Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [174] 4. து³ப்³பி⁴யமக்கடஜாதகண்ணனா

    [174] 4. Dubbhiyamakkaṭajātakaṇṇanā

    அத³ம்ஹ தே வாரி பஹூதரூபந்தி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸஞ்ஹி த⁴ம்மஸபா⁴யங் பி⁴க்கூ² தே³வத³த்தஸ்ஸ அகதஞ்ஞுமித்தது³ப்³பி⁴பா⁴வங் கதெ²ந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, தே³வத³த்தோ இதா³னேவ அகதஞ்ஞூ மித்தது³ப்³பீ⁴, புப்³பே³பி ஏவரூபோ அஹோஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Adamhate vāri pahūtarūpanti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi dhammasabhāyaṃ bhikkhū devadattassa akataññumittadubbhibhāvaṃ kathentā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘na, bhikkhave, devadatto idāneva akataññū mittadubbhī, pubbepi evarūpo ahosī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் காஸிகா³மகே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ க⁴ராவாஸங் ஸண்ட²பேஸி. தஸ்மிங் பன ஸமயே காஸிரட்டே² வத்தனிமஹாமக்³கே³ ஏகோ க³ம்பீ⁴ரோ உத³பானோ ஹோதி அனோதரணீயோ திரச்சா²னானங், மக்³க³ப்படிபன்னா புஞ்ஞத்தி²கா மனுஸ்ஸா தீ³க⁴ரஜ்ஜுகேன வாரகேன உத³கங் உஸ்ஸிஞ்சித்வா ஏகிஸ்ஸா தோ³ணியா பூரெத்வா திரச்சா²னானங் பானீயங் தெ³ந்தி. தஸ்ஸ ஸாமந்ததோ மஹந்தங் அரஞ்ஞங், தத்த² ப³ஹூ மக்கடா வஸந்தி. அத² தஸ்மிங் மக்³கே³ த்³வே தீணி தி³வஸானி மனுஸ்ஸஸஞ்சாரோ பச்சி²ஜ்ஜி, திரச்சா²னா பானீயங் ந லபி⁴ங்ஸு. ஏகோ மக்கடோ பிபாஸாதுரோ ஹுத்வா பானீயங் பரியேஸந்தோ உத³பானஸ்ஸ ஸந்திகே விசரதி. போ³தி⁴ஸத்தோ கேனசிதே³வ கரணீயேன தங் மக்³க³ங் படிபஜ்ஜித்வா தத்த² க³ச்ச²ந்தோ பானீயங் உத்தாரெத்வா பிவித்வா ஹத்த²பாதே³ தோ⁴வித்வா டி²தோ தங் மக்கடங் அத்³த³ஸ. அத²ஸ்ஸ பிபாஸிதபா⁴வங் ஞத்வா பானீயங் உஸ்ஸிஞ்சித்வா தோ³ணியங் ஆகிரித்வா அதா³ஸி, த³த்வா ச பன ‘‘விஸ்ஸமிஸ்ஸாமீ’’தி ஏகஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிபஜ்ஜி. மக்கடோ பானீயங் பிவித்வா அவிதூ³ரே நிஸீதி³த்வா முக²மக்கடிகங் கரொந்தோ போ³தி⁴ஸத்தங் பி⁴ங்ஸாபேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ தங் கிரியங் தி³ஸ்வா ‘‘அரே து³ட்ட²மக்கட, அஹங் தவ பிபாஸிதஸ்ஸ கிலந்தஸ்ஸ ப³ஹுங் பானீயங் அதா³ஸிங், இதா³னி த்வங் மய்ஹங் முக²மக்கடிகங் கரோஸி, அஹோ பாபஜனஸ்ஸ நாம கதோ உபகாரோ நிரத்த²கோ’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ekasmiṃ kāsigāmake brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto gharāvāsaṃ saṇṭhapesi. Tasmiṃ pana samaye kāsiraṭṭhe vattanimahāmagge eko gambhīro udapāno hoti anotaraṇīyo tiracchānānaṃ, maggappaṭipannā puññatthikā manussā dīgharajjukena vārakena udakaṃ ussiñcitvā ekissā doṇiyā pūretvā tiracchānānaṃ pānīyaṃ denti. Tassa sāmantato mahantaṃ araññaṃ, tattha bahū makkaṭā vasanti. Atha tasmiṃ magge dve tīṇi divasāni manussasañcāro pacchijji, tiracchānā pānīyaṃ na labhiṃsu. Eko makkaṭo pipāsāturo hutvā pānīyaṃ pariyesanto udapānassa santike vicarati. Bodhisatto kenacideva karaṇīyena taṃ maggaṃ paṭipajjitvā tattha gacchanto pānīyaṃ uttāretvā pivitvā hatthapāde dhovitvā ṭhito taṃ makkaṭaṃ addasa. Athassa pipāsitabhāvaṃ ñatvā pānīyaṃ ussiñcitvā doṇiyaṃ ākiritvā adāsi, datvā ca pana ‘‘vissamissāmī’’ti ekasmiṃ rukkhamūle nipajji. Makkaṭo pānīyaṃ pivitvā avidūre nisīditvā mukhamakkaṭikaṃ karonto bodhisattaṃ bhiṃsāpesi. Bodhisatto tassa taṃ kiriyaṃ disvā ‘‘are duṭṭhamakkaṭa, ahaṃ tava pipāsitassa kilantassa bahuṃ pānīyaṃ adāsiṃ, idāni tvaṃ mayhaṃ mukhamakkaṭikaṃ karosi, aho pāpajanassa nāma kato upakāro niratthako’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    47.

    47.

    ‘‘அத³ம்ஹ தே வாரி பஹூதரூபங், க⁴ம்மாபி⁴தத்தஸ்ஸ பிபாஸிதஸ்ஸ;

    ‘‘Adamha te vāri pahūtarūpaṃ, ghammābhitattassa pipāsitassa;

    ஸோ தா³னி பித்வான கிரிங்கரோஸி, அஸங்க³மோ பாபஜனேன ஸெய்யோ’’தி.

    So dāni pitvāna kiriṅkarosi, asaṅgamo pāpajanena seyyo’’ti.

    தத்த² ஸோ தா³னி பித்வான கிரிங்கரோஸீதி ஸோ இதா³னி த்வங் மயா தி³ன்னபானீயங் பிவித்வா முக²மக்கடிகங் கரொந்தோ ‘‘கிரி கிரீ’’தி ஸத்³த³ங் கரோஸி. அஸங்க³மோ பாபஜனேன ஸெய்யோதி பாபஜனேன ஸத்³தி⁴ங் ஸங்க³மோ ந ஸெய்யோ, அஸங்க³மோவ ஸெய்யோதி.

    Tattha so dāni pitvāna kiriṅkarosīti so idāni tvaṃ mayā dinnapānīyaṃ pivitvā mukhamakkaṭikaṃ karonto ‘‘kiri kirī’’ti saddaṃ karosi. Asaṅgamo pāpajanena seyyoti pāpajanena saddhiṃ saṅgamo na seyyo, asaṅgamova seyyoti.

    தங் ஸுத்வா ஸோ மித்தது³ப்³பீ⁴ மக்கடோ ‘‘த்வங் ‘எத்தகேனவேதங் நிட்டி²த’ந்தி ஸஞ்ஞங் கரோஸி, இதா³னி தே ஸீஸே வச்சங் பாதெத்வா க³மிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā so mittadubbhī makkaṭo ‘‘tvaṃ ‘ettakenavetaṃ niṭṭhita’nti saññaṃ karosi, idāni te sīse vaccaṃ pātetvā gamissāmī’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –

    48.

    48.

    ‘‘கோ தே ஸுதோ வா தி³ட்டோ² வா, ஸீலவா நாம மக்கடோ;

    ‘‘Ko te suto vā diṭṭho vā, sīlavā nāma makkaṭo;

    இதா³னி கோ² தங் ஓஹச்ச²ங், ஏஸா அஸ்மாக த⁴ம்மதா’’தி.

    Idāni kho taṃ ohacchaṃ, esā asmāka dhammatā’’ti.

    தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – போ⁴ ப்³ராஹ்மண, ‘‘மக்கடோ கதகு³ணஜானநகோ ஆசாரஸம்பன்னோ ஸீலவா நாம அத்தீ²’’தி கஹங் தயா ஸுதோ வா தி³ட்டோ² வா, இதா³னி கோ² அஹங் தங் ஓஹச்ச²ங் வச்சங் தே ஸீஸே கத்வா பக்கமிஸ்ஸாமி, அஸ்மாகஞ்ஹி மக்கடானங் நாம ஏஸா த⁴ம்மதா அயங் ஜாதிஸபா⁴வோ, யதி³த³ங் உபகாரகஸ்ஸ ஸீஸே வச்சங் காதப்³ப³ந்தி.

    Tatrāyaṃ saṅkhepattho – bho brāhmaṇa, ‘‘makkaṭo kataguṇajānanako ācārasampanno sīlavā nāma atthī’’ti kahaṃ tayā suto vā diṭṭho vā, idāni kho ahaṃ taṃ ohacchaṃ vaccaṃ te sīse katvā pakkamissāmi, asmākañhi makkaṭānaṃ nāma esā dhammatā ayaṃ jātisabhāvo, yadidaṃ upakārakassa sīse vaccaṃ kātabbanti.

    தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ உட்டா²ய க³ந்துங் ஆரபி⁴. மக்கடோ தங்க²ணஞ்ஞேவ உப்பதித்வா ஸாகா²யங் நிஸீதி³த்வா ஓலம்ப³கங் ஓதரந்தோ விய தஸ்ஸ ஸீஸே வச்சங் பாதெத்வா விரவந்தோ வனஸண்ட³ங் பாவிஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ந்ஹத்வா அக³மாஸி.

    Taṃ sutvā bodhisatto uṭṭhāya gantuṃ ārabhi. Makkaṭo taṅkhaṇaññeva uppatitvā sākhāyaṃ nisīditvā olambakaṃ otaranto viya tassa sīse vaccaṃ pātetvā viravanto vanasaṇḍaṃ pāvisi. Bodhisatto nhatvā agamāsi.

    ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ தே³வத³த்தோ, புப்³பே³பி மயா கதகு³ணங் ந ஜானாஸியேவா’’தி வத்வா இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மக்கடோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, ப்³ராஹ்மணோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva devadatto, pubbepi mayā kataguṇaṃ na jānāsiyevā’’ti vatvā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā makkaṭo devadatto ahosi, brāhmaṇo pana ahameva ahosi’’nti.

    து³ப்³பி⁴யமக்கடஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².

    Dubbhiyamakkaṭajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 174. து³ப்³பி⁴யமக்கடஜாதகங் • 174. Dubbhiyamakkaṭajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact