Știri / Știință |
Drojdia modificată genetic permite transformarea agavelor în etanol
Cercetătorii de la Universitatea din Campinas (Unicamp), Brazilia, au dezvoltat o tulpină modificată genetic de drojdie Saccharomyces cerevisiae capabilă să digere principalul carbohidrat prezent în agave – un tip de plantă suculentă foarte raspândită în Mexic și nord-estul Braziliei.
Cu această inovație, planta devene una dintre cele mai importante materii prime pentru producerea etanolului în medii semi-aride, un biocombustibil cu rol fundamental în contextul schimbărilor climatice.
Agave este planta din care se produce tequila, celebra băutură alcoolică distilată și, mai recent, și-a câștigat faimă ca opțiune de îndulcitor sănătos.
În Brazilia, producția de agave este destinată numai producerii fibrelor de sisal utilizate pentru confecționarea de sfoară, frânghii, parâme, saci, țesături aspre etc., iar o mare parte a biomasei sale se aruncă.
Potrivit cercetătorilor, această biomasă nu este folosită pentru a produce etanol de biocombustibil, din cauza necesității unei eficiențe mai mari în conversia zaharurilor din plante – principalul său zahăr este un polimer de fructoză numit inulină, a cărui digestie necesită o enzimă care nu este naturală, dar prezentă în Saccharomyces cerevisiae, drojdia folosită de industrie pentru a produce etanol.
Pentru a fermenta tequila, de exemplu, este necesar să se efectueze inițial un proces de hidroliză, care descompune acest carbohidrat în zaharuri mai mici – care sunt digerabile de drojdie.
Pentru a face agave viabil ca materie primă pentru etanol, cercetătorii de la Laboratorul de genomică și bioenergie al Institutului de Biologie de la Unicamp au folosit ingineria genetică și au creat o nouă tulpină de S. cerevisiae.
Pe agave există o ciupercă patogenă care se hrănește cu ea printr-o anumită enzimă. Cecetătorii au adăugat această enzimă la S. cerevisiae, care, conform testelor de laborator, i-a dat capacitatea de a transforma zahărul de agave în etanol.
Prin aceasta, agave permite utilizarea etanolului în automobile normale, permite fabricarea de vehicule hibride cu baterii alimentate cu acest combustibil și permite obținerea de combustibili pentru aviație, cu etanol ca materie primă.
Lumea are mai multe zone semiaride decât păduri și este important de reținut că planta se adaptează perfect la acest mediu.