Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[322] 2. து³த்³து³ப⁴ஜாதகவண்ணனா
[322] 2. Duddubhajātakavaṇṇanā
து³த்³து³பா⁴யதி ப⁴த்³த³ந்தேதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதித்தி²யே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தித்தி²யா கிர ஜேதவனஸ்ஸ ஸமீபே தஸ்மிங் தஸ்மிங் டா²னே கண்டகாபஸ்ஸயே ஸெய்யங் கப்பெந்தி, பஞ்சாதபங் தபெந்தி, நானப்பகாரங் மிச்சா²தபங் சரந்தி. அத² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா ஜேதவனங் ஆக³ச்ச²ந்தா அந்தராமக்³கே³ தே தி³ஸ்வா க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘அத்தி² நு கோ², ப⁴ந்தே, அஞ்ஞதித்தி²யானங் வதஸமாதா³னே ஸாரோ’’தி புச்சி²ங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, தேஸங் வதஸமாதா³னே ஸாரோ வா விஸேஸோ வா அத்தி², தஞ்ஹி நிக⁴ங்ஸியமானங் உபபரிக்கி²யமானங் உக்காரபூ⁴மிமக்³க³ஸதி³ஸங் ஸஸகஸ்ஸ து³த்³து³ப⁴ஸதி³ஸங் ஹோதீ’’தி வத்வா ‘‘து³த்³து³ப⁴ஸதி³ஸபா⁴வமஸ்ஸ மயங் ந ஜானாம, கதே²த² நோ, ப⁴ந்தே’’தி தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Duddubhāyati bhaddanteti idaṃ satthā jetavane viharanto aññatitthiye ārabbha kathesi. Titthiyā kira jetavanassa samīpe tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne kaṇṭakāpassaye seyyaṃ kappenti, pañcātapaṃ tapenti, nānappakāraṃ micchātapaṃ caranti. Atha sambahulā bhikkhū sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā jetavanaṃ āgacchantā antarāmagge te disvā gantvā satthāraṃ upasaṅkamitvā ‘‘atthi nu kho, bhante, aññatitthiyānaṃ vatasamādāne sāro’’ti pucchiṃsu. Satthā ‘‘na, bhikkhave, tesaṃ vatasamādāne sāro vā viseso vā atthi, tañhi nighaṃsiyamānaṃ upaparikkhiyamānaṃ ukkārabhūmimaggasadisaṃ sasakassa duddubhasadisaṃ hotī’’ti vatvā ‘‘duddubhasadisabhāvamassa mayaṃ na jānāma, kathetha no, bhante’’ti tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸீஹயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ அரஞ்ஞே படிவஸதி. ததா³ பன பச்சி²மஸமுத்³த³ஸமீபே பே³லுவமிஸ்ஸகதாலவனங் ஹோதி. தத்ரேகோ ஸஸகோ பே³லுவருக்க²மூலே ஏகஸ்ஸ தாலக³ச்ச²ஸ்ஸ ஹெட்டா² வஸதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் கோ³சரங் ஆதா³ய ஆக³ந்த்வா தாலபண்ணஸ்ஸ ஹெட்டா² நிபன்னோ சிந்தேஸி ‘‘ஸசே அயங் பத²வீ ஸங்வட்டெய்ய, கஹங் நு கோ² க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. தஸ்மிங் க²ணே ஏகங் பே³லுவபக்கங் தாலபண்ணஸ்ஸ உபரி பதி. ஸோ தஸ்ஸ ஸத்³தே³ன ‘‘அத்³தா⁴ பத²வீ ஸங்வட்டதீ’’தி உப்பதித்வா பச்ச²தோ அனோலோகெந்தோவ பலாயி. தங் மரணப⁴யபீ⁴தங் வேகே³ன பலாயந்தங் அஞ்ஞோ ஸஸகோ தி³ஸ்வா புச்சி² ‘‘கிங் போ⁴, அதிவிய பீ⁴தோ பலாயஸீ’’தி. ‘‘மா புச்சி², போ⁴’’தி. ஸோ ‘‘கிங் போ⁴, கிங் போ⁴’’தி பச்ச²தோ தா⁴வதேவ. இதரோ நிவத்தித்வா அனோலோகெந்தோவ ‘‘எத்த² பத²வீ ஸங்வட்டதீ’’தி ஆஹ. ஸோபி தஸ்ஸ பச்ச²தோ பலாயி. ஏவங் தமஞ்ஞோ அத்³த³ஸ, தமஞ்ஞோதி ஏவங் ஸஸகஸஹஸ்ஸங் ஏகதோ ஹுத்வா பலாயி. தே ஏகோபி மிகோ³ தி³ஸ்வா ஏகதோ ஹுத்வா பலாயி. ஏகோ ஸூகரோ, ஏகோ கோ³கண்ணோ, ஏகோ மஹிங்ஸோ, ஏகோ க³வயோ, ஏகோ க²க்³கோ³, ஏகோ ப்³யக்³கோ⁴, ஏகோ ஸீஹோ, ஏகோ ஹத்தீ² தி³ஸ்வா ‘‘கிமேத’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘எத்த² பத²வீ ஸங்வட்டதீ’’தி வுத்தே பலாயி. ஏவங் அனுக்கமேன யோஜனமத்தங் திரச்சா²னப³லங் அஹோஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sīhayoniyaṃ nibbattitvā vayappatto araññe paṭivasati. Tadā pana pacchimasamuddasamīpe beluvamissakatālavanaṃ hoti. Tatreko sasako beluvarukkhamūle ekassa tālagacchassa heṭṭhā vasati. So ekadivasaṃ gocaraṃ ādāya āgantvā tālapaṇṇassa heṭṭhā nipanno cintesi ‘‘sace ayaṃ pathavī saṃvaṭṭeyya, kahaṃ nu kho gamissāmī’’ti. Tasmiṃ khaṇe ekaṃ beluvapakkaṃ tālapaṇṇassa upari pati. So tassa saddena ‘‘addhā pathavī saṃvaṭṭatī’’ti uppatitvā pacchato anolokentova palāyi. Taṃ maraṇabhayabhītaṃ vegena palāyantaṃ añño sasako disvā pucchi ‘‘kiṃ bho, ativiya bhīto palāyasī’’ti. ‘‘Mā pucchi, bho’’ti. So ‘‘kiṃ bho, kiṃ bho’’ti pacchato dhāvateva. Itaro nivattitvā anolokentova ‘‘ettha pathavī saṃvaṭṭatī’’ti āha. Sopi tassa pacchato palāyi. Evaṃ tamañño addasa, tamaññoti evaṃ sasakasahassaṃ ekato hutvā palāyi. Te ekopi migo disvā ekato hutvā palāyi. Eko sūkaro, eko gokaṇṇo, eko mahiṃso, eko gavayo, eko khaggo, eko byaggho, eko sīho, eko hatthī disvā ‘‘kimeta’’nti pucchitvā ‘‘ettha pathavī saṃvaṭṭatī’’ti vutte palāyi. Evaṃ anukkamena yojanamattaṃ tiracchānabalaṃ ahosi.
ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தங் ப³லங் பலாயந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘கிமேத’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘எத்த² பத²வீ ஸங்வட்டதீ’’தி ஸுத்வா சிந்தேஸி ‘‘பத²வீஸங்வட்டனங் நாம ந கதா³சி அத்தி², அத்³தா⁴ ஏதேஸங் கிஞ்சி து³ஸ்ஸுதங் ப⁴விஸ்ஸதி, மயி கோ² பன உஸ்ஸுக்கங் அனாபஜ்ஜந்தே ஸப்³பே³ நஸ்ஸிஸ்ஸந்தி, ஜீவிதங் நேஸங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஸீஹவேகே³ன புரதோ பப்³ப³தபாத³ங் க³ந்த்வா திக்க²த்துங் ஸீஹனாத³ங் நதி³. தே ஸீஹப⁴யதஜ்ஜிதா நிவத்தித்வா பிண்டி³தா அட்ட²ங்ஸு. ஸீஹோ தேஸங் அந்தரங் பவிஸித்வா ‘‘கிமத்த²ங் பலாயதா²’’தி புச்சி². ‘‘பத²வீ ஸங்வட்டதீ’’தி. ‘‘கேன ஸங்வட்டமானா தி³ட்டா²’’தி? ‘‘ஹத்தீ² ஜானந்தீ’’தி. ஹத்தீ² புச்சி². தே ‘‘மயங் ந ஜானாம, ஸீஹா ஜானந்தீ’’தி வதி³ங்ஸு, ஸீஹாபி ‘‘மயங் ந ஜானாம, ப்³யக்³கா⁴ ஜானந்தீ’’தி, ப்³யக்³கா⁴பி ‘‘மயங் ந ஜானாம, க²க்³கா³ ஜானந்தீ’’தி, க²க்³கா³பி ‘‘க³வயா ஜானந்தீ’’தி, க³வயாபி ‘‘மஹிங்ஸா ஜானந்தீ’’தி, மஹிங்ஸாபி ‘‘கோ³கண்ணா ஜானந்தீ’’தி, கோ³கண்ணாபி ‘‘ஸூகரா ஜானந்தீ’’தி, ஸூகராபி ‘‘மிகா³ ஜானந்தீ’’தி, மிகா³பி ‘‘மயங் ந ஜானாம, ஸஸகா ஜானந்தீ’’தி, ஸஸகேஸு புச்சி²யமானேஸு ‘‘அயங் கதே²தீ’’தி தங் ஸஸகங் த³ஸ்ஸேஸுங். அத² நங் ‘‘ஏவங் கிர, ஸம்ம, பஸ்ஸஸி பத²வீ ஸங்வட்டதீ’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, ஸாமி மயா தி³ட்டா²’’தி. ‘‘கத்த² வஸந்தோ பஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘பச்சி²மஸமுத்³த³ஸமீபே பே³லுவமிஸ்ஸகதாலவனே வஸாமி. அஹஞ்ஹி தத்த² பே³லுவருக்க²மூலே தாலக³ச்சே² தாலபண்ணஸ்ஸ ஹெட்டா² நிபன்னோ சிந்தேஸிங் ‘‘ஸசே பத²வீ ஸங்வட்டதி, கஹங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி, அத² தங்க²ணஞ்ஞேவ பத²வியா ஸங்வட்டனஸத்³த³ங் ஸுத்வா பலாதொம்ஹீ’’தி.
Tadā bodhisatto taṃ balaṃ palāyantaṃ disvā ‘‘kimeta’’nti pucchitvā ‘‘ettha pathavī saṃvaṭṭatī’’ti sutvā cintesi ‘‘pathavīsaṃvaṭṭanaṃ nāma na kadāci atthi, addhā etesaṃ kiñci dussutaṃ bhavissati, mayi kho pana ussukkaṃ anāpajjante sabbe nassissanti, jīvitaṃ nesaṃ dassāmī’’ti sīhavegena purato pabbatapādaṃ gantvā tikkhattuṃ sīhanādaṃ nadi. Te sīhabhayatajjitā nivattitvā piṇḍitā aṭṭhaṃsu. Sīho tesaṃ antaraṃ pavisitvā ‘‘kimatthaṃ palāyathā’’ti pucchi. ‘‘Pathavī saṃvaṭṭatī’’ti. ‘‘Kena saṃvaṭṭamānā diṭṭhā’’ti? ‘‘Hatthī jānantī’’ti. Hatthī pucchi. Te ‘‘mayaṃ na jānāma, sīhā jānantī’’ti vadiṃsu, sīhāpi ‘‘mayaṃ na jānāma, byagghā jānantī’’ti, byagghāpi ‘‘mayaṃ na jānāma, khaggā jānantī’’ti, khaggāpi ‘‘gavayā jānantī’’ti, gavayāpi ‘‘mahiṃsā jānantī’’ti, mahiṃsāpi ‘‘gokaṇṇā jānantī’’ti, gokaṇṇāpi ‘‘sūkarā jānantī’’ti, sūkarāpi ‘‘migā jānantī’’ti, migāpi ‘‘mayaṃ na jānāma, sasakā jānantī’’ti, sasakesu pucchiyamānesu ‘‘ayaṃ kathetī’’ti taṃ sasakaṃ dassesuṃ. Atha naṃ ‘‘evaṃ kira, samma, passasi pathavī saṃvaṭṭatī’’ti pucchi. ‘‘Āma, sāmi mayā diṭṭhā’’ti. ‘‘Kattha vasanto passasī’’ti? ‘‘Pacchimasamuddasamīpe beluvamissakatālavane vasāmi. Ahañhi tattha beluvarukkhamūle tālagacche tālapaṇṇassa heṭṭhā nipanno cintesiṃ ‘‘sace pathavī saṃvaṭṭati, kahaṃ gamissāmī’’ti, atha taṅkhaṇaññeva pathaviyā saṃvaṭṭanasaddaṃ sutvā palātomhī’’ti.
ஸீஹோ சிந்தேஸி ‘‘அத்³தா⁴ தஸ்ஸ தாலபண்ணஸ்ஸ உபரி பே³லுவபக்கங் பதித்வா து³த்³து³பா⁴யனஸத்³த³மகாஸி, ஸ்வாயங் தங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘பத²வீ ஸங்வட்டதீ’தி ஸஞ்ஞங் உப்பாதெ³த்வா பலாயி, தத²தோ ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தங் ஸஸகங் க³ஹெத்வா மஹாஜனங் அஸ்ஸாஸெத்வா ‘‘அஹங் இமினா தி³ட்ட²ட்டா²னே பத²வியா ஸங்வட்டனபா⁴வங் வா அஸங்வட்டனபா⁴வங் வா தத²தோ ஜானித்வா ஆக³மிஸ்ஸாமி, யாவ மமாக³மனா தும்ஹே எத்தே²வ ஹோதா²’’தி ஸஸகங் பிட்டி²யங் ஆரோபெத்வா ஸீஹவேகே³ன பக்க²ந்தி³த்வா தாலவனே ஸஸகங் ஓதாரெத்வா ‘‘ஏஹி தயா தி³ட்ட²ட்டா²னங் த³ஸ்ஸேஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘ந விஸஹாமி ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏஹி மா பா⁴யீ’’தி. ஸோ பே³லுவருக்க²ங் உபஸங்கமிதுங் அஸக்கொந்தோ அவிதூ³ரே ட²த்வா ‘‘இத³ங் ஸாமி து³த்³து³பா⁴யனட்டா²ன’’ந்தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Sīho cintesi ‘‘addhā tassa tālapaṇṇassa upari beluvapakkaṃ patitvā duddubhāyanasaddamakāsi, svāyaṃ taṃ saddaṃ sutvā ‘pathavī saṃvaṭṭatī’ti saññaṃ uppādetvā palāyi, tathato jānissāmī’’ti. So taṃ sasakaṃ gahetvā mahājanaṃ assāsetvā ‘‘ahaṃ iminā diṭṭhaṭṭhāne pathaviyā saṃvaṭṭanabhāvaṃ vā asaṃvaṭṭanabhāvaṃ vā tathato jānitvā āgamissāmi, yāva mamāgamanā tumhe ettheva hothā’’ti sasakaṃ piṭṭhiyaṃ āropetvā sīhavegena pakkhanditvā tālavane sasakaṃ otāretvā ‘‘ehi tayā diṭṭhaṭṭhānaṃ dassehī’’ti āha. ‘‘Na visahāmi sāmī’’ti. ‘‘Ehi mā bhāyī’’ti. So beluvarukkhaṃ upasaṅkamituṃ asakkonto avidūre ṭhatvā ‘‘idaṃ sāmi duddubhāyanaṭṭhāna’’nti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
85.
85.
‘‘து³த்³து³பா⁴யதி ப⁴த்³த³ந்தே, யஸ்மிங் தே³ஸே வஸாமஹங்;
‘‘Duddubhāyati bhaddante, yasmiṃ dese vasāmahaṃ;
அஹம்பேதங் ந ஜானாமி, கிமேதங் து³த்³து³பா⁴யதீ’’தி.
Ahampetaṃ na jānāmi, kimetaṃ duddubhāyatī’’ti.
தத்த² து³த்³து³பா⁴யதீதி து³த்³து³ப⁴ஸத்³த³ங் கரோதி. ப⁴த்³த³ந்தேதி ப⁴த்³த³ங் தவ அத்து². கிமேதந்தி யஸ்மிங் பதே³ஸே அஹங் வஸாமி, தத்த² து³த்³து³பா⁴யதி, அஹம்பி ந ஜானாமி ‘‘கிங் வா ஏதங் து³த்³து³பா⁴யதி, கேன வா காரணேன து³த்³து³பா⁴யதி, கேவலங் து³த்³து³பா⁴யனஸத்³த³ங் அஸ்ஸோஸி’’ந்தி.
Tattha duddubhāyatīti duddubhasaddaṃ karoti. Bhaddanteti bhaddaṃ tava atthu. Kimetanti yasmiṃ padese ahaṃ vasāmi, tattha duddubhāyati, ahampi na jānāmi ‘‘kiṃ vā etaṃ duddubhāyati, kena vā kāraṇena duddubhāyati, kevalaṃ duddubhāyanasaddaṃ assosi’’nti.
ஏவங் வுத்தே ஸீஹோ பே³லுவருக்க²மூலங் க³ந்த்வா தாலபண்ணஸ்ஸ ஹெட்டா² ஸஸகேன நிபன்னட்டா²னஞ்சேவ தாலபண்ணமத்த²கே பதிதங் பே³லுவபக்கஞ்ச தி³ஸ்வா பத²வியா அஸங்வட்டனபா⁴வங் தத²தோ ஜானித்வா ஸஸகங் பிட்டி²யங் ஆரோபெத்வா ஸீஹவேகே³ன கி²ப்பங் மிக³ஸங்கா⁴னங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸப்³ப³ங் பவத்திங் ஆரோசெத்வா ‘‘தும்ஹே மா பா⁴யதா²’’தி மிக³க³ணங் அஸ்ஸாஸெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸசே ஹி ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ ந ப⁴வெய்ய, ஸப்³பே³ ஸமுத்³த³ங் பவிஸித்வா நஸ்ஸெய்யுங். போ³தி⁴ஸத்தங் பன நிஸ்ஸாய ஸப்³பே³ ஜீவிதங் லபி⁴ங்ஸூதி.
Evaṃ vutte sīho beluvarukkhamūlaṃ gantvā tālapaṇṇassa heṭṭhā sasakena nipannaṭṭhānañceva tālapaṇṇamatthake patitaṃ beluvapakkañca disvā pathaviyā asaṃvaṭṭanabhāvaṃ tathato jānitvā sasakaṃ piṭṭhiyaṃ āropetvā sīhavegena khippaṃ migasaṅghānaṃ santikaṃ gantvā sabbaṃ pavattiṃ ārocetvā ‘‘tumhe mā bhāyathā’’ti migagaṇaṃ assāsetvā vissajjesi. Sace hi tadā bodhisatto na bhaveyya, sabbe samuddaṃ pavisitvā nasseyyuṃ. Bodhisattaṃ pana nissāya sabbe jīvitaṃ labhiṃsūti.
86.
86.
‘‘பே³லுவங் பதிதங் ஸுத்வா, து³த்³து³ப⁴ந்தி ஸஸோ ஜவி;
‘‘Beluvaṃ patitaṃ sutvā, duddubhanti saso javi;
ஸஸஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா, ஸந்தத்தா மிக³வாஹினீ.
Sasassa vacanaṃ sutvā, santattā migavāhinī.
87.
87.
‘‘அப்பத்வா பத³விஞ்ஞாணங், பரகோ⁴ஸானுஸாரினோ;
‘‘Appatvā padaviññāṇaṃ, paraghosānusārino;
பனாத³பரமா பா³லா, தே ஹொந்தி பரபத்தியா.
Panādaparamā bālā, te honti parapattiyā.
88.
88.
‘‘யே ச ஸீலேன ஸம்பன்னா, பஞ்ஞாயூபஸமே ரதா;
‘‘Ye ca sīlena sampannā, paññāyūpasame ratā;
ஆரகா விரதா தீ⁴ரா, ந ஹொந்தி பரபத்தியா’’தி. –
Ārakā viratā dhīrā, na honti parapattiyā’’ti. –
இமா திஸ்ஸோ அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா².
Imā tisso abhisambuddhagāthā.
தத்த² பே³லுவந்தி பே³லுவபக்கங். து³த்³து³ப⁴ந்தீதி ஏவங் ஸத்³த³ங் குருமானங். ஸந்தத்தாதி உத்ரஸ்தா. மிக³வாஹினீதி அனேகஸஹஸ்ஸஸங்கா² மிக³ஸேனா. பத³விஞ்ஞாணந்தி விஞ்ஞாணபத³ங் , ஸோதவிஞ்ஞாணகொட்டா²ஸங் அபாபுணித்வாதி அத்தோ². தே ஹொந்தி பரபத்தியாதி தே பரகோ⁴ஸானுஸாரினோ தமேவ பரகோ⁴ஸஸங்கா²தங் பனாத³ங் ‘‘பரம’’ந்தி மஞ்ஞமானா பா³லா அந்த⁴புது²ஜ்ஜனா விஞ்ஞாணபத³ஸ்ஸ அப்பத்ததாய பரபத்தியாவ ஹொந்தி, பரேஸங் வசனங் ஸத்³த³ஹித்வா யங் வா தங் வா கரொந்தி.
Tattha beluvanti beluvapakkaṃ. Duddubhantīti evaṃ saddaṃ kurumānaṃ. Santattāti utrastā. Migavāhinīti anekasahassasaṅkhā migasenā. Padaviññāṇanti viññāṇapadaṃ , sotaviññāṇakoṭṭhāsaṃ apāpuṇitvāti attho. Te honti parapattiyāti te paraghosānusārino tameva paraghosasaṅkhātaṃ panādaṃ ‘‘parama’’nti maññamānā bālā andhaputhujjanā viññāṇapadassa appattatāya parapattiyāva honti, paresaṃ vacanaṃ saddahitvā yaṃ vā taṃ vā karonti.
ஸீலேனாதி அரியமக்³கே³ன ஆக³தஸீலேன ஸமன்னாக³தா. பஞ்ஞாயூபஸமே ரதாதி மக்³கே³னேவ ஆக³தபஞ்ஞாய கிலேஸூபஸமே ரதா, யதா² வா ஸீலேன, ஏவங் பஞ்ஞாயபி ஸம்பன்னா, கிலேஸூபஸமே ரதாதிபி அத்தோ². ஆரகா விரதா தீ⁴ராதி பாபகிரியதோ ஆரகா விரதா பண்டி³தா. ந ஹொந்தீதி தே ஏவரூபா ஸோதாபன்னா பாபதோ ஓரதபா⁴வேன கிலேஸூபஸமே அபி⁴ரதபா⁴வேன ச ஏகவாரங் மக்³க³ஞாணேன படிவித்³த⁴த⁴ம்மா அஞ்ஞேஸங் கதெ²ந்தானம்பி ந ஸத்³த³ஹந்தி ந க³ண்ஹந்தி. கஸ்மா? அத்தனோ பச்சக்க²த்தாதி. தேன வுத்தங் –
Sīlenāti ariyamaggena āgatasīlena samannāgatā. Paññāyūpasame ratāti maggeneva āgatapaññāya kilesūpasame ratā, yathā vā sīlena, evaṃ paññāyapi sampannā, kilesūpasame ratātipi attho. Ārakā viratā dhīrāti pāpakiriyato ārakā viratā paṇḍitā. Na hontīti te evarūpā sotāpannā pāpato oratabhāvena kilesūpasame abhiratabhāvena ca ekavāraṃ maggañāṇena paṭividdhadhammā aññesaṃ kathentānampi na saddahanti na gaṇhanti. Kasmā? Attano paccakkhattāti. Tena vuttaṃ –
‘‘அஸ்ஸத்³தோ⁴ அகதஞ்ஞூ ச, ஸந்தி⁴ச்சே²தோ³ ச யோ நரோ;
‘‘Assaddho akataññū ca, sandhicchedo ca yo naro;
ஹதாவகாஸோ வந்தாஸோ, ஸ வே உத்தமபோரிஸோ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 97);
Hatāvakāso vantāso, sa ve uttamaporiso’’ti. (dha. pa. 97);
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸீஹோ அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā sīho ahameva ahosi’’nti.
து³த்³து³ப⁴ஜாதகவண்ணனா து³தியா.
Duddubhajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 322. து³த்³து³ப⁴ஜாதகங் • 322. Duddubhajātakaṃ