Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
12. து³ப்³ப³சஸிக்கா²பத³வண்ணனா
12. Dubbacasikkhāpadavaṇṇanā
424. பதங் பதிதங் விவரி விவட்டயி. ஏகதோ உஸ்ஸாரேதி ச கி³ளிததோ ட²பேதி ச. ஏகபங்ஸுது²பகனதீ³ஸங்க²ங் தீ³க⁴மூலகபண்ணஸேவாலங் ஸேவாலங் த³ண்டி³ஸிபிப்பரிங் பணகங் பேஸிட்டி²ங் நிஸ்ஸாரேதி. திலபீ³ஜகந்தி ஸுகு²மமூலபண்ணகங் ஹுத்வா உத³கபிட்டே² பத்த²ரிகங் உத³கபப்படகங் நிஸ்ஸாரேதி.
424.Pataṃ patitaṃ vivari vivaṭṭayi. Ekato ussāreti ca giḷitato ṭhapeti ca. Ekapaṃsuthupakanadīsaṅkhaṃ dīghamūlakapaṇṇasevālaṃ sevālaṃ daṇḍisipippariṃ paṇakaṃ pesiṭṭhiṃ nissāreti. Tilabījakanti sukhumamūlapaṇṇakaṃ hutvā udakapiṭṭhe pattharikaṃ udakapappaṭakaṃ nissāreti.
425-6. ‘‘து³ப்³ப³ச்சஜாதிகோ’’திபி பட²ந்தி. அபதா³னேனாதி புராணகம்மேன. ‘‘கிங் புப்³பே³பி மயங் ஏவரூபங் கரோமாதிஆதி³னா ஏகூனவீஸதீ’’தி மஹாபச்சரியங் கிர வுத்தங். மஹாஅட்ட²கதா²யஞ்ச அனுமானஸுத்தட்ட²கதா²யஞ்ச ‘‘ஸோளஸவத்து²கா’’தி வுத்தங், தங் ஸமேதி.
425-6. ‘‘Dubbaccajātiko’’tipi paṭhanti. Apadānenāti purāṇakammena. ‘‘Kiṃ pubbepi mayaṃ evarūpaṃ karomātiādinā ekūnavīsatī’’ti mahāpaccariyaṃ kira vuttaṃ. Mahāaṭṭhakathāyañca anumānasuttaṭṭhakathāyañca ‘‘soḷasavatthukā’’ti vuttaṃ, taṃ sameti.
து³ப்³ப³சஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dubbacasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 12. து³ப்³ப³சஸிக்கா²பத³ங் • 12. Dubbacasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 12. து³ப்³ப³சஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 12. Dubbacasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 12. து³ப்³ப³சஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 12. Dubbacasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 12. து³ப்³ப³சஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 12. Dubbacasikkhāpadavaṇṇanā