Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [426] 10. தீ³பிஜாதகவண்ணனா

    [426] 10. Dīpijātakavaṇṇanā

    க²மனீயங் யாபனீயந்தி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ ஏகங் ஏளிகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரோ கி³ரிபரிக்கி²த்தே ஏகத்³வாரே கி³ரிப்³ப³ஜஸேனாஸனே விஹாஸி. த்³வாரஸமீபேயேவஸ்ஸ சங்கமோ அஹோஸி. ததா³ ஏளகபாலகா ‘‘ஏளகா எத்த² சரந்தூ’’தி கி³ரிப்³ப³ஜங் பவேஸெத்வா கீளந்தா விஹரந்தி. தேஸு ஏகதி³வஸங் ஸாயங் ஆக³ந்த்வா ஏளகே க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தேஸு ஏகா ஏளிகா தூ³ரே சரமானா ஏளகே நிக்க²மந்தே அதி³ஸ்வா ஓஹீயி. தங் பச்சா² நிக்க²மந்திங் ஏகோ தீ³பிகோ தி³ஸ்வா ‘‘கா²தி³ஸ்ஸாமி ந’’ந்தி கி³ரிப்³ப³ஜத்³வாரே அட்டா²ஸி. ஸாபி இதோ சிதோ ச ஓலோகெந்தீ தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏஸ மங் மாரெத்வா கா²தி³துகாமதாய டி²தோ, ஸசே நிவத்தித்வா பலாயிஸ்ஸாமி, ஜீவிதங் மே நத்தி², அஜ்ஜ மயா புரிஸகாரங் காதுங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா ஸிங்கா³னி உக்கி²பித்வா தஸ்ஸ அபி⁴முக²ங் வேகே³ன பக்க²ந்தி³த்வா தீ³பிகஸ்ஸ ‘‘இதோ க³ண்ஹிஸ்ஸாமி, இதோ க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி விப்ப²ந்த³தோவ க³ஹணங் அனுபக³ந்த்வா வேகே³ன பலாயித்வா ஏளகானங் அந்தரங் பாவிஸி. அத² தே²ரோ தங் தேஸங் கிரியங் தி³ஸ்வா புனதி³வஸே க³ந்த்வா ததா²க³தஸ்ஸ ஆரோசெத்வா ‘‘ஏவங் ப⁴ந்தே, ஸா ஏளிகா அத்தனோ உபாயகுஸலதாய பரக்கமங் கத்வா தீ³பிகதோ முச்சீ’’தி ஆஹ. ஸத்தா² ‘‘மொக்³க³ல்லான, இதா³னி தாவ ஸோ தீ³பிகோ தங் க³ஹேதுங் நாஸக்கி², புப்³பே³ பன நங் விரவந்திங் மாரெத்வா கா²தீ³’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Khamanīyaṃyāpanīyanti idaṃ satthā veḷuvane viharanto ekaṃ eḷikaṃ ārabbha kathesi. Ekasmiñhi samaye mahāmoggallānatthero giriparikkhitte ekadvāre giribbajasenāsane vihāsi. Dvārasamīpeyevassa caṅkamo ahosi. Tadā eḷakapālakā ‘‘eḷakā ettha carantū’’ti giribbajaṃ pavesetvā kīḷantā viharanti. Tesu ekadivasaṃ sāyaṃ āgantvā eḷake gahetvā gacchantesu ekā eḷikā dūre caramānā eḷake nikkhamante adisvā ohīyi. Taṃ pacchā nikkhamantiṃ eko dīpiko disvā ‘‘khādissāmi na’’nti giribbajadvāre aṭṭhāsi. Sāpi ito cito ca olokentī taṃ disvā ‘‘esa maṃ māretvā khāditukāmatāya ṭhito, sace nivattitvā palāyissāmi, jīvitaṃ me natthi, ajja mayā purisakāraṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā siṅgāni ukkhipitvā tassa abhimukhaṃ vegena pakkhanditvā dīpikassa ‘‘ito gaṇhissāmi, ito gaṇhissāmī’’ti vipphandatova gahaṇaṃ anupagantvā vegena palāyitvā eḷakānaṃ antaraṃ pāvisi. Atha thero taṃ tesaṃ kiriyaṃ disvā punadivase gantvā tathāgatassa ārocetvā ‘‘evaṃ bhante, sā eḷikā attano upāyakusalatāya parakkamaṃ katvā dīpikato muccī’’ti āha. Satthā ‘‘moggallāna, idāni tāva so dīpiko taṃ gahetuṃ nāsakkhi, pubbe pana naṃ viravantiṃ māretvā khādī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே மக³த⁴ரட்டே² போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் கா³மே மஹாபோ⁴க³குலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ காமே பஹாய இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாயோ நிப்³ப³த்தெத்வா சிரங் ஹிமவந்தே வஸித்வா லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா ஏகஸ்மிங்யேவ கி³ரிப்³ப³ஜே பண்ணஸாலங் மாபெத்வா வாஸங் கப்பேஸி. ததா³ இமினாவ நியாமேன ஏளகபாலகேஸு ஏளகே சரந்தேஸு ஏகதி³வஸங் ஏவமேவ ஏகங் ஏளிகங் பச்சா² நிக்க²மந்திங் தி³ஸ்வா ஏகோ தீ³பிகோ ‘‘கா²தி³ஸ்ஸாமி ந’’ந்தி த்³வாரே அட்டா²ஸி. ஸாபி தங் தி³ஸ்வா ‘‘அஜ்ஜ மய்ஹங் ஜீவிதங் நத்தி², ஏகேனுபாயேன இமினா ஸத்³தி⁴ங் மது⁴ரபடிஸந்தா²ரங் கத்வா ஹத³யமஸ்ஸ முது³கங் ஜனெத்வா ஜீவிதங் ரக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தூ³ரதோவ தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கரொந்தீ ஆக³ச்ச²மானா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte magadharaṭṭhe bodhisatto ekasmiṃ gāme mahābhogakule nibbattitvā vayappatto kāme pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññāyo nibbattetvā ciraṃ himavante vasitvā loṇambilasevanatthāya rājagahaṃ gantvā ekasmiṃyeva giribbaje paṇṇasālaṃ māpetvā vāsaṃ kappesi. Tadā imināva niyāmena eḷakapālakesu eḷake carantesu ekadivasaṃ evameva ekaṃ eḷikaṃ pacchā nikkhamantiṃ disvā eko dīpiko ‘‘khādissāmi na’’nti dvāre aṭṭhāsi. Sāpi taṃ disvā ‘‘ajja mayhaṃ jīvitaṃ natthi, ekenupāyena iminā saddhiṃ madhurapaṭisanthāraṃ katvā hadayamassa mudukaṃ janetvā jīvitaṃ rakkhissāmī’’ti cintetvā dūratova tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ karontī āgacchamānā paṭhamaṃ gāthamāha –

    88.

    88.

    ‘‘க²மனீயங் யாபனீயங், கச்சி மாதுல தே ஸுக²ங்;

    ‘‘Khamanīyaṃ yāpanīyaṃ, kacci mātula te sukhaṃ;

    ஸுக²ங் தே அம்மா அவச, ஸுக²காமாவ தே மய’’ந்தி.

    Sukhaṃ te ammā avaca, sukhakāmāva te maya’’nti.

    தத்த² ஸுக²ங் தே அம்மாதி மய்ஹங் மாதாபி ‘‘தும்ஹாகங் ஸுக²ங் புச்செ²ய்யாஸீ’’தி அஜ்ஜ மங் அவசாதி அத்தோ². மயந்தி மாதுல மயம்பி தும்ஹாகங் ஸுக²ங் ஏவ இச்சா²மாதி.

    Tattha sukhaṃ te ammāti mayhaṃ mātāpi ‘‘tumhākaṃ sukhaṃ puccheyyāsī’’ti ajja maṃ avacāti attho. Mayanti mātula mayampi tumhākaṃ sukhaṃ eva icchāmāti.

    தங் ஸுத்வா தீ³பிகோ ‘‘அயங் து⁴த்திகா மங் மாதுலவாதே³ன வஞ்சேதுகாமா, ந மே கக்க²ளபா⁴வங் ஜானாதீ’’தி சிந்தெத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā dīpiko ‘‘ayaṃ dhuttikā maṃ mātulavādena vañcetukāmā, na me kakkhaḷabhāvaṃ jānātī’’ti cintetvā dutiyaṃ gāthamāha –

    89.

    89.

    ‘‘நங்கு³ட்ட²ங் மே அவக்கம்ம, ஹேட²யித்வான ஏளிகே;

    ‘‘Naṅguṭṭhaṃ me avakkamma, heṭhayitvāna eḷike;

    ஸாஜ்ஜ மாதுலவாதே³ன, முஞ்சிதப்³பா³ நு மஞ்ஞஸீ’’தி.

    Sājja mātulavādena, muñcitabbā nu maññasī’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – த்வங் மம நங்கு³ட்ட²மண்ட³லங் அக்கமித்வா ஹேட²யித்வா ஆக³ச்ச²ஸி, ஸா த்வங் ‘‘அஜ்ஜ மாதுலவாதே³ன முஞ்சிதப்³பா³ஹமஸ்மீ’’தி மஞ்ஞஸி நு, ஏவங் மஞ்ஞஸி மஞ்ஞேதி.

    Tassattho – tvaṃ mama naṅguṭṭhamaṇḍalaṃ akkamitvā heṭhayitvā āgacchasi, sā tvaṃ ‘‘ajja mātulavādena muñcitabbāhamasmī’’ti maññasi nu, evaṃ maññasi maññeti.

    தங் ஸுத்வா இதரா ‘‘மாதுல, மா ஏவங் கரீ’’தி வத்வா ததியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā itarā ‘‘mātula, mā evaṃ karī’’ti vatvā tatiyaṃ gāthamāha –

    90.

    90.

    ‘‘புரத்தா²முகோ² நிஸின்னோஸி, அஹங் தே முக²மாக³தா;

    ‘‘Puratthāmukho nisinnosi, ahaṃ te mukhamāgatā;

    பச்ச²தோ துய்ஹங் நங்கு³ட்ட²ங், கத²ங் க்²வாஹங் அவக்கமி’’ந்தி.

    Pacchato tuyhaṃ naṅguṭṭhaṃ, kathaṃ khvāhaṃ avakkami’’nti.

    தத்த² முக²ந்தி அபி⁴முக²ங். கத²ங் க்²வாஹங் அவக்கமிந்தி தவ பச்ச²தோ டி²தங் அஹங் கத²ங் அவக்கமிந்தி அத்தோ².

    Tattha mukhanti abhimukhaṃ. Kathaṃ khvāhaṃ avakkaminti tava pacchato ṭhitaṃ ahaṃ kathaṃ avakkaminti attho.

    அத² நங் ஸோ ‘‘கிங் கதே²ஸி ஏளிகே, மம நங்கு³ட்ட²ஸ்ஸ அட்டி²தட்டா²னங் நாம நத்தீ²’’தி வத்வா சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ so ‘‘kiṃ kathesi eḷike, mama naṅguṭṭhassa aṭṭhitaṭṭhānaṃ nāma natthī’’ti vatvā catutthaṃ gāthamāha –

    91.

    91.

    ‘‘யாவதா சதுரோ தீ³பா, ஸஸமுத்³தா³ ஸபப்³ப³தா;

    ‘‘Yāvatā caturo dīpā, sasamuddā sapabbatā;

    தாவதா மய்ஹங் நங்கு³ட்ட²ங், கத²ங் கோ² தங் விவஜ்ஜயீ’’தி.

    Tāvatā mayhaṃ naṅguṭṭhaṃ, kathaṃ kho taṃ vivajjayī’’ti.

    தத்த² தாவதாதி எத்தகங் டா²னங் மம நங்கு³ட்ட²ங் பரிக்கி²பித்வா க³தந்தி வத³தி.

