானஸா ஸேகா², க³ரஹிதா ப⁴வந்தி தே.

    Apattamānasā sekhā, garahitā bhavanti te.

    17.

    17.

    ஸுபுப்பி²தங் பாவசனங், அரஹந்தேஹி தாதி³ஹி;

    Supupphitaṃ pāvacanaṃ, arahantehi tādihi;

    கீ²ணாஸவேஹி விமலேஹி, உபஸோப⁴தி ஸப்³ப³தா³.

    Khīṇāsavehi vimalehi, upasobhati sabbadā.

    18.

    18.

    நக³ரங் ரம்மவதீ நாம, ஸுதே³வோ நாம க²த்தியோ;

    Nagaraṃ rammavatī nāma, sudevo nāma khattiyo;

    ஸுமேதா⁴ நாம ஜனிகா, தீ³பங்கரஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Sumedhā nāma janikā, dīpaṅkarassa satthuno.

    19.

    19.

    த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி 1;

    Dasavassasahassāni , agāraṃ ajjha so vasi 2;

    ஹங்ஸா கோஞ்சா மயூரா ச, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Haṃsā koñcā mayūrā ca, tayo pāsādamuttamā.

    20.

    20.

    தீணிஸதஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Tīṇisatasahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    பது³மா நாம ஸா நாரீ, உஸப⁴க்க²ந்தோ⁴ அத்ரஜோ.

    Padumā nāma sā nārī, usabhakkhandho atrajo.

    21.

    21.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, ஹத்தி²யானேன நிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, hatthiyānena nikkhami;

    அனூனத³ஸமாஸானி, பதா⁴னே பத³ஹீ ஜினோ.

    Anūnadasamāsāni, padhāne padahī jino.

    22.

    22.

    பதா⁴னசாரங் சரித்வான, அபு³ஜ்ஜி² மானஸங் முனி;

    Padhānacāraṃ caritvāna, abujjhi mānasaṃ muni;

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, தீ³பங்கரோ மஹாமுனி.

    Brahmunā yācito santo, dīpaṅkaro mahāmuni.

    23.

    23.

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, நந்தா³ராமே ஸிரீக⁴ரே 3;

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, nandārāme sirīghare 4;

    நிஸின்னோ ஸிரீஸமூலம்ஹி, அகா தித்தி²யமத்³த³னங்.

    Nisinno sirīsamūlamhi, akā titthiyamaddanaṃ.

    24.

    24.

    ஸுமங்க³லோ ச திஸ்ஸோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Sumaṅgalo ca tisso ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    ஸாக³தோ 5 நாமுபட்டா²கோ, தீ³பங்கரஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Sāgato 6 nāmupaṭṭhāko, dīpaṅkarassa satthuno.

    25.

    25.

    நந்தா³ சேவ ஸுனந்தா³ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Nandā ceva sunandā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, பிப்ப²லீதி பவுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, pipphalīti pavuccati.

    26.

    26.

    தபுஸ்ஸப⁴ல்லிகா 7 நாம, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Tapussabhallikā 8 nāma, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    ஸிரிமா கோணா உபட்டி²கா, தீ³பங்கரஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Sirimā koṇā upaṭṭhikā, dīpaṅkarassa satthuno.

    27.

    27.

    அஸீதிஹத்த²முப்³பே³தோ⁴, தீ³பங்கரோ மஹாமுனி;

    Asītihatthamubbedho, dīpaṅkaro mahāmuni;

    ஸோப⁴தி தீ³பருக்கோ²வ, ஸாலராஜாவ பு²ல்லிதோ.

    Sobhati dīparukkhova, sālarājāva phullito.

    28.

    28.

    ஸதஸஹஸ்ஸவஸ்ஸானி, ஆயு தஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Satasahassavassāni, āyu tassa mahesino;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    29.

    29.

    ஜோதயித்வான ஸத்³த⁴ம்மங், ஸந்தாரெத்வா மஹாஜனங்;

    Jotayitvāna saddhammaṃ, santāretvā mahājanaṃ;

    ஜலித்வா அக்³கி³க்க²ந்தோ⁴வ, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Jalitvā aggikkhandhova, nibbuto so sasāvako.

    30.

    30.

    ஸா ச இத்³தி⁴ ஸோ ச யஸோ, தானி ச பாதே³ஸு சக்கரதனானி;

    Sā ca iddhi so ca yaso, tāni ca pādesu cakkaratanāni;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங் 9, நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா 10.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ 11, nanu rittā sabbasaṅkhārā 12.

    31.

    31.

    தீ³பங்கரோ ஜினோ ஸத்தா², நந்தா³ராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Dīpaṅkaro jino satthā, nandārāmamhi nibbuto;

    தத்தே²வஸ்ஸ ஜினதூ²போ, ச²த்திங்ஸுப்³பே³த⁴யோஜனோதி.

    Tatthevassa jinathūpo, chattiṃsubbedhayojanoti.

    தீ³பங்கரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ பட²மோ.

    Dīpaṅkarassa bhagavato vaṃso paṭhamo.







    Footnotes:
    1. அஜ்ஜா²வஸீ ஜினோ (ஸ்யா॰ க॰)
    2. ajjhāvasī jino (syā. ka.)
    3. ஸிரீத⁴ரே (ஸீ॰)
    4. sirīdhare (sī.)
    5. ஸோபி⁴தோ (க॰)
    6. sobhito (ka.)
    7. தபஸ்ஸுப⁴ல்லிகா (ஸீ॰)
    8. tapassubhallikā (sī.)
    9. ஸமந்தரஹிதங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    10. ஸப்³ப³ஸங்கா²ராதி (ஸப்³ப³த்த²)
    11. samantarahitaṃ (sī. syā. ka.)
    12. sabbasaṅkhārāti (sabbattha)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 3. தீ³பங்கரபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 3. Dīpaṅkarabuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact