Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā

    தீ³பங்கரோ பு³த்³தோ⁴

    Dīpaṅkaro buddho

    ஏவங் அபி⁴ஞ்ஞாப³லங் பத்வா ஸுமேத⁴தாபஸே ஸமாபத்திஸுகே²ன வீதினாமெந்தே தீ³பங்கரோ நாம ஸத்தா² லோகே உத³பாதி³. தஸ்ஸ படிஸந்தி⁴ஜாதிபோ³தி⁴ த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனேஸு ஸகலாபி த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴து ஸங்கம்பி ஸம்பகம்பி ஸம்பவேதி⁴, மஹாவிரவங் ரவி, த்³வத்திங்ஸ புப்³ப³னிமித்தானி பாதுரஹேஸுங். ஸுமேத⁴தாபஸோ ஸமாபத்திஸுகே²ன வீதினாமெந்தோ நேவ தங் ஸத்³த³மஸ்ஸோஸி, ந ச தானி நிமித்தானி அத்³த³ஸ. தேன வுத்தங் –

    Evaṃ abhiññābalaṃ patvā sumedhatāpase samāpattisukhena vītināmente dīpaṅkaro nāma satthā loke udapādi. Tassa paṭisandhijātibodhi dhammacakkappavattanesu sakalāpi dasasahassilokadhātu saṅkampi sampakampi sampavedhi, mahāviravaṃ ravi, dvattiṃsa pubbanimittāni pāturahesuṃ. Sumedhatāpaso samāpattisukhena vītināmento neva taṃ saddamassosi, na ca tāni nimittāni addasa. Tena vuttaṃ –

    ‘‘ஏவங் மே ஸித்³தி⁴ப்பத்தஸ்ஸ, வஸீபூ⁴தஸ்ஸ ஸாஸனே;

    ‘‘Evaṃ me siddhippattassa, vasībhūtassa sāsane;

    தீ³பங்கரோ நாம ஜினோ, உப்பஜ்ஜி லோகனாயகோ.

    Dīpaṅkaro nāma jino, uppajji lokanāyako.

    ‘‘உப்பஜ்ஜந்தே ச ஜாயந்தே, பு³ஜ்ஜ²ந்தே த⁴ம்மதே³ஸனே;

    ‘‘Uppajjante ca jāyante, bujjhante dhammadesane;

    சதுரோ நிமித்தே நாத்³த³ஸங், ஜா²னரதிஸமப்பிதோ’’தி.

    Caturo nimitte nāddasaṃ, jhānaratisamappito’’ti.

    தஸ்மிங் காலே தீ³பங்கரத³ஸப³லோ சதூஹி கீ²ணாஸவஸதஸஹஸ்ஸேஹி பரிவுதோ அனுபுப்³பே³ன சாரிகங் சரமானோ ரம்மங் நாம நக³ரங் பத்வா ஸுத³ஸ்ஸனமஹாவிஹாரே படிவஸதி. ரம்மனக³ரவாஸினோ ‘‘தீ³பங்கரோ கிர ஸமணிஸ்ஸரோ பரமாபி⁴ஸம்போ³தி⁴ங் பத்வா பவத்தவரத⁴ம்மசக்கோ அனுபுப்³பே³ன சாரிகங் சரமானோ அம்ஹாகங் ரம்மனக³ரங் பத்வா ஸுத³ஸ்ஸனமஹாவிஹாரே படிவஸதீ’’தி ஸுத்வா ஸப்பினவனீதாதீ³னி சேவ பே⁴ஸஜ்ஜானி வத்த²ச்சா²த³னானி ச கா³ஹாபெத்வா க³ந்த⁴மாலாதி³ஹத்தா² யேன பு³த்³தோ⁴, யேன த⁴ம்மோ, யேன ஸங்கோ⁴, தன்னின்னா தப்போணா தப்பப்³பா⁴ரா ஹுத்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜெத்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னா த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா ஸ்வாதனாய நிமந்தெத்வா உட்டா²யாஸனா பக்கமிங்ஸு.

    Tasmiṃ kāle dīpaṅkaradasabalo catūhi khīṇāsavasatasahassehi parivuto anupubbena cārikaṃ caramāno rammaṃ nāma nagaraṃ patvā sudassanamahāvihāre paṭivasati. Rammanagaravāsino ‘‘dīpaṅkaro kira samaṇissaro paramābhisambodhiṃ patvā pavattavaradhammacakko anupubbena cārikaṃ caramāno amhākaṃ rammanagaraṃ patvā sudassanamahāvihāre paṭivasatī’’ti sutvā sappinavanītādīni ceva bhesajjāni vatthacchādanāni ca gāhāpetvā gandhamālādihatthā yena buddho, yena dhammo, yena saṅgho, tanninnā tappoṇā tappabbhārā hutvā satthāraṃ upasaṅkamitvā vanditvā gandhamālādīhi pūjetvā ekamantaṃ nisinnā dhammadesanaṃ sutvā svātanāya nimantetvā uṭṭhāyāsanā pakkamiṃsu.

    தே புனதி³வஸே மஹாதா³னங் ஸஜ்ஜெத்வா நக³ரங் அலங்கரித்வா த³ஸப³லஸ்ஸ ஆக³மனமக்³க³ங் அலங்கரொந்தா உத³கபி⁴ன்னட்டா²னேஸு பங்ஸுங் பக்கி²பித்வா ஸமங் பூ⁴மிதலங் கத்வா ரஜதபட்டவண்ணங் வாலுகங் ஆகிரந்தி, லாஜே சேவ புப்பா²னி ச விகிரந்தி, நானாவிராகே³ஹி வத்தே²ஹி த⁴ஜபடாகே உஸ்ஸாபெந்தி, கத³லியோ சேவ புண்ணக⁴டபந்தியோ ச பதிட்டா²பெந்தி. தஸ்மிங் காலே ஸுமேத⁴தாபஸோ அத்தனோ அஸ்ஸமபதா³ ஆகாஸங் உக்³க³ந்த்வா, தேஸங் மனுஸ்ஸானங் உபரிபா⁴கே³ன ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தோ தே ஹட்ட²துட்டே² மனுஸ்ஸே தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி ஆகாஸதோ ஓருய்ஹ ஏகமந்தங் டி²தோ மனுஸ்ஸே புச்சி² – ‘‘அம்போ⁴, கஸ்ஸ தும்ஹே இத⁴ விஸமங் மக்³க³ங் அலங்கரோதா²’’தி? தேன வுத்தங் –

    Te punadivase mahādānaṃ sajjetvā nagaraṃ alaṅkaritvā dasabalassa āgamanamaggaṃ alaṅkarontā udakabhinnaṭṭhānesu paṃsuṃ pakkhipitvā samaṃ bhūmitalaṃ katvā rajatapaṭṭavaṇṇaṃ vālukaṃ ākiranti, lāje ceva pupphāni ca vikiranti, nānāvirāgehi vatthehi dhajapaṭāke ussāpenti, kadaliyo ceva puṇṇaghaṭapantiyo ca patiṭṭhāpenti. Tasmiṃ kāle sumedhatāpaso attano assamapadā ākāsaṃ uggantvā, tesaṃ manussānaṃ uparibhāgena ākāsena gacchanto te haṭṭhatuṭṭhe manusse disvā ‘‘kiṃ nu kho kāraṇa’’nti ākāsato oruyha ekamantaṃ ṭhito manusse pucchi – ‘‘ambho, kassa tumhe idha visamaṃ maggaṃ alaṅkarothā’’ti? Tena vuttaṃ –

    ‘‘பச்சந்ததே³ஸவிஸயே , நிமந்தெத்வா ததா²க³தங்;

    ‘‘Paccantadesavisaye , nimantetvā tathāgataṃ;

    தஸ்ஸ ஆக³மனங் மக்³க³ங், ஸோதெ⁴ந்தி துட்ட²மானஸா.

    Tassa āgamanaṃ maggaṃ, sodhenti tuṭṭhamānasā.

    ‘‘அஹங் தேன ஸமயேன, நிக்க²மித்வா ஸகஸ்ஸமா;

    ‘‘Ahaṃ tena samayena, nikkhamitvā sakassamā;

    து⁴னந்தோ வாகசீரானி, க³ச்சா²மி அம்ப³ரே ததா³.

    Dhunanto vākacīrāni, gacchāmi ambare tadā.

    ‘‘வேத³ஜாதங் ஜனங் தி³ஸ்வா, துட்ட²ஹட்ட²ங் பமோதி³தங்;

    ‘‘Vedajātaṃ janaṃ disvā, tuṭṭhahaṭṭhaṃ pamoditaṃ;

    ஓரோஹித்வான க³க³னா, மனுஸ்ஸே புச்சி² தாவதே³.

    Orohitvāna gaganā, manusse pucchi tāvade.

    ‘‘‘துட்ட²ஹட்டோ² பமுதி³தோ, வேத³ஜாதோ மஹாஜனோ;

    ‘‘‘Tuṭṭhahaṭṭho pamudito, vedajāto mahājano;

    கஸ்ஸ ஸோதீ⁴யதி மக்³கோ³, அஞ்ஜஸங் வடுமாயன’’’ந்தி.

    Kassa sodhīyati maggo, añjasaṃ vaṭumāyana’’’nti.

    மனுஸ்ஸா ஆஹங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே ஸுமேத⁴, ந த்வங் ஜானாஸி, தீ³பங்கரோ த³ஸப³லோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஸம்போ³தி⁴ங் பத்வா பவத்தவரத⁴ம்மசக்கோ சாரிகங் சரமானோ அம்ஹாகங் நக³ரங் பத்வா ஸுத³ஸ்ஸனமஹாவிஹாரே படிவஸதி. மயங் தங் ப⁴க³வந்தங் நிமந்தயிம்ஹ, தஸ்ஸேதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஆக³மனமக்³க³ங் அலங்கரோமா’’தி. அத² ஸுமேத⁴தாபஸோ சிந்தேஸி – ‘‘பு³த்³தோ⁴தி கோ² கோ⁴ஸமத்தகம்பி லோகே து³ல்லப⁴ங், பகே³வ பு³த்³து⁴ப்பாதோ³, மயாபி இமேஹி மனுஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் த³ஸப³லஸ்ஸ மக்³க³ங் அலங்கரிதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ தே மனுஸ்ஸே ஆஹ – ‘‘ஸசே, போ⁴, தும்ஹே ஏதங் மக்³க³ங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அலங்கரோத², மய்ஹம்பி ஏகங் ஓகாஸங் தே³த², அஹம்பி தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் மக்³க³ங் அலங்கரிஸ்ஸாமீ’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ‘‘ஸுமேத⁴தாபஸோ இத்³தி⁴மா’’தி ஜானந்தா உத³கபி⁴ன்னோகாஸங் ஸல்லக்கெ²த்வா – ‘‘த்வங் இமங் டா²னங் அலங்கரோஹீ’’தி அத³ங்ஸு. ஸுமேதோ⁴ பு³த்³தா⁴ரம்மணங் பீதிங் க³ஹெத்வா சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் இமங் ஓகாஸங் இத்³தி⁴யா அலங்கரிதுங் பஹோமி, ஏவங் அலங்கதோ ந மங் பரிதோஸெஸ்ஸதி, அஜ்ஜ மயா காயவெய்யாவச்சங் காதுங் வட்டதீ’’தி பங்ஸுங் ஆஹரித்வா தஸ்மிங் பதே³ஸே பக்கி²பி.

    Manussā āhaṃsu – ‘‘bhante sumedha, na tvaṃ jānāsi, dīpaṅkaro dasabalo sammāsambuddho sambodhiṃ patvā pavattavaradhammacakko cārikaṃ caramāno amhākaṃ nagaraṃ patvā sudassanamahāvihāre paṭivasati. Mayaṃ taṃ bhagavantaṃ nimantayimha, tassetaṃ buddhassa bhagavato āgamanamaggaṃ alaṅkaromā’’ti. Atha sumedhatāpaso cintesi – ‘‘buddhoti kho ghosamattakampi loke dullabhaṃ, pageva buddhuppādo, mayāpi imehi manussehi saddhiṃ dasabalassa maggaṃ alaṅkarituṃ vaṭṭatī’’ti. So te manusse āha – ‘‘sace, bho, tumhe etaṃ maggaṃ buddhassa alaṅkarotha, mayhampi ekaṃ okāsaṃ detha, ahampi tumhehi saddhiṃ maggaṃ alaṅkarissāmī’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ‘‘sumedhatāpaso iddhimā’’ti jānantā udakabhinnokāsaṃ sallakkhetvā – ‘‘tvaṃ imaṃ ṭhānaṃ alaṅkarohī’’ti adaṃsu. Sumedho buddhārammaṇaṃ pītiṃ gahetvā cintesi – ‘‘ahaṃ imaṃ okāsaṃ iddhiyā alaṅkarituṃ pahomi, evaṃ alaṅkato na maṃ paritosessati, ajja mayā kāyaveyyāvaccaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti paṃsuṃ āharitvā tasmiṃ padese pakkhipi.

    தஸ்ஸ தஸ்மிங் பதே³ஸே அனிட்டி²தேயேவ தீ³பங்கரத³ஸப³லோ மஹானுபா⁴வானங் ச²ளபி⁴ஞ்ஞானங் கீ²ணாஸவானங் சதூஹி ஸதஸஹஸ்ஸேஹி பரிவுதோ தே³வதாஸு தி³ப்³ப³க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜயந்தாஸு தி³ப்³ப³துரியேஹி வஜ்ஜந்தாஸு தி³ப்³ப³ஸங்கீ³தேஸு பவத்தெந்தேஸு மனுஸ்ஸேஸு மானுஸகேஹி க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி சேவ துரியேஹி ச பூஜயந்தேஸு அனோபமாய பு³த்³த⁴லீலாய மனோஸிலாதலே விஜம்ப⁴மானோ ஸீஹோ விய தங் அலங்கதபடியத்தங் மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. ஸுமேத⁴தாபஸோ அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா அலங்கதமக்³கே³ன ஆக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ த³ஸப³லஸ்ஸ த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணபடிமண்டி³தங் அஸீதியா அனுப்³யஞ்ஜனேஹி அனுரஞ்ஜிதங் ப்³யாமப்பபா⁴ய ஸம்பரிவாரிதங் மணிவண்ணக³க³னதலே நானப்பகாரா விஜ்ஜுலதா விய ஆவேளாவேளபூ⁴தா சேவ யுக³ளயுக³ளபூ⁴தா ச ச²ப்³ப³ண்ணக⁴னபு³த்³த⁴ரஸ்மியோ விஸ்ஸஜ்ஜெந்தங் ரூபஸோப⁴க்³க³ப்பத்தங் அத்தபா⁴வங் ஓலோகெத்வா – ‘‘அஜ்ஜ மயா த³ஸப³லஸ்ஸ ஜீவிதபரிச்சாக³ங் காதுங் வட்டதி, மா ப⁴க³வா கலலங் அக்கமி, மணிப²லகஸேதுங் பன அக்கமந்தோ விய ஸத்³தி⁴ங் சதூஹி கீ²ணாஸவஸதஸஹஸ்ஸேஹி மம பிட்டி²ங் மத்³த³மானோ க³ச்ச²து, தங் மே ப⁴விஸ்ஸதி தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாய ஸுகா²யா’’தி கேஸே மோசெத்வா அஜினசம்மஜடாமண்ட³லவாகசீரானி காளவண்ணே கலலே பத்த²ரித்வா மணிப²லகஸேது விய கலலபிட்டே² நிபஜ்ஜி. தேன வுத்தங் –

    Tassa tasmiṃ padese aniṭṭhiteyeva dīpaṅkaradasabalo mahānubhāvānaṃ chaḷabhiññānaṃ khīṇāsavānaṃ catūhi satasahassehi parivuto devatāsu dibbagandhamālādīhi pūjayantāsu dibbaturiyehi vajjantāsu dibbasaṅgītesu pavattentesu manussesu mānusakehi gandhamālādīhi ceva turiyehi ca pūjayantesu anopamāya buddhalīlāya manosilātale vijambhamāno sīho viya taṃ alaṅkatapaṭiyattaṃ maggaṃ paṭipajji. Sumedhatāpaso akkhīni ummīletvā alaṅkatamaggena āgacchantassa dasabalassa dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇapaṭimaṇḍitaṃ asītiyā anubyañjanehi anurañjitaṃ byāmappabhāya samparivāritaṃ maṇivaṇṇagaganatale nānappakārā vijjulatā viya āveḷāveḷabhūtā ceva yugaḷayugaḷabhūtā ca chabbaṇṇaghanabuddharasmiyo vissajjentaṃ rūpasobhaggappattaṃ attabhāvaṃ oloketvā – ‘‘ajja mayā dasabalassa jīvitapariccāgaṃ kātuṃ vaṭṭati, mā bhagavā kalalaṃ akkami, maṇiphalakasetuṃ pana akkamanto viya saddhiṃ catūhi khīṇāsavasatasahassehi mama piṭṭhiṃ maddamāno gacchatu, taṃ me bhavissati dīgharattaṃ hitāya sukhāyā’’ti kese mocetvā ajinacammajaṭāmaṇḍalavākacīrāni kāḷavaṇṇe kalale pattharitvā maṇiphalakasetu viya kalalapiṭṭhe nipajji. Tena vuttaṃ –

    ‘‘தே மே புட்டா² வியாகங்ஸு, ‘பு³த்³தோ⁴ லோகே அனுத்தரோ;

    ‘‘Te me puṭṭhā viyākaṃsu, ‘buddho loke anuttaro;

    தீ³பங்கரோ நாம ஜினோ, உப்பஜ்ஜி லோகனாயகோ;

    Dīpaṅkaro nāma jino, uppajji lokanāyako;

    தஸ்ஸ ஸோதீ⁴யதி மக்³கோ³, அஞ்ஜஸங் வடுமாயனங்’.

    Tassa sodhīyati maggo, añjasaṃ vaṭumāyanaṃ’.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴திவசனங் ஸுத்வான, பீதி உப்பஜ்ஜி தாவதே³;

    ‘‘Buddhotivacanaṃ sutvāna, pīti uppajji tāvade;

    பு³த்³தோ⁴ பு³த்³தோ⁴தி கத²யந்தோ, ஸோமனஸ்ஸங் பவேத³யிங்.

    Buddho buddhoti kathayanto, somanassaṃ pavedayiṃ.

    ‘‘தத்த² ட²த்வா விசிந்தேஸிங், துட்டோ² ஸங்விக்³க³மானஸோ;

    ‘‘Tattha ṭhatvā vicintesiṃ, tuṭṭho saṃviggamānaso;

    ‘இத⁴ பீ³ஜானி ரோபிஸ்ஸங், க²ணோ வே மா உபச்சகா³’.

    ‘Idha bījāni ropissaṃ, khaṇo ve mā upaccagā’.

    ‘‘யதி³ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸோதே⁴த², ஏகோகாஸங் த³தா³த² மே;

    ‘‘Yadi buddhassa sodhetha, ekokāsaṃ dadātha me;

    அஹம்பி ஸோத⁴யிஸ்ஸாமி, அஞ்ஜஸங் வடுமாயனங்.

    Ahampi sodhayissāmi, añjasaṃ vaṭumāyanaṃ.

    ‘‘அத³ங்ஸு தே மமோகாஸங், ஸோதே⁴துங் அஞ்ஜஸங் ததா³;

    ‘‘Adaṃsu te mamokāsaṃ, sodhetuṃ añjasaṃ tadā;

    பு³த்³தோ⁴ பு³த்³தோ⁴தி சிந்தெந்தோ, மக்³க³ங் ஸோதே⁴மஹங் ததா³.

    Buddho buddhoti cintento, maggaṃ sodhemahaṃ tadā.

    ‘‘அனிட்டி²தே மமோகாஸே, தீ³பங்கரோ மஹாமுனி;

    ‘‘Aniṭṭhite mamokāse, dīpaṅkaro mahāmuni;

    சதூஹி ஸதஸஹஸ்ஸேஹி, ச²ளபி⁴ஞ்ஞேஹி தாதி³ஹி;

    Catūhi satasahassehi, chaḷabhiññehi tādihi;

    கீ²ணாஸவேஹி விமலேஹி, படிபஜ்ஜி அஞ்ஜஸங் ஜினோ.

    Khīṇāsavehi vimalehi, paṭipajji añjasaṃ jino.

    ‘‘பச்சுக்³க³மனா வத்தந்தி, வஜ்ஜந்தி பே⁴ரியோ ப³ஹூ;

    ‘‘Paccuggamanā vattanti, vajjanti bheriyo bahū;

    ஆமோதி³தா நரமரூ, ஸாது⁴காரங் பவத்தயுங்.

    Āmoditā naramarū, sādhukāraṃ pavattayuṃ.

    ‘‘தே³வா மனுஸ்ஸே பஸ்ஸந்தி, மனுஸ்ஸாபி ச தே³வதா;

    ‘‘Devā manusse passanti, manussāpi ca devatā;

    உபோ⁴பி தே பஞ்ஜலிகா, அனுயந்தி ததா²க³தங்.

    Ubhopi te pañjalikā, anuyanti tathāgataṃ.

    ‘‘தே³வா தி³ப்³பே³ஹி துரியேஹி, மனுஸ்ஸா மானுஸேஹி ச;

    ‘‘Devā dibbehi turiyehi, manussā mānusehi ca;

    உபோ⁴பி தே வஜ்ஜயந்தா, அனுயந்தி ததா²க³தங்.

    Ubhopi te vajjayantā, anuyanti tathāgataṃ.

    ‘‘தி³ப்³ப³ங் மந்தா³ரவங் புப்ப²ங், பது³மங் பாரிச²த்தகங்;

    ‘‘Dibbaṃ mandāravaṃ pupphaṃ, padumaṃ pārichattakaṃ;

    தி³ஸோதி³ஸங் ஓகிரந்தி, ஆகாஸனப⁴க³தா மரூ.

    Disodisaṃ okiranti, ākāsanabhagatā marū.

    ‘‘தி³ப்³ப³ங் சந்த³னசுண்ணஞ்ச, வரக³ந்த⁴ஞ்ச கேவலங்;

    ‘‘Dibbaṃ candanacuṇṇañca, varagandhañca kevalaṃ;

    தி³ஸோதி³ஸங் ஓகிரந்தி, ஆகாஸனப⁴க³தா மரூ.

    Disodisaṃ okiranti, ākāsanabhagatā marū.

    ‘‘சம்பகங் ஸலலங் நீபங், நாக³புன்னாக³கேதகங்;

    ‘‘Campakaṃ salalaṃ nīpaṃ, nāgapunnāgaketakaṃ;

    தி³ஸோதி³ஸங் உக்கி²பந்தி, பூ⁴மிதலக³தா நரா.

    Disodisaṃ ukkhipanti, bhūmitalagatā narā.

    ‘‘கேஸே முஞ்சித்வாஹங் தத்த², வாகசீரஞ்ச சம்மகங்;

    ‘‘Kese muñcitvāhaṃ tattha, vākacīrañca cammakaṃ;

    கலலே பத்த²ரித்வான, அவகுஜ்ஜோ நிபஜ்ஜஹங்.

    Kalale pattharitvāna, avakujjo nipajjahaṃ.

    ‘‘அக்கமித்வான மங் பு³த்³தோ⁴, ஸஹ ஸிஸ்ஸேஹி க³ச்ச²து;

    ‘‘Akkamitvāna maṃ buddho, saha sissehi gacchatu;

    மா நங் கலலே அக்கமித்த², ஹிதாய மே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.

    Mā naṃ kalale akkamittha, hitāya me bhavissatī’’ti.

    ஸோ பன கலலபிட்டே² நிபன்னகோவ புன அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா தீ³பங்கரத³ஸப³லஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸிரிங் ஸம்பஸ்ஸமானோ ஏவங் சிந்தேஸி – ‘‘ஸசே அஹங் இச்செ²ய்யங், ஸப்³ப³கிலேஸே ஜா²பெத்வா ஸங்க⁴னவகோ ஹுத்வா ரம்மனக³ரங் பவிஸெய்யங், அஞ்ஞாதகவேஸேன பன மே கிலேஸே ஜா²பெத்வா நிப்³பா³னப்பத்தியா கிச்சங் நத்தி², யங்னூனாஹங் தீ³பங்கரத³ஸப³லோ விய பரமாபி⁴ஸம்போ³தி⁴ங் பத்வா த⁴ம்மனாவங் ஆரோபெத்வா மஹாஜனங் ஸங்ஸாரஸாக³ரா உத்தாரெத்வா பச்சா² பரினிப்³பா³யெய்யங், இத³ங் மய்ஹங் பதிரூப’’ந்தி. ததோ அட்ட² த⁴ம்மே ஸமோதா⁴னெத்வா பு³த்³த⁴பா⁴வாய அபி⁴னீஹாரங் கத்வா நிபஜ்ஜி. தேன வுத்தங் –

    So pana kalalapiṭṭhe nipannakova puna akkhīni ummīletvā dīpaṅkaradasabalassa buddhasiriṃ sampassamāno evaṃ cintesi – ‘‘sace ahaṃ iccheyyaṃ, sabbakilese jhāpetvā saṅghanavako hutvā rammanagaraṃ paviseyyaṃ, aññātakavesena pana me kilese jhāpetvā nibbānappattiyā kiccaṃ natthi, yaṃnūnāhaṃ dīpaṅkaradasabalo viya paramābhisambodhiṃ patvā dhammanāvaṃ āropetvā mahājanaṃ saṃsārasāgarā uttāretvā pacchā parinibbāyeyyaṃ, idaṃ mayhaṃ patirūpa’’nti. Tato aṭṭha dhamme samodhānetvā buddhabhāvāya abhinīhāraṃ katvā nipajji. Tena vuttaṃ –

    ‘‘பத²வியங் நிபன்னஸ்ஸ, ஏவங் மே ஆஸி சேதஸோ;

    ‘‘Pathaviyaṃ nipannassa, evaṃ me āsi cetaso;

    ‘இச்ச²மானோ அஹங் அஜ்ஜ, கிலேஸே ஜா²பயே மம.

    ‘Icchamāno ahaṃ ajja, kilese jhāpaye mama.

    ‘‘‘கிங் மே அஞ்ஞாதவேஸேன, த⁴ம்மங் ஸச்சி²கதேனித⁴;

    ‘‘‘Kiṃ me aññātavesena, dhammaṃ sacchikatenidha;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பாபுணித்வா, பு³த்³தோ⁴ ஹெஸ்ஸங் ஸதே³வகே.

    Sabbaññutaṃ pāpuṇitvā, buddho hessaṃ sadevake.

    ‘‘‘கிங் மே ஏகேன திண்ணேன, புரிஸேன தா²மத³ஸ்ஸினா;

    ‘‘‘Kiṃ me ekena tiṇṇena, purisena thāmadassinā;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பாபுணித்வா, ஸந்தாரெஸ்ஸங் ஸதே³வகங்.

    Sabbaññutaṃ pāpuṇitvā, santāressaṃ sadevakaṃ.

    ‘‘‘இமினா மே அதி⁴காரேன, கதேன புரிஸுத்தமே;

    ‘‘‘Iminā me adhikārena, katena purisuttame;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பாபுணித்வா, தாரேமி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Sabbaññutaṃ pāpuṇitvā, tāremi janataṃ bahuṃ.

    ‘‘‘ஸங்ஸாரஸோதங் சி²ந்தி³த்வா, வித்³த⁴ங்ஸெத்வா தயோ ப⁴வே;

    ‘‘‘Saṃsārasotaṃ chinditvā, viddhaṃsetvā tayo bhave;

    த⁴ம்மனாவங் ஸமாருய்ஹ, ஸந்தாரெஸ்ஸங் ஸதே³வக’’’ந்தி.

    Dhammanāvaṃ samāruyha, santāressaṃ sadevaka’’’nti.

    யஸ்மா பன பு³த்³த⁴த்தங் பத்தெ²ந்தஸ்ஸ –

    Yasmā pana buddhattaṃ patthentassa –

    ‘‘மனுஸ்ஸத்தங் லிங்க³ஸம்பத்தி, ஹேது ஸத்தா²ரத³ஸ்ஸனங்;

    ‘‘Manussattaṃ liṅgasampatti, hetu satthāradassanaṃ;

    பப்³ப³ஜ்ஜா கு³ணஸம்பத்தி, அதி⁴காரோ ச ச²ந்த³தா;

    Pabbajjā guṇasampatti, adhikāro ca chandatā;

    அட்ட²த⁴ம்மஸமோதா⁴னா, அபி⁴னீஹாரோ ஸமிஜ்ஜ²தீ’’தி.

    Aṭṭhadhammasamodhānā, abhinīhāro samijjhatī’’ti.

