Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
7. து³தியஅனாத²பிண்டி³கஸுத்தங்
7. Dutiyaanāthapiṇḍikasuttaṃ
1023. ஸாவத்தி²னிதா³னங். தேன கோ² பன ஸமயேன அனாத²பிண்டி³கோ க³ஹபதி ஆபா³தி⁴கோ ஹோதி து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ. அத² கோ² அனாத²பிண்டி³கோ க³ஹபதி அஞ்ஞதரங் புரிஸங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஏஹி த்வங், அம்போ⁴ புரிஸ, யேனாயஸ்மா ஆனந்தோ³ தேனுபஸங்கம; உபஸங்கமித்வா மம வசனேன ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ பாதே³ ஸிரஸா வந்த³ – ‘அனாத²பிண்டி³கோ, ப⁴ந்தே, க³ஹபதி ஆபா³தி⁴கோ து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ. ஸோ ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ பாதே³ ஸிரஸா வந்த³தீ’தி. ஏவஞ்ச வதே³ஹி – ‘ஸாது⁴ கிர, ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ யேன அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ க³ஹபதிஸ்ஸ நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமது அனுகம்பங் உபாதா³யா’’’தி.
1023. Sāvatthinidānaṃ. Tena kho pana samayena anāthapiṇḍiko gahapati ābādhiko hoti dukkhito bāḷhagilāno. Atha kho anāthapiṇḍiko gahapati aññataraṃ purisaṃ āmantesi – ‘‘ehi tvaṃ, ambho purisa, yenāyasmā ānando tenupasaṅkama; upasaṅkamitvā mama vacanena āyasmato ānandassa pāde sirasā vanda – ‘anāthapiṇḍiko, bhante, gahapati ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno. So āyasmato ānandassa pāde sirasā vandatī’ti. Evañca vadehi – ‘sādhu kira, bhante, āyasmā ānando yena anāthapiṇḍikassa gahapatissa nivesanaṃ tenupasaṅkamatu anukampaṃ upādāyā’’’ti.
‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஸோ புரிஸோ அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ க³ஹபதிஸ்ஸ படிஸ்ஸுத்வா யேனாயஸ்மா ஆனந்தோ³ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஸோ புரிஸோ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஏதத³வோச – ‘‘அனாத²பிண்டி³கோ, ப⁴ந்தே, க³ஹபதி ஆபா³தி⁴கோ து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ. ஸோ ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ பாதே³ ஸிரஸா வந்த³தி. ஏவஞ்ச வத³தி – ‘ஸாது⁴ கிர, ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ யேன அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ க³ஹபதிஸ்ஸ நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமது அனுகம்பங் உபாதா³யா’’’தி. அதி⁴வாஸேஸி கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ துண்ஹீபா⁴வேன.
‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho so puriso anāthapiṇḍikassa gahapatissa paṭissutvā yenāyasmā ānando tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ ānandaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho so puriso āyasmantaṃ ānandaṃ etadavoca – ‘‘anāthapiṇḍiko, bhante, gahapati ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno. So āyasmato ānandassa pāde sirasā vandati. Evañca vadati – ‘sādhu kira, bhante, āyasmā ānando yena anāthapiṇḍikassa gahapatissa nivesanaṃ tenupasaṅkamatu anukampaṃ upādāyā’’’ti. Adhivāsesi kho āyasmā ānando tuṇhībhāvena.
அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேன அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ க³ஹபதிஸ்ஸ நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. நிஸஜ்ஜ கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ அனாத²பிண்டி³கங் க³ஹபதிங் ஏதத³வோச – ‘‘கச்சி தே, க³ஹபதி, க²மனீயங், கச்சி யாபனீயங்? கச்சி து³க்கா² வேத³னா படிக்கமந்தி, நோ அபி⁴க்கமந்தி; படிக்கமோஸானங் பஞ்ஞாயதி, நோ அபி⁴க்கமோ’’தி? ‘‘ந மே, ப⁴ந்தே, க²மனீயங் ந யாபனீயங். பா³ள்ஹா மே து³க்கா² வேத³னா அபி⁴க்கமந்தி, நோ படிக்கமந்தி; அபி⁴க்கமோஸானங் பஞ்ஞாயதி, நோ படிக்கமோ’’தி.
Atha kho āyasmā ānando pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya yena anāthapiṇḍikassa gahapatissa nivesanaṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Nisajja kho āyasmā ānando anāthapiṇḍikaṃ gahapatiṃ etadavoca – ‘‘kacci te, gahapati, khamanīyaṃ, kacci yāpanīyaṃ? Kacci dukkhā vedanā paṭikkamanti, no abhikkamanti; paṭikkamosānaṃ paññāyati, no abhikkamo’’ti? ‘‘Na me, bhante, khamanīyaṃ na yāpanīyaṃ. Bāḷhā me dukkhā vedanā abhikkamanti, no paṭikkamanti; abhikkamosānaṃ paññāyati, no paṭikkamo’’ti.
‘‘சதூஹி கோ², க³ஹபதி, த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ அஸ்ஸுதவதோ புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ ஹோதி உத்தாஸோ, ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங், ஹோதி ஸம்பராயிகங் மரணப⁴யங். கதமேஹி சதூஹி? இத⁴, க³ஹபதி, அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ பு³த்³தே⁴ அப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி. தஞ்ச பனஸ்ஸ பு³த்³தே⁴ அப்பஸாத³ங் அத்தனி ஸமனுபஸ்ஸதோ ஹோதி உத்தாஸோ, ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங், ஹோதி ஸம்பராயிகங் மரணப⁴யங்.
‘‘Catūhi kho, gahapati, dhammehi samannāgatassa assutavato puthujjanassa hoti uttāso, hoti chambhitattaṃ, hoti samparāyikaṃ maraṇabhayaṃ. Katamehi catūhi? Idha, gahapati, assutavā puthujjano buddhe appasādena samannāgato hoti. Tañca panassa buddhe appasādaṃ attani samanupassato hoti uttāso, hoti chambhitattaṃ, hoti samparāyikaṃ maraṇabhayaṃ.
‘‘புன சபரங், க³ஹபதி, அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ த⁴ம்மே அப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி. தஞ்ச பனஸ்ஸ த⁴ம்மே அப்பஸாத³ங் அத்தனி ஸமனுபஸ்ஸதோ ஹோதி உத்தாஸோ, ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங், ஹோதி ஸம்பராயிகங் மரணப⁴யங்.
‘‘Puna caparaṃ, gahapati, assutavā puthujjano dhamme appasādena samannāgato hoti. Tañca panassa dhamme appasādaṃ attani samanupassato hoti uttāso, hoti chambhitattaṃ, hoti samparāyikaṃ maraṇabhayaṃ.
‘‘புன சபரங், க³ஹபதி, அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ ஸங்கே⁴ அப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி. தஞ்ச பனஸ்ஸ ஸங்கே⁴ அப்பஸாத³ங் அத்தனி ஸமனுபஸ்ஸதோ ஹோதி உத்தாஸோ, ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங், ஹோதி ஸம்பராயிகங் மரணப⁴யங்.
‘‘Puna caparaṃ, gahapati, assutavā puthujjano saṅghe appasādena samannāgato hoti. Tañca panassa saṅghe appasādaṃ attani samanupassato hoti uttāso, hoti chambhitattaṃ, hoti samparāyikaṃ maraṇabhayaṃ.
‘‘புன சபரங், க³ஹபதி, அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ து³ஸ்ஸீல்யேன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி. தஞ்ச பனஸ்ஸ து³ஸ்ஸீல்யங் அத்தனி ஸமனுபஸ்ஸதோ ஹோதி உத்தாஸோ, ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங், ஹோதி ஸம்பராயிகங் மரணப⁴யங். இமேஹி கோ², க³ஹபதி, சதூஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ அஸ்ஸுதவதோ புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ ஹோதி உத்தாஸோ, ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங், ஹோதி ஸம்பராயிகங் மரணப⁴யங்.
‘‘Puna caparaṃ, gahapati, assutavā puthujjano dussīlyena samannāgato hoti. Tañca panassa dussīlyaṃ attani samanupassato hoti uttāso, hoti chambhitattaṃ, hoti samparāyikaṃ maraṇabhayaṃ. Imehi kho, gahapati, catūhi dhammehi samannāgatassa assutavato puthujjanassa hoti uttāso, hoti chambhitattaṃ, hoti samparāyikaṃ maraṇabhayaṃ.
‘‘சதூஹி கோ², க³ஹபதி, த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ ஸுதவதோ அரியஸாவகஸ்ஸ ந ஹோதி உத்தாஸோ, ந ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங், ந ஹோதி ஸம்பராயிகங் மரணப⁴யங். கதமேஹி சதூஹி? இத⁴, க³ஹபதி, ஸுதவா அரியஸாவகோ பு³த்³தே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி – இதிபி ஸோ ப⁴க³வா…பே॰… ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வாதி. தஞ்ச பனஸ்ஸ பு³த்³தே⁴ அவேச்சப்பஸாத³ங் அத்தனி ஸமனுபஸ்ஸதோ ந ஹோதி உத்தாஸோ, ந ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங், ந ஹோதி ஸம்பராயிகங் மரணப⁴யங்.
‘‘Catūhi kho, gahapati, dhammehi samannāgatassa sutavato ariyasāvakassa na hoti uttāso, na hoti chambhitattaṃ, na hoti samparāyikaṃ maraṇabhayaṃ. Katamehi catūhi? Idha, gahapati, sutavā ariyasāvako buddhe aveccappasādena samannāgato hoti – itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavāti. Tañca panassa buddhe aveccappasādaṃ attani samanupassato na hoti uttāso, na hoti chambhitattaṃ, na hoti samparāyikaṃ maraṇabhayaṃ.
‘‘புன சபரங், க³ஹபதி, ஸுதவா அரியஸாவகோ த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி – ஸ்வாக்கா²தோ ப⁴க³வதா த⁴ம்மோ…பே॰… பச்சத்தங் வேதி³தப்³போ³ விஞ்ஞூஹீதி. தஞ்ச பனஸ்ஸ த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாத³ங் அத்தனி ஸமனுபஸ்ஸதோ ந ஹோதி உத்தாஸோ, ந ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங், ந ஹோதி ஸம்பராயிகங் மரணப⁴யங்.
‘‘Puna caparaṃ, gahapati, sutavā ariyasāvako dhamme aveccappasādena samannāgato hoti – svākkhāto bhagavatā dhammo…pe… paccattaṃ veditabbo viññūhīti. Tañca panassa dhamme aveccappasādaṃ attani samanupassato na hoti uttāso, na hoti chambhitattaṃ, na hoti samparāyikaṃ maraṇabhayaṃ.
‘‘புன சபரங், க³ஹபதி, ஸுதவா அரியஸாவகோ ஸங்கே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி – ஸுப்படிபன்னோ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴…பே॰… அனுத்தரங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸாதி. தஞ்ச பனஸ்ஸ ஸங்கே⁴ அவேச்சப்பஸாத³ங் அத்தனி ஸமனுபஸ்ஸதோ ந ஹோதி உத்தாஸோ, ந ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங், ந ஹோதி ஸம்பராயிகங் மரணப⁴யங்.
‘‘Puna caparaṃ, gahapati, sutavā ariyasāvako saṅghe aveccappasādena samannāgato hoti – suppaṭipanno bhagavato sāvakasaṅgho…pe… anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassāti. Tañca panassa saṅghe aveccappasādaṃ attani samanupassato na hoti uttāso, na hoti chambhitattaṃ, na hoti samparāyikaṃ maraṇabhayaṃ.
‘‘புன சபரங், க³ஹபதி, ஸுதவா அரியஸாவகோ அரியகந்தேஹி ஸீலேஹி ஸமன்னாக³தோ ஹோதி அக²ண்டே³ஹி…பே॰… ஸமாதி⁴ஸங்வத்தனிகேஹி. தானி ச பனஸ்ஸ அரியகந்தானி ஸீலானி அத்தனி ஸமனுபஸ்ஸதோ ந ஹோதி உத்தாஸோ, ந ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங், ந ஹோதி ஸம்பராயிகங் மரணப⁴யங். இமேஹி கோ², க³ஹபதி, சதூஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ ஸுதவதோ அரியஸாவகஸ்ஸ ந ஹோதி உத்தாஸோ, ந ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங், ந ஹோதி ஸம்பராயிகங் மரணப⁴ய’’ந்தி.
‘‘Puna caparaṃ, gahapati, sutavā ariyasāvako ariyakantehi sīlehi samannāgato hoti akhaṇḍehi…pe… samādhisaṃvattanikehi. Tāni ca panassa ariyakantāni sīlāni attani samanupassato na hoti uttāso, na hoti chambhitattaṃ, na hoti samparāyikaṃ maraṇabhayaṃ. Imehi kho, gahapati, catūhi dhammehi samannāgatassa sutavato ariyasāvakassa na hoti uttāso, na hoti chambhitattaṃ, na hoti samparāyikaṃ maraṇabhaya’’nti.
‘‘நாஹங், ப⁴ந்தே ஆனந்த³, பா⁴யாமி. க்யாஹங் பா⁴யிஸ்ஸாமி! அஹஞ்ஹி, ப⁴ந்தே, பு³த்³தே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோமி – இதிபி ஸோ ப⁴க³வா…பே॰… ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வாதி. த⁴ம்மே…பே॰… ஸங்கே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோமி – ஸுப்படிபன்னோ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴…பே॰… அனுத்தரங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸாதி. யானி சிமானி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதா கி³ஹிஸாமீசிகானி ஸிக்கா²பதா³னி தே³ஸிதானி, நாஹங் தேஸங் கிஞ்சி அத்தனி க²ண்ட³ங் ஸமனுபஸ்ஸாமீ’’தி . ‘‘லாபா⁴ தே, க³ஹபதி, ஸுலத்³த⁴ங் தே, க³ஹபதி! ஸோதாபத்திப²லங் தயா, க³ஹபதி, ப்³யாகத’’ந்தி. ஸத்தமங்.
‘‘Nāhaṃ, bhante ānanda, bhāyāmi. Kyāhaṃ bhāyissāmi! Ahañhi, bhante, buddhe aveccappasādena samannāgato homi – itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavāti. Dhamme…pe… saṅghe aveccappasādena samannāgato homi – suppaṭipanno bhagavato sāvakasaṅgho…pe… anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassāti. Yāni cimāni, bhante, bhagavatā gihisāmīcikāni sikkhāpadāni desitāni, nāhaṃ tesaṃ kiñci attani khaṇḍaṃ samanupassāmī’’ti . ‘‘Lābhā te, gahapati, suladdhaṃ te, gahapati! Sotāpattiphalaṃ tayā, gahapati, byākata’’nti. Sattamaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. து³தியஅனாத²பிண்டி³கஸுத்தவண்ணனா • 7. Dutiyaanāthapiṇḍikasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. து³தியஅனாத²பிண்டி³கஸுத்தவண்ணனா • 7. Dutiyaanāthapiṇḍikasuttavaṇṇanā