Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
2-7. து³தியஆஹுனெய்யஸுத்தாதி³வண்ணனா
2-7. Dutiyaāhuneyyasuttādivaṇṇanā
2-7. து³தியே (விஸுத்³தி⁴॰ 2.380) அனேகவிஹிதந்தி அனேகவித⁴ங் நானப்பகாரங். இத்³தி⁴வித⁴ந்தி இத்³தி⁴கொட்டா²ஸங். பச்சனுபோ⁴தீதி பச்சனுப⁴வதி, பு²ஸதி ஸச்சி²கரோதி பாபுணாதீதி அத்தோ². இதா³னிஸ்ஸ அனேகவிஹிதபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஏகோபி ஹுத்வா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ‘‘ஏகோபி ஹுத்வா’’தி இமினா கரணதோ புப்³பே³வ பகதியா ஏகோபி ஹுத்வா. ப³ஹுதா⁴ ஹோதீதி ப³ஹூனங் ஸந்திகே சங்கமிதுகாமோ வா ஸஜ்ஜா²யங் காதுகாமோ வா பஞ்ஹங் புச்சி²துகாமோ வா ஹுத்வா ஸதம்பி ஸஹஸ்ஸம்பி ஹோதி. ஆவிபா⁴வங் திரோபா⁴வந்தி எத்த² ஆவிபா⁴வங் கரோதி, திரோபா⁴வங் கரோதீதி அயமத்தோ². இத³மேவ ஹி ஸந்தா⁴ய படிஸம்பி⁴தா³யங் (படி॰ ம॰ 3.11) வுத்தங் – ‘‘ஆவிபா⁴வந்தி கேனசி அனாவுடங் ஹோதி அப்படிச்ச²ன்னங் விவடங், திரோபா⁴வந்தி கேனசி ஆவுடங் ஹோதி படிச்ச²ன்னங் பிஹிதங் படிகுஜ்ஜித’’ந்தி. திரோகுட்டங் திரோபாகாரங் திரோபப்³ப³தங் அஸஜ்ஜமானோ க³ச்ச²தி ஸெய்யதா²பி ஆகாஸேதி எத்த² திரோகுட்டந்தி பரகுட்டங், குட்டஸ்ஸ பரபா⁴க³ந்தி வுத்தங் ஹோதி. ஏஸ நயோ இதரேஸு. குட்டோதி ச கே³ஹபி⁴த்தியா ஏதங் அதி⁴வசனங். பாகாரோதி கே³ஹவிஹாரகா³மாதீ³னங் பரிக்கே²பபாகாரோ. பப்³ப³தோதி பங்ஸுபப்³ப³தோ வா பாஸாணபப்³ப³தோ வா. அஸஜ்ஜமானோதி அலக்³க³மானோ ஸெய்யதா²பி ஆகாஸே விய.
2-7. Dutiye (visuddhi. 2.380) anekavihitanti anekavidhaṃ nānappakāraṃ. Iddhividhanti iddhikoṭṭhāsaṃ. Paccanubhotīti paccanubhavati, phusati sacchikaroti pāpuṇātīti attho. Idānissa anekavihitabhāvaṃ dassento ‘‘ekopi hutvā’’tiādimāha. Tattha ‘‘ekopi hutvā’’ti iminā karaṇato pubbeva pakatiyā ekopi hutvā. Bahudhā hotīti bahūnaṃ santike caṅkamitukāmo vā sajjhāyaṃ kātukāmo vā pañhaṃ pucchitukāmo vā hutvā satampi sahassampi hoti. Āvibhāvaṃ tirobhāvanti ettha āvibhāvaṃ karoti, tirobhāvaṃ karotīti ayamattho. Idameva hi sandhāya paṭisambhidāyaṃ (paṭi. ma. 3.11) vuttaṃ – ‘‘āvibhāvanti kenaci anāvuṭaṃ hoti appaṭicchannaṃ vivaṭaṃ, tirobhāvanti kenaci āvuṭaṃ hoti paṭicchannaṃ pihitaṃ paṭikujjita’’nti. Tirokuṭṭaṃ tiropākāraṃ tiropabbataṃ asajjamāno gacchati seyyathāpi ākāseti ettha tirokuṭṭanti parakuṭṭaṃ, kuṭṭassa parabhāganti vuttaṃ hoti. Esa nayo itaresu. Kuṭṭoti ca gehabhittiyā etaṃ adhivacanaṃ. Pākāroti gehavihāragāmādīnaṃ parikkhepapākāro. Pabbatoti paṃsupabbato vā pāsāṇapabbato vā. Asajjamānoti alaggamāno seyyathāpi ākāse viya.
உம்முஜ்ஜனிமுஜ்ஜந்தி எத்த² உம்முஜ்ஜந்தி உட்டா²னங் வுச்சதி. நிமுஜ்ஜந்தி ஸங்ஸீத³னங். உம்முஜ்ஜஞ்ச நிமுஜ்ஜஞ்ச உம்முஜ்ஜனிமுஜ்ஜங். உத³கேபி அபி⁴ஜ்ஜமானேதி எத்த² யங் உத³கங் அக்கமித்வா ஸங்ஸீத³தி, தங் பி⁴ஜ்ஜமானந்தி வுச்சதி, விபரீதங் அபி⁴ஜ்ஜமானங். பல்லங்கேன க³ச்ச²தி. பக்கீ² ஸகுணோதி பக்கே²ஹி யுத்தஸகுணோ. இமேபி சந்தி³மஸூரியே ஏவங்மஹித்³தி⁴கே ஏவங்மஹானுபா⁴வே பாணினா பராமஸதீதி எத்த² சந்தி³மஸூரியானங் த்³வாசத்தாலீஸயோஜனஸஹஸ்ஸஸ்ஸ உபரி சரணேன மஹித்³தி⁴கதா, தீஸு தீ³பேஸு ஏகக்க²ணே ஆலோககரணேன மஹானுபா⁴வதா வேதி³தப்³பா³. ஏவங் உபரிசரணஆலோககரணேஹி மஹித்³தி⁴கே மஹானுபா⁴வே. பராமஸதீதி க³ண்ஹாதி, ஏகதே³ஸே வா சு²பதி. பரிமஜ்ஜதீதி ஸமந்ததோ ஆதா³ஸதலா விய பரிமஜ்ஜதி. யாவ ப்³ரஹ்மலோகாபீதி ப்³ரஹ்மலோகம்பி பரிச்சே²த³ங் கத்வா. காயேன வஸங் வத்தேதீதி தத்ர ப்³ரஹ்மலோகே காயேன அத்தனோ வஸங் வத்தேதி.
Ummujjanimujjanti ettha ummujjanti uṭṭhānaṃ vuccati. Nimujjanti saṃsīdanaṃ. Ummujjañca nimujjañca ummujjanimujjaṃ. Udakepi abhijjamāneti ettha yaṃ udakaṃ akkamitvā saṃsīdati, taṃ bhijjamānanti vuccati, viparītaṃ abhijjamānaṃ. Pallaṅkena gacchati. Pakkhīsakuṇoti pakkhehi yuttasakuṇo. Imepi candimasūriye evaṃmahiddhike evaṃmahānubhāve pāṇinā parāmasatīti ettha candimasūriyānaṃ dvācattālīsayojanasahassassa upari caraṇena mahiddhikatā, tīsu dīpesu ekakkhaṇe ālokakaraṇena mahānubhāvatā veditabbā. Evaṃ uparicaraṇaālokakaraṇehi mahiddhike mahānubhāve. Parāmasatīti gaṇhāti, ekadese vā chupati. Parimajjatīti samantato ādāsatalā viya parimajjati. Yāva brahmalokāpīti brahmalokampi paricchedaṃ katvā. Kāyena vasaṃ vattetīti tatra brahmaloke kāyena attano vasaṃ vatteti.
தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயாதி எத்த² தி³ப்³ப³ஸதி³ஸத்தா தி³ப்³பா³. தே³வதானஞ்ஹி ஸுசரிதகம்மனிப்³ப³த்தா பித்தஸெம்ஹருஹிராதீ³ஹி அபலிபு³த்³தா⁴ உபக்கிலேஸவிமுத்ததாய தூ³ரேபி ஆரம்மணஸம்படிச்ச²னஸமத்தா² தி³ப்³பா³ பஸாத³ஸோததா⁴து ஹோதி. அயஞ்சாபி இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ வீரியபா⁴வனாப³லேன நிப்³ப³த்தா ஞாணஸோததா⁴து தாதி³ஸாயேவாதி தி³ப்³ப³ஸதி³ஸத்தா தி³ப்³பா³. அபிச தி³ப்³ப³விஹாரவஸேன படிலத்³த⁴த்தா அத்தனா ச தி³ப்³ப³விஹாரஸன்னிஸ்ஸிதத்தாபி தி³ப்³பா³. ஸவனட்டே²ன நிஜ்ஜீவட்டே²ன ச ஸோததா⁴து. ஸோததா⁴துகிச்சகரணேன ஸோததா⁴து வியாதிபி ஸோததா⁴து. தாய ஸோததா⁴துயா. விஸுத்³தா⁴யாதி ஸுத்³தா⁴ய நிருபக்கிலேஸாய. அதிக்கந்தமானுஸிகாயாதி மனுஸ்ஸூபசாரங் அதிக்கமித்வா ஸத்³த³ஸவனே மானுஸிகங் மங்ஸஸோததா⁴துங் அதிக்கந்தாய வீதிவத்தெத்வா டி²தாய. உபோ⁴ ஸத்³தே³ ஸுணாதீதி த்³வே ஸத்³தே³ ஸுணாதி. கதமே த்³வே? தி³ப்³பே³ ச மானுஸே ச, தே³வானஞ்ச மனுஸ்ஸானஞ்ச ஸத்³தே³தி வுத்தங் ஹோதி. ஏதேன பதே³ஸபரியாதா³னங் வேதி³தப்³ப³ங். யே தூ³ரே ஸந்திகே சாதி யே ஸத்³தா³ தூ³ரே பரசக்கவாளேபி, யே ச ஸந்திகே அந்தமஸோ ஸதே³ஹஸன்னிஸ்ஸிதபாணகஸத்³தா³பி, தே ஸுணாதீதி வுத்தங் ஹோதி. ஏதேன நிப்பதே³ஸபரியாதா³னங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Dibbāya sotadhātuyāti ettha dibbasadisattā dibbā. Devatānañhi sucaritakammanibbattā pittasemharuhirādīhi apalibuddhā upakkilesavimuttatāya dūrepi ārammaṇasampaṭicchanasamatthā dibbā pasādasotadhātu hoti. Ayañcāpi imassa bhikkhuno vīriyabhāvanābalena nibbattā ñāṇasotadhātu tādisāyevāti dibbasadisattā dibbā. Apica dibbavihāravasena paṭiladdhattā attanā ca dibbavihārasannissitattāpi dibbā. Savanaṭṭhena nijjīvaṭṭhena ca sotadhātu. Sotadhātukiccakaraṇena sotadhātu viyātipi sotadhātu. Tāya sotadhātuyā. Visuddhāyāti suddhāya nirupakkilesāya. Atikkantamānusikāyāti manussūpacāraṃ atikkamitvā saddasavane mānusikaṃ maṃsasotadhātuṃ atikkantāya vītivattetvā ṭhitāya. Ubho sadde suṇātīti dve sadde suṇāti. Katame dve? Dibbe ca mānuse ca, devānañca manussānañca saddeti vuttaṃ hoti. Etena padesapariyādānaṃ veditabbaṃ. Ye dūre santike cāti ye saddā dūre paracakkavāḷepi, ye ca santike antamaso sadehasannissitapāṇakasaddāpi, te suṇātīti vuttaṃ hoti. Etena nippadesapariyādānaṃ veditabbaṃ.
பரஸத்தானந்தி அத்தானங் ட²பெத்வா ஸேஸஸத்தானங். பரபுக்³க³லானந்தி இத³ம்பி இமினா ஏகத்த²மேவ. வேனெய்யவஸேன பன தே³ஸனாவிலாஸேன ச ப்³யஞ்ஜனநானத்தங் கதங். சேதஸா சேதோதி அத்தனோ சித்தேன தேஸங் சித்தங். பரிச்சாதி பரிச்சி²ந்தி³த்வா. பஜானாதீதி ஸராகா³தி³வஸேன நானப்பகாரதோ ஜானாதி. ஸராக³ங் வா சித்தந்திஆதீ³ஸு பன அட்ட²லோப⁴ஸஹக³தசித்தங் ஸராக³ங் சித்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அவஸேஸங் சாதுபூ⁴மகங் குஸலாப்³யாகதசித்தங் வீதராக³ங். த்³வே தோ³மனஸ்ஸசித்தானி, த்³வே விசிகிச்சு²த்³த⁴ச்சசித்தானீதி இமானி பன சத்தாரி சித்தானி இமஸ்மிங் து³கே ஸங்க³ஹங் ந க³ச்ச²ந்தி. கேசி பன தே²ரா தானிபி ஸங்க³ண்ஹந்தி. து³வித⁴ங் பன தோ³மனஸ்ஸசித்தங் ஸதோ³ஸங் சித்தங் நாம. ஸப்³ப³ம்பி சாதுபூ⁴மகங் குஸலாப்³யாகதசித்தங் வீததோ³ஸங். ஸேஸானி த³ஸ அகுஸலசித்தானி இமஸ்மிங் து³கே ஸங்க³ஹங் ந க³ச்ச²ந்தி. கேசி பன தே²ரா தானிபி ஸங்க³ண்ஹந்தி. ஸமோஹங் வீதமோஹந்தி எத்த² பன பாடிபுக்³க³லிகனயேன விசிகிச்சு²த்³த⁴ச்சஸஹக³தத்³வயமேவ ஸமோஹங். மோஹஸ்ஸ பன ஸப்³பா³குஸலேஸு ஸம்ப⁴வதோ த்³வாத³ஸவித⁴ம்பி அகுஸலசித்தங் ஸமோஹங் சித்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அவஸேஸங் வீதமோஹங். தி²னமித்³தா⁴னுக³தங் பன ஸங்கி²த்தங், உத்³த⁴ச்சானுக³தங் விக்கி²த்தங். ரூபாவசராரூபாவசரங் மஹக்³க³தங், அவஸேஸங் அமஹக்³க³தங். ஸப்³ப³ம்பி தேபூ⁴மகங் ஸஉத்தரங், லோகுத்தரங் அனுத்தரங். உபசாரப்பத்தங் அப்பனாப்பத்தஞ்ச ஸமாஹிதங், உப⁴யமப்பத்தங் அஸமாஹிதங். தத³ங்க³விக்க²ம்ப⁴னஸமுச்சே²த³ப்படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴னிஸ்ஸரணவிமுத்திங் பத்தங் பஞ்சவித⁴ம்பி ஏதங் விமுத்தங், விமுத்திமப்பத்தங் வா அவிமுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Parasattānanti attānaṃ ṭhapetvā sesasattānaṃ. Parapuggalānanti idampi iminā ekatthameva. Veneyyavasena pana desanāvilāsena ca byañjananānattaṃ kataṃ. Cetasā cetoti attano cittena tesaṃ cittaṃ. Pariccāti paricchinditvā. Pajānātīti sarāgādivasena nānappakārato jānāti. Sarāgaṃ vā cittantiādīsu pana aṭṭhalobhasahagatacittaṃ sarāgaṃ cittanti veditabbaṃ. Avasesaṃ cātubhūmakaṃ kusalābyākatacittaṃ vītarāgaṃ. Dve domanassacittāni, dve vicikicchuddhaccacittānīti imāni pana cattāri cittāni imasmiṃ duke saṅgahaṃ na gacchanti. Keci pana therā tānipi saṅgaṇhanti. Duvidhaṃ pana domanassacittaṃ sadosaṃ cittaṃ nāma. Sabbampi cātubhūmakaṃ kusalābyākatacittaṃ vītadosaṃ. Sesāni dasa akusalacittāni imasmiṃ duke saṅgahaṃ na gacchanti. Keci pana therā tānipi saṅgaṇhanti. Samohaṃ vītamohanti ettha pana pāṭipuggalikanayena vicikicchuddhaccasahagatadvayameva samohaṃ. Mohassa pana sabbākusalesu sambhavato dvādasavidhampi akusalacittaṃ samohaṃ cittanti veditabbaṃ. Avasesaṃ vītamohaṃ. Thinamiddhānugataṃ pana saṃkhittaṃ, uddhaccānugataṃ vikkhittaṃ. Rūpāvacarārūpāvacaraṃ mahaggataṃ, avasesaṃ amahaggataṃ. Sabbampi tebhūmakaṃ sauttaraṃ, lokuttaraṃ anuttaraṃ. Upacārappattaṃ appanāppattañca samāhitaṃ, ubhayamappattaṃ asamāhitaṃ. Tadaṅgavikkhambhanasamucchedappaṭippassaddhinissaraṇavimuttiṃ pattaṃ pañcavidhampi etaṃ vimuttaṃ, vimuttimappattaṃ vā avimuttanti veditabbaṃ.
அனேகவிஹிதந்தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.12) அனேகவித⁴ங், அனேகேஹி வா பகாரேஹி பவத்திதங் ஸங்வண்ணிதந்தி அத்தோ². புப்³பே³னிவாஸந்தி ஸமனந்தராதீதப⁴வங் ஆதி³ங் கத்வா தத்த² தத்த² நிவுத்த²ஸந்தானங். அனுஸ்ஸரதீதி க²ந்த⁴படிபாடிவஸேன, சுதிபடிஸந்தி⁴வஸேன வா அனுக³ந்த்வா அனுக³ந்த்வா ஸரதி. ஸெய்யதி²த³ங் – ஏகம்பி ஜாதிங்…பே॰… புப்³பே³னிவாஸங் அனுஸ்ஸரதீதி. தத்த² ஏகம்பி ஜாதிந்தி ஏகம்பி படிஸந்தி⁴மூலங் சுதிபரியோஸானங் ஏகப⁴வபரியாபன்னங் க²ந்த⁴ஸந்தானங். ஏஸ நயோ த்³வேபி ஜாதியோதிஆதீ³ஸுபி. அனேகேபி ஸங்வட்டகப்பேதிஆதீ³ஸு பன பரிஹாயமானோ கப்போ ஸங்வட்டகப்போ, வட்³ட⁴மானோ விவட்டகப்போதி வேதி³தப்³போ³. தத்த² ஸங்வட்டேன ஸங்வட்டட்டா²யீ க³ஹிதோ ஹோதி தங்மூலகத்தா, விவட்டேன விவட்டட்டா²யீ. ஏவஞ்ஹி ஸதி யானி தானி ‘‘சத்தாரிமானி, பி⁴க்க²வே, கப்பஸ்ஸ அஸங்க்²யெய்யானி. கதமானி சத்தாரி? ஸங்வட்டோ ஸங்வட்டட்டா²யீ விவட்டோ விவட்டட்டா²யீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.156) வுத்தானி, தானி பரிக்³க³ஹிதானி ஹொந்தி.
Anekavihitanti (pārā. aṭṭha. 1.12) anekavidhaṃ, anekehi vā pakārehi pavattitaṃ saṃvaṇṇitanti attho. Pubbenivāsanti samanantarātītabhavaṃ ādiṃ katvā tattha tattha nivutthasantānaṃ. Anussaratīti khandhapaṭipāṭivasena, cutipaṭisandhivasena vā anugantvā anugantvā sarati. Seyyathidaṃ – ekampi jātiṃ…pe… pubbenivāsaṃ anussaratīti. Tattha ekampi jātinti ekampi paṭisandhimūlaṃ cutipariyosānaṃ ekabhavapariyāpannaṃ khandhasantānaṃ. Esa nayo dvepi jātiyotiādīsupi. Anekepi saṃvaṭṭakappetiādīsu pana parihāyamāno kappo saṃvaṭṭakappo, vaḍḍhamāno vivaṭṭakappoti veditabbo. Tattha saṃvaṭṭena saṃvaṭṭaṭṭhāyī gahito hoti taṃmūlakattā, vivaṭṭena vivaṭṭaṭṭhāyī. Evañhi sati yāni tāni ‘‘cattārimāni, bhikkhave, kappassa asaṅkhyeyyāni. Katamāni cattāri? Saṃvaṭṭo saṃvaṭṭaṭṭhāyī vivaṭṭo vivaṭṭaṭṭhāyī’’ti (a. ni. 4.156) vuttāni, tāni pariggahitāni honti.
அமுத்ராஸிந்தி அமும்ஹி ஸங்வட்டகப்பே அஹங் அமும்ஹி ப⁴வே வா யோனியா வா க³ஹியா வா விஞ்ஞாணட்டி²தியா வா ஸத்தாவாஸே வா ஸத்தனிகாயே வா ஆஸிங். ஏவங்னாமோதி திஸ்ஸோ வா பு²ஸ்ஸோ வா. ஏவங்கொ³த்தோதி கோ³தமோ வா கச்சாயனோ வா கஸ்ஸபோ வா. இத³மஸ்ஸ அதீதப⁴வே அத்தனோ நாமகொ³த்தானுஸ்ஸரணவஸேன வுத்தங். ஸசே பன தஸ்மிங் காலே அத்தனோ வண்ணஸம்பத்திலூக²பணீதஜீவிகபா⁴வங் ஸுக²து³க்க²ப³ஹுலதங் அப்பாயுகதீ³கா⁴யுகபா⁴வங் வா அனுஸ்ஸரிதுகாமோ ஹோதி, தம்பி அனுஸ்ஸரதியேவ. தேனாஹ ‘‘ஏவங்வண்ணோ…பே॰… ஏவமாயுபரியந்தோ’’தி. தத்த² ஏவங்வண்ணோதி ஓதா³தோ வா ஸாமோ வா. ஏவமாஹாரோதி ஸாலிமங்ஸோத³னாஹாரோ வா பவத்தப²லபோ⁴ஜனோ வா. ஏவங்ஸுக²து³க்க²ப்படிஸங்வேதீ³தி அனேன பகாரேன காயிகசேதஸிகானங் ஸாமிஸனிராமிஸாதி³ப்பபே⁴தா³னங் ஸுக²து³க்கா²னங் படிஸங்வேதீ³. ஏவமாயுபரியந்தோதி ஏவங் வஸ்ஸஸதபரிமாணாயுபரியந்தோ வா சதுராஸீதிகப்பஸஹஸ்ஸாயுபரியந்தோ வா. ஸோ ததோ சுதோ அமுத்ர உத³பாதி³ந்தி ஸோ அஹங் ததோ ப⁴வதோ யோனிதோ க³ஹிதோ விஞ்ஞாணட்டி²திதோ ஸத்தாவாஸதோ ஸத்தனிகாயதோ வா சுதோ புனஅமுகஸ்மிங் நாம ப⁴வே யோனியா க³தியா விஞ்ஞாணட்டி²தியா ஸத்தாவாஸே ஸக்கனிகாயே வா உத³பாதி³ங். தத்ராபாஸிந்தி தத்ராபி ப⁴வே யோனியா க³தியா விஞ்ஞாணட்டி²தியா ஸத்தாவாஸே ஸத்தனிகாயே வா புன அஹோஸிங். ஏவங்னாமோதிஆதி³ வுத்தனயமேவ.
Amutrāsinti amumhi saṃvaṭṭakappe ahaṃ amumhi bhave vā yoniyā vā gahiyā vā viññāṇaṭṭhitiyā vā sattāvāse vā sattanikāye vā āsiṃ. Evaṃnāmoti tisso vā phusso vā. Evaṃgottoti gotamo vā kaccāyano vā kassapo vā. Idamassa atītabhave attano nāmagottānussaraṇavasena vuttaṃ. Sace pana tasmiṃ kāle attano vaṇṇasampattilūkhapaṇītajīvikabhāvaṃ sukhadukkhabahulataṃ appāyukadīghāyukabhāvaṃ vā anussaritukāmo hoti, tampi anussaratiyeva. Tenāha ‘‘evaṃvaṇṇo…pe… evamāyupariyanto’’ti. Tattha evaṃvaṇṇoti odāto vā sāmo vā. Evamāhāroti sālimaṃsodanāhāro vā pavattaphalabhojano vā. Evaṃsukhadukkhappaṭisaṃvedīti anena pakārena kāyikacetasikānaṃ sāmisanirāmisādippabhedānaṃ sukhadukkhānaṃ paṭisaṃvedī. Evamāyupariyantoti evaṃ vassasataparimāṇāyupariyanto vā caturāsītikappasahassāyupariyanto vā. So tato cuto amutra udapādinti so ahaṃ tato bhavato yonito gahito viññāṇaṭṭhitito sattāvāsato sattanikāyato vā cuto punaamukasmiṃ nāma bhave yoniyā gatiyā viññāṇaṭṭhitiyā sattāvāse sakkanikāye vā udapādiṃ. Tatrāpāsinti tatrāpi bhave yoniyā gatiyā viññāṇaṭṭhitiyā sattāvāse sattanikāye vā puna ahosiṃ. Evaṃnāmotiādi vuttanayameva.
அபிச அமுத்ராஸிந்தி இத³ங் அனுபுப்³பே³ன ஆரோஹந்தஸ்ஸ யாவதி³ச்ச²கங் அனுஸ்ஸரணங். ஸோ ததோதி படினிவத்தந்தஸ்ஸ பச்சவெக்க²ணங், தஸ்மா ‘‘இதூ⁴பபன்னோ’’தி இமிஸ்ஸா இதூ⁴பபத்தியா அனந்தரமேவ உப்பத்திட்டா²னங் ஸந்தா⁴ய ‘‘அமுத்ர உத³பாதி³’’ந்தி இத³ங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தத்ராபாஸிந்தி ஏவமாதி³ பனஸ்ஸ தத்ராபி இமிஸ்ஸா உபபத்தியா அந்தரே உபபத்திட்டா²னே நாமகொ³த்தாதீ³னங் அனுஸ்ஸரணத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். ஸோ ததோ சுதோ இதூ⁴பபன்னோதி ஸ்வாஹங் ததோ அனந்தருப்பத்திட்டா²னதோ சுதோ இத⁴ அமுகஸ்மிங் நாம க²த்தியகுலே வா ப்³ராஹ்மணகுலே வா நிப்³ப³த்தோதி. இதீதி ஏவங். ஸாகாரங் ஸஉத்³தே³ஸந்தி நாமகொ³த்தவஸேன ஸஉத்³தே³ஸங், வண்ணாதி³வஸேன ஸாகாரங். நாமகொ³த்தேன ஹி ஸத்தோ ‘‘திஸ்ஸோ கஸ்ஸபோ’’தி உத்³தி³ஸீயதி, வண்ணாதீ³ஹி ‘‘ஸாமோ ஓதா³தோ’’தி நானத்ததோ பஞ்ஞாயதி, தஸ்மா நாமகொ³த்தங் உத்³தே³ஸோ, இதரே ஆகாரா.
Apica amutrāsinti idaṃ anupubbena ārohantassa yāvadicchakaṃ anussaraṇaṃ. So tatoti paṭinivattantassa paccavekkhaṇaṃ, tasmā ‘‘idhūpapanno’’ti imissā idhūpapattiyā anantarameva uppattiṭṭhānaṃ sandhāya ‘‘amutra udapādi’’nti idaṃ vuttanti veditabbaṃ. Tatrāpāsinti evamādi panassa tatrāpi imissā upapattiyā antare upapattiṭṭhāne nāmagottādīnaṃ anussaraṇadassanatthaṃ vuttaṃ. So tato cuto idhūpapannoti svāhaṃ tato anantaruppattiṭṭhānato cuto idha amukasmiṃ nāma khattiyakule vā brāhmaṇakule vā nibbattoti. Itīti evaṃ. Sākāraṃ sauddesanti nāmagottavasena sauddesaṃ, vaṇṇādivasena sākāraṃ. Nāmagottena hi satto ‘‘tisso kassapo’’ti uddisīyati, vaṇṇādīhi ‘‘sāmo odāto’’ti nānattato paññāyati, tasmā nāmagottaṃ uddeso, itare ākārā.
தி³ப்³பே³னாதிஆதீ³ஸு தி³ப்³ப³ஸதி³ஸத்தா தி³ப்³ப³ங். தே³வதானஞ்ஹி ஸுசரிதகம்மனிப்³ப³த்தங் பித்தஸெம்ஹருஹிராதீ³ஹி அபலிபு³த்³த⁴ங் உபக்கிலேஸவிமுத்ததாய தூ³ரேபி ஆரம்மணஸம்படிச்ச²னஸமத்த²ங் தி³ப்³ப³ங் பஸாத³சக்கு² ஹோதி. இத³ஞ்சாபி வீரியபா⁴வனாப³லேன நிப்³ப³த்தங் ஞாணசக்கு² தாதி³ஸமேவாதி தி³ப்³ப³ஸதி³ஸத்தா தி³ப்³ப³ங். தி³ப்³ப³விஹாரவஸேன படிலத்³த⁴த்தா அத்தனோ ச தி³ப்³ப³விஹாரஸன்னிஸ்ஸிதத்தாபி தி³ப்³ப³ங். ஆலோகபரிக்³க³ஹேன மஹாஜுதிகத்தாபி தி³ப்³ப³ங். திரோகுட்டாதி³க³தரூபத³ஸ்ஸனேன மஹாக³திகத்தாபி தி³ப்³ப³ங். தங் ஸப்³ப³ங் ஸத்³த³ஸத்தா²னுஸாரேன வேதி³தப்³ப³ங். த³ஸ்ஸனட்டே²ன சக்கு². சக்கு²கிச்சகரணேன சக்கு²மிவாதிபி சக்கு². சுதூபபாதத³ஸ்ஸனேன தி³ட்டி²விஸுத்³தி⁴ஹேதுத்தா விஸுத்³த⁴ங். யோ ஹி சுதிமேவ பஸ்ஸதி, ந உபபாதங், ஸோ உச்சே²த³தி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி. யோ உபபாதமேவ பஸ்ஸதி, ந சுதிங், ஸோ நவஸத்தபாதுபா⁴வதி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி. யோ பன தது³ப⁴யங் பஸ்ஸதி, ஸோ யஸ்மா து³வித⁴ம்பி தங் தி³ட்டி²க³தங் அதிவத்ததி, தஸ்மா தங் த³ஸ்ஸனங் தி³ட்டி²விஸுத்³தி⁴ஹேது ஹோதி. உப⁴யம்பி சேதங் பு³த்³த⁴புத்தா பஸ்ஸந்தி. தேன வுத்தங் ‘‘சுதூபபாதத³ஸ்ஸனேன தி³ட்டி²விஸுத்³தி⁴ஹேதுத்தா விஸுத்³த⁴’’ந்தி. மனுஸ்ஸூபசாரங் அதிக்கமித்வா ரூபத³ஸ்ஸனேன அதிக்கந்தமானுஸகங், மானுஸங் வா மங்ஸசக்கு²ங் அதிக்கந்தத்தா அதிக்கந்தமானுஸகந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தேன தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா விஸுத்³தே⁴ன அதிக்கந்தமானுஸகேன.
Dibbenātiādīsu dibbasadisattā dibbaṃ. Devatānañhi sucaritakammanibbattaṃ pittasemharuhirādīhi apalibuddhaṃ upakkilesavimuttatāya dūrepi ārammaṇasampaṭicchanasamatthaṃ dibbaṃ pasādacakkhu hoti. Idañcāpi vīriyabhāvanābalena nibbattaṃ ñāṇacakkhu tādisamevāti dibbasadisattā dibbaṃ. Dibbavihāravasena paṭiladdhattā attano ca dibbavihārasannissitattāpi dibbaṃ. Ālokapariggahena mahājutikattāpi dibbaṃ. Tirokuṭṭādigatarūpadassanena mahāgatikattāpi dibbaṃ. Taṃ sabbaṃ saddasatthānusārena veditabbaṃ. Dassanaṭṭhena cakkhu. Cakkhukiccakaraṇena cakkhumivātipi cakkhu. Cutūpapātadassanena diṭṭhivisuddhihetuttā visuddhaṃ. Yo hi cutimeva passati, na upapātaṃ, so ucchedadiṭṭhiṃ gaṇhāti. Yo upapātameva passati, na cutiṃ, so navasattapātubhāvadiṭṭhiṃ gaṇhāti. Yo pana tadubhayaṃ passati, so yasmā duvidhampi taṃ diṭṭhigataṃ ativattati, tasmā taṃ dassanaṃ diṭṭhivisuddhihetu hoti. Ubhayampi cetaṃ buddhaputtā passanti. Tena vuttaṃ ‘‘cutūpapātadassanena diṭṭhivisuddhihetuttā visuddha’’nti. Manussūpacāraṃ atikkamitvā rūpadassanena atikkantamānusakaṃ, mānusaṃ vā maṃsacakkhuṃ atikkantattā atikkantamānusakanti veditabbaṃ. Tena dibbena cakkhunā visuddhena atikkantamānusakena.
ஸத்தே பஸ்ஸதீதி மனுஸ்ஸானங் மங்ஸசக்கு²னா விய ஸத்தே ஓலோகேதி. சவமானே உபபஜ்ஜமானேதி எத்த² சுதிக்க²ணே வா உபபத்திக்க²ணே வா தி³ப்³ப³சக்கு²னா த³ட்டு²ங் ந ஸக்கா. யே பன ஆஸன்னசுதிகா இதா³னி சவிஸ்ஸந்தி, தே சவமானாதி, யே ச க³ஹிதப்படிஸந்தி⁴கா ஸம்பதினிப்³ப³த்தா ச, தே உபபஜ்ஜமானாதி அதி⁴ப்பேதா. தே ஏவரூபே சவமானே உபபஜ்ஜமானே ச பஸ்ஸதீதி த³ஸ்ஸேதி. ஹீனேதி மோஹனிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா ஹீனானங் ஜாதிகுலபோ⁴கா³தீ³னங் வஸேன ஹீளிதே உஞ்ஞாதே. பணீதேதி அமோஹனிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா தப்³பி³பரீதே. ஸுவண்ணேதி அதோ³ஸனிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா இட்ட²கந்தமனாபவண்ணயுத்தே. து³ப்³ப³ண்ணேதி தோ³ஸனிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா அனிட்டா²கந்தாமனாபவண்ணயுத்தே, விரூபவிரூபேதிபி அத்தோ². ஸுக³தேதி ஸுக³திக³தே, அலோப⁴னிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா வா அட்³டே⁴ மஹத்³த⁴னே. து³க்³க³தேதி து³க்³க³திக³தே, லோப⁴னிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா வா த³லித்³தே³ அப்பன்னபானே.
Satte passatīti manussānaṃ maṃsacakkhunā viya satte oloketi. Cavamāne upapajjamāneti ettha cutikkhaṇe vā upapattikkhaṇe vā dibbacakkhunā daṭṭhuṃ na sakkā. Ye pana āsannacutikā idāni cavissanti, te cavamānāti, ye ca gahitappaṭisandhikā sampatinibbattā ca, te upapajjamānāti adhippetā. Te evarūpe cavamāne upapajjamāne ca passatīti dasseti. Hīneti mohanissandayuttattā hīnānaṃ jātikulabhogādīnaṃ vasena hīḷite uññāte. Paṇīteti amohanissandayuttattā tabbiparīte. Suvaṇṇeti adosanissandayuttattā iṭṭhakantamanāpavaṇṇayutte. Dubbaṇṇeti dosanissandayuttattā aniṭṭhākantāmanāpavaṇṇayutte, virūpavirūpetipi attho. Sugateti sugatigate, alobhanissandayuttattā vā aḍḍhe mahaddhane. Duggateti duggatigate, lobhanissandayuttattā vā dalidde appannapāne.
யதா²கம்மூபகே³தி யங் யங் கம்மங் உபசிதங், தேன தேன உபக³தே. காயது³ச்சரிதேனாதிஆதீ³ஸு து³ட்டு² சரிதங் கிலேஸபூதிகத்தாதி து³ச்சரிதங். காயேன து³ச்சரிதங், காயதோ வா உப்பன்னங் து³ச்சரிதந்தி காயது³ச்சரிதங். இதரேஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஸமன்னாக³தாதி ஸமங்கி³பூ⁴தா. அரியானங் உபவாத³காதி பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴ஸாவகானங் அரியானங் அந்தமஸோ கி³ஹிஸோதாபன்னானம்பி அனத்த²காமா ஹுத்வா அந்திமவத்து²னா வா கு³ணபரித⁴ங்ஸனேன வா உபவாத³கா, அக்கோஸகா க³ரஹகாதி வுத்தங் ஹோதி. மிச்சா²தி³ட்டி²காதி விபரீதத³ஸ்ஸனா . மிச்சா²தி³ட்டி²கம்மஸமாதா³னாதி மிச்சா²தி³ட்டி²வஸேன ஸமாதி³ன்னநானாவித⁴கம்மா, யேபி மிச்சா²தி³ட்டி²மூலகேஸு காயகம்மாதீ³ஸு அஞ்ஞேபி ஸமாதா³பெந்தி.
Yathākammūpageti yaṃ yaṃ kammaṃ upacitaṃ, tena tena upagate. Kāyaduccaritenātiādīsu duṭṭhu caritaṃ kilesapūtikattāti duccaritaṃ. Kāyena duccaritaṃ, kāyato vā uppannaṃ duccaritanti kāyaduccaritaṃ. Itaresupi eseva nayo. Samannāgatāti samaṅgibhūtā. Ariyānaṃ upavādakāti buddhapaccekabuddhasāvakānaṃ ariyānaṃ antamaso gihisotāpannānampi anatthakāmā hutvā antimavatthunā vā guṇaparidhaṃsanena vā upavādakā, akkosakā garahakāti vuttaṃ hoti. Micchādiṭṭhikāti viparītadassanā . Micchādiṭṭhikammasamādānāti micchādiṭṭhivasena samādinnanānāvidhakammā, yepi micchādiṭṭhimūlakesu kāyakammādīsu aññepi samādāpenti.
காயஸ்ஸ பே⁴தா³தி உபாதி³ன்னக்க²ந்த⁴பரிச்சாகா³. பரங் மரணாதி தத³னந்தரங் அபி⁴னிப்³ப³த்தக்க²ந்த⁴க்³க³ஹணா. அத² வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³தி ஜீவிதிந்த்³ரியஸ்ஸூபச்சே²தா³. பரங் மரணாதி சுதிசித்ததோ உத்³த⁴ங். அபாயந்தி ஏவமாதி³ ஸப்³ப³ங் நிரயவேவசனமேவ. நிரயோ ஹி ஸக்³க³மொக்க²ஹேதுபூ⁴தா புஞ்ஞஸம்மதா அயா அபேதத்தா, ஸுகா²னங் வா ஆயஸ்ஸ அபா⁴வா அபாயோ. து³க்க²ஸ்ஸ க³தி படிஸரணந்தி து³க்³க³தி, தோ³ஸப³ஹுலதாய வா து³ட்டே²ன கம்மேன நிப்³ப³த்தா க³தீதி து³க்³க³தி. விவஸா நிபதந்தி தத்த² து³க்கட்டகாரினோதி வினிபாதோ, வினஸ்ஸந்தா வா எத்த² பதந்தி ஸம்பி⁴ஜ்ஜமானங்க³பச்சங்கா³தி வினிபாதோ. நத்தி² எத்த² அஸ்ஸாத³ஸஞ்ஞிதோ அயோதி நிரயோ.
Kāyassa bhedāti upādinnakkhandhapariccāgā. Paraṃ maraṇāti tadanantaraṃ abhinibbattakkhandhaggahaṇā. Atha vā kāyassa bhedāti jīvitindriyassūpacchedā. Paraṃ maraṇāti cuticittato uddhaṃ. Apāyanti evamādi sabbaṃ nirayavevacanameva. Nirayo hi saggamokkhahetubhūtā puññasammatā ayā apetattā, sukhānaṃ vā āyassa abhāvā apāyo. Dukkhassa gati paṭisaraṇanti duggati, dosabahulatāya vā duṭṭhena kammena nibbattā gatīti duggati. Vivasā nipatanti tattha dukkaṭṭakārinoti vinipāto, vinassantā vā ettha patanti sambhijjamānaṅgapaccaṅgāti vinipāto. Natthi ettha assādasaññito ayoti nirayo.
அத² வா அபாயக்³க³ஹணேன திரச்சா²னயோனிங் தீ³பேதி. திரச்சா²னயோனி ஹி அபாயோ ஸுக³திதோ அபேதத்தா , ந து³க்³க³தி மஹேஸக்கா²னங் நாக³ராஜாதீ³னங் ஸம்ப⁴வதோ. து³க்³க³திக்³க³ஹணேன பெத்திவிஸயஞ்ச. ஸோ ஹி அபாயோ சேவ து³க்³க³தி ச ஸுக³திதோ அபேதத்தா து³க்க²ஸ்ஸ ச க³திபூ⁴தத்தா, ந து வினிபாதோ அஸுரஸதி³ஸங் அவினிபதிதத்தா. வினிபாதக்³க³ஹணேன அஸுரகாயங். ஸோ ஹி யதா²வுத்தேன அத்தே²ன அபாயோ சேவ து³க்³க³தி ச ஸப்³ப³ஸமுஸ்ஸயேஹி வினிபதிதத்தா வினிபாதோதி வுச்சதி. நிரயக்³க³ஹணேன அவீசிஆதி³கமனேகப்பகாரங் நிரயமேவாதி. உபபன்னாதி உபக³தா, தத்த² அபி⁴னிப்³ப³த்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. வுத்தவிபரியாயேன ஸுக்கபக்கோ² வேதி³தப்³போ³. அயங் பன விஸேஸோ – தத்த² ஸுக³திக்³க³ஹணேன மனுஸ்ஸாக³திபி ஸங்க³ய்ஹதி, ஸக்³க³க்³க³ஹணேன தே³வக³தியேவ. தத்த² ஸுந்த³ரா க³தீதி ஸுக³தி. ரூபாதீ³ஹி விஸயேஹி ஸுட்டு² அக்³கோ³தி ஸக்³கோ³. ஸோ ஸப்³போ³பி லுஜ்ஜனப்பலுஜ்ஜனட்டே²ன லோகோதி அயமெத்த² ஸங்கே²போ. வித்தா²ரோ பன ஸப்³பா³காரேன விஸுத்³தி⁴மக்³க³ஸங்வண்ணனாதோ க³ஹேதப்³போ³. ததியாதீ³னி உத்தானத்தா²னி.
Atha vā apāyaggahaṇena tiracchānayoniṃ dīpeti. Tiracchānayoni hi apāyo sugatito apetattā , na duggati mahesakkhānaṃ nāgarājādīnaṃ sambhavato. Duggatiggahaṇena pettivisayañca. So hi apāyo ceva duggati ca sugatito apetattā dukkhassa ca gatibhūtattā, na tu vinipāto asurasadisaṃ avinipatitattā. Vinipātaggahaṇena asurakāyaṃ. So hi yathāvuttena atthena apāyo ceva duggati ca sabbasamussayehi vinipatitattā vinipātoti vuccati. Nirayaggahaṇena avīciādikamanekappakāraṃ nirayamevāti. Upapannāti upagatā, tattha abhinibbattāti adhippāyo. Vuttavipariyāyena sukkapakkho veditabbo. Ayaṃ pana viseso – tattha sugatiggahaṇena manussāgatipi saṅgayhati, saggaggahaṇena devagatiyeva. Tattha sundarā gatīti sugati. Rūpādīhi visayehi suṭṭhu aggoti saggo. So sabbopi lujjanappalujjanaṭṭhena lokoti ayamettha saṅkhepo. Vitthāro pana sabbākārena visuddhimaggasaṃvaṇṇanāto gahetabbo. Tatiyādīni uttānatthāni.
து³தியஆஹுனெய்யஸுத்தாதி³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dutiyaāhuneyyasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya
2. து³தியஆஹுனெய்யஸுத்தங் • 2. Dutiyaāhuneyyasuttaṃ
3. இந்த்³ரியஸுத்தங் • 3. Indriyasuttaṃ
4. ப³லஸுத்தங் • 4. Balasuttaṃ
5. பட²மஆஜானீயஸுத்தங் • 5. Paṭhamaājānīyasuttaṃ
6. து³தியஆஜானீயஸுத்தங் • 6. Dutiyaājānīyasuttaṃ
7. ததியஆஜானீயஸுத்தங் • 7. Tatiyaājānīyasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
2. து³தியஆஹுனெய்யஸுத்தவண்ணனா • 2. Dutiyaāhuneyyasuttavaṇṇanā
5-7. ஆஜானீயஸுத்தத்தயவண்ணனா • 5-7. Ājānīyasuttattayavaṇṇanā