Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [64] 4. து³ராஜானஜாதகவண்ணனா

    [64] 4. Durājānajātakavaṇṇanā

    மாஸு நந்தி³ இச்ச²தி மந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் உபாஸகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகோ கிர ஸாவத்தி²வாஸீ உபாஸகோ தீஸு ஸரணேஸு பஞ்சஸு ச ஸீலேஸு பதிட்டி²தோ பு³த்³த⁴மாமகோ, த⁴ம்மமாமகோ, ஸங்க⁴மாமகோ, ப⁴ரியா பனஸ்ஸ து³ஸ்ஸீலா பாபத⁴ம்மா. யங் தி³வஸங் மிச்சா²சாரங் சரதி, தங் தி³வஸங் ஸதகீததா³ஸீ விய ஹோதி, மிச்சா²சாரஸ்ஸ பன அகததி³வஸே ஸாமினீ விய ஹோதி சண்டா³ ப²ருஸா. ஸோ தஸ்ஸா பா⁴வங் ஜானிதுங் ந ஸக்கோதி, அத² தாய உப்³பா³ள்ஹோ பு³த்³தூ⁴பட்டா²னங் ந க³ச்ச²தி. அத² நங் ஏகதி³வஸங் க³ந்த⁴புப்பா²தீ³னி ஆதா³ய ஆக³ந்த்வா வந்தி³த்வா நிஸின்னங் ஸத்தா² ஆஹ – ‘‘கிங் நு கோ² த்வங், உபாஸக, ஸத்தட்ட² தி³வஸே பு³த்³தூ⁴பட்டா²னங் நாக³ச்ச²ஸீ’’தி. க⁴ரணீ மே, ப⁴ந்தே, ஏகஸ்மிங் தி³வஸே ஸதகீததா³ஸீ விய ஹோதி, ஏகஸ்மிங் தி³வஸே ஸாமினீ விய சண்டா³ ப²ருஸா. அஹங் தஸ்ஸா பா⁴வங் ஜானிதுங் ந ஸக்கோமி, ஸ்வாஹங் தாய உப்³பா³ள்ஹோ பு³த்³தூ⁴பட்டா²னங் நாக³ச்சா²மீதி. அத²ஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸத்தா² ‘‘உபாஸக, ‘மாதுகா³மஸ்ஸ பா⁴வோ நாம து³ஜ்ஜானோ’தி புப்³பே³பி தே பண்டி³தா கத²யிங்ஸு, த்வங் பன தங் ப⁴வஸங்கே²பக³தத்தா ஸல்லக்கே²துங் ந ஸக்கோஸீ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Māsu nandi icchati manti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ upāsakaṃ ārabbha kathesi. Eko kira sāvatthivāsī upāsako tīsu saraṇesu pañcasu ca sīlesu patiṭṭhito buddhamāmako, dhammamāmako, saṅghamāmako, bhariyā panassa dussīlā pāpadhammā. Yaṃ divasaṃ micchācāraṃ carati, taṃ divasaṃ satakītadāsī viya hoti, micchācārassa pana akatadivase sāminī viya hoti caṇḍā pharusā. So tassā bhāvaṃ jānituṃ na sakkoti, atha tāya ubbāḷho buddhūpaṭṭhānaṃ na gacchati. Atha naṃ ekadivasaṃ gandhapupphādīni ādāya āgantvā vanditvā nisinnaṃ satthā āha – ‘‘kiṃ nu kho tvaṃ, upāsaka, sattaṭṭha divase buddhūpaṭṭhānaṃ nāgacchasī’’ti. Gharaṇī me, bhante, ekasmiṃ divase satakītadāsī viya hoti, ekasmiṃ divase sāminī viya caṇḍā pharusā. Ahaṃ tassā bhāvaṃ jānituṃ na sakkomi, svāhaṃ tāya ubbāḷho buddhūpaṭṭhānaṃ nāgacchāmīti. Athassa vacanaṃ sutvā satthā ‘‘upāsaka, ‘mātugāmassa bhāvo nāma dujjāno’ti pubbepi te paṇḍitā kathayiṃsu, tvaṃ pana taṃ bhavasaṅkhepagatattā sallakkhetuṃ na sakkosī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ ஹுத்வா பஞ்ச மாணவகஸதானி ஸிப்பங் ஸிக்கா²பேதி. அதே²கோ திரோரட்ட²வாஸிகோ ப்³ராஹ்மணமாணவகோ ஆக³ந்த்வா தஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹந்தோ ஏகாய இத்தி²யா படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹுத்வா தங் ப⁴ரியங் கத்வா தஸ்மிங்யேவ பா³ராணஸினக³ரே வஸந்தோ த்³வே திஸ்ஸோ வேலாயோ ஆசரியஸ்ஸ உபட்டா²னங் ந க³ச்ச²தி. ஸா பனஸ்ஸ ப⁴ரியா து³ஸ்ஸீலா பாபத⁴ம்மா. மிச்சா²சாரங் சிண்ணதி³வஸே தா³ஸீ விய ஹோதி, அசிண்ணதி³வஸே ஸாமினீ விய ஹோதி சண்டா³ ப²ருஸா. ஸோ தஸ்ஸா பா⁴வங் ஜானிதுங் அஸக்கொந்தோ தாய உப்³பா³ள்ஹோ ஆகுலசித்தோ ஆசரியஸ்ஸ உபட்டா²னங் ந க³ச்ச²தி. அத² நங் ஸத்தட்ட² தி³வஸே அதிக்கமித்வா ஆக³தங் ‘‘கிங், மாணவ , ந பஞ்ஞாயஸீ’’தி ஆசரியோ புச்சி². ஸோ ‘‘ப⁴ரியா மங், ஆசரிய, ஏகதி³வஸங் இச்ச²தி பத்தே²தி, தா³ஸீ விய நிஹதமானா ஹோதி. ஏகதி³வஸங் ஸாமினீ விய த²த்³தா⁴ சண்டா³ ப²ருஸா, அஹங் தஸ்ஸா பா⁴வங் ஜானிதுங் ந ஸக்கோமி, தாய உப்³பா³ள்ஹோ ஆகுலசித்தோ தும்ஹாகங் உபட்டா²னங் நாக³தொம்ஹீ’’தி. ஆசரியோ ‘‘ஏவமேதங், மாணவ, இத்தி²யோ நாம அனாசாரங் சிண்ணதி³வஸே ஸாமிகங் அனுவத்தந்தி, தா³ஸீ விய நிஹதமானா ஹொந்தி. அனாசிண்ணதி³வஸே பன மானத்த²த்³தா⁴ ஹுத்வா ஸாமிகங் ந க³ணெந்தி. ஏவங் இத்தி²யோ நாமேதா அனாசாரா து³ஸ்ஸீலா, தாஸங் பா⁴வோ நாம து³ஜ்ஜானோ, தாஸு இச்ச²ந்தீஸுபி அனிச்ச²ந்தீஸுபி மஜ்ஜ²த்தேனேவ ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி வத்வா தஸ்ஸோவாத³வஸேன இமங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto disāpāmokkho ācariyo hutvā pañca māṇavakasatāni sippaṃ sikkhāpeti. Atheko tiroraṭṭhavāsiko brāhmaṇamāṇavako āgantvā tassa santike sippaṃ uggaṇhanto ekāya itthiyā paṭibaddhacitto hutvā taṃ bhariyaṃ katvā tasmiṃyeva bārāṇasinagare vasanto dve tisso velāyo ācariyassa upaṭṭhānaṃ na gacchati. Sā panassa bhariyā dussīlā pāpadhammā. Micchācāraṃ ciṇṇadivase dāsī viya hoti, aciṇṇadivase sāminī viya hoti caṇḍā pharusā. So tassā bhāvaṃ jānituṃ asakkonto tāya ubbāḷho ākulacitto ācariyassa upaṭṭhānaṃ na gacchati. Atha naṃ sattaṭṭha divase atikkamitvā āgataṃ ‘‘kiṃ, māṇava , na paññāyasī’’ti ācariyo pucchi. So ‘‘bhariyā maṃ, ācariya, ekadivasaṃ icchati pattheti, dāsī viya nihatamānā hoti. Ekadivasaṃ sāminī viya thaddhā caṇḍā pharusā, ahaṃ tassā bhāvaṃ jānituṃ na sakkomi, tāya ubbāḷho ākulacitto tumhākaṃ upaṭṭhānaṃ nāgatomhī’’ti. Ācariyo ‘‘evametaṃ, māṇava, itthiyo nāma anācāraṃ ciṇṇadivase sāmikaṃ anuvattanti, dāsī viya nihatamānā honti. Anāciṇṇadivase pana mānatthaddhā hutvā sāmikaṃ na gaṇenti. Evaṃ itthiyo nāmetā anācārā dussīlā, tāsaṃ bhāvo nāma dujjāno, tāsu icchantīsupi anicchantīsupi majjhatteneva bhavitabba’’nti vatvā tassovādavasena imaṃ gāthamāha –

    64.

    64.

    ‘‘மா ஸு நந்தி³ இச்ச²தி மங், மா ஸு ஸோசி ந மிச்ச²தி;

    ‘‘Mā su nandi icchati maṃ, mā su soci na micchati;

    தீ²னங் பா⁴வோ து³ராஜானோ, மச்ச²ஸ்ஸேவோத³கே க³த’’ந்தி.

    Thīnaṃ bhāvo durājāno, macchassevodake gata’’nti.

    தத்த² மா ஸு நந்தி³ இச்ச²தி மந்தி ஸு-காரோ நிபாதமத்தங், ‘‘அயங் இத்தீ² மங் இச்ச²தி பத்தே²தி, மயி ஸினேஹங் கரோதீ’’தி மா துஸ்ஸி. மா ஸு ஸோசி ந மிச்ச²தீதி ‘‘அயங் மங் ந இச்ச²தீ’’திபி மா ஸோசி, தஸ்ஸா இச்ச²மானாய நந்தி³ங், ந இச்ச²மானாய ச ஸோகங் அகத்வா மஜ்ஜ²த்தோவ ஹோஹீதி தீ³பேதி. தீ²னங் பா⁴வோ து³ராஜானோதி இத்தீ²னங் பா⁴வோ நாம இத்தி²மாயாய படிச்ச²ன்னத்தா து³ராஜானோ. யதா² கிங்? மச்ச²ஸ்ஸேவோத³கே க³தந்தி யதா² மச்ச²ஸ்ஸ க³மனங் உத³கேன படிச்ச²ன்னத்தா து³ஜ்ஜானங், தேனேவ ஸோ கேவட்டே ஆக³தே உத³கேன க³மனங் படிச்சா²தெ³த்வா பலாயதி, அத்தானங் க³ண்ஹிதுங் ந தே³தி, ஏவமேவ இத்தி²யோ மஹந்தம்பி து³ஸ்ஸீலகம்மங் கத்வா ‘‘மயங் ஏவரூபங் ந கரோமா’’தி அத்தனா கதகம்மங் இத்தி²மாயாய படிச்சா²தெ³த்வா ஸாமிகே வஞ்செந்தி . ஏவங் இத்தி²யோ நாமேதா பாபத⁴ம்மா து³ராஜானா, தாஸு மஜ்ஜ²த்தோயேவ ஸுகி²தோ ஹோதீதி.

    Tattha mā su nandi icchati manti su-kāro nipātamattaṃ, ‘‘ayaṃ itthī maṃ icchati pattheti, mayi sinehaṃ karotī’’ti mā tussi. Mā su soci na micchatīti ‘‘ayaṃ maṃ na icchatī’’tipi mā soci, tassā icchamānāya nandiṃ, na icchamānāya ca sokaṃ akatvā majjhattova hohīti dīpeti. Thīnaṃ bhāvo durājānoti itthīnaṃ bhāvo nāma itthimāyāya paṭicchannattā durājāno. Yathā kiṃ? Macchassevodake gatanti yathā macchassa gamanaṃ udakena paṭicchannattā dujjānaṃ, teneva so kevaṭṭe āgate udakena gamanaṃ paṭicchādetvā palāyati, attānaṃ gaṇhituṃ na deti, evameva itthiyo mahantampi dussīlakammaṃ katvā ‘‘mayaṃ evarūpaṃ na karomā’’ti attanā katakammaṃ itthimāyāya paṭicchādetvā sāmike vañcenti . Evaṃ itthiyo nāmetā pāpadhammā durājānā, tāsu majjhattoyeva sukhito hotīti.

    ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ அந்தேவாஸிகஸ்ஸ ஓவாத³ங் அதா³ஸி. ததோ பட்டா²ய ஸோ தஸ்ஸா உபரி மஜ்ஜ²த்தோவ அஹோஸி. ஸாபிஸ்ஸ ப⁴ரியா ‘‘ஆசரியேன கிர மே து³ஸ்ஸீலபா⁴வோ ஞாதோ’’தி ததோ பட்டா²ய ந அனாசாரங் சரி. ஸாபி தஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸ இத்தீ² ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன கிர மய்ஹங் து³ராசாரபா⁴வோ ஞாதோ’’தி ததோ பட்டா²ய பாபகம்மங் நாம ந அகாஸி.

    Evaṃ bodhisatto antevāsikassa ovādaṃ adāsi. Tato paṭṭhāya so tassā upari majjhattova ahosi. Sāpissa bhariyā ‘‘ācariyena kira me dussīlabhāvo ñāto’’ti tato paṭṭhāya na anācāraṃ cari. Sāpi tassa upāsakassa itthī ‘‘sammāsambuddhena kira mayhaṃ durācārabhāvo ñāto’’ti tato paṭṭhāya pāpakammaṃ nāma na akāsi.

    ஸத்தா²பி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஸோ உபாஸகோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி, ஸத்தா² அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஜயம்பதிகாயேவ இதா³னி ஜயம்பதிகா, ஆசரியோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthāpi imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne so upāsako sotāpattiphale patiṭṭhahi, satthā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā jayampatikāyeva idāni jayampatikā, ācariyo pana ahameva ahosi’’nti.

    து³ராஜானஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².

    Durājānajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 64. து³ராஜானஜாதகங் • 64. Durājānajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact