Mapamond

    Dunwich, orasul pierdut


    Exista multe orase, localitati sau tinuturi inghitite de ape, scufundate, pierdute. Atlantida este doar cel mai celebru dintre ele. Un oras disparut, despre care putini au auzit si care s-a scufundat in Evul Mediu, este Dunwich, ce reprezinta cea mai mare asezare pierduta de pe coasta Marii Nordului, numit si Atlantida Marii Britanii.



    Ruinele Bisericii Tuturor Sfintilor in Dunwich, Suffolk, Marea Britanie, asa cum apar pe o carte postala din 1904.


    In prezent, Dunwich este un sat la 14 mile sud de Lowestoft, in Suffolk, dar in 1086 a fost unul dintre cele mai mari zece orase din Anglia. Bunastarea lui era data de pescuit si navigatia pe mare. In 1225 avea o suprafata comparabila cu a Londrei din acel timp.

    In 1286, o furtuna puternica a acoperit cu apele marii cea mai mare parte din asezare si a colmatat raul Dunwich. Acesta a fost inceputul; o serie de furtuni ce au urmat in 1328, 1347, apoi in 1560 si 1570, au facut ca tarmul sa se tot retraga, au colmatat portul si au ruinat viata economica a orasului.

    Acum, orasul se afla la o adancime de 3 pana la 10 metri sub apa marii, chiar langa coasta actuala si este cel mai mare sit de oras subacvatic medieval din lume.

    Cercetatori de la University of Southampton University’s GeoData Institute, the National Oceanography Centre, Southampton, Wessex Archaeology, ajutati de scafandri profesionisti de la North Sea Recovery and Learn Scuba au folosit tehnici avansate de imagistica subacvatica si au cartografiat orasul pierdut, strazile, cladirile mai importante.

    Cum apa in zona ruinelor este foarte tulbure, ei au folosit o tehnologie noua, ce utilizeaza sunetul in locul luminii.

    Cercetarile au inceput in 2008 si pana acum au fost descoperite sase noi ruine, 74 potentiale situri arheologice.

    Combinandu-se diagrame vechi, ghiduri de navigatie, datele arheologice, s-a obtinut o harta precisa si detaliata a strazilor, pozitia cladirilor, inclusiv a celor opt biserici ale orasului.

    S-a identificat limita exacta a orasului ce ocupa 1,8 kmp, la fel de mare ca City of London, si s-a stabilit locatia a zece cladiri din orasul medieval, dintre care manastirea de calugari Blackfriars, bisericile St Peter, All Saint, St Nicholas, Capela St Katherine, posibilele ruine ale primariei si zona de nord, in mare parte comerciala, cu structuri din lemn, asociate cu portul.

    GH. MANOIU | 12 MAI 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii de la Universitatea Vrije din Amsterdam au reuşit să dovedească faptul că Iulius Cezar a pus piciorul pe pământul Olandei, unde trupele sale au purtat lupte cu triburile germanice.
    Cercetătorii au readus la viaţă vechiul vin roman, replantând 15 dintre podgoriile dispărutului oraş Pompei.
    Deşi s-a crezut că în Danemarca nu au fost construite decât patru fortăreţe circulare ale vikingilor, după 60 de ani, cercetătorii au făcut o nouă descoperire care ar putea să aducă mai multă lumină asupra epocii regelui viking Harald Dinte Albastru.
    Un mormânt şi o mumie veche de 5.600 de ani, înainte de prima dinastie de faraoni au fost descoperite în sudul Egiptului.
    Un arheolog a făcut o descoperirea surprinzătoare, găsind mercur lichid sub o piramidă veche din Mexic, datând de dinainte de epoca aztecilor. Acest lucru ar putea însemna prezenţa unui mormânt regal sub unul dintre cele mai criptice oraşe din America.
    Modul cum au reuşit anticii egipteni să transporte uriaşele blocuri de piatră de 2,5 tone utilizate la construirea piramidelor a fost un lucru ce a uimit istoricii timp de secole şi a fost unul dintre subiectele preferate ale pasionaţilor de extratereştri. Acum, cercetătorii ar putea avea răspunsul.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact