Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[478] 5. தூ³தஜாதகவண்ணனா
[478] 5. Dūtajātakavaṇṇanā
தூ³தே தே ப்³ரஹ்மே பாஹேஸிந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அத்தனோ பஞ்ஞாபஸங்ஸனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. த⁴ம்மஸபா⁴யங் பி⁴க்கூ² கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘பஸ்ஸத², ஆவுஸோ, த³ஸப³லஸ்ஸ உபாயகோஸல்லங், நந்த³ஸ்ஸ ஸக்யபுத்தஸ்ஸ அச்ச²ராக³ணங் த³ஸ்ஸெத்வா அரஹத்தங் அதா³ஸி, சூளபந்த²கஸ்ஸ பிலோதிகங் த³த்வா ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் அதா³ஸி, கம்மாரபுத்தஸ்ஸ பது³மங் த³ஸ்ஸெத்வா அரஹத்தங் அதா³ஸி, ஏவங் நானாஉபாயேஹி ஸத்தே வினேதீ’’தி . ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ இதா³னேவ ‘இமினா இத³ங் ஹோதீ’தி உபாயகுஸலோ, புப்³பே³பி உபாயகுஸலோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Dūte te brahme pāhesinti idaṃ satthā jetavane viharanto attano paññāpasaṃsanaṃ ārabbha kathesi. Dhammasabhāyaṃ bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘passatha, āvuso, dasabalassa upāyakosallaṃ, nandassa sakyaputtassa accharāgaṇaṃ dassetvā arahattaṃ adāsi, cūḷapanthakassa pilotikaṃ datvā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ adāsi, kammāraputtassa padumaṃ dassetvā arahattaṃ adāsi, evaṃ nānāupāyehi satte vinetī’’ti . Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, tathāgato idāneva ‘iminā idaṃ hotī’ti upāyakusalo, pubbepi upāyakusaloyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஜனபதோ³ அஹிரஞ்ஞோ அஹோஸி. ஸோ ஹி ஜனபத³ங் பீளெத்வா த⁴னமேவ ஸங்கட்³டி⁴. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிகா³மே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ‘‘பச்சா² த⁴ம்மேன பி⁴க்க²ங் சரித்வா ஆசரியத⁴னங் ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ஸிப்பங் பட்ட²பெத்வா நிட்டி²தஸிப்போ அனுயோக³ங் த³த்வா ‘‘ஆசரிய, தும்ஹாகங் த⁴னங் ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆபுச்சி²த்வா நிக்க²ம்ம ஜனபதே³ சரந்தோ த⁴ம்மேன ஸமேன பரியேஸித்வா ஸத்த நிக்கே² லபி⁴த்வா ‘‘ஆசரியஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமீ’’தி க³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ க³ங்க³ங் ஓதரிதுங் நாவங் அபி⁴ருஹி. தஸ்ஸ தத்த² நாவாய விபரிவத்தமானாய தங் ஸுவண்ணங் உத³கே பதி. ஸோ சிந்தேஸி ‘‘து³ல்லப⁴ங் ஹிரஞ்ஞங், ஜனபதே³ புன ஆசரியத⁴னே பரியேஸியமானே பபஞ்சோ ப⁴விஸ்ஸதி, யங்னூனாஹங் க³ங்கா³தீரேயேவ நிராஹாரோ நிஸீதெ³ய்யங், தஸ்ஸ மே நிஸின்னபா⁴வங் அனுபுப்³பே³ன ராஜா ஜானிஸ்ஸதி, ததோ அமச்சே பேஸெஸ்ஸதி, அஹங் தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ந மந்தெஸ்ஸாமி, ததோ ராஜா ஸயங் ஆக³மிஸ்ஸதி, இமினா உபாயேன தஸ்ஸ ஸந்திகே ஆசரியத⁴னங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ க³ங்கா³தீரே உத்தரிஸாடகங் பாருபித்வா யஞ்ஞஸுத்தங் ப³ஹி ட²பெத்வா ரஜதபட்டவண்ணே வாலுகதலே ஸுவண்ணபடிமா விய நிஸீதி³. தங் நிராஹாரங் நிஸின்னங் தி³ஸ்வா மஹாஜனோ ‘‘கஸ்மா நிஸின்னோஸீ’’தி புச்சி², கஸ்ஸசி ந கதே²ஸி. புனதி³வஸே த்³வாரகா³மவாஸினோ தஸ்ஸ தத்த² நிஸின்னபா⁴வங் ஸுத்வா ஆக³ந்த்வா புச்சி²ங்ஸு, தேஸம்பி ந கதே²ஸி. தே தஸ்ஸ கிலமத²ங் தி³ஸ்வா பரிதே³வந்தா பக்கமிங்ஸு. ததியதி³வஸே நக³ரவாஸினோ ஆக³மிங்ஸு, சதுத்த²தி³வஸே நக³ரதோ இஸ்ஸரஜனா, பஞ்சமதி³வஸே ராஜபுரிஸா. ச²ட்ட²தி³வஸே ராஜா அமச்சே பேஸேஸி, தேஹிபி ஸத்³தி⁴ங் ந கதே²ஸி. ஸத்தமதி³வஸே ராஜா ப⁴யட்டிதோ ஹுத்வா தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente janapado ahirañño ahosi. So hi janapadaṃ pīḷetvā dhanameva saṃkaḍḍhi. Tadā bodhisatto kāsigāme brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilaṃ gantvā ‘‘pacchā dhammena bhikkhaṃ caritvā ācariyadhanaṃ āharissāmī’’ti vatvā sippaṃ paṭṭhapetvā niṭṭhitasippo anuyogaṃ datvā ‘‘ācariya, tumhākaṃ dhanaṃ āharissāmī’’ti āpucchitvā nikkhamma janapade caranto dhammena samena pariyesitvā satta nikkhe labhitvā ‘‘ācariyassa dassāmī’’ti gacchanto antarāmagge gaṅgaṃ otarituṃ nāvaṃ abhiruhi. Tassa tattha nāvāya viparivattamānāya taṃ suvaṇṇaṃ udake pati. So cintesi ‘‘dullabhaṃ hiraññaṃ, janapade puna ācariyadhane pariyesiyamāne papañco bhavissati, yaṃnūnāhaṃ gaṅgātīreyeva nirāhāro nisīdeyyaṃ, tassa me nisinnabhāvaṃ anupubbena rājā jānissati, tato amacce pesessati, ahaṃ tehi saddhiṃ na mantessāmi, tato rājā sayaṃ āgamissati, iminā upāyena tassa santike ācariyadhanaṃ labhissāmī’’ti. So gaṅgātīre uttarisāṭakaṃ pārupitvā yaññasuttaṃ bahi ṭhapetvā rajatapaṭṭavaṇṇe vālukatale suvaṇṇapaṭimā viya nisīdi. Taṃ nirāhāraṃ nisinnaṃ disvā mahājano ‘‘kasmā nisinnosī’’ti pucchi, kassaci na kathesi. Punadivase dvāragāmavāsino tassa tattha nisinnabhāvaṃ sutvā āgantvā pucchiṃsu, tesampi na kathesi. Te tassa kilamathaṃ disvā paridevantā pakkamiṃsu. Tatiyadivase nagaravāsino āgamiṃsu, catutthadivase nagarato issarajanā, pañcamadivase rājapurisā. Chaṭṭhadivase rājā amacce pesesi, tehipi saddhiṃ na kathesi. Sattamadivase rājā bhayaṭṭito hutvā tassa santikaṃ gantvā pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –
54.
54.
‘‘தூ³தே தே ப்³ரஹ்மே பாஹேஸிங், க³ங்கா³தீரஸ்மி ஜா²யதோ;
‘‘Dūte te brahme pāhesiṃ, gaṅgātīrasmi jhāyato;
தேஸங் புட்டோ² ந ப்³யாகாஸி, து³க்க²ங் கு³ய்ஹமதங் நு தே’’தி.
Tesaṃ puṭṭho na byākāsi, dukkhaṃ guyhamataṃ nu te’’ti.
தத்த² து³க்க²ங் கு³ய்ஹமதங் நு தேதி கிங் நு கோ², ப்³ராஹ்மண, யங் தவ து³க்க²ங் உப்பன்னங், தங் தே கு³ய்ஹமேவ மதங், ந அஞ்ஞஸ்ஸ ஆசிக்கி²தப்³ப³ந்தி.
Tattha dukkhaṃ guyhamataṃ nu teti kiṃ nu kho, brāhmaṇa, yaṃ tava dukkhaṃ uppannaṃ, taṃ te guyhameva mataṃ, na aññassa ācikkhitabbanti.
தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ ‘‘மஹாராஜ, து³க்க²ங் நாம ஹரிதுங் ஸமத்த²ஸ்ஸேவ ஆசிக்கி²தப்³ப³ங், ந அஞ்ஞஸ்ஸா’’தி வத்வா ஸத்த கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā mahāsatto ‘‘mahārāja, dukkhaṃ nāma harituṃ samatthasseva ācikkhitabbaṃ, na aññassā’’ti vatvā satta gāthā abhāsi –
55.
55.
‘‘ஸசே தே து³க்க²முப்பஜ்ஜே, காஸீனங் ரட்ட²வட்³ட⁴ன;
‘‘Sace te dukkhamuppajje, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhana;
மா கோ² நங் தஸ்ஸ அக்கா²ஹி, யோ தங் து³க்கா² ந மோசயே.
Mā kho naṃ tassa akkhāhi, yo taṃ dukkhā na mocaye.
56.
56.
‘‘யோ தஸ்ஸ து³க்க²ஜாதஸ்ஸ, ஏகங்க³மபி பா⁴க³ஸோ;
‘‘Yo tassa dukkhajātassa, ekaṅgamapi bhāgaso;
விப்பமோசெய்ய த⁴ம்மேன, காமங் தஸ்ஸ பவேத³ய.
Vippamoceyya dhammena, kāmaṃ tassa pavedaya.
57.
57.
‘‘ஸுவிஜானங் ஸிங்கா³லானங், ஸகுணானஞ்ச வஸ்ஸிதங்;
‘‘Suvijānaṃ siṅgālānaṃ, sakuṇānañca vassitaṃ;
மனுஸ்ஸவஸ்ஸிதங் ராஜ, து³ப்³பி³ஜானதரங் ததோ.
Manussavassitaṃ rāja, dubbijānataraṃ tato.
58.
58.
‘‘அபி சே மஞ்ஞதீ போஸோ, ஞாதி மித்தோ ஸகா²தி வா;
‘‘Api ce maññatī poso, ñāti mitto sakhāti vā;
யோ புப்³பே³ ஸுமனோ ஹுத்வா, பச்சா² ஸம்பஜ்ஜதே தி³ஸோ.
Yo pubbe sumano hutvā, pacchā sampajjate diso.
59.
59.
‘‘யோ அத்தனோ து³க்க²மனானுபுட்டோ², பவேத³யே ஜந்து அகாலரூபே;
‘‘Yo attano dukkhamanānupuṭṭho, pavedaye jantu akālarūpe;
ஆனந்தி³னோ தஸ்ஸ ப⁴வந்தி மித்தா, ஹிதேஸினோ தஸ்ஸ து³கீ² ப⁴வந்தி.
Ānandino tassa bhavanti mittā, hitesino tassa dukhī bhavanti.
60.
60.
‘‘காலஞ்ச ஞத்வான ததா²வித⁴ஸ்ஸ, மேதா⁴வினங் ஏகமனங் விதி³த்வா;
‘‘Kālañca ñatvāna tathāvidhassa, medhāvinaṃ ekamanaṃ viditvā;
அக்கெ²ய்ய திப்³பா³னி பரஸ்ஸ தீ⁴ரோ, ஸண்ஹங் கி³ரங் அத்த²வதிங் பமுஞ்சே.
Akkheyya tibbāni parassa dhīro, saṇhaṃ giraṃ atthavatiṃ pamuñce.
61.
61.
‘‘ஸசே ச ஜஞ்ஞா அவிஸய்ஹமத்தனோ, ந தே ஹி மய்ஹங் ஸுகா²க³மாய;
‘‘Sace ca jaññā avisayhamattano, na te hi mayhaṃ sukhāgamāya;
ஏகோவ திப்³பா³னி ஸஹெய்ய தீ⁴ரோ, ஸச்சங் ஹிரொத்தப்பமபெக்க²மானோ’’தி.
Ekova tibbāni saheyya dhīro, saccaṃ hirottappamapekkhamāno’’ti.
தத்த² உப்பஜ்ஜேதி ஸசே தவ உப்பஜ்ஜெய்ய. மா அக்கா²ஹீதி மா கதே²ஹி. து³ப்³பி³ஜானதரங் ததோதி ததோ திரச்சா²னக³தவஸ்ஸிததோபி து³ப்³பி³ஜானதரங், தஸ்மா தத²தோ அஜானித்வா ஹரிதுங் அஸமத்த²ஸ்ஸ அத்தனோ து³க்க²ங் ந கதே²தப்³ப³மேவாதி. அபி சேதி கா³தா² வுத்தத்தா²வ. அனானுபுட்டோ²தி புனப்புனங் புட்டோ². பவேத³யேதி கதே²தி. அகாலரூபேதி அகாலே. காலந்தி அத்தனோ கு³ய்ஹஸ்ஸ கத²னகாலங். ததா²வித⁴ஸ்ஸாதி பண்டி³தபுரிஸங் அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் ஏகமனங் விதி³த்வா ததா²வித⁴ஸ்ஸ ஆசிக்கெ²ய்ய. திப்³பா³னீதி து³க்கா²னி.
Tattha uppajjeti sace tava uppajjeyya. Mā akkhāhīti mā kathehi. Dubbijānataraṃ tatoti tato tiracchānagatavassitatopi dubbijānataraṃ, tasmā tathato ajānitvā harituṃ asamatthassa attano dukkhaṃ na kathetabbamevāti. Api ceti gāthā vuttatthāva. Anānupuṭṭhoti punappunaṃ puṭṭho. Pavedayeti katheti. Akālarūpeti akāle. Kālanti attano guyhassa kathanakālaṃ. Tathāvidhassāti paṇḍitapurisaṃ attanā saddhiṃ ekamanaṃ viditvā tathāvidhassa ācikkheyya. Tibbānīti dukkhāni.
ஸசேதி யதி³ அத்தனோ து³க்க²ங் அவிஸய்ஹங் அத்தனோ வா பரேஸங் வா புரிஸகாரேன அதேகிச்ச²ங் ஜானெய்ய. தே ஹீதி தே ஏவ லோகபவேணிகா, அட்ட²லோகத⁴ம்மாதி அத்தோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அத² அயங் லோகபவேணீ ந மய்ஹங் ஏவ ஸுகா²க³மாய உப்பன்னா, அட்ட²ஹி லோகத⁴ம்மேஹி பரிமுத்தோ நாம நத்தி², ஏவங் ஸந்தே ஸுக²மேவ பத்தெ²ந்தேன பரஸ்ஸ து³க்கா²ரோபனங் நாம ந யுத்தங், நேதங் ஹிரொத்தப்பஸம்பன்னேன கத்தப்³ப³ங், அத்தி² ச மே ஹிரீ ஒத்தப்பந்தி ஸச்சங் ஸங்விஜ்ஜமானங் அத்தனி ஹிரொத்தப்பங் அபெக்க²மானோவ அஞ்ஞஸ்ஸ அனாரோசெத்வா ஏகோவ திப்³பா³னி ஸஹெய்ய தீ⁴ரோதி.
Saceti yadi attano dukkhaṃ avisayhaṃ attano vā paresaṃ vā purisakārena atekicchaṃ jāneyya. Te hīti te eva lokapaveṇikā, aṭṭhalokadhammāti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – atha ayaṃ lokapaveṇī na mayhaṃ eva sukhāgamāya uppannā, aṭṭhahi lokadhammehi parimutto nāma natthi, evaṃ sante sukhameva patthentena parassa dukkhāropanaṃ nāma na yuttaṃ, netaṃ hirottappasampannena kattabbaṃ, atthi ca me hirī ottappanti saccaṃ saṃvijjamānaṃ attani hirottappaṃ apekkhamānova aññassa anārocetvā ekova tibbāni saheyya dhīroti.
ஏவங் மஹாஸத்தோ ஸத்தஹி கா³தா²ஹி ரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா அத்தனோ ஆசரியத⁴னஸ்ஸ பரியேஸிதபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Evaṃ mahāsatto sattahi gāthāhi rañño dhammaṃ desetvā attano ācariyadhanassa pariyesitabhāvaṃ dassento catasso gāthā abhāsi –
62.
62.
‘‘அஹங் ரட்டே² விசரந்தோ, நிக³மே ராஜதா⁴னியோ;
‘‘Ahaṃ raṭṭhe vicaranto, nigame rājadhāniyo;
பி⁴க்க²மானோ மஹாராஜ, ஆசரியஸ்ஸ த⁴னத்தி²கோ.
Bhikkhamāno mahārāja, ācariyassa dhanatthiko.
63.
63.
‘‘க³ஹபதீ ராஜபுரிஸே, மஹாஸாலே ச ப்³ராஹ்மணே;
‘‘Gahapatī rājapurise, mahāsāle ca brāhmaṇe;
அலத்த²ங் ஸத்த நிக்கா²னி, ஸுவண்ணஸ்ஸ ஜனாதி⁴ப;
Alatthaṃ satta nikkhāni, suvaṇṇassa janādhipa;
தே மே நட்டா² மஹாராஜ, தஸ்மா ஸோசாமஹங் பு⁴ஸங்.
Te me naṭṭhā mahārāja, tasmā socāmahaṃ bhusaṃ.
64.
64.
‘‘புரிஸா தே மஹாராஜ, மனஸானுவிசிந்திதா;
‘‘Purisā te mahārāja, manasānuvicintitā;
நாலங் து³க்கா² பமோசேதுங், தஸ்மா தேஸங் ந ப்³யாஹரிங்.
Nālaṃ dukkhā pamocetuṃ, tasmā tesaṃ na byāhariṃ.
65.
65.
‘‘த்வஞ்ச கோ² மே மஹாராஜ, மனஸானுவிசிந்திதோ;
‘‘Tvañca kho me mahārāja, manasānuvicintito;
அலங் து³க்கா² பமோசேதுங், தஸ்மா துய்ஹங் பவேத³யி’’ந்தி.
Alaṃ dukkhā pamocetuṃ, tasmā tuyhaṃ pavedayi’’nti.
தத்த² பி⁴க்க²மானோதி ஏதே க³ஹபதிஆத³யோ யாசமானோ. தே மேதி தே ஸத்த நிக்கா² மம க³ங்க³ங் தரந்தஸ்ஸ நட்டா², க³ங்கா³யங் பதிதா. புரிஸா தேதி மஹாராஜ, தவ தூ³தபுரிஸா. அனுவிசிந்திதாதி ‘‘நாலங் இமே மங் து³க்கா² மோசேது’’ந்தி மயா ஞாதா. தஸ்மாதி தேன காரணேன தேஸங் அத்தனோ து³க்க²ங் நாசிக்கி²ங். பவேத³யிந்தி கதே²ஸிங்.
Tattha bhikkhamānoti ete gahapatiādayo yācamāno. Te meti te satta nikkhā mama gaṅgaṃ tarantassa naṭṭhā, gaṅgāyaṃ patitā. Purisā teti mahārāja, tava dūtapurisā. Anuvicintitāti ‘‘nālaṃ ime maṃ dukkhā mocetu’’nti mayā ñātā. Tasmāti tena kāraṇena tesaṃ attano dukkhaṃ nācikkhiṃ. Pavedayinti kathesiṃ.
ராஜா தஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா ‘‘மா சிந்தயி, ப்³ராஹ்மண, அஹங் தே ஆசரியத⁴னங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி த்³விகு³ணத⁴னமதா³ஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஓஸானகா³த²மாஹ –
Rājā tassa dhammakathaṃ sutvā ‘‘mā cintayi, brāhmaṇa, ahaṃ te ācariyadhanaṃ dassāmī’’ti dviguṇadhanamadāsi. Tamatthaṃ pakāsento satthā osānagāthamāha –
66.
66.
‘‘தஸ்ஸாதா³ஸி பஸன்னத்தோ, காஸீனங் ரட்ட²வட்³ட⁴னோ;
‘‘Tassādāsi pasannatto, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhano;
ஜாதரூபமயே நிக்கே², ஸுவண்ணஸ்ஸ சதுத்³த³ஸா’’தி.
Jātarūpamaye nikkhe, suvaṇṇassa catuddasā’’ti.
தத்த² ஜாதரூபமயேதி தே ஸுவண்ணஸ்ஸ சதுத்³த³ஸ நிக்கே² ஜாதரூபமயேயேவ அதா³ஸி, ந யஸ்ஸ வா தஸ்ஸ வா ஸுவண்ணஸ்ஸாதி அத்தோ².
Tattha jātarūpamayeti te suvaṇṇassa catuddasa nikkhe jātarūpamayeyeva adāsi, na yassa vā tassa vā suvaṇṇassāti attho.
மஹாஸத்தோ ரஞ்ஞோ ஓவாத³ங் த³த்வா ஆசரியஸ்ஸ த⁴னங் த³த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ராஜாபி தஸ்ஸோவாதே³ டி²தோ த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெத்வா உபோ⁴பி யதா²கம்மங் க³தா.
Mahāsatto rañño ovādaṃ datvā ācariyassa dhanaṃ datvā dānādīni puññāni katvā rājāpi tassovāde ṭhito dhammena rajjaṃ kāretvā ubhopi yathākammaṃ gatā.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ததா²க³தோ உபாயகுஸலோயேவா’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, ஆசரியோ ஸாரிபுத்தோ, ப்³ராஹ்மணமாணவோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi tathāgato upāyakusaloyevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, ācariyo sāriputto, brāhmaṇamāṇavo pana ahameva ahosi’’nti.
தூ³தஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.
Dūtajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 478. தூ³தஜாதகங் • 478. Dūtajātakaṃ