Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. து³தியஅபுத்தகஸுத்தங்

    10. Dutiyaaputtakasuttaṃ

    131. அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ தி³வா தி³வஸ்ஸ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² ராஜானங் பஸேனதி³ங் கோஸலங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘ஹந்த³, குதோ நு த்வங், மஹாராஜ, ஆக³ச்ச²ஸி தி³வா தி³வஸ்ஸா’’தி?

    131. Atha kho rājā pasenadi kosalo divā divassa yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā ekamantaṃ nisinnaṃ kho rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ bhagavā etadavoca – ‘‘handa, kuto nu tvaṃ, mahārāja, āgacchasi divā divassā’’ti?

    ‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே, ஸாவத்தி²யங் ஸெட்டி² க³ஹபதி காலங்கதோ. தமஹங் அபுத்தகங் ஸாபதெய்யங் ராஜந்தேபுரங் அதிஹரித்வா ஆக³ச்சா²மி. ஸதங், ப⁴ந்தே, ஸதஸஹஸ்ஸானி ஹிரஞ்ஞஸ்ஸேவ, கோ பன வாதோ³ ரூபியஸ்ஸ! தஸ்ஸ கோ² பன, ப⁴ந்தே, ஸெட்டி²ஸ்ஸ க³ஹபதிஸ்ஸ ஏவரூபோ ப⁴த்தபோ⁴கோ³ அஹோஸி – கணாஜகங் பு⁴ஞ்ஜதி பி³லங்க³து³தியங். ஏவரூபோ வத்த²போ⁴கோ³ அஹோஸி – ஸாணங் தா⁴ரேதி திபக்க²வஸனங் . ஏவரூபோ யானபோ⁴கோ³ அஹோஸி – ஜஜ்ஜரரத²கேன யாதி பண்ணச²த்தகேன தா⁴ரியமானேனா’’தி.

    ‘‘Idha, bhante, sāvatthiyaṃ seṭṭhi gahapati kālaṅkato. Tamahaṃ aputtakaṃ sāpateyyaṃ rājantepuraṃ atiharitvā āgacchāmi. Sataṃ, bhante, satasahassāni hiraññasseva, ko pana vādo rūpiyassa! Tassa kho pana, bhante, seṭṭhissa gahapatissa evarūpo bhattabhogo ahosi – kaṇājakaṃ bhuñjati bilaṅgadutiyaṃ. Evarūpo vatthabhogo ahosi – sāṇaṃ dhāreti tipakkhavasanaṃ . Evarūpo yānabhogo ahosi – jajjararathakena yāti paṇṇachattakena dhāriyamānenā’’ti.

    ‘‘ஏவமேதங், மஹாராஜ, ஏவமேதங், மஹாராஜ! பூ⁴தபுப்³ப³ங் ஸோ, மஹாராஜ, ஸெட்டி² க³ஹபதி தக்³க³ரஸிகி²ங் நாம பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ங் பிண்ட³பாதேன படிபாதே³ஸி. ‘தே³த² ஸமணஸ்ஸ பிண்ட³’ந்தி வத்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமி. த³த்வா ச பன பச்சா² விப்படிஸாரீ அஹோஸி – ‘வரமேதங் பிண்ட³பாதங் தா³ஸா வா கம்மகரா வா பு⁴ஞ்ஜெய்யு’ந்தி. பா⁴து ச பன ஏகபுத்தகங் ஸாபதெய்யஸ்ஸ காரணா ஜீவிதா வோரோபேஸி.

    ‘‘Evametaṃ, mahārāja, evametaṃ, mahārāja! Bhūtapubbaṃ so, mahārāja, seṭṭhi gahapati taggarasikhiṃ nāma paccekasambuddhaṃ piṇḍapātena paṭipādesi. ‘Detha samaṇassa piṇḍa’nti vatvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi. Datvā ca pana pacchā vippaṭisārī ahosi – ‘varametaṃ piṇḍapātaṃ dāsā vā kammakarā vā bhuñjeyyu’nti. Bhātu ca pana ekaputtakaṃ sāpateyyassa kāraṇā jīvitā voropesi.

    ‘‘யங் கோ² ஸோ, மஹாராஜ, ஸெட்டி² க³ஹபதி தக்³க³ரஸிகி²ங் பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ங் பிண்ட³பாதேன படிபாதே³ஸி, தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகேன ஸத்தக்க²த்துங் ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜி. தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ விபாகாவஸேஸேன இமிஸ்ஸாயேவ ஸாவத்தி²யா ஸத்தக்க²த்துங் ஸெட்டி²த்தங் காரேஸி. யங் கோ² ஸோ, மஹாராஜ, ஸெட்டி² க³ஹபதி த³த்வா பச்சா² விப்படிஸாரீ அஹோஸி – ‘வரமேதங் பிண்ட³பாதங் தா³ஸா வா கம்மகரா வா பு⁴ஞ்ஜெய்யு’ந்தி, தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகேன நாஸ்ஸுளாராய ப⁴த்தபோ⁴கா³ய சித்தங் நமதி, நாஸ்ஸுளாராய வத்த²போ⁴கா³ய சித்தங் நமதி, நாஸ்ஸுளாராய யானபோ⁴கா³ய சித்தங் நமதி, நாஸ்ஸுளாரானங் பஞ்சன்னங் காமகு³ணானங் போ⁴கா³ய சித்தங் நமதி. யங் கோ² ஸோ, மஹாராஜ, ஸெட்டி² க³ஹபதி பா⁴து ச பன ஏகபுத்தகங் ஸாபதெய்யஸ்ஸ காரணா ஜீவிதா வோரோபேஸி, தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகேன ப³ஹூனி வஸ்ஸானி ப³ஹூனி வஸ்ஸஸதானி ப³ஹூனி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ப³ஹூனி வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி நிரயே பச்சித்த². தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ விபாகாவஸேஸேன இத³ங் ஸத்தமங் அபுத்தகங் ஸாபதெய்யங் ராஜகோஸங் பவேஸேதி. தஸ்ஸ கோ², மஹாராஜ, ஸெட்டி²ஸ்ஸ க³ஹபதிஸ்ஸ புராணஞ்ச புஞ்ஞங் பரிக்கீ²ணங், நவஞ்ச புஞ்ஞங் அனுபசிதங். அஜ்ஜ பன, மஹாராஜ, ஸெட்டி² க³ஹபதி மஹாரோருவே நிரயே பச்சதீ’’தி . ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே, ஸெட்டி² க³ஹபதி மஹாரோருவங் நிரயங் உபபன்னோ’’தி. ‘‘ஏவங் , மஹாராஜ, ஸெட்டி² க³ஹபதி மஹாரோருவங் நிரயங் உபபன்னோ’’தி. இத³மவோச…பே॰….

    ‘‘Yaṃ kho so, mahārāja, seṭṭhi gahapati taggarasikhiṃ paccekasambuddhaṃ piṇḍapātena paṭipādesi, tassa kammassa vipākena sattakkhattuṃ sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajji. Tasseva kammassa vipākāvasesena imissāyeva sāvatthiyā sattakkhattuṃ seṭṭhittaṃ kāresi. Yaṃ kho so, mahārāja, seṭṭhi gahapati datvā pacchā vippaṭisārī ahosi – ‘varametaṃ piṇḍapātaṃ dāsā vā kammakarā vā bhuñjeyyu’nti, tassa kammassa vipākena nāssuḷārāya bhattabhogāya cittaṃ namati, nāssuḷārāya vatthabhogāya cittaṃ namati, nāssuḷārāya yānabhogāya cittaṃ namati, nāssuḷārānaṃ pañcannaṃ kāmaguṇānaṃ bhogāya cittaṃ namati. Yaṃ kho so, mahārāja, seṭṭhi gahapati bhātu ca pana ekaputtakaṃ sāpateyyassa kāraṇā jīvitā voropesi, tassa kammassa vipākena bahūni vassāni bahūni vassasatāni bahūni vassasahassāni bahūni vassasatasahassāni niraye paccittha. Tasseva kammassa vipākāvasesena idaṃ sattamaṃ aputtakaṃ sāpateyyaṃ rājakosaṃ paveseti. Tassa kho, mahārāja, seṭṭhissa gahapatissa purāṇañca puññaṃ parikkhīṇaṃ, navañca puññaṃ anupacitaṃ. Ajja pana, mahārāja, seṭṭhi gahapati mahāroruve niraye paccatī’’ti . ‘‘Evaṃ, bhante, seṭṭhi gahapati mahāroruvaṃ nirayaṃ upapanno’’ti. ‘‘Evaṃ , mahārāja, seṭṭhi gahapati mahāroruvaṃ nirayaṃ upapanno’’ti. Idamavoca…pe….

    ‘‘த⁴ஞ்ஞங் த⁴னங் ரஜதங் ஜாதரூபங், பரிக்³க³ஹங் வாபி யத³த்தி² கிஞ்சி;

    ‘‘Dhaññaṃ dhanaṃ rajataṃ jātarūpaṃ, pariggahaṃ vāpi yadatthi kiñci;

    தா³ஸா கம்மகரா பெஸ்ஸா, யே சஸ்ஸ அனுஜீவினோ.

    Dāsā kammakarā pessā, ye cassa anujīvino.

    ‘‘ஸப்³ப³ங் நாதா³ய க³ந்தப்³ப³ங், ஸப்³ப³ங் நிக்கி²ப்பகா³மினங் 1;

    ‘‘Sabbaṃ nādāya gantabbaṃ, sabbaṃ nikkhippagāminaṃ 2;

    யஞ்ச கரோதி காயேன, வாசாய உத³ சேதஸா.

    Yañca karoti kāyena, vācāya uda cetasā.

    ‘‘தஞ்ஹி தஸ்ஸ ஸகங் ஹோதி, தஞ்ச ஆதா³ய க³ச்ச²தி;

    ‘‘Tañhi tassa sakaṃ hoti, tañca ādāya gacchati;

    தஞ்சஸ்ஸ அனுக³ங் ஹோதி, சா²யாவ அனபாயினீ.

    Tañcassa anugaṃ hoti, chāyāva anapāyinī.

    ‘‘தஸ்மா கரெய்ய கல்யாணங், நிசயங் ஸம்பராயிகங்;

    ‘‘Tasmā kareyya kalyāṇaṃ, nicayaṃ samparāyikaṃ;

    புஞ்ஞானி பரலோகஸ்மிங், பதிட்டா² ஹொந்தி பாணின’’ந்த்ந்த்தி.

    Puññāni paralokasmiṃ, patiṭṭhā honti pāṇina’’ntntti.

    து³தியோ வக்³கோ³.

    Dutiyo vaggo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஜடிலா பஞ்ச ராஜானோ, தோ³ணபாககுரேன ச;

    Jaṭilā pañca rājāno, doṇapākakurena ca;

    ஸங்கா³மேன த்³வே வுத்தானி, மல்லிகா 3 த்³வே அப்பமாதே³ன ச;

    Saṅgāmena dve vuttāni, mallikā 4 dve appamādena ca;

    அபுத்தகேன த்³வே வுத்தா, வக்³கோ³ தேன பவுச்சதீதி.

    Aputtakena dve vuttā, vaggo tena pavuccatīti.







    Footnotes:
    1. நிக்கீ²பகா³மினங் (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    2. nikkhīpagāminaṃ (syā. kaṃ. ka.)
    3. தீ⁴தரா (ப³ஹூஸு)
    4. dhītarā (bahūsu)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. து³தியஅபுத்தகஸுத்தவண்ணனா • 10. Dutiyaaputtakasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. து³தியஅபுத்தகஸுத்தவண்ணனா • 10. Dutiyaaputtakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact