Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
3. தோ³ணபாகஸுத்தவண்ணனா
3. Doṇapākasuttavaṇṇanā
124. ததியே தோ³ணபாககுரந்தி தோ³ணபாகங் குரங், தோ³ணஸ்ஸ தண்டு³லானங் பக்கப⁴த்தங் ததூ³பியஞ்ச ஸூபப்³யஞ்ஜனங் பு⁴ஞ்ஜதீதி அத்தோ². பு⁴த்தாவீதி புப்³பே³ ப⁴த்தஸம்மத³ங் வினோதெ³த்வா முஹுத்தங் விஸ்ஸமித்வா பு³த்³து⁴பட்டா²னங் க³ச்ச²தி, தங்தி³வஸங் பன பு⁴ஞ்ஜந்தோவ த³ஸப³லங் ஸரித்வா ஹத்தே² தோ⁴வித்வா அக³மாஸி. மஹஸ்ஸாஸீதி தஸ்ஸ க³ச்ச²தோ ப³லவா ப⁴த்தபரீளாஹோ உத³பாதி³, தஸ்மா மஹந்தேஹி அஸ்ஸாஸேஹி அஸ்ஸஸதி, க³த்ததோபிஸ்ஸ ஸேத³பி³ந்தூ³னி முச்சந்தி, தமேனங் உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு ட²த்வா யமகதாலவண்டேஹி பீ³ஜந்தி, பு³த்³த⁴கா³ரவேன பன நிபஜ்ஜிதுங் ந உஸ்ஸஹதீதி இத³ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘மஹஸ்ஸாஸீ’’தி வுத்தங். இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸீதி, ராஜா போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞுதாய கிலமதி, பா²ஸு விஹாரங் தா³னிஸ்ஸ கரிஸ்ஸாமீதி சிந்தெத்வா அபா⁴ஸி. மனுஜஸ்ஸாதி ஸத்தஸ்ஸ. கஹாபணஸதந்தி பாதராஸே பண்ணாஸங் ஸாயமாஸே பண்ணாஸந்தி ஏவங் கஹாபணஸதங். பரியாபுணித்வாதி ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் தோ²கங் க³ந்த்வா ‘‘இமங் மங்க³லஅஸிங் கஸ்ஸ த³ம்மி, மஹாராஜா’’தி? அஸுகஸ்ஸ நாம தே³ஹீதி ஸோ தங் அஸிங் த³த்வா த³ஸப³லஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³ம்ம வந்தி³த்வா டி²தகோவ ‘‘கா³த²ங் வத³த², போ⁴ கோ³தமா’’தி வத்வா ப⁴க³வதா வுத்தங் பரியாபுணித்வாதி அத்தோ².
124. Tatiye doṇapākakuranti doṇapākaṃ kuraṃ, doṇassa taṇḍulānaṃ pakkabhattaṃ tadūpiyañca sūpabyañjanaṃ bhuñjatīti attho. Bhuttāvīti pubbe bhattasammadaṃ vinodetvā muhuttaṃ vissamitvā buddhupaṭṭhānaṃ gacchati, taṃdivasaṃ pana bhuñjantova dasabalaṃ saritvā hatthe dhovitvā agamāsi. Mahassāsīti tassa gacchato balavā bhattaparīḷāho udapādi, tasmā mahantehi assāsehi assasati, gattatopissa sedabindūni muccanti, tamenaṃ ubhosu passesu ṭhatvā yamakatālavaṇṭehi bījanti, buddhagāravena pana nipajjituṃ na ussahatīti idaṃ sandhāya ‘‘mahassāsī’’ti vuttaṃ. Imaṃ gāthaṃ abhāsīti, rājā bhojane amattaññutāya kilamati, phāsu vihāraṃ dānissa karissāmīti cintetvā abhāsi. Manujassāti sattassa. Kahāpaṇasatanti pātarāse paṇṇāsaṃ sāyamāse paṇṇāsanti evaṃ kahāpaṇasataṃ. Pariyāpuṇitvāti raññā saddhiṃ thokaṃ gantvā ‘‘imaṃ maṅgalaasiṃ kassa dammi, mahārājā’’ti? Asukassa nāma dehīti so taṃ asiṃ datvā dasabalassa santikaṃ āgamma vanditvā ṭhitakova ‘‘gāthaṃ vadatha, bho gotamā’’ti vatvā bhagavatā vuttaṃ pariyāpuṇitvāti attho.
ப⁴த்தாபி⁴ஹாரே ஸுத³ங் பா⁴ஸதீதி கத²ங் பா⁴ஸதி? ப⁴க³வதா அனுஸிட்டி²னியாமேன. ப⁴க³வா ஹி நங் ஏவங் அனுஸாஸி – ‘‘மாணவ, இமங் கா³த²ங் நடோ விய பத்தபத்தட்டா²னே மா அவச, ரஞ்ஞோ பு⁴ஞ்ஜனட்டா²னே ட²த்வா பட²மபிண்டா³தீ³ஸுபி அவத்வா வோஸானபிண்டே³ க³ஹிதே வதெ³ய்யாஸி, ராஜா ஸுத்வாவ ப⁴த்தபிண்ட³ங் ச²ட்³டெ³ஸ்ஸதி. அத² ரஞ்ஞோ ஹத்தே²ஸு தோ⁴தேஸு பாதிங் அபனெத்வா ஸித்தா²னி க³ணெத்வா தது³பியங் ப்³யஞ்ஜனங் ஞத்வா புனதி³வஸே தாவதகே தண்டு³லே ஹாரெய்யாஸி, பாதராஸே ச வத்வா ஸாயமாஸே மா வதெ³ய்யாஸீ’’தி. ஸோ ஸாதூ⁴தி படிஸ்ஸுணித்வா தங்தி³வஸங் ரஞ்ஞோ பாதராஸங் பு⁴த்வா க³தத்தா ஸாயமாஸே ப⁴க³வதோ அனுஸிட்டி²னியாமேன கா³த²ங் அபா⁴ஸி . ராஜா த³ஸப³லஸ்ஸ வசனங் ஸரித்வா ப⁴த்தபிண்ட³ங் பாதியங்யேவ ச²ட்³டே³ஸி. ரஞ்ஞோ ஹத்தே²ஸு தோ⁴தேஸு பாதிங் அபனெத்வா ஸித்தா²னி க³ணெத்வா தது³பியங் ப்³யஞ்ஜனங் ஞத்வா புனதி³வஸே தத்தகே தண்டு³லே ஹரிங்ஸு.
Bhattābhihāresudaṃ bhāsatīti kathaṃ bhāsati? Bhagavatā anusiṭṭhiniyāmena. Bhagavā hi naṃ evaṃ anusāsi – ‘‘māṇava, imaṃ gāthaṃ naṭo viya pattapattaṭṭhāne mā avaca, rañño bhuñjanaṭṭhāne ṭhatvā paṭhamapiṇḍādīsupi avatvā vosānapiṇḍe gahite vadeyyāsi, rājā sutvāva bhattapiṇḍaṃ chaḍḍessati. Atha rañño hatthesu dhotesu pātiṃ apanetvā sitthāni gaṇetvā tadupiyaṃ byañjanaṃ ñatvā punadivase tāvatake taṇḍule hāreyyāsi, pātarāse ca vatvā sāyamāse mā vadeyyāsī’’ti. So sādhūti paṭissuṇitvā taṃdivasaṃ rañño pātarāsaṃ bhutvā gatattā sāyamāse bhagavato anusiṭṭhiniyāmena gāthaṃ abhāsi . Rājā dasabalassa vacanaṃ saritvā bhattapiṇḍaṃ pātiyaṃyeva chaḍḍesi. Rañño hatthesu dhotesu pātiṃ apanetvā sitthāni gaṇetvā tadupiyaṃ byañjanaṃ ñatvā punadivase tattake taṇḍule hariṃsu.
நாளிகோத³னபரமதாய ஸண்டா²ஸீதி ஸோ கிர மாணவோ தி³வஸே தி³வஸே ததா²க³தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்ச²தி, த³ஸப³லஸ்ஸ விஸ்ஸாஸிகோ அஹோஸி. அத² நங் ஏகதி³வஸங் புச்சி² ‘‘ராஜா கித்தகங் பு⁴ஞ்ஜதீ’’தி? ஸோ ‘‘நாளிகோத³ன’’ந்தி ஆஹ. வட்டிஸ்ஸதி எத்தாவதா புரிஸபா⁴கோ³ ஏஸ, இதோ பட்டா²ய கா³த²ங் மா வதீ³தி. இதி ராஜா தத்தே²வ ஸண்டா²ஸி. தி³ட்ட²த⁴ம்மிகேன சேவ அத்தே²ன ஸம்பராயிகேன சாதி எத்த² ஸல்லிகி²தஸரீரதா தி³ட்ட²த⁴ம்மிகத்தோ² நாம, ஸீலங் ஸம்பராயிகத்தோ². போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுதா ஹி ஸீலங்க³ங் நாம ஹோதீதி. ததியங்.
Nāḷikodanaparamatāya saṇṭhāsīti so kira māṇavo divase divase tathāgatassa santikaṃ gacchati, dasabalassa vissāsiko ahosi. Atha naṃ ekadivasaṃ pucchi ‘‘rājā kittakaṃ bhuñjatī’’ti? So ‘‘nāḷikodana’’nti āha. Vaṭṭissati ettāvatā purisabhāgo esa, ito paṭṭhāya gāthaṃ mā vadīti. Iti rājā tattheva saṇṭhāsi. Diṭṭhadhammikena ceva atthena samparāyikena cāti ettha sallikhitasarīratā diṭṭhadhammikattho nāma, sīlaṃ samparāyikattho. Bhojane mattaññutā hi sīlaṅgaṃ nāma hotīti. Tatiyaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 3. தோ³ணபாகஸுத்தங் • 3. Doṇapākasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. தோ³ணபாகஸுத்தவண்ணனா • 3. Doṇapākasuttavaṇṇanā