Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    தி³ஸங்க³மிகாதி³வத்து²கதா²

    Disaṃgamikādivatthukathā

    163. ஸங்க³ஹேதப்³போ³தி ‘‘ஸாது⁴ ப⁴ந்தே ஆக³தாத்த², இத⁴ பி⁴க்கா² ஸுலபா⁴ ஸூபப்³யஞ்ஜனங் அத்தி², வஸத² அனுக்கண்ட²மானா’’தி ஏவங் பியவசனேன ஸங்க³ஹேதப்³போ³. புனப்புனங் ததா²கரணவஸேன அனுக்³க³ஹேதப்³போ³. ‘‘ஆம வஸிஸ்ஸாமீ’’தி படிவசனதா³பனேன உபலாபேதப்³போ³. அத² வா சதூஹி பச்சயேஹி ஸங்க³ஹேதப்³போ³ சேவ அனுக்³க³ஹேதப்³போ³ ச. பியவசனேன உபலாபேதப்³போ³, கண்ணஸுக²ங் ஆலபிதப்³போ³தி அத்தோ². சுண்ணாதீ³ஹி உபட்டா²பேதப்³போ³. ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸாதி ஸசே ஸகலோபி ஸங்கோ⁴ ந கரோதி, ஸப்³பே³ஸங் து³க்கடங். இத⁴ நேவ தே²ரா ந த³ஹரா முச்சந்தி, ஸப்³பே³ஹி வாரேன உபட்டா²பேதப்³போ³. அத்தனோ வாரே அனுபட்ட²ஹந்தஸ்ஸ ஆபத்தி. தேன பன மஹாதே²ரானங் பரிவேணஸம்மஜ்ஜனத³ந்தகட்ட²தா³னாதீ³னி ந ஸாதி³தப்³பா³னி. ஏவம்பி ஸதி மஹாதே²ரேஹி ஸாயங்பாதங் உபட்டா²னங் ஆக³ந்தப்³ப³ங். தேன பன தேஸங் ஆக³மனங் ஞத்வா பட²மதரங் மஹாதே²ரானங் உபட்டா²னங் க³ந்தப்³ப³ங். ஸசஸ்ஸ ஸத்³தி⁴ங்சரா பி⁴க்கு²உபட்டா²கா அத்தி², ‘‘மய்ஹங் உபட்டா²கா அத்தி², தும்ஹே அப்பொஸ்ஸுக்கா விஹரதா²’’தி வத்தப்³ப³ங். அதா²பிஸ்ஸ ஸத்³தி⁴ங்சரா நத்தி², தஸ்மிங்யேவ பன விஹாரே ஏகோ வா த்³வே வா வத்தஸம்பன்னா வத³ந்தி ‘‘மயங் தே²ரஸ்ஸ கத்தப்³ப³ங் கரிஸ்ஸாம, அவஸேஸா பா²ஸு விஹரந்தூ’’தி ஸப்³பே³ஸங் அனாபத்தி.

    163.Saṅgahetabboti ‘‘sādhu bhante āgatāttha, idha bhikkhā sulabhā sūpabyañjanaṃ atthi, vasatha anukkaṇṭhamānā’’ti evaṃ piyavacanena saṅgahetabbo. Punappunaṃ tathākaraṇavasena anuggahetabbo. ‘‘Āma vasissāmī’’ti paṭivacanadāpanena upalāpetabbo. Atha vā catūhi paccayehi saṅgahetabbo ceva anuggahetabbo ca. Piyavacanena upalāpetabbo, kaṇṇasukhaṃ ālapitabboti attho. Cuṇṇādīhi upaṭṭhāpetabbo. Āpatti dukkaṭassāti sace sakalopi saṅgho na karoti, sabbesaṃ dukkaṭaṃ. Idha neva therā na daharā muccanti, sabbehi vārena upaṭṭhāpetabbo. Attano vāre anupaṭṭhahantassa āpatti. Tena pana mahātherānaṃ pariveṇasammajjanadantakaṭṭhadānādīni na sāditabbāni. Evampi sati mahātherehi sāyaṃpātaṃ upaṭṭhānaṃ āgantabbaṃ. Tena pana tesaṃ āgamanaṃ ñatvā paṭhamataraṃ mahātherānaṃ upaṭṭhānaṃ gantabbaṃ. Sacassa saddhiṃcarā bhikkhuupaṭṭhākā atthi, ‘‘mayhaṃ upaṭṭhākā atthi, tumhe appossukkā viharathā’’ti vattabbaṃ. Athāpissa saddhiṃcarā natthi, tasmiṃyeva pana vihāre eko vā dve vā vattasampannā vadanti ‘‘mayaṃ therassa kattabbaṃ karissāma, avasesā phāsu viharantū’’ti sabbesaṃ anāpatti.

    ஸோ ஆவாஸோ க³ந்தப்³போ³தி உபோஸத²கரணத்தா²ய அன்வத்³த⁴மாஸங் க³ந்தப்³போ³. ஸோ ச கோ² உதுவஸ்ஸேயேவ, வஸ்ஸானே பன யங் கத்தப்³ப³ங், தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘வஸ்ஸங் வஸந்தி பா³லா அப்³யத்தா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ந பி⁴க்க²வே தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி தஸ்மிங் ஆவாஸே வஸ்ஸங் வஸிதப்³ப³ந்தி புரிமிகாய பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகேன வினா ந வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³ங். ஸசே ஸோ வஸ்ஸூபக³தானங் பக்கமதி வா, விப்³ப⁴மதி வா, காலங் வா கரோதி, அஞ்ஞஸ்மிங் ஸதியேவ பச்சி²மிகாய வஸிதுங் வட்டதி, அஸதி அஞ்ஞத்த² க³ந்தப்³ப³ங், அக³ச்ச²ந்தானங் து³க்கடங். ஸசே பன பச்சி²மிகாய பக்கமதி வா விப்³ப⁴மதி வா காலங் வா கரோதி, மாஸத்³வயங் வஸிதப்³ப³ங்.

    So āvāso gantabboti uposathakaraṇatthāya anvaddhamāsaṃ gantabbo. So ca kho utuvasseyeva, vassāne pana yaṃ kattabbaṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘vassaṃ vasanti bālā abyattā’’tiādimāha. Tattha na bhikkhave tehi bhikkhūhi tasmiṃ āvāse vassaṃ vasitabbanti purimikāya pātimokkhuddesakena vinā na vassaṃ upagantabbaṃ. Sace so vassūpagatānaṃ pakkamati vā, vibbhamati vā, kālaṃ vā karoti, aññasmiṃ satiyeva pacchimikāya vasituṃ vaṭṭati, asati aññattha gantabbaṃ, agacchantānaṃ dukkaṭaṃ. Sace pana pacchimikāya pakkamati vā vibbhamati vā kālaṃ vā karoti, māsadvayaṃ vasitabbaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 86. தி³ஸங்க³மிகாதி³வத்து² • 86. Disaṃgamikādivatthu

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / தி³ஸங்க³மிகாதி³வத்து²கதா²வண்ணனா • Disaṃgamikādivatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / தி³ஸங்க³மிகாதி³வத்து²கதா²வண்ணனா • Disaṃgamikādivatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பக்க²க³ணனாதி³உக்³க³ஹணானுஜானநகதா²தி³வண்ணனா • Pakkhagaṇanādiuggahaṇānujānanakathādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 86. தி³ஸங்க³மிகாதி³வத்து²கதா² • 86. Disaṃgamikādivatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact