Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
3. தோ³ணபாகஸுத்தங்
3. Doṇapākasuttaṃ
124 . ஸாவத்தி²னிதா³னங். தேன கோ² பன ஸமயேன ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ தோ³ணபாககுரங் 1 பு⁴ஞ்ஜதி. அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ பு⁴த்தாவீ மஹஸ்ஸாஸீ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³.
124. Sāvatthinidānaṃ. Tena kho pana samayena rājā pasenadi kosalo doṇapākakuraṃ 2 bhuñjati. Atha kho rājā pasenadi kosalo bhuttāvī mahassāsī yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi.
அத² கோ² ப⁴க³வா ராஜானங் பஸேனதி³ங் கோஸலங் பு⁴த்தாவிங் மஹஸ்ஸாஸிங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –
Atha kho bhagavā rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ bhuttāviṃ mahassāsiṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ gāthaṃ abhāsi –
‘‘மனுஜஸ்ஸ ஸதா³ ஸதீமதோ,
‘‘Manujassa sadā satīmato,
மத்தங் ஜானதோ லத்³த⁴போ⁴ஜனே;
Mattaṃ jānato laddhabhojane;
ஸணிகங் ஜீரதி ஆயுபாலய’’ந்தி.
Saṇikaṃ jīrati āyupālaya’’nti.
தேன கோ² பன ஸமயேன ஸுத³ஸ்ஸனோ மாணவோ ரஞ்ஞோ பஸேனதி³ஸ்ஸ கோஸலஸ்ஸ பிட்டி²தோ டி²தோ ஹோதி. அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ ஸுத³ஸ்ஸனங் மாணவங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஏஹி த்வங், தாத ஸுத³ஸ்ஸன, ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் பரியாபுணித்வா மம ப⁴த்தாபி⁴ஹாரே (ப⁴த்தாபி⁴ஹாரே) 5 பா⁴ஸ. அஹஞ்ச தே தே³வஸிகங் கஹாபணஸதங் (கஹாபணஸதங்) 6 நிச்சங் பி⁴க்க²ங் பவத்தயிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவங் தே³வா’’தி கோ² ஸுத³ஸ்ஸனோ மாணவோ ரஞ்ஞோ பஸேனதி³ஸ்ஸ கோஸலஸ்ஸ படிஸ்ஸுத்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் பரியாபுணித்வா ரஞ்ஞோ பஸேனதி³ஸ்ஸ கோஸலஸ்ஸ ப⁴த்தாபி⁴ஹாரே ஸுத³ங் பா⁴ஸதி –
Tena kho pana samayena sudassano māṇavo rañño pasenadissa kosalassa piṭṭhito ṭhito hoti. Atha kho rājā pasenadi kosalo sudassanaṃ māṇavaṃ āmantesi – ‘‘ehi tvaṃ, tāta sudassana, bhagavato santike imaṃ gāthaṃ pariyāpuṇitvā mama bhattābhihāre (bhattābhihāre) 7 bhāsa. Ahañca te devasikaṃ kahāpaṇasataṃ (kahāpaṇasataṃ) 8 niccaṃ bhikkhaṃ pavattayissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ devā’’ti kho sudassano māṇavo rañño pasenadissa kosalassa paṭissutvā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ pariyāpuṇitvā rañño pasenadissa kosalassa bhattābhihāre sudaṃ bhāsati –
‘‘மனுஜஸ்ஸ ஸதா³ ஸதீமதோ,
‘‘Manujassa sadā satīmato,
மத்தங் ஜானதோ லத்³த⁴போ⁴ஜனே;
Mattaṃ jānato laddhabhojane;
தனுகஸ்ஸ ப⁴வந்தி வேத³னா,
Tanukassa bhavanti vedanā,
ஸணிகங் ஜீரதி ஆயுபாலய’’ந்தி.
Saṇikaṃ jīrati āyupālaya’’nti.
அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ அனுபுப்³பே³ன நாளிகோத³னபரமதாய 9 ஸண்டா²ஸி. அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ அபரேன ஸமயேன ஸுஸல்லிகி²தக³த்தோ பாணினா க³த்தானி அனுமஜ்ஜந்தோ தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி – ‘‘உப⁴யேன வத மங் ஸோ ப⁴க³வா அத்தே²ன அனுகம்பி – தி³ட்ட²த⁴ம்மிகேன சேவ அத்தே²ன ஸம்பராயிகேன சா’’தி.
Atha kho rājā pasenadi kosalo anupubbena nāḷikodanaparamatāya 10 saṇṭhāsi. Atha kho rājā pasenadi kosalo aparena samayena susallikhitagatto pāṇinā gattāni anumajjanto tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi – ‘‘ubhayena vata maṃ so bhagavā atthena anukampi – diṭṭhadhammikena ceva atthena samparāyikena cā’’ti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 3. தோ³ணபாகஸுத்தவண்ணனா • 3. Doṇapākasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. தோ³ணபாகஸுத்தவண்ணனா • 3. Doṇapākasuttavaṇṇanā