    மனுஸ்ஸத்தபா⁴வஸ்மிங்யேவ ஹி ட²த்வா பு³த்³த⁴த்தங் பத்தெ²ந்தஸ்ஸ பத்த²னா ஸமிஜ்ஜ²தி, நாக³ஸ்ஸ வா ஸுபண்ணஸ்ஸ வா தே³வதாய வா ஸக்கஸ்ஸ வா பத்த²னா நோ ஸமிஜ்ஜ²தி. மனுஸ்ஸத்தபா⁴வேபி புரிஸலிங்கே³ டி²தஸ்ஸேவ பத்த²னா ஸமிஜ்ஜ²தி, இத்தி²யா வா பண்ட³கனபுங்ஸகஉப⁴தொப்³யஞ்ஜனகானங் வா நோ ஸமிஜ்ஜ²தி. புரிஸஸ்ஸபி தஸ்மிங் அத்தபா⁴வே அரஹத்தப்பத்தியா ஹேதுஸம்பன்னஸ்ஸேவ பத்த²னா ஸமிஜ்ஜ²தி, நோ இதரஸ்ஸ. ஹேதுஸம்பன்னஸ்ஸாபி ஜீவமானபு³த்³த⁴ஸ்ஸேவ ஸந்திகே பத்தெ²ந்தஸ்ஸேவ பத்த²னா ஸமிஜ்ஜ²தி, பரினிப்³பு³தே பு³த்³தே⁴ சேதியஸந்திகே வா போ³தி⁴மூலே வா பத்தெ²ந்தஸ்ஸ ந ஸமிஜ்ஜ²தி. பு³த்³தா⁴னங் ஸந்திகே பத்தெ²ந்தஸ்ஸபி பப்³ப³ஜ்ஜாலிங்கே³ டி²தஸ்ஸேவ ஸமிஜ்ஜ²தி, நோ கி³ஹிலிங்கே³ டி²தஸ்ஸ. பப்³ப³ஜிதஸ்ஸபி பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞாஅட்ட²ஸமாபத்திலாபி⁴னோயேவ ஸமிஜ்ஜ²தி, ந இமாய கு³ணஸம்பத்தியா விரஹிதஸ்ஸ. கு³ணஸம்பன்னேனபி யேன அத்தனோ ஜீவிதங் பு³த்³தா⁴னங் பரிச்சத்தங் ஹோதி, தஸ்ஸேவ இமினா அதி⁴காரேன அதி⁴காரஸம்பன்னஸ்ஸ ஸமிஜ்ஜ²தி, ந இதரஸ்ஸ. அதி⁴காரஸம்பன்னஸ்ஸாபி யஸ்ஸ பு³த்³த⁴காரகத⁴ம்மானங் அத்தா²ய மஹந்தோ ச²ந்தோ³ ச உஸ்ஸாஹோ ச வாயாமோ ச பரியெட்டி² ச, தஸ்ஸேவ ஸமிஜ்ஜ²தி, ந இதரஸ்ஸ.

    Manussattabhāvasmiṃyeva hi ṭhatvā buddhattaṃ patthentassa patthanā samijjhati, nāgassa vā supaṇṇassa vā devatāya vā sakkassa vā patthanā no samijjhati. Manussattabhāvepi purisaliṅge ṭhitasseva patthanā samijjhati, itthiyā vā paṇḍakanapuṃsakaubhatobyañjanakānaṃ vā no samijjhati. Purisassapi tasmiṃ attabhāve arahattappattiyā hetusampannasseva patthanā samijjhati, no itarassa. Hetusampannassāpi jīvamānabuddhasseva santike patthentasseva patthanā samijjhati, parinibbute buddhe cetiyasantike vā bodhimūle vā patthentassa na samijjhati. Buddhānaṃ santike patthentassapi pabbajjāliṅge ṭhitasseva samijjhati, no gihiliṅge ṭhitassa. Pabbajitassapi pañcābhiññāaṭṭhasamāpattilābhinoyeva samijjhati, na imāya guṇasampattiyā virahitassa. Guṇasampannenapi yena attano jīvitaṃ buddhānaṃ pariccattaṃ hoti, tasseva iminā adhikārena adhikārasampannassa samijjhati, na itarassa. Adhikārasampannassāpi yassa buddhakārakadhammānaṃ atthāya mahanto chando ca ussāho ca vāyāmo ca pariyeṭṭhi ca, tasseva samijjhati, na itarassa.

    தத்ரித³ங் ச²ந்த³மஹந்ததாய ஓபம்மங் – ஸசே ஹி ஏவமஸ்ஸ யோ ஸகலசக்கவாளக³ப்³ப⁴ங் ஏகோத³கீபூ⁴தங் அத்தனோ பா³ஹுப³லேன உத்தரித்வா பாரங் க³ந்துங் ஸமத்தோ², ஸோ பு³த்³த⁴த்தங் பாபுணாதி. யோ வா பன ஸகலசக்கவாளக³ப்³ப⁴ங் வேளுகு³ம்ப³ஸஞ்ச²ன்னங் வியூஹித்வா மத்³தி³த்வா பத³ஸா க³ச்ச²ந்தோ பாரங் க³ந்துங் ஸமத்தோ², ஸோ பு³த்³த⁴த்தங் பாபுணாதி. யோ வா பன ஸகலசக்கவாளக³ப்³ப⁴ங் ஸத்தியோ ஆகோடெத்வா நிரந்தரங் ஸத்திப²லஸமாகிண்ணங் பத³ஸா அக்கமமானோ பாரங் க³ந்துங் ஸமத்தோ², ஸோ பு³த்³த⁴த்தங் பாபுணாதி. யோ வா பன ஸகலசக்கவாளக³ப்³ப⁴ங் வீதச்சிதங்கா³ரப⁴ரிதங் பாதே³ஹி மத்³த³மானோ பாரங் க³ந்துங் ஸமத்தோ², ஸோ பு³த்³த⁴த்தங் பாபுணாதீதி. யோ ஏதேஸு ஏகம்பி அத்தனோ து³க்கரங் ந மஞ்ஞதி, ‘‘அஹங் ஏதம்பி தரித்வா வா க³ந்த்வா வா பாரங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் மஹந்தேன ச²ந்தே³ன ச உஸ்ஸாஹேன ச வாயாமேன ச பரியெட்டி²யா ச ஸமன்னாக³தோ ஹோதி, ஏதஸ்ஸேவ பத்த²னா ஸமிஜ்ஜ²தி, ந இதரஸ்ஸ. தஸ்மா ஸுமேத⁴தாபஸோ இமே அட்ட² த⁴ம்மே ஸமோதா⁴னெத்வாவ பு³த்³த⁴பா⁴வாய அபி⁴னீஹாரங் கத்வா நிபஜ்ஜி.

    Tatridaṃ chandamahantatāya opammaṃ – sace hi evamassa yo sakalacakkavāḷagabbhaṃ ekodakībhūtaṃ attano bāhubalena uttaritvā pāraṃ gantuṃ samattho, so buddhattaṃ pāpuṇāti. Yo vā pana sakalacakkavāḷagabbhaṃ veḷugumbasañchannaṃ viyūhitvā madditvā padasā gacchanto pāraṃ gantuṃ samattho, so buddhattaṃ pāpuṇāti. Yo vā pana sakalacakkavāḷagabbhaṃ sattiyo ākoṭetvā nirantaraṃ sattiphalasamākiṇṇaṃ padasā akkamamāno pāraṃ gantuṃ samattho, so buddhattaṃ pāpuṇāti. Yo vā pana sakalacakkavāḷagabbhaṃ vītaccitaṅgārabharitaṃ pādehi maddamāno pāraṃ gantuṃ samattho, so buddhattaṃ pāpuṇātīti. Yo etesu ekampi attano dukkaraṃ na maññati, ‘‘ahaṃ etampi taritvā vā gantvā vā pāraṃ gamissāmī’’ti evaṃ mahantena chandena ca ussāhena ca vāyāmena ca pariyeṭṭhiyā ca samannāgato hoti, etasseva patthanā samijjhati, na itarassa. Tasmā sumedhatāpaso ime aṭṭha dhamme samodhānetvāva buddhabhāvāya abhinīhāraṃ katvā nipajji.

    தீ³பங்கரோபி ப⁴க³வா ஆக³ந்த்வா ஸுமேத⁴தாபஸஸ்ஸ ஸீஸபா⁴கே³ ட²த்வா மணிஸீஹபஞ்ஜரங் உக்³கா⁴டெந்தோ விய பஞ்சவண்ணபஸாத³ஸம்பன்னானி அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா கலலபிட்டே² நிபன்னங் ஸுமேத⁴தாபஸங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் தாபஸோ பு³த்³த⁴த்தாய அபி⁴னீஹாரங் கத்வா நிபன்னோ, ஸமிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி நு கோ² ஏதஸ்ஸ பத்த²னா, உதா³ஹு நோ’’தி அனாக³தங்ஸஞாணங் பேஸெத்வா உபதா⁴ரெந்தோ – ‘‘இதோ கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி அதிக்கமித்வா அயங் கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா டி²தகோவ பரிஸமஜ்ஜே² ப்³யாகாஸி – ‘‘பஸ்ஸத² நோ தும்ஹே இமங் உக்³க³தபங் தாபஸங் கலலபிட்டே² நிபன்ன’’ந்தி? ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி. அயங் பு³த்³த⁴த்தாய அபி⁴னீஹாரங் கத்வா நிபன்னோ, ஸமிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி இமஸ்ஸ பத்த²னா. அயஞ்ஹி இதோ கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கானங் சதுன்னங் அஸங்க²யெய்யானங் மத்த²கே கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி. தஸ்மிங் பனஸ்ஸ அத்தபா⁴வே கபிலவத்து² நாம நக³ரங் நிவாஸோ ப⁴விஸ்ஸதி, மாயா நாம தே³வீ மாதா, ஸுத்³தோ⁴த³னோ நாம ராஜா பிதா, அக்³க³ஸாவகோ உபதிஸ்ஸோ நாம தே²ரோ, து³தியஸாவகோ கோலிதோ நாம, பு³த்³து⁴பட்டா²கோ ஆனந்தோ³ நாம, அக்³க³ஸாவிகா கே²மா நாம தே²ரீ, து³தியஸாவிகா உப்பலவண்ணா நாம தே²ரீ ப⁴விஸ்ஸதி. அயங் பரிபக்கஞாணோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் கத்வா மஹாபதா⁴னங் பத³ஹித்வா நிக்³ரோத⁴ருக்க²மூலே பாயாஸங் படிக்³க³ஹெத்வா நேரஞ்ஜராய தீரே பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா போ³தி⁴மண்ட³ங் ஆருய்ஹ அஸ்ஸத்த²ருக்க²மூலே அபி⁴ஸம்பு³ஜ்ஜி²ஸ்ஸதீதி. தேன வுத்தங் –

    Dīpaṅkaropi bhagavā āgantvā sumedhatāpasassa sīsabhāge ṭhatvā maṇisīhapañjaraṃ ugghāṭento viya pañcavaṇṇapasādasampannāni akkhīni ummīletvā kalalapiṭṭhe nipannaṃ sumedhatāpasaṃ disvā ‘‘ayaṃ tāpaso buddhattāya abhinīhāraṃ katvā nipanno, samijjhissati nu kho etassa patthanā, udāhu no’’ti anāgataṃsañāṇaṃ pesetvā upadhārento – ‘‘ito kappasatasahassādhikāni cattāri asaṅkhyeyyāni atikkamitvā ayaṃ gotamo nāma buddho bhavissatī’’ti ñatvā ṭhitakova parisamajjhe byākāsi – ‘‘passatha no tumhe imaṃ uggatapaṃ tāpasaṃ kalalapiṭṭhe nipanna’’nti? ‘‘Evaṃ, bhante’’ti. Ayaṃ buddhattāya abhinīhāraṃ katvā nipanno, samijjhissati imassa patthanā. Ayañhi ito kappasatasahassādhikānaṃ catunnaṃ asaṅkhayeyyānaṃ matthake gotamo nāma buddho bhavissati. Tasmiṃ panassa attabhāve kapilavatthu nāma nagaraṃ nivāso bhavissati, māyā nāma devī mātā, suddhodano nāma rājā pitā, aggasāvako upatisso nāma thero, dutiyasāvako kolito nāma, buddhupaṭṭhāko ānando nāma, aggasāvikā khemā nāma therī, dutiyasāvikā uppalavaṇṇā nāma therī bhavissati. Ayaṃ paripakkañāṇo mahābhinikkhamanaṃ katvā mahāpadhānaṃ padahitvā nigrodharukkhamūle pāyāsaṃ paṭiggahetvā nerañjarāya tīre paribhuñjitvā bodhimaṇḍaṃ āruyha assattharukkhamūle abhisambujjhissatīti. Tena vuttaṃ –

    ‘‘தீ³பங்கரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Dīpaṅkaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    உஸ்ஸீஸகே மங் ட²த்வான, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Ussīsake maṃ ṭhatvāna, idaṃ vacanamabravi.

    ‘‘‘பஸ்ஸத² இமங் தாபஸங், ஜடிலங் உக்³க³தாபனங்;

    ‘‘‘Passatha imaṃ tāpasaṃ, jaṭilaṃ uggatāpanaṃ;

    அபரிமெய்யே இதோ கப்பே, பு³த்³தோ⁴ லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Aparimeyye ito kappe, buddho loke bhavissati.

    ‘‘‘அஹு கபிலவ்ஹயா ரம்மா, நிக்க²மித்வா ததா²க³தோ;

    ‘‘‘Ahu kapilavhayā rammā, nikkhamitvā tathāgato;

    பதா⁴னங் பத³ஹித்வான, கத்வா து³க்கரகாரிகங்.

    Padhānaṃ padahitvāna, katvā dukkarakārikaṃ.

    ‘‘‘அஜபாலருக்க²மூலே, நிஸீதி³த்வா ததா²க³தோ;

    ‘‘‘Ajapālarukkhamūle, nisīditvā tathāgato;

    தத்த² பாயாஸங் பக்³க³ய்ஹ, நேரஞ்ஜரமுபேஹிதி.

    Tattha pāyāsaṃ paggayha, nerañjaramupehiti.

    ‘‘‘நேரஞ்ஜராய தீரம்ஹி, பாயாஸங் அத³ ஸோ ஜினோ;

    ‘‘‘Nerañjarāya tīramhi, pāyāsaṃ ada so jino;

    படியத்தவரமக்³கே³ன, போ³தி⁴மூலமுபேஹிதி.

    Paṭiyattavaramaggena, bodhimūlamupehiti.

    ‘‘‘ததோ பத³க்கி²ணங் கத்வா, போ³தி⁴மண்ட³ங் அனுத்தரோ;

    ‘‘‘Tato padakkhiṇaṃ katvā, bodhimaṇḍaṃ anuttaro;

    அஸ்ஸத்த²ருக்க²மூலம்ஹி, பு³ஜ்ஜி²ஸ்ஸதி மஹாயஸோ.

    Assattharukkhamūlamhi, bujjhissati mahāyaso.

    ‘‘‘இமஸ்ஸ ஜனிகா மாதா, மாயா நாம ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Imassa janikā mātā, māyā nāma bhavissati;

    பிதா ஸுத்³தோ⁴த³னோ நாம, அயங் ஹெஸ்ஸதி கோ³தமோ.

    Pitā suddhodano nāma, ayaṃ hessati gotamo.

    ‘‘‘அனாஸவா வீதராகா³, ஸந்தசித்தா ஸமாஹிதா;

    ‘‘‘Anāsavā vītarāgā, santacittā samāhitā;

    கோலிதோ உபதிஸ்ஸோ ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவகா;

    Kolito upatisso ca, aggā hessanti sāvakā;

    ஆனந்தோ³ நாமுபட்டா²கோ, உபட்டி²ஸ்ஸதி தங் ஜினங்.

    Ānando nāmupaṭṭhāko, upaṭṭhissati taṃ jinaṃ.

    ‘‘‘கே²மா உப்பலவண்ணா ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவிகா;

    ‘‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, aggā hessanti sāvikā;

    அனாஸவா வீதராகா³, ஸந்தசித்தா ஸமாஹிதா;

    Anāsavā vītarāgā, santacittā samāhitā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, அஸ்ஸத்தோ²தி பவுச்சதீ’’’தி. (பு³॰ வங்॰ 2.60-68);

    Bodhi tassa bhagavato, assatthoti pavuccatī’’’ti. (bu. vaṃ. 2.60-68);

    தங் ஸுத்வா ஸுமேத⁴தாபஸோ – ‘‘மய்ஹங் கிர பத்த²னா ஸமிஜ்ஜி²ஸ்ஸதீ’’தி ஸோமனஸ்ஸப்பத்தோ அஹோஸி. மஹாஜனோ தீ³பங்கரத³ஸப³லஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘ஸுமேத⁴தாபஸோ கிர பு³த்³த⁴பீ³ஜங் பு³த்³த⁴ங்குரோ’’தி ஹட்ட²துட்டோ² அஹோஸி. ஏவஞ்சஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘யதா² நாம மனுஸ்ஸா நதி³ங் தரந்தா உஜுகேன தித்தே²ன உத்தரிதுங் அஸக்கொந்தா ஹெட்டா²தித்தே²ன உத்தரந்தி, ஏவமேவ மயம்பி தீ³பங்கரத³ஸப³லஸ்ஸ ஸாஸனே மக்³க³ப²லங் அலப⁴மானா அனாக³தே யதா³ த்வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி, ததா³ தவ ஸம்முகா² மக்³க³ப²லங் ஸச்சி²காதுங் ஸமத்தா² ப⁴வெய்யாமா’’தி பத்த²னங் ட²பயிங்ஸு. தீ³பங்கரத³ஸப³லோபி போ³தி⁴ஸத்தங் பஸங்ஸித்வா அட்ட²புப்ப²முட்டீ²ஹி பூஜெத்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி. தேபி சதுஸதஸஹஸ்ஸஸங்கா² கீ²ணாஸவா போ³தி⁴ஸத்தங் க³ந்தே⁴ஹி ச மாலாஹி ச பூஜெத்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்கமிங்ஸு. தே³வமனுஸ்ஸா பன ததே²வ பூஜெத்வா வந்தி³த்வா பக்கந்தா.

    Taṃ sutvā sumedhatāpaso – ‘‘mayhaṃ kira patthanā samijjhissatī’’ti somanassappatto ahosi. Mahājano dīpaṅkaradasabalassa vacanaṃ sutvā ‘‘sumedhatāpaso kira buddhabījaṃ buddhaṅkuro’’ti haṭṭhatuṭṭho ahosi. Evañcassa ahosi – ‘‘yathā nāma manussā nadiṃ tarantā ujukena titthena uttarituṃ asakkontā heṭṭhātitthena uttaranti, evameva mayampi dīpaṅkaradasabalassa sāsane maggaphalaṃ alabhamānā anāgate yadā tvaṃ buddho bhavissasi, tadā tava sammukhā maggaphalaṃ sacchikātuṃ samatthā bhaveyyāmā’’ti patthanaṃ ṭhapayiṃsu. Dīpaṅkaradasabalopi bodhisattaṃ pasaṃsitvā aṭṭhapupphamuṭṭhīhi pūjetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi. Tepi catusatasahassasaṅkhā khīṇāsavā bodhisattaṃ gandhehi ca mālāhi ca pūjetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkamiṃsu. Devamanussā pana tatheva pūjetvā vanditvā pakkantā.

    போ³தி⁴ஸத்தோ ஸப்³பே³ஸங் படிக்கந்தகாலே ஸயனா வுட்டா²ய ‘‘பாரமியோ விசினிஸ்ஸாமீ’’தி புப்ப²ராஸிமத்த²கே பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா நிஸீதி³. ஏவங் நிஸின்னே போ³தி⁴ஸத்தே ஸகலத³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளே தே³வதா ஸாது⁴காரங் த³த்வா ‘‘அய்ய ஸுமேத⁴தாபஸ, போராணகபோ³தி⁴ஸத்தானங் பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா ‘பாரமியோ விசினிஸ்ஸாமா’தி நிஸின்னகாலே யானி புப்³ப³னிமித்தானி நாம பஞ்ஞாயந்தி, தானி ஸப்³பா³னிபி அஜ்ஜ பாதுபூ⁴தானி, நிஸ்ஸங்ஸயேன த்வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி. மயமேதங் ஜானாம ‘யஸ்ஸேதானி நிமித்தானி பஞ்ஞாயந்தி, ஏகந்தேன ஸோ பு³த்³தோ⁴ ஹோதி’, த்வங் அத்தனோ வீரியங் த³ள்ஹங் கத்வா பக்³க³ண்ஹா’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் நானப்பகாராஹி து²தீஹி அபி⁴த்த²விங்ஸு. தேன வுத்தங் –

    Bodhisatto sabbesaṃ paṭikkantakāle sayanā vuṭṭhāya ‘‘pāramiyo vicinissāmī’’ti puppharāsimatthake pallaṅkaṃ ābhujitvā nisīdi. Evaṃ nisinne bodhisatte sakaladasasahassacakkavāḷe devatā sādhukāraṃ datvā ‘‘ayya sumedhatāpasa, porāṇakabodhisattānaṃ pallaṅkaṃ ābhujitvā ‘pāramiyo vicinissāmā’ti nisinnakāle yāni pubbanimittāni nāma paññāyanti, tāni sabbānipi ajja pātubhūtāni, nissaṃsayena tvaṃ buddho bhavissasi. Mayametaṃ jānāma ‘yassetāni nimittāni paññāyanti, ekantena so buddho hoti’, tvaṃ attano vīriyaṃ daḷhaṃ katvā paggaṇhā’’ti bodhisattaṃ nānappakārāhi thutīhi abhitthaviṃsu. Tena vuttaṃ –

    ‘‘இத³ங் ஸுத்வான வசனங், அஸமஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Idaṃ sutvāna vacanaṃ, asamassa mahesino;

    ஆமோதி³தா நரமரூ, பு³த்³த⁴பீ³ஜங் கிர அயங்.

    Āmoditā naramarū, buddhabījaṃ kira ayaṃ.

    ‘‘உக்குட்டி²ஸத்³தா³ வத்தந்தி, அப்போ²டெந்தி ஹஸந்தி ச;

    ‘‘Ukkuṭṭhisaddā vattanti, apphoṭenti hasanti ca;

    கதஞ்ஜலீ நமஸ்ஸந்தி, த³ஸஸஹஸ்ஸீ ஸதே³வகா.

    Katañjalī namassanti, dasasahassī sadevakā.

    ‘‘யதி³மஸ்ஸ லோகனாத²ஸ்ஸ, விரஜ்ஜி²ஸ்ஸாம ஸாஸனங்;

    ‘‘Yadimassa lokanāthassa, virajjhissāma sāsanaṃ;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.

    Anāgatamhi addhāne, hessāma sammukhā imaṃ.

    ‘‘யதா² மனுஸ்ஸா நதி³ங் தரந்தா, படிதித்த²ங் விரஜ்ஜி²ய;

    ‘‘Yathā manussā nadiṃ tarantā, paṭititthaṃ virajjhiya;

    ஹெட்டா² தித்தே² க³ஹெத்வான, உத்தரந்தி மஹானதி³ங்.

    Heṭṭhā titthe gahetvāna, uttaranti mahānadiṃ.

    ‘‘ஏவமேவ மயங் ஸப்³பே³, யதி³ முஞ்சாமிமங் ஜினங்;

    ‘‘Evameva mayaṃ sabbe, yadi muñcāmimaṃ jinaṃ;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.

    Anāgatamhi addhāne, hessāma sammukhā imaṃ.

    ‘‘தீ³பங்கரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Dīpaṅkaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    மம கம்மங் பகித்தெத்வா, த³க்கி²ணங் பாத³முத்³த⁴ரி.

    Mama kammaṃ pakittetvā, dakkhiṇaṃ pādamuddhari.

    ‘‘யே தத்தா²ஸுங் ஜினபுத்தா, ஸப்³பே³ பத³க்கி²ணமகங்ஸு மங்;

    ‘‘Ye tatthāsuṃ jinaputtā, sabbe padakkhiṇamakaṃsu maṃ;

    நரா நாகா³ ச க³ந்த⁴ப்³பா³, அபி⁴வாதெ³த்வான பக்கமுங்.

    Narā nāgā ca gandhabbā, abhivādetvāna pakkamuṃ.

    ‘‘த³ஸ்ஸனங் மே அதிக்கந்தே, ஸஸங்கே⁴ லோகனாயகே;

    ‘‘Dassanaṃ me atikkante, sasaṅghe lokanāyake;

    ஹட்ட²துட்டே²ன சித்தேன, ஆஸனா வுட்ட²ஹிங் ததா³.

    Haṭṭhatuṭṭhena cittena, āsanā vuṭṭhahiṃ tadā.

    ‘‘ஸுகே²ன ஸுகி²தோ ஹோமி, பாமோஜ்ஜேன பமோதி³தோ;

    ‘‘Sukhena sukhito homi, pāmojjena pamodito;

    பீதியா ச அபி⁴ஸ்ஸன்னோ, பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜிங் ததா³.

    Pītiyā ca abhissanno, pallaṅkaṃ ābhujiṃ tadā.

    ‘‘பல்லங்கேன நிஸீதி³த்வா, ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³;

    ‘‘Pallaṅkena nisīditvā, evaṃ cintesahaṃ tadā;

    ‘வஸீபூ⁴தோ அஹங் ஜா²னே, அபி⁴ஞ்ஞாபாரமிங் க³தோ.

    ‘Vasībhūto ahaṃ jhāne, abhiññāpāramiṃ gato.

    ‘‘‘த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகம்ஹி, இஸயோ நத்தி² மே ஸமா;

    ‘‘‘Dasasahassilokamhi, isayo natthi me samā;

    அஸமோ இத்³தி⁴த⁴ம்மேஸு, அலபி⁴ங் ஈதி³ஸங் ஸுக²ங்’.

    Asamo iddhidhammesu, alabhiṃ īdisaṃ sukhaṃ’.

    ‘‘பல்லங்காபு⁴ஜனே மய்ஹங், த³ஸஸஹஸ்ஸாதி⁴வாஸினோ;

    ‘‘Pallaṅkābhujane mayhaṃ, dasasahassādhivāsino;

    மஹானாத³ங் பவத்தேஸுங், து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Mahānādaṃ pavattesuṃ, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    ‘‘யா புப்³பே³ போ³தி⁴ஸத்தானங், பல்லங்கவரமாபு⁴ஜே;

    ‘‘Yā pubbe bodhisattānaṃ, pallaṅkavaramābhuje;

    நிமித்தானி பதி³ஸ்ஸந்தி, தானி அஜ்ஜ பதி³ஸ்ஸரே.

    Nimittāni padissanti, tāni ajja padissare.

    ‘‘ஸீதங் ப்³யாபக³தங் ஹோதி, உண்ஹஞ்ச உபஸம்மதி;

    ‘‘Sītaṃ byāpagataṃ hoti, uṇhañca upasammati;

    தானி அஜ்ஜ பதி³ஸ்ஸந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tāni ajja padissanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    ‘‘த³ஸஸஹஸ்ஸீ லோகதா⁴தூ, நிஸ்ஸத்³தா³ ஹொந்தி நிராகுலா;

    ‘‘Dasasahassī lokadhātū, nissaddā honti nirākulā;

    தானி அஜ்ஜ பதி³ஸ்ஸந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tāni ajja padissanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    ‘‘மஹாவாதா ந வாயந்தி, ந ஸந்த³ந்தி ஸவந்தியோ;

    ‘‘Mahāvātā na vāyanti, na sandanti savantiyo;

    தானி அஜ்ஜ பதி³ஸ்ஸந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tāni ajja padissanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    ‘‘த²லஜா த³கஜா புப்பா², ஸப்³பே³ புப்ப²ந்தி தாவதே³;

    ‘‘Thalajā dakajā pupphā, sabbe pupphanti tāvade;

    தேபஜ்ஜ புப்பி²தா ஸப்³பே³, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajja pupphitā sabbe, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    ‘‘லதா வா யதி³ வா ருக்கா², ப²லபா⁴ரா ஹொந்தி தாவதே³;

    ‘‘Latā vā yadi vā rukkhā, phalabhārā honti tāvade;

    தேபஜ்ஜ ப²லிதா ஸப்³பே³, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajja phalitā sabbe, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    ‘‘ஆகாஸட்டா² ச பூ⁴மட்டா², ரதனா ஜோதந்தி தாவதே³;

    ‘‘Ākāsaṭṭhā ca bhūmaṭṭhā, ratanā jotanti tāvade;

    தேபஜ்ஜ ரதனா ஜோதந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajja ratanā jotanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    ‘‘மானுஸகா ச தி³ப்³பா³ ச, துரியா வஜ்ஜந்தி தாவதே³;

    ‘‘Mānusakā ca dibbā ca, turiyā vajjanti tāvade;

    தேபஜ்ஜுபோ⁴ அபி⁴ரவந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajjubho abhiravanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    ‘‘விசித்தபுப்பா² க³க³னா, அபி⁴வஸ்ஸந்தி தாவதே³;

    ‘‘Vicittapupphā gaganā, abhivassanti tāvade;

    தேபி அஜ்ஜ பவஸ்ஸந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepi ajja pavassanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    ‘‘மஹாஸமுத்³தோ³ ஆபு⁴ஜதி, த³ஸஸஹஸ்ஸீ பகம்பதி;

    ‘‘Mahāsamuddo ābhujati, dasasahassī pakampati;

    தேபஜ்ஜுபோ⁴ அபி⁴ரவந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajjubho abhiravanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    ‘‘நிரயேபி த³ஸஸஹஸ்ஸே, அக்³கீ³ நிப்³ப³ந்தி தாவதே³;

    ‘‘Nirayepi dasasahasse, aggī nibbanti tāvade;

    தேபஜ்ஜ நிப்³பு³தா அக்³கீ³, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajja nibbutā aggī, dhuvaṃ buddho bhavissasi.