    Tattha tāvatāti ettakaṃ ṭhānaṃ mama naṅguṭṭhaṃ parikkhipitvā gatanti vadati.

    தங் ஸுத்வா ஏளிகா ‘‘அயங் பாபோ மது⁴ரகதா²ய ந அல்லீயதி, படிஸத்து ஹுத்வா தஸ்ஸ கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā eḷikā ‘‘ayaṃ pāpo madhurakathāya na allīyati, paṭisattu hutvā tassa kathessāmī’’ti vatvā pañcamaṃ gāthamāha –

    92.

    92.

    ‘‘புப்³பே³வ மேதமக்கி²ங்ஸு, மாதா பிதா ச பா⁴தரோ;

    ‘‘Pubbeva metamakkhiṃsu, mātā pitā ca bhātaro;

    தீ³க⁴ங் து³ட்ட²ஸ்ஸ நங்கு³ட்ட²ங், ஸாம்ஹி வேஹாயஸாக³தா’’தி.

    Dīghaṃ duṭṭhassa naṅguṭṭhaṃ, sāmhi vehāyasāgatā’’ti.

    தத்த² அக்கி²ங்ஸூதி புப்³பே³வ மே ஏதங் மாதா ச பிதா ச பா⁴தரோ ச ஆசிக்கி²ங்ஸு. ஸாம்ஹீதி ஸா அஹங் ஞாதகானங் ஸந்திகா தவ நங்கு³ட்ட²ஸ்ஸ தீ³க⁴பா⁴வங் ஸுத்வா தவ நங்கு³ட்ட²ங் பரிஹரந்தீ வேஹாயஸா ஆகாஸேன ஆக³தாதி.

    Tattha akkhiṃsūti pubbeva me etaṃ mātā ca pitā ca bhātaro ca ācikkhiṃsu. Sāmhīti sā ahaṃ ñātakānaṃ santikā tava naṅguṭṭhassa dīghabhāvaṃ sutvā tava naṅguṭṭhaṃ pariharantī vehāyasā ākāsena āgatāti.

    அத² நங் ஸோ ‘‘ஜானாமி தே அஹங் ஆகாஸேன ஆக³தபா⁴வங், ஏவங் ஆக³ச்ச²ந்தீ பன மய்ஹங் ப⁴க்கே² நாஸெத்வா ஆக³தாஸீ’’தி வத்வா ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ so ‘‘jānāmi te ahaṃ ākāsena āgatabhāvaṃ, evaṃ āgacchantī pana mayhaṃ bhakkhe nāsetvā āgatāsī’’ti vatvā chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    93.

    93.

    ‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வான ஆயந்திங், அந்தலிக்க²ஸ்மி ஏளிகே;

    ‘‘Tañca disvāna āyantiṃ, antalikkhasmi eḷike;

    மிக³ஸங்கோ⁴ பலாயித்த², ப⁴க்கோ² மே நாஸிதோ தயா’’தி.

    Migasaṅgho palāyittha, bhakkho me nāsito tayā’’ti.

    தங் ஸுத்வா இதரா மரணப⁴யபீ⁴தா அஞ்ஞங் காரணங் ஆஹரிதுங் அஸக்கொந்தீ ‘‘மாதுல, மா ஏவரூபங் கக்க²ளகம்மங் கரி, ஜீவிதங் மே தே³ஹீ’’தி விலபி. இதரோபி நங் விலபந்திஞ்ஞேவ க²ந்தே⁴ க³ஹெத்வா மாரெத்வா கா²தி³.

    Taṃ sutvā itarā maraṇabhayabhītā aññaṃ kāraṇaṃ āharituṃ asakkontī ‘‘mātula, mā evarūpaṃ kakkhaḷakammaṃ kari, jīvitaṃ me dehī’’ti vilapi. Itaropi naṃ vilapantiññeva khandhe gahetvā māretvā khādi.

    94.

    94.

    ‘‘இச்சேவங் விலபந்தியா, ஏளகியா ருஹக்³க⁴ஸோ;

    ‘‘Iccevaṃ vilapantiyā, eḷakiyā ruhagghaso;

    க³லகங் அன்வாவமத்³தி³, நத்தி² து³ட்டே² ஸுபா⁴ஸிதங்.

