Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸம்மோஹவினோத³னீ-அட்ட²கதா² • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā

    (2.) து³கனித்³தே³ஸவண்ணனா

    (2.) Dukaniddesavaṇṇanā

    767. து³விதே⁴ன ஞாணவத்து²னித்³தே³ஸே சதூஸு பூ⁴மீஸு குஸலேதி ஸெக்க²புது²ஜ்ஜனானங் சதுபூ⁴மககுஸலபஞ்ஞா. படிஸம்பி⁴தா³விப⁴ங்கே³ வுத்தேஸு பஞ்சஸு அத்தே²ஸு அத்தனோ அத்தனோ பூ⁴மிபரியாபன்னங் விபாகஸங்கா²தங் அத்த²ங் ஜாபேதி ஜனேதி பவத்தேதீதி அத்த²ஜாபிகா. அரஹதோ அபி⁴ஞ்ஞங் உப்பாதெ³ந்தஸ்ஸ ஸமாபத்திங் உப்பாதெ³ந்தஸ்ஸ கிரியாப்³யாகதேதி அபி⁴ஞ்ஞாய சேவ ஸமாபத்தியா ச பரிகம்மஸமயே காமாவசரகிரியபஞ்ஞா. ஸா ஹி அபி⁴ஞ்ஞாஸமாபத்திபபே⁴த³ங் கிரியஸங்கா²தங் அத்த²ங் ஜாபேதி ஜனேதி பவத்தேதீதி அத்த²ஜாபிகா பஞ்ஞாதி வுத்தா. அயங் பன அபரோபி பாளிமுத்தகோ அட்ட²கதா²னயோ – யாபி ஹி புரிமா காமாவசரகிரியா பச்சி²மாய காமாவசரகிரியாய அனந்தராதி³வஸேன பச்சயோ ஹோதி, ஸாபி தங் கிரியத்த²ங் ஜாபேதீதி அத்த²ஜாபிகா பஞ்ஞா நாம. ரூபாவசராரூபாவசரேஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    767. Duvidhena ñāṇavatthuniddese catūsu bhūmīsu kusaleti sekkhaputhujjanānaṃ catubhūmakakusalapaññā. Paṭisambhidāvibhaṅge vuttesu pañcasu atthesu attano attano bhūmipariyāpannaṃ vipākasaṅkhātaṃ atthaṃ jāpeti janeti pavattetīti atthajāpikā. Arahato abhiññaṃ uppādentassa samāpattiṃ uppādentassa kiriyābyākateti abhiññāya ceva samāpattiyā ca parikammasamaye kāmāvacarakiriyapaññā. Sā hi abhiññāsamāpattipabhedaṃ kiriyasaṅkhātaṃ atthaṃ jāpeti janeti pavattetīti atthajāpikā paññāti vuttā. Ayaṃ pana aparopi pāḷimuttako aṭṭhakathānayo – yāpi hi purimā kāmāvacarakiriyā pacchimāya kāmāvacarakiriyāya anantarādivasena paccayo hoti, sāpi taṃ kiriyatthaṃ jāpetīti atthajāpikā paññā nāma. Rūpāvacarārūpāvacaresupi eseva nayo.

    து³தியபத³னித்³தே³ஸே சதூஸு பூ⁴மீஸு விபாகேதி காமாவசரவிபாகே பஞ்ஞா ஸஹஜாதாதி³பச்சயவஸேன காமாவசரவிபாகத்த²ங் ஜாபெத்வா டி²தாதி ஜாபிதத்தா². ரூபாவசராதி³விபாகபஞ்ஞாஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஸப்³பா³பி வா ஏஸா அத்தனோ அத்தனோ காரணேஹி ஜாபிதா ஜனிதா பவத்திதா ஸயம்பி அத்த²பூ⁴தாதிபி ஜாபிதத்தா². அரஹதோ உப்பன்னாய அபி⁴ஞ்ஞாய உப்பன்னாய ஸமாபத்தியாதி வுத்தகிரியபஞ்ஞாயபி ஏஸேவ நயோ. அயங் பன அபரோபி பாளிமுத்தகோ அட்ட²கதா²னயோ – காமாவசரகிரியபஞ்ஞாபி ஹி ஸஹஜாதாதி³வஸேன காமாவசரகிரியஸங்கா²தங் அத்த²ங் ஜாபெத்வா டி²தாதி ஜாபிதத்தா². ரூபாவசராரூபாவசரகிரியபஞ்ஞாஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஸப்³பா³பி வா ஏஸா அத்தனோ அத்தனோ காரணேஹி ஜாபிதா ஜனிதா பவத்திதா ஸயஞ்ச அத்த²பூ⁴தாதிபி ஜாபிதத்தா². ஸேஸமெத்த² ஸப்³ப³ங் த⁴ம்மஸங்க³ஹட்ட²கதா²யங் வுத்தனயத்தா பாகடமேவாதி.

    Dutiyapadaniddese catūsu bhūmīsu vipāketi kāmāvacaravipāke paññā sahajātādipaccayavasena kāmāvacaravipākatthaṃ jāpetvā ṭhitāti jāpitatthā. Rūpāvacarādivipākapaññāsupi eseva nayo. Sabbāpi vā esā attano attano kāraṇehi jāpitā janitā pavattitā sayampi atthabhūtātipi jāpitatthā. Arahato uppannāya abhiññāya uppannāya samāpattiyāti vuttakiriyapaññāyapi eseva nayo. Ayaṃ pana aparopi pāḷimuttako aṭṭhakathānayo – kāmāvacarakiriyapaññāpi hi sahajātādivasena kāmāvacarakiriyasaṅkhātaṃ atthaṃ jāpetvā ṭhitāti jāpitatthā. Rūpāvacarārūpāvacarakiriyapaññāsupi eseva nayo. Sabbāpi vā esā attano attano kāraṇehi jāpitā janitā pavattitā sayañca atthabhūtātipi jāpitatthā. Sesamettha sabbaṃ dhammasaṅgahaṭṭhakathāyaṃ vuttanayattā pākaṭamevāti.

    து³கனித்³தே³ஸவண்ணனா.

    Dukaniddesavaṇṇanā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / விப⁴ங்க³பாளி • Vibhaṅgapāḷi / 16. ஞாணவிப⁴ங்கோ³ • 16. Ñāṇavibhaṅgo

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / விப⁴ங்க³-மூலடீகா • Vibhaṅga-mūlaṭīkā / 16. ஞாணவிப⁴ங்கோ³ • 16. Ñāṇavibhaṅgo

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / விப⁴ங்க³-அனுடீகா • Vibhaṅga-anuṭīkā / 16. ஞாணவிப⁴ங்கோ³ • 16. Ñāṇavibhaṅgo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact