Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[260] 10. தூ³தஜாதகவண்ணனா
[260] 10. Dūtajātakavaṇṇanā
யஸ்ஸத்தா² தூ³ரமாயந்தீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் லோலபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² நவகனிபாதே சக்கவாகஜாதகே (ஜா॰ 1.9.69 ஆத³யோ) ஆவிப⁴விஸ்ஸதி. ஸத்தா² பன தங் பி⁴க்கு²ங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ந கோ², பி⁴க்கு², இதா³னேவ, புப்³பே³பி த்வங் லோலோ, லொல்யகாரணேனேவ பன அஸினா ஸீஸச்சே²த³னங் லபீ⁴’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Yassatthā dūramāyantīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ lolabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Vatthu navakanipāte cakkavākajātake (jā. 1.9.69 ādayo) āvibhavissati. Satthā pana taṃ bhikkhuṃ āmantetvā ‘‘na kho, bhikkhu, idāneva, pubbepi tvaṃ lolo, lolyakāraṇeneva pana asinā sīsacchedanaṃ labhī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ புத்தோ ஹுத்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பிது அச்சயேன ரஜ்ஜே பதிட்டா²ய போ⁴ஜனஸுத்³தி⁴கோ அஹோஸி, தேனஸ்ஸ போ⁴ஜனஸுத்³தி⁴கராஜாத்வேவ நாமங் ஜாதங். ஸோ கிர ததா²ரூபேன விதா⁴னேன ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி, யதா²ஸ்ஸ ஏகிஸ்ஸா ப⁴த்தபாதியா ஸதஸஹஸ்ஸங் வயங் க³ச்ச²தி. பு⁴ஞ்ஜந்தோ பன அந்தோகே³ஹே ந பு⁴ஞ்ஜதி, அத்தனோ போ⁴ஜனவிதா⁴னங் ஓலோகெந்தங் மஹாஜனங் புஞ்ஞங் காரேதுகாமதாய ராஜத்³வாரே ரதனமண்ட³பங் காரெத்வா போ⁴ஜனவேலாய தங் அலங்கராபெத்வா கஞ்சனமயே ஸமுஸ்ஸிதஸேதச்ச²த்தே ராஜபல்லங்கே நிஸீதி³த்வா க²த்தியகஞ்ஞாஹி பரிவுதோ ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகாய ஸுவண்ணபாதியா ஸப்³ப³ரஸபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜதி. அதே²கோ லோலபுரிஸோ தஸ்ஸ போ⁴ஜனவிதா⁴னங் ஓலோகெத்வா தங் போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ ஹுத்வா பிபாஸங் ஸந்தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்தோ ‘‘அத்தே²கோ உபாயோ’’தி கா³ள்ஹங் நிவாஸெத்வா ஹத்தே² உக்கி²பித்வா ‘‘போ⁴, அஹங் தூ³தோ, தூ³தோ’’தி உச்சாஸத்³த³ங் கரொந்தோ ராஜானங் உபஸங்கமி. தேன ச ஸமயேன தஸ்மிங் ஜனபதே³ ‘‘தூ³தொம்ஹீ’’தி வத³ந்தங் ந வாரெந்தி, தஸ்மா மஹாஜனோ த்³விதா⁴ பி⁴ஜ்ஜித்வா ஓகாஸங் அதா³ஸி. ஸோ வேகே³ன க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ பாதியா ஏகங் ப⁴த்தபிண்ட³ங் க³ஹெத்வா முகே² பக்கி²பி, அத²ஸ்ஸ ‘‘ஸீஸங் சி²ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி அஸிகா³ஹோ அஸிங் அப்³பா³ஹேஸி, ராஜா ‘‘மா பஹரீ’’தி நிவாரேஸி, ‘‘மா பா⁴யி, பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸூ’’தி ஹத்த²ங் தோ⁴வித்வா நிஸீதி³. போ⁴ஜனபரியோஸானே சஸ்ஸ அத்தனோ பிவனபானீயஞ்சேவ தம்பூ³லஞ்ச தா³பெத்வா ‘‘போ⁴ புரிஸ, த்வங் ‘தூ³தொம்ஹீ’தி வத³ஸி, கஸ்ஸ தூ³தோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘மஹாராஜ அஹங் தண்ஹாதூ³தோ, உத³ரதூ³தோ, தண்ஹா மங் ஆணாபெத்வா ‘த்வங் க³ச்சா²ஹீ’தி தூ³தங் கத்வா பேஸேஸீ’’தி வத்வா புரிமா த்³வே கா³தா² அவோச –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa putto hutvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā pitu accayena rajje patiṭṭhāya bhojanasuddhiko ahosi, tenassa bhojanasuddhikarājātveva nāmaṃ jātaṃ. So kira tathārūpena vidhānena bhattaṃ bhuñjati, yathāssa ekissā bhattapātiyā satasahassaṃ vayaṃ gacchati. Bhuñjanto pana antogehe na bhuñjati, attano bhojanavidhānaṃ olokentaṃ mahājanaṃ puññaṃ kāretukāmatāya rājadvāre ratanamaṇḍapaṃ kāretvā bhojanavelāya taṃ alaṅkarāpetvā kañcanamaye samussitasetacchatte rājapallaṅke nisīditvā khattiyakaññāhi parivuto satasahassagghanikāya suvaṇṇapātiyā sabbarasabhojanaṃ bhuñjati. Atheko lolapuriso tassa bhojanavidhānaṃ oloketvā taṃ bhojanaṃ bhuñjitukāmo hutvā pipāsaṃ sandhāretuṃ asakkonto ‘‘attheko upāyo’’ti gāḷhaṃ nivāsetvā hatthe ukkhipitvā ‘‘bho, ahaṃ dūto, dūto’’ti uccāsaddaṃ karonto rājānaṃ upasaṅkami. Tena ca samayena tasmiṃ janapade ‘‘dūtomhī’’ti vadantaṃ na vārenti, tasmā mahājano dvidhā bhijjitvā okāsaṃ adāsi. So vegena gantvā rañño pātiyā ekaṃ bhattapiṇḍaṃ gahetvā mukhe pakkhipi, athassa ‘‘sīsaṃ chindissāmī’’ti asigāho asiṃ abbāhesi, rājā ‘‘mā paharī’’ti nivāresi, ‘‘mā bhāyi, bhuñjassū’’ti hatthaṃ dhovitvā nisīdi. Bhojanapariyosāne cassa attano pivanapānīyañceva tambūlañca dāpetvā ‘‘bho purisa, tvaṃ ‘dūtomhī’ti vadasi, kassa dūtosī’’ti pucchi. ‘‘Mahārāja ahaṃ taṇhādūto, udaradūto, taṇhā maṃ āṇāpetvā ‘tvaṃ gacchāhī’ti dūtaṃ katvā pesesī’’ti vatvā purimā dve gāthā avoca –
28.
28.
‘‘யஸ்ஸத்தா² தூ³ரமாயந்தி, அமித்தமபி யாசிதுங்;
‘‘Yassatthā dūramāyanti, amittamapi yācituṃ;
தஸ்ஸூத³ரஸ்ஸஹங் தூ³தோ, மா மே குஜ்ஜ² ரதே²ஸப⁴.
Tassūdarassahaṃ dūto, mā me kujjha rathesabha.
29.
29.
‘‘யஸ்ஸ தி³வா ச ரத்தோ ச, வஸமாயந்தி மாணவா;
‘‘Yassa divā ca ratto ca, vasamāyanti māṇavā;
தஸ்ஸூத³ரஸ்ஸஹங் தூ³தோ, மா மே குஜ்ஜ² ரதே²ஸபா⁴’’தி.
Tassūdarassahaṃ dūto, mā me kujjha rathesabhā’’ti.
தத்த² யஸ்ஸத்தா² தூ³ரமாயந்தீதி யஸ்ஸ அத்தா²ய இமே ஸத்தா தண்ஹாவஸிகா ஹுத்வா தூ³ரம்பி க³ச்ச²ந்தி. ரதே²ஸபா⁴தி ரத²யோத⁴ஜெட்ட²க.
Tattha yassatthā dūramāyantīti yassa atthāya ime sattā taṇhāvasikā hutvā dūrampi gacchanti. Rathesabhāti rathayodhajeṭṭhaka.
ராஜா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘ஸச்சமேதங், இமே ஸத்தா உத³ரதூ³தா தண்ஹாவஸேன விசரந்தி, தண்ஹாவ இமே ஸத்தே விசாரேதி, யாவ மனாபங் வத இமினா கதி²த’’ந்தி தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ துஸ்ஸித்வா ததியங் கா³த²மாஹ –
Rājā tassa vacanaṃ sutvā ‘‘saccametaṃ, ime sattā udaradūtā taṇhāvasena vicaranti, taṇhāva ime satte vicāreti, yāva manāpaṃ vata iminā kathita’’nti tassa purisassa tussitvā tatiyaṃ gāthamāha –
30.
30.
‘‘த³தா³மி தே ப்³ராஹ்மண ரோஹிணீனங், க³வங் ஸஹஸ்ஸங் ஸஹ புங்க³வேன;
‘‘Dadāmi te brāhmaṇa rohiṇīnaṃ, gavaṃ sahassaṃ saha puṅgavena;
தூ³தோ ஹி தூ³தஸ்ஸ கத²ங் ந த³ஜ்ஜங், மயம்பி தஸ்ஸேவ ப⁴வாம தூ³தா’’தி.
Dūto hi dūtassa kathaṃ na dajjaṃ, mayampi tasseva bhavāma dūtā’’ti.
தத்த² ப்³ராஹ்மணாதி ஆலபனமத்தமேதங். ரோஹிணீனந்தி ரத்தவண்ணானங். ஸஹ புங்க³வேனாதி யூத²பரிணாயகேன உபத்³த³வரக்க²கேன உஸபே⁴ன ஸத்³தி⁴ங். மயம்பீதி அஹஞ்ச அவஸேஸா ச ஸப்³பே³ ஸத்தா தஸ்ஸேவ உத³ரஸ்ஸ தூ³தா ப⁴வாம, தஸ்மா அஹங் உத³ரதூ³தோ ஸமானோ உத³ரதூ³தஸ்ஸ துய்ஹங் கஸ்மா ந த³ஜ்ஜந்தி. ஏவஞ்ச பன வத்வா ‘‘இமினா வத புரிஸேன அஸ்ஸுதபுப்³ப³ங் காரணங் கதி²த’’ந்தி துட்ட²சித்தோ தஸ்ஸ மஹந்தங் யஸங் அதா³ஸி.
Tattha brāhmaṇāti ālapanamattametaṃ. Rohiṇīnanti rattavaṇṇānaṃ. Saha puṅgavenāti yūthapariṇāyakena upaddavarakkhakena usabhena saddhiṃ. Mayampīti ahañca avasesā ca sabbe sattā tasseva udarassa dūtā bhavāma, tasmā ahaṃ udaradūto samāno udaradūtassa tuyhaṃ kasmā na dajjanti. Evañca pana vatvā ‘‘iminā vata purisena assutapubbaṃ kāraṇaṃ kathita’’nti tuṭṭhacitto tassa mahantaṃ yasaṃ adāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஸோ லோலபி⁴க்கு² ஸகதா³கா³மிப²லே பதிட்ட²ஹி, அஞ்ஞேபி ப³ஹூ ஸோதாபன்னாத³யோ அஹேஸுங். ‘‘ததா³ லோலபுரிஸோ ஏதரஹி லோலபி⁴க்கு² அஹோஸி, போ⁴ஜனஸுத்³தி⁴கராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so lolabhikkhu sakadāgāmiphale patiṭṭhahi, aññepi bahū sotāpannādayo ahesuṃ. ‘‘Tadā lolapuriso etarahi lolabhikkhu ahosi, bhojanasuddhikarājā pana ahameva ahosi’’nti.
தூ³தஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.
Dūtajātakavaṇṇanā dasamā.
ஸங்கப்பவக்³கோ³ பட²மோ.
Saṅkappavaggo paṭhamo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
ஸங்கப்ப திலமுட்டி² ச, மணி ச ஸிந்த⁴வாஸுகங்;
Saṅkappa tilamuṭṭhi ca, maṇi ca sindhavāsukaṃ;
ஜரூத³பானங் கா³மணி, மந்தா⁴தா திரீடதூ³தந்தி.
Jarūdapānaṃ gāmaṇi, mandhātā tirīṭadūtanti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 260. தூ³தஜாதகங் • 260. Dūtajātakaṃ