Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
7. து³க்க²த⁴ம்மஸுத்தங்
7. Dukkhadhammasuttaṃ
244. யதோ கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸப்³பே³ஸங்யேவ து³க்க²த⁴ம்மானங் ஸமுத³யஞ்ச அத்த²ங்க³மஞ்ச யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. ததா² கோ² பனஸ்ஸ காமா தி³ட்டா² ஹொந்தி, யதா²ஸ்ஸ காமே பஸ்ஸதோ, யோ காமேஸு காமச்ச²ந்தோ³ காமஸ்னேஹோ காமமுச்சா² காமபரிளாஹோ, ஸோ நானுஸேதி. ததா² கோ² பனஸ்ஸ சாரோ ச விஹாரோ ச அனுபு³த்³தோ⁴ ஹோதி, யதா² சரந்தங் விஹரந்தங் அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா நானுஸெந்தி.
244. Yato kho, bhikkhave, bhikkhu sabbesaṃyeva dukkhadhammānaṃ samudayañca atthaṅgamañca yathābhūtaṃ pajānāti. Tathā kho panassa kāmā diṭṭhā honti, yathāssa kāme passato, yo kāmesu kāmacchando kāmasneho kāmamucchā kāmapariḷāho, so nānuseti. Tathā kho panassa cāro ca vihāro ca anubuddho hoti, yathā carantaṃ viharantaṃ abhijjhādomanassā pāpakā akusalā dhammā nānusenti.
‘‘கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸப்³பே³ஸங்யேவ து³க்க²த⁴ம்மானங் ஸமுத³யஞ்ச அத்த²ங்க³மஞ்ச யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி? ‘இதி ரூபங், இதி ரூபஸ்ஸ ஸமுத³யோ, இதி ரூபஸ்ஸ அத்த²ங்க³மோ; இதி வேத³னா… இதி ஸஞ்ஞா… இதி ஸங்கா²ரா… இதி விஞ்ஞாணங், இதி விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஸமுத³யோ, இதி விஞ்ஞாணஸ்ஸ அத்த²ங்க³மோ’தி – ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸப்³பே³ஸங்யேவ து³க்க²த⁴ம்மானங் ஸமுத³யஞ்ச அத்த²ங்க³மஞ்ச யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி.
‘‘Kathañca, bhikkhave, bhikkhu sabbesaṃyeva dukkhadhammānaṃ samudayañca atthaṅgamañca yathābhūtaṃ pajānāti? ‘Iti rūpaṃ, iti rūpassa samudayo, iti rūpassa atthaṅgamo; iti vedanā… iti saññā… iti saṅkhārā… iti viññāṇaṃ, iti viññāṇassa samudayo, iti viññāṇassa atthaṅgamo’ti – evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu sabbesaṃyeva dukkhadhammānaṃ samudayañca atthaṅgamañca yathābhūtaṃ pajānāti.
‘‘கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ காமா தி³ட்டா² ஹொந்தி? யதா²ஸ்ஸ காமே பஸ்ஸதோ, யோ காமேஸு காமச்ச²ந்தோ³ காமஸ்னேஹோ காமமுச்சா² காமபரிளாஹோ, ஸோ நானுஸேதி. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, அங்கா³ரகாஸு ஸாதி⁴கபோரிஸா புண்ணா அங்கா³ரானங் வீதச்சிகானங் வீததூ⁴மானங். அத² புரிஸோ ஆக³ச்செ²ய்ய ஜீவிதுகாமோ அமரிதுகாமோ ஸுக²காமோ து³க்க²படிகூலோ. தமேனங் த்³வே ப³லவந்தோ புரிஸா நானாபா³ஹாஸு க³ஹெத்வா, தங் அங்கா³ரகாஸுங் உபகட்³டெ⁴ய்யுங். ஸோ இதிசீதிசேவ காயங் ஸன்னாமெய்ய. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ஞாத 1 ஞ்ஹி, பி⁴க்க²வே, தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ 2 இமங் சாஹங் அங்கா³ரகாஸுங் பபதிஸ்ஸாமி, ததோனிதா³னங் மரணங் வா நிக³ச்சி²ஸ்ஸாமி மரணமத்தங் வா து³க்க²ந்தி. ஏவமேவ கோ² , பி⁴க்க²வே , பி⁴க்கு²னோ அங்கா³ரகாஸூபமா காமா தி³ட்டா² ஹொந்தி, யதா²ஸ்ஸ காமே பஸ்ஸதோ, யோ காமேஸு காமச்ச²ந்தோ³ காமஸ்னேஹோ காமமுச்சா² காமபரிளாஹோ, ஸோ நானுஸேதி.
‘‘Kathañca, bhikkhave, bhikkhuno kāmā diṭṭhā honti? Yathāssa kāme passato, yo kāmesu kāmacchando kāmasneho kāmamucchā kāmapariḷāho, so nānuseti. Seyyathāpi, bhikkhave, aṅgārakāsu sādhikaporisā puṇṇā aṅgārānaṃ vītaccikānaṃ vītadhūmānaṃ. Atha puriso āgaccheyya jīvitukāmo amaritukāmo sukhakāmo dukkhapaṭikūlo. Tamenaṃ dve balavanto purisā nānābāhāsu gahetvā, taṃ aṅgārakāsuṃ upakaḍḍheyyuṃ. So iticīticeva kāyaṃ sannāmeyya. Taṃ kissa hetu? Ñāta 3 ñhi, bhikkhave, tassa purisassa 4 imaṃ cāhaṃ aṅgārakāsuṃ papatissāmi, tatonidānaṃ maraṇaṃ vā nigacchissāmi maraṇamattaṃ vā dukkhanti. Evameva kho , bhikkhave , bhikkhuno aṅgārakāsūpamā kāmā diṭṭhā honti, yathāssa kāme passato, yo kāmesu kāmacchando kāmasneho kāmamucchā kāmapariḷāho, so nānuseti.
‘‘கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ சாரோ ச விஹாரோ ச அனுபு³த்³தோ⁴ ஹோதி, யதா² சரந்தங் விஹரந்தங் அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா நானுஸ்ஸவந்தி 5? ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, புரிஸோ ப³ஹுகண்டகங் தா³யங் பவிஸெய்ய. தஸ்ஸ புரதோபி கண்டகோ, பச்ச²தோபி கண்டகோ, உத்தரதோபி கண்டகோ, த³க்கி²ணதோபி கண்டகோ, ஹெட்ட²தோபி கண்டகோ, உபரிதோபி கண்டகோ. ஸோ ஸதோவ அபி⁴க்கமெய்ய, ஸதோவ படிக்கமெய்ய – ‘மா மங் கண்டகோ’தி. ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, யங் லோகே பியரூபங் ஸாதரூபங், அயங் வுச்சதி அரியஸ்ஸ வினயே கண்டகோ’’தி. இதி விதி³த்வா 6 ஸங்வரோ ச அஸங்வரோ ச வேதி³தப்³போ³.
‘‘Kathañca, bhikkhave, bhikkhuno cāro ca vihāro ca anubuddho hoti, yathā carantaṃ viharantaṃ abhijjhādomanassā pāpakā akusalā dhammā nānussavanti 7? Seyyathāpi, bhikkhave, puriso bahukaṇṭakaṃ dāyaṃ paviseyya. Tassa puratopi kaṇṭako, pacchatopi kaṇṭako, uttaratopi kaṇṭako, dakkhiṇatopi kaṇṭako, heṭṭhatopi kaṇṭako, uparitopi kaṇṭako. So satova abhikkameyya, satova paṭikkameyya – ‘mā maṃ kaṇṭako’ti. Evameva kho, bhikkhave, yaṃ loke piyarūpaṃ sātarūpaṃ, ayaṃ vuccati ariyassa vinaye kaṇṭako’’ti. Iti viditvā 8 saṃvaro ca asaṃvaro ca veditabbo.
‘‘கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, அஸங்வரோ ஹோதி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² சக்கு²னா ரூபங் தி³ஸ்வா பியரூபே ரூபே அதி⁴முச்சதி, அப்பியரூபே ரூபே ப்³யாபஜ்ஜதி, அனுபட்டி²தகாயஸ்ஸதி ச விஹரதி பரித்தசேதஸோ, தஞ்ச சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் யதா²பூ⁴தங் நப்பஜானாதி, யத்த²ஸ்ஸ தே உப்பன்னா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அபரிஸேஸா நிருஜ்ஜ²ந்தி…பே॰… ஜிவ்ஹாய ரஸங் ஸாயித்வா…பே॰… மனஸா த⁴ம்மங் விஞ்ஞாய பியரூபே த⁴ம்மே அதி⁴முச்சதி, அப்பியரூபே த⁴ம்மே ப்³யாபஜ்ஜதி, அனுபட்டி²தகாயஸ்ஸதி ச விஹரதி பரித்தசேதஸோ, தஞ்ச சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் யதா²பூ⁴தங் நப்பஜானாதி யத்த²ஸ்ஸ தே உப்பன்னா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அபரிஸேஸா நிருஜ்ஜ²ந்தி. ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, அஸங்வரோ ஹோதி.
‘‘Kathañca, bhikkhave, asaṃvaro hoti? Idha, bhikkhave, bhikkhu cakkhunā rūpaṃ disvā piyarūpe rūpe adhimuccati, appiyarūpe rūpe byāpajjati, anupaṭṭhitakāyassati ca viharati parittacetaso, tañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ yathābhūtaṃ nappajānāti, yatthassa te uppannā pāpakā akusalā dhammā aparisesā nirujjhanti…pe… jivhāya rasaṃ sāyitvā…pe… manasā dhammaṃ viññāya piyarūpe dhamme adhimuccati, appiyarūpe dhamme byāpajjati, anupaṭṭhitakāyassati ca viharati parittacetaso, tañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ yathābhūtaṃ nappajānāti yatthassa te uppannā pāpakā akusalā dhammā aparisesā nirujjhanti. Evaṃ kho, bhikkhave, asaṃvaro hoti.
‘‘கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸங்வரோ ஹோதி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² சக்கு²னா ரூபங் தி³ஸ்வா பியரூபே ரூபே நாதி⁴முச்சதி, அப்பியரூபே ரூபே ந ப்³யாபஜ்ஜதி, உபட்டி²தகாயஸ்ஸதி ச விஹரதி அப்பமாணசேதஸோ, தஞ்ச சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி, யத்த²ஸ்ஸ தே உப்பன்னா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அபரிஸேஸா நிருஜ்ஜ²ந்தி…பே॰… ஜிவ்ஹா ரஸங் ஸாயித்வா…பே॰… மனஸா த⁴ம்மங் விஞ்ஞாய பியரூபே த⁴ம்மே நாதி⁴முச்சதி, அப்பியரூபே த⁴ம்மே ந ப்³யாபஜ்ஜதி, உபட்டி²தகாயஸ்ஸதி ச விஹரதி அப்பமாணசேதஸோ, தஞ்ச சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி, யத்த²ஸ்ஸ தே உப்பன்னா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அபரிஸேஸா நிருஜ்ஜ²ந்தி. ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, ஸங்வரோ ஹோதி.
‘‘Kathañca, bhikkhave, saṃvaro hoti? Idha, bhikkhave, bhikkhu cakkhunā rūpaṃ disvā piyarūpe rūpe nādhimuccati, appiyarūpe rūpe na byāpajjati, upaṭṭhitakāyassati ca viharati appamāṇacetaso, tañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ yathābhūtaṃ pajānāti, yatthassa te uppannā pāpakā akusalā dhammā aparisesā nirujjhanti…pe… jivhā rasaṃ sāyitvā…pe… manasā dhammaṃ viññāya piyarūpe dhamme nādhimuccati, appiyarūpe dhamme na byāpajjati, upaṭṭhitakāyassati ca viharati appamāṇacetaso, tañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ yathābhūtaṃ pajānāti, yatthassa te uppannā pāpakā akusalā dhammā aparisesā nirujjhanti. Evaṃ kho, bhikkhave, saṃvaro hoti.
‘‘தஸ்ஸ சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ ஏவங் சரதோ ஏவங் விஹரதோ கதா³சி கரஹசி ஸதிஸம்மோஸா உப்பஜ்ஜந்தி, பாபகா அகுஸலா ஸரஸங்கப்பா ஸங்யோஜனியா, த³ந்தோ⁴, பி⁴க்க²வே, ஸதுப்பாதோ³. அத² கோ² நங் கி²ப்பமேவ பஜஹதி வினோதே³தி ப்³யந்தீகரோதி அனபா⁴வங் க³மேதி.
‘‘Tassa ce, bhikkhave, bhikkhuno evaṃ carato evaṃ viharato kadāci karahaci satisammosā uppajjanti, pāpakā akusalā sarasaṅkappā saṃyojaniyā, dandho, bhikkhave, satuppādo. Atha kho naṃ khippameva pajahati vinodeti byantīkaroti anabhāvaṃ gameti.
‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, புரிஸோ தி³வஸங்ஸந்தத்தே 9 அயோகடாஹே த்³வே வா தீணி வா உத³கபு²ஸிதானி நிபாதெய்ய. த³ந்தோ⁴, பி⁴க்க²வே, உத³கபு²ஸிதானங் நிபாதோ, அத² கோ² நங் கி²ப்பமேவ பரிக்க²யங் பரியாதா³னங் க³ச்செ²ய்ய. ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்ஸ சே பி⁴க்கு²னோ ஏவங் சரதோ, ஏவங் விஹரதோ கதா³சி கரஹசி ஸதிஸம்மோஸா உப்பஜ்ஜந்தி பாபகா அகுஸலா ஸரஸங்கப்பா ஸங்யோஜனியா, த³ந்தோ⁴, பி⁴க்க²வே, ஸதுப்பாதோ³. அத² கோ² நங் கி²ப்பமேவ பஜஹதி வினோதே³தி ப்³யந்தீகரோதி அனபா⁴வங் க³மேதி. ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ சாரோ ச விஹாரோ ச அனுபு³த்³தோ⁴ ஹோதி; யதா² சரந்தங் விஹரந்தங் அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா நானுஸ்ஸவந்தி. தஞ்சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²ங் ஏவங் சரந்தங் ஏவங் விஹரந்தங் ராஜானோ வா ராஜமஹாமத்தா வா மித்தா வா அமச்சா வா ஞாதீ வா ஸாலோஹிதா வா, போ⁴கே³ஹி அபி⁴ஹட்டு²ங் பவாரெய்யுங் – ‘ஏஹி 10, போ⁴ புரிஸ, கிங் தே இமே காஸாவா அனுத³ஹந்தி, கிங் முண்டோ³ கபாலமனுசரஸி, ஏஹி ஹீனாயாவத்தித்வா போ⁴கே³ ச பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு, புஞ்ஞானி ச கரோஹீ’தி. ஸோ வத, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஏவங் சரந்தோ ஏவங் விஹரந்தோ ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய ஹீனாயாவத்திஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி.
‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, puriso divasaṃsantatte 11 ayokaṭāhe dve vā tīṇi vā udakaphusitāni nipāteyya. Dandho, bhikkhave, udakaphusitānaṃ nipāto, atha kho naṃ khippameva parikkhayaṃ pariyādānaṃ gaccheyya. Evameva kho, bhikkhave, tassa ce bhikkhuno evaṃ carato, evaṃ viharato kadāci karahaci satisammosā uppajjanti pāpakā akusalā sarasaṅkappā saṃyojaniyā, dandho, bhikkhave, satuppādo. Atha kho naṃ khippameva pajahati vinodeti byantīkaroti anabhāvaṃ gameti. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhuno cāro ca vihāro ca anubuddho hoti; yathā carantaṃ viharantaṃ abhijjhādomanassā pāpakā akusalā dhammā nānussavanti. Tañce, bhikkhave, bhikkhuṃ evaṃ carantaṃ evaṃ viharantaṃ rājāno vā rājamahāmattā vā mittā vā amaccā vā ñātī vā sālohitā vā, bhogehi abhihaṭṭhuṃ pavāreyyuṃ – ‘ehi 12, bho purisa, kiṃ te ime kāsāvā anudahanti, kiṃ muṇḍo kapālamanucarasi, ehi hīnāyāvattitvā bhoge ca bhuñjassu, puññāni ca karohī’ti. So vata, bhikkhave, bhikkhu evaṃ caranto evaṃ viharanto sikkhaṃ paccakkhāya hīnāyāvattissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati.
‘‘ஸெய்யதா²பி , பி⁴க்க²வே, க³ங்கா³ நதீ³ பாசீனநின்னா பாசீனபோணா பாசீனபப்³பா⁴ரா. அத² மஹாஜனகாயோ ஆக³ச்செ²ய்ய குத்³தா³ல-பிடகங் ஆதா³ய – ‘மயங் இமங் க³ங்க³ங் நதி³ங் பச்சா²னின்னங் கரிஸ்ஸாம பச்சா²போணங் பச்சா²பப்³பா⁴ர’ந்தி. தங் கிங் மஞ்ஞத², பி⁴க்க²வே, அபி நு கோ² ஸோ மஹாஜனகாயோ க³ங்க³ங் நதி³ங் பச்சா²னின்னங் கரெய்ய பச்சா²போணங் பச்சா²பப்³பா⁴ர’’ந்தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘தங் கிஸ்ஸ ஹேது’’? ‘‘க³ங்கா³, ப⁴ந்தே, நதீ³ பாசீனநின்னா பாசீனபோணா பாசீனபப்³பா⁴ரா; ஸா ந ஸுகரா பச்சா²னின்னா காதுங் பச்சா²போணா பச்சா²பப்³பா⁴ரா. யாவதே³வ ச பன ஸோ மஹாஜனகாயோ கிலமத²ஸ்ஸ விகா⁴தஸ்ஸ பா⁴கீ³ அஸ்ஸா’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, தஞ்சே பி⁴க்கு²ங் ஏவங் சரந்தங் ஏவங் விஹரந்தங் ராஜானோ வா ராஜமஹாமத்தா வா மித்தா வா அமச்சா வா ஞாதீ வா ஸாலோஹிதா வா போ⁴கே³ஹி அபி⁴ஹட்டு²ங் பவாரெய்யுங் – ‘ஏஹி, போ⁴ புரிஸ, கிங் தே இமே காஸாவா அனுத³ஹந்தி, கிங் முண்டோ³ கபாலமனுசரஸி, ஏஹி ஹீனாயாவத்தித்வா போ⁴கே³ ச பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு, புஞ்ஞானி ச கரோஹீ’தி. ஸோ வத, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஏவங் சரந்தோ ஏவங் விஹரந்தோ ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய ஹீனாயாவத்திஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? யஞ்ஹி தங், பி⁴க்க²வே, சித்தங் தீ³க⁴ரத்தங் விவேகனின்னங் விவேகபோணங் விவேகபப்³பா⁴ரங், ததா² 13 ஹீனாயாவத்திஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதீ’’தி. ஸத்தமங்.
‘‘Seyyathāpi , bhikkhave, gaṅgā nadī pācīnaninnā pācīnapoṇā pācīnapabbhārā. Atha mahājanakāyo āgaccheyya kuddāla-piṭakaṃ ādāya – ‘mayaṃ imaṃ gaṅgaṃ nadiṃ pacchāninnaṃ karissāma pacchāpoṇaṃ pacchāpabbhāra’nti. Taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, api nu kho so mahājanakāyo gaṅgaṃ nadiṃ pacchāninnaṃ kareyya pacchāpoṇaṃ pacchāpabbhāra’’nti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Taṃ kissa hetu’’? ‘‘Gaṅgā, bhante, nadī pācīnaninnā pācīnapoṇā pācīnapabbhārā; sā na sukarā pacchāninnā kātuṃ pacchāpoṇā pacchāpabbhārā. Yāvadeva ca pana so mahājanakāyo kilamathassa vighātassa bhāgī assā’’ti. ‘‘Evameva kho, bhikkhave, tañce bhikkhuṃ evaṃ carantaṃ evaṃ viharantaṃ rājāno vā rājamahāmattā vā mittā vā amaccā vā ñātī vā sālohitā vā bhogehi abhihaṭṭhuṃ pavāreyyuṃ – ‘ehi, bho purisa, kiṃ te ime kāsāvā anudahanti, kiṃ muṇḍo kapālamanucarasi, ehi hīnāyāvattitvā bhoge ca bhuñjassu, puññāni ca karohī’ti. So vata, bhikkhave, bhikkhu evaṃ caranto evaṃ viharanto sikkhaṃ paccakkhāya hīnāyāvattissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Taṃ kissa hetu? Yañhi taṃ, bhikkhave, cittaṃ dīgharattaṃ vivekaninnaṃ vivekapoṇaṃ vivekapabbhāraṃ, tathā 14 hīnāyāvattissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjatī’’ti. Sattamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. து³க்க²த⁴ம்மஸுத்தவண்ணனா • 7. Dukkhadhammasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. து³க்க²த⁴ம்மஸுத்தவண்ணனா • 7. Dukkhadhammasuttavaṇṇanā