    Galakaṃ anvāvamaddi, natthi duṭṭhe subhāsitaṃ.

    95.

    95.

    ‘‘நேவ து³ட்டே² நயோ அத்தி², ந த⁴ம்மோ ந ஸுபா⁴ஸிதங்;

    ‘‘Neva duṭṭhe nayo atthi, na dhammo na subhāsitaṃ;

    நிக்கமங் து³ட்டே² யுஞ்ஜேத², ஸோ ச ஸப்³பி⁴ங் ந ரஞ்ஜதீ’’தி. –

    Nikkamaṃ duṭṭhe yuñjetha, so ca sabbhiṃ na rañjatī’’ti. –

    இமா த்³வே அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா² –

    Imā dve abhisambuddhagāthā –

    தத்த² ருஹக்³க⁴ஸோதி ருஹிரப⁴க்கோ² லோஹிதபாயீ ஸாஹஸிகதீ³பிகோ. க³லகங் அன்வாவமத்³தீ³தி கீ³வங் மத்³தி³, ட³ங்ஸித்வா பா²லேஸீதி அத்தோ². நயோதி காரணங். த⁴ம்மோதி ஸபா⁴வோ. ஸுபா⁴ஸிதந்தி ஸுகதி²தவசனங், ஸப்³ப³மேதங் து³ட்டே² நத்தீ²தி அத்தோ². நிக்கமங் து³ட்டே² யுஞ்ஜேதா²தி பி⁴க்க²வே, து³ட்ட²புக்³க³லே பரக்கமமேவ யுஞ்ஜெய்ய. ஸோ ச ஸப்³பி⁴ங் ந ரஞ்ஜதீதி ஸோ பன புக்³க³லோ ஸப்³பி⁴ங் ஸுந்த³ரங் ஸுபா⁴ஸிதங் ந ரஞ்ஜதி, ந பியாயதீதி அத்தோ². தாபஸோ தேஸங் கிரியங் ஸப்³ப³ங் அத்³த³ஸ.

    Tattha ruhagghasoti ruhirabhakkho lohitapāyī sāhasikadīpiko. Galakaṃ anvāvamaddīti gīvaṃ maddi, ḍaṃsitvā phālesīti attho. Nayoti kāraṇaṃ. Dhammoti sabhāvo. Subhāsitanti sukathitavacanaṃ, sabbametaṃ duṭṭhe natthīti attho. Nikkamaṃ duṭṭhe yuñjethāti bhikkhave, duṭṭhapuggale parakkamameva yuñjeyya. So ca sabbhiṃ na rañjatīti so pana puggalo sabbhiṃ sundaraṃ subhāsitaṃ na rañjati, na piyāyatīti attho. Tāpaso tesaṃ kiriyaṃ sabbaṃ addasa.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஏளிகாவ ஏதரஹி ஏளிகா அஹோஸி, தீ³பிகோபி ஏதரஹி தீ³பிகோவ, தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā eḷikāva etarahi eḷikā ahosi, dīpikopi etarahi dīpikova, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.

    தீ³பிஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.

    Dīpijātakavaṇṇanā dasamā.

    ஜாதகுத்³தா³னங் –

    Jātakuddānaṃ –

    கச்சானீ அட்ட²ஸத்³த³ஞ்ச, ஸுலஸா ச ஸுமங்க³லங்;

    Kaccānī aṭṭhasaddañca, sulasā ca sumaṅgalaṃ;

    க³ங்க³மாலஞ்ச சேதியங், இந்த்³ரியஞ்சேவ ஆதி³த்தங்;

    Gaṅgamālañca cetiyaṃ, indriyañceva ādittaṃ;

    அட்டா²னஞ்சேவ தீ³பி ச, த³ஸ அட்ட²னிபாதகே.

    Aṭṭhānañceva dīpi ca, dasa aṭṭhanipātake.

    அட்ட²கனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Aṭṭhakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 426. தீ³பிஜாதகங் • 426. Dīpijātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact