Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணீ-மூலடீகா • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā

    து³கனிக்கே²பகதா²வண்ணனா

    Dukanikkhepakathāvaṇṇanā

    1062. மெத்தாயனவஸேனாதி மெத்தாப²ரணவஸேன. ‘‘மெத்தயனவஸேனா’’தி வத்தப்³பே³ தீ³க⁴ங் கத்வா வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். மெத்தா, மேத³னங் வா மெத்தாயனங், தஞ்ச ஸினேஹவஸேன. அனுத³யதீதி அனுதா³தி வத்தப்³பே³ ‘‘அனுத்³தா³’’தி த³-காராக³மனங் கத்வா வுத்தங். அனுத்³தா³யனாகாரோதி அனுரக்க²ணாகாரோ. ரக்க²ணஞ்ஹி தா³யனா. அனுத்³தா³யிதஸ்ஸாதி அனுத்³தா³ய அயிதஸ்ஸ. ‘‘ஜாதிபி து³க்கா²’’திஆதி³ங் ஸுணந்தஸ்ஸ ஸவனே, அனிச்சாதி³தோ ஸம்மஸந்தஸ்ஸ ஸம்மஸனே, மக்³கே³னெத்த² ஸம்மோஹங் வித்³த⁴ங்ஸெந்தஸ்ஸ படிவேதே⁴, படிவிஜ்ஜி²த்வா பச்சவெக்க²ந்தஸ்ஸ பச்சவெக்க²ணேதி சதூஸு காலேஸு து³க்கே² ஞாணங் வத்ததி.

    1062. Mettāyanavasenāti mettāpharaṇavasena. ‘‘Mettayanavasenā’’ti vattabbe dīghaṃ katvā vuttanti daṭṭhabbaṃ. Mettā, medanaṃ vā mettāyanaṃ, tañca sinehavasena. Anudayatīti anudāti vattabbe ‘‘anuddā’’ti da-kārāgamanaṃ katvā vuttaṃ. Anuddāyanākāroti anurakkhaṇākāro. Rakkhaṇañhi dāyanā. Anuddāyitassāti anuddāya ayitassa. ‘‘Jātipi dukkhā’’tiādiṃ suṇantassa savane, aniccādito sammasantassa sammasane, maggenettha sammohaṃ viddhaṃsentassa paṭivedhe, paṭivijjhitvā paccavekkhantassa paccavekkhaṇeti catūsu kālesu dukkhe ñāṇaṃ vattati.

    1065. சித்தஸ்ஸ ஸங்ரஞ்ஜனங் சித்தஸ்ஸ ஸாராகோ³. கி³ஜ்ஜ²ந்தீதி அபி⁴கங்க²ந்தி. ஸஞ்ஜங்ந்தீதி ப³ந்த⁴ந்தி. லக்³க³னட்டே²னாதி ஸங்வரணட்டே²ன, ஓலம்ப³னட்டே²ன வா. தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ ப⁴வஸ்ஸாதி காமப⁴வாதி³ஸங்கா²தஸ்ஸ விபாககடத்தாரூபஸ்ஸ அபி⁴னிப்³ப³த்திஅத்த²ங் படிஸந்தி⁴யா பச்சயபா⁴வவஸேன பரிகட்³ட⁴தி. சித்தமஸ்ஸ ப⁴வந்தரே விதா⁴வதி நிப்³ப³த்ததி. தண்ஹாவிப்ப²ந்தி³தனிவேஸோ அட்ட²ஸததண்ஹாவிசரிதாதி³பா⁴வேன தண்ஹாபவத்தியேவ.

    1065. Cittassa saṃrañjanaṃ cittassa sārāgo. Gijjhantīti abhikaṅkhanti. Sañjaṃntīti bandhanti. Lagganaṭṭhenāti saṃvaraṇaṭṭhena, olambanaṭṭhena vā. Tassa tasseva bhavassāti kāmabhavādisaṅkhātassa vipākakaṭattārūpassa abhinibbattiatthaṃ paṭisandhiyā paccayabhāvavasena parikaḍḍhati. Cittamassa bhavantare vidhāvati nibbattati. Taṇhāvipphanditaniveso aṭṭhasatataṇhāvicaritādibhāvena taṇhāpavattiyeva.

    ஸரிதானீதி ராக³வஸேன அல்லானி. தங்ஸம்பயுத்தபீதிவஸேன ஸினித்³தா⁴னி ஸினேஹிதானி. விஸதாதி வித்த²தா. ரூபாதீ³ஸு தேபூ⁴மகத⁴ம்மேஸு ப்³யாபனவஸேன விஸடா. புரிமவசனமேவ த-காரஸ்ஸ ட-காரங் கத்வா வுத்தங். விஸாலாதி விபுலா. விஸக்கதீதி பரிஸப்பதி, ஸஹதி வா. ரத்தோ ஹி ராக³வத்து²னா பாதே³ன தாலியமானோபி ஸஹதீதி. ஓஸக்கனங், விப்ப²ந்த³னங் வா விஸக்கனந்தி வத³ந்தி . அனிச்சாதி³ங் நிச்சாதி³தோ க³ண்ஹந்தீ விஸங்வாதி³கா ஹோதி. விஸங்ஹரதீதி ததா² ததா² காமேஸு ஆனிஸங்ஸங் பஸ்ஸந்தீ விவிதே⁴ஹாகாரேஹி நெக்க²ம்மாபி⁴முக²ப்பவத்திதோ சித்தங் ஸங்ஹரதி ஸங்கி²பதி. விஸங் வா து³க்க²ங், தங் ஹரதி வஹதீதி அத்தோ². து³க்க²னிப்³ப³த்தகஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ஹேதுபா⁴வதோ விஸமூலா, விஸங் வா து³க்க²வேத³னாமூலங் ஏதிஸ்ஸாதி விஸமூலா. து³க்க²ஸமுத³யத்தா விஸங் ப²லங் ஏதிஸ்ஸாதி விஸப²லா. தண்ஹாய ரூபாதி³கஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸேவ பரிபோ⁴கோ³ ஹோதி, ந அமதஸ்ஸாதி ஸா ‘‘விஸபரிபோ⁴கா³’’தி வுத்தா. ஸப்³ப³த்த² நிருத்திவஸேன பத³ஸித்³தி⁴ வேதி³தப்³பா³. யோ பனெத்த² பதா⁴னோ அத்தோ², தங் த³ஸ்ஸேதுங் புன ‘‘விஸதா வா பனா’’திஆதி³ வுத்தங். இத்த²பா⁴வஞ்ஞதா²பா⁴வந்தி மனுஸ்ஸபா⁴வதே³வாதி³பா⁴வபூ⁴தங்.

    Saritānīti rāgavasena allāni. Taṃsampayuttapītivasena siniddhāni sinehitāni. Visatāti vitthatā. Rūpādīsu tebhūmakadhammesu byāpanavasena visaṭā. Purimavacanameva ta-kārassa ṭa-kāraṃ katvā vuttaṃ. Visālāti vipulā. Visakkatīti parisappati, sahati vā. Ratto hi rāgavatthunā pādena tāliyamānopi sahatīti. Osakkanaṃ, vipphandanaṃ vā visakkananti vadanti . Aniccādiṃ niccādito gaṇhantī visaṃvādikā hoti. Visaṃharatīti tathā tathā kāmesu ānisaṃsaṃ passantī vividhehākārehi nekkhammābhimukhappavattito cittaṃ saṃharati saṅkhipati. Visaṃ vā dukkhaṃ, taṃ harati vahatīti attho. Dukkhanibbattakassa kammassa hetubhāvato visamūlā, visaṃ vā dukkhavedanāmūlaṃ etissāti visamūlā. Dukkhasamudayattā visaṃ phalaṃ etissāti visaphalā. Taṇhāya rūpādikassa dukkhasseva paribhogo hoti, na amatassāti sā ‘‘visaparibhogā’’ti vuttā. Sabbattha niruttivasena padasiddhi veditabbā. Yo panettha padhāno attho, taṃ dassetuṃ puna ‘‘visatā vā panā’’tiādi vuttaṃ. Itthabhāvaññathābhāvanti manussabhāvadevādibhāvabhūtaṃ.

    பணிதா⁴னகவஸேனாதி சித்தஸ்ஸ ரூபாதீ³ஸு ட²பனகவஸேன. அஞ்ஞோபி ப³ந்து⁴ தண்ஹாய ஏவ ஹோதி, ஸோ பன அப³ந்து⁴பி ஹோதி. தண்ஹா பன நிச்சஸன்னிஸ்ஸிதாதி ‘‘பாடியேக்கோ ப³ந்தூ⁴’’தி வுத்தா. அஸனதோதி ப்³யாபனதோ பு⁴ஞ்ஜனதோ ச. தது³ப⁴யங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘அஜ்ஜொ²த்த²ரணதோ’’திஆதி³னா. ஆஸீஸனவஸேனாதி இச்ச²னவஸேன. அஞ்ஞேனாகாரேனாதி ஜப்பனாஜப்பிதத்தானங் ஜப்பாய அனஞ்ஞத்தத³ஸ்ஸனாகாரேன. சித்தங் பரியுட்டா²தீதி சித்தங் மூஸதி. மாரபாஸோதி மாரேன க³ஹிததாய ராகோ³ மாரபாஸோ.

    Paṇidhānakavasenāti cittassa rūpādīsu ṭhapanakavasena. Aññopi bandhu taṇhāya eva hoti, so pana abandhupi hoti. Taṇhā pana niccasannissitāti ‘‘pāṭiyekko bandhū’’ti vuttā. Asanatoti byāpanato bhuñjanato ca. Tadubhayaṃ dasseti ‘‘ajjhottharaṇato’’tiādinā. Āsīsanavasenāti icchanavasena. Aññenākārenāti jappanājappitattānaṃ jappāya anaññattadassanākārena. Cittaṃ pariyuṭṭhātīti cittaṃ mūsati. Mārapāsoti mārena gahitatāya rāgo mārapāso.

    1066. ஸங்கா²ரேஸு உப்பன்னோ கம்மபத²பே⁴த³ங் ந கரோதீதி ஏதேன ஸத்தேஸு உப்பன்னோ அட்டா²னகோபோ கரோதீதி விஞ்ஞாயதி. ‘‘அத்த²ங் மே நாசரி , ந சரதி, ந சரிஸ்ஸதி, பியஸ்ஸ மே மனாபஸ்ஸ அத்த²ங் நாசரி, ந சரதி, ந சரிஸ்ஸதி, அப்பியஸ்ஸ மே அமனாபஸ்ஸ அனத்த²ங் நாசரி, ந சரதி, ந சரிஸ்ஸதீ’’தி உப்பஜ்ஜமானோபி ஹி கோபோ அவத்து²ஸ்மிங் உப்பன்னத்தா அட்டா²னகோபோ ஏவ ப⁴விதுங் யுத்தோ. ஆகா⁴தெந்தோதி ஹனந்தோ. புனருத்திதோ³ஸோ படிஸேதி⁴தோதி தோ³ஸ-பத³ஸ்ஸ படிவிரோத⁴-பத³ஸ்ஸ ச த்³விக்க²த்துங் ஆக³தத்தா வுத்தங். படிக⁴ஸ்ஸ வா விஸேஸனத்த²ங் புப்³பே³ ‘‘படிவிரோதோ⁴’’தி, பதோ³ஸாதி³விஸேஸனத்த²ங் ‘‘தோ³ஸோ’’தி ச வுத்தங், து³ஸ்ஸனாதி³விஸேஸனத்த²ங் பச்சா² ‘‘தோ³ஸோ’’தி, விரோத⁴விஸேஸனத்த²ஞ்ச ‘‘படிவிரோதோ⁴’’தி வுத்தந்தி நத்தி² புனருத்திதோ³ஸோ.

    1066. Saṅkhāresu uppanno kammapathabhedaṃ na karotīti etena sattesu uppanno aṭṭhānakopo karotīti viññāyati. ‘‘Atthaṃ me nācari , na carati, na carissati, piyassa me manāpassa atthaṃ nācari, na carati, na carissati, appiyassa me amanāpassa anatthaṃ nācari, na carati, na carissatī’’ti uppajjamānopi hi kopo avatthusmiṃ uppannattā aṭṭhānakopo eva bhavituṃ yutto. Āghātentoti hananto. Punaruttidoso paṭisedhitoti dosa-padassa paṭivirodha-padassa ca dvikkhattuṃ āgatattā vuttaṃ. Paṭighassa vā visesanatthaṃ pubbe ‘‘paṭivirodho’’ti, padosādivisesanatthaṃ ‘‘doso’’ti ca vuttaṃ, dussanādivisesanatthaṃ pacchā ‘‘doso’’ti, virodhavisesanatthañca ‘‘paṭivirodho’’ti vuttanti natthi punaruttidoso.

    1091. அனித்³தா⁴ரிதபரிச்சே²தே³ த⁴ம்மானங் அத்தி²தாமத்ததீ³பகே மாதிகுத்³தே³ஸே அபரிச்சே²தே³ன ப³ஹுவசனேன உத்³தே³ஸோ கதோதி ப³ஹுவசனேனேவ புச்ச²தி – ‘‘கதமே த⁴ம்மா அப்பச்சயா’’தி. ஸபா⁴வஸங்கா²பரிச்சே²தா³தி³வஸேன ஹி த⁴ம்மே அஜானந்தஸ்ஸ வஸேன உத்³தே³ஸோ புச்சா² ச கரீயதீதி. தஸ்மா பரிச்சே²த³ங் அகத்வா உத்³தி³ட்டா² புச்சி²தா ச. இமேதி அஸங்க²ததா⁴துதோ உத்³த⁴ங் நத்தீ²தி தீ³பனத்த²ங் ஏகம்பி தங் நித்³தி³ஸித்வா ப³ஹுவசனேனேவ நிக³மனங் கதங் நித்³தே³ஸதோ புப்³பே³ போ³த⁴னெய்யஸ்ஸ அஜானநகாலங் உபாதா³ய.

    1091. Aniddhāritaparicchede dhammānaṃ atthitāmattadīpake mātikuddese aparicchedena bahuvacanena uddeso katoti bahuvacaneneva pucchati – ‘‘katame dhammā appaccayā’’ti. Sabhāvasaṅkhāparicchedādivasena hi dhamme ajānantassa vasena uddeso pucchā ca karīyatīti. Tasmā paricchedaṃ akatvā uddiṭṭhā pucchitā ca. Imeti asaṅkhatadhātuto uddhaṃ natthīti dīpanatthaṃ ekampi taṃ niddisitvā bahuvacaneneva nigamanaṃ kataṃ niddesato pubbe bodhaneyyassa ajānanakālaṃ upādāya.

    1101. கிங் பன நத்தி², கிங் தேன ந வுத்தாதி யோஜனா காதப்³பா³. இத³மேவ மனோவிஞ்ஞெய்யந்தி நியமாபா⁴வோ வவத்தா²னாபா⁴வோ. சக்கு²விஞ்ஞாணாதி³விஞ்ஞெய்யமேவ சக்கா²தி³விஞ்ஞெய்யந்தி பாளியங் வுத்தந்தி மனோவிஞ்ஞாணவிஞ்ஞெய்யேனபி மனோவிஞ்ஞெய்யேன ப⁴விதப்³ப³ந்தி கத்வா அட்ட²கதா²ய ‘‘கிங் பன மனோவிஞ்ஞாணேனா’’திஆதி³ வுத்தங். கேஹிசி விஞ்ஞெய்யா கேஹிசி அவிஞ்ஞெய்யாதி இத³ங் காமாவசரங் மனோவிஞ்ஞாணங் ஆரம்மணாதி³வஸேன பி⁴ந்தி³த்வா யோஜேதப்³ப³ங். ரூபாவசராதி³ஆரம்மணேன ஹி காமாவசரமனோவிஞ்ஞாணேன ரூபராகா³தி³ஸம்பயுத்தேன ச காமாவசரத⁴ம்மா ந விஞ்ஞெய்யா, இதரேன ச விஞ்ஞெய்யா. ஏவங் காமாவசரானமேவ ஆரம்மணானங் கேஸஞ்சி ஸத்³தா³தீ³னங் ரூபாரம்மணாதீ³ஹி அவிஞ்ஞெய்யதா விஞ்ஞெய்யதா ச யோஜேதப்³பா³, ததா² த்³வாரபே⁴த³வஸேன. அத² வா ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தஸந்தீரணங் இட்டா²ரம்மணமேவாதி இதரங் தேன ந விஞ்ஞெய்யங். ஏவங் உபெக்கா²ஸஹக³தே குஸலவிபாகே அகுஸலவிபாகே சாதி ஸப்³ப³த்த² யதா²யோக³ங் யோஜேதப்³ப³ங். ரூபாவசராத³யோ காமாவசரவிபாகாதீ³ஹி அவிஞ்ஞெய்யா, கேசிதே³வ விஞ்ஞெய்யா அரூபாவசரேஹீதி யோஜேதப்³ப³ங் அனுவத்தமானத்தா. நிப்³பா³னேன அவிஞ்ஞெய்யத்தாதி ‘‘கேஹிசி அவிஞ்ஞெய்யா’’தி இமஸ்ஸ பத³ஸ்ஸ அத்த²ஸம்ப⁴வமத்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந நிப்³பா³னஸ்ஸ அனுவத்தமானமனோவிஞ்ஞாணபா⁴வதோ.

    1101. Kiṃ pana natthi, kiṃ tena na vuttāti yojanā kātabbā. Idameva manoviññeyyanti niyamābhāvo vavatthānābhāvo. Cakkhuviññāṇādiviññeyyameva cakkhādiviññeyyanti pāḷiyaṃ vuttanti manoviññāṇaviññeyyenapi manoviññeyyena bhavitabbanti katvā aṭṭhakathāya ‘‘kiṃ pana manoviññāṇenā’’tiādi vuttaṃ. Kehici viññeyyā kehici aviññeyyāti idaṃ kāmāvacaraṃ manoviññāṇaṃ ārammaṇādivasena bhinditvā yojetabbaṃ. Rūpāvacarādiārammaṇena hi kāmāvacaramanoviññāṇena rūparāgādisampayuttena ca kāmāvacaradhammā na viññeyyā, itarena ca viññeyyā. Evaṃ kāmāvacarānameva ārammaṇānaṃ kesañci saddādīnaṃ rūpārammaṇādīhi aviññeyyatā viññeyyatā ca yojetabbā, tathā dvārabhedavasena. Atha vā somanassasahagatasantīraṇaṃ iṭṭhārammaṇamevāti itaraṃ tena na viññeyyaṃ. Evaṃ upekkhāsahagate kusalavipāke akusalavipāke cāti sabbattha yathāyogaṃ yojetabbaṃ. Rūpāvacarādayo kāmāvacaravipākādīhi aviññeyyā, kecideva viññeyyā arūpāvacarehīti yojetabbaṃ anuvattamānattā. Nibbānena aviññeyyattāti ‘‘kehici aviññeyyā’’ti imassa padassa atthasambhavamattaṃ sandhāya vuttaṃ, na nibbānassa anuvattamānamanoviññāṇabhāvato.

    1102. பஞ்சகாமகு³ணிகராகோ³தி உக்கட்ட²வஸேன வுத்தங். ப⁴வாஸவங் ட²பெத்வா ஸப்³போ³ லோபோ⁴ காமாஸவோதி யுத்தங் ஸியா. ஸஸ்ஸததி³ட்டி²ஸஹக³தோ ராகோ³ ப⁴வதி³ட்டி²ஸம்பயுத்தத்தா ‘‘ப⁴வாஸவோ’’தி அட்ட²கதா²யங் வுத்தோ. ப⁴வாஸவோ பன ‘‘தி³ட்டி²க³தவிப்பயுத்தேஸு ஏவ உப்பஜ்ஜதீ’’தி பாளியங் வுத்தோ. ஸோபி ராகோ³ காமாஸவோ ப⁴விதுங் யுத்தோ. தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகது³க்கா²னங் காரணபூ⁴தா காமாஸவாத³யோபி த்³விதா⁴ வுத்தா.

    1102. Pañcakāmaguṇikarāgoti ukkaṭṭhavasena vuttaṃ. Bhavāsavaṃ ṭhapetvā sabbo lobho kāmāsavoti yuttaṃ siyā. Sassatadiṭṭhisahagato rāgo bhavadiṭṭhisampayuttattā ‘‘bhavāsavo’’ti aṭṭhakathāyaṃ vutto. Bhavāsavo pana ‘‘diṭṭhigatavippayuttesu eva uppajjatī’’ti pāḷiyaṃ vutto. Sopi rāgo kāmāsavo bhavituṃ yutto. Diṭṭhadhammikasamparāyikadukkhānaṃ kāraṇabhūtā kāmāsavādayopi dvidhā vuttā.

    1103. காமாஸவனித்³தே³ஸே ச காமேஸூதி காமராக³தி³ட்டி²ராகா³தி³ஆரம்மணபூ⁴தேஸு தேபூ⁴மகேஸு வத்து²காமேஸூதி அத்தோ² ஸம்ப⁴வதி. தத்த² ஹி உப்பஜ்ஜமானா ஸா தண்ஹா ஸப்³பா³பி ந காமச்ச²ந்தா³தி³னாமங் ந லப⁴தீதி. கத்துகம்யதாச²ந்தோ³ அகுஸலேபி உப்பஜ்ஜதி, ந பன த⁴ம்மச்ச²ந்தோ³.

    1103. Kāmāsavaniddese ca kāmesūti kāmarāgadiṭṭhirāgādiārammaṇabhūtesu tebhūmakesu vatthukāmesūti attho sambhavati. Tattha hi uppajjamānā sā taṇhā sabbāpi na kāmacchandādināmaṃ na labhatīti. Kattukamyatāchando akusalepi uppajjati, na pana dhammacchando.

    1105. அஞ்ஞங் ஜீவந்தி க³ஹணங் யதி³பி உபாதா³னக்க²ந்தெ⁴ஸ்வேவ பவத்ததி, ரூபே…பே॰… விஞ்ஞாணே வா பன ந பதிட்டா²தி. ததோ அஞ்ஞங் கத்வா ஜீவங் க³ண்ஹாதீதி ஸஸ்ஸததி³ட்டி² ஹோதீதி. ப்³ரஹ்மாதி³ங் ஏகச்சங் அத்தானங் ‘‘ஹோதீ’’தி நிச்சதோ அஞ்ஞஞ்ச ‘‘ந ஹோதீ’’தி அனிச்சதோ க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ‘‘ஹோதி ச ந ச ஹோதீ’’தி ஏகச்சஸஸ்ஸததி³ட்டி². ‘‘ஹோதீ’’தி ச புட்டே² ‘‘நேவா’’தி, ‘‘ந ஹோதீ’’தி ச புட்டே² ‘‘ந’’இதி ஸப்³ப³த்த² படிக்கி²பந்தஸ்ஸ அமராவிக்கே²பதி³ட்டி², அமரா அனுபச்சே²தா³, அமரமச்ச²ஸதி³ஸீ வா விக்கே²பதி³ட்டீ²தி அத்தோ².

    1105. Aññaṃ jīvanti gahaṇaṃ yadipi upādānakkhandhesveva pavattati, rūpe…pe… viññāṇe vā pana na patiṭṭhāti. Tato aññaṃ katvā jīvaṃ gaṇhātīti sassatadiṭṭhi hotīti. Brahmādiṃ ekaccaṃ attānaṃ ‘‘hotī’’ti niccato aññañca ‘‘na hotī’’ti aniccato gaṇhantassa ‘‘hoti ca na ca hotī’’ti ekaccasassatadiṭṭhi. ‘‘Hotī’’ti ca puṭṭhe ‘‘nevā’’ti, ‘‘na hotī’’ti ca puṭṭhe ‘‘na’’iti sabbattha paṭikkhipantassa amarāvikkhepadiṭṭhi, amarā anupacchedā, amaramacchasadisī vā vikkhepadiṭṭhīti attho.

    பஞ்சகாமகு³ணிகோ ராகோ³ காமாஸவோதி வுத்தோதி கத்வா ப்³ரஹ்மானங் விமானாதீ³ஸு ராக³ஸ்ஸ தி³ட்டி²ராக³ஸ்ஸ ச காமாஸவபா⁴வங் படிக்கி²பதி. யதி³ பன லோபோ⁴ காமாஸவப⁴வாஸவவினிமுத்தோ அத்தி², ஸோ யதா³ தி³ட்டி²க³தவிப்பயுத்தேஸு உப்பஜ்ஜதி, ததா³ தேன ஸம்பயுத்தோ அவிஜ்ஜாஸவோ ஆஸவவிப்பயுத்தோதி தோ³மனஸ்ஸவிசிகிச்சு²த்³த⁴ச்சஸம்பயுத்தஸ்ஸ விய தஸ்ஸபி ஆஸவவிப்பயுத்ததா வத்தப்³பா³ ஸியா ‘‘சதூஸு தி³ட்டி²க³தவிப்பயுத்தேஸு லோப⁴ஸஹக³தேஸு சித்துப்பாதே³ஸு உப்பன்னோ மோஹோ ஸியா ஆஸவஸம்பயுத்தோ ஸியா ஆஸவவிப்பயுத்தோ’’தி. ‘‘காமாஸவோ அட்ட²ஸு லோப⁴ஸஹக³தேஸு சித்துப்பாதே³ஸு உப்பஜ்ஜதீ’’தி, ‘‘காமாஸவங் படிச்ச தி³ட்டா²ஸவோ அவிஜ்ஜாஸவோ’’தி (பட்டா²॰ 3.3.1) ச வசனதோ தி³ட்டி²ஸஹக³தோ ராகோ³ காமாஸவோ ந ஹோதீதி ந ஸக்கா வத்துங். கிலேஸபடிபாடியாபி ஆஹரிதுங் வட்டதீதி ஆஸவானங் வசனங் பஹாதப்³ப³த³ஸ்ஸனத்த²ந்தி கத்வா தே பஹானே ஆஹரியமானா பஹாதப்³பா³னம்பி தேஸங் கிலேஸானங் உத்³தே³ஸக்கமேன ஆஹரிதுங் வட்டந்தி பஜஹனகானங் மக்³கா³னம்பீதி அத்தோ².

    Pañcakāmaguṇiko rāgo kāmāsavoti vuttoti katvā brahmānaṃ vimānādīsu rāgassa diṭṭhirāgassa ca kāmāsavabhāvaṃ paṭikkhipati. Yadi pana lobho kāmāsavabhavāsavavinimutto atthi, so yadā diṭṭhigatavippayuttesu uppajjati, tadā tena sampayutto avijjāsavo āsavavippayuttoti domanassavicikicchuddhaccasampayuttassa viya tassapi āsavavippayuttatā vattabbā siyā ‘‘catūsu diṭṭhigatavippayuttesu lobhasahagatesu cittuppādesu uppanno moho siyā āsavasampayutto siyā āsavavippayutto’’ti. ‘‘Kāmāsavo aṭṭhasu lobhasahagatesu cittuppādesu uppajjatī’’ti, ‘‘kāmāsavaṃ paṭicca diṭṭhāsavo avijjāsavo’’ti (paṭṭhā. 3.3.1) ca vacanato diṭṭhisahagato rāgo kāmāsavo na hotīti na sakkā vattuṃ. Kilesapaṭipāṭiyāpi āharituṃ vaṭṭatīti āsavānaṃ vacanaṃ pahātabbadassanatthanti katvā te pahāne āhariyamānā pahātabbānampi tesaṃ kilesānaṃ uddesakkamena āharituṃ vaṭṭanti pajahanakānaṃ maggānampīti attho.

    1121. பட²மகமானபா⁴ஜனீயேதி ‘‘ஸெய்யோஹமஸ்மீ’’தி மானஸ்ஸ நித்³தே³ஸே. தத்த² ஹி ‘‘ஏகச்சோ ஜாதியா வா கொ³த்தேன வா கோலபுத்தியேன வா வண்ணபொக்க²ரதாய வா த⁴னேன வா அஜ்ஜே²னேன வா கம்மாயதனேன வா ஸிப்பாயதனேன வா விஜ்ஜாட்டா²னேன வா ஸுதேன வா படிபா⁴னேன வா அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேன வா வத்து²னா மானங் ஜப்பேதி, யோ ஏவரூபோ மானோ மஞ்ஞனா…பே॰… கேதுகம்யதா சித்தஸ்ஸா’’தி (விப⁴॰ 866) ஸெய்யஸ்ஸ ஸதி³ஸஸ்ஸ ஹீனஸ்ஸ ச பவத்தமானோ புக்³க³லவிஸேஸங் அனாமஸித்வா ஸெய்யமானோ விப⁴த்தோதி இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஏகோ மானோ திண்ணங் ஜனானங் உப்பஜ்ஜதீதி கதி²தோ’’தி ஆஹ. ந கேவலஞ்சாயங் பட²மகமானபா⁴ஜனீயே ஏவ ஏவங் கதி²தோ, து³தியகததியகமானபா⁴ஜனீயேபி கதி²தோ ஏவாதி நித³ஸ்ஸனமத்த²ங் ஏதங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். அத² வா புக்³க³லே அனிஸ்ஸாய வுத்தானங் திண்ணம்பி மானானங் பா⁴ஜனீயங் ‘‘பட²மகமானபா⁴ஜனீயே’’தி ஆஹ. ஸெய்யஸ்ஸ ‘‘ஸெய்யோஹமஸ்மீதி மானோ’’திஆதீ³னஞ்ஹி புக்³க³லங் ஆமஸித்வா வுத்தானங் நவன்னங் மானானங் பா⁴ஜனீயங் து³தியகமானபா⁴ஜனீயங் ஹோதி, தஸ்ஸ மானராஸிஸ்ஸ புக்³க³லங் அனாமஸித்வா வுத்தமானராஸிதோ து³தியததியகத்தாதி, அதா²பி ச யதா²வுத்தே து³தியகமானபா⁴ஜனீயே ‘‘ஏகேகஸ்ஸ தயோ தயோ மானா உப்பஜ்ஜந்தீதி கதி²த’’ந்தி இத⁴ வுத்தாய அத்த²வண்ணனாய ஸமானத³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘பட²மகமானபா⁴ஜனீயே’’தி வுத்தங். ஸோ ஏவ மானோ இதா⁴க³தோதி தத்த² கதி²தோ ஏவ அத்தோ² யுஜ்ஜதீதி அதி⁴ப்பாயோ. மானகரணவஸேனாதி ‘‘ஸெய்யோ’’திஆதி³கிச்சகரணவஸேன. அபராபரே உபாதா³யாதி இத³ங் புரிமபுரிமா மானா அபராபரே உபனிஸ்ஸயபா⁴வேன தே உப்பாதெ³ந்தா அச்சுக்³க³ச்ச²ந்தீதி இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். கேதுகம்யதாசித்தங் அச்சுக்³க³தபா⁴வங் க³ச்ச²தீதி கத்வா சித்தேனேவ விஸேஸிதங்.

    1121. Paṭhamakamānabhājanīyeti ‘‘seyyohamasmī’’ti mānassa niddese. Tattha hi ‘‘ekacco jātiyā vā gottena vā kolaputtiyena vā vaṇṇapokkharatāya vā dhanena vā ajjhenena vā kammāyatanena vā sippāyatanena vā vijjāṭṭhānena vā sutena vā paṭibhānena vā aññataraññatarena vā vatthunā mānaṃ jappeti, yo evarūpo māno maññanā…pe… ketukamyatā cittassā’’ti (vibha. 866) seyyassa sadisassa hīnassa ca pavattamāno puggalavisesaṃ anāmasitvā seyyamāno vibhattoti imamatthaṃ sandhāya ‘‘eko māno tiṇṇaṃ janānaṃ uppajjatīti kathito’’ti āha. Na kevalañcāyaṃ paṭhamakamānabhājanīye eva evaṃ kathito, dutiyakatatiyakamānabhājanīyepi kathito evāti nidassanamatthaṃ etaṃ daṭṭhabbaṃ. Atha vā puggale anissāya vuttānaṃ tiṇṇampi mānānaṃ bhājanīyaṃ ‘‘paṭhamakamānabhājanīye’’ti āha. Seyyassa ‘‘seyyohamasmīti māno’’tiādīnañhi puggalaṃ āmasitvā vuttānaṃ navannaṃ mānānaṃ bhājanīyaṃ dutiyakamānabhājanīyaṃ hoti, tassa mānarāsissa puggalaṃ anāmasitvā vuttamānarāsito dutiyatatiyakattāti, athāpi ca yathāvutte dutiyakamānabhājanīye ‘‘ekekassa tayo tayo mānā uppajjantīti kathita’’nti idha vuttāya atthavaṇṇanāya samānadassanatthaṃ ‘‘paṭhamakamānabhājanīye’’ti vuttaṃ. So eva māno idhāgatoti tattha kathito eva attho yujjatīti adhippāyo. Mānakaraṇavasenāti ‘‘seyyo’’tiādikiccakaraṇavasena. Aparāpare upādāyāti idaṃ purimapurimā mānā aparāpare upanissayabhāvena te uppādentā accuggacchantīti imamatthaṃ sandhāya vuttaṃ. Ketukamyatācittaṃ accuggatabhāvaṃ gacchatīti katvā citteneva visesitaṃ.

    1126. அக்க²மனபா⁴வப்பகாஸனங் கி²ய்யனங். மனேன பியகரணந்தி ஏவங்பகாரங் பூஜனங் மானநந்தி வுச்சதீதி அத்தோ². இஸ்ஸாகரணவஸேனாதி லாபா⁴தி³அக்க²மனகிச்சவஸேன.

    1126. Akkhamanabhāvappakāsanaṃ khiyyanaṃ. Manena piyakaraṇanti evaṃpakāraṃ pūjanaṃ mānananti vuccatīti attho. Issākaraṇavasenāti lābhādiakkhamanakiccavasena.

    1127. அரியஸாவகாதி வசனங் ‘‘அரியஸாவகானங்யேவ படிவேதோ⁴ அத்தி², தே ச தங் ந மச்ச²ராயந்தீ’’தி படிவேத⁴த⁴ம்மே மச்ச²ரியாபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங். க³ந்தோ²தி பாளி. கதா²மக்³கோ³தி அட்ட²கதா²பப³ந்தோ⁴. த⁴ம்மந்தரந்தி குஸலாதி³த⁴ம்மங் பி⁴ந்தி³த்வா அகுஸலாதி³ங் அத்தனோ லோலதாய ததா²க³தபா⁴ஸிதங் தித்தி²யபா⁴ஸிதங் வா கரொந்தோ ஆலோலெஸ்ஸதி. அத்தானங் ஆவிகத்வாதி அத்தானங் அஞ்ஞதா² ஸந்தங் அஞ்ஞதா² பவேத³யித்வா. யோ பனாதி தித்தி²யோ க³ஹட்டோ² வா அத்தனோ ஸமயஸ்ஸ ஸதோ³ஸபா⁴வங் த³ட்டு²ங் அனிச்ச²ந்தோ அஞ்ஞாணேன அபி⁴னிவேஸேன வா.

    1127. Ariyasāvakāti vacanaṃ ‘‘ariyasāvakānaṃyeva paṭivedho atthi, te ca taṃ na maccharāyantī’’ti paṭivedhadhamme macchariyābhāvadassanatthaṃ. Ganthoti pāḷi. Kathāmaggoti aṭṭhakathāpabandho. Dhammantaranti kusalādidhammaṃ bhinditvā akusalādiṃ attano lolatāya tathāgatabhāsitaṃ titthiyabhāsitaṃ vā karonto ālolessati. Attānaṃ āvikatvāti attānaṃ aññathā santaṃ aññathā pavedayitvā. Yo panāti titthiyo gahaṭṭho vā attano samayassa sadosabhāvaṃ daṭṭhuṃ anicchanto aññāṇena abhinivesena vā.

    ப்³யாபிதுமனிச்சோ²தி விவிச்சோ², தஸ்ஸ பா⁴வோ வேவிச்ச²ங். அனாத³ரோதி மச்ச²ரியேன தா³னே ஆத³ரரஹிதோ. கடச்சு²னா கா³ஹோ ப⁴த்தஸ்ஸ கடச்சு²க்³கா³ஹோ, கடச்சு²க்³கா³ஹோ விய கடச்சு²க்³கா³ஹோ. யதா² ஹி கடச்சு²க்³கா³ஹோ யதா²வுத்தே ப⁴த்தே ந ஸங்பஸாரயதி, ஏவங் மச்ச²ரியம்பி ஆவாஸாதீ³ஸூதி. க³ய்ஹதி ஏதேனாதி வா கா³ஹோ, கடச்சு² ஏவ கா³ஹோ கடச்சு²க்³கா³ஹோ. ஸோ யதா² ஸங்குடிதக்³கோ³ ந ஸங்பஸாரயதி, ஏவங் மச்ச²ரியம்பீதி. ஆவரித்வா க³ஹிதங் அக்³க³ஹிதங், தஸ்ஸ பா⁴வோ அக்³க³ஹிதத்தங், மச்ச²ரியங். ‘‘ஆவாஸாதி³ பரேஹி ஸாதா⁴ரணமஸாதா⁴ரணங் வா மய்ஹேவ ஹோதூ’’தி பவத்திவஸேன அத்தஸம்பத்திக்³க³ஹணலக்க²ணதா, ‘‘மா அஞ்ஞஸ்ஸா’’தி பவத்திவஸேன அத்தஸம்பத்தினிகூ³ஹணலக்க²ணதா ச யோஜேதப்³பா³. யங் பன ‘‘பரஸந்தகங் க³ண்ஹிதுகாமோ’’தி வுத்தங், தங் மச்ச²ரியஸ்ஸ பரஸந்தகலோப⁴ஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். யதி³ ஹி தங் மச்ச²ரியப்பவத்தித³ஸ்ஸனங், பரஸம்பத்திக்³க³ஹணலக்க²ணதா ச வத்தப்³பா³ ஸியாதி.

    Byāpitumanicchoti viviccho, tassa bhāvo vevicchaṃ. Anādaroti macchariyena dāne ādararahito. Kaṭacchunā gāho bhattassa kaṭacchuggāho, kaṭacchuggāho viya kaṭacchuggāho. Yathā hi kaṭacchuggāho yathāvutte bhatte na saṃpasārayati, evaṃ macchariyampi āvāsādīsūti. Gayhati etenāti vā gāho, kaṭacchu eva gāho kaṭacchuggāho. So yathā saṅkuṭitaggo na saṃpasārayati, evaṃ macchariyampīti. Āvaritvā gahitaṃ aggahitaṃ, tassa bhāvo aggahitattaṃ, macchariyaṃ. ‘‘Āvāsādi parehi sādhāraṇamasādhāraṇaṃ vā mayheva hotū’’ti pavattivasena attasampattiggahaṇalakkhaṇatā, ‘‘mā aññassā’’ti pavattivasena attasampattinigūhaṇalakkhaṇatā ca yojetabbā. Yaṃ pana ‘‘parasantakaṃ gaṇhitukāmo’’ti vuttaṃ, taṃ macchariyassa parasantakalobhassa upanissayabhāvaṃ dassetuṃ vuttanti daṭṭhabbaṃ. Yadi hi taṃ macchariyappavattidassanaṃ, parasampattiggahaṇalakkhaṇatā ca vattabbā siyāti.

    1140. அபி⁴ஜ்ஜா²காமராகா³னங் விஸேஸோ ஆஸவத்³வயஏகாஸவபா⁴வோ ஸியா, நஅபி⁴ஜ்ஜா²ய நோஆஸவபா⁴வோ சாதி நோஆஸவலோப⁴ஸ்ஸ ஸப்³பா⁴வோ விசாரேதப்³போ³. ந ஹி அத்தி² ‘‘ஆஸவோ ச நோஆஸவோ ச த⁴ம்மா ஆஸவஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஆஸவஸ்ஸ ச நோஆஸவஸ்ஸ ச த⁴ம்மஸ்ஸ ஹேதுபச்சயேன பச்சயோ’’தி ஸத்தமோ ச நவமோ ச பஞ்ஹோ. க³ணனாய ச ‘‘ஹேதுயா ஸத்தா’’தி வுத்தங், ந ‘‘நவா’’தி. தி³ட்டி²ஸம்பயுத்தே பன லோபே⁴ நோஆஸவே விஜ்ஜமானே ஸத்தமனவமாபி பஞ்ஹவிஸ்ஸஜ்ஜனங் லபெ⁴ய்யுங், க³ணனா ச ‘‘ஹேதுயா நவா’’தி வத்தப்³பா³ ஸியா. தி³ட்டி²விப்பயுத்தே ச லோபே⁴ நோஆஸவே விஜ்ஜமானே புப்³பே³ த³ஸ்ஸிதோ தோ³ஸோதி.

    1140. Abhijjhākāmarāgānaṃ viseso āsavadvayaekāsavabhāvo siyā, naabhijjhāya noāsavabhāvo cāti noāsavalobhassa sabbhāvo vicāretabbo. Na hi atthi ‘‘āsavo ca noāsavo ca dhammā āsavassa dhammassa āsavassa ca noāsavassa ca dhammassa hetupaccayena paccayo’’ti sattamo ca navamo ca pañho. Gaṇanāya ca ‘‘hetuyā sattā’’ti vuttaṃ, na ‘‘navā’’ti. Diṭṭhisampayutte pana lobhe noāsave vijjamāne sattamanavamāpi pañhavissajjanaṃ labheyyuṃ, gaṇanā ca ‘‘hetuyā navā’’ti vattabbā siyā. Diṭṭhivippayutte ca lobhe noāsave vijjamāne pubbe dassito dosoti.

    1159. காமச்ச²ந்த³னீவரணனித்³தே³ஸே காமேஸூதி தேபூ⁴மகேஸு ஸாஸவேஸு ஸப்³பே³ஸு வத்து²காமேஸு. ஸப்³போ³ ஹி லோபோ⁴ காமச்ச²ந்த³னீவரணங். தேனேவ தஸ்ஸ ஆருப்பே உப்பத்தி வுத்தா ‘‘நீவரணங் த⁴ம்மங் படிச்ச நீவரணோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜதி ந புரேஜாதபச்சயா. ஆருப்பே காமச்ச²ந்த³னீவரணங் படிச்ச உத்³த⁴ச்சனீவரணங் அவிஜ்ஜானீவரணங். ஆருப்பே காமச்ச²ந்த³னீவரணங் படிச்ச தி²னமித்³த⁴னீவரணங் உத்³த⁴ச்சனீவரணங் அவிஜ்ஜானீவரண’’ந்தி (பட்டா²॰ 3.8.1).

    1159. Kāmacchandanīvaraṇaniddese kāmesūti tebhūmakesu sāsavesu sabbesu vatthukāmesu. Sabbo hi lobho kāmacchandanīvaraṇaṃ. Teneva tassa āruppe uppatti vuttā ‘‘nīvaraṇaṃ dhammaṃ paṭicca nīvaraṇo dhammo uppajjati na purejātapaccayā. Āruppe kāmacchandanīvaraṇaṃ paṭicca uddhaccanīvaraṇaṃ avijjānīvaraṇaṃ. Āruppe kāmacchandanīvaraṇaṃ paṭicca thinamiddhanīvaraṇaṃ uddhaccanīvaraṇaṃ avijjānīvaraṇa’’nti (paṭṭhā. 3.8.1).

    1162. இரியாபதி²கசித்தந்தி இரியாபதூ²பத்த²ம்ப⁴கங் அட்ட²பஞ்ஞாஸவித⁴ங் சித்தங். தத்த² பன ப³லவதி²னமித்³த⁴ஸஹக³தங் சித்தங் ‘‘இரியாபத²ங் ஸந்தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்த’’ந்தி வுத்தங். ஓலீயதீதி ஓலம்ப³தி.

    1162. Iriyāpathikacittanti iriyāpathūpatthambhakaṃ aṭṭhapaññāsavidhaṃ cittaṃ. Tattha pana balavathinamiddhasahagataṃ cittaṃ ‘‘iriyāpathaṃ sandhāretuṃ asakkonta’’nti vuttaṃ. Olīyatīti olambati.

    1163. ஓனய்ஹதீதி சா²தே³தி, அவத்த²ரதி வா. நானாரம்மணேஸு பவத்தினிவாரணேன, விப்பா²ரிகதானிவாரணேனேவ வா அந்தோஸமோரோதோ⁴. ஏகச்சானந்தி ஸிரீஸாதி³ருக்கா²னங். ரூபகாயேனேவ ஸியுங், தேன ஸுக²ப்படிஸங்வேத³னநிப்³பா³னஸச்சி²கிரியானங் ரூபதாபத்தி ஸியாதி அதி⁴ப்பாயோ. தஸ்மாதி ‘‘காயஸ்ஸா’’தி வசனஸ்ஸ ரூபத்தாஸாத⁴கத்தா. ந ஹி நாமகாயோ ஸுபதீதி இத³ங் தி²னமித்³த⁴ஸமுட்டி²தரூபேஹி ரூபகாயஸ்ஸ க³ருபா⁴வப்பத்தங் அங்க³பச்சங்கா³தீ³னங் ஸங்ஸீத³னங் ஸொப்பந்தி ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந ஜாக³ரணசித்தரஹிதங் ப⁴வங்க³ஸந்ததிந்தி. தஸ்ஸ ப²லத்தாதி ப²லூபசாரேன இந்த்³ரியங் விய மித்³த⁴ங் த³ஸ்ஸேதுங் மித்³த⁴ஸ்ஸ ப²லத்தா இந்த்³ரியனித்³தே³ஸே விய லிங்கா³தீ³னி மித்³த⁴னித்³தே³ஸேபி ஸொப்பாதீ³னி வுத்தானீதி அத்தோ².

    1163. Onayhatīti chādeti, avattharati vā. Nānārammaṇesu pavattinivāraṇena, vipphārikatānivāraṇeneva vā antosamorodho. Ekaccānanti sirīsādirukkhānaṃ. Rūpakāyeneva siyuṃ, tena sukhappaṭisaṃvedananibbānasacchikiriyānaṃ rūpatāpatti siyāti adhippāyo. Tasmāti ‘‘kāyassā’’ti vacanassa rūpattāsādhakattā. Na hi nāmakāyo supatīti idaṃ thinamiddhasamuṭṭhitarūpehi rūpakāyassa garubhāvappattaṃ aṅgapaccaṅgādīnaṃ saṃsīdanaṃ soppanti sandhāya vuttaṃ, na jāgaraṇacittarahitaṃ bhavaṅgasantatinti. Tassa phalattāti phalūpacārena indriyaṃ viya middhaṃ dassetuṃ middhassa phalattā indriyaniddese viya liṅgādīni middhaniddesepi soppādīni vuttānīti attho.

    ரூபகாயஸ்ஸ அந்தோஸமோரோதோ⁴ நத்தீ²தி ஸோ நாமகாயே வுத்தோதி விஞ்ஞாயதி. தேன ஸஹ வுத்தா ஓனாஹபரியோனாஹா ச. ரூபகாயஸ்ஸ வா விப்பா²ரிகாவிப்பா²ரிகபா⁴வோ நாம அத்தனோ ஸபா⁴வேன நத்தி², நாமகாயஸ்ஸ நாமகாயே விப்பா²ரிகே லஹுகோ, அவிப்பா²ரிகே க³ருகோதி அவிப்பா²ரிகபா⁴வேன ஓனாஹனாதி³ நாமகாயஸ்ஸேவ ஹோதீதி ஓனாஹனாத³யோபி நாமகாயே விஞ்ஞாயந்தி. தேனாஹ ‘‘ந ஹி ரூபங் நாமகாயஸ்ஸ ஓனாஹோ…பே॰… ஹோதீ’’தி. ஆவரணபா⁴வோ விய ஹி ஓனாஹனாதி³பா⁴வோபி நாமகாயஸ்ஸேவ ஹோதீதி. இதரோ அதி⁴ப்பாயங் அஜானந்தோ மேகா⁴தீ³ஹி ரூபேஹி ரூபானங் ஓனாஹனாதி³ங் பஸ்ஸந்தோ ‘‘நனு சா’’திஆதி³மாஹ. யதி³ ஏவந்தி யதி³ ரூபஸ்ஸ ஓனாஹனாதி³தா ஸித்³தா⁴, அரூபஸ்ஸ ந ஸியா , ஸேதுப³ந்தா⁴தீ³ஸு ரூபஸ்ஸ ஆவரணங் தி³ட்ட²ந்தி ஆவரணம்பி அரூபஸ்ஸ ந ப⁴வெய்யாதி அத்தோ².

    Rūpakāyassa antosamorodho natthīti so nāmakāye vuttoti viññāyati. Tena saha vuttā onāhapariyonāhā ca. Rūpakāyassa vā vipphārikāvipphārikabhāvo nāma attano sabhāvena natthi, nāmakāyassa nāmakāye vipphārike lahuko, avipphārike garukoti avipphārikabhāvena onāhanādi nāmakāyasseva hotīti onāhanādayopi nāmakāye viññāyanti. Tenāha ‘‘na hi rūpaṃ nāmakāyassa onāho…pe… hotī’’ti. Āvaraṇabhāvo viya hi onāhanādibhāvopi nāmakāyasseva hotīti. Itaro adhippāyaṃ ajānanto meghādīhi rūpehi rūpānaṃ onāhanādiṃ passanto ‘‘nanu cā’’tiādimāha. Yadi evanti yadi rūpassa onāhanāditā siddhā, arūpassa na siyā , setubandhādīsu rūpassa āvaraṇaṃ diṭṭhanti āvaraṇampi arūpassa na bhaveyyāti attho.

    ஸுராமேரயபானங் அகுஸலந்தி கத்வா யுத்தோ தஸ்ஸ உபக்கிலேஸபா⁴வோ, ஸுரா…பே॰… பமாத³ட்டா²னானுயோக³ஸ்ஸ ச அகுஸலத்தா பஞ்ஞாய து³ப்³ப³லீகரணபா⁴வோ யுத்தோ, ததா²பி பரஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயங் அனுஜானித்வா ஸுராமேரயஸ்ஸ உபக்கிலேஸதா பஞ்ஞாய து³ப்³ப³லீகரணதா ச உபக்கிலேஸானங் பஞ்ஞாய து³ப்³ப³லீகரணானஞ்ச பச்சயத்தா ப²லவோஹாரேன வுத்தாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ந, பச்சயனித்³தே³ஸதோ’’தி. ஏவமேவ கோ²தி யதா² ஜாதரூபஸ்ஸ அயோ லோஹங் திபு ஸீஸங் ஸஜ்ஜந்தி பஞ்சுபக்கிலேஸேஹி உபக்கிலிட்ட²ங் ஜாதரூபங் ந சேவ முது³ ஹோதி, ந ச கம்மனியங், ந ச பப⁴ஸ்ஸரங் பப⁴ங்கு³ ச, ந ச ஸம்மா உபேதி கம்மாய, ஏவமேவ. பச்சயனித்³தே³ஸதோதி உபக்கிலேஸபஞ்ஞாது³ப்³ப³லீகரணானங் பச்சயபா⁴வனித்³தே³ஸதோ, பச்சயே ப²லனித்³தே³ஸதோதி அத்தோ². ஸயமேவ கிலேஸோ உபக்கிலேஸனித்³தே³ஸேஸு நித்³தி³ட்டோ²தி அதி⁴ப்பாயோ.

    Surāmerayapānaṃ akusalanti katvā yutto tassa upakkilesabhāvo, surā…pe… pamādaṭṭhānānuyogassa ca akusalattā paññāya dubbalīkaraṇabhāvo yutto, tathāpi parassa adhippāyaṃ anujānitvā surāmerayassa upakkilesatā paññāya dubbalīkaraṇatā ca upakkilesānaṃ paññāya dubbalīkaraṇānañca paccayattā phalavohārena vuttāti dassento āha ‘‘na, paccayaniddesato’’ti. Evameva khoti yathā jātarūpassa ayo lohaṃ tipu sīsaṃ sajjanti pañcupakkilesehi upakkiliṭṭhaṃ jātarūpaṃ na ceva mudu hoti, na ca kammaniyaṃ, na ca pabhassaraṃ pabhaṅgu ca, na ca sammā upeti kammāya, evameva. Paccayaniddesatoti upakkilesapaññādubbalīkaraṇānaṃ paccayabhāvaniddesato, paccaye phalaniddesatoti attho. Sayameva kileso upakkilesaniddesesu niddiṭṭhoti adhippāyo.

    நீவரணங் ஹுத்வாவ நீவரணஸம்பயுத்தே த³ஸ்ஸியமானே ந நீவரணதாத³ஸ்ஸனத்தோ² ஆரம்போ⁴, அத² கோ² ஸித்³த⁴னீவரணபா⁴வஸ்ஸ நீவரணஸம்பயுத்ததாத³ஸ்ஸனத்தோ²தி யதா²லாப⁴வஸேன ச அஸம்பயுத்தஸ்ஸ வசனங் ந யுஜ்ஜதி. யதா² ஹி திட்ட²ந்தம்பி சரந்தம்பீதி ஸிப்பிஸம்பு³காதீ³ஸு யதா²லாப⁴ஸம்ப⁴வங் தங் த்³வயங் வுத்தங், ந ஏவங் ‘‘தி²னமித்³த⁴னீவரணங் ஸம்பயுத்தம்பி அஸம்பயுத்தம்பீ’’தி வசனங் அத்தி², யங் யதா²லாப⁴ங் ஸம்ப⁴வெய்யாதி. சித்தஜஸ்ஸாஸம்ப⁴வவசனதோதி ‘‘சத்தத்தா’’திஆதி³வசனஸ்ஸ ஜா²னக்க²ணே சித்தஜஸ்ஸ தி²னமித்³த⁴ஸ்ஸ அஸம்ப⁴வவசனபா⁴வதோதி அத்தோ², ‘‘சத்தத்தா’’திஆதி³வசனேன வா அஸம்ப⁴வஸ்ஸ வசனதோ பகாஸனதோதி அத்தோ².

    Nīvaraṇaṃ hutvāva nīvaraṇasampayutte dassiyamāne na nīvaraṇatādassanattho ārambho, atha kho siddhanīvaraṇabhāvassa nīvaraṇasampayuttatādassanatthoti yathālābhavasena ca asampayuttassa vacanaṃ na yujjati. Yathā hi tiṭṭhantampi carantampīti sippisambukādīsu yathālābhasambhavaṃ taṃ dvayaṃ vuttaṃ, na evaṃ ‘‘thinamiddhanīvaraṇaṃ sampayuttampi asampayuttampī’’ti vacanaṃ atthi, yaṃ yathālābhaṃ sambhaveyyāti. Cittajassāsambhavavacanatoti ‘‘cattattā’’tiādivacanassa jhānakkhaṇe cittajassa thinamiddhassa asambhavavacanabhāvatoti attho, ‘‘cattattā’’tiādivacanena vā asambhavassa vacanato pakāsanatoti attho.

    காமேஸு கோ² பன…பே॰… ஸுதி³ட்டோ²தி இமினா காமாதீ³னவே அஞ்ஞாணஸ்ஸ பஹானமாஹ. தங் தத்த² பஹானந்தி தங் தத்த² ரூபே பஹானந்தி பஹானங் அபெக்கி²த்வா ‘‘த’’ந்தி வுத்தங், தங் வினயனந்தி வா அத்தோ². தேன ரூபஸ்ஸ அப்பஹாதப்³ப³த்தமேவ த³ஸ்ஸேதி, ந பன ‘‘ச² த⁴ம்மே பஹாயா’’திஆதீ³ஸு மித்³த⁴ஸ்ஸ அப்பஹாதப்³ப³தாத³ஸ்ஸனதோ அஞ்ஞோ பகாரோ வுத்தோ. ந யதா²…பே॰… வுத்தந்தி ச² த⁴ம்மா பஞ்ச நீவரணானி ச யதா² பஹாதப்³பா³னேவ ஹொந்தானி ‘‘பஹாதப்³பா³னீ’’தி வுத்தானி, ந ஏவங் ரூபங் பஹாதப்³ப³மேவ ஹொந்தங் ‘‘பஹாதப்³ப³’’ந்தி வுத்தந்தி அத்தோ².

    Kāmesu kho pana…pe… sudiṭṭhoti iminā kāmādīnave aññāṇassa pahānamāha. Taṃ tatthapahānanti taṃ tattha rūpe pahānanti pahānaṃ apekkhitvā ‘‘ta’’nti vuttaṃ, taṃ vinayananti vā attho. Tena rūpassa appahātabbattameva dasseti, na pana ‘‘cha dhamme pahāyā’’tiādīsu middhassa appahātabbatādassanato añño pakāro vutto. Na yathā…pe… vuttanti cha dhammā pañca nīvaraṇāni ca yathā pahātabbāneva hontāni ‘‘pahātabbānī’’ti vuttāni, na evaṃ rūpaṃ pahātabbameva hontaṃ ‘‘pahātabba’’nti vuttanti attho.

    அஞ்ஞேஹி ச ஸுத்தேஹீதி வுத்தஸுத்தானங் த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘ததா² ஹீ’’திஆதி³மாஹ. குஸலப்பவத்திங் ஆவரந்தீதி ஆவரணா. நீவாரெந்தீதி நீவரணா. சித்தங் அபி⁴ப⁴வந்தா ஆரோஹந்தீதி சேதஸோ அஜ்ஜா²ருஹா. ஆவரணாதி³கிச்சஞ்ச அரூபஸ்ஸேவ யுஜ்ஜதி, ததா² அந்த⁴கரணாதி³கிச்சங். தத்த² சதூஸு பதே³ஸு புரிமபுரிமஸ்ஸ பச்சி²மபச்சி²மோ அத்தோ². ஸங்ஸாரது³க்க²ங் விகா⁴தோ, தங்ஜனகதாய விகா⁴தபக்கி²கங். சேதஸோ பரியுட்டா²னங் அயோனிஸோமனஸிகாரதோ உப்பத்தி அகுஸலராஸிபா⁴வோ ச அரூபஸ்ஸேவ ஹோதீதி அரூபமேவ மித்³த⁴ங்.

    Aññehi ca suttehīti vuttasuttānaṃ dassanatthaṃ ‘‘tathā hī’’tiādimāha. Kusalappavattiṃ āvarantīti āvaraṇā. Nīvārentīti nīvaraṇā. Cittaṃ abhibhavantā ārohantīti cetaso ajjhāruhā. Āvaraṇādikiccañca arūpasseva yujjati, tathā andhakaraṇādikiccaṃ. Tattha catūsu padesu purimapurimassa pacchimapacchimo attho. Saṃsāradukkhaṃ vighāto, taṃjanakatāya vighātapakkhikaṃ. Cetaso pariyuṭṭhānaṃ ayonisomanasikārato uppatti akusalarāsibhāvo ca arūpasseva hotīti arūpameva middhaṃ.

    1166. க³ணபோ⁴ஜனாதி³அகப்பியபோ⁴ஜனங் கப்பியஸஞ்ஞீ பு⁴ஞ்ஜித்வா புன ஜானித்வா கோசி விப்படிஸாரீ ஹோதி, அனவஜ்ஜஞ்ச பி⁴க்கு²த³ஸ்ஸனசேதியவந்த³னாதி³ங் வஜ்ஜஸஞ்ஞீ அகத்வா கத்வா ச கோசி அஸ்ஸத்³தோ⁴ விப்படிஸாரீ ஹோதி. வத்து²ந்தி மூலங். ஏவரூபந்தி மூலவஸேன ஏவங்பகாரந்தி அத்தோ². குக்குச்சபத³ங் யேவாபனகேஸு ‘‘குச்சி²தங் கதங் குகதங், தஸ்ஸ பா⁴வோ’’தி வுத்தத்த²மேவ. குக்குச்சாயனாகாரோதி குக்குச்சபா⁴வனாகாரோ குக்குச்சகரணாகாரோ குக்குச்சக³மனாகாரோ வா. ஏதேன குக்குச்சங் கிரியபா⁴வேன த³ஸ்ஸேதி. ‘‘கப்பதி ந கப்பதீ’’தி பவத்தசித்துப்பாதோ³வ வினயகுக்குச்சங்.

    1166. Gaṇabhojanādiakappiyabhojanaṃ kappiyasaññī bhuñjitvā puna jānitvā koci vippaṭisārī hoti, anavajjañca bhikkhudassanacetiyavandanādiṃ vajjasaññī akatvā katvā ca koci assaddho vippaṭisārī hoti. Vatthunti mūlaṃ. Evarūpanti mūlavasena evaṃpakāranti attho. Kukkuccapadaṃ yevāpanakesu ‘‘kucchitaṃ kataṃ kukataṃ, tassa bhāvo’’ti vuttatthameva. Kukkuccāyanākāroti kukkuccabhāvanākāro kukkuccakaraṇākāro kukkuccagamanākāro vā. Etena kukkuccaṃ kiriyabhāvena dasseti. ‘‘Kappati na kappatī’’ti pavattacittuppādova vinayakukkuccaṃ.

    1176. சித்தவிக்கி²பனகிச்சஸாமஞ்ஞேன உத்³த⁴ச்சங் குக்குச்சஞ்ச ஸஹ வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். காமச்ச²ந்த³ஸ்ஸ அனாகா³மிமக்³கே³ன பஹானங் உக்கட்ட²னீவரணவஸேன வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். யதி³ ஹி லோபோ⁴ நோனீவரணோ ஸியா, ‘‘நோனீவரணோ த⁴ம்மோ நீவரணஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஹேதுபச்சயேன பச்சயோ’’திஆதி³ வத்தப்³ப³ங் ஸியா, ந சேதங் வுத்தங். க³ணனாய ச ‘‘ஹேதுயா சத்தாரீ’’தி வுத்தங், ந ‘‘நவா’’தி. தஸ்மா ஸப்³போ³ லோபோ⁴ காமச்ச²ந்த³னீவரணந்தி அரஹத்தமக்³கே³னஸ்ஸ பஹானவசனங் யுத்தங்